13 yıllık avm tecrübem var 3 farklı avm de çalıştım.Avm lerde fast food dükkanları en çok iş yapanlardır.Tutma oranı en fazla olanlardır.Teksitil aksesuar v.b olanlarda ise çok tutanlarda var zarar edenlerde.Bu tekstil mağazalarının büyük çoğunluğu zincir mağaza olduğu için belirli bir süre zarar etse de devam ediyorlar.Bunlarda da ulusal marka olanların batma olasılığı çok düşüktür.
Bence siz şu şekilde hareket edeceksiniz.Önce rakip avm leri araştırın , sizin dükkan açacağınız avm ye bölgede çok ciddi rakip var mı ?Avm için de size rakip var mı ?Varsa açacağınız marka bunlarla baş edebilecek düzeyde mi ?Hangi kesime hitap eden bir avm , sizin ürünleriniz halkın bu kesimi için bir ihtiyaç mı ? Mesela bazı markalar bir avm de çok çok iyiyken hemen hemen aynı kişi sayısı giren bir avm de zarar edip kapatabiliyor.Avm lerde marka çok önemlidir ve bilinen markalar çok avantajlıdır.Avm müşterisi fiyattan çok markaya bakar.Ayrıca alabiliyorsanız Avm giriş rakamlarını da isteyin.Hafta içi boş olan bir avm de işler çok daha zordur.Tabiki hafta sonu kadar olmaz ama hafta içi müşterisi yarısı ya da en azından 1/3 olmalı.
Yani bu işte başarıyı etkileyen bir sürü faktör var ama kısaca ürün markaysa ve avm ye gelen kitleye hitap eden bir ürünse kazanır.Fakat burada sizin dikkat etmeniz gereken diğer bir konuda denetim ve kontrol.Siz denetim ve kontrol mekanizmasını kurmalısımız , ayrıca sağlam bir müdür koymalısınız.Her türlü hesabı sorabileceğiniz.Çalışanlar illaki kaçıracak diye birşey yok , kaçırmazlar ama gelen müşteri ile ilgilenmezler , güler yüzlü davranmazlar , işlerinin başında durmazlar , mağazayı temiz tutmazlar v.b gibi sorunlar olabilir.Bu durumda müşteri bir daha gelmez.
Son olarak , imkanım olsa ben dükkan açmak isterim bir Avm de ama ya bir ulusal zincirin franchisingini kullanırım ( sistemleri için) ya da işin başında kendim dururum.Sıradan bir fast food dükkanından 3 aile geçindiğini biliyorum.Fena da sayılmayacak bir hayat standardı ile.