Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yemekhane İçin Stok Takibi

BaşlatantanriverdiTarih12/10/2014 12:25:05Yorum17

İlk mesaj
Yeni Üye53 yazı
Merhabalar;
Yaklaşık olarak 3000 kişiye hergün yemek çıkartıyorum. Depolarıma müthiş derecede malzeme giriyor bakliyat yeşillik vs... bunların stoklarını kolaylıkla nasıl tutarım giren ürünü kaydedip çıkan ürünü kaydetmenin yolu nasıldır?aşçılar sabah 6 da gelip üretim yapıyor müşterinin yoğunluğuna göre akşam 8 de bile gerekirse hızlıca üretebilecek yemekler yapılıyor. Yani sürekli olarak depodan malzeme çıkışı oluyor ve bunun kontrolünü acil olarak sağlamam gerekiyor siz değerli tecrübeli arkadaşlarım bunu nasıl sağlıyorsunuz bana tavsiyeleriniz nelerdir?
Her seyin hayirlisi...

Yerleşim Türkiye / EskisehirMeslek Yöneticilik
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
17 yorum
Üye127 yazı
Sizin ilacınız RFID.
RFID konusunu araştırın.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye120 yazı
Yahu sacmalamayin Rfid ile bu durumun ne alakasi var :) bu olaya rfid entegre etmek maliyeti ne kadar arttirir biliyor musunuz ? Neyse eve varınca cozim icin soze yazacagim
Uluslararası Lojistik Tedarik Zinciri Yönetimi

Yerleşim Yngiltere / LondraMeslek Yöneticilik
Yeni Üye23 yazı

Eğer sizin stok giriş ve çıkışlarınızı tutacak bir program hazırlatmak istiyorsanız makul bir ücret karşılığı bunu yapabilirim iyi akşamlar
Para Kazanmak Herkesin Hayali Fakat Önemli Olan Nasıl Kazandığın

Yerleşim Türkiye / Ystanbu?Meslek Memur
Üye127 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Darxoul
Yahu sacmalamayin Rfid ile bu durumun ne alakasi var :) bu olaya rfid entegre etmek maliyeti ne kadar arttirir biliyor musunuz ? Neyse eve varınca cozim icin soze yazacagim

Hadi bulda yaz bakalim.

Hiz isteniyorsa 2 yol vardir
1.depocu bir elemantutacaksin
2.rfid sistem kurduracaksin

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye109 yazı
Depoculuk gireni yaz, çıkanı yaz demektir. Soyleyenler olmus zaten. Ya program yada eleman ile sistemli olur. Veya excel bile işini görür

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye56 yazı
Haddime dusmez ama bunu Excel bilen biriyle yapabilirsin.... Oncelikle tariflerde ne kadar malzeme kullaniliyor tek tek bulman lazim...
3000 kisi yaklasik 50 musteri falansa musteri bazinda yapamazsin ama toplamda hesaplarsin..
Her ay hesaplamak istiyorsan..

1-Sutunlara Hammaddeleri yazarsin .. Mercimek , Sivi Yag gibi
2- Satirlara yemek isimleri yazarsin... Mercimek Corbasi

Mesela bir porsiyon corbada.. 100 gram mercimek ve 50 gram yag gidiyorsa.
20 corba yazdiginda en alta Excel 2.000 gram mercimek ve 1000gram yag kullandigi yazar..
Ay sonunda bakarsin 5000 gram mercimek stokta yoksa biri mercimekten caliyor demektir..

ileride bu isten verim alirsan , yukarida sana program yazarim diyen arkadasa guzel bir program yazdirip
butun dertlerinden kurtulursun...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye10 yazı
tam anlamadım ama arkaadşın dediği gibi exele bütün ürünleri tek tek tanıtıp ertesi gün deponun başına bi eleman koyarsın usta bu elemana gelip bana şu kadar domates bu kadar biber der eleman ustaya teslim ettikten sonra exele geçirir sende arada gidip stok durumunu kontrol edersin

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Di?er
Üye343 yazı
cost control muhasebesini ve FIFO yu bilen birine ihtiyacin var. yoksa cozemezsin..... program falan hikaye onu kullanan olmaktikdan sonra.

Yerleşim Tayland / BangkokMeslek Gyda
Yeni Üye53 yazı
Merhaba;
Bende yazılım uzmanıyım.

Bu işi Otomatik yada yarı otomatik şekilde yaparsınız.
1. Otomatik: Çıkartacağınız yemeğin malzeme ve sarfiyatları kişi sayısına göre orantılandığında bellidir. Bu tarz programla hazırlanan verilerle 100 kişi içinde ne kadarlık malzeme lazım olduğunu görebilirsiniz. (Eleman ihtiyacına gerek yoktur. Depoya bir kamera ko****. işi garantilemiş olursunuz.)

2. Yarı otomatik: Bunda ise exceli iyi bilen eleman ihtiyacı vardır. Eğer iyi bilene değilde bilgisayar kullanmasını bilen vasıfsız bir elemanıda pc başına ko**** ufak bir program ile isteğinize ulaşırsınız. Eleman gelen ve gideni ekler. Neyin girdiğini neyin çıktığını net bir şekilde söyler.

Bu iki yöntemde de en sağlıklısı 2.cisidir. Çünkü otomatikte neyi alıp almadığını kamera yontemiyle sadece görebilirsiniz.

Her türlü Program ihtiyacınızı karşılayabilirim. 1. soylediğim Otomatik yöntemleme sistemi hazır gibi. 2.sinide hazırlamak 1-2 Hafta anca.
(0507) (927) (37)(80)
Web Tasarım ve Programlama

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye84 yazı
A)-cari fatura stok depo ve üretim modüllerinden oluşan hazır paket programı alın eta,logo yazılımlardan alabilirsiniz, Çok ileri versiyonlarını almanız gerekmez excel'de uğraşmaya değmez. B)- Satın alma ve satış yaptıgınız cari müşteri veya tedarikçileri tanımlayın C)- 1.ana depo 2. üretim deposu tanımlayın D)- Yemek yaparken kullandıgınız her şeyi stok kodlarıyla tanımlayınız su,yağ.tuz.her çeşit sebze vs.vs. E)- Yaptıgınız her yemegi tatlıyı salatayı vb. kodlayın. F)- Her yemeğin 1.kişi için neyi ne kadar kullandığını ürün ağaçlarında belirtin.********************************************satın almayı yapın depo tartarak veya sa**** teslim alsın.*******yemekleri kişi başı sipariş alın*************mutfak aldıgınız siparişi için gerekli malzemeyi ürün ağacından bakarak depodan istesin****************ana depodan üretim deposuna gönderilen malzemelerle yemek bitince üretim girişi yapılsın*******yapılan yemegi ilgili müşterinize faturadan yemek stok koduyla satarak stoktan düşün.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Elektrik / Elektronik
Yeni Üye78 yazı
Çok zor bir konu. bir bilene danışmadan karar almayın.

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye151 yazı
Merhaba,

suattemur güzel açıklamış ona ek olarak; hangi tarihte ne kadar malzeme lazım, ve miktarı ne kadar olmalı gibi sıkıntıları da ortadan kaldırabilirsiniz (MRP). Stok, Satış, Satın alma, Muhasebe, Finans, Araç Yönetimi konularında danışmanlık yapmaktayım. ERP programları bulunmakta. SAP, AX... Orta ölçekli firmalar Navision kullanmakta, ya da Türk yazılımı olarak Uyumsoft var. Bunlar fazla gelir derseniz, yazılımcı arkadaşlar yardımcı olmak için yorumları var. Office programlarında access i veri tabanı olarak kullanırsınız, verileri de excel üzerinden hazırlanan şablonlarla girişi yapılır. Yalnız 2 GB gibi bir sınırlaması vardı bununda şuan nasıl araştırmak lazım. Sonuç olarak tavsiyem şu olacak; kurumsal olma yolunda iseniz şuan için Uyumsoft (ya da Navision olabilir çünkü stok ile ilgili konularda çok iyi) ile başlayın. Bunlarla uğraşılmaz ben basit bir şeyler istiyorum derseniz Microsoft ürünlerini kullanabilirsiniz. Zaten firmanız büyüdükçe bunlar ihtiyaçlarınızı karşılamayacak ve ister istemez ERP programlarına geçeceksiniz.

francserpico@gmail.com ile iletişime geçebilirsiniz. Her konuda yardımcı olabilirim.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye53 yazı
İlgilenen arkadaşlara teşekkür ederim. Porsiyon siparişi usulü çalışmıyoruz arkadaşlar . Örnek veriyorum bugün 2000 kişi kalacak yurtta 1800 kişilik yemek yapıyoruz benmarilerde açık büfe usulü yemek dağıtımı yapılıyor.
Her seyin hayirlisi...

Yerleşim Türkiye / EskisehirMeslek Yöneticilik
Yeni Üye1 yazı
Merhaba,
Derdinizin büyük olduğunu biliyorum, zira sektörden bir kişiyim.

260 sandalyeli lokanta, 1000-6000 fix menü üretimi gibi farklı girdili-ciktili işler yapan aile firmamızda bu sorunu dönem dönem yaşadık.

İki önemli not:
1- Asla excell de başarmayı düşünmeyin , mutlaka patlarsınız. Excell belli sayıda kolon ve veriden sonra açılma, okuma, bozulma sorunları yaşar. Ve kullanıcı hatasına çok uygundur. Biri çıkıp macrolarla bunu çözersiniz demesin, Onu 2000 lerden önce yapıyorduk.
Mutlaka ya stok takibi programı almalısınız ya da kendiniz yazdırmalısınız.

2- Depocunuz güvenilir birisi olamalı, aileden ya da çalmayan helal süt emmiş birisi. Bunu başka yolu yok.
Çünki standartlandırılamayan madde girişi var, ve çıkışlarınızda ya da depoda saklama sürelerinde bozulmalar, gramaj düşmeleri, kullanılamaz hale gelen durumları var. Beyan her zaman esas olamıyor.

TAKİP için GİRİŞ CIKIS

A- Market ürünleri takibi:
En kolayı bu: el terminali ile giriş, el terminali ile çıkış. Salça, Teneke zeytin, Çuval prinç, Tuz, Yağ vs.vs. (bunu geç)

B- Hal- Pazar ürünü: sebze meyve: Domatesi, marulu asla standartize edemiyorsunuz, top, adet, koli
size en uygun sayılandırma yontemini bulmalısınız.

Girişde özel etiket-barkod yapıştırmalı, ve el terminali ile çıkış yapmalısınız.

Et ve soğan patates türü çoğul ürünler.
Toplu et alımı yapmıyorsanız (buzhane saklama) fazla kayip olmaz, günlük tüketimde takibi kolay.
Kamyon usulu bakliyat pataes sogan vs kullanıyorsanız, çıkış hacmini sabitleyin. 3kg. 5 kg, 6kg 1 kova, 2 tepsi 5-6 poşet gibi ihtiyaca gore degil,
10 kg, 50 kg, 100kg genellikle ne kadar çıkış oluyorsa 2-3 birimlik çıkış oluşturun ve 1 kg ihtiyaç bile olsa siz en alt limitinizden çıkış yapın, fazlası depoda degil mutfakta beklesin. - Akmaz kokmaz bozulmaz.

En çok kayıp, sebze meyva, içecek ve kahvaltılık kıymetli malzemede oluyor. - (Hergün 3-5 sucugu çantasına koyan temizlikçi mi görmedik, çöpün içinde koli koli salça makarna çıkaranı mı...)

Yerleşim Türkiye / YstMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye10 yazı
excel le olmaz o iş. bunun için programlar var.

örnek: www.webticari.net adresinde bir program var. giriş-çıkış, muhasebe,personel vs kayıtlarını tutabilirsin. üretim modülü alırsın, üretim reçetelerini oluşturursun. ürün üretilince otomatik olarak stoktan düşer veya stoğa ekler (duruma göre).

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?retmen
Yeni Üye45 yazı
stok takip programı gerekli bunun için size profesyonel bir takip programı yazabilirim iletişime geçiniz.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye131 yazı
depoya giren malı stok kaydına girdiğinizde. elinizdeki mal miktarı günlük olarak kayıtlıdır.
buradaki püf noktası
a) deponun toptan kontrolümü ,
b) üretilen ürünün toptan alınıp parekende adetlere bölünüp kontrolümü.
cevap:
a)deponun kontrolü her giren ürün bir önceki ürüne artı ilave ile toplanıp stoklanmasıdır.
b)üretilen ürünü aşçılarınız depodan toptan alıp müşteri adetine göre kendileri firesi ile hesaplayacakları için,
depodan mal talep fişleri ile üretim bölümüne ambardan ürünleri isterler.
bu talep fişleri deponun stoğundan her gün düşülerek akşam kapanışında imza altına alınır.
bir sonraki gün yeni mal girişi akşam stoğuna eklenerek toplanır.yeni gün için mal talep fişi ile üretim bölümü talepte bulunur. bu her gün böyle devam eder.
ay sonu sayım yapılır.talep günlük işlendiği için elindeki stok ambardaki gerçek stoktur.yani aysonu hesabı 30 gün talebin sonunda üretim bölümünün isteklerinin toplamının sonucu olacağından devreden stok her gün akşam kapattığın stoktur.
programsız tutulur basit işlemdir.ön muhasebe hareketleridir.
ambar çıkışını yapan personel yeterlidir.
ancak üretim bölgesindeki toptan ürünleri aşçılarınız porsionlayacağı için buna uygulanan porsion hesabı maliyeti ürün bazında uygulanan tüm malzeme kullanımı ve işçilik ve diğer genel giderler olarak hesaplanır.bunlarda hesap makinası ve bir kağıt, bir kalem bir hassas terazi ile bir kez belirlenir sabitlenir.standart oluşturulur.
bu işlemi aşçıbaşı ,üretim müdürü, işyeri sahibi birlikte kayıt altına alırlar.bu işlem ambarı ,depoyu bağlamaz.depo hesabı üretim bölümünün toptan isteğini stoklar.

bu işlemleri bilen için manuel kayıt altına almak çok kolaydır.
bilmeyenler ise bilgisayar programlarından yararlanır.
her çalışandan hesap sormak mı daha iyi sonuç verir,
yoksa!
bilgisayardan mı?

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gyda