Bir defa süt besiciliği zor iş! Hiç düşünmüyürum. Sadece Et Besiciliği!
Bu konuda bende çok araştırma yapıyorum. Burda bazı tecrübeli Arkadaşlar yaptıklarını aktarıyor. Giderleri anlatıyor. Yok şukadar dönüm kendi yemini yetiştirmek için yer lazım....
Önce bir durun bakalım.
Herkes aynı usülden yapmıyor. Ben Almanyadayım. Burda Alman Arkadaşım "Ben Hayvanlara asla yem vermiyorum! Merada neyse ne otlarsa o" diyor! Sadece Kışın tabiki yem gerekli.
Zaten Yaylada hayvanlara yem verildiği nerde görülmüş ; )
Bakın benim yaptığım araştırmada Yem olarak sadece en ucuz olan Mısır silacı yeterli olabilir diyor!!!
Birde iyi otlak arazin varsa, sadece Hayvanlara yapacağın Aşıları hesaba katacaksın!
Besicilik yaptığınız bölge çok önemli! Kuşadası, Söke, Didim bölgeleri mesela benim bölgem. Kış çok kıssa geciyor! Hayvanlar sadece dışarda yaylada otlanır gibi otlanır.
Gerekirse Mısır sılacı takviyesi yapılabilir. Kendin üretmiyeceksin, balya alıp vereceksin. Fiyatı bildiğim kadarı ile çok uygun.
Örneğin 20 Danaya 6 dönüm yer/mera yeterli. Ama 8 dönüm olur, ikiye ayırırsın, 2 hafta birtarafta, 2 hafta diğer tarafta otlatabilirsin.
Yani merayı dinlendirmak toparlanmasını sağlamak,belki sulamak,toplayamadığın hayvanpisliğinin kurumasına fırsatvermek (yoksa kurtlanma olabiliyormuş) daha Uygun olur.
Daha sonra tecrübe sahibi olunca işini büyütebilirsin.
Bakın benim sunduğum metod da Gider Minimum!!!
Sadece hayvan alıyorsun (Mesela 4-5 Aylık), Aşı masraflarını hesaplıyorsun Belki 3 ay Mısır sılacı, ki dediğim gibi çok Uygun fiyatı, toplan 12 Ay besi.
Dana oluyor 1,5 yaşında.
AHIR:
Temel nasıl atılır Arkadaşlar bilirmisiniz? Yere, sadece duvarların altına beton gelecek. Gerisi toprak! Yani Hayvan toprağın üstünde yatacak. Duvar dediysek, ceriyan yapmayacak şekilde yarı açık havadar olabilir, hatta olması daha sağlıklı imiş.
Bahsettiğim bölgede nerdese hava hiç Eksi dereceye düşmüyor! ancak bazı yazılarda hayvanlar -17 derceye bile dayanabilir diyor.
Benim düşüncem böyle.
Bir Arkadaş başka başlıkta "Bizde Ciftciler, yemfabrikasına çalışır" diyor.
Bana da öyle geliyor.