Ana içeriğe geç

Dış Ticaret

Aliexpress İle A 'dan Z'ye İthalat Macerası

BaşlatanfoxTarih26/01/2014 18:19:55Yorum19

İlk mesaj
Yeni Üye7 yazı
Merhaba koniks.com üyeleri,

Öncelikle sitenin gerçekten ihtiyaç olan bir konuda ve işe yarar bilgilerle dolu olduğunu belirtmek isterim.

Benim sorunum işe şöyle.

Yeni mezun işsiz bir gencim. (iktisat + aöf dış ticaret bitirdim + ingilizce biliyorum yurt dışı deneyimim var )

İleride iş hayatına atılınca elime geçen parayla ufak çapta ticaret yapmak istiyorum.( 500 -3000 dolar arası gibi ) Böylelikle elimdeki sermayeyi katla**** daha verimli işler yapmak amacındayım.
Birsürü arkadaşın benimle aynı durumda olduğunu gördüm. Ancak çoğu sorununu kelimelere dökmekte başarılı değil bu yüzden de işe yarar cevaplar alamamaktan şikayetçiler.
Ancak lütfen bana gümrük müşavirine git vs. demeyin. Küçük bir ticaret bu sermayem küçük bi de bu gibi aracıları araya sokarsam nasıl büyütürüm elimdekini. Zoru başarmak mecburiyetindeyim.

Küçümsemeyin lütfen! Bu milletin % 60 'ı toplam gelirin % 35 iyle geçiniyor. Bir şekilde herkesin yaşam kalitesinin artması gerekli.

Şimdi benim planım şöyle :

1-) 500 - 3000 dolar arası bir bütçe ile piyasanın ihtiyacı olan ürünlerin ithalatı yapmak istiyorum. İlk etapta
20 -100 adet ithal edip internetten satabilirim ya da numune olarak kullanıp talebe göre yüksek siparişler verebilirim.

2-) Örnek vermek gerekirse aliexpress.com da bir tüketici elektroniği kategorisine giren bir ürün keşfettim 300 adeti 220 dolara free shipping şeklinde ilan vermişler.
Elbetteki bu sipariş ticari olacak vergisi neyse ödeyeceğim. Çok olsa yüzde 20 olur o şekilde de 270 dolara falan gelir diye düşündüm. (eğer kanunen gerekli ise servis ağını da kurabilirim,ancak zaten kullan at bir ürün yani kimse servise ***ürmeye tenezzül etmez )
Bunu ithal edip Türkiye'de üzerine biraz kar ko**** gittigidiyor'dan satmak istiyorum. Sonra sermayem artınca daha büyük siparişler verip telefonculara vs toptan verebilirim. diye düşündüm.
Tane başına maliyetim 1 dolar olsa 5 dolara satsam 4 dolar kar ederim 300 x $4 x 2,2 (kur) = 2650. şeklinde bir kar ortaya çıkınca insan heyecanlanıyor ister istemez.

Şimdi sorulara gelelim :

Diyelim ki 300 adet sipariş verdim 220 dolara mal gümrüğe geldi. Ticari olduğu kesin.

1 - Benim bir firmam yok bunun için şirket kurmam gerekli mi yoksa sadece şahıs olarak vergisini ödeyip malı çekebilir miyim?
2 - Şahıs olarak malı çekmek için elektronik ürün olduğu için servis ağı kurmak zorunda mıyım? Kurmak zorundaysam bunu nasıl yapabilirim ? Nerden bilgiye ulaşabilirim?Tahmini maliyeti ne olur ?

3 - ) Ben bu ürünü sattığım için vergi de ödemek istiyorum. Kendim beyan edip ödeyebilir miyim 2 birim vergi ödemek gerekliyse 3 öderim sorun değil kardan fedakarlık ederim.

4 - ) Forumda okuduklarımdan anladıklarımı bu madddede yazacağım.

- Şahıs olarak da malı çekebilirim eğer vergi numaram varsa.
- Ancak malı çekebilmek için gerekli servis ağının kurulmuş olduğunu gösteren belgeleri de ibraz etmem gerekli.
- Bu belgeleri ibraz ettikten sonra belli oranda ( CIF fiyatının sanırım ) gümrük vergisi ödemem gerekli.

- Ayrıca ürünü satarken fatura verebilmek gerekli.

Eğer yazımı buraya kadar okuma sabrını gösterdiyseniz bile teşekkür ederim. Tecrübeli büyüklerimizin yardımlarını bekliyorum. Herkese selamlar.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
19 yorum
Yeni Üye61 yazı
öncelikle başarılar diliyorum. Umarım başarılı olursun. Benim bu konuda bilgim yok pek bişey söyliyemeyeceğim. Ebaydan çok alışveriş yaptım sorunlarım oldu ama paypal kullandığım için çözdüm. Paypal kullanmanı tavsiye ederim. Alibabayı tam bilmiyorum dikkatli ol ve kötü ihtimalleride düşün öyle gir işe hesapların iyi lakin ya tam tersi olursa gemi battı yandı bitti kül oldu olursa ne olur? olumsuz düşün demiyorum dikkatli ol diyorum. Herkes kar edip kazanmak zengin olmak ister, bende istiyorum :) Sonuçta biryerden başlamalı insan Ticaret çok zevkli kazanırken herkes yanında olur kaybederken kimse olmaz neyse kafanı şişirmeyeyim. Herşeyi hesaplarsan salim kafayla duvara toslamazsın duvara toslasan bile öngördüğün için yıkılmazsın...

Yerleşim Yspanya / BarselonaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye262 yazı
sevgili pek heyecanlı ve girişim ruhlu arkadaşım.dediklerinin biraz sor olmasını sermayene bağlıyorum.Benim sana tavsiyem....o para karşılığında sana çay ve kahve ayarlıyayım ortadoğudan...istanbulda 2 günde bitirirsin....yada biraz daha sermaye yap ve o dediğin işe gir...bu sermaye ile girdiğinde gümrük kapısındaki şoka hazır olmanı tavsiye ederim....

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Ticaret
Üye262 yazı

gümrük kapısında kastım vergi ve artı ödeme ihtimallerindir

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Ticaret
Yeni Üye61 yazı
lehat ne gibi şoklarla sürprizlerle karşılaşır açıklarsan birbirimize daha yardımcı oluruz :)

Yerleşim Yspanya / BarselonaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye57 yazı
75 euro bedeli üzerinde ürün sokamazsın ülkemize, gümrükte takılır, öyle kafana göre gıdıp vergısını öde malı çek dıye bır şey yok,ürünler devlete kalır 5 sene içinde geri alınmayanlar açık artırma ıle satılır bedelı hazıneye aktarılır, gümrük müşaviri bul onlara sor sana yol gösterırler

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Gyda
Üye280 yazı
evet belirli bir kota var ben aliexpresten ürün getirdim site çok güvenilir fakat şöylede bir durum var 5 parça üründen sonrasında toptana giriyor ve gümrüğe takılıyor yukarda arkadaşın dediği gibi free shoping yani bedava kargo olayı yok olabiliyor yani ekstra masraflar çıkıyor 3 kuruşluk mal eline 10 kuruşa geliyor ister al ister alma alırsan pahalı almassan verdiğin para mallar gitti hep zarar zaten bu kadar basit olsa bu işler herkes çin den mal getirirdi en güzel yolu bir gümrük müşavirine danışmak güncel olan değişiklikleri ve kanunları da onlar iyi bilir iyi araştırmadan girme derim arkadaşım başarılar
Senseti Store

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Yöneticilik
Üye554 yazı
aliexpresten bende zaman zaman alısveris yapıyorum cok güvenilir bir site basın hiç ağrımaz ama dedikleri gibi senede 4-5 kez getirme hakkın var üstü ticariye giriyor ve ondan sonra ugras babam ugras ,o siteden butur alısverisleri tamamiyle is olarak bakma ama senede 70-80 dolardan 5 sefer mal getirsen azda olsa tabiri caizse çorban cıkar ama is olarak bakma :) zaten bir ürünün gelmesi 20-25 günü buluyor o süre icersinde bu gibi kücük islerde ticari bagları kurmak ve kordine etmekte zorlasır.

Yerleşim Türkiye / YstabbulMeslek Grafiker
Yeni Üye67 yazı
Öncelikle merhaba ,
Mustafa bal ben gümrük müşaviriyim, öncelikle gümrük müşavirleri aracı değil sizinlerin gümrük beyanınızda bulunabilmenizi sağlayan kurumlardır. 220 usd lik bir malzemenin maliyetlerinin hesaplanması için öncelikle malzemenin cinsi ve kabı kilosu hacmi gereklidir.
diğer sorularınızın cevabı ;
- Sahış firması kurarak hem gümrükten malzeme çekebilir hemde bu çektiğiniz malzemeleri faturası ile satabilirsiniz.
- Elektornık malzemelerin bazılarında garanti belgesi istenir bunuda çıkarmak 12000 tl civarı bir bütçe demektir. Bazı elektronik ürünlerde ise garanti belgesi gerekmez bu servis ağını kurmanıza gerek yoktur. Dediğim gibi bu sizin getireceğiniz malzemeye bağlıdır.
- Gümrük verginiz için fiyatlandırma aşağıdaki gibidir.(aslında bu bilgiyide vermemek gerek ama müşavirlerie karşı ön yargınız kalksın)
MAL BEDELİ + NAVLUN+ SİGORTA= CIF MAL BEDELİ
CIF MAL BEDELI/100 * GUMRUK VERGISI ORANI = GUMRUK VERGISI
GUMRUK VERGISI + YURT ICI DIGER GIDER = KDV BEDELI
KDV BEDELI 100 * 18 = KDV
ODECEYECEGINIZ MIKTAR GUMRUK VERGISI + KDV + DAMGA VERGISI(55 TL)
BALBAY GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD ŞTİ
MUSTAFA BAL 0507 247 41 14

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye27 yazı
arkadaşım madem küçük çapta yapacaksın bu işi $100 a kadardı sanıyorum gümrüksüz getirebiliyorsun.Bir defaya mahsus bu şekilde numune ürün tarzı bir getir,madem alacağın ürünün birim fiyatı düşük zaten $100'a adet olarak epey alırsın.aldığın bu ürünü internet üzerinden sat bir piyasayı tanı önce müşteri potansiyelini gör baktın işin gideri var firmanı kurarsın zaten gerekli evraklarında neyse alırsın işi tamamen ticarete dökersin.Tercih sizin.Saygılar.

bu arada soruna cevap olarak sahıs olarak hiçbir şey yapamazsın,bir muhasebeciye gidip şahıs firması kurmak zorundasın,kendin vergi beyan edemezsin,muhasebecin senin faturalarına göre devlete vergi beyan eder.ihracatta nasıl ki ihracatcılar birliğine üye olman gerekiyorsa eminim ithalat içinde aynı şey gecerlidir.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Tekstil
Yeni Üye57 yazı
Bilgilar cok aciklayici Mustafa bey cok tesekkurler

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Mühendis
Yeni Üye67 yazı
rica ederim gümrük mevzuatı ve diğer öğrenmek istediğiniz herseyi sorabilirsiniz.

Yeni Üye67 yazı
herhangi bir sayı kıstlaması yok yalnız her bir kargonun değeri 100 usd yi geçmemesi gerekmektedir ve eğer geçer ise gümrüklü malzeme ticari malzemeye girer.Ozaman da beyanname açılması gerekmektedir.

Yeni Üye60 yazı
Aynen atiyorum 1000 tane herhangi biburun getirdim 90 dolar dedik ozaman geciyo mu kaliyo mu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye27 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ytuna
Aynen atiyorum 1000 tane herhangi biburun getirdim 90 dolar dedik ozaman geciyo mu kaliyo mu

yani hiç bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz kimse sormayadabilir ama eğer ki sorarsa
bu tamamen gümrükteki memurun insiyatifine kalmış aynı üründen cok sayıda olduğu için $100 ın altında kalmış olsa bile sıkıntı cıkabilir,ama daha önce hiç bu şekilde ürün getirtmediyseniz belki gümrükteki memuru ikna edebilirsiniz ama daha öncedende bu tür postalarınız olduğunu görürse hiç acımayıp geri gönderebilir ya da gümrük müşaviri tutun falan der.

Yeni Üye60 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - segos
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ytuna

yani hiç bir sıkıntı yaşamayabilirsiniz kimse sormayadabilir ama eğer ki sorarsa
bu tamamen gümrükteki memurun insiyatifine kalmış aynı üründen cok sayıda olduğu için $100 ın altında kalmış olsa bile sıkıntı cıkabilir,ama daha önce hiç bu şekilde ürün getirtmediyseniz belki gümrükteki memuru ikna edebilirsiniz ama daha öncedende bu tür postalarınız olduğunu görürse hiç acımayıp geri gönderebilir ya da gümrük müşaviri tutun falan der.

yok ilk defa denicem 1000 değil 100 tane olarak denicez olmadı sonra aile arkadaş flan başka kişiler üzerine çekeriz o sorun olmaz sanmıyorum china post sorun yaşanır mı onu öğrenmem lazım

Yeni Üye27 yazı
hangi posta olduğu önemli değil.

Yeni Üye60 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - segos
hangi posta olduğu önemli değil.

çok sağol denicem bi kere şansımı

Yeni Üye7 yazı
Arkadaşlar değerli yorumlarınız, tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Bazı arkadaşlarla yanlış anlaşılma olmaması adına cevap vermek istiyorum.

- segos : Ürünü araştırdım Türkiye'de piyasası var ve çok yeni henüz. Ayrıca daha önce internetten satış deneyimim de var. Öyle rastgele bu işe girişmiş değilim. Tavsiyelerin için teşekkürler.
-mustafabal67 : Gümrük müşavirlerini kötülemek istemedim,herhangi bir önyargım da yok. Ancak eğer bu iş arada kimse olmadan yapılabiliyorsa o şekilde yapmak istedim çünkü bütçem az. Başka bir sebebi yok. Tabiki ilerleyen aşamalarda büyük boyutlu ticaretlerde gümrük müşaviriyle,muhasebeciyle çalışmak gerekli. Ancak bu tarz küçük işler için arada kimse olmadan belki bir şeyler yapmak mümkün olur.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye60 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - heisenberg
Ne getireceksin ytuna ?

Telefon kabı veya daha baska ürünler olabilir