Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Bulgaristan Ticaret Kanununda Değişiklik

BaşlatanakinoztTarih12/06/2008 14:19:43Yorum11

İlk mesaj
Yeni Üye34 yazı
Bulgaristan’da ticari faaliyette bulunmak isteyen bir yabancının bilmesi gereken mevzulardan biri Bulgaristan ticari sicillerin mahkeme nezdinde olmasıdır. Bundan dolayı şirket kurmak veya mevcut bir şirkette değişiklik yapmak bir adli prosedürle gerçekleşir. Bulgaristan Ticaret Kanunu Türkiye’de bilinen bütün şirket çeşitlerinin kurulmasına izin verir. Yabancı işadamlarının en fazla tercih ettikleri şirket çeşitleri Ltd. ve AŞ şirketleridir. Bunların birincisi, masrafları en az olmakla beraber, banka ve sigortacılık faaliyetlerinin dışında her türlü ticari faaliyet gerçekleştirme ve işyeri açma imkanı verir. Bulgaristan’da yabancı sermaye ile kurulan bir şirketin diğer şirketlerden faaliyet alanı itibarıyla hiçbir farkı yoktur ve her türlü iş yapabilir, menkul ve gayrimenkul mülke sahip olabilir. Bulgaristan’da kurulan bir şirkette ortak olarak bir Bulgaristab vatandaşının bulunması gerekmez. Daha önce de belirttiğim gibi şirket kuruluş prosedürü mahkemede yapılan kayıtla sona erer. Bundan sonra istatistik, vergi ve sigorta kayıtları yapılır. Bütün bu kayıtlarını tamamlayan şirket faaliyete başlayabilir. Bulgaristan’da şirket açmak isteyen işadamlarına imkanları varsa bizzat kendileri buraya gelip kuruluş evraklarının yeminli tercüman ve noter huzurunda imzalamaları ve gerekiyorsa bu şartlarda üçüncü bir şahsa vekalet vermeleri tavsiye edilir. Kuruluş esnasında hazırlanması gereken bazı evrakların (imza sirküleri, kuruluş protokolü ve şirket tüzüğü) mutlaka noter ve yeminli tercüman önünde imzalanması gerekir.Bulgaristan Ticaret Kanununa gore bir Ltd. şirketinin ana sermayesinin en az 5 bin leva (yaklaşık 2 bin 500 euro) olmasını öngörmekteyken,2008 yili icerisinde aciklanan Kanunda yapilan degişikle en az sermaye 500 leva (yaklaşik 250 euro) bu sermaye özel açılan bir banka hesabına (herhangi bir bankada) yatırılır ve kuruluş prosedürü sona erdiğinde tekrar geri alınabilir. için öngörülen asgari kuruluş sermayesi ise 50 bin leva (25 bin euro) iken yeni açıklanan Ticaret Kanununda bu fiyat 5 bin leva (yaklaşik 2 bin 500 euro) olarak kabul edilmiştir. Bunların yanısıra şirketin şekli ne olursa olsun onun yönetim merkezinin bulunacağı Bulgaristan’da bir adresin gösterilmesi gerekiyor.

Şirketin mahkemede kaydedilmesiyle, şirketin faaliyete başlayacak hale gelmediğini hatırlatıp, çok kısa zaman içinde (bir kısmı 7 gün diğer kısmı ise 14 gün) yapılması gereken istatistik, vergi ve sigorta kayıtlarının yapılması gerektiğini hatırlatırız. Dolayısıyla şirketinizin kuruluş sürecini gerçekleştirecek olan avukat veye ajansa, bildirilen ücretin bu kayıtları da içerecek mi, mutlaka sormanız gerekiyor.

Saygilarımla....
Akın ÖZTÜRK

Akın ÖZTÜRK

Yerleşim İngiltere / ExeterMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Yeni Üye25 yazı
guzel aciklamalar yapmissiniz ama kurulan sirketlerde en az 10 kisinin sigortali olarak calistirilmasi gerektigini de ekleseniz okuyanlar dahada bilglenir

Yerleşim Bulgaristan / SofyaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye34 yazı
uyarınız için teşekkürler Sayin Çağlar Bey,ben sadece kanunda yeni yapilan düzenleme hakkinda bilgi vermek istedim.en az 10 sigortalı işçi çalıştırma hükmü zaten yilllardan beri varolduğu için onu yazimda dile getirmedim ancak hatirlattiginiz için teşekkürler.En az 10 işçi çaliştirma zorunluluğu şirket açabilmek için degil,şirketi açan kişinin Bulgaristanda OTURMA İZNİ alabilmesi için aranan bir husustur...

Saygilarimla.
Akın ÖZTÜRK
Akın ÖZTÜRK

Yerleşim Yngiltere / ExeterMeslek Mühendis
Yeni Üye30 yazı

slm.arkadaşım.benim bulgaristanda avukat yeğenim var.onunla konuştum bugün.daha bulagaristan parlementosu şirket kurulum sermayelerinin düşürülmesi için 2. oylamadan geçmediğini söyledi bana.yani ne zaman onaylanırsa o zaman resmi olarak kanun değişikliği olacakmış.sizde bir araştırın tam olarak bilgi sahibi değiliz.teşekürler.
seyfi

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Yeni Üye30 yazı
merhaba.şu aralar bulgaristanda şirket kurmak için çalışmalarımız var.ood kurmayı düşünüyoruz.5000 leva sermaye isteniyordu fakat yazınızda 500 levaya düştü diye yazmışsınız.bulgaristandaki avukat olan yeğenimi aradım daha kabul edilmedi diyor.parlemento 2. turda onaylarsa o kanun değişikliği olacak,gündemde ama daha yapılmadı diyor.bu konuda net bilgi almak istiyorum..şimdiden teşekürler.
seyfi

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye1714 yazı
Hayır değişiklik yapılmadı. Şirket kurma işlemi Mahkemelerden cıktı ve yeni bir ajansa geçtiler. Şuan şirket kurmak çok sıkıntılı bir işlem. Daha önce 2 haftada kurulan şirket şimdi 3 ay gibi bir sürede kurulabiliyor. Fiyatlar daha önceki gibi bri değişiklik yok. Tabii çok önemli bir durumda şirket kuruluşu hızlandırılabiliyor. Kurumlar vergisi oradanı % 10. Dünyanın en düşük vergi oranına sahip ülkelerden biri haline geldi. Katma Değer Vergisi %20, bu oran %15 e indirilmeye çalışılıyor. Asgari ücret 220 leva. %33 sigorta oranı.
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye691 yazı
Sayin Akin Öztürk ,
Bende yakin zamanda bulgaristanda ticaret yapmayi planliyorum.15 yildir isvicrede yasadigimdan ve ömür boyu yasama hakkim oldugundan bulgaristanda sirket acsam bile oturuma sahsim icin ihtiyacim yok.Bu durumda sirket sahibininin oturumu olmaksizin
1 sirket kurulabilirmi
2 sirket faaliyet yürütebilirmi
3 bu durumda 10 kisi calistirma zorunlulugu ortadan kalkarmi
sirket sahibi oturum sahibi olmaksizin ve 10 kisi calistirmaksizin ticari faaliyetlerini yürütebilirmi.
cevap verirseniz cok memnun olurum ,simdiden tesekkürler.
okanbaray

Yerleşim Ysviçre / BaselMeslek Turizm
Yeni Üye34 yazı
Sayin Okan bey;
Saniyorum ki İsvicre vatandasliginiz var.Bu sebepten dolayi tabiki Bulgaristana serbest olarak girebilir,sirketinizi kurabilir isterseniz 2 isci isterseniz de 1000 isci calistirabilirsiniz bu sizin karariniz.Her yabancı vatandas Bulgaristan da sirket kurabilir ve yurutebilir.10 kisilik isci zorunlulugu sadece oturum izni alabilmek icindir.Bir isadami icinde en gerekli olan seylerden birisidir.Cunku bazen Bulgaristan vize vermede sıkıntılar,bekletmeler yapabiliyor acil bir is olsa firmanizda Turkiyeden Bulgaristana biraz zaman sonrasında gelebilirsiniz.İş adamları içinde zaman=para oldugu için zaman kaybı olursa da kazançta gider o yuzden de bir firma sahibinin,firmayı kurdugu ülkenin vatandaşi olması onun için buyuk bir avantaj.Avrupa birliginin vatandasligi varsa tum avrupada ki buna Bulgaristanda dahil oraya gidebilir ve o ulkelerde yaşayabilirsiniz...Kısacası sizin için hiç bir sorun gormuyorum.Şirketinizi kurabilirsiniz ve de istediginiz sayıdada işçi çaliştırabilirsiniz.
Akın ÖZTÜRK

Yerleşim Yngiltere / ExeterMeslek Mühendis
Üye691 yazı
Verdiginiz bilgi icin cok tesekkür,verdiginiz bu bilgi sayesinde isin o kismiyla ilgili cok rahatlattiniz.ilerisi icin belki 10 kisi ihtiyaci dogacak olsa bile baslangic icin cok fazlaydi,cok tesekkürler .sizinde bu tarafla ilgili bir seye ihtiyaciniz olursa irtibat kurun yardimci olmaya calisirim.saglikli ve basarili günler diliyorum.

Üye691 yazı
Özür bir seyi unuttum benim durumum vatandaslik degil buranin oturum sekline göre C oturumu yani süresiz yasama hakki ama verdiginiz bilgiden benimde statümüm vatandaslik gibi oldugu genel uygulamalara bakildiginda cikiyor.eger vatandaslik haricindeki kisilere yönelik özellikle bir kisitlama olduguna iliskin bir bilgi edinirseniz lütfen iletiniz.Tekrar tesekkürler.

Yeni Üye39 yazı
merhabiyin abiyler bulgaristanda ticaret,ihracat,yapmak istersenis beni araya bilirsinis ben yardimci olabilirim.+359899389979.
jah...

Yerleşim Bulgaristan / Silistra
Üye170 yazı
arkadaşlar tr de bulunan bir şirketin bg de temsilciliğini açmak istiyorum bu konularda bi değişiklik varmı bilgisi olan arkadaşların önerilerini bekliyorum şimdiden teşekkürler....
"BİLGİ PAYLAŞTIKÇA GÜZELDİR…" YURD@L@N

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Saty? / Pazarlama