Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yapsat (acil)

BaşlatanYAP-SATTarih10/08/2013 18:35:14Yorum32

İlk mesaj
Merhaba değerli koniks üyeleri. Aşağıda bahsedeceğim konu ile ilgili özellikle tecrübesi olan arkadaşlardan yardım ve bilgi istiyorum.
Fransadan yıllar önce tanıştığım bir dostum Türkiyede Yap-Sat işi yapmak istiyor ve bu konuda bende yardım ve ortaklık istiyor. Yanlız getireceği sermaye çok büyük. 7 Milyon dolar. Anlıyacağınız yap-Sat derken Büyük projeler yapılacak. 100 - 150 dairalik lüks siteler yapılacak. Şimdi açıkçası inşaat sektöründen hiç anlamıyorum. Bukadar büyük bir sermaye ile kurulacak İnşaat şirketi nereden başlamalı.
Yani Bir mimar mühendis ofisiylemi anlaşmalı yoksa Mimar ve Mühendisi kendi bünyesindemi çalıştırmalı. İnşaat ekibini taşeronmu tutmalı yoksa kendi ekibinimi kurmalı. İnşaat ekipmanlarından neleri satın almalı neleri kralamalı. Ve bu yukarıdaki saydğım şeyleri nasıl bulmalı.
Kısacası şöyle düşünün 7 Milyon Doları olan ve inşaat sektörüne girmek isteyen ve bu konuda hiç bir bilgisi olmayan bir adama ne lazımsa bütün bilgilere ihtiyacım var. İlk projemizi Hatay Antakya şehrinde yapmayı planlıyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
32 yorum
Arkadasım ozeline mesajı yolladım, oku ilgileniyorsa detaylarla donus yaparsın..
A.CAN

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Ticaret
Herstyle Kardeşim buhar olmakta bir sonuç. :) Ama biz amaca hedeflenmiş durumdayız. Nice işten anlamayanlar inşaat sektöründe başarılı oldu. Biz elimizden geldiği kadar doğru doğru seçimler yapıp doğru kişelerle çalışarak bu işi becereceğimize inanıyoruz. Umarım Duman Olmayız ki bunun kimseye faydası olmaz. İyi dileklerin için yinede saol.

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Di?er

enteresan.. Benim 7 milyon param olsa hayatta birine güvenip de iş yapmam . 70 milyon param olsa 7 milyonu için birine güvenip iş yapabilirim belki.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Mühendis
ahanda tam erıne gelmısın kardesım bıde etıket 7 000000 usd buyrun kurtlar sofrasına !!!!!
elınde yedı mlyn olan ve ınsaat ısı yapacak olan burda partner aramı sızce !!!
helekı kentsel donusum gıbı bır dalga varken ve heryerde projeler baslarken
valla ınanması bıraz guc ama alsat dersen benım uzmanlıgım sayılır cok basıt alcan satcan oooooohh suya sabuna gerek yok yanı
bu para ıle sadece ıns degıl ne ıstersen al sat kazan arkadas ortaga gerek yok ama ne alım dersende sıtede emınım fıkrı olan bırcok ısan var en basıde 3 kopru projesı kanal ıst projesı gıt buralardan uygun arazı topla bıryandan nakıt uygun al bıryandan koy kyrınnı vadelı parsellı olarak sat daha ne olsun !!!

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Ahmet kardeşim arkadaşımın 70 Milyonu olmadığını nerden biliyosun :)

yap-sat, herşey sermaye değil. inşaat gibi rüşvetin her kapıyı açtığı, demir gibi temel malzemelerin piyasasının sürekli dalgalandığı bir sektörde tecrübesiz olmaz. ben kendi arsama ev yaptırmak istedim demiriydi, işçisiydi, ustasıydı derken bu işin ne denli zor olduğunu resmen rezil olarak anladım.

bence mantıklı olan tüm sermayeyi koyacağınız büyük bir başlangıç yapmak değil. Tanıdığım tüm müteahhitlerin kendi özel ekipleri var. Ustası, tedarikçisi vs. Taşeronda olsa güven verebilecek düzeyde "iletişim ve iş ilişkisi" şart olsa gerek. Onun yerine 6-10 dairelik küçük bir başlangıç yapın. Sermayenizin 5'te 1'inden fazlasını riske etmeden işi tanımaya, tecrübe edinmeye çalışın. Oradan edindiğiniz tecrübe ile daha büyük işlere kademe kademe girmek kolay olacaktır.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
çok büyük :) :)
üsküdar

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mobilya
Herstyle Kardeşim riskler konusunda haklısın ama hiç kimse anasının karnında öğrenmiyo herşeyi. İnandırıcılık konusuna gelirsek ben kimseden ortaklık yada maddi destek falan istemiyorum, kimseyi inandırma gibi bir uğraşım yok. Saolsun iyi niyetli işten anlayan arkadaşlar mesajlada olsa fikirlerini yazıyolar. Bu işi yapacağım inşallah. Benim amacım azda olsa kendimi fikir olarak geliştirmek. Ayrıca şundan emin ol 7 milyon dolar paran olunca bu işte danışmanlık alamakta bir yatırımdır ve butür danışmanlık yapan çok tecrübeli firmalar var. Aynı zamanda Çok tecrübeli mimar ve mühendislerde var iyi bir kadro ve araştıran ve denetleyen bir yönetici ile başarılmıyacak iş yoktur. Gerisi kısmet. Yinede saol

Sinan bey Teşekkür Ederim. Allah Razı Olsun

YAP SAT MI?AL SAT MI?
gursoybalo
ya tozu dumana katarsın,yada tozu dumanı yutarsın.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Serbest meslek
YAP SAT

Valla arkadaşım yap sat ta ürününüze +1 değer katacaksanız sizi diğerlerinden farklı kılacak her türlü kozunuzu kullanabilecekseniz eğer evet YAP-SAT
gursoybalo
ya tozu dumana katarsın,yada tozu dumanı yutarsın.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Serbest meslek
Büyük şehirlerin pahalı semtlerinde eski evleri satın alıp içinde biraz tadilat yaptıktan sonra tatmin edici karlarla satabilirsiniz. Sonuçta bu işte yenisiniz ve bu yüzden hem sektörü tanıma hem de ekip oluşturma açısından daha ufak çaplı sermayelerle işe başlamanız yararınıza olabilir. Ankara'da bahsettiğim işi yapan bir tanıdığım var. Ev piyasasının yüksek olduğu ve hızlı satışın gerçekleştiği semtlerde satılık evleri alıyor ve içine 15-20 bin TL (evin durumuna göre artabilir) civarında masraf ederek maksimum bir hafta içinde 40-50 bin TL civarında bir karla evin satışını gerçekleştiriyor. Tabi satın aldığı evler eski evler oluyor. Yani 10-15 yaşında. İyi bir makyajla sıfır ev konumuna geliyor. Ancak bu iş için geniş bir çevreye ve iyi bir dekorasyon ekibine ihtiyaç var. Fakat örnekte de söylediğim gibi deneyim kazandıkça tatminkar paralar kazanılıyor.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Di?er
Det Kardeşim Tavsiyelerin İçin Teşekkür Ederim. Kesinlikle söylediklerini Kulak ardı etmiyecek ve Değerlendireceğim.

kardeşim senin bu yazdığın parayı sana veriyor ve iş yap diyor inan bana inanılır gibi değil. ki hiçbir deneyim artı bi özellik olmadan bu çok enteresan. her neyse velev ki arkadaşın böyle bir para verdi diyelim. arkadaşım sen bu işden anlamıyorsan bu sektörde tercübeli dirsek çürütmüş bağlantıları olan profesyonel bir müdür bulacaksın o sana bi kadro kuracak muhasebe satın alma pazarlama şantiye şefine kadar... bu şekilde iş yapabilirsin. oturup koniksde öğrenimde yapım bi iş değil. ki hiçbir donanımı olmayan bi adama 7 milyon $ vermek garip bi durum. eğer arkadaşını seviyorsan sen bu işe soyunma batırırsan yazık olur adama.
akıl dedğin bir gemi, fikir onun yelkeni, kullanırsan sen seni, kullanmazsan el seni !!!

Yerleşim Türkiye / Kayseri
Kaankulal38 Kardeşim tavsiyelerin için çok saol. Öncelikle ekip kurmakla ilgili söylediklerin çok doğru ve bu hususta ince eleyip sık doku****tan bir ekip kurmaya çalışıyorum. Diğer bi husus evet 7 milyon yönetmedim ve inşaat işi yapmadım ama emin olabilirsin ki ticarette yılların deneyimine sahibim. kabaca söyleyecek olursak iş hayatım boyunca 1 milyon kaybettim 2 milyon kazandım emin ol milyonlarda kazandırdım. Arkadaşım elbette bu işi benim yapmamı kara görüz kara kaşım için istemiyor. Daha önce onun adına yaptığım bir kaç başarılı bağlantının sonucu bunlar. Bu başarının karşılığı olarak sermaye koymadan %15 hisse ve aylık 2.500 dolar maaş. Emin ol bu imkanlar için başaramıyacağım hiç bir iş yok. Tabi Allah İzin verirse. Bu siteden bilgi almaya gelince ben burada iş öğrenmiyorum. Şimdiden burada özellikle mesaj yoluyla bir çok kişi ve fikir tanıdım, önümüzdeki günlerde Mimar ve mühendis ekibimi oluşturduktan sonra bu fikirlerle ilgili iyi bir fizibilite çalışması yapacağım. Son olarak 35 yaşında biriyim ve hayal kurup burada kendince hikayeler yazacak yaşı çoktan aştım. Kimseyi böyle bir sermaye için inandırmaya veya onlardan menfaat sağlamaya çalışmıyorum, En ufak anormal bir isteğim olduysa buraya yazsın arkadaşlar. Ben iyi niyeti ile bana fikir veren yol gösteren arkadaşlara çok teşekkür ederim. Saygılar.

Öncelikle hayırlı olsun, İskenderun'lu bir hemşehriniz olarak umarım Antakya ve Hatay bölgesini geliştirebilirsiniz.
Size gözünüz kapalı girin diyemem, girmemeniz için de gerçekten çok büyük bir probleminiz olmalıdır. Burada çeşitli yorumlar yapılmış fakat eminim ki Antakya'nın sosyo ekonomik durumu ve evlerin yapısını görseler farklı yorumlar da çıkabilirdi. Antakya'nın neredeyse en zengin insanları zamanında İskenderun'a yerleşmişler sebebi tabii ki deniz ve liman avantajı ve gelişimidir. Gerçi liman şimdilerde yeni yeni tekrar canlandı ama... Kısacası Antakya halkı ev almak istediklerinde 20 yıllık binaları almak durumunda kalıyor çünkü yeni bina yapmak için elini taşın altına koyan pek kimse yok. Belki bilirsiniz bundan 10 sene önce İskenderun'da Tekten vardı, adam İskenderun'a toplu konut siteleşme olayını getirdi ve şimdilerde proje üstüne proje yapılıyor. Açıkçası ben kendi ekibinizi oluşturup projelendirmenizi tavsiye ederim. Yine bir satınalma elemanı ile ürünlerinizin takibini profesyonel ve kurumsal yapmalısınız. İnsanları duymadığı ve özendiği şeylerle yakalayabilirsiniz. Mesela içmimar tasarım hizmeti sunun, yani evi yaparken bir içmimar ile çalışın ve için tasarlasın, şantiye kontrolünü yapsın, müşteri evi aldığında gelsin ve desin ki şunlara ihtiyacım var onları da tasarlasın evi satarken kazanın ama satıştan sonrası için de kazanın.
Antakya güzel yer, araziler ucuz, halkımın biraz daha rahat etmesi için giden her yol benim için güzeldir. Başarılar dilerim :)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mimar
Eda Hanım Tavsiyeleriniz ve iyi niyet dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Eğer sizin içinde sakıncası yoksa sizinle görüşmek isterim.

yok şunun parası gitti yok bunun bu kadar tecrübesi vardı battı kaçtı beceremedilere kulak asma. önce ufaktan başlayıp piyasayı ve işi tanıyın. artısı eksisi belli olur. dayımın oğlu 3 yıldır yap sat yapıyor. gayette iyi yapıyor. 3 yılda 80 daire kadar yaptı ve sorunsuz teslim etti. 3 yılını aldı işi iyice öğrenmesi, belki 80 daire azdır ama kazandırdığı tecrübe çok fazla. sizde böyle yapacaksınız. 5 daire 10 daire 1 apartman 2 apratman derken aslında apartman değil tecrübe inşaa edeceksiniz.
çoğumuz yanlişi hemen para kazanmaktır. hemen para kazanılan bir iş ben bilmiyorum, olabilir ama ben görmedim.

saygılar
Mali Müşavir

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Tekstil
ayrıca 5 - 10 yıl içinde iskenderun da öngörülen nüfus oranı 2 milyon kişi...yani deli gibi arz talep olayı...bence YAP - SAT dostum iskenderun da emlakçılara düşmeden ikem koleji - ışıl sitesi arasındaki 6 km lik bi alanda geniş bi arsa al ve üzerine yat..hiç iş yapmadan 3-4 yıl yaklaşık olarak % 100 kazanırsın belkide daha fazlasını :)
herkese ve her fikre saygı

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Sayın Sinan0131, öncelikle Denizciler'de yapmış olduğu sitenin arsa sahiplerinden biri olarak (Eskiden kooperatif için alınmış ve hisse edilmeden öylece kalmış bir arsanın hissedarı) sayın Tekten'in o arsayı elimizden nasıl aldığını, nasıl insanların yıllarca yapmış olduğu birikimlerini iç ettiğini biliyorum. Kendisini çok iyi tanırım, yaptığı işi, işçiliği, malzemeyi iyi bilirim. Benim örnek verme sebebim kendisinin toplu konut olayını İskenderun'a ilk getiren müteahhitlerden olmasıdır. Şansı olup olmadığını bilmiyorum ama kafası çok fazla çalışıyor. Açık olan kulvarı tek nefeste koştu diyebilirim. Peki o gelene kadar onlarca müteahhit vardı yapamaz mıydı diye soracak olursanız işte orada insanların bu kadar toplu konut olayına aşık olduğunu öngörememiş olabilirler. Sonuç itibariyle adam tekel oldu, sattı, istediği gibi at koşturdu. Yine söylüyorum hakkım kendisine ne bu dünyada ne diğer dünyada helal değildir ama ben yiğidi öldürürken hakkını da yemeyenlerdenim. Ve son olarak son yorumunuza fazlasıyla katılıyorum, sadece yer konusunda biraz daha farklı alternatiflerim var onun dışında İskenderun önümüzdeki 5 yıl içerisinde limanla birlikte büyüdükçe büyüyecektir. Hiç arsa bulunamasa limana yakın yerlere toplu konut yapılsa oralardaki insanlar yeter. Şuan param olsa 15 dakika bile düşünmem kesinlikle gözüm kapalı girerim, düşünürsem de binanın rengi ne olsun diye 3 - 5 dakika düşünürüm :) Ayrıca belki haberiniz vardır, İskenderun'da kentsel dönüşüm aşamasında ve dönüşüm planlarında çok büyük sıkıntılar var. İnsanların yıllardır oturduğu evleri arsaları rant uğruna yeşil alan, yol vs. haline getirmişler. Başkan bunların düzenleneceğini söylüyor, eminim ki halledecektir de fakar sıkıntı şu ki özellikle eski barbaros ilk. okulu civarındaki insanların yok pahaya evlerini müteahhitler topluyor. İsim vermek istemem o nedenle gizli kalmasını yeğliyorum. İnsanlar da evlerini satıyorlar ki nasıl olsa yeşil alan tek kuruş para alamayacağız diye... Sonuç olarak ezilen yine gariban, yine saf insanlarımızdır. Ama derseniz ki ben para kazanmak istiyorum iştek hendek işte deve...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mimar
şu anda inşaat sektörü kadar canlı sektör düşünemiyorum Türkiye de.maliyet ve satışlar arasında gözün alamayacağı kadar uçurumlar var.istanbul da 50 metrekare arsama 6 katlı yaptırdım kabası yeni bitti.ruhsat ile beraber giden sadece 110.000 tl.inşaat hafriyata girerken emlakçılar üşüştü satalım mı diye.sordum 150-180 arası satarız diyorlar.50 ye malet 150 ye sat ne ala memleket.diyecen ki arsan var.arsa olsa ne olacak 50 değil 100 olur maliyet.
istanbul a gel kardeşim istanbul a minik minik daire ler yap-sat.istanbul un müteahhitleri 100 metrekare arsaya bile 2 daire sığdırıp satıyorlar.bilindik bir su markasının dolumunu yapan hemşerim bile bu sene tesisi satıp arsalarımı değerlendireceğim diyor.1+1 fazlası bile yok.
ruhsat 50 bin tl 6 katın kabası 60 bin.pahalı olan ruhsat çıkarmak bide hakkınla para verip aldığın ruhsat için çakallara para sızdırman.senden 5000 tl yol işgaliyesi alıp sonra da yolu işgal etmişsin deyip 7000 tl ceza yemen cabası.
ZİHİN FUKARA OLUNCA FİKİR UKALA OLUR...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ula?ym / Ta?ymacylyk
selam
bahsetiiğin rakam 100 veya 150 konut lüks daire yapmak icin büyük rakam deil tek avantajı elinde başlangoc için iyi bir ana sermaye olması
ilk önce hangi ilde yapacak yazdıklarından anlaşıldığına göre
bu işden pek anlamıyor
buna göre hangi ilde yapacak ona göre uygun arazi bakın
lüks sitenin yeride lüks ve manzaralı olmalı unutmayın.
bu tür site yapmış büyük mühendislik veya mimarlık ofislerinden yardım alarak uzun vadede projelendirme calışması yapın,
örnek olarak şöyle her ilin daire ve yaşam kültür değişiktir ona göre plan yapın ist cok lüks olan bir daire erzurumda işe yaramayabilir.kültürel acıdan.yatırım planını uzan ekibe yaptırın. sonra yüklenici firmaya ihale anlaşma yolu ile verin
her işi yasal yapınki zarar etmeyin

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ythalat / Yhracat
İnşaat sektörü için 7000000usd yani 14000000 tl gercekten özellikle hatay antakya yapsatta start alması için gerekli bir miktardır.
işe nerden başlayacagınız konusunda ise şöyle özetlenebilir.
1. öncelikle kat karşılıgımı yapacaksınız yoksa parsel satın alıp onumu yapıp satacaksınız buna karar verin...
2.kendi bünyenize mimar ve mühendis almanıza kesinlikle gerek yoktur tüm projeler harici firmalarda çözülebilir.
3. Bölgede bu işi kaliteli yapan firmaların kalıpcısı demircisi duvarcısı sıvacısı fayanscısı v.b. ekipleriyle irtibata gecin.( ekiplerle irtibata gecme işi çok basittir firmaların şuan devam eden insaatlarına ugramanız yeterlidir.)
4. kesinlikle inşaat işinde tecrübeli bir şantiye şefi bulundurun ve bu bir lisans mezunuda olabilir çekirdekten yetişme biriside olabilir.
5. yapacagınız konutların şuan halkın ihtiyacına yönelik olmalı ( örnegin hatay antakya için şuan arzedilen daire özellikleri 2+1 veya 4+1 dir. 3+1 daireler kotasını fazlasıyla doldurdu talep almamaktadır. Bu bilgim son 2 yılda bitirdigim yaklaşık 400 adet 3+1 daireden kaynaklı)
6. tek bir bölgeye yogunlaşmayın daha küçük bloklarla örnegin 8-10 daireli 6-7 blogu farklı farklı bölgelerde yapın her bölgeden isteyen müşteri sizde daire bulabilsin.
7 Tüm ama tüm kalemlerde tam fatura çalışmaya özen gösterin.
Hatay antakya şartlarında 14000000 tl yaklaşık arsa payı hariç 33000 m2 inşaat alanı yaparki buda 110-150 m2 arasında toplamda yaklaşık 250 konuta tekabül eder.ortalama %40 arsa payı ile tüm parselleri aldıgınız düşünürseniz size temiz 140-150 arasında daire kalırki buda daire maliyeti yaklaşık 100000 tl ye karşılık gelir.
Eger dairerinizi temelden değilde bitirdikten sonra yani gercekten yap-sat olarak satarsanız bu metrekaredeki daireler hatay antakyada bölgeye göre en kötü şartlarda 130-180 bin tl arasında satılır. yani yaklaşık dairelerde ortalama 40000 tl para kazanabilirsiniz.

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Mühendis
sayın ahmetgüney
aynı fiyatlar iskenderun içinde geçerli.standart orta direk dediğimiz vatandaşlarımıza hitap edeceksek zaten yanılmıyorsam satış fiyatı tüm ülkemiz için budur.
herkese ve her fikre saygı

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
ben mütahit olsam 7 milyon dolar nakit param olsa 10 takla atarım çünkü bu para ya lotodan gelmiştir yada miras kalmıştır.genede bu para bende var ama takla atmıyorum demem için bu parayı bana girdiğim büyük karlı projeler 15 20 yılda bana getirmiştir.derim bu 7 milyonu kazanan nerde kazandı iş yaptı kazandı o zaman işine devam etsin ha lotodan mirastan geldi ise inşaat işine girmek istiyor. en kötü 2 milyon dolara arsa alır 1milyon dolar bina yapar hadi 4 milyona satar 1 milyon dolar kazanır.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ofluyusuf
Bilal bey, ben 30 senelik inşaatcıyım yaşım 58 emekliyim 15 in üzerinde bina yaptım istanbulda.25 senelik İnşaat şirketimi kapattım İnşaat yapmak Türkiyede artık karlı bir sektör değil maalesef..şartlar çok ağırlaştı şu an Türkiyede devlet ihale işi alanlar bile para kazanamıyor Toki vs. her ilde binalar yapıyor sizin anlayacağınız devlet müteaahit oldu ..benim size nacızane tavsiyem öyle bir sermayeyle Afrika taraflarına gitmeniz artık para kazanma yerleri oralar oldu .Ben Kongoda yardım kuruluşuna 2 adet hastahane yaptım en son oralarda İnşaat işi çok daha geri ve çok büyük paralar kazanılabilir bunları size eski tecrübeli bir İnşaatcı olarak yazdım tabii genede karar sizin selamlar başarılar..

oradaki işle nasıl alınır. para var diyelim, tanıdık olmayınca oralarda, dil de yok zaten nasıl iş bağlanır. biraz açıklarmısınız?

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Serbest meslek
selam arkadaş. senin bu 7 milyonu olan arkadaşın bu parayı kara paradan kazanmadıysa. bir iş sahibi olupta bu parayı kazandıysa. onun burada zaten yardıma ihtiyacı yoktur. hatta fikir bile verebilir. ve yine senin bu 7 milyonu olan arkadaşın. şayet kara para kazanmış ve bunu aklamak istiyorsa cevap net olarak inşaat sektörü ve müteahitlik. ki hem bunu yapıp hemde para kazanabilir. komisyon yiyen bir satın alma müdürü alın işe. komisyon yemesine müsade edin. ses çıkartmayın. neyi nereden alması gerektiğini bilir. e inşaatta da zaten bütün iş bu gerisi teferruat. 7 milyonu olan arkadaşına selamlar :)) kendine iyi bak.
İbrahim Turan

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
yazılanları okuyorumda hepsi saçma yorumlar arkadaşım bu işi yapmak istiyorsan benim elimde şu an iskenderunun en güzel yerinde 20 dönümlük arsa üzerine yapılacak poreje üzerine çalışıyorum .ilgilenirsen görüşelim.
tamer

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Esnaf