Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Futbol Takımı Ürün Lisansı?(gs-fb-bjk-diğerleri)

BaşlatannosascompTarih09/12/2013 23:38:56Yorum2

İlk mesaj
Yeni Üye1 yazı
Merhabalar,

Ürettirmeyi düşündüğüm bir ürün var. Amerika'da ve Avrupa'da bolca örneği var fakat Türkiye'de henüz yok. İş tutar mı tutmaz mı kısmını geçtim orası şans artık ama merak ettiğim husus lisans olayı.

Örneğin, kırtasiyelerde fenerbahçe logolu kalem kutusu satıyolar 5-6 liraya. Üzerindeki etikette başka bir şirket adı ve lisanslı üründür yazıyor. Ben de ürünümde futbol takımı logosu, sloganı ya da renklerini kullanmak istiyorum. Fakat bunun lisans işi nasıl çözülür?

Başka bir forumda bir başlık açmıştım. En az 200bin dolar gibi lisans anlaşmalarından bahsettiler ama bana pek mantıklı gelmedi. Mesela dün grupanya'da bir ürün gördüm(http://www.grupanya.com/alisveris/firsat/orijinal-lisansli-yazili-atkilar?irc=hp-ccd) Lisanslı üründür yazıyor. Bunu satan kişi 200bin doları nasıl verebilir? Ya da başka bir örnek vermem gerekirse Carrefour'da bizzat kendi çektiğim fotoğrafları göstereyim:

http://imgim.com/1152inciy6377925.jpg
http://imgim.com/6515incis7609590.jpg

9.90'a satıp 200 bin doları nasıl karşılayabilir? Bana pek mantıklı gelmediği için bir de sizlere sorayım dedim.

Sorumu en basite indirgemek gerekirse;

Fenerbahçe logolu bardak üretip satmak için ne gibi bir lisans anlaşması yapılır? Kimle yapılır? Nasıl yapılır?

Logo yerine slogan, takım adı falan da olabilir. Ya da futbolcu ismi içeren sloganlar gibi. "We have Drogba, they don't!) gibisinden.

Bi de son ihtimal, "I love Beşiktaş" gibisinden bişey yazsa, yine sorun teşkil eder mi?

Bu olayın hukuki boyutu nasıl işliyor?

Cevaplar için şimdiden çok teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / EskişehirMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
2 yorum
Üye189 yazı
Şimdi lisansiye almak için işlem şu şekil yürür.Önce birşirket olman gerekli çünkü kulüpler sadece şahısları kaileye almaz bir şirketin olmalı ve bir ticari geçmişin olmalı bununla birlikte kulüpten bağlantın olmalı öyle her önüne gelene parası var diye kaç yıllık kulüp logosunu o ürün için kullanıma açmazlar.sen şirketsin ürününü aldın bağlantıların vasıtasıyla kulübe gittin o ürünün lisansiyesini almak için belirli bir bedel ödersin.mesela kupa demişsin kupa 2 şekilde var biri düz yazılı.diğeride sihirli kupa dediğimiz sıcak sı koyunca resim ve yazılar çıkaran bu iki çeşit kupa 2 ayrı lisansiye firmasının elinde.diğeri diğerinin yaptığı modelden üretemiyor.öyle bir şey yaparsa çok büyük cezaları var.lisansiye için bir bedel ödersin bununla beraber o ürünün satış fiyatına müdahale edemezsin.ürünün garantisinden sen sorumlu olursun ve satılan her ürün için ayrıca bedelde ödeyebilirsin.her kulüp için ayrı bedel ödersin ama pazarlık yapman gerekli fakat ürün lisansiye bedelleri çok yüksek bunu baştan bil.diyelim lisansiyeyi aldın o ürünü başka noktalarada satabilirsin örnek marketlere kırtasiyelere vs....ama ilk fb kulüpten lisansiye alman lazım diğer kulüplerden lisansiye alman daha kolay olur.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Tekstil