Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Kapari Ekim Ve Pazarlaması

BaşlatanarzuuTarih02/06/2008 12:23:02Yorum66

İlk mesaj
Yeni Üye95 yazı
Merhabalar

Kapari ile ilgili uzun süredir araştırma yapıyorum.
Ekimi ve bakımıyla ilgili birçok bilgi var ama pazarlamasıyla ilgili somut hiçbirşey bulamadım.

Tecrübesi ya da duyumu olan arkadaşların fikirlerini almak isterim.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Muhasebe
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
66 yorum
Üye141 yazı
Nihat ßey ßu Sektör Genelde Ege ßölgesinde Gelişimde Olduğu İçin.ßilgiler Tamamen İzmir Ticaret Odasından Alınmıştır.Herhangi ßir Maksatım Yok Sadece İnsanların Yapacakları Yatırımlar İçin Doğru ßilgiler Vermeye Çalışıyorum.Tabiiki ßilgi İstemiyorsanız Söyleyebilirsiniz.Sonuçta ßu Yardımları Para veya Herhangi ßir Karşılık ßekleyerek Yapmıyorum.

Saygılarımla....!
İnsanların Yaptığı Sahte Paraların Sayısı Kadar , Paranında Sahte Yaptığı İnsanlar Vardır..!!

Yerleşim Türkiye / Ankara Ve DenizliMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye95 yazı
Arkadaşlar

Uzun bir süredir forumu izliyorum.Görüşlerden çıkardığım sonuç şu;
En mantıklısı kıraç arazisini değerlendirmek isteyen köylüleri finanse ederek bu işe girmek.

Yeni Üye27 yazı

Merhaba,
ben gebere otu tarımıyla uğraşıyorum. Şu an için pazar sıkıntısı olmayan karlı bir bitki. Çorak, killi topraklarda yetişiyor. Özellikle Burdur, Denizli, Çorum, Konya, Diyarbakır, Şanlı urfa kapari tarımı için çok uygun bölgeler. Kuraklığa ve yangına karşı çok dayanıklı. Gübre, sulama ve çok yıllık olduğu için tekrar ekim derdi yok. Senede 20 ile 40 arasında hasat veriyor. Kapari hakkında merak ettiklerinizi sorabilirsiniz.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye3 yazı
Arkadaslar ben de kirsehirde KAPARI yetistirmek istiyorum ..bu konuda epey bilgi aldim sizlerden ...tesekkur ediyorum,,,biraz tereddutum ise , bu kadar karli ise neden ilgilenilmiyo?

Ayrica Yalniz hollanda ve belcikada olan witlof yetistirmek istiyorum ilgilenenler bana yazabilirler

Yerleşim Hollanda / Amsterdam
Yeni Üye95 yazı
Günaydınlar

Karlı olan salamura yapılıp ihraç edilmesi.

Üretiminde problem yok ama ürün toplama safhası çok eziyetli.Kapari dikenli bir bitki toplaması zor.Ayrıca toplama işlemi belirli saatlerde yapılabiliyor ve hasat dönemi uzun.Yani işçiliği çok maliyetli ya da organizasyonu zor olabilir.

Ama hangi iş çok kolay ki?

Yeni Üye3 yazı
Arzu hanim sizi kutluyorum ,gercekten koylerde cok kurak arazi olur ama vatandaslar bilemiyor nasil degerlendirilecegini
ama bence bir bolgede baslamak gerekir ben kirsehir ve yoresinde bu isi yapmayi planliyorum ve cok ciddiyim ,,, icanadoluda bana yardim edebilecek arkadslar ariyorum

Yeni Üye3 yazı
Amsterdam da ikamet eden arkadaslar ... Kapari nin yanin da WITLOF yetistirmek istiyorum ve bu yil deneme ekimine basliyorum (mart 2009 da kesin donus yapiyorum) Bilgi alisverisinde bulunabiliriz,,,,,
www.tuinadvies.be de arastirabilirsiniz

ramazan_canlar@hotmail.com

Yeni Üye27 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Kirsehirli
Arkadaslar ben de kirsehirde KAPARI yetistirmek istiyorum ..bu konuda epey bilgi aldim sizlerden ...tesekkur ediyorum,,,biraz tereddutum ise , bu kadar karli ise neden ilgilenilmiyo?

Ayrica Yalniz hollanda ve belcikada olan witlof yetistirmek istiyorum ilgilenenler bana yazabilirler

İlgilenilmeşinin sebebi çiftçilerimizin eğitim seviyesinin düşük olmasından kaynaklanıyor. Ne yazık ki çiftçimiz hala dededen babadan kalma yöntemlerle tarım yapıyor. Ayrıca kapari konusunda devletin doğru düzgün çalışması yok.

Yeni Üye27 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Kirsehirli
Arzu hanim sizi kutluyorum ,gercekten koylerde cok kurak arazi olur ama vatandaslar bilemiyor nasil degerlendirilecegini
ama bence bir bolgede baslamak gerekir ben kirsehir ve yoresinde bu isi yapmayi planliyorum ve cok ciddiyim ,,, icanadoluda bana yardim edebilecek arkadslar ariyorum

Merhaba, kapari konusunda size elimden geldiği kadar yardımcı olabilirim.

Yeni Üye3 yazı
arkadaslar bende uzun zamandır kapari ile ilgili arastırmalar yapiyorum.turkıyede varolan ve sadece bu ısı yapan tum sirketler ile gorustum.yarısı bu ıse mutlaka gırın derken diger yarısıda aman hıc bulasmayın dedı.genel olarak herkes bu bıtkının aslında cok karlı bır bıtkı oldugunu ama devletın destekleme yapmamamsından da kaynaklanan sorunlardan dolayı bır turlu kendini gosteremedıgını,toplamasının malıyeti arttırdıgını ve diger turk cumhuriyetlerınde malıyet dusuk oldugu ıcın ordan ıthal edilerk islendigıni ögrendim.Cok kısıde ozellikle dogu bolgelınde kendiliginden yetisen bu butkiyi ordakı koylu halka toplatarak onlardan satın alıyormus.ama oyle oluncaka mahsul cok el degıstırıyormus.mesela koylu topluyor bakkala 250 kurustan satıyor,bakkal almaya gelene 1 lıradan verıyor,alan kiside kendi karini koyup baskasına satıyor falan.benımde aklım cok karıstı.bende cok yapmak ıstıyorum ama yavas yavas vazgectim.
zubeyde aygen

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Sa?lyk hizmetleri
Yeni Üye3 yazı
Kırsehirli arkadasım
witlof nedir nasil bir bitkidir biraz bizi aydınlatabilirmisiniz.ben sahsen hic duymadım bilmiyorum.
zubeyde aygen

Editör5590 yazı
White leaf ismi witlof veya witloof olarak kısalmıştır. Bizdeki adı beyaz hindiba dır. Beyaz yapraklı marul veya çin marulu diyenler de vardır. Avrupalı pazarda ''endive'' de diyor bu bitkiye. Ruslar ''malina'' diyor. ( Beyaz hindiba ve kara hindiba bitkileri arasında ciddi bir karışıklık var internet ortamındaki bilgilerde. witlof yaprakları beyaz olan, kara hindiba ise yaprakları yeşil kıvırcık marula benzeyen bitkidir. Bir de yabani hindiba var o da kasımpat çiceğine benzer yapraklarının marulla bir benzerliği yoktur. Beyaz hindibayı veya endiveyi frenk üzümü ile karıştıran bile olmuş ) Pazardan biz nasıl marul alırsak onlarda bu bitkiye rağbet gösteriyor. Yapraklarından salata yapılırsa ki avrupalı öyle yapıyor acı marulla salata yapılmış gibi oluyor. Lahana gibi az kalöri çok besin değeri ve bol lif içerir. Ciddi derecede faydalı bir bitki olmakla beraber acı marula yapacağımız muamele neyse salatası yapılması durumunda karşılaşacağı muamele o dur !! Fakat çorbası da yapılabiliyor. Son yıllarda bazı tadı düzgün çeşitler de üretilmiştir. Aşağıda bir çorba tarifi var. Bu tarif bizim ağız tadımıza epey uygun haberiniz olsun...

Malzemeler ; 2 tane endive ( yani bizim bitki witlof ) ; 1 yemek kaşığı un ;1,5 yemek kaşığı tereyağı ; 2 çay bardağı süt ; 5-6 çay bardağı su ; 1 çay kaşığı rendelenmiş muskat ; yarım soğan ; 1 tane orta boy patates

Yapımı ; tuz, karabiberTencerede tereyağı eritilir ve un da eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. 2 çay bardağı süt eklenir. Endive ya da çin marulu yıkandıktan sonra ortasındaki kısım çıkartılmak suretiyle yapraklara ayırılır ve tencereye eklenir, yarım soğan da bütün halde tencereye atılır. Üzerine yeterli miktarda su, tuz ve karabiber ilave edildikten sonra kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra çorbanın içindeki malzemeler de yeterince yumuşamışsa el blenderiyle malzemeler iyice homojenleştirilir. Arkasından küp küp doğranmış çiğ patates de, rendelenmiş muskatla (hint cevizi) beraber çorbaya ilave edilir. Not : muskatın hindistan cevizi ile alakası yoktur minik cevize benzeyen baharat olarak kullanılan mısır çarşısında bolca bulunan bir ceviz türü.

Latince tam adı : Plantae Magnoliophyta Magnoliopsida Asterales Asteraceae Cichorium C. intybus şeklindedir. Yani : Bitkiler kapalı tohumlular çift çenekliler papatyagiller cichorium c. intybus da türkçesidir !

Belçika beyaz hindibası tahminen 1830 yıllarında Brüksel civarında Hollanda ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur. Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü. Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı. Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar. Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir.

Beyaz hindiba besin değerleri (100 gr daki)
•Vitamin A 2167,0 Ünite
•Beta Karoten 1300,00 mcg
•Vitamin B5 0,90 mg
•Vitamin K 231 mcg
•Vitamin C 6,5 mg
•Protein 1,3g
•Enerji 17kcal
•Karbonhidrat 3,4 g
•Yağ 0,2 g
•Potasyum 314 mg
•Demir 0,8 mg
•Fosfor 28 mg
•Bakır 0,10 mg
•Manganez 0,42 mg
•Su 93,8 g

Karaciğeri zehirli maddelerden temizler ve midede hazmı kolaylaştırır. Beyaz Hindiba yüksek miktarda potasyum içerir. Yüksek lif ve su içerir. Yaprakları salata olarak, kökleri de kaynatılıp tüketilebilir. Yapraklarını salata yaparak yemek prostata iyi gelir. Bu durumda avrupada prostat sorunu olmasa gerek !!
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye3 yazı
akınselcuk bılgılendırme ıcın cok tesekkurederım.meger marketlerde gordugum birseymis:)
zubeyde aygen

Üye170 yazı
bu sayfayı hala takip ediyormusnuz bilmiyorum ama başlığı görünce bir kaç birşey yazmak istedim sırf bu yüzden üye oldum..

Kapari konusunda 2 yıl önce bir araştırma yaptım. en son bir meslek yüksek okulu müdürü ( kendisi profesördür ) ile görüştüm, kendisi bizzat ispanyaya gidip araştırmalarda bulunduğunu ve ispanyanın kapari pazarındaki liderliğinin üretimden değil özellikle tunus gibi ülkelerden ucuza satın alıp diğer batı ülkelerine pahalıya sattığını ve bizzat ispanya tarafından üretilen ürünün yok denilecek kadar az olduğunu dile getirdi. ve üretiminin yapılmasının maliyetlerini anlattı...

neyse fazla uzatmayayim, kapari işinde üretimin bazı arkadaşların dile getirdiği gibi çok maliyetli olduğu ve özellikle işçilik maliyetinin yüksekliği nedeniyle bu işin yapılamayacağına karar verdim.

son olarak kapari ile ilgili bazı söylemlerin yatırım uzmanı arkadasın da söylediğini gibi "fide ve tohum satışı" icin olabileceğine inanıyorum...

saygılar....

Yerleşim Türkiye / AfyonkarahisarMeslek Di?er
Yeni Üye80 yazı
Bu işi fikir değilde ciddi anlamda yapmak isteyen varmı ?

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Otomotiv
Üye782 yazı
İyigünler...
Kırgızistanda iklim şartları ve arazinin tedarik edilmesi açısından kapari yetiştirilecek yerdir...
Arkadaşım 30 bin kapari fidanı dikti..50 bin daha dikmek istiyor bu konuda ortak arıyor,ilgilenenler
bana yazsın...türkiye ortaasyadan epeyce miktarda kapari alıp satıyor..
selamikaraboga23@gmail.com
insanların en hayırlısı insanlara faydası olandır.

Yerleşim Türkiye / Elazy?Meslek Saty? / Pazarlama
Üye219 yazı
Arkadaşlar ben Mersinliyim ve Mersin'de yaşıyorum,bu kapari dediğiniz burada gebere olarak bilinmektedir.Bitkisel olarak dağda kendiliğinde yetişen bir çok bitki mevcuttur Mersin köylerinde,Bunlardan bazıları kekik,kara kekik,ada çayı,deve dikeni,sığır kuyruğu,andız kökü,meyan kökü,tehnel yaprağı,defne yaprağı,biberiye bazıları;daha da birçok bitki mevcuttur,.Ben dış-ticaret eğitimi de aldım.Bu tür ürünler dış ticaret piyasasında piyasaya sunulabilir.,Gerçekten bu işle ciddi ilgilenenler benle irtibata geçsinler.Karşılıklı anlaşılırsa ortak bir iş yapılabilir.Ben bu bitkileri toplattırabilirim,tabi bu biraz maliyet isteyen bir olay.Tabi toplatıldıktan sonra köylünün yaptığı gibi 1 liraya satılmasına karşıyım ki gerçek alıcıyla temasa geçilebilir.Mal toplattırılır,kamyona yüklenir,Mersin Limanına sevk edilir.Oradadan da alıcıya teslim edilir veya farklı yolları da var her neyse...
Bu doğada yetişen bitki işiyle ilgilenenlerle konuşmak isterim,ilgilenenler için
msn : ermanzobu@hotmail.com

Mersin
Mersin'de her türlü iş fikrine açığım.

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Üye782 yazı
ADI SOYADI FİRMA E-POSTA TALEP CİNSİ TALEP MİKTARI TELEFON TALEP NO
Turgay Türkay Turgutlu üzüm turgay@turgutluas.com
salamura 6 konteynır 0232.4899004 08122004
Onur Arda Arda dış ticaret onuradler@tnn.net
işbirliği 07302004
harun ölmez prekamedmedikal
ankara olmez06@yahoo.com
salamura 10 ton 0312-4469750 06102005
engin yalçınkaya sofra/istanbul salamura 02126902400 08292004
ercan çivi Erencom Dış Tic
ecivi2003@yahoo.com
salamura 40 ton 4621482
06222005
m.ali kösetorunu yorkim/izmir musaali35@hotmail.com
salamura 5 tom 0232 285 28 73 08102005
sıtkı ceylan tekirdağ sitkiceylanlar@mynet.com
salamura 10 ton 02826528399 08152005
ersin ergören gf atra end aş. e.ergoren@mynet.com
salamura 40 ton 0282 2614990 12082005
okan tasarası maroli gıda/aydın okan.tas@mynet.com
salamura 200kg 02562591010 01042006

bunlar kapari alıcıları arayın ürününüz varsa..anlaşırsanız iş yaparsınız..
insanların en hayırlısı insanlara faydası olandır.

Yerleşim Türkiye / Elazy?Meslek Saty? / Pazarlama
Üye339 yazı
Kapari bitkisi zor ve zahmetli bir bitkidir. Bakımı ve toplanması yoğun işgücü gerektirir ve ilk dikiminden 3 yıl sonra verimli hele gelir. Toplama işçiliği için zaten kg de 1 ytl isteyecekler'ki Dikenli bir bitki olduğundan toplanması çok güç ve zahmetlidir herkes yanaşmaz.

Türkiyede herkes farklı ürünlerin üretimini yaparak satma ve çok para kazanma heveslisi olduğundan birkaç firmada bunların sırtından para kazanma yolunu seçmiştir.
ister kapari ister tavşan, ister devekuşu, ister çinçilya olsun üretimini yapmanız ve tesis kurmanızı sağlamak için firmalar birbiri ile yarışır nekadar yardımsever olduklarına siz bile şaşırırsınız.
Sizi o işe sokmak için birçok yol denerler çünkü para kazanacakları kısım sizin paranızdır.

Bu ülkede hangi iş para kazandırıyorsa herkes o işe yönelir mantık budur etrafınıza baktığınızda birçok cep telefonu dükkanı görürsünüz neden? para kazanıyor çünkü herkes potansiyel müşteri.

Birde kapariye bakın araştırın bakalım kaç kişi bu ürünü yetiştirerek ciddi paralar kazanmış. Eğer öyle birşey olsa gerçekten çok büyük arazileri olan toprak sahipleri bu işe çoktan başlardı ve türkiye kapari cenneti olurdu.
Ya bu işi herkes bilmiyor onun için yok deseniz google da neyi öğrenmek isterseniz 5 dk' da önünüzde.

Siz illede birşeyler yetiştirecekseniz rantabl olan ve satışı kolay olan bildik bitkilere yönelin.
Birde başka bir gerçek var türkiyede tarım hiçbir zaman prim yapmaz sadece karnınızı doyurursunuz.
Çünkü ülkede hertürlü ürünün üretim fazlası var. Evet üretimde sıkıntı yok satarken ise sıkıntı çok büyük. Malınızı ya üç kuruşa verirsiniz maliyetini kurtarmaz yada iyi dediğiniz fiyata verirsiniz paranızı alamazsınız.
Trakya bölgesinde sadece nakliye maliyetini kurtarmadığı için kaçyüz ton soğanın çürüyüp gittiğini biliyormusunuz.

Sn arkadaşlar burda işi toprakla ilgili olmayan hiçkimse tarımsal anlamda bir işe kalkışmasın paranızın nasıl eriyip bittiğine siz bile şaşırırsınız.
Bildiğiniz işi yapın paranız cebinizde kalsın.
saygılar...
.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye165 yazı
arkadaşlar
1tl den sizden alınıp yaklaşık 18 katına salamurasını satıyorlarsa
azıcık girişimcilikle siz salamurasını yapın derim

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye56 yazı
bir ara agora tavşanı olayında herkes coştu sonra tavşanlar herkesin elinde patladı.kapari çok konuşuluyor.inşallah bu da patlamaz.bence 50-60 dönümde tarım yapan bir kişi 5-6 dönümüne eksin baksın öyle daha mantıklı.işçi maliyetinden düşülmek isteniyorsa er kişi kendi toplasın diyerleriyle ne olacak ki.
bir de çok hastalığa faydalı diye ya da tv deki üç beş habere kanmamak lazım.tarlanın başında durmak gerek şehirde oturayım da ara sıra gider bakalımla olmuyor.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Sa?lyk hizmetleri
Yeni Üye5 yazı
mrb arkadaşlar

ilgilenen arkadaşlara sorum olacak bu kapari bitkisini ben denemek için 10 adat aldım ama hangi ayda ekilecek ve 1.2.3 yıllarda hiç verim alınmıyomu.

Yerleşim Türkiye / TokatMeslek Di?er
Yeni Üye5 yazı
slm ilgilenen arkadaşlara bir sorum olacak bu kapari ile ilgili bir sürü yazı okudum farklı yorumlarla yeterince dikkatimi çekti.

denemek çin 10 adet siparişini verdim ama ben karadeniz bölgesindeyim yani tokat bu bitki hengi, ayda ekiliyor.

ve budama ilk sene topraktan 40.50 cm kalacak şekilde budandıgı gösteriliyor. 3 sene verim alınmıyormuş her sene böyle bıdanırsa bitki nasıl büyüyecek. 2. seneden sonra budama periyotları nasıl. bazı resimlerde arazini üzerine yayılmış şekilde bazı resimlerdede 1.50 cm buluyor dogru olanı hangisi acaba.

NOT: EN ÖNEMLİSİ PAZARLAMASI YABANCI FİRMALAR ÖNERİLMİŞ AMA 1000 KG KAPARİYİ YABANCILARA NASIL SATICAZ.BU AZ BİR RAKAM DEGMEZ. TÜRKİYEDE BUNU ALICISI YOKMU.VARSA TÜRKİYEDE ALICISI KİM NERESİ FİYATI NE KADAR TAM OLARAK.

...................İLGİLENENLERDEN ACİLEN CEVAP BEKLİYORUM SAYGILARLA..........

Yerleşim Türkiye / TokatMeslek Di?er
Üye599 yazı
arzuu hanım kapari konusundaki düşüncelerinizi ne şekilde gerçekleştirebildiniz.konu başlangıç tarihi uzun süre olmuş.merak ettiğim için yazıyorum.
Yorum yazmadan önce lütfen okuyun ...
1- N-ok...tala,!!ma +işar:etlerine "dik"(kat ed?in.
2- BüYük hARf kÜçüK haRf OlayıNI atlAMAyın.
3- Bu "Dolar" i$areti de size i$ çıkarmasın artık.
4- Veenönemlisisözcükler arasındaboşlukbırakın.
5- A ma g erek siz bo şluk lar d an k açının.
6- Gösterin özen cümleleri kullanmamaya devrik.
7- Sözcüklari anlaşılur vea dorğu yazen.
8- Bu güzelim Türkçemize foreign wordlar katmayın.
9- In keys yu rayt Ingilis vords, it hez to bi andirsitendibil.
10- Türkçe’deki spesifik kelimeleri İRDELEMEYİN.
11- Narin maillerinizi naciz kibarlığınızla süslemeyiniz efenim.
12- Benim Türkçem mükemmeldir, NARSIST şeyler yazarsanız hemen anlarım.
13- Yazılarınızda kibar olun, meydan okumayın, yoksa sizi harcarım.
14- DiĞer yandan, TÜrkÇe karakter iŞinize geliyorsa yazIp gÖnderin.
15- Yazdığınızı yarım bırakmamaya lütfen özen gös...

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye2 yazı
slm ben muğla fethiye denim...kapari hakkında bir çok bilgiye sahip oldum...ekecek tarlamda var...ancak şu an ekmek için zaman uygun değil...emekliliğime 6 yıl kaldı...4 yıl kala ekecem şu an tarlamın içinde zeytin fidanı var güneşi çok rahat alıyor...zeytin aralığı seyrek olduğundan aralarına kapari dikmek çok mantıklı...kapari toplanması ekimde bitiyor..zeytinin toplaması ekim sonunda başlıyor...bu yüzden zeytin toplamama engel değil...biri bitecek biri başlıcak anlaşılan...yani araziden bir yılda 2 hasat dönemi oluşacak...12 dönüm yerim var... bunun 2-3 dönümüne kapari ekip peyderpeyh aralıkla...şu anda çalıştığım işyerimin dışında 3 tane kapari ağacı var.. bunu bu yıl içinde sık sık gözlüyorum...şu anda meyvelerini topluyorum...salamura yapıyorum...toplaması gerçekten kolay bir ürün ....dikenli olması sizi korkutmasın..dikenler yumuşak ele rahatsızlık vermiyor...kurursa zarar verir...bu ağaçların boyu şu anda göğsüme kadar geliyor...haftada bir topluyorum meyvelerini her topladığım zamandan sonraki toplama adedi artıyor yani bugün 1 kilo topladım bir sonraki toplamada 1,5 kiloya çıkıyor yani topladıkça azıyor...su istemiyor ilaç istemiyor...allahın insanlara verdiği bir lütuf olarak değerlendiriyorum bu ürünü...ister tohumdan üretin ister fidandan..ilk sene bakım istiyor sadece..nedir bu bakım..ilk sene belli aralıklarla fidanın ergenleşmesi için sulama gerekiyor..etrafında çıkan yabancı otların temizlenmesi gerekiyor...denizlide ve izmirde bu ürünün alıcısı var...geçen sene kilosu 3 tl den alınmış...stok yapılıp istediğiniz zaman satma lüksünüz var...bir tarladan çift hasat almak zahmetsiz bir üretim olması mantıklı geliyor bana...sadece toplama sorunu var bunuda çevrende imece yada ailelerinizle birlik olup toplama riskini kaldırabilirsiniz...el işinde çalışmak çok zor böyle durumda kendi işinin başında kendine çalışmak ayrı bir güzellik oluşturuyor...bir kişi günde en az 10 kilo toplayabilir...sabah erken saatte spor yapar gibi tarlada zevkle çalışmak kadar doğal bir spor yoktur dimi...öğlen evine dönüp akşam saatlerindede tekrar tarlada ürün toplamaya gidilmesi gerekiyor tüm ürünü diyelimki bir günde hasat ettiniz 5-7 sonra bir tur daha atıyorsunuz toplıyamadınız mesela bir gün sonra devam edebiliyorsunuz..kendinize zaman ayırabiliyorsunuz yanii...

Yerleşim Türkiye / FethiyeMeslek Kamu sektörü
Yeni Üye18 yazı
Sayın Muki
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Hiç salamurasını yapıp yedinizmi?
Nasıl bir tadı var?

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ö?retmen
Yeni Üye2 yazı
syn arslancan şu anda topladığım kaparileri salamura yaptım ancak 3 aydan önce yenme kıvamına gelmiyormuş bildiğim kadarıyla...beklemedeyim yani...

Yerleşim Türkiye / FethiyeMeslek Kamu sektörü
Yeni Üye54 yazı
Herkese selam. İzmir'de yaşıyorum. Organize sanayi bölgesinde bir fabrika da kapari üretimi yapıp yurt dışına pazarlayan (başka ürünlerde var, konservev vs.) bir tanıdığım var ve bir gidişimde bana kutu içinde sanırım salamura yapılmış kapari vermişti. (Satışa hazır halde). Ailece hiç sevmedik. Dolabımda atılmayı bekliyor diyebilirim. Buradaki yazılanlardan sonra tekrar yemeyi deneyeyim dedim ama damak tadımıza hiç uygun değil bence.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Mühendis
Yeni Üye18 yazı
Sayın Page biraz sirkeleyip yeseniz.
Setmi yani salatalık turşusu sertliği varmı?Yoksa yumuşak bürüksel lahanası tadındamı?

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ö?retmen