Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Kapari Ekim Ve Pazarlaması

BaşlatanarzuuTarih02/06/2008 12:23:02Yorum66

İlk mesaj
Yeni Üye95 yazı
Merhabalar

Kapari ile ilgili uzun süredir araştırma yapıyorum.
Ekimi ve bakımıyla ilgili birçok bilgi var ama pazarlamasıyla ilgili somut hiçbirşey bulamadım.

Tecrübesi ya da duyumu olan arkadaşların fikirlerini almak isterim.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Muhasebe
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
66 yorum
Üye113 yazı
Kapari yoğun emek bir bitki. Toptancılar bildiğim kadarı ile İzmir de. Yurtdışı bağlantı için yabancı dil bilmenizgerekiyor. Çok miktarda toplarsanız alıcı bulunur. Siz salamurasınıda yabilirsiniz. Hemen satma diye bir derdiniz olmaz. Doğal ortamda yetişenide kültürel ortamda yetişeni de toplama işi zahmetli ve çok insana ihtiyaç var. Makine ile toplanamıyor şu an için. Üretim bölgelerinden toplayıp toptancılara satabilirsiniz. Netten ulaşabilirsiniz.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Üye148 yazı
google dan bulabilirsin ekiminden tohumunun şu anki fiyatına kadar! Tek bir sorunu var bu sebzenin senede 1 kere ekin veriyo ve toplaması buyuk sorun!

Yerleşim Türkiye / YZMYRMeslek Ö?renci
Yeni Üye95 yazı

İlginiz için çok teşekkürler.

Senede 1 kez ürün vermesi pek sorun olmaz çünkü çorak arazi değerlendirilecek ve ek kazanç olarak düşünülüyor.Fakat işçilik ciddi bir problem.

Anladığım kadarıyla pazarlaması da hakikaten sorun değil.

Üye148 yazı
Pazarlaması şu şekilde sorun değildir. Bu ürün avrupaya çeşni imalatı için ihraç ediliyor ve siz bir firmanın gönüllü tarlacısı olarak çalışırsanız %10 daha fazla kazanç elde edersiniz. Bu ürün iyi bir üründür en çok güneş ister ve çok kuru bir arazi ise suda ister (nadiren). 3000 Ytl civarına bir dönümü ektirip 6000 e satıldığı söylenmekte fakat bunun için firmalarla irtibata geçmenizi öneriyorum!

Yerleşim Türkiye / YZMYRMeslek Ö?renci
deleted34 yazı
Arzu hanım, Kaparinin satışında bir sorun yok siz yeterki üretimini yapın.. üretim konusunda yardım isterseniz, yardımcı olabilirim iyi günler..

Yerleşim / Cennet VatanMeslek Di?er
Yeni Üye19 yazı
Arzu Hanım gerçekten detaylı bilgi istiyorsanız Selçuk üniversitesi Gıda mühendisliği bölümünde Prof. Dr. M. Musa Özcan var. Onunla irtibata geçerseniz size yardımcı olacağını düşünüyorum. Ayrıca bilgilerine de her zaman güvenebilirsiniz. İyi Çalışmalar
Saygılar

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Mühendis
Yeni Üye54 yazı
merhaba yıllar önce ben de memleketteki çorak araziyi değerlendirmek için düşünmüştüm...üretmek gerçekten zor değil fakat arazinizi gözden çıkarmanız lazım..kapari çalı formunda olduğu için daha sonra sökmek için büyük zahmet çekebilirsiniz...bu önemli değil belki ama asıl önemlisi işçilik maliyetleri...hatırladığım kadarıyla bir kişi günde 10 kg civarında toplayabiliyordu...o zaman ki fiyatlarla nerdeyse bütün para işçiliğe gidiyordu...şimdi nasıl bilmiyorum...başka bir husus da eğer ürünü siz ham olarak yani salamura yapmadan satacaksanız bu durumda da alıcının insafına kalıyorsunuz...çünkü tr de çok fazla alan kişi olmadığı için fiyatları kendileri belirliyor.siz de mecbur kalıyorsunuz malı daha ucuza vermeye...hevesinizi kırmak istemem ama pazarı daha geniş ve işçilik maliyetleri düşük ürünler bulmanızı tavsiye derim...bu devirde fiyat politikalarından dolayı adana da karpuzlar bile tarlalarda kalabiliyor..canlı şahidiyim...çünkü toplatmak için işçiye verdiğin para karpuz satış fyatından çok olabiliyor...yüksek kar marjı olan ürünlere yönelmenizi tavsiye derim...başarılar

Yerleşim Türkiye / ÇanakkaleMeslek Ymalat
Üye181 yazı
MERHABA Arzu hanim,Almanyada buyuk marketlerde görmustum .bende bu konu uzerinde calisiyorum .ögrendigim kadariyla Almanya her yerde bu urunun satildigi pazarlari ariyor.anladigim kadariyla siz pazarlama konusunda sikinti yasiyorsunuz .ben burda bu urunun pazarini bulurum ilac ve konserve fabrikalariyla görusmelerim var .insallah sizede faydasi olabilecek fikirler elde edebilirim.siz bu urunu nerden temin edeceksiniz ve miktari hakinda bana bilgi verirseniz memnun olurum adresim, dogan1907li@hotmail.com
Bosluga Bakip Dusunme

Yerleşim ALMANYA / AschaffenburgMeslek Hazyr giyim
Yeni Üye95 yazı
Tekrar merhabalar.Konuyla ilgili ciddi yorumlar aldığıma çok sevindim.

Sayın MMmeric

Ben daha üretim aşamasındayım ama mailinizi not ettim.Şu an arazi hazır , fizibilite ve iş planı hazırlıyorum.Sonra da bu işi yapmaya değip değmeyeceğine karar vereceğim

Ama "En büyük risk risk almamaktır." değil mi?

Yeni Üye1 yazı
Merhabalar...

Aslında getirisinin cazibesiyle başlayım derken kapari yetiştirmeye, meşakkatli bir iş olduğunu öğrendim ve askıya aldım. Fakat buralarda yıkıntılarda ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişiyor, tabir yerinde ise yüzüne bile bakan yok. "Toplattığım zaman nasıl elden çıkarırım?" sorusuna; "kapariyi hammadde olarak satmayacaksın, değeri işlenmiş (salamura,sos,vs,) halde iken daha yüksek..." cevabını buldum. Anladım ki bu iş eski usûl çiftçilikle yürüyecek tek düze bir çalışma istemiyor. Mahsul alındıktan sonra birde işlemek için uğraşacaksın ki kâr'ı yüksek tutup giderleri kısa zamanda telafi edebilesin. Mahsulün işlenmesi o kadar da zor değilmiş. Meric arkadaş da yardımcı olurum diyor, fakat işlenmiş ürün için düşünülürse o dediği olur.

Karar vermek için zemin araştırması yapıyorsun ve geniş zamanın var, dikim mevsimi geçti. Fakat pazar araştırmasını şimdiden yapabilirsin. Nereye hangi fiyatla satacağını öğrenmek gerek. Ham ürün 2~5 $/kg diye gördüm fakat işlenmiş ürün fiyatını bulamadım ne kadarmış. Yapılması gerekenler uygulanırsa tutar diye düşünüyorum. Birde fideleri çok uçuk rakkamlara satıyorlar aldanma sakın, daha ucuzlarına rastlayabilirsin. Tohumdan üretebilirim diyorsan yine netten bulabilirsin; 500 ytl/kg.
H.K.Sa

Yerleşim Türkiye / ?anlyurfaMeslek Serbest meslek
Yeni Üye95 yazı
Günaydınlar

Ben internetten daha düşük fiyatlı ( 0,75-1 YTL ) fide buldum ama yaşından emin olamadım daha sağlam araştırma yapmam gerekli.

Hatta birkaç fide alıp evde deneyip yakından görmek niyetindeyim.

deleted34 yazı
Arzu hanım kapari konusunu iyi bilmek gerekiyor.. Kaparinin en kalitelisi Denizli bölgesinde yetiştirilmektedir.. türkiye yıllık kapari ihracaatından 4.milyon USD kazanç sağlarken ispanyada milli bitki ilan edilen kapari ülkeye 20. milyar USD lik kazanç sağlamaktadır.. İspanyada zeytin ağaçları çoğunluktayken şimdilerde zeytinler sökülüp yerine kapari dikilmektedir.. Kapari sezonda 3-4 dolar gibi bir rakamla ihraç edilmekte ancak ülkemizde yeterli olduğu halde suriyeden 4.sınıf kapari ithalatı yapılmaktadır buda doğal olarak iç piyasadaki fiyatları düşürmektedir..
Kapari hakkında geniş bilgi ve yardım almak isterseniz benimle irtibata geçebilirsiniz..iyi günler dilerim

Yeni Üye95 yazı
Ben de zaten konuyu öğrenmeye çalışıyorum.

Fakat internette İspanya'nın ne çok para kazandığından başka bir şey yok.

Yabancı dilim olduğu için diğer sitelerden de araştırma yapabildim.Avustralya'da da bir hayli tutulan bir ürün.Fakat bütün okuduklarından sanki ancak 3 yılda hasat alınabilirmiş gibi bir anlam çıkıyor.Tabi ki işçiliğinin de maliyetli olduğundan bahsediliyor.

Yardım edebileceğinizi söylemişsiniz.Nasıl bir yardımda bulunabilirsiniz? Gerçekçi bir fizibiliteye cidden ihtiyacım var.

deleted34 yazı
Öncelikle kaparı ne tür topraklarda yetişir..
Hangi zaman diliminde dikimi yapılır
Bakım zamanında neler yapılır..
Dikim nasıl gerçeklerşir vs gibi konuları iyi araştırmanız gerekiyor.. Siz ne kadarlık bir alan düşünüyorsunuz bu puroje için....iyi günler

deleted34 yazı
kapari sulu tarım yapılan arazilerde değil kıraç yamaç arazilerde yetişen bir bitkidir.. kökleri 40 mt derine kadar inebilmeketdir 5.000 m2 arazide aynı 50.000 m2 de tam verime 3-4 yılda geçmektedir.. hesaplarınızı ona göre yapmanız egrekir..

Yeni Üye1 yazı
denemek için kapari diktik. yalnız tane alamıyoruz iki seneyi doldurduk normal karpuzcuk oluyor sonra açılıp çiçek oluyor sonra dökülüyor çiçek açmadan önceki hali tanemi oluyor anlayamadık

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Tekstil
Yeni Üye3 yazı
Ben yatırım uzmanıyım şu an Kapari konusunda bir yatırım başvurusu ile ilgili Proje hazırlıyorum. Çok kısa olarak yazılan her şeye saygı duymakla birlikte fazla detaya girmeden bir yorum yapmak istiyorum. Yatırım projem ve çalışmalarım devam etmekle birlikte, bu bitkinin ihracat ve ithalat ile ilgili tatmin edici bir bilgiye uluslararası sitelerde ulaşamadım.

Türkiye de sitelerde ispanya’nın 20 milyar dolar ihracat yaptığı belirtiliyor bu bilginin resmi kaynaklarını bildirirlerse sevinirim. Kesin kanaatim olmamakla birlikte bu aşamada bana çok inandırıcı gelmiyor, nitekim en büyük kapari alıcısının USA ithalatının ise resmi rakamları yaklaşık 10 milyon dolar olduğu düşünülecek olursa internet sitelerinde gecen bu ihracat rakamlarının çok güvenilir olmadığı açık. Bu arada biraz önce bulduğum bir bilgi dünya ticaret 10.000 ton civarında satış fiyatıyla çarpıldığında ticaret hacminin ne olacağı belli.

İnşallah yanılıyorumdur, araştırmalarım devam ediyor, daha net bilgiler bulunca sizleri bilgilendireceğim.hatırlatmak isterim ki sadece internet sitelerinde güvenilir kaynak gösterilmeden verilen rakamlara pek fazla itibar etmemekte fayda var.

Özellikle ihracat ve ithalat rakamları ile ilgili güvenilir kaynak referans olarak gösterebilecek kimse varsa da minnettar kalırız, erken sonuç almış oluruz.

Girişimcilere bir tavsiyem, bir ürünün arz ve talebi piyasayı ve kar seviyelerine doğrudan etki eden temel faktörlerdir. Bu iki faktör hakkında sağlıklı bilgiye ulaşmadan yapılacak yatırım maceradan öteye girmez.

Sevgiyle Kalın,

Nihat YILMAZ
Nihat YILMAZ

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Bankacylyk-Finans
Üye141 yazı
Kapari Nedir.?

Yurdumuzda Akdeniz ikliminin hakim olduğu Batı Anadolu illeri başta olmak üzere, Orta Anadolu'da Tokat ve civarında, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişen Gebreotu (Gebereotu), çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyüyen dikenli bir bitkidir.

Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven ve güneşten hoşlanan bir bitki olması nedeniyle, güneye bakan yamaçlarda kandiliğinden yetişir ve iyi gelişir. Capparaceae familyasından olan gebereotunun Capparis spinosa ve C. ovata olmak üzere iki türü mevcuttur.

Doğada kendiliğinden yetişmekte olan gebereotunun üretimi genellikle tohumla olmaktadır. Tohumlar Ağustos ve Eylül aylarında karpuzcuk şeklinde olan meyvalardan elde edilir. Karpuzcukların içindeki mercimekten küçük olgun kahverengi tohumlar, suyla yıkanıp güneşte kurutulur. Bu tohumlar, ince elekten elenmiş eşit orandaki yanmış koyun gübresi, orman toprağı ve yıkanmış dere kumundan oluşan harçla hazırlanan fidan yastığına Mart ayı sonunda ekilir.

Fidelik, topraktan 10-15 cm yükseklikte düz hazırlanacağı gibi, 15-20 cm mesafeli ve 10 cm derinlikte karıklar açılarak da hazırlanabilir. Karık şeklinde hazırlanan fidelikte tohumlar karık sırtına ekilir ve karık içine su verilir. Yabancı ot ve mantari hastalıklardan korunmak için fidelik düzenli olarak süzgeçle sulanmalı ve üzeri gerektiğinde plastik örtü ile örtülmelidir. Tohumlar normal şartlarda 25-30 günde çimlenir. Çıkıştan sonra yaz boyunca ot alımı, sulama ve ilaçlama düzenli olarak yapılmalıdır. Fideler, sürgünleri kuruduktan sonra toprak seviyesinden Kasım-Aralık ayı içinde kesilip, kalan kısmının üzeri toprakla örtülmelidir.

kasım-nisan aylarında fidelikten sökülen fidanlar, sonbaharda derin sürüm yapılan arazilere kasım ayından itibaren dikilebilir. Dikim mesafesi 2X2 m olmalıdır. Bu mesafelerde ve yaklaşık 20 cm derinlikte açılan çukurların dibine bir miktar yanmış hayvan gübresi konulup toprakla karıştırıldıktan sonra fidanlar dikilir ve sıkıştırılır.(her çukura 1 ile 4 fidan dikilebilir.)

Dikimden sonra fidanların üzeri toprakla kümbet şeklinde örtülüp etrafı çanak şeklinde açılarak can suyu verilmelidir. Usulüne göre dikilen fidanlar o yaz 1 m'ye yakın sürgün verebilir. Bu sürgünlerde 10-15 kadar çiçek tomurcuğu olabilir. Birinci yıldaki fidanlara yaz aylarının çok kurak geçmesi halinde su verilmelidir. Sulamada, suyun gövdeye temasından kaçınılmalıdır. Ayrıca böceklere karşı ilaçlama yapılmalıdır.

Gebereotunun "kapari" denilen çiçek tomurcukları Mayıs ayı ortalarından itibaren toplanmaya başlanır. Genellikle 10 mm'nin altındaki nohut şeklindeki tomurcuklar, toplama merkezlerinde % 20'lik tuzlu suda yada bir kat tuz bir kat kapari şeklinde katlanarak muhafaza edilir.

Yurdumuzda pek bilinmemesine rağmen gebereotu'nun kök kabuğunun idrar söktürücü ve kabızlık giderici özelliği vardır. Çiçek tomurcuklarında bol miktarda vitamin ve protein vardır. Yapılan bir çalışmada 100 g çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak; 67 mg fosfor, 9 mg demir, 24 mg protein, 12 mg selüloz ve 2 mg lipid tesbit edilmiştir. Gıda, kozmetik, boya ve ilaç sanayiinde kullanılan kaparinin yurt dışına ihracı genellikle salamura şeklinde olmaktadır. Konserve olarak hazırlanan kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak yenilmektedir. Sağlık açısından karaciğer fonksiyonlarını düzenlediği ve cinsel gücü artırdığı söylenmektedir. Doğadan toplanan tomurcuklar bir kavanoz içerisinde % 20'lik tuzlu suda üç ay bekletilip sonra bire bir oranında sirke içine konulup on gün sonra yenildiğinde aroması ve lezzeti çok beğenilmektedir.

Güneş seven, sıcak bölge bitkisi olarak bilinen gebereotu, yurdumuza önemli miktarda döviz getiren bir bitkidir. Yaz aylarında, atıl işgücünün değerlendirilmesi yönüyle işsizliği azaltması ve toplayıcılarına yeterli gelir sağlaması büyük bir avantajdır.

Çok yıllık derin köklü ve yayılıcı özelliği ile iyi bir erozyon kontrol bitkisidir. Bu bitki, yurdumuzun uygun bölgelerinde, erozyona tabi yerlerde, normal kültür bitkilerinin yetişmediği ya da ekonomik gelir elde edilemeyen güneye meyilli arazilerde yetiştirilerek daha çok döviz geliri sağlanıp işsizlik kısmen önlenebilir.

Gebereotu yetiştiriciliği mutlaka tohumla üretilen fidanlarla yapılmalıdır. Doğadan sökülerek yapılan yetiştiricilik başarılı olmadığı gibi doğanın dengesi de bozulmaktadır.

“Kapari” .. Bu üç heceli kelime sizde hiçbirşey çağrıştırmadı.

Ya “kedi tırnağı”, “kargakavunu”, “menginik”, “devedikeni”,”keper”, “kepere”, “gebere” otu

Saydıklarımız kaparinin ülkemizin değişik yörelerindeki adları.Öyle sanıyoruz ki bu sözcüklerden hiç olmazsa birini duymuş olmalısınız.Çünkü kapari,ülkemizde doğal olarak yetişen bir bitki türü.Belki hiç farkında olmadınız bu bitkinin yerde kümelenmiş görüntüsüne bakıp , “çalı” diye düşünüp geçtiniz yanından.

Belki bahçenizde zaman zaman kendini gösterecek olsa hemen budayıp kurtulmaya çalışıyorsunuz, toprağı sımsıkı kavrayan, dal budak salarak geniş bir yayılma gösteren köklerden kurtulmanız bir türlü mümkün olmuyor.Çabanız boşuna , çünkü; kaparinin kökleri, toprakta metrelerce derinlere inebiliyor.Yaşama bu kadar sıkı sıkıya sarılması insanoğlunun bu yakıp yıkma, yok etme eğilimini bildiğinde midir nedir?Belki de kimi zaman, verimsiz olduğu için hayvan yemi niyetine fığ, burçak, mürdürmek ekerek değerlendirdiğiniz;bir türlü satıp elinizden çıkaramadığınız kıraç arazinizde , nasıl yayıldığına akıl erdiremediğiniz yeşil bir çalı olarak çıktı karşınıza.Hani merakınızı yenemeyip kırmızı küçük karpuzları andıran yemişlerin tadına baktınızda acı mı acıydı...

Nereden bilirdinizki;Almanlar, bu kırmızıminik karpuzcukların salamurasını, sosunu 472 çeşit, evet tam 472 çeşit yemekte kullanmakta.Nereden bilebilirdiniz ki ; İspanyollar, yılda 20 milyar dolar kazandıkları tomurcukları nedeniyle kapari bitkisini “Milli Bitki”ilan ettiler ve Devlet Korumasına aldılar.

Tabii;kapari bitkisinin gerek köklerinden, gerek yapraklarından gerekse meyvelerinden ilaç sanayiinde pek çok hastalığa deva olacak ilaçların üretiminde yararlanıldığını da bilmiyor olabilirsiniz.

“Küçük girişimler, büyük tehlikenin önleyicisi olur çoğu zaman.”

Kapari “Toprak kanseri olarak da tanımlayabileceğimiz erozyonun önlenmesinde yeni bir umut”

“Orman köylümüzün kalkınmasında mucizevi bir bitki”

“Baraj havzalarımızda baş gösteren sinsi canavarla-erozyonla mücadele ederken bize zaman kazandıracak” bir bitki.Yetkililer 1 milyon kapari fidanının öncelikle Güneydoğu olmak üzere İç ve Doğu Anadolu bölgelerimizdeki orman köylümüzün kullanımına sunulucağını en geç üç yıl sonrada meyvelerini toplayacağımızı söylüyor,”Bir kere dikilmeye görsün;değil çocuklarımız, torunlarımız bile yararlanabilecek.Yılda 5 ay tomurcuklarını toplayacaklar, o kadar...Öylesine zahmetsiz”diyor.Kapari bir kere dikilmeye görsün;değil çocuklarımız, torunlarımız bile yararlanabilecek.

“Düşünün” diyorlar..”Çok değil 30 yıl sonra erozyondan kurtulmuş olacağız;orman köylümüz de kalkınacak, kalkındıkça da bilinçlenecek..Ormanlarımızı biz değil, bizden önce onlar koruyacak., sahip çıkacak....Düşünün” diyorlar...” Anlatmak gerek !Çiftçimize, ihracatçımıza;girişimci ruhu taşıyan herkese bu bitkinin meziyetlerini anlatmak gerek.Biz yazıktır ki çok geç kaldık.Avrupa bu bitkiyi çok uzun zaman önce keşfetmiş.Daha fazla zaman kaybedilmemeli.

DOLAR AÇAN TOMURCUKLAR...

Yeterince tanıtım yapılmadığı için olsa gerek , ülkemizde yaygın bir şekilde tüketimi yok kaparinin.Yalnız büyük kentlerimizin süper marketlerinde,ithal kavanozlarda karşımıza çıkıyor.Alıcısı kıyamet.

Her yıl tonlarca dış ülkelere ihracatı ülkemizde 1990 yılından beri yapılıyor.Tomurcukların kilo başına ortalama ihraç fiyatı 2-3-4 Amerikan Doları.Yılda ortalama 3000-5000 ton ihraç yapılmakta.Bir hesap edelim:Her yıl ortalama 12 milyon dolarlık döviz girdisi.Hem üreticinin cebi doluyor hem devlet kasası.Hesap ortada.Tomurcuklar bal gibi dolar açıyor.

Üstelik Pazar sıkıntısı da yok:Avrupa Birliği Ülkeleri ve ABD’den her yıl katlanarak artan bir talep var.Sadece bu ülkeler de değil.İhracatçılar Birliğinden aldığımız verilere göre:Salamura ve işlenmemiş olarak başta Almanya ve ABD olmak üzere Norveç,İspanya, Avusturya, Belçika,Danimarka, Fransa, İngiltere, İsviçre, İsveç, İtalya,Holanda gibi Avrupa Birliği Ülkeleri ile Avustralya, Kanada, Bahreyn, Kuveyt, Güney Afrika Birliği, Brezilya,İsrail ve Japonya’ ya ihraç edilmekte.

İspanya başta olmak üzere bazı ülkeler, kapariyi hem üretiyorlar hem de ürettikleri ile yatinmeyip ham kapariyi (işlenmemiş) ithal edip işleyerek mamül olarak iç ve dış piyasaya sürüyorlar.Çünkü işlenmiş kapari ihracatı daha karlı.

Girişimcilere duyurulur.

Söke’de üretime geçen bir fabrika ile kapari sosu üretiliyor.Kapari sosunu Dünyada yalnızca Türkiye ve Fas üretiyor.Üretim birkaç katına çıksa dahi Pazar hazır.Zira yurt dışından yapılan taleplerin ancak bir bölümü karşılanabilmekte.

Kaparinin en kıymetlisi, en sevimlisi, en bereketlisi Denizli’nin kıraç topraklarında yetişiyor.Kaparinin minik tomurcuklusu makbul.İşte Denizli’de yetişen de bu cinsi:1.kalite

Türkiye’de kalite yönünden üç ana grup ürün var:

Ege malı

Güneydoğu malı

Sahil malı

İnsanların Yaptığı Sahte Paraların Sayısı Kadar , Paranında Sahte Yaptığı İnsanlar Vardır..!!

Yerleşim Türkiye / Ankara Ve DenizliMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye141 yazı
Kapari Nasıl Yetiştirilir.?

Kapari doğada çoğalmasını, karıncalara, kuşlara ve toprak mikroorganizmalarına borçlu.Çünkü kapari bitkisinin tohumunda çimlenme engeli var.Bu çimlenme engelini, karıncalar ortadan kaldırıyor.Tohumun çevresinde mantarımsı zar, karınca asidince etkileniyor ve böylece çimlenme kendiliğinden oluşuyor.Karınca, kapariyi kışlık yiyecek olarak taşırken ağzından düşürünce çimlenme başlıyor.

Doğada tohumla kapari bahçesi tesisi biraz risk taşıyor.Bu nedenle uzmanlar, daha ziyade fidan dikimini öneriyorlar üreticilere.Uzmanlar fidanları sizin için yetiştiriyorlar.

Kaparinin kökleri, toprağın derinliklerine inerek ve toprak altında yatay biçimde metrelerce yayılarak dolgu toprağı örtebilme özelliğine sahip.Bu özelliği nedeniyle uzmanların önerisi, özellikle eğilimli arazilerinizde, dere boyundaki tarlalarınızda kapari yetiştiriciliği yapabileceğiz doğrultusunda.Böylelikle toprak kaybının önüne de geçebilirsiniz.Kıraç, tarıma elverişli olmayan arazileri değerlendirmek için kapari, ideal bir bitki.

Özellikle güneye bakan yamaçlarda...

Kaparinin yetiştirilmesi kolay ve diğer türlere göre oldukça masrafsız.Kapari bitkisinin tarım ve tarım dışı alanlarda yetiştirilmesi önemli bir avantaj.Bu avantajdan siz de yararlanmak istiyorsanız , işte size kapari yetiştiriciliğine ilişkin ipuçları.Kapari bitkisinin arazinin bütününde kapama bahçe olarak ve özellikle tarım dışı arazilerde yetiştirilebileceği gibi tütün, bağ, badem ağacı aralarında, tarımsal-ormancılık amaçlı kurulan kızılçam ve fıstıkçamı ormanlarında da yetiştirilebileceğini söylüyor uzmanlar ancak bitkinin çeçeklenebilmesi için ışığa ihtiyaç duyduğunu da unutmamalısınız.

A) DİKİM
Öncelikle dikim yapılacak arazide sonbaharda derin sürüm yapılmalı.

Tarım alanlarında kültür bitkisi olarak yatiştirilecek kapari fidanları, kasım-aralık-ocak-şubat yöre şartlarına göre mart ayında fidanlıklardan dikim sahasına sevk edilir.Yurdumuzda erken ilkbaharda tarlaya dikilen kaparinin tutma oranının daha yüksek olduğu görülmüştür.Dikim zamanı olarak toprağın tavda olduğu zaman tercih edilmeli.

Dikim mesafesi, kıraç ve eğilimli arazilerde 2x2 olmalı.(her çukura 1 1le 4 fidan dikilebilir)

FİDAN DİKİMİ TARİFİ (Her çukura 2 fidan)

1-ZENGİN TOPRAK HAZIRLANMASI:

a)- 1 el arabası iyi yanmış yanmış ve topaksız hayvan gübresi.

b)- 1 el arabası ince sıva kumu.

c)- 5 el arabası tarla toprağı.

Hayvan gübresi ve ince sıva kumları arazinin değişik bölgelerine öbek şeklinde dökülür.Buradaki amaç dikim işçilerinin bu malzemeye daha kolay ulaşmasını sağlamaktır.Dikim yapılırken yukardaki oranlardaki malzemeler harman yapılır ve zengin toprak olarak dikimde kullanılacaktır.

2-DİKİM:

a)- 2 x 2 metre arayla yaklaşık 40 x 40 x 40 ebatlarında çukur kazılır.(Resim 1)

b)-Kazılan çukurun dibine hazırlanan zengin topraktan 1 kürek atılır.(Resim-2)

c)-Toprak seviyesinden yaklaşık 5-10 cm aşağıda olmak kaydı ile çukurun karşılıklı iki kenarına 2 adet fidan dikkatlice dik olarak konur.(Resim 3 ve 4 )

d)-Fidanların üzeri hazırlanan zengin toprakla tamamen örtülür ve sulama için etrafı çanak şeklinde açılır.(Resim 5 ve 6)

e-) Çanak şeklinde hazırlanan havuzun içersine 1 kova can suyu dökülür.(Resim 7)

f)-Can suyu döküldükten hemen sonra suyun üzerine 2-3 avuç zengin toprak serpiştirilir.(Resim 8)

g)-Son olarak fidan dikilen çanağın tam ortasına 1 adet tahta çubuk dikilir.

Böylece fidan dikim işlemi tamamlanmış olmaktadır.(Resim 9)

B) BAKIM
Fidanların ilk yıl gelişim şöyle:

Kapari fidanları ilk yıl 1 metreye kadar sürgün veriyor.Mayıs ayından itibaren 10-15 adet çiçek tomurcuğu görülebiliyor.Kasım ayından itibaren de yapraklarını dökmeye başlıyor.

Fidanların bakımı için fazla yorulmanıza gerek yok.Ot alma, ilaçlama ve kuruyan kısımların budanması gibi bakım işleri yapılıyor, o kadar.

a) Sulama

İlk yıl fidanlara yaz aylarının çok kurak gitmesi halinde su verilmelidir.

Bitkilerin aşırı sulanmasından, sulama yapılırken suyun gövdeye temasından kaçınılmalıdır.

b) Budama

Ürün hasat edildikten sonra sonbaharda sürgünler, altında 3-5 cm pay bırakılarak budanmalı ve sahadan uzaklaştırılmalı.Böylece fidanlar, her yıl toprak yüzeyinden yeni sürgünler vererek daha canlı çıkacaktır.

Dalları kuvvetlendirmek için gözlerin sürmesinden yaklaşık 30-40 gün sonra budama yapılırsa daha iyi sonuç elde etmek mümkün.İspanyol’lar “yeşil budama” denilen bu yöntemi tercih ediyorlar daha çok.Dallar budamadan sonra, önce dik büyümeye başlıyor.Daha sonra eğilerek toprakla temas edip uzamaya devam ediyor.

b) Gübreleme

Bitkinin aşırı gübrelenmesinden kaçınılmalı.Ancak toprağın orta derinlikte sürülerek analiz sonucuna göre hektara 400 kg.süfer fosfat, 100-150 kg.potasyum klorür, 100 kg.amonyumsülfattan oluşan taban gübresi verilmesi, fidanın gelişimini hızlandırıyor ve verimini arttırıyor.Ancak bizim önerimiz hayvan gübresi.

d) Hastalık ve Zararları

Eldeki bilgiler İspanya ve İtalya’ da yapılan araştırma sonuçlarına dayanıyor.Türkiye’ de henüz bu konuda-kültüre alınması çok yeni olduğu için olsa gerek-yeterli araştırma yapılmamış.

Bitkinizde eğer aşağıdaki belirtiler baş göstermişse zarar görmüş kısımların kesilerek sahadan uzaklaştırılması gerekiyor.

· Bitkinin odun kısımlarında derin galeriler açılır, zamanla derinleşir.

· Yaprakların rengi solar, incelir.

· Sürgünler kısalır.

· Bitki yavaş yavaş zayıflar, verim düşer

· Daha ağır durumlarda bitki ölür.

Böyle durumlarda bitkiyi sökerek imha etmeniz gerekiyor.Yoksa bitkinize musallat olan böcek, diğer köklerinde başına dert olabilir.

C) TOMURCUKLARIN TOPLANMASI
Kültür ortamında yetiştirilen kaparilerdenikinci ve üçüncü yıldan itibaren tomurcuk elde ediliyor.Ancak bitki tam verime dördüncü yıldan itibaren ulaşıyor ve bitki başına 8-10 kg ürün alınıyor.

Doğal ortamda yetişen kapari köklerinden bir kişi günde 10.kg tomurcuk toplayabiliyor.Kültür alanında ise 20.kg

Bir bitkiden 7-14 günde bir tomurcuk toplanabiliyor.Mayıs-Ekiml ayları arasında ortalama 20 hasat dönemi gerçekleşebiliyor.En sıcak aylarda, en yüksek verim elde ediliyor.En değerli olan küçük tomurcuk (5mm.altı) miktarısa artıyor.

Bir uyarı:Toplama sıklığının çevre şartlarına ve gelişme seyrine göre belirlenmesi gerekiyor.

Tomurcuklar toplanırken bitkinin dikenli olması biraz rahatsızlık verebilir.Tomurcuğun ucundan tutularak çekilmemesi konusunda uyarıyor uzmanlar.Çünkü bu durumda tomurcuğun ucunda çöpü kalıyor ki; bu da daha sonraki işçilik maliyetini arttırıyor.

“Toplanması gereken tomurcuklar, bağlı olduğu saptan bükülerek alınmalı”diyor uzmanlar.

Tomurcukların sabah ve akşam serinliğinde toplanması gerekiyor.

D)SAKLAMA
Toplanan çiçek tomurcukları, 5mm.altı/5-7mm./7-9mm./9-11mm./11-13mm olmak üzere beş gruba ayrılıp %20 lik tuzlu suda ya da bir kat tomurcuk şeklinde katlanarak muhafaza edilir.Tomurcuklar bu şekilde salamurada bir yıl bekledikten sonra satılabilmekte.

Suyun çok temiz olması, aranan ilk şart.Dinlenen tuzlu su, üzerindeki köpük alınıp dibinde biriken tortuyu bulandırmadan başka bir kaba aktarılmalı.Kapari tomurcukları, bu şekilde hazırlanan suya yatırılmalı ve tamamen ıslanmaları sağlanmalı.

İtalya’da yaygın olan sistemle toplanan tomurcuklar, plastik kaplarda veya tahta fıçılarda üzerine %15-20 deniz suyu ilave edilerek saklanıyor.Salamurada tomurcukların 7-8 gün kalması gerekiyor.Daha sonra salamuradan çıkarılan tomurcuklar, bir veya iki defa aynı işleme tabii tutluyor.20 gün süren bu işlemler sırasında tomurcuklar sık sık karıştırılıyor.

İspanya’daki uygulama daha farklı.Tomurcuklar büyüklüğüne göre iki veya iç gruba ayrıldıktan sonra plastik kaplardaki salamuraya alınır.Sıkıca kapatılan kaplar 20-30 gün güneşte bırakılır.Ürün satılıncaya kadar yaklaşık 3-5 ay salamurada kalabilir.

Kapari çiçek tomurcuğu , ham olarak tüketilmez.Çünkü tomurcuklarda %0.3 kadar gluko kaparinden kaynaklanan bir acılık vardır.Salamuradan muhafaza edilmesiyle bu acılık azalır

Uluslarası Piyasalarda Kullanılan Kapari İsim ve Boy standartları:

CAPERS

NONPAREILLE
ø0-7 mm

SURFINES
ø7-8 mm

CAPUCINES
ø8-9 mm

CAPOTES
ø9-11 mm

FINES
ø11-13 mm

GRUESAS
ø>=13 mm

İnsanların Yaptığı Sahte Paraların Sayısı Kadar , Paranında Sahte Yaptığı İnsanlar Vardır..!!

Üye141 yazı
İKLİM VE TOPRAK GEREKSİNMELERİ

Kapari bitkisi yurdumuzun büyük bir bölümünde doğal olarak yetişmektedir.Deniz seviyesinden 2000 metre yüksekte bile görülmektedir.(Karaman Göktepe beldesi).Kapari bitkisi özelliği gereği yaz sıcağının ve güneşin olduğu her yerde yetişebilmektedir.Mayıs-Ağustos ayları arasında yeterli sıcağı ve güneşi bulduğu her yerde rahatlıkla yetişmektedir.Yani kış soğuğunun önemi yoktur,çünkü bitki kışın sadece toprak altında kalmaktadır.Toprak üstü kısımları ekim ayından sonra kurumakta ve nisan ayından itibaren tekrar yeşermeye başlamaktadır.

Sevmediği şey yüksek nem ve bol yağışlardır.Yani kıyı Karadeniz bölgesi kapari için uygun olmamaktadır.

Fosfor, potasyum ve kalsiyumca zengin kalkerli ve killi toprakları seven,özellikle kıraç ve güneye bakan yamaçları sever.Topraktaki tuz oranında yüksek olmaması gerekmektedir.

Üye141 yazı
KAPARİ TARIMININ GETİRİSİ NASIL ?

ÖRNEK MALİYET VE KAR HESABI(1 dekar için-1000m2).

Önemli not:Aşağıdaki hesaplamalardaki fiyat ve miktarlar tamamen piyasa ortalamaları alınarak fikir vermesi açısından yayınlanmaktadır.Lütfen bu şekilde değerlendiriniz

1 dekar kapari tarlası için (1000m2)

İLK TESİS ve TAM VERİME KADAR MALİYET

FİDAN + DİKİM VE DİKİM İŞÇİLİĞİ (3 YILLIK)

(1 dekara 2 Mt arayla 1 çukur, toplam 250 çukur her çukura 2 adet kapari fidanı dikileceği varsayılmıştır.)

1 adet kapari fidanı 2,00 YTL (2007-2008 fiyatı)

2.00,00 x 500 adet 1.000,00 YTL

500 adet kaparinin dikim işçiliği 150,00 YTL

Bakım maliyeti (3 yıllık) 350,00 YTL

+----------------------------------------------

TOPLAM 1.500,00 YTL (Bu tutar yatırım maliyetidir.)

SEZONLUK GETİRİ (3 yıl sonunda her yıl için)

BRÜT GELİR (1 SEZON)

Ürün Cinsi Bitki başına verim/Kg Dekardan alınan/Kg Kg Fiyatı/Ytl Brüt Getiri/Ytl
Tomurcuk 8 4.000 2,00 8.000,00
Karpuzcuk 3 1.500 2,00 3.000,00
Taze dal 3 1.500 1,30 1.950,00
Açmış çiçek 1 500 1,30 650,00
TOPLAM 15 7.500 13.600,00

İŞÇİLİK VE BAKIM MALİYETİ (1 SEZON)

İşçiliğin Kg'mı 1,00 YTL den toplatılacağı öngörülmüştür.

7.500 Kg X 1,00 YTL 7.500,00 YTL

Diğer (mazot gübre çapa vs.) 1.100,00 YTL

+------------------------------------------------

TOPLAM 8.600,00 YTL

NET KAR MİKTARI ( 1 SEZON İÇİN)

Brüt gelir 13.600,00 YTL

İşçilik ve bakım 8.600,00 YTL

--------------------------------------------------

NET KAR 5.000,00 YTL

ÖnemliNot:Yukarıdaki örnek maliyet hesabında dönüme (Dekar) 500 fidan dikildiği öngörülmüştür.

Dönüme 250-750 ve 1000 adette fidan dikmek mümkündür.

BİR BAŞKA DEYİŞLE

1 DÖNÜM KIRAÇ ARAZİDEN HER YIL 80 ADET ÇEYREK ALTIN KAZANABİLİRSİNİZ

Üye141 yazı
KAPARİNİN PİYASASI ve PAZARLANMASI

Türkiye'de kapari tarımı henüz emekleme safhasındadır,ancak uzun yıllardır doğadan toplanan kaparinin ticareti yapılmaktadır.Kaparinin yurt dışından talebi oldukça fazladır.Yıllardan beri birçok firma kapariyi toplatıp ihtacatını yapmaktadır.Son yıllarda Türkiye'de de kapari işleyen fabrikalar kurulmuştur.Bizim amacımız kapari gibi bir bitkiyi Türk çiftçisiyle buluşturmaktır.Kapari tarımını ne kadar fazla kişi yaparsa piyasa ve fiat oluşumu o kadar istikrarlı olacaktır.Şu an kaparinin fiatı istikrarlı değildir, ancak genede çok karlıdır.Biz Gameks olarak kapari tarımı yapacak kişilere her türlü yardımı yapmaktayız.Fidan ve tohum teminini bizden yapabilirsiniz.Ayrıca size Türkiye'deki güvenilir kapari alıcı bilgilerini de vermeyi taahhüt ediyoruz.Yeter ki siz dikin.Korkmayın elinizde kalmaz.Ayrıca kaparinin şöyle bir avantajı var.Salamura olduğu için bozulma riski yok.Bekletip piyasanın yükseldiği bir zamanda satabilirsiniz.İspanya'nın 20milyar $ kazanç ettiği bir bitkiyi.Türkiye sadece 12milyon dolar gibi bir miktar kazanç elde etmektedir.Ve ispanya artık kapariyi milli bitki ilan edip korumaya almış,zeytinlikleri söküp kapari dikmeye başlamıştır.

TÜRKİYE'DEN KAPARİ ALAN VEYA ALMAK İSTEYEN YABANCI FİRMA BİLGİLERİ

JESUS AGUILAR LOPEZ

PASEO ROSALES 42 6 30500
MOLINA DE SEGURA MURCIA
SPAIN
Tel : 34-968-611737
Fax : 34-968-61691
İSPANYA

ILERCARIBE S.L.

AVDA GARRIGUES 84 25001 LLEIDA
SPAIN
Tel : 34-973-211000
Fax : 34-973-211121
İSPANYA

RAFAEL GONZALEZ LAZARO
CTRA. SORIA KM. 11 FABRICA
ENCURTIDOS 26120 ALBELDA DE
IREGUA LA RIOJA
SPAIN
Tel : 34-941-443027
Fax : 34-941-443625
İSPANYA

JESUS AGUILAR LOPEZ
PASEO ROSALES 42 6 30500
MOLINA DE SEGURA MURCIA
SPAIN
Tel : 34-968-611737
Fax : 34-968-616915
İSPANYA

Euro Partenaires 33260 LA TESTE Aquitaine
Tel : + 33 5 57 52 71 50 - Fax : + 33 5 57 52 71 59 France

Canali T.C. Ltd Limassol Lemesos
Tel : + 357 5 36 72 49 - Fax : + 357 5 363048 Cyprus

Produits Rosanic 13015 MARSEILLE 15 Provence-Alpes-Côte d'Azur
Tel : + 33 4 91 84 59 18 - Fax : + 33 4 91 08 81 54 France

La Provençale Sàrl & Cie Secs 3370 Leudelange
Tel : + 352 49 89-1 - Fax : + 352 49 89-333 Luxembourg

Bornibus - Délices & Saveurs 95360 MONTMAGNY Ile-de-France
Tel : + 33 1 39 34 77 00 - Fax : + 33 1 39 34 77 48 France

DEVELEY ITALIA, SpA 39011 LANA (BZ) Trentino-Alto Adige
Tel : + 39 0473 562500 - Fax : + 39 0473 561098 Italy

France Comestible S.A. 93300 AUBERVILLIERS Ile-de-France
Tel : + 33 1 48 39 34 08 - Fax : + 33 1 48 34 34 03 France

Copram 13127 VITROLLES Provence-Alpes-Côte d'Azur
Tel : + 33 4 42 10 54 30 - Fax : + 33 4 42 79 53 28 France

HO.RE.CA, Sas 39100 BOLZANO (BZ) Trentino-Alto Adige
Tel : + 39 0471 203454 - Fax : + 39 0471 935568 Italy

Venndt A/S 2100 København Ø
Tel : + 45 39 16 34 00 - Fax : + 45 39 16 34 20 Denmark

SACPO, SpA 67050 ORTUCCHIO (AQ) Abruzzo
Tel : + 39 0863 830052 - Fax : + 39 0863 830204 Italy

KåKå AB 25229 Helsingborg
Tel : + 46 042 19 52 00 - Fax : + 46 042 14 30 16 Sweden

Bjørn R. Paasche Agentur A/S
Tel : + 47 55 13 16 19 - Fax : + 47 55 13 24 85 Norway

Vital 13127 VITROLLES Provence-Alpes-Côte d'Azur
Tel : + 33 4 42 10 54 00 - Fax : + 33 4 42 79 53 28 France

PB Gelatins France 67117 FURDENHEIM Alsace
Tel : + 33 3 88 69 18 70 - Fax : + 33 3 88 69 14 91 France

MA.PR.I.COM., SpA 16145 GENOVA (GE) Liguria
Tel : + 39 010 313512 - Fax : + 39 010 3628807 Italy

Olives et Tradition 84250 LE THOR Provence-Alpes-Côte d'Azur
Tel : + 33 4 90 33 93 70 - Fax : + 33 4 90 33 79 43 France

Polfart SA 84-209 Chwaszczyno Pomorskie
Tel : + 48 58 5528959 - Fax : + 48 58 5528001 Poland

Bk-Food Poland Sp. z o.o. 81-350 Gdynia Pomorskie
Tel : + 48 58 6662000 - Fax : + 48 39 124800 Poland

Provence Olives 13127 VITROLLES Provence-Alpes-Côte d'Azur
Tel : + 33 4 42 10 98 98 - Fax : + 33 4 42 10 98 97 France

Pems d.o.o. 1000 Ljubljana Ljubljana z okolico
Tel : + 386 1 56 83 366, 56 81 279 - Fax : + 386 1 5681279 Slovenia

Européenne de Condiments 21160 COUCHEY Bourgogne
Tel : + 33 3 80 51 52 00 - Fax : + 33 3 80 51 52 02 France

Ets Mariano 69140 RILLIEUX LA PAPE Rhône-Alpes
Tel : + 33 4 78 88 06 66 - Fax : + 33 4 78 97 17 85 France

EURO ALFA doo 10000 Zagreb ZAGREBACKA
Tel : + 385 1 3093 344, 2415 304, 2450 133 - Fax : + 385 1 3092579, 3092687, 2404652 Croatia

AGREXCO, SpA (Agricultural Export Company LTD) 20129 MILANO (MI) Lombardia
Tel : + 39 02 76110228 - Fax : + 39 02 715517 Italy

MENU', Srl (Industria Specialità Alimentari) 41036 MEDOLLA (MO) Emilia-Romagna
Tel : + 39 0535 49711 - Fax : + 39 0535 46899 Italy

Conserverie et Moutarderie Belge SA 4730 Raeren
Tel : + 32 87 85 14 38 - Fax : + 32 87 86 64 20 Belgium

Üye141 yazı
EROZYON KONTROLÜNDE KAPARİ
Kuraklığa dayanıklılığı ve toprak yüzeyini yayılarak örtmesi gibi özellikleriyle kurak/yarı kurak step sahalardaki akan gevşek yamaçlarda, erozyonla mücadelede büyük başarı elde ediliyor.Bu nedenledir ki kapari, çöl bitkisi” olarak da tanımlanıyor.

Ayrıca rüzgar erozyonuna açık alanlarda tesis edilen rüzgar perdelerinde , toprak yüzeyini örten alt tabaka bitkisi olarak güvenle dikilebilir.

Şayet eğimli veya dere boylarında arazileriniz varsa, erozyona uğraması kaçınılmazdır.Bu tür arazilerde kapari dikimi gerçekleştirdiğiniz takdirde hem siz kazanacaksınız, hem ülkemiz.Çünkü erozyon, milli bir sorun.Yalnız uzmanların bir uyarsı var:Eğer kapariyi erozyonu önlemek için dikiyorsanız biraz sıkça; yani 2x2 m.aralıklarda dikmeniz gerekiyor.Fidan çukurlar ise30x30x40 cm olmalı VE her çukura 4 adet fidan dikebilirsiniz.(1 dekara 1000 fidan)

Kapari, geç tutuşan bir bitki.Bu nedenle de orman yangınlarında, ormancıların dostu.En kurak mevsimde yaz günleri, yeşil kalması, toprak yüzeyini örterek ot vejetasyonunun gelişmesini önlemesi ve rüzgar akımlarını kesmesi nedeniyle yangına hassas bölgelerde değerlendiriliyor.Ancak ışık isteği de göz ardı edilmiyor ve yangın emniyet şeritleri ile yol kenarlarında tercih ediliyor daha çok.

Amaç:”Bir taşla iki kuş vurmak”Kapari ağaçlandırması ile hem erozyon felaketi önlenebilecek hem de kapari tomurcuklarını toplayan halka gelir kaynağı yaratılarak gelir düzeyi yükseltilip büyük bir sorun olan göçün önüne geçilebilecek.

Üye141 yazı
Arzu Hanım Msn Adresimi Ekleyin Görüşelim Yardımcı Olabileceğime İnanıyorum...

Msn Adresim : descartes@sohbetizm.net

Saygılar

Üye141 yazı
Denizlide Uygun Fiyata Arsa Almak İstiyorsanız Yardımcı Olabilirim...

Üye992 yazı
ENGIN KARDESIM
senin bu yazdiklarini gorunce sevindim .....,yani dersini yapmissin.bravo sana ....bana ve benim gibi arkadaslarida aydinlattigin icin tesekkurler sana.... .eline saglik...saygilarimla..

Yerleşim Yspanya / Tarragona
Yeni Üye3 yazı
Engin Bey İspanya'nın Kapari İhractının 20 Milyar Dolar olduğu ile ilgili bilgiyi hangi güvenilir kaynağa dayandırıyorsunuz bize bu konuda aydınlatırmısınız Amerikanın ithalatı resmi ithalat rakamı 10 milyon dolar olduğu bir ortamda bu 20 Milyon dolar rakamları maksatlı olabileceği düşüncesiydim, mesela : fidan ve tohum satıcıları için olabilir,

ben bu konularda şu an veriler elde etmeye başladım ama biraz daha araştırıp kesin kanaatlerim oluşunca net bilgiler vermeye başlayacağım. Umarım sizler haklı çıkarsanız;

Nihat YILMAZ

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Bankacylyk-Finans