Koniks.com - İş Fikirleri Düşünce Havuzu

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol
 Ana Sayfa
 Forumlar
 İş Kurma, Girişimcilik, Yatırım Ve Dış Ticaret
 İş Kurma Ve Girişimcilik
 İstanbul Ketçap-mayonez Üretimi
Not: Yorum gönderebilmek için kayıt olmalısınız.
Kayıt olmak için, buraya tıklayınız. Kayıt ücretsizdir!
 Yorum gönder
Kullanıcı adı:
Şifre:
Biçim:KalınİtalikAltı çiziliÜstü çizili Sola hizalaOrtalaSağa hizala Düz çizgiResim hizalaAlıntı ekleListe ekle
Mesaj İkonları:              
             
 


 
   

YORUM YAZILAN YAZI
eaxoy 27/02/2013 : 18:46:07
Merhabalar,

Uzun yıllar yurtdışındayım artık Türkiyeye (İstanbul) dönüş yapmak istiyorum.

Yaptığım incelemede en büyük tüketici olmasına rağmen istanbulda fastfooda yönelik ketçap-mayonez üreten firma yok gibi. Bir firma avrupa yakasında buldum o kadar. Başka bir firmada hazırlık halinda o da avrupa yakasında üretime başlayacak.

Benim istediğim andolu yakasında kafeterya, büfe, kantin, restoranlara yönelik kovalarda ketçap-mayonez üretimi yapmak ve direkt üretimden müşterilere dağıtım yapmak. Total 2 araba ile anadolu yakasında 700 noktayı ayda 2 defa ziyaret ederek direkt dağıtım düşünüyorum. Avrupa yakasında da başkasına bayilik verebilirim. Yani niyetim 600-700 civarında müşteriyi direkt bağlayıp düzenli servis yapmak. Ayrıca isteyene bütik özel formülasyonlu ketçap-mayonez de yapabiliceğim. (kekikli ketçap, körili ketçap, kırmızı biber salçalı ketçap, sarımsaklı ketçap, ranch mayonez, sarımsaklı mayonez vs. vs.)

Bu konuda görüşleriniz nelerdir. Özellikle istanbulda fastfood sektöründe çalışanlar ayda kaç kova ketçap-mayonez aldıklarını alış fiyatı bilgisi ile verebilirlerse memnun olurum. En azından ortalam bir fastfood noktası ayda kaç kova tüketiyor ve hangi fiyata alıyor.

Ayrıca genel olarak bu proje konusunda görüşleriniz nelerdir?

Saygılar...
SON 27 YORUM (En yenisi en önce gösteriliyor)
Ardi Sylbije 23/06/2019 : 22:27:58
Selam!
Ben Ardi Sulbije, Prizren/Kosova Ketchup, Mayonez, Salca, Tursular, Ajvar, Feferon Marmalada, Recel turleden bilgim var; bunlarin tarifleri bende var. Fabrikada calisiyorum, ayrica Gida Muhendisligi ogrencisiyim (University of Business and Technology) Prishtine/Kosova .
Benimle temas kurmak isteyen, is icin konusmak isteyen
sylbije_ardi@outlook.com
yada facebookta Ardi Sylbije mesaj atabilirsiniz
i.asci 02/04/2013 : 15:25:58
kocaelide ızgara kasap işi yapan tanıdıgım var biberiye markalı acılı ezmeyi kovasını 40 tl den alıyor.
bytepoem 02/04/2013 : 13:53:28
Merhaba eaxoy, benzer denemelerdeyiz, sizin gerilla satış taktiğinizi, 1 yılı geçti, benzer şekilde ayağa hizmetle İstanbul Anadolu yakasında sadece 2 bölgede 2 araçla, ağırlıklı olarak başlıca 4 ürünle, kakao tozu, kakao yağı, kızartmalık yağ olarak palm olein ve çikolata/biskuvi yapımı için palm streain yağları ile yapmaktayım, yanında da çok ağırlık vermeden, fazla toptan almadan, sadece araç masrafı çıksın gibisinden, satabildiğim kadar karbonat, amonyak, vanilya, toz şeker, pudra şekeri ve ketçap/mayonez veriyorum. Ketçap/mayonezin açıkcası çok araştırmıyorum fiyatlarını çünkü bu ürünlerde ciddi toptan alım yapmadığımdan öyle çok indirimde beklemiyorum. İhtiyaç oldukça 2-3 telefonla, beklemeden ulaşabildiğim fiyatlar şu şekilde. Toptan en az 20'şer kova olmak üzere, müşterilerin şikayet etmeyeceği kalitede, en uygun fiyata Yonca markasını bulabiliyorum, son alımım, 8kg Mayonez 15.75 tl, 9kg ketçap 13.5 tl, 2 si beraber takım halinde 28.60tl. Tat ve Tukaş çok az, 0.5-0.75tl kadar daha pahalı. Diğer markalari bilmiyorum. Satarken ise ketçap 15.25, mayonez 17.75, 2.si beraber 32.5 şeklinde itiraz gelmeden gidiyor. Ayrıca gene Yonca'dan pompasını 2.25 tl'ye alıp bazen bozulan/çok kirleten/isteyen olursa 3.5-4.5 tl arasına, ama genelde ilk kez alana yanında hediye gibi veriyorum. İlk kez alanlar ekstra pompa hediyesi bekliyorlar genelde. Ortalamam ketçap ve mayonezden dükkan başına ayda 5'er bazen 6'şar adet. 10'ar adedi pek bulmuyor sizin söylediğiniz gibi, büyük ihtimal hedef kitlem yüzünden. Özellikle kakao ve palm streain ağırlığım yüzünden genelde sütlü tatlıcı/çikolatacı tarzı yerlere çalışıyorum. Ketçap az gidiyordur dolayısıyla. Yalnız söylediğim gibi ketçap/mayonez ana ürünüm değil, ciddi toptanlarda bence biraz daha aşağı bulanlar çıkar, iyi çalışmalar size.
eaxoy 02/04/2013 : 09:23:00
Toptan kova ketcap - mayonez fiyatlari nedir hic kimsenin fikri yok mu?
eaxoy 31/03/2013 : 16:59:18
Merhaba Erginigzes halen yurtdisinda bu isi yapiyorum Turkiyeye donme dusuncem oldugu icin bu isi Istanbulda dedigim sekilde yapsam nasil olur sizlerin fikrini almak icin bu forumda yazdim. Yani halen arastirma ve karar asamasindayim henuz birsey yok.
erginigzes 28/03/2013 : 13:20:23
Sayın eaxoy merhaba,
Mevzu bahis olan faaliyetleriniz ne durumda? Toptan alım için bir yemek firmasına teklif geçmenizi rica edebilirim.
eaxoy 25/03/2013 : 14:15:10
Merhaba Redperen cevabin icin sagol fiyatlari bekliyorum.

Noktalar (catering) neden sadece ketcap-mayonezi benden almasinki? Adam ekmegi firindan aliyor ama firinciya diyormu ki bana tam tedarik getir diye. Ben istanbulda direkt catering noktalarina sadece domates ve biber salcasi pazarlayan fabrika biliryorum. Fabrika ege bolgesinde ama istanbulda kendi deposunu acmis catering gurubu urunlerini direkt pazarliyor. Musteriler cesit cesittir hepsi ayni degildir. Sonucta direkt fabrikadansa ve fiyati daha uygunsa sadece ketcap mayonez alacak musteriler vardir. Kaldi ki bahsettigin diger urunler soguk zincir urunleri ketcap mayonez soguk zincir urunu degil. Yani donuk gurubu urunu degil. Bu arada catering noktalarina sadece ketcap-mayonez-tursu pazarlayan firma da biliyorum.

Salcayi zaten aseptik kullaniyorum ve butun buyuk fabrikalar aseptik kullanir o acidan bir sorun yok. Sezon basi kontratini yaparsin sonra sezon icinde peydepey mali cekersin. Sezon disinda da aseptik bulmak her zaman mumkun.

Ucuz toptancilarin eline dustunmu vay haline. Benim hedefim direkt catering noktalarina pazarlamak.

3 tip musteri vardir;

1- En iyiyi fiyatina bakmadan alanlar. Franchise musterileri gibi bunlar benim hedefimde degil.

2- Uygun orta kaliteyi makul fiyata alanlar ki bunlar en buyuk kesim. Asil benim hedefim bunlar bu tur musteriler tat, tamek, tukas, yonca, pinar vs. kullanir. Adana-mersin mali ucuz olsa bile kullanmazlar cunku cok kalitesiz. Ben bu kaliteyi daha ucuza teklif edecegim arti duzenli ayagina servis olacak belli bir rut plani dahilinde. Musteri tadina bakacak. Eger kalite ayniysa daha ucuz oldugu icin alanlar cikacaktir.

3- En dusuk kaliteyi en ucuza alanlar. Mesela 1 tlye doner ayran satanlar. Bunlar bahsettigin cakma urunu kullananladir. Gerekirse bunlar icin 2. kalite yapabilirim ama yine direkt musteriye servis. Direkt servis oldugu icin adana-mersin bu noktadada rekabet edemez.

Bu arada bolge olarak sadece anadolu yakasina konsantre olacagim logistik maliyetlerimi dusuk tutabilmek icin.

Formulasyon meselesine gelince sorun degil her turlu maliyet yapisina gore formulu olusturabilirim.

Amacim toptancilarla calismak olmadigi icin vade konusu sorun degil. Direkt catering musterisi ya kart ceker, ya pesin oder yada bi iceri bir disari 15 gunde oder. Ortalama bir nokta ayda 10 takim tuketiyor. Bunlarin icinden odemeyi cok sallayanlari zaman icinde elerim, arada batak verenler olursa (ki bunun icin dukkaninin kapanmis olmasi lazim) 10 takim batar beni sarsmaz ama toptanci batak verirse sarsar.

Reklam konusuna gelince basligi bastan asagi okursan benim hedefim tum tr degil bolgesel. Direkt yuzyuze konusarak pazarlama tanitim yapilacak. Ulusal reklama gerek yok. Veya yuzyuze konusup tanitarak ve tattirarak reklam yapilmis olacak.
redperen 23/03/2013 : 21:58:58
Pazartesi sana fiyatları yazarım ne kadar olduğunu. Ararım eski imalatcılarımı. Ancak şunu unutma %90 fiyat endeksli müşteri profili karşına çıkacak. Kimseye markasız kaliteli ürünü iyi fiyata satamazsın. Önemli bir noktada yerinde tüketim olarak tabir edilen işletmeler yani fast foodlar sadece ketçap ve mayonezi senden almazlar. Tam tedarik isterler. Cips, köfte, kaşar vb ürünleride mutlala isterler. Donuk grubuna komple girmen gerekir bu durumda. Sana tek yol kalır oda ucuzcu toptancılar. Salçayı her sezon bulamama sorununa karşın aseptik ambalajlarda stok yapman gerekebilir. Calve kaç ton salça çekiyor bilmem ama büyük firmalar için salça almak sorun değil fason yaptırma gücü var. Senin bu düşüncen bende üç sene önce vardı. Piyasada olmam sebebiyle çok iyi fizibilite yaptım. Tavsiyem internet üzerinden bilgi alma kesinlikle. Mühhiş aldanırsın.

Eğer kaliteli ürün satmak istiyorsan bütçenin çoğunu reklama ayırmak zorundasın.

Çok iyi reçete hazırlaman gerekir.

Ucuzcuların eline düşmemen için çok çırpınırsın.

Adana firmaları bayilere kaç ay vadeli ürün sattığını araştırdın mı ? (60-90 gün)

Sana önemli tavsiyem var . Dilersen uygula.. Firmanı kur ketçap al satmaya başla 5-6 ay. Sonra inan işin kurdu olursun. Daha iyi tanırsın piyasayı. Zarar etmezsin. Malın deponda olur. Ufak ufak donuk işide yaparsın. Sonraki hedefin riskleri görerek imalata girmek olur. Tek yapman gereken bence bu.


eaxoy 23/03/2013 : 17:13:03
Redperen cevap yazmadan önce yukarıdaki soruma cevap bekledim ama ne yazık ki alamadım.

Büyük firmaların İstanbulda üretim yapmamalarının sebebi sizin dediğiniz değil. Ana işleri ketçap-mayonez değil yan işleri bu. Sonuçta konserve işi yaptıkları için tarım bölgelerine yakın olmaları gerekiyor, ketçap-mayonezi de yan ürün olarak üretiyorlar. ( Calve hariç )

Salçayı hazır alınca fiyat dezavantajı olacak doğrudur ama ketçap sadece salçadan oluşan birşey değil, mayonezde ise zaten salça da yok. Dolayısıyla totalde ketçap-mayonez de bunun getireceği maliyet dezavantajı çok büyük değil. Ben zaten satış fiyatlarını ve üretim maliyetlerimi karşılaştırdım kurtarmayan bir durum yok. Zaten büyük firmaların hepsi de salçayı kendisi üretmiyor. ( Mesela Calve salçayı dışardan alıyor )

Çakma Ketçap-Mayoneze gelince bu çakma meselesi sonuçta formülasyonla ilgili. Eğer Adana-Mersin formülasyonunu kullanırsam bende çakmasını üretmiş olurum ve onlarla (İstanbulda) rekabet edebilirim. Neden? Çünkü Adana-Mersin İstanbula nakliye için takımına 3-4 TL bedel ödüyor ben ödemeyeceğim. Bitmedi bayiye 5 TL indirim veriyor ben direkt fabrikadan müşteriye sattığım için bu indirimin bir kısmı masraf olacak bir kısmı avantaj olacak.

Son olarak ben istanbulda çakma diye tabir ettiğiniz ürünlerin çok tutacağını sanmıyorum. Fast food noktaları belli kaliteden daha aşağısını kabul etmez sanırım (İstanbul için konuşuyorum) Bu yüzden iyi kalite malı ben daha uygun fiyata sunacağım. Sonuçta bilinen bir marka olmasa da adam alıp deneyecek eğer kalitesinden memnunsa ve fiyat daha avantajlı ise alacak neden almasın. Tek tek gezip tanıtım yapacağız, numune vereceğiz deneyenler çıkacak adam kaliteden memnunsa ve fiyat daha avantajlı ise illa ki alanlar çıkacaktır. Sonuçta fast food sektöründe olanlar da maliyetini düşürmek ister mühim olan kaliteden taviz vermeden maliyetini düşürdüğüne müşteriyi ikna etmen. Ağız tadı bu konuda yeterince referans. Açar tadına bakar, tadını beğenirse fiyatını beğenirse alır. Sonuçta ben bunu direkt imalattan aldığı için ve logistik olarak yakın olduğu için daha ekonomik olduğunu müşteriye izah edeceğim. İlla ki çakma ketçap-mayonez isteyen olursa ona da 2. kalitesini sunabilirim. Zaten bir diğer avantajım fleksible olmam . (gerillanın düzenli orduya en büyük avantajı fleksible olmasıdır)

Netice olarak benim amacım İstanbul Anadolu yakasında 600-700 adet kafeterya-büfe-kantin vs.yi 2 araç-pazarlamacı yolu ile kendime bağlayıp düzenli servis yapmak. Direkt fabrikadan catering müşterisine...
eaxoy 15/03/2013 : 13:09:30
Merhaba redperen adana-mersin cakma ketcaplarinin fiyati hakkinda bilginiz varmi?
redperen 15/03/2013 : 01:28:15
Büyük firmaların İstanbul'da üretim yapmama sebebi domatesleri toplayıp salçaları kendilerinin yapıp bunu ketçapa çavirmesi. Salçayı hazır alırsanız fiyat dezavantajı olacak. Adana ve Mersin çakma ketçaplarıyla baş edebilmek mümkün değil. İstanbul'da ancak çakma ketçap mümkün . Markasız kaliteli ürün satmanıza imkan yok. Dediğim gibi Adana ve Mersin çakmalarıyla mücadele edemezsiniz. İmkansız.
tuval_apart_çeşme 14/03/2013 : 13:59:08
merhaba eaxoy ayrıntılı cevabınızdan sonra fikrim değişti, ilk önce ketçabın domatesten değil salçadan üretildiğini öğrendim :) (makarna sosu için salçayı sulandırdığımda boşuna ketçaba benzemiyormuş:) ) şunu da açıklayayım ödeme riskinden kastım düzenli çalışılan bayiden evrağınızı alırsınız paranızın günü belli olur, ama 700 alıcının ödemele riskini analiz etmek zordur, yani batak oranı küçük olabilir ama gecikme oranı beklediğinizden yüksek çıkar buna dikkat edin, 7-14 günlük gecikmeler olabilir, bunun için de finansman ayırmanız gerekir. ikincisi ben biraz daha büyük boyutta (küçük bir fabrika) üretim yapacağınızı düşünmüştüm. ama ketçap ve mayonez yüksek kapasiteli üretim yapılan mallar, fiyat rekabeti için merdivenaltı denen kaliteye düşmeniz gerekebilir. eğer uzmanlığınız varsa genelde ithal edilen ya da bişekilde piyasada üretim açığı olan sosları araştırabilirsiniz. hem hamallıktan kurtulur hem uzmanlığınızı daha iyi değerlendirirsiniz, hem butik üretim avantajınız hakkını bulur. böyle de bir fikir olsun kolay gelsin
eaxoy 13/03/2013 : 02:14:28
güncel
eaxoy 10/03/2013 : 07:52:53
Merhaba Tuval yorumların için teşekkür ederim. Türkiyede (hatta genelde dünyada) ketçap domatesten değil salçadan üretilir. Bu yüzden sadece sezonda değil bütün bir yıl üretilir. Vakıa konu sadece nakliye avantajı değil ama ketçapın takriben %75inin de su olduğunu hatırlatayım. Bu catering grubu mayonez için de aşağı yukarı böyledir. Fakat benim temel dayanak noktam nakliye avantajı değildir bu yan faydadır, bu bir.

İkincisi bayilik sistemine tabii ki karşı değilim ama bu sizin büyüklüğünüzle ilgili bir şey. Eğer tüm Türkiyeye üretim yapıyorsanız 140.000 noktaya kendiniz dağıtım yapamazsınız bu yüzden bayi ve distribütör sistemini kullanırsınız bu doğaldır. Ama ufak bölgesel bir üreticiyseniz bunu kendiniz de yapabilirsiniz. Zaten benim avantajımda bu. Kendim direkt kendi bölgemde hemde en büyük pazar olan istanbulda dağıtım yapabileceğim ama büyükler bunu yapamazlar (düzenli orduya karşı gerilla bu demek) Bende 500 araçlık bir dağıtım ağı kuramam, kontrol edemem fakat 2 araçlık, 3 araçlık kendi bölgemde bunu yapabilirim.

Üçüncüsü pazarlamacı kafasına göre satış yapmaz. Günlük gideceği bölgesi, müşterisi, rut programı (ingilizce route dan geliyor güzergah demek) bellidir. Bunun için günlük rut kartı hazırlarsın veya bilgisayar terminali (pda el bilgisayaları) kullanırsın, araç takip sistemi kullanırsın. Eğer pazarlamacı bırakmak isterse yerine başka bir pazarlamacı aynı program üzerinden devam eder. Hem kontrat yaparsın pazarlamacı öyle kafasına göre işi bırakamaz belli bir süre önceden haber vermek zorundadır, işi devretmek zorundadır. Sende zaten ona göre o karakterde bir pazarlamacı seçmeye çalışırsın önüne geleni pazarlamacı yapmazsın ayrılacak kişi 1 ay önceden 15 gün önceden haber vererek yeni pazarlamacıya işi devretmek zorundadır. Zaten dürüst pazarlamacılar genelde bu şekilde çalışır.

Bu işte işçilik çok fazla değil, daha çok uzmanlık gerektiren bir iş zaten bu da benim şu anki işim. Yer olarak da kiralık bir yerde yapılabilir istanbulda uygun fiyata imalat için kiralanabilecek yerler var. (1000 TL - 3000 TL arası) Bunu da inceledim zaten. Bu açıdan işçilik+mülk kira bedeli başka bölgelere göre çok yüksek olmayacaktır biraz yüksek olsa bile bu çok etkileyecek bir rakam değil.

Bir diğer konu kendim dağıtım yapıp piyasaya girdiğim zaman yavaş yavaş ismim duyulur bu sefer birileri gelir istanbul avrupa yakası için bayilik ister belki o zaman avrupa yakasını da başkasına veririm. Ama tamamen bayiye dayalı iş yapmam çünkü ben marka değilim. Eğer sen marka değilsen bayinin oyuncağı olursun, istediği gibi seninle vadelerde, fiyatlarda, şartlarda oynar. Hatta batak verirsin ki ben batak veren bir değil kaç firma biliyorum bu sektörde (onlarda marka değildi). Hatta dediğiniz bayilik sistemi üzerinden gidip kendi sektörümden batanları da biliyorum. Bayinin avantajı bize değil büyüklere marka şirketleredir daha çok. Bu yüzden bütün bütün bayilik üzerinden gitmek benim gibi küçük firmalar için çok taviz verilmesi gereken bir konudur ve risklidir. Dolayısı ile hangi sistem iflasa ***ürür bu şirketine ve büyüklüğe göre değişir. Birde bayiler ödeme riskini dengeler demişsiniz mesela 700 noktaya mal dağıttığınız zaman 3 kamyon malın riskin 700 müşteriye dağıtmış olursunuz halbuki bayiye verseniz 3 kamyon malı tek bir kişiye riske etmiş olursunuz. Zaten sizin de aylık kapasiteniz 3 kamyonsa sizce hangi risk daha dengeli. Direkt dağıtım vs. bayilik sistemi? Her ikisinin de kendisine göre avantajı ve dezavantajı var bunları karşılaştırır SWOT analizi (avantaj-dezavantaj-fırsatlar-tehditler) yaparsınız kendinize uygun olanı sonra tercih edersiniz. Her elbise herkese uygun değildir. Bugün bu analizleri yapmadan yanlış bir strateji ile piyasaya büyük firmaların sistemi ile girdiği için Türkiyede batan bir sürü küçük imalatçı var.

Son olarak bu dediğim sistemin Türkiyede örnekleri de var. Mesela Sütaş Türkiyede bayiler üzerinden noktalarına yoğurt-ayran dağıtıyor ama kendisi dağıtım yapan bölgesel küçük yoğurt-ayran firmaları da var. Kendi bölgende ara bak bulursun illa ki kendisi dağıtan küçük bir ayran-yoğurt imalatçısı vardır. Ben mesela istanbulda ümraniye tepeüstünde bir yoğurt-ayran imalatçısı biliyorum direkt kendi araçları ile bölgesel olarak dağıtım yapıyor küçük bir imalatçı. Yine başka bir örnek maltepede acuka kahvaltılık sos üretip direkt 600 noktaya kendisi dağıtan başka bir imalatçı biliyorum. Kendi bölgende araştır kendisi dağıtım yapan bölgesel küçük imalatçılar bulacaksındır.
tuval_apart_çeşme 10/03/2013 : 00:16:09
fikrinizle ilgili fazla tutucu davranıyorsunuz. istanbula fabrika kurup nakliyeden kurtulmayı planlıyorsunuz ama domates istanbulda yetişmiyor, ketçap nakliyede 1 birimse domates en az 1,5 birim. üstelik domatesin piyasasından uzakta olacaksınız ve ödemekten imtina ettiğiniz komisyonu kabzımala ödeyeceksiniz, birçok kelepir domates alma imkanlarınızı kaybedeceksiniz. üstelik istanbulda mülk ve işçilik %25-30 daha pahalı. birçok teşviği de kaybedeceksiniz. sıcak yaz günlerinde çok fire vereceksiniz. üstelik gerilla satıştan bahsediyorsunuz ama söylediğiniz sistemle tüm riskleri üstünüze alıp kendinizi daha verimsiz ve hantal hale getireceksiniz. 2 pazarlamacının biri işten çıktı napacaksınız? fabrikanın kapasitesini %50 düşürecekmisiniz? hiçkimse dağıtımcıya alt bayiye keyfinden para kazandırmıyor. toptancı stok, satış, ödeme risklerini dengeler; kendi işinize yoğunlaşmanızı sağlar. hani filmlerde bir söz vardır tek başına yedirmezler diye, tek başına yiyemezsiniz, bırakın herkes kendi işini yapsın. siz ya toptancı ya üretici olarak girin işe. işleriniz düzene girip piyasada yer edindikten sonra çok istiyorsanız diğerini de yaparsınız. ama bu söylediğiniz sistem sizi iflasa ***ürür
eaxoy 07/03/2013 : 00:37:59
Merhaba fatihoe sen dağıtıcımısın, toptancımısın yoksa direkt kafterya-büfe sahibi son kullanıcımısın? Megada baktım bilinmeyen bir marka takımı 27 tl idi. 30 tl tukaş kdv dahil mi aldım demek istiyorsun? Sonuçta tukaş faturasız mal vermez. Bu arada kdv ketçap-mayonezde %8.

Salça markası olca veya öncü değil. Zaten dediğin gibi bu markalar yüksek brikste ev kullanıcıları için genelde. Benim dediğim başka bir salça markası çok bilinmeyen bir marka. Ben bu şekilde salça dağıtacağım demek istemedim sadece örnek verdim.

Benim düşündüğüm direkt son müşteriye catering ketçap-mayonez dağıtım. Benim bildiğim kafeterya-büfeler pek çek kesmezler (büyükler hariç). Ya kredi kartı, ya peşin yada bir içeri bir dışarı çalışırlar yanlış mı biliyorum. Yani bu durumda çekle çok işim olmaz. Ancak bayi yolu ile dağıtım yapacaksam o zaman çekle işim olur onda da dediğin gibi piyasayı, müşterileri öğrenene kadar başın çok ağırır, belki batak verirsin. Sonra uğraş dur.

Zaten benim derdim öyle Türkiyeye her yere dağıtım yapayım her yere ulaşayım değil. Kendi bölgemde 700-800 son noktaya ulaşayım yeter.Hem riski 700-800 noktaya dağıtmış oluyorum hemde tek ürüne konsantre olarak müşterinin (son kullanıcının yani büfe-kafeterya-lokanta-kantin vs.) dikkatini çekiyorum, kendi malımı direkt pazarlayıp reklamını yapıyorum ve müşteri eğer kalitemi beğenirse sürekli çalışıyorum. Damacana su abonesi veya fırın ekmek müşterisi gibi düşün. Bu dediğim model Türkiyede çok uygulanmıyor. Firmalar yüksek kapasteli üretip bayiler üzerinden tüm Türkiyeye ulaşıyorlar ve genelde marka güçleri var.Ben zaten farklı bir model uygula**** başarı yakalamaya çalışcam.Onların şerit dolu ve kalabalık. İsmim bilinmeyeceği için çok fiyat kırmam lazım. Onu yapanda var. İsim olmayan firmalar çok fiyat kırıp piyasaya yine bayiler üzerinden mal vermeye çalışıyorlar.Tabi kurtarmadığı içinde kaliteyi çok bozuyorlar.Sadece görüntü ketçap-mayonez oluyor.Sonra ucuz olmasına rağmen müşteri bir kez alıyor bir daha almıyor. Arada fırsatçı bayiler çıkıyor karşılıksız çekle mal alıyor piyasaya bir seferlik kalitesiz malla öldüm fiyata malı sürüyor parayı toplayıp kayboluyor.O zaman üretici da batıyor. Ben sektöre hammadde veren arkadaştan duymuştum her sene bir yerlerde bir ketçap-mayonez firması çıkıyor batıyor diye. Benim amacım Tukaştan (yada başka ortalama bir markadan) daha iyi kaliteyi aynı fiyata veya az biraz daha ucuza (30 TL mesela) direkt müşterinin ayağına teslim etmek. Sonuçta mal daha iyiyse aynı fiyata tercih edecek birileri mutlaka vardır. Veya kimine daha ucuz gelecektir deneyecektir. Kalite iyi, fiyat uygun, ayağına düzenli periyodik servis var ama sadece bilmediği bir marka. Onu da deneyip kalitesini beğendikten sonra marka olmasa bile tercih edenler çıkacaktır.

Son olarak şunu sormak istiyorum ortalama bir noktanın tüketimi nedir bilgin var mı?
eaxoy 05/03/2013 : 02:47:39
Bu arada şimdi aklıma geldi anadoluda bir salça fabrikası ramide toptan salça mağazası açtı ve direkt pazarlamacıları ile restoranlara-kafeteryalara-lokantalara vs. salça satışı yapıyor istanbulda (mağazadan satış haricinde dağıtımı var). Benim dediğim iş modelini farklı bir şekilde uygulamış. Sonuçta bilinen bir marka olmadığı için kendisi en büyük pazar olan istanbulda direkt catering müşterisine satış yapmayı tercih etmiş. Yani cateringde benim bahsettiğim modeli uygulayan var zaten. Bir de sadece salça satıyor başka birşey yok. Domates salçası ve biber salçası. Pazarlamayı da kendi elemanları yapıyor dağıtıcı kanalı ile değil.
eaxoy 05/03/2013 : 02:02:25
Merhaba Fatihoe ayrıntılı bilgilendirmen için sağol. 9 kg ketçap+8 kg mayonez takımı beraber 15 TL çok ucuz bu işte bir yanlışlık olmalı. Bu fiyat istanbul fiyatı mı?

Sadece ketçap-mayonez için gittiğin zaman haklısın adam belki herzaman aldığı yerden bütün malları beraber almak ister, bir de isim değilsen zaten kalite konusunda kafasında soru işaretleri olabilir. Fakat ben birincisi zaten numune vererekten kalite konusunda kafasında oluşan soru işaretini kaldırmak isterim kalite zaten tukaş-tat-yonca vs. çizgisinde olur. Farkı fiyatı daha uygun olur, kart çekerek de olur, bir içeri bir dışarı da olur bu avantajı da müşteriye verebilirim. Düşük kalite olursa zaten olmaz istanbul genelde düşük kalite kabul etmez bir defa verirsin bir daha almaz eğer istanbula hitap etmek istiyorsan kaliteden taviz vermemen gerekir.

Son olarak dağıtım masraflarına gelince eğer 30 noktaya sıralı olarak belli bir rut planı dahilinde gidersen ve bu noktaların %50si sipariş verirse masrafları kurtarabilir. Burda önemli olan ortalama bir noktanın aylık tüketimi nedir bunu bilmek isterim.

Pazarlamada gerilla pazarlama taktikleri vardır internetten inceleyebilirsin. Tukaş büyük firma düzenli ordu stratejisi ile gitmek zorunda, onun kapasitesi büyük bütün türkiyeye hitap etmek zorunda bunu direkt kendisi dağıtarak yapamaz, başa çıkamaz. Bense gerilla pazarlama taktiği ile sadece belli bir bölgeye ve ürüne (pazarlamada focusing deniyor buna) direkt konsantre olarak düşük kapasite ile çalışabilirim. Bende zaten Tukaşla veya başka bir devle düzenli ordu stratejisi ile savaşamam ancak gerilla stretejisi ile belli bir bölgede düşük kapasite ve düşük masraf ile başarılı olabilirim. Birde benim ayrıca fleksibilitem var müşteriye özel çeşit özel ürün üretebilirim isterse. Bunu tukaş veya başka büyük bir fabrika yapamaz. Düşük kapasite olacağı için kurtarmaz ayrıca konsantre olamazlar.

Yani kısaca ondaki avantaj bende yok bendeki avantaj onda yok zaten stratejini de bunları göz önüne alarak belirlemen lazım. İstanbul anadolu yakasında eğer adam takımını 35+KDV alıyorsa bende 30+KDV ye veriyorsam, üstüne kredi kartı veya bir içeri bir dışarı sistemini benimsemişsem, malım garantili ise ve kalitesini deneyip beğenmişse neden almasın. Sonuçta oda müşterisine sandviç içinde verecek müşteri ne ketçap kullandığını bilmeyecek ha bilinen marka olsun ha olmasın sonuçta mühim olan kaliteli olması, müşterinin tadını beğenmesi. Benim yapmak istediğim farklı bir iş modeli uygulamak koskova tukaş yapmıyorsa demek bu iş modeli tutmaz demek doğru değil o yapamaz çünkü ona bu elbise uymaz ama bana uyar.Benim elbisemde ona uymaz zaten.

Benim bir avantajımda üretim ve dağıtım lokal olacağı için lojistik giderlerim düşük olacak. Halbuki bu bölgeye ketçap-mayonez dışardan geliyor artı arada bayide var. %10 nakliye+%10 bayi farkı var bunu müşteriye yansıttığın zaman bunu tercih edecek birileri olacaktır mutlaka. Ketçap-mayonez pahada ucuz yükte ağır mal bu yüzden nakliye bedeli az değil.
eaxoy 04/03/2013 : 21:03:59
Merhaba macoroni5 bu yazını önceden okumuştum zaten benim isimle ilgisini anlayamadım.
Macaroni5 02/03/2013 : 09:03:29
Bir incelermisin.

http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=73905
eaxoy 01/03/2013 : 02:24:02
Bir araç günlük ortalam 30 nokta ziyaret eder ve aynı noktayı her iki haftada bir ziyaret eder. Yani nokta başı aylık 2 ziyaret ortalama. Zaten servisçiler de genelde bu civardadır günlük ziyaret sayısı. 2 araçx30 ziyaret/gün-araç = 60 ziyaret/gün. Haftalık 6x60 =360 ziyaret. İki haftada bir aynı nokta ziyareti olacağı için 360x2=720 ziyaret noktası . Bende 700 müşteri dedim zaten. Her ziyaret %100 siparişle dönecek diye bir durum yok zaten ama ziyaret düzenli yapılırsa bu noktalarla aktif çalışılabilir zaten mal almamakta ısrar eden bir müşteri olursa o müşteri yeni başka bir müşteri ile değiştirilir.
sanadair34 28/02/2013 : 16:19:50
tabi ki imkansız degil ama ben cok zor dedim, bir yıl icinde dediginiz rakama cikmak icin fireli halde günlük 5 yeri muhatap bulup ikna edip baglamaniz gerekiyor, ciddi bir ekip ve disiplin işi, kolay gelsin

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - eaxoy
Merhaba sanadair34,

Haklısın kolay değildir mutlaka. Ama İstanbulda zaten 10.000 lerce fastfood, kafeterya, kantin, büfe noktası var. Ben bunların içinde 700 taneyi yavaş yavaş (1 yıl içinde mesela) ikna edebileceğime inanıyorum. Bu iş pazarlama ve fiyat politikası ile ilgili. Sonuçta sen iyi kalite ürünü gerilla pazarlama ve üretim metodları ile direkt fabrikadan müşteriye ulusal markalardan daha uygun fiyata ulaştırdınmı illa ki ürününle ilgilenecek birileri vardır. Zaten anadolu yakasında olduğun için logistik avantajın var. Ayrıca bu işi böyle bu şekilde yapan rakibin de yok istanbulda çoğunlukla müşteriler bayilerden ve marketlerden ürünü temin ediyor. Bense müşteriye 15günde bir direkt fabrikadan servis yapacağım ve üstüne üstlük tek ürün gurubuna konsantre olacağım. Arada 2. el, 3. el vs. yok. Ayrıca ulusal markalar gibi genel giderlerinde yüksek değil.

İstikrarlı bir şekilde sizi 15 günde bir ziyaret eden bir servis arabasından en kötü ihtimal hadi bir deneyim dersiniz. Ve ürün kalitesinden memnunsanız ve fiyat daha uygunsa neden almaya devam etmeyesiniz ki?
eaxoy 28/02/2013 : 13:50:43
Tabi bir de şu var. Benim analiz ve fizibilite yapabilmem için istanbulda genel olarak ortalama bir noktanın aylık tüketimini ve ortalama satın alma fiyatını öğrenmem gerekiyor.

Bir de 10-12 gramlık tek kullanımlık poşet ketçap - mayonez var. Acaba onun pazarı nasıl onu da öğrenmek isterim. Mesela poşet ketçap-mayonez tüketen noktalar ne tür noktalar? ve ortalama ne kadar tüketiyorlar?
eaxoy 28/02/2013 : 13:46:20
Merhaba sanadair34,

Haklısın kolay değildir mutlaka. Ama İstanbulda zaten 10.000 lerce fastfood, kafeterya, kantin, büfe noktası var. Ben bunların içinde 700 taneyi yavaş yavaş (1 yıl içinde mesela) ikna edebileceğime inanıyorum. Bu iş pazarlama ve fiyat politikası ile ilgili. Sonuçta sen iyi kalite ürünü gerilla pazarlama ve üretim metodları ile direkt fabrikadan müşteriye ulusal markalardan daha uygun fiyata ulaştırdınmı illa ki ürününle ilgilenecek birileri vardır. Zaten anadolu yakasında olduğun için logistik avantajın var. Ayrıca bu işi böyle bu şekilde yapan rakibin de yok istanbulda çoğunlukla müşteriler bayilerden ve marketlerden ürünü temin ediyor. Bense müşteriye 15günde bir direkt fabrikadan servis yapacağım ve üstüne üstlük tek ürün gurubuna konsantre olacağım. Arada 2. el, 3. el vs. yok. Ayrıca ulusal markalar gibi genel giderlerinde yüksek değil.

İstikrarlı bir şekilde sizi 15 günde bir ziyaret eden bir servis arabasından en kötü ihtimal hadi bir deneyim dersiniz. Ve ürün kalitesinden memnunsanız ve fiyat daha uygunsa neden almaya devam etmeyesiniz ki?
eaxoy 28/02/2013 : 13:35:13
Merhaba onur652

Ben İstanbulda üreten hemen hemen yok gibi dedim Türkiyede demedim. Bahsettiğin ulusal markaların hepsi istanbul dışında üretim yapıyor ve müşterilere ana bayi (hatta artı alt bayi) üzerinden ulaşıyor. Benim bahsettiğim direkt fabrikadan satış. Zaten öyle ulusal marka olayım tüm Türkiyeye hitap edeyim diye bir derdim yok, zaten o kısım dolu ve gerek de yok. Butik olarak belirli sayıda müşteriye direkt hitap etsem yeter.

Üretim zaten halihazırda işim olduğu için hammadde sorun değil bırakın Türkiyeyi dünyada en uyguna iyi kalite hammaddeyi nereden tedarik edebileceğimi genel itibari ile biliyorum sorun yaşayacağımı sanmıyorum.

Anladığım kadarı ile fast food işi yapıyorsun. Aylık takribi tüketimin ve takım alış fiyatını öğrenebilirmiyim?
sanadair34 28/02/2013 : 12:08:18
dediginiz sayıda müsteriyi baglarsanız zaten ihya otesi olursunuz, paylaşılmış bir pazarda kendinize bu kadar büyük yer acmak cok zor
onur652 28/02/2013 : 11:55:54
CATERİNG ketçap mayonez üreticisi olmadıgı kaatine nasıl vardın iyi araştıramamışsın şuan isim vermeden bildigin tüm iyi marka salça üreticilerinin CATERİNG ketçap ve mayonezleri bulunuyor ulusal marketlerde 9 kg(ketçap) ve 8 kg(mayonez) bence daha iyi araştır derim şuda bir gerçek hala açık var bu sektörde ama ucuz hammadde bulup ve kaliteli üretim yapmalısın , sosislinin kötü mayonezi veya ketçapı yüzünden müşterimin kaçmasını istemem


0.83 saniye.
21:52:52, 28 Mart 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım