| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - ali_kocak Sn arıkaya: insanın en yakınım diye bildiği akrabaları, dükkan komşuları hatta ortak iş yaptığın adamlar bile sana rekabetçi oluyorlarsa kusura bakmayın ama benim gibi düşünmeye başlarsınız. acaba yarın hangi dostum beni sırtımdan vuracak, kapıdan giren hangi adam bu işe başlayacak dersiniz. Çünkü konyada malesef kimin ne iş yaptığını bilemiyorsunuz. imalatcı mı toptancı mı perakendeci mi belli değil. Bi tane araba alarak pazarlamaya başlayan adam sizden mal almak için dükkana geliyor. 2 ay sonra bi bakmışsınız, dükkan kiralamış sizden aldığı malları yapmaya başlamış. 2 ay daha geçiyor, sizin müşterilerinize daha ucuza mal vermeye başlamış.
Bunları yaşadığım için diyorum ki imalat yaptığın yere babanı bile sokma arkadaş! baban gider dostuna söyler, dostu gider senin düşmanına söyler, sanayi dedikodusu bitmez. Yeter ki yaptığın işi duyan olsun, leşe üşüşen akbabalar gibi üşüşürler tepene...
benden size tavsiye, eğer ki imalat yapmayı düşünüyorsanız, toplu iğne dahi üretseniz kimseye göstermeyin. işe aldığınız elemanınızla 5 yıl kendi rekabetçi firmalarla çalışmayacağına dair sözleşme yapın.
|
Sn Koçak zaten işi özetlemiş aslında. Bu nedenle benim de Konya esnafına güvenim 0'ın altında. Gemi Makineleri Mühendisiyim. 6 yıldır ticari gemilerde bakım-onarım, işletme vb. aklınıza gelebilecek her işi bizzat tulumumu giyerek yapmaktayım. Ailem Konya'da olduğundan artık karada iş bakalım dedik. Birçok firma görüşmeye çağırdı. 6 yıllık bakım-onarım vb. tecrübem olmasına rağmen, hidrolik, dizel, soğutma, elektrik-elektronik, pompalar, kazanlar konusunda uzman olmama rağmen bana verilen en yüksek teklif 1500TL idi. Oysa hepsine de en az 3 mühendisten alacakları verimden fazlasını alacaklarını teyid ettim. Ama eğitimli birisinin onlara getireceği tek şey fazla maliyet.
Kısacası Konya esnafı ileriyi düşünen bir zihniyete sahip değil. Dünyanın Çin'i olmuş durumda. Ucuz işçilikle maliyetleri düşük tuttuğundan dolayı belirli bir müşterisi var ve kendisine de güveni olmadığından ciddi bir korku var içinde.
Eğer birileri sürekli sizi takip ediyorsa bilin ki onlardan bir adım öndesinizdir.
Bir ürün imalatınız var. Komşu bunu çalacak diye korkmak yerine bir yandan da kendinizi geliştirin. Ar-Ge denilen bir kavram var. Yaptığınız döküm malzemeyi hafifleştirin, piyasaya yeni ürün sunun. Onu sizden çaldıklarında, alaşımınızı değiştirin, daha dayanıklı olsun. Yeni bir ticari ürün sunun. Emin olun müşterileriniz durumu farkedecek, sizi taklit edenler de bu gelişmelere ayak uyduramayacaklardır.
Burada şunu söylemeden de geçemeyeceğim. Konya'da gerçekten işini hakkı ile yapan, Ar-Ge'ye önem veren şirketler de var. Zaten onlarda yukarıda bahsettiğim korkudan eser yok. Hatta cesareti olan benimle rekabete girsin de kendimi bir adım daha ileri atmaya zorlayım politikası ile hep ilerici olmayı başarmışlardır.