Her seferinde baştan başlamak çok gereksiz gelmeye başladı.
Yazılar uzadıkça içlerinde o kadar çok hata oluşuyor ki tek tek düzeltmeye çalışmak tüm enerjimi yok ediyor.
Alıntılarda hata yok, çevirilerde de... zaten alıntılar silikonun ne olduğunu ve mikroişlemcilerde nasıl kullanıldığını gayet güzel açıklıyor. (forumda Almanca bilen sadece iki kişi yok, kullanan iki kişi var) Bir fıkra vardır. İki deli tartışıyor, denizler mi daha çoktur karalarmı. Bir sonuca varamıyorlar en sonunda biri mendilini çıkarıyor yanlarındaki muslukta bir güzel ıslatıyor. Arkadaşına dönüp soruyor:
- sence mendil ıslak mı?
diğeri:
- evet.
der demez bizimki hükmü veriyor.
- GÖRDÜN MÜ, BEN HAKLIYIM İŞTE DENİZLER DAHA ÇOKTUR.
SAP ve SAMAN
Karbon temelli polimerler = çoğunlukla petrolden elde edilir.
Silikon(silisyum) temelli polimerler = silikondan elde edilirler.
Karbon da, silikon da temel elementlerdendir.
Silikon aslında bir tür polimerik yapıya sahiptir. Fakat bizim burada itiraz ettiğimiz konu mikroişlemcilerde PVC, PE veya PU gibi petrol kaynaklı polimerlerin kullanıldığının iddia ediliyor olması.
Mikroişlemci üretiminde aşırı saf silisyum(Si), bor, galyum, fosfor ya da arsenik ile güçlendirilerek kullanılır.
Sallamanın bu kadarı olur; "eski çiplerde %80'i bozuk çıkıyordu" hangi farklı kaynaktan alınmış bir bilgi bu? Cem Yılmazın dediği gibi "kaynak gösteremem ayıp olur" diyeceksiniz herhalde... 1984 yılından bu yana Z80 işlemcilerden tutunda 8086 lara, pentiumlara kadar bunca zamandır bu piyasanın içindeyim böyle bir bilgiye ne rastladım ne de birinden duydum.
Transistörlerin içindeki silikonu sıvı sanmak cahillikte ayyuka çıkmaktır. Başka bir şey değil.
SİLİSYUM MU, SİLİKON MU? DİYE BİR SORU SORULMAZ. SİLİSYUM İLE SİLİKON aynı elementin farklı söylenişidir. SİLİKON KULLANAN FİRMALAR KURTULMUŞ, SİLİSYUMDA ISRAR EDEN TEXAS INST. FİRMASI İSE İFLAS ETMİŞ.!!!!???? PEH PEH PEH! (İkisi de aynı şey kardeşim, hiç bir farkları yok)
Petrolden metrolden silikon elde edilmez. Deli saçması bir tez bu. silikon bildiğimiz kumun içinde bulunur. Doğada oksijenden sonra en çok bulunan elementtir. (%25)
Fotoiletken (GaAs) işlemciler var bir de o ama konuya hiç girmeyeyim.
Selüloz, kömür, kauçuk halen plastik üretiminde hammadde olarak kullanılmaktadır.
Daha ne söyleyeyim selülozun topraktan çıkartılmadığını, bu yüzden çıkarılmasının durdurulması gibi bir iddianın gerçek olmadığını, bitkisel kökenli olduğunu ve bildiğimiz ağaçtan elde edildiğini, kağıdın hammaddesi olduğunu bilmeyen var mı? Yakında şu anda kullandığımız petrol kökenli CD'lerin yerine yüksek kapasiteli selüloz CD'lerin (Kağıt CD'ler)kullanılmaya başalayacağı haberini de vereyim bu arada..
Kauçuğun kükürt ile işlenmesi sonucu Polimerik yapıya kavuştuğu ve daha sonra sanayide kullanıldığı çok yaygın olarak bilinmez. Kauçuk sağlamlığını ve elastikiyetini bu işlem sayesinde elde eder.
Pasta formu (kalıbı) veya diğer mutfak malzemelerinde kullanılan teflon, polimer teknolojisi kullanılarak üretilmiştir.
Daha ne diyeyim? MP3 playerlerin düşük kapasiteli olanlarında Flash RAM, yüksek kapasiteli olanlarında ise bildiğimiz manyetik okuma/yazma düzeneğine sahip harddiskler kullanıldığını mı söyleyeyim?
Normal insanlar hata yaparlar, bir başkası doğrusunu gösterir, hata yapan teşekkür eder, kabul eder.
Bu son yazım. bundan sonra yazmayacağım. ve son olarak şunu söylemek istiyorum:
Nihâvend makamında, bestesi Ali Ulvi Baradan'a ait çok hoş bir TSM eseri vardır;
Yemeni bağlamış telli başına
Zülüfleri düşmüş hilâl kaşına
Henüz girmiş onüç-ondört yaşına
Edâlı, işveli köylü güzeli
Ahmet Bey 'ayakkabı'yı başımıza bağlattıktan sonra ve üstelik bunda ısrar ettikten sonra bana söyleyecek başka bir şey kalmıyor. (güneydoğulu bir arkadaş sordum yemeni bilir misin diye; "biz ona 'poşu' deriz, başa sarılır" diye cevap verdi.)
silisyum ya da silikon nedir? nerelerde kullanılır:
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/periyodik/kullanim1.html IBM'den 200 GHz silikon-germanyum işlemci. (06-07-2001):
http://www.turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=2128Çiplerde silikonun yerine geçecek yeni element(13-11-2003):
http://www.turk.internet.com/haber/yazigoster.php3?yaziid=8695 Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den