Ben Italya'da yaşamakla birlikte ailem Turkiye'nin en buyuk ve prestijli O.S.B'lerinden birinin bulunduğu bir ilçede yaşamakta. Girişim yapacağım sektör konusunda oldukça kararsızım, seneye mutlaka bir karar verip onun peşinden koşuyor olmam gerekiyor.
Şu an Italya'da çeşitli makina alim satim, ticari anlaşmalar gibi konularda tercümanlık ve aracılık, ayrıca Türkiye'deki tur şirketleri için organizasyon hizmetleri (Milano fuarlari icin hostes/stand gorevlisi/tercuman ayarlama, transferler için şoförlü otobüs ayarlama gibi) sağlıyorum. Yapmayı planladığım şeylerden biri eğer İtalya'da kalmaya karar verirsem, Italya genelinden çeşitli ikinci el makinalar alıp Türkiye'ye satmak olacak. Bunun yanında ise girişimciliğin Türkiye'de daha kolay olması (çeşitli vergisel teşvikler, daha az bürokrasi, ülkenin daha ucuz olması dolayısıyla daha az gider, orada bir çevrenin olması) sebebiyle Türkiye'ye dönmek de var aklımda.
Başlangıçta bahsettiğim gibi içerisinde yüzlerce firmayı barındıran bir OSB var ailemin yaşadığı yerde. Sirf bu firmalara iş yapmak bile ihya edebilir kişiyi. Atıyorum;
- Temizlik firması kurup her işletmenin temizlik işlerini almak,
- Bilişim firması kurup işletmelerin bilişim işlerini almak (aile olarak da bilgimiz temel olarak bu sektör için var. Peki IT sistemlerini oluşturmak dışında başka neler olabilir? Örneğin kamera sistemleri kurulumu, ip cam, ip phone kurulumu v.s)
- Catering firması kurup yemekhane işlerini almak
- Araç kiralama firması kurup şirket arabaları kiralamak
v.b gibi fikirler uygulanabilir böyle bir yerde.
Sizden ricam, 200'e yakın şirketin bulunduğu bu tür bir çevrede bu şirketlere ne gibi hizmetler sunulabilir bunları bana bir hatırlatmanız. Eminim bu şirketlere yönelik yapılacak her iş -zamanla bağlanan şirket sayısı da arttırılarak- fazlasıyla kazandıracaktır. Benim aklıma hepsi gelemeyeceğinden ötürü size sormak istedim. Eminim örneklerdeki gibi -ama benim hatırlayamadığım- bir çok iş fikri sunabilirsiniz. Sonrasında ise geçmiş tecrübe ve bilgilerimiz ışığında hangi işi yapılabileceğimize dair çeşitli inceleme/detaylandirma/fizibilite işlemleri yapacağım.
Teşekkürler
Ilke Cetin