Merhaba Fatihoe ayrıntılı bilgilendirmen için sağol. 9 kg ketçap+8 kg mayonez takımı beraber 15 TL çok ucuz bu işte bir yanlışlık olmalı. Bu fiyat istanbul fiyatı mı?
Sadece ketçap-mayonez için gittiğin zaman haklısın adam belki herzaman aldığı yerden bütün malları beraber almak ister, bir de isim değilsen zaten kalite konusunda kafasında soru işaretleri olabilir. Fakat ben birincisi zaten numune vererekten kalite konusunda kafasında oluşan soru işaretini kaldırmak isterim kalite zaten tukaş-tat-yonca vs. çizgisinde olur. Farkı fiyatı daha uygun olur, kart çekerek de olur, bir içeri bir dışarı da olur bu avantajı da müşteriye verebilirim. Düşük kalite olursa zaten olmaz istanbul genelde düşük kalite kabul etmez bir defa verirsin bir daha almaz eğer istanbula hitap etmek istiyorsan kaliteden taviz vermemen gerekir.
Son olarak dağıtım masraflarına gelince eğer 30 noktaya sıralı olarak belli bir rut planı dahilinde gidersen ve bu noktaların %50si sipariş verirse masrafları kurtarabilir. Burda önemli olan ortalama bir noktanın aylık tüketimi nedir bunu bilmek isterim.
Pazarlamada gerilla pazarlama taktikleri vardır internetten inceleyebilirsin. Tukaş büyük firma düzenli ordu stratejisi ile gitmek zorunda, onun kapasitesi büyük bütün türkiyeye hitap etmek zorunda bunu direkt kendisi dağıtarak yapamaz, başa çıkamaz. Bense gerilla pazarlama taktiği ile sadece belli bir bölgeye ve ürüne (pazarlamada focusing deniyor buna) direkt konsantre olarak düşük kapasite ile çalışabilirim. Bende zaten Tukaşla veya başka bir devle düzenli ordu stratejisi ile savaşamam ancak gerilla stretejisi ile belli bir bölgede düşük kapasite ve düşük masraf ile başarılı olabilirim. Birde benim ayrıca fleksibilitem var müşteriye özel çeşit özel ürün üretebilirim isterse. Bunu tukaş veya başka büyük bir fabrika yapamaz. Düşük kapasite olacağı için kurtarmaz ayrıca konsantre olamazlar.
Yani kısaca ondaki avantaj bende yok bendeki avantaj onda yok zaten stratejini de bunları göz önüne alarak belirlemen lazım. İstanbul anadolu yakasında eğer adam takımını 35+KDV alıyorsa bende 30+KDV ye veriyorsam, üstüne kredi kartı veya bir içeri bir dışarı sistemini benimsemişsem, malım garantili ise ve kalitesini deneyip beğenmişse neden almasın. Sonuçta oda müşterisine sandviç içinde verecek müşteri ne ketçap kullandığını bilmeyecek ha bilinen marka olsun ha olmasın sonuçta mühim olan kaliteli olması, müşterinin tadını beğenmesi. Benim yapmak istediğim farklı bir iş modeli uygulamak koskova tukaş yapmıyorsa demek bu iş modeli tutmaz demek doğru değil o yapamaz çünkü ona bu elbise uymaz ama bana uyar.Benim elbisemde ona uymaz zaten.
Benim bir avantajımda üretim ve dağıtım lokal olacağı için lojistik giderlerim düşük olacak. Halbuki bu bölgeye ketçap-mayonez dışardan geliyor artı arada bayide var. %10 nakliye+%10 bayi farkı var bunu müşteriye yansıttığın zaman bunu tercih edecek birileri olacaktır mutlaka. Ketçap-mayonez pahada ucuz yükte ağır mal bu yüzden nakliye bedeli az değil.