Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Solucan İşine Nasıl Başladı ?

BaşlatanakinselcukTarih06/10/2013 17:44:44Yorum101

İlk mesaj
Editör5590 yazı
200 milyar solucanla milyonlar kazanıyor
Mehmet Aksoy, bugün 18 tesiste sayısı 200 milyara ulaşan solucanla yıllık 5 milyon liranın üzerinde ciro yapıyor.

Burdur'da organik gübre konusunda faaliyet gösteren firmanın Genel Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, yaklaşık 5 yıl önce Rusya'dan "Kırmızı Kaliforniya" adıyla bilinen "lumbricus rubellus" cinsi solucanları getirdiklerini ve organik gübre üretimine başladıklarını kaydetti.

Yüzde 100 organik gübrenin bitkisel ve hayvansal organik atıklarla beslenen solucanların dışkısından elde edildiğini belirten Aksoy, ''Bu gübre görünüş olarak siyah toprağa benzer ve itici bir kokusu yoktur. İçeriğinde bitkinin gelişimi için gereken bütün enzimler, toprak antibiyotikleri, vitaminler, büyüme hormonları ve humik maddeler vardır.

Kesinlikle hastalık yapıcı maddeler, parazit yumurtaları yoktur ve ağır metaller içermez'' dedi.

İthalat izni alamadı, solucanları turistik geziye çıkardı

Solucan gübresi üretimine başlama hikayesini anlatan Aksoy, 14 yıl Rusya'da çalıştığını ve ailevi nedenlerden dolayı Türkiye'ye dönmek zorunda kaldığını söyledi.

Aksoy, 5 yıl önce bir Rus arkadaşının bir gün elinde bir bavul solucanla Antalya'ya kendisini ziyarete geldiğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Rus arkadaşım (Türkiye'de ortak iş yapalım, emekliliğimi Türkiye'de geçirmek istiyorum) dedi. (Ne yapalım) derken, bir gün elinde bir valiz solucanla geldi. (Bu solucanların gübresi Rusya'da çok popüler, bunlar Burdur'da yaşar mı, bir bakalım) dedi. İki yıl boyunca evimin bodrumunda solucanları yetiştirdim.

Üretim başarılı olunca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına solucan ithalatı için müracaat ettik. Bakanlık ithalata izin vermedi. 9 ay boyunca uğraştık, her türlü belgeyi ***ürdük, solucanların hastalık taşımadığına dair raporları gösterdik. En sonunda Bakanlık (2 ay boyunca karantinaya alırım) dedi. Bunlara yem verilmezse ölürler. Yurt dışından timsah bile ithal edebiliyorsunuz ama solucan getiremiyorsunuz."

Bakanlık ithalat izni vermeyince Rusya'daki arkadaşla Antalya'da tatil turu ayarladım. Böylece 30 valizde 500 bin solucanı turistik yolcuların bavullarında getirttim" diyen Aksoy, "Bu şekilde işe başladık. Solucanlar çok hızlı ürüyor, ilk başlağında 3 sıram vardı, şimdi İstanbul, Balıkesir, Aydın,Fethiye, Denizli, Ankara, Samsun, Malatya, Kayseri, Adana, Mersin, Burdur ve Konya'da 18 çiftlikte 200 milyara yakın solucanım var. Sadece Burdur'da 80 milyar solucanım bulunuyor. 3 bin metrekare alanda solucan gübresi üretiyoruz" diye konuştu.

2014 yılı sonuna kadar kadar satacak ürünleri kalmadı
Aksoy, "Yaklaşık 200 milyar solucanla aylık 300 ton civarında katı gübre üretiyoruz. 2014 yılı sonuna kadar satacak ürünümüz kalmadı, çıkacak ürünün tamamı satıldı. Katı gübrenin kilogramfiyatı 1 lira ile 2,5 lira arasında değişiyor. Sulu gübrenin litre fiyatı ise 50 lira. Çıkacak ürünlerimiz de satıldı, stokta ürünümüz yok" diye konuştu.

Solucan gübresinin bitkilerde yüzde 10 ile yüzde 77 arasında değişen oranlarda ürün artışı sağladığını dile getiren Aksoy, özellikle silajlık mısır ve şalgam, turp, pancar gibi köklü bitkilerde çok ciddi üretim artışı sağladığını bildirdi. En önemli müşterilerinin çay üreticileri olduğunu, zeytin, ayçiçeği, mısır, üzüm, biber ve domates üreticilerinin de solucan gübresine ilgi gösterdiğini anlatan Aksoy, solucan gübresinin etkisinin yaklaşık 3 yıl sürdüğünü kaydetti.

Gelen siparişlere göre yem veriyor

Türkiye topraklarında bulunan solucanların normalde yediklerinin ancak yüzde 10'unu çıkarttığını, Kırmızı Kaliforniya solucanlarının aşırı obur olduğunu ve yediklerinin yüzde 90'ını dışkı olarak çıkardıklarını belirten Aksoy, solucanların ana yeminin ise büyükbaş hayvan gübresi olduğunu söyledi. Aksoy, büyükbaş hayvanların güblerini ve bitkisel atıkları aldıklarını fermantasyon alanında ıslatarak çürüttüklerini, kuruduktan sonra elekten geçirerek solucanlara verdiklerini ifade etti. Solucanların haftada bir kez beslendiğine dikkati çeken Aksoy, "1 milyar solucana haftada yaklaşık 800 kilogram yem veriyoruz. Solucanlar yediklerinin yüzde 90'ını dışkı olarak çıkartıyor. Aslında bunu 3 günde de yiyebilirler. Gelen siparişlere göre yem miktarını belirliyoruz" diye konuştu.

Solucanları "meleklerim" diye sevdiğini anlatan Aksoy, "Tamamen zararsız canlılar. Onlar benim bayram tatili, yıllık izin bilmeyen işçilerim. 7 gün 24 saat, gece gündüz itiraz etmeden sessiz sakin çalışırlar. Onlarla çok mutluyum" ifadesini kullandı.

Yurt dışından talep yağıyor

Aksoy, bugün ABD gibi gelişmiş ülkelerin kimyasal gübreyi büyük oranda terk ettiğini ve organik gübreye geçtiğini söyledi. Oldukça talep geldiğine işaret eden Aksoy, "Solucan gübresi için yurt dışından da talep yağıyor. Almanya istiyor. Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Libya ile anlaşma yapmak üzereyiz" dedi.

Solucan doğanın dengesi

Türkiye'de yılda 7 milyon tona yakın kimyasal gübre tüketildiğini, topraktan daha çok verim almak isteyen çiftçinin çok fazla kimyasal gübre kullandığını, bunun da toprakları, hatta yeraltı sularını bile kirlettiğini vurgulayan Aksoy, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının organik gübreyi teşviketmesi gerektiğini dile getirdi. Doğanın dengesi ve topraklar için solucanların çok önemli olduğunu ifade eden Aksoy, "Solucanlar hiçbir şekilde hastalık taşımıyor. Ağır metaller, kalıntılar aklınıza ne gelirse solucan alıyor. Solucan doğanın dengesi aslında ama biz kimyasal gübre kullanarak solucanları ve toprak için faydalı diğer canlıları öldürüyoruz, bu da doğal döngüyü kırıyor" diye konuştu. Çiftçilere yüzde 100 organik solucan gübresi kullanmaları tavsiyesinde bulunan Mehmet Aksoy, "Bir inek günde ortalama 30 kilogram dışkı çıkartıyor, 20 litre süt veriyor. 20 litre süt 14 lira ediyor, 30 kilogram dışkı 15 kilogram solucan gübresine dönüşse 2 liradan satsa 30 lira oradan para kazanır" diye konuştu.

Yeni ürünler araştırılıyor

Solucan gübresinin faydaları konusunda bazı üniversitelerle ortaklaşa Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını, şu ana kadar 2 milyon liranın üzerinde bir kaynağı Ar-Ge için harcadığına dikkati çeken Aksoy, halen kozmetik üzerine araştırma yaptıklarını, yara yanık tedavisinde kullanılan bir de krem yapıldığını söyledi. Aksoy, "Yara, yanık kremi için patent müracaatını yaptık, bir de solucan likörü ürettik" dedi. Solucanların ağır metalleri yok ettiğini ifade eden Aksoy, Rusya'dan nükleer santral tesisleri yakınında tarım yapılan yerlerde solucan gübresi kullanıldığını sözlerine ekledi. (AA)

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
101 yorum
Yeni Üye9 yazı
Sayın vetman996 merhaba,
Öncelikle burda ve diğer sitedeki vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.Bu işe heyecan duyan insanlar için yazdıklarınız oldukça bilgi verici.
Yaklaşık bir hafta boyunca yerli ve yabancı siteleri inceledim ve sizin yorumlarınızı da okudum ve anladığım kadarıyla iki farklı yetiştirme ortamlarında solucan gübresini yetiştirilebiliyoruz.Bunlardan birisi havuz sistemi diğeri de zemin üzerinde üretim.Hangi yetiştirme şekli hangi koşullara göre daha uygun olur?Nasıl bir tesis kurulmasını önerirsiniz? Böyle bir üretim tesisisinin kurulum aşamaları nelerdir?
Üretim yapmak istiyorum ve buna uygun bir tesis için gerekli yatırım imkanlarım ve 10 seneyi aşkında uluslarası şirketlerde edinmiş olduğum satış-pazarlama tecrübelerim bulunmaktadır.Okuduklarımdan sonra faydası bu kadar çok olan bir işi yapmanın da çok keyifli olduğunu düşünüyorum.(Bu gübreyi kullanarak üretmiş olduğunuz çileğin tadı ve kokusu size geçmişi hatırlatıyorsa çok hayırlı bir iş yapıyorsunuz demektir.)
Solucan yetiştiriciği ile ilgili bilgi ve kurulum aşamasıyla ilgili bilgi verebilirseniz teşekkür ederim.

Sevgiler,saygılar

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye242 yazı
Sayın Gualita merhaba.

Kurban bayramı öncesi olması ve benim de Tarım Bakanlığında çalışıyor olmam nedeniyle iş yoğunluğumuz oldukça fazla. Size detaylı yazmayı düşünüyorum ama bunu kurban bayramı sonrası yapacağım.
Umarım beni yanlış anlamazsınız. Selamlar... Saygılar...

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Veteriner
Yeni Üye9 yazı

Sayın vetman,
Konuya ilgili geri dönüşünüz için teşekkür ederim.Bayram sonrası cevabınızı bekliyor olacağım.Şimdiden iyi bayramlar.

Sevgiler,saygılar

Yeni Üye17 yazı
sayın vetmann solucan yetiştirciliği hakkında bana da bilgi gönderir misiniz. f.mavera27@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ö?renci
Üye153 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - vetman996
Sayın Gualita merhaba.

Kurban bayramı öncesi olması ve benim de Tarım Bakanlığında çalışıyor olmam nedeniyle iş yoğunluğumuz oldukça fazla. Size detaylı yazmayı düşünüyorum ama bunu kurban bayramı sonrası yapacağım.

Hem koniksten hemde diğer forumlardan verdiğiniz değerli bilgileri takip ediyorum.

Tecrübe ve bilgi paylaşımlarınız için teşekkürler.

Saygılar..

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Mühendis
Yeni Üye8 yazı
karaman.da yapmak isteyen arkadaslar varsa goruselim...

Yerleşim HollandaMeslek Ticaret
Yeni Üye22 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - hali
karaman.da yapmak isteyen arkadaslar varsa goruselim...

özel mesaj attım bakarsanız.

Yerleşim Türkiye / KaramanMeslek Ö?renci
Yeni Üye66 yazı
tarikay72@gmail.com hocam bir zahmet banada gönderebilirmisiniz?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye2659 yazı
Sevgili akınselcuk baya sevap aldı :) yazılarıyla aramızda keşke daha sık olsa
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Straze

Son nehir kuruduğunda,
son ağaç kesildiğinde,
son balık tutulduğunda,
insanlar paranın yenmeyecek bir şey olduğunu anlayacak

diye bir söz vardı. Aklıma geldi.

Bu sözü söyleyen ırk yok artık dünya da.

Bilmem farkında mısınız ? Ne kendileri ne de kültürleri artık yaşamıyor.

Benim de aklıma bu durum geldi . . .
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - demırsah
sayın vetmann solucan yetiştirciliği hakkında bana da bilgi gönderir misiniz. f.mavera27@hotmail.com

Değerli kardeşim istediğiniz bilgileri mailinize gönderdim. Selamlar...

Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tcoalngsau
sayın vetman996 bende mailinizi bekliyorum tcoalngsau@hotmail.com

Değerli kardeşim sizin de mailinize solucan ve gübresi ile ilgili bilgiler gönderdim. Sizinle agaclar.net'ten de yazışmıştık. Selamlar....

Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tarikay
tarikay72@gmail.com hocam bir zahmet banada gönderebilirmisiniz?

Kıymetli Kardeşim size de mail gönderdim. Umarım sizin için de yararlı olur. Selamlar....

Yeni Üye4 yazı
Sayın vetman ben de bilgi istiyorum zahmet olmazsa. Bir de solucan temin edebileceğinizi yazmışsınız; deneme amaçlı bir miktar istiyorum mümkünse. 500m2 kadar bir bahçem var orada deneme yapmak istiyorum. İlginize teşekkürler, kolay gelsin.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Y?siz
Üye2659 yazı
Benim anlayamadığım neden herkese açık yazmıyorsun vetman996 Bu arada Solucan Gübresi olayı yeni birşey değilmiş.
Hiç toprağı tapanı olmayan biri bunu yapabilirmi? Maliyet, Kar oranı nedir? Geçenlerde zirai ilaçlar satan bir arkadaşımın dükkanına uğradığımda abartılacak bir şey olmadığından bahsetti
Bunun abartılmasının Solucan Gübresi üreticilerinin piyasa oluşturma çabası içinde olmalarına bağladı.

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

'Keşke'Leri Sevmem !!

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yeni Üye23 yazı
Merhabalar Vetman996 kardes rica etsem bize de bilgi verirmisiniz?
albaraka@box.az
Az olsun,helal olsun,bereketli olsun,yeter..!

Yerleşim Azerbaycan / BaküMeslek Saty? / Pazarlama
Üye2659 yazı
Vay anam vayyy yeni solucan gübresi üreticileri geliyor :)

'Keşke'Leri Sevmem !!

Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - masal06
Benim anlayamadığım neden herkese açık yazmıyorsun vetman996 Bu arada Solucan Gübresi olayı yeni birşey değilmiş.
Hiç toprağı tapanı olmayan biri bunu yapabilirmi? Maliyet, Kar oranı nedir? Geçenlerde zirai ilaçlar satan bir arkadaşımın dükkanına uğradığımda abartılacak bir şey olmadığından bahsetti
Bunun abartılmasının Solucan Gübresi üreticilerinin piyasa oluşturma çabası içinde olmalarına bağladı.

Değerli Murat Bey Kardeşim.

Solucan gübresini merak eden dostların sorularına cevap vererek mail göndermek daha anlaşılır oluyor. Tüm çalışmalarımızı ve düşüncelerimizi agaclar.net'ten paylaştığımı açıklamıştım zaten. hatta link bile vermiştim. Sorusu olan dostların da maillerine cevap yazıyorum.

Solucan gübresi yeni bir şey değil. Dünyada yaklaşık 50 yıldır kullanılıyor ama ülkemizde 3-4 yıldır yapılıyor. Ben de ilk duyduğumda fantazi bir iş diye pek önem vermemiştim. Topraksız tarımda çilek yetiştiriciliği yaparken çileklerin lezzetini nasıl artırabileceğimi araştırırken solucan gübresi karşıma çıktı. Solucan gübresinde üretilmiş çilek, domates yedim o kadar lezzetliydi ki tadı damağımda kaldı. Bu gübreyi tüm dostlara ulaştırmaya karar verdim ve bu işe girdik.

Solucan gübresi üretebilmek için toprağınız olmasına gerek yok. Yurt dışında evdeki yemek artıklarıyla bile solucan gübresi üretenler var. Mutlaka büyükbaş hayvan gübresi olmasına gerek yok. Yemek artıklarıyla solucan gübresi üretmek biraz daha fazla dikkat istiyor.

Solucan gübresi üretebilmek için solucanınız olması yeterli. Balkonda, evin kullanılmayan bir odasında veya akvaryum fanusu içinde bile solucan besleyip çoğaltabiliyorsunuz.

Solucanlar yılda 16 kat çoğalabiliyor. Yılda 10 kat bile çoğalsa 1.000 adet solucanınız bir yıl sonunda 10.000 adet olur. Hem çoğaltır hem de gübresini elde edersiniz.

Maliyet kar oranını sormuşsunuz kardeş. Solucanın tek maliyeti satın alırken ödediğiniz ücret. Evde yemek artıklarıyla besleyecek olursanız bedavaya gelir bakım. Ticari olarak düşünürseniz yem olarak büyükbaş hayvan gübresi kullanırsınız. Büyükbaş hayvan gübresinin fiyatı 0.05 tl/kg. Solucan gübresinin toptan fiyatı ise 2 tl/kg. Bu gübreyi ambalajlayıp 12 tl/kg. olarak da satan firmalar mevcut. Siz karı daha iyi hesaplayabilirsiniz. Hesabı yaparken de solucanın çoğaldından elde edilen karı unutmayın sakın.

İzmir fuarına İran'dan gelen solucan gübresi üreticisi gümrük teslimi 2 dolar/kg. olarak fiyat istiyordu. İran'da bile bin civarında solucan gübresi üreten firma varmış. ABD'de ise 90.000 civarında kayıtlı solucan gübresi üreticisi varken bizde bir elin parmakları kadar ancak solucan gübresi üreticisi mevcut. Yakın bir zamanda üreticilerin artacağını düşünüyorum. Tarım Bakanlığında çalışan ve çiftçinin kimyasal gübreye bağımlılığını çok iyi analiz edebilen şahsımı bu durum çok sevindiriyor.

Türkiye'de solucan gübresi üreten firmalarla samimiyetim var. Ben onları rakip değil Türk topraklarını kimyasaldan kurtaran doğa savaşçısı dost olarak görüyorum. Bu işe başlayacak dostların da bu zihniyette olmalarını diliyorum. Kimyasal gübrenin insan vücuduna verdiği hasarı bilen dostlar bana hak vereceklerdir.

Değerli kardeşim. Zirai ilaç firmaları solucan gübresini hiç istemezler. Çünkü solucan gübresi çok satmaya başladığında onlar da fazla zirai ilaç satamayacaklardır. Çünkü bu yurt dışında böyle. Bulgaristan'da bile zirai ilaç satışları çok düşmüş. Ayrıca solucandan elde edilen bir sıvı doğal fungusit (mantar ilacı) ve herbisit(böcek ilacı). Bunun yut dışında alınmış ilaç patentleri mevcutmuş.

Zirai ilaç satan arkadaşınıza sorar mısınız hiç solucan gübresinden elde edilmiş meyve-sebze yemiş mi? Eğer yemiş olsaydı böyle bir ifade kesinlikle kullanmazdı. Çocukluğumda yediğim çileğin nefis kokusunu ve lezzetin tekrar tadınca topraksız tarım için yaptığım tüm yatırım ve planları terk ederek bu işe girdik. Solucan gübresinin işe çok işe yaramasının nedeni içeriğindeki yararlı mikroorganizmalar, enzimler, doğal büyüme hormonları, doğal antibiyotikler vs. Zaten biz solucanlarımıza büyükbaş çiftliğimizden elde ettiğimiz büyükbaş hayvanlarımızın gübresini veriyoruz. Büyükbaş hayvan gübresinin yararlı olduğunu herhalde bilirsiniz. Solucanlara büyükbaş hayvan gübresini fermente ederek veriyoruz ve böylece mükemmel bir gübre üretiyoruz.

Değerli kardeşim, yazılarımdan farklı sonuçlar çıkarmazsınız umarım. Bu yazıları ticari kaygılarla değil de içimden geldiği gibi yazdım. Sorularınız olursa açık yüreklilikle cevaplayacağımı bilmenizi isterim. Selamlar... Saygılar...

Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - sule68
Mail adresim sulecolpan@hotmail.com

Değerli kardeş merhaba.

Size solucanla ilgili istemiş olduğunuz bilgileri gönderdim. Selamlar...

Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - hilkin90
Merhabalar Vetman996 kardes rica etsem bize de bilgi verirmisiniz?
albaraka@box.az

Değerli kardeşim size de istemiş olduğunuz bilgileri gönderdim.

Aklınıza takılan sorularınız olursa zamanımın yettiği müddetçe cevaplayabileceğimi bilmenizi isterim.

Selamlar...

Yeni Üye1 yazı
konu ile ilgili banada bilgi maili atarsanız sevinirim . Teşekkürler . Kerim@bogazici.net

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye9 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - vetman996
Sayın Gualita merhaba.

Sayın vetman qualita@gmail.com adresine cevabınızı gönderirseniz sevinirim.
İyi çalışmalar dilerim.

Yeni Üye20 yazı
merhabalar banada detaylı bilgi yollayabilirmisiniz

hayrik_85@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / DüzceMeslek Serbest meslek
Yeni Üye48 yazı
Sayın Ali Işık bey konu ile ilgili bana da bilgi maili atarsanız sevinirim . Ayrıca bu solucanları nereden tedarik ederiz.. şimdiden yardımlarınız için teşekkürler..:)
sgumus75@gmail.com
sgumus75

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye4 yazı
Sayın Vetman, bazı sorular var kafamda vakit bulduğunuzda cevaplarsanız sevinirim. Solucan besini olarak kullanılacak olan büyükbaş hayvan gübresi zaten bitkiler için faydalı ve kullanılabilir bir malzeme. Yanmış ahır gübresiyle solucan gübresi arasındaki fark nedir? Karşılaştırmalı laboratuar analiz değerleri mevcut mu elinizde? Ahır gübresi de organik tarımda kullanılıyor, uygulamada karşılaştırma yapılmış örnekler var mı? Anladığım kadarıyla solucanlara da yanmış gübre besin olarak veriliyor. Zaten birkaç ayda uygun ortamda bekleterek yakacağımız gübreyi solucanlara vererek yine gübre elde etmek bize ne kazandıracak merak ettiklerim. Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler, kolay gelsin...

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Y?siz
Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Kerimist
konu ile ilgili banada bilgi maili atarsanız sevinirim . Teşekkürler . Kerim@bogazici.net

Değerli kardeşim size mail gönderdim. Selamlar...

Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - qualita

Sayın vetman qualita@gmail.com adresine cevabınızı gönderirseniz sevinirim.
İyi çalışmalar dilerim.

Kıymetli kardeşim merhaba.
çok da detaylı olmasa da size mail gönderdim.
Solucan gübresi üretiminde havuz sistemi var. Bu sistem hakkında mailde bilgi var. Ayrıca zemin üzerine yığınlar oluşturarak solucan gübresi üretim sistemi var. Özellikle Rus'lar bu sistemi kullanıyor. Bu sistemde işçilik biraz çok ama bir taraftan solucana yemleme yapılırken diğer taraftan gübrenin kesimi yapılıyor. Bir de alttan kesmeli modern bir sistem mevcut. Burada üstten yemleme yapılırken alttan otomatik bıçaklarla alttan kesim yapılıyor. Bu sistemlerin tamamının kendine göre avantajları ve dezavantajları mevcut.

Bu sistemlere karar verirken öncelikle sizin üretim amacınızın belirlenmesi gerekiyor:
Siz Solucanı hobi olarak mı? ticari olarak mı üretmeyi düşünüyorsunuz?

Bunun yanında üretim yapmayı düşündüğünüz alanın durumu ve bu işe koyacağınız sermayenin miktarı da önemli. Alttan kesmeli sistem özellikle Amerika'da kullanılan bir sistem ama ilk yatırım giderleri oldukça fazla.

Bizim yerimiz müsait olduğu için biz her üç sistemi de kullanacağız. Şu an için zemin ve havuz sistemini kullanıyoruz ve yakında da alttan kesmeli sistemi kullanacağız.

Size ayrıca hangi konuda detaylı bilgi vereyim:

Solucan gübresinin faydaları hakkında mı?

Solucan çeşitleri, kaliteli solucanlar ve solucan üretimi hakkında mı?

solucan gübresi üretim metodlar hakkında mı?

Solucan gübresinin kullanıldığı yerler hakkında mı?

Solucan gübresinin diğer gübrelerle kıyaslanması hakkında mı?

Katı solucan gübresinin kullanımı hakkında mı? sıvı solucan gübresinin kullanımı hakkında mı?

yani yazacak ve detaya girilecek çok konu olduğundan sizin sorularınıza göre detaya girmek daha akıllıca olacak kanısındayım. Mailimdeki yetersiz gelen konular hakkında merak ettiklerinizi cevaplandırabilirim. Selamlar...

Üye242 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - maxi869
merhabalar banada detaylı bilgi yollayabilirmisiniz

hayrik_85@hotmail.com

Merhabalar kardeşim. Size de mail gönderdim. Selamlar...