Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Patent Alma, Fikri Muhafaza

BaşlatanotosarrafiTarih24/10/2015 21:04:46Yorum3

İlk mesaj
Yeni Üye2 yazı
Merhabalar,
Öncelikle forumda yeniyim ve eskilerden kalan patent konularına göz gezdirdikten sonra aradığımı tam bulamamış olduğum için bu konuyu açıyorum.

Benim patentini almak istediğim fikiri açıklamaya çalışayım, ardından da bu tarz bi patentin nasıl alınacağı, alınan patentin nasıl kullanabileceği ile ilgili uzman fikirlerine başvurayım.

Fikrimi direk olarak söyleyemeyeceğim için bir örnek üzerinden anlatayım. Fikrim arabalar üzerine eklenebilecek, ek bir donanım getirmeden sadece yazılımsal olarak yapılan değişikle etki gösterecek bir güvenlik ürünü olduğunu düşünün. Fikrim tam olarak böyle birşey. Yani fikrimin üretilmiş ve üretilecek tüm otomobillere uygulanması çok basit ve şu anki araçlarda yok. Fikrimin öğrenilmesiyle markaların bunu güncelleme olarak araçlarına eklemesi dev markalar için çok basit bir durum. Ancak ben faydalı güvenlik özelliğini barındıran fikrimi hiç bir markaya bedavadan sunmak istemiyorum.

Fikrini kendin yap diyecekler çıkabilir ancak fikrim sadece bir otomobil üreticisi tarafından uygulanabilir, ben de otomobil üreticisi olmadığımdan fikrimi hayata geçirmem pek mümkün değil. Belli araçlar için prototip yapabilirim ancak alın bunu arabalarınıza yükleyin diyemem son kullanıcıya, yani dolayısıyla fikrimin paraya dönüşmesi için otomobil üreticilerine muhtacım.

Bahsettiğim gibi bir güvenlik konseptini sağlayan bir yazılıma(yazılımsal özellik de denilebilir) patent almanın yolu nedir?

İyi günler dilerim

manifestho.blogspot.com.tr

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Bilgisayar-Bilişim
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
3 yorum
Yeni Üye39 yazı
Bahsettiğiniz gibi bir fikriniz varsa ya ne ürettiğinizin, nasıl bir yazılım yazdığınızın farkında değilsiniz ya da forumda dalga geçiyorsunuz. Bahsettiğiniz konuyu doğru anladıysam eğer değil milyon dolarlık, milyar dolarlık bir işe imza atmış bulunuyorsunuz. Örnek vermek gerekirse; hangi marka otomobil olursa olsun emniyet kemeri olan üretilmiş her araç için Volvo'ya bir bedel ödenir Ancak yazılımınızın işe yaradığını üreticilere ispat etmeniz gerekecek. . Marka patent vekili olan (her isteyen marka patent vekili olamaz, sınava tabidir) bir kişi ile görüşmenizi tavsiye ederim. Çevrenizde böyle bir kişi yoksa yardımcı olmak isteriz.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Hukukçu
Üye347 yazı
Patent alabilmeniz için fikrinizin teknik altyapısı olması gerekir(Buluş basamağı içermesi, yeni olması ve sanayiye uygulanabilir olması)
yazılımlar ise fikri haklar olup ancak telif hakkı ile korumayı deneyebilirsiniz.

Ama şunu da unutmayın bir fikri korumaya almak kolaydır, asıl zor olan onu paraya çevirebilmektir.

daha detaylı sormak istersen bana pm gönderebilirsininiz.
Not: TPE nezdinde patent vekiliyim aynı zamanda.
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye2 yazı

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - mirliva
Bahsettiğiniz gibi bir fikriniz varsa ya ne ürettiğinizin, nasıl bir yazılım yazdığınızın farkında değilsiniz ya da forumda dalga geçiyorsunuz. Bahsettiğiniz konuyu doğru anladıysam eğer değil milyon dolarlık, milyar dolarlık bir işe imza atmış bulunuyorsunuz. Örnek vermek gerekirse; hangi marka otomobil olursa olsun emniyet kemeri olan üretilmiş her araç için Volvo'ya bir bedel ödenir Ancak yazılımınızın işe yaradığını üreticilere ispat etmeniz gerekecek. . Marka patent vekili olan (her isteyen marka patent vekili olamaz, sınava tabidir) bir kişi ile görüşmenizi tavsiye ederim. Çevrenizde böyle bir kişi yoksa yardımcı olmak isteriz.

Hocam dalga geçmiyorum. Basit olan gözden kaçar gibi bir durumu yakaladım diye düşünüyorum, ya da yeterince analiz yapmamış olabilirim bilmiyorum. Örneğimi otomobiller üzerinden verdim ancak konu otomobillerle alakalı değil. Otomobil üzerinden verdiğim örnek uyuyor ancak daha uyan bir örnek üzerinden sorumu biraz daha açayım.

Benim tasarımını(yazılımsal akış olarak) yapacağım yazılım(ya da yazılımsal akış), bankamatik kartlarında kartı paradan önce verme/sonra verme gibi bir etkiye sahip. Önceden bankamatiklerde para karttan önce verilirdi ve kart unutulması vakaları yaşanırdı. Şimdi ise bazı bankalarda kart çekilen paradan önce veriliyor ki kart unutma durumu yaşanmasın. Bu tarz bir kullanım durumuna ait bir prosedürün telif hakkı alınabilir mi? Ya da örneğin burada ek olarak mesaj gelmesi/onaylanması gibi ek bir prosedür sokuşturduk diyelim her para çekme işleminin iş akışına. Bu prosedürün yazılımsal akışının telif hakkı alınabilir mi? yarın bir banka ben parayı vermeden sms onayı yapacağım derse telifimiz burada işe yarar mı?
manifestho.blogspot.com.tr

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im