Kelimemiz "MRP" açılımını falan boş verelim, bu bir bilgisayar programı, melemen = 2 yumurta 100 gram domates ve 1 biber , sen artık dükkanında 1 adet melemen satarsan bu ürünü oluşturan hammaddeler senin stogundan çıkacak, bu program sayesinde biri 10 kilo biber alır giderse belki kimin aldığı tespit edilmez ama bu program sayesinde hiç değilse ilk gün malın eksildiği belli olur. bütün sistem bu mantıkta kontrol ediliyor. sorumluluk değil görev verilir. küçük firmalar sorumluluk verir büyük firmalar görev verir. küçük firma tuvaleti temiz tut der çalışanına, büyük firma bunu saatte bir temizliyeceksin der. o yüzden o mc donldsların starbucksların tuvaletinde, hep bir çizelge olur saat başı imza atılır,
buna kurumsallıkta denir, türkiyede büyük bir furyadır, her kobi küçük işletme orta ölçekli işletme kurumsal olucaz derler, onların gözünde kurumsallık hepimiz birbirimize beyfendi hanımefendi diyelim, bana rapor getirin, şimdi raporculuk oynayalım, verililerimiz nasıl falanda filanda.
mc donalds , 18 000 üzerinde restoran, her aklıma gelişinde her restoranda günde bir lira kazansa diye gelir, birde üniversitede hazırladığım tez, oda mc donalds la ilgiliydi, 5 yıl her gün kurumsalığın işletmenin, büyük markaların stratejelerini araştırdım, yurt dışında 2 ayrı dilde bitirdim tüm konularımı, büyük firmaların insanlara, verilere olan yaklaşımını öğrendim.
bugün birinci ayımda işten çıkarıldım, güzel ülkemde ki, kurumsallaşmaya çalışan büyük bir firmadan, firmanın sahibinin kızı 6 ay önce işe başlamış, kendisi mimar, ama oturduğu koltuk onu bilmem kaç milyon dolarlık bir firmanın pazarlama müdürü yapıyor, benim doğrularım, bana öğretilenler, benim fikirlerim hepsi bana verilen maaşla eşdeğerdir. anlayacağınız ben onla eş değer değildim, orada o oturuyorsa, o senden daha akıllıdır daha zekidir.
Neyse senin amca'ya dönelim, matematiği geçtim, o bahsettiğim programlarıda geçtim, ben hayatım boyunca kimsenin bir lirasına dokunmam istesemde dokunamam, ama beni eşşek, mal yerine koyan bir patronum olsa, her daim hakkıma çalmaya çalışan, anlıyacağınız pis bir karakter, yine çalmam, yemem, ama oradan çalanada mani olmam.
Ben çalıştığım bir ay boyunca yeni proje geliştireceğim diye, akşam 11 lere kadar çalışmama teşekkür etmeyip 10 dakika gecikince " bu konuda biraz hassasım diyen kadın"a bir teşekkür borçluyum, bundan sonra her hangi bir kuruma geçtiğim ilk an bende türkiyede ki sayısız genç gibi işe 10 dakika erken gelicem, patron gelince çalışıyor gibi yapıp geri kalan zamanlarımda sahibnden de ikinci el araba bakacağım,