Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

İşyeri Hazır Var Nerden Başlamalıyım

Başlatanali_kocakTarih04/12/2013 15:40:32Yorum6

İlk mesaj
Yeni Üye25 yazı
merhaba arkadaşlar. bu siteyi bugün gördüm ve daha önce rastlamadığım için pişmanım. sizler gibi iş hayatı ile alakalı bilgileri paylaşan kişilerin içinde bulunmak gerçekten keyif verici...

şimdi gelelim benim yaşamıma:

23 yaşındayım. konyalıyım. 2 yıllık makina-resim-konstrüksiyon okudum. şu anda da açıköğretim işletme fakültesi 4. sınıf öğrencisiyim (bu sene bitecek inşallah). aynı zamanda da tarım makinaları imalatı yapan bi firmada ar-ge işleriyle uğraşıyorum.

Babamın nakliyeci ürünleri üzerine imalathanesi var. yaptığı ürünleri (çadır lastiği, spanzet, kamyoncu çekici, örgü lastik) arabaya atıp yola giderek satıyor.

pazarlama işini kimseye yaptırmıyor. çünkü bu işte kimseye güven olmuyor. daha önceden başından geçen bir olay anlatayım hemen: teyzem evelndi ve eşi yani eniştem işsizdi. ailede kimsenin yardım edecek durumu olmadığı için babam bunu yanına aldı ve 7-8 sene çalıştırdı. son bikaç sene eniştemi pazarlamaya alıştırdı. bu ş******* de babamın arabasıyla yola gidiyor ve babamın müşterilerine bizim malımızı satmak yerine, başka firmalardan aldığı ürünleri babamın müşterilerine satmış ve kısa sürede parayı vurmuş tabi. sonra da babamın yanından ayrılıp ona rekabetçi oldu. neden olmasın ki? bütün müşterileri biliyor nasıl olsa !

Küçüklükten beri yaz tatilinde falan babamın yanında çalıştığım için bu ürünlerin imalatından çok iyi anlarım. tek sıkıntıya düştüğüm nokta yola gidip pazarlamadır. bu işten hiç anlamam. bir mal nasıl satılır, nasıl müşteri bulunur, kime kaçtan verilir, maliye-vergi işleri nasıl yürür hiç anlamam.

Nasip olursa bu yaz askere gidecem ve geldikten sonra makina ressamlığını bırakıp babamın işini devam ettirmek istiyorum ama babamla kuşak çatışması yaşıyoruz. o eski düzene göre gidiyor, bense sürekli yenilikler yapmaya çalışıyorum ve bana karşı çıkıyor. bu yüzden bikaç defa babamın yanında işe girip çıktım.

şimdi sorularıma geleyim:

1- yukarda saydığım ürünlerden başka ne gibi ürünler yapmalıyım?

2- pazarlama işine nasıl bi çözüm getirebilirim? bayilik sistemi böyle bir işte gider mi?

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek İmalat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
6 yorum
Üye711 yazı
kardeş iş çok mantıklı ve çok güzel bence ;) bende bu işten pek anlamam fakat kendimce şunları söyleyebilirim hem kendi bünyesinde hemde direk nakliye işiyle uğraşan fabrika şirketlere gidebilirsin ha ayrıca mesela kamyoncuların sürekli durup yemek yediği çok işlek yerler var oralara giderek pazarlama yapabilirsin veya bu tür kamyoncuların uğrak yeri olan benzinci vb yerlerle konusarak onlara komisyon vererek bu işi pazarlayabilirsin..diye düşünüyorum allah yolunu açık etsin

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Di?er
Yeni Üye25 yazı
peki bu ürünlerin yanına başka ne eklenebilir? kamyonların jant kapağı, oto kılıfı gibi yani ???

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Ymalat
Yeni Üye24 yazı

Ali Bey Merhaba,
Sizin sektörünüzdede olduğu gibi her sektörde pazara ilk giriş zordur, yoğun emek ve sermaye ister, fakat anlattığınza göre zaten mevcut bir şirketten devam ediyorsunuz, ve potansiyel müşteriside mevcut. Asıl pazarlama aktivitelerine deyinmek için ürünün fiyat ve kalite elastikiyet oranlarını bilmem lazım bu yüzdenbu konuda genel yorum yapabileceğim.
Aile şirketinde iç kuşak çatışması tartışmasız her işletmede mevcuttur. Bu durumdan kurtuluş çareleri aramaktansa avantajları (fikir bandının genişliği) gözetmek daha doğru olacak. Sonuç olarak babanız bu işletmeyi günümüze kadar taşımıştır bu da tartışmasız tecrübesini gösterir ama madolyonun öteki yüzüne bakınca bundan sonra ne kadar devam edebileceğini bilmek zordur.Çünkü pazardaki koşullar hergün dahada çetinleşiyor.
Benim kısacık tavsiyem; hazır müşterilerinizi belirleyip onlara ulaştıracağınız ürün gruplarını ve lojistik maliyetlerini raporla****, bu sistem çerçevesinde entegre bir satış sistemi kurmanızdır. Bu sayede önceden bahsettiğiniz başkasından alınıp kendi malınız gibi yapılan satışlardan kaçınabilirsiniz. Hatta bir boy daha ileriye taşı**** bu malzemeleri kit ler şekline sokup kendi isminiz altında satmanızıda tavsiye ederim.
Başarılar
İdes Danışmanlık
www.idesdanismanlik.com
www.linkides.com

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Dany?manlyk
Üye711 yazı
aslına bakarsan yanında çok şey satabilirsin çok geniş bişey bu

Geç kalınmış teselli idamdan sonraki affa benzer..

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Di?er
Yeni Üye25 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ides
Ali Bey Merhaba,
Sizin sektörünüzdede olduğu gibi her sektörde pazara ilk giriş zordur, yoğun emek ve sermaye ister, fakat anlattığınza göre zaten mevcut bir şirketten devam ediyorsunuz, ve potansiyel müşteriside mevcut. Asıl pazarlama aktivitelerine deyinmek için ürünün fiyat ve kalite elastikiyet oranlarını bilmem lazım bu yüzdenbu konuda genel yorum yapabileceğim.
Aile şirketinde iç kuşak çatışması tartışmasız her işletmede mevcuttur. Bu durumdan kurtuluş çareleri aramaktansa avantajları (fikir bandının genişliği) gözetmek daha doğru olacak. Sonuç olarak babanız bu işletmeyi günümüze kadar taşımıştır bu da tartışmasız tecrübesini gösterir ama madolyonun öteki yüzüne bakınca bundan sonra ne kadar devam edebileceğini bilmek zordur.Çünkü pazardaki koşullar hergün dahada çetinleşiyor.
Benim kısacık tavsiyem; hazır müşterilerinizi belirleyip onlara ulaştıracağınız ürün gruplarını ve lojistik maliyetlerini raporla****, bu sistem çerçevesinde entegre bir satış sistemi kurmanızdır. Bu sayede önceden bahsettiğiniz başkasından alınıp kendi malınız gibi yapılan satışlardan kaçınabilirsiniz. Hatta bir boy daha ileriye taşı**** bu malzemeleri kit ler şekline sokup kendi isminiz altında satmanızıda tavsiye ederim.
Başarılar

ides hocam yorumunuz için teşekkür ediyorum öncelikle. yazılarınızdan anladığım kadarıyla bu işin eğitimini almışsınız. durumu size bir kez daha özet geçmek istiyorum.
şu anda işleri babam yürütüyor. Bense başka bi firmada işçi olarak çalışıyorum (teknik ressam). Fakat babamın işini, piyasanın nasıl gittiğini, rekabetçilerin neler yaptıklarını dışardan sürekli izlerim. bir nevi işin içindeyim diyebiliriz. Bu işte satış; sürekli arabayla yola giderek, kapı kapı dolaşarak yapılıyor. Yola gidince işyerinde işler aksıyor. Başkasını yola göndersen yukarda anlattığım gibi kazık atıyor. Benim öyle bişey yapmam lazım ki yola gitmeden sabit müşterilerime mal satabilmeliyim ve bunu süreklilik haline dönüştürmeliyim. Bunun yollarını arıyorum. Bunun için bayilik sistemi mi kurmak gerekit yoksa başka bir yol mu vardir bilemiyorum. Yardımlarınız için de teşekkürü borç bilirim. Saygılarla

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Ymalat
Yeni Üye24 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ali_kocak
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ides
Ali Bey Merhaba,
Başarılar

ides hocam yorumunuz için teşekkür ediyorum öncelikle. yazılarınızdan anladığım kadarıyla bu işin eğitimini almışsınız. durumu size bir kez daha özet geçmek istiyorum.
şu anda işleri babam yürütüyor. Bense başka bi firmada işçi olarak çalışıyorum (teknik ressam). Fakat babamın işini, piyasanın nasıl gittiğini, rekabetçilerin neler yaptıklarını dışardan sürekli izlerim. bir nevi işin içindeyim diyebiliriz. Bu işte satış; sürekli arabayla yola giderek, kapı kapı dolaşarak yapılıyor. Yola gidince işyerinde işler aksıyor. Başkasını yola göndersen yukarda anlattığım gibi kazık atıyor. Benim öyle bişey yapmam lazım ki yola gitmeden sabit müşterilerime mal satabilmeliyim ve bunu süreklilik haline dönüştürmeliyim. Bunun yollarını arıyorum. Bunun için bayilik sistemi mi kurmak gerekit yoksa başka bir yol mu vardir bilemiyorum. Yardımlarınız için de teşekkürü borç bilirim. Saygılarla

Ali Bey Merhaba,
Evet şirketin verdiği hizmetler içinde olduğu için yorum yapma ihtiyacı içinde bulundum.
Yukarıda ki alıntıdaki altını çizdiğim bölümde size bahsettiğim şey izlemeniz gereken en uygun yoldur(nacizane düşüncem). Sanırım bu yolu daha çok açmam anlaşılabilirliği arttıracaktır;
1. En çok talep gören ürünlerinizi ayırın,
2. En çok katma değeri olan ürünleri bu talep gören ürünlerin içinde ayırın, (katma değer=kar oranı yüksek olan ürünler)
3.Bu ürünlerin ortalama kullanım süresini belirleyin (ör.çekme halatı normal koşullarda 8 ay gibi),
4. Ayırıp elediğimiz ürünlerden bir kit oluşturun (ör:5 tane ürün tek paket tek fiyat iskonto uygulanmış özel fiyat) bu kit e özel bir isim verin "marka"
Bu bölümde ürünlerimizi farklılaştırmış olup piyasadaki sıradanlıktan az da olsa kurtulundu.
Gelelim ikinci bölüm Müşteri İlişkileri Yönetimi
Belki kiminiz yahu bu müşteri ilişkisi kamyoncu ne müşterisi ne strateji anlar demeyin, sonuçta sizin malın müşterisi ve en önemli reklam elementidir.
1- Mevcut müşteri listesini hazırlayın,
2- Müşterilerin lokasyonlarını, alım sıklıklarını belirleyin.
3- Özel durum müşterileriniz varsa kesinlikle onlar için özel çalışma yapın.
4- Müşteri memnuniyetinizi öğrenin (bu sayede size pazarı genişletecek tüyolar alacaksınız)
Tedarik Zinciri Yönetimi
1- Müşteri lokasyonlarına en uygun ulaşımı sağlayacak firma tekliflerini alın,
2- Satış sistemini (mal-ödeme) çıkacak duruma göre kararlaştırın,
3- Ürünlerinizi verebileceğiniz noktaları seçin ( asla konsinye ürünü tavsiye etmiyorum çünkü buradada verdiğiniz ürünün satışını siz haricindeki kimse desteklemeyecektir eğer direk satış olarak bırakyorsanız malınızı bırakın)

Ali bey bu konular böyle sıralanacak konular olmadığı halde elimden geldiğince sıralamaya çalıştım fakat sizin şirketinizin karşılaştığı konular değişken olacağı için bu stratejilerde değişime ayak uydurmak zorunda lütfen bunu unutmayın. Bu sebeble burada bahsedemediğim birçok konu mevcut, sizinde tahmin edeceğiniz gibi bir problemin birçok çözümü vardır. Umarım sizi çözüme bir adım daha yaklaştırabilmişimdir.

Tayfun Tunaer
İdes Danışmanlık
www.idesdanismanlik.com
www.linkides.com

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Dany?manlyk