Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Avrupa`da İsbirligi, El Birligi Yapalım.

BaşlatanInorinTarih08/08/2008 15:55:34Yorum4

İlk mesaj
Yeni Üye27 yazı
Basta forumu kuran , emek harcayan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
Gördüğüm kadarı ile foruma katılımda bulununan arkadaşlarımızın çoğu kıt sermayesı olmasına ragmen enerjik hevesli ve de yenilikçi, en önemlisi cesaretli…Eminim buraya yazmayan ama sürekli takip eden arkadaşlarımız da vardır.

Avrupa da yıllar boyunca emeklerimizi değerlendirelim derken, paralarını yüksek faiz hayali ile holdinglere kaptıran bunca vatandaşımız, kendi aralarında birleşip de girişimlerde bulunmus olsalardı sanırım bugün Almanya da küçük işletmeler yerine ticaret hayatına yön veren büyük işletmelerin sahipleri olacaktı. Örn; Küçük dönerciler yerine Mc Donalds ları alaşağı edecek fastfood zincirleri olacaktı.(Sıyaseti karıştırmak istemiyorum ama yazmadan da geçemeyeceğim gurbetçilerimizin o milyarlarca dolarları su an Dubai den aklanmış olarak Türkiyeye giriş yaparken Deniz Feneri gibi organizasyonlar da o holdinglerin yeni versiyonu olarak gurbetçilerin hizmetine girmiştir.Şimdiden Alman mahkemesinden dolandırıcı damgasını yemiştir!)
Avrupa da yasayan iş kurmak isteyen, ya da isi olup da kafasındaki planları maddi yetersizliklerden dolayı bir türlü hayata geçiremeyen , Türkiye de ürettiği malını Avrupa ya pazarlamak isteyen bu konuda yepyeni fikirleri olan tüm arkadaşlara sesleniyorum;
Bu forum içerisinde lütfen fikirlerimizi paylasalım hayal ya da gerçekçi olsun, ummadık taş baş yararmış. Kollektif bilinç eşit sermaye ve emek katılımı ile üstesinden gelinmeyecek başarılı olunmayacak hiçbir girişim yoktur. Nerde çokluk orda bokluk(özür!)#61514; anlayışını yıkıp birlikten güç dogar anlayışının hakim olacağı hukuksal ve yasal zeminde kolektif yapılanma ile çok şeyler başarabiliriz.
Gelecek mantıklı iş girişimlerine emek ve para olarak geniş bir katılımın olacağı inancındayım. Bu başlık altında fikirlerimizi, tekliflerimizi paylaşalım. Ben de bu konuya aktif olarak katılıp düşüncelerimi yazacağım.
Hayırlı olmasını dilerim.
Inorin

Yerleşim ALMANYA / NürnbergMeslek Yayıncılık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
4 yorum
Yeni Üye27 yazı
Degerli arkadaşlarım 6 yıldır Almanyada yaşıyorum; 6 yıl sonra döneceğim diye geldiğim bu ülkede anlaşılan daha uzun yıllar kalacağım. Bu süre zarfında Almanya ya dair gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Almanya da iş kuran ayakta duran cok iyi para kazanan esnaflarımız genelde tüm aile bireyleri ile işine adapte olmuş yaptığı işi bilen riskide sırtlamış büyük işe girmekten korkmamış insanlar. Bugün Almanya da onlarca, yüzlerce satılık döner dükkanı, market var. Çoğu defalarca el değiştirmiş alanın başına dert olmuş ya da zar zor sahibinin günlük iaşesini karşılamakta..!

Almanya da iş kuran ayakta duran cok iyi para kazanan esnaflarımız var genelde tüm aile bireyleri ile işine adapte olmuş, yaptığı işi bilen riski de sırtlamış büyük işe girmekten korkmamış insanlar. Gıda Hizmet İnşaat sektörlerinde başarılı birçok vatandaşımız var!
Esnaflıkta başarı ailecek el birliği ile çalışıldığında( Bu şekilde iş oturana kadar yüksek olan işçilik ücretlerinden tasarruf edersiniz.) ve de işyerinin doğru mekanda seçilmesi ile mümkün.
Ne iş yapabilirim diye düşünen arkadaşlar bir yerine 3 kez düşünsünler gözlemlerime dayanarak biraz yatırımcı adayı arkadaşlara tavsiyelerde bulunmak istiyorum ;
Dükkan açıp bir şeyler satayım diyenlere;
Internet üzerinden yapılan ticarette başı Almanya İngitere Amerika gibi ülkeler çekiyor, Internet üzerinde sürümü olan mallar için( tüketici elektroniği ..) sakın ha gidipte cadde üzerinde bir dükkan açmayın, onun yerine Ebay Yatego gibi sitelerde yerinizi hazırlamak daha mantıklı, dükkan masraflarından kendinizi kurtarırsınız. Almanya nın bütün sehirleri boş kiralık dükkanlarla dolu sebebi ise internet ten alışveriş devri. Küçük işletme dönemi kapandı. Media Markt, Conrad gibi firmaların da etkileneceğini düşünmeyin zira bu firmalar dünyanın en büyük distribütorleri arasında bildiğimiz o ünlü markaların yetkili dağıtıcıları fiyatları onlar belirliyor siz satsanız da sizin sattığınızdanda kendı sattığından da asıl parayı onlar kazanıyor.Siz de en fazla %10 kazanırsınız. Bu konuda sorularınız olursa bana çekinmeden sorun.
Internet üzerinden satış da parayı vurmak da mümkün ama bunun nasıl olacağını sonra tartışacağız.
Türkiyeden tekstil getirip satayım diyenlere;
Türkiyenin fiyatları ne yazık ki çok pahalı kaldı. Mallarımız kaliteli ama pahalı.
Artık dünya da uluslarası ticaret, iç ticaret yapıyormuşçasına kolaylaştı Hotel sahibi oteli için gereken çarşaf havlu gibi ihtiyaçlarını Tayland dan Hindistan dan kolaylıkla sağlayabiliyor.Çok ucuza! Aracısız! Girin Alibaba.com a açın bir talep yüzlerce üreticiden alın fiyatları verin kararınızı mal 1 haftada elinizde müşterinin hizmetinde… Üstelik Gümrük işlemleri denilen bir yığın prosedür Almanya da yok.Dolayısı ile hizmet satanında mal satanında artık bir aracıya ihtiyacı kalmadı. Bunu test edin girin alibaba.com a üye olun bir alım talebi açın ne demek istedğimi anlayacaksınız.
Tekstilden Almanya da para kazanılır hemde çok iyi kazanılır ama bu bireysel bir çaba ile mümkün değil. Üreticiden tüketiciye direk aracısız satış ağı ile mümkün ancak bu şekilde devler liginde oynayıp kazanabilirsiniz!
BU konu altında ben sürekli yazıp bilgilerimi paylaşacağım herkese saygılar katılımlarınızı bekliyorum.
Inorin

Yerleşim ALMANYA / NürnbergMeslek Yayyncylyk
Üye181 yazı
sayin inorin,öncelikle emeginize saglik.gercektende kelimeleriniz dusunceleriniz tam yerli yerine oturmus.bende istanbulda kendi imalatimiz olan mallari Almanyada satmaya calisiyorum.ilk siparisimi aldim nede cok sevinmistim ,ne yazikki,bu kisi bir turk tu,ehhh guvendik özel siparis mali aldim taa magazasina teslim etim 15 sonra tum ödememi yapacakti.ve yapmadi.mali 21 ocak 2008 de teslim etim, sonra mahkemelik olduk adam iflas gösterdi ama formaliteden iflas.suan adam son model arabayla dolasiyor o iflas kagidi onun dokunulmazligi gibi.bende burda yeniyim baska yollardan hakkimi nasil ararim onuda bulamadim.suan sadece Allahindan bulsun demekle yetiniyorum.sonra sinirle yemin etim kesinlikle birdaha turklerle is yapmakmi dedim,bilmiyorum bu konuda haklimiyim haksizmi,belkide sinir esnasinda denilmis bisi,ama bu olay bana baska bi pazarlama seklini ögretti,cunku bayagi malda elimde kaldi.ve suan bu elimde kalan mallari pazarlarda satiyorum .diyebilirimki YUZDE IKIYUZ karla satiyorum ve cokda iyi kazanmaya basladim.aslinda zararimi telafi etmeye calisiyorum.her iste bi hayir vardirya belkide bu yasadigim olay bana pazarciligi ögretti cok zevkli ,bisuru insanla tanistim.bende bi arayis icindeyim imkanlarim cok ama guven yok malesef.neyse bende basimdan gecen bu ilginc durumu sizinle paylasmak istedim .hersey gönlunuzce olsun ,iyi calismalar....
Bosluga Bakip Dusunme

Yerleşim ALMANYA / AschaffenburgMeslek Hazyr giyim
Üye281 yazı

Söylediklerinize katılmakla beraber benimde nacizane bir görüşüm var. Biz Türkler işimize yatırım yapmak yerine kendimize yatırım yapmayı tercih ediyoruz. Örneğin bir işte büyüyorsak hemen lükse şaaşalı hayata merak salıyor ve kazandıklarımızı buralarda yiyoruz. İşimizi nasıl daha büyütürüz diye düşünmüyoruz. Geçenlerde konuştuğum bir oto yedek parça üreticisi bana ilk kazandığı büyük parayı pavyonda yediğini söylemişti. Ne yazıkki genel olarak bizim bakış açımız böyle.

İkinci olarakta biz Türkler olarak bir an önce köşeyi nasıl döneriz diye düşünüp duruyoruz . İş hayatımızda ki en büyük yanlışlardan biride bu.

Ve birde şu varki yönetim açısından olaylara hiçbir zaman için profesyonel bakamıyoruz. Örneğin Amerikalılar kahvehaneyi bile markalaştırarak bizim büyük alışveriş merkezlerini parsellerken biz hale biz hala iki-üç şubesi olan doğru dürüst bir işletme kuramıyoruz. Mesela Amerika menşeeli bir sürü fast food cu dünyanın en ücra köşesine bile franchise verirken bizde bırakın dünyayı Türkiye çapında 100 şubesi olan bir müessese neredeyse yok. Ama eksikliklerimizi giderirsek McDonald ya KFC yada Burger King'i sollayacak zincir lokantalar kurabiliriz neden olmasın.Elimizde döner denen bir lezzet harikası var.

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Yeni Üye27 yazı
Başta Canerkus arkadaşıma teşekkür ederim. Çok güzel özetlemissiniz . Kendimizi eleştirmekten korkmayalım. Yazdıklarınız hedefi tam 12 den vuruyor..!

Almanya, Almanı ile bu ülkedeki yabancıları ile 20 yıldır bu döneri tanıyor seviyor sadece Almanya mı? Tüm Avrupa tanıyor. Korkarım bir gün Türk olmayan bir firma alır bu bizim döneri dev bir markaya dönüştürürse bize

milletçe uçurumdan aşağı atlamak düşer. Sadece döner mi daha ne tatlarımız var!

MMmeric başınıza gelen olay için çok üzüldüm sizi çok iyi anlıyorum. Aynı şekilde ben de Almanya ya ilk geldiğim yıllarda bir dolandırıcının kurbanı oldum. Çok çok büyük maddi bir kaybım olmadı ama hukuksal yolları sonuna kadar kullandım. İşin ilginç tarafı benden daha fazla maddi zarara uğrayanlar dava açmazken ( zira herkesin Arbeitsamt vede finanzamt tan sakladıkları vardı) ben açtım sabır ettim. Benim suç duyurum adam hakkında sessizce bir incelemenin başlamasına sebep olmuş ve de belasını buldu! Adam iflas ettim demekle kurtulacagını sandı ama 4 yıl sonra hakkettigi cezayı aldı. Adamın daha ne pislikleri çıktı.Bu yaptığı adamın boynunda asılı kalır bir gün gelir boynuna dolanır.
Kaybınızı su an telafi edemezsiniz ,ama bu kaybı Maliyeye bildirin en azından şimdilik, vergi hesaplamanızda lehinize durum yaratırsınız.

Almanya da hatta diğer Avrupa ülkelerinde Türk toplumu içine kapanmış (bunun nedenleri apayrı bir konu tartışırız ) Biz bizeyiz dolayısı ile iyiliği de güzelliği de başarıyı da başarısızlığı da kendi dünyamızda yaşıyoruz. Bir daha Türkle iş yapmam anlayışı bence kendimize haksızlık..! Bir Rus arkadaşım var; Onlar da kapalı bir toplum, ticari girişiminde bir vatandaşından darbe aldığı için o da asla bir Rusla iş yapmam diyor..! Bu düşünceyi bir kenara bırakalım bunca Türk marketi, kahvehanesi, eğlence yeri , turizm agentası, berberi hatta doktoru varlığını kime borçlu? Bir Türk doktorunun hastalarının kaçta kaçı Alman ya da bir Türk marketinin müşterilerinin büyük çoğunluğunu kimler oluşturuyor? Kazanç varsa Türkle de Almanla da iş yapmalı ama iş yaparken de asla profesyonelliği göz ardı etmemeli ticarette bir kahvenin kırk yıl hatırı olmaz.

Ürettiğinizi direk tüketiciye satıyorsunuz. Bu sayede de %200 kar ediyorsunuz. Bu devirde bu kar marjı muhteşem bir rakam; ilk yazımda da vurguladım tekstil çok kazançlı, şayet üretimden tüketiciye aracısız sisteminizi kurdunuzmu devler liğinde oynar kazanırsınız. Siz de şu anda kendi ürettiğinizi direk satıyorsunuz, hemde pazarda marka olmadan, satabileceğiniz en düşük rakamdan! İyi de kazanıyorsunuz…

Almanya da son yıllarda emekçi kesimin gelirlerindeki düşüş ülkedeki yabancıların sayısının artması yabancıların kendi tüketim anlayışlarının Alman piyasalarına hakim olmaya başlaması aklı başında firmaları yeni arayışlara yöneltti. Lidl Aldi Norma Kik Deichmann gibi firmalar nispeten alım seviyesi düşük insanlara mümkün olan en iyi kaliteyi en ucuz fiyata sunabilme başarısını gösterdiler ve vergi rekorlarını da kırdılar. Yabancı göçmen nufus tüketmeyi seviyor ama ucuz olandan ve Avrupa standartlarından ödün vermek istemiyor.

MMmeric arkadaşım bu işin ucunu yakalamışsın bence o ipi sıkı sıkı tut. Bu arada Avrupa pazarının öylesine iştah kabartıcı ki; Tayland lı olsun Hindistanlı olsun birçok üretici sırf bu pazara girebilelim bir köşe kapalım kendimizi ispatlayalım diyerekten her türlü riski kabullenip konsinye satışa yönelmişken bizler bu kadar yakınımızdaki devasa pazardaki payımızı her geçen gün kaybediyoruz.

Düşüncelerimizi tecrübelerimizi paylaşalım biribirimizin önünü kesmeyip aydınlatalım.Yazacak tartışacak daha ne çok şey var.
Görüşmek üzere, saygılar.

Inorin

Yerleşim ALMANYA / NürnbergMeslek Yayyncylyk