Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Türk Esnafı Nereye Gidiyor?

BaşlatanjojoTarih19/02/2013 13:07:24Yorum53

İlk mesaj
Yeni Üye88 yazı
Merhaba

Son yıllarda sayıları hızla artan AVM ler sayesinde Türk ekonomisinin bel kemiği esnaf ciddi anlamda zararda ve gün geçtikçe kapanan kepenkler bu durumun daha da net anlaşılmasına imkan veriyor.

Esnaf ciddi anlamda sıkıntı. Kiminle görüşsem, hangi arkadaşımı arasam, semtimizdeki hangi işletmeciyle konuşsam durumun vehametini net bir şekilde kavrıyorum.

Olayı sadece avmlere bağlamak da yanlış aslında. Yabancı perakende şirketlerine imtiyazlar sağlanması, bu şirketlerin babalarının tapulu malu gibi her köşe başına, her mahelleye, her semte hızla yayılması da büyük bir etken.

En basitinden en kapsamlısına yabancı sermayeli şirketlerle hangi esnaf nasıl ve ne şekilde mücadele edebilir ki?
Nasıl rekabet edebilir?
Sorunun yanıtı basit.
Edemez, edemiyor.

İnsanımız bu şirketlerde komik rakamlarla kölelik yapıyor. Sadece kendi çıkarlarını düşünen sözde uyanık imalatçılarda günü kurtarmak adına bu yerlere verdikleri mallarla esnafın ve Türk aile yapısının dibine dinamit koyuyor.
Yarın bir gün bu şirketler bizim sırtımızdan kazandıkları ve bir kuruşunu dahi bu ülkeye yatırım olarak vermedikleri paralarını çektiklerinde hali pür melalimiz kabak gibi ortaya çıkacak.

Esnaf bu ülkenin insanıdır. Esnaf bu ülke için çalışır didinir. Esnaf aile geçindirir, askere evlat yollar, esnaf kara gün dostudur.
Gidin bakalım yabancı sermayeli bir şirkete " bugün şunları alayım, yarın öderim" deyin. Bunu bırak 25 kuruş eksik verdiğinizde takınılan tavrı görün.
Süslü reklamlar, cazibeli dekorlarla yabancı meraklısı insanımızı avlayan bu yerlere prim vermeyelim.
En tehlikeli şey "amaan banae ya ben almasam başkaları alıyor zaten" zihniyetidir. Her şey tek kişiyle başlar. Unutmayın.
Siz üstünüze düşeni yapın gerisi gelir zaten. En azından paranız yabancı sermayeye gitmesin.

Göstermelik reklamlarla esnafın gönlünü almaya çalışan bankalara, hükümetlere kanmayın arkadaşlar.
Esnaf sizin insanınız, eşiniz, dostunuz, arkadaşınız.
Bu ülkenin vatandaşı.

Şimdi tablo karanlık. Soruyorum Esnaf nereye gidiyor?

Görüşlerinizi paylaşmanız dileğiyle...
inner beauty

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Tekstil
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
53 yorum
Yeni Üye17 yazı
Bizim Ülkemiz Dubai degil Caddeler yakin gelecekte yine cazibe Merkezi olacak AVM yapimi bir sürec ancak abartildigi ortada Istanbul ve Ankarada 1 Kilometre icinde 5-6 tane AVM var AVM yapmakla Ekonomi büyümez Üretimle olur Istanbul AVMleri ile degil Istiklal Caddesiyle,Kadiköyle,Bagdat Caddesiyle,Nisantasiyla anilsin Ankara AVMleri ile degil Tunali ve Kizilay ile anilsin Esnafin artik yüzü gülsün!

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ticaret
Yeni Üye77 yazı
Şurda bile bir konuda hemfikir olunmuyor. Sanırım hükümet yanlıları bu arkadaşın konusunu üzerlerine alıp hemen savunmaya yada eleştirisel saldırıya geçiyor. Evet esnafında tabiki hatası çok ama çok. hataları nedir öncelikli sıralayayım.
1- Özsermayesine bakmadan boyundan büyük işe kalkışması
Nedeni: E adam napsın adam gibi bir ücretle memlekette iş bulduda yok arkadaş ben emir kulu olmam kendi işimi yaparımmı dedi böyle olanların oranı yüzde kaçtır. İnsanflı cevap verin millet çaresizlikten kendine bir iş yaratmaya çalışıyor. Evine ekmek ***ürmek istiyor. Asgari ücretle çalışsa zaten evini geçindiremeyecek yalanmı?
2- Maliyet hesaplarını yapamaması
Nedeni : Evet esnaf işe girerken iyi bir fzibilite yapmıyor ya bismillah diyip saldırıyor buda çaresizlikten işin içinde olan esnafda girmiş bir kere işin içine bir türlü çıkış yolu bulamıyor ya yarın ya sonra düzelir diyip sonuna kadar direniyor. Ama maliyet hesabı yapmak şart. Fakat Mücadele şansı ancak eşir rekabet şartlarında olur. Size bir örnek vereyim kaçak sigara mevzuu ile ilgili adamlar bildiğimiz markanınn aynısını yapmışlar duyduğuma görede normal bayilerin kazancının 4-5 katı kazanıyorlar. ama bu ancak belli yörenin insanın tekelinde olan bir iş. dolayısıyla piyasalarda haksız rekabet var. Devlet ne kadarle denetliyor. işte kısa bir örnek hesap kitap lafı bile boş kalıyor.
3- kendini maaşa bağlama
Nedeni evet sanki hep aynı parayı kazanacakmış ki borçlanıyorlar ev araba alıyorlar. Çünkü artık dengelerini yitirdiler. sürekli tüket diyen bir bilinç aşılanıyor herkese sadece esnafmı memurundan özel sektör çalışanına kadar herkes böyle memlekette. Esnafın en büyük kusuruda kasaya giren her para kendisininmiş gibi sanması

Ama bir gerçek varki esnaf bu ülkenin bel kemiği her esnaf yanında belli sayıda insanı ikame ediyor. o insanlar evine ekmek ***ürüyor. Esnafın ortadan kalması demek büyük firmaların eline düşmesi demek cebinde paran yoksa yada kredi kartın yoksa hadi bakalım git çocuğuna bir paket süt al o hipermarketlerden ama esnafdan alırsın. esnaf sana yaptığı işi vadelendirir. sistemin ayakta kalmasını sağlar. Sosyal bir rolüde vardır. Esnaf gider genelde yerli malı satar ama o büyük hipermarketler giderler patlıcanı afrikadan muzu pasifik adalarından alır gelirler senin ciftcinde patlıcanı artık ne yapar bilemem.... şu global sistem yok şartlara ayak uydurmak saçmalıklarına inanan zavallılar gün gelecek milli ruhun helvasını yedikten sonra açlık ve sefaletin ne demek olduğunu tadacaklardır.

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Bankacylyk-Finans
Editör5590 yazı

Güzel zevli bir başlık oldu. Eleştrin kızın hatta bağırın ama bunu nazikce yapmanın bir yolunu bulun da yazın.

Sevgiler saygılar.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye88 yazı
mehmetgul1806

üslubuna dikkat et öncelikle kardeşim.

sizin zihniyetinizde herşeyi cinselliğe bağladığınız için verdiğin örnekte de esnafı bir sapık yapmadığın kalmış. ayıptır.

bu arada benim inancımı sorgulamak sana kalmış bir şey değil. sizin gibiler yüzünden bu toplum bu kadar sığ düşünceli ve ilkel kaldı.
tanıdığı esnaf varmış ta karıya kıza bakıyormuş da bilmem ne!
hadi kardeşim hadi, bir iki ezber klişe cümleyle benimle tartışmaya girme.

rızkı allah verir evet. buna aykırı bir şey dedik mi ? demedik. kalkmışsın saçma sapan örneklerle konuyu bulandırıyorsun.
bu ülke sizin gibi islamı yarım yamalak bildiğini sanıp ahkam kesenler yüzünden bu hale geldi.

Sizler kendinizden başka kimseyi düşünmediğiniz için bu kadar kaba, bu kadar insanlıktan nasipsiz oldunuz.
Burada toplumsal bir yarayı konuşuyoruz.
Sen kalkmışsın kendi dar çevrenle esnaf yatmaya alışmış bilmem ne gibi ahkam kesiyorsun.

Siz önce çevrenize, sonra diğer insanlara karşı önyargılı ve hoşgörüsüzsünüz.

gerçi sizi de kınamıyorum. Çünkü insan içini dışarıya yansıtır. Sizin de iç dünyanızın ne kadar paslı olduğu belli.

Hürmetle kardeşim.

inner beauty

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Tekstil
Yeni Üye88 yazı
Herstyle

Ben hükümet avmleri yasaklasın demiyorum. Kontrol altına alsın. Kendi insanını da düşünsün.
Ne çok esnaf düşmanı varmış arkadaş. Siz bir kaç kötü örnek yüzünden tüm meslek grubuna aynı muameleyi reva göremezsiniz.

Bir esnaf kötüyse ve hizmet vermiyorsa zaten millet otomatikman gitmez. Eğer buna rağmen bu esnaftan alışveriş yapılıyorsa
kusura bakmayın ama suç esnafta değil ona gidenlerdedir. Elmayla armutu karıştırmamak lazım.

Yabancı sermaye ülkeye giriyor. Ama hangi amaçla?
Sanayi mi kuruyor?
Üretim tesisi mi inşa ediyor?
Teknolojik altyapı ya da ar-ge merkezleri mi oluşturuyor?

Cevap kocaman bir hayır.

Yabancı küresel sermaye ülkeye paramızı, değerlerimizi tüketmeye giriyor.
X bir ülkede üretilmiş teknolojik bir ürünü bir kaç ay sonra kol gibi fiyata bu ülkeye ithal etmek ekonomi değildir.
Sömürüdür.

Adam aç, üç kuruş maaş alıyor, elinde mesleği yok, yaşı genç cebinde son sistem telefon.
Neden?
Çünkü bol reklamla, özendirici politikalarla bu adama bu ürünleri alması telkin ediliyor.
Bu çok aşağılık bir sistem kardeşim.Savunulacak tarafı yok.

Kendi özsermayesine bu kadar kin dolu bir toplum olabilir mi?
Adamlar gelsinmiş. Gelsin gelsin.
Bu adamlar alacaklarını aldıktan sonra arkalarından şaşkın şaşkın bakınıp kalacaksınız.
Kendi insanınız bunlara köle.
Gencecik çocuklarınız bunların gösterişli şirketlerinde kasiyer, işçi, parya.

Sen ne üretiyorsun?
Hiç.

Hükümet üretime ciddi teşvik vermiyor. Verir gibi yapıyor.
Yabancı sermayeye kapılar ardına kadar açık.

O yüzden kavramları doğru kulllanmakta fayda var.
Basit söylemlerle olmaz bu işler. Eğitim durumunu bilemiyorum ama yorumların hafif ve tutarsız kalıyor.

Gelişim sizin anladığınız ve gördüğünüz alanlarda olmaz kardeşim. İthalat ta olacak ama ihracatın da olacak. Hatta ithalatından daha fazla ihraç edeceksin ki bu ülke üreten bir ülke adını alsın.

O yüzden hepimize ciddi sorumluluklar düşüyor. Bu işler komşu fırınları açmaya benzemiyor.
inner beauty

Yeni Üye88 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tim1572
Şurda bile bir konuda hemfikir olunmuyor. Sanırım hükümet yanlıları bu arkadaşın konusunu üzerlerine alıp hemen savunmaya yada eleştirisel saldırıya geçiyor. Evet esnafında tabiki hatası çok ama çok. hataları nedir öncelikli sıralayayım.
1- Özsermayesine bakmadan boyundan büyük işe kalkışması
Nedeni: E adam napsın adam gibi bir ücretle memlekette iş bulduda yok arkadaş ben emir kulu olmam kendi işimi yaparımmı dedi böyle olanların oranı yüzde kaçtır. İnsanflı cevap verin millet çaresizlikten kendine bir iş yaratmaya çalışıyor. Evine ekmek ***ürmek istiyor. Asgari ücretle çalışsa zaten evini geçindiremeyecek yalanmı?
2- Maliyet hesaplarını yapamaması
Nedeni : Evet esnaf işe girerken iyi bir fzibilite yapmıyor ya bismillah diyip saldırıyor buda çaresizlikten işin içinde olan esnafda girmiş bir kere işin içine bir türlü çıkış yolu bulamıyor ya yarın ya sonra düzelir diyip sonuna kadar direniyor. Ama maliyet hesabı yapmak şart. Fakat Mücadele şansı ancak eşir rekabet şartlarında olur. Size bir örnek vereyim kaçak sigara mevzuu ile ilgili adamlar bildiğimiz markanınn aynısını yapmışlar duyduğuma görede normal bayilerin kazancının 4-5 katı kazanıyorlar. ama bu ancak belli yörenin insanın tekelinde olan bir iş. dolayısıyla piyasalarda haksız rekabet var. Devlet ne kadarle denetliyor. işte kısa bir örnek hesap kitap lafı bile boş kalıyor.
3- kendini maaşa bağlama
Nedeni evet sanki hep aynı parayı kazanacakmış ki borçlanıyorlar ev araba alıyorlar. Çünkü artık dengelerini yitirdiler. sürekli tüket diyen bir bilinç aşılanıyor herkese sadece esnafmı memurundan özel sektör çalışanına kadar herkes böyle memlekette. Esnafın en büyük kusuruda kasaya giren her para kendisininmiş gibi sanması

Ama bir gerçek varki esnaf bu ülkenin bel kemiği her esnaf yanında belli sayıda insanı ikame ediyor. o insanlar evine ekmek ***ürüyor. Esnafın ortadan kalması demek büyük firmaların eline düşmesi demek cebinde paran yoksa yada kredi kartın yoksa hadi bakalım git çocuğuna bir paket süt al o hipermarketlerden ama esnafdan alırsın. esnaf sana yaptığı işi vadelendirir. sistemin ayakta kalmasını sağlar. Sosyal bir rolüde vardır. Esnaf gider genelde yerli malı satar ama o büyük hipermarketler giderler patlıcanı afrikadan muzu pasifik adalarından alır gelirler senin ciftcinde patlıcanı artık ne yapar bilemem.... şu global sistem yok şartlara ayak uydurmak saçmalıklarına inanan zavallılar gün gelecek milli ruhun helvasını yedikten sonra açlık ve sefaletin ne demek olduğunu tadacaklardır.

Seni canı gönülden kutluyorum kardeşim. Sağol yazın için.
inner beauty

Üye166 yazı
yahu elma armut karismasin diyoruz da manav dükkanı gibi olmus, bu esnafin hic mi kabahati yok. yabancı sermayenin ve ithalatın kısıtlandığı türkiyede karaborsadan paranin dibine vurup, komşusunu ac yatiranlarda bizim milletin adamları degil miydi? hala 2 kurus sigara zammından yararlancam diye tezgah altına istif eden bu esnaf degil mi? bunlar hep istisna ornekler mi? sen vizyonsuzsan, topraginin, insanin degerini bilmiyorsan yabancı sermaye ne yapsin.gelir calistirir seni.çünkü sana bana kalsa yayılıp yatmaktan baska birsey yaptigimiz yok. ister kabul edin ister etmeyin, ister magazinel deyin sanat toplumu yansitir, 80 ler 90 lı yıllarda cekilmis türk filmlerinin esnaf prototipinin neredeyse bütün filmlerde bile aynı olması size mantıklı geliyor mu, tutulan ayna kimisinin gözünü alıyor.takilmissiniz veresiye konusuna, o tabelaları indiren begenmediginiz büyük marketler oldu. "veresiye yoktur" yazısını her bakkalda bulunması zorunlu gibi birseydi. büyük marketler calistirdigi gencleri bedavadan calistiriyormus, dogrudur, bakkal cirakları 1 seneye kalmaz eve arabaya kavusurdu, hemde ssk si falan yapılır, tam yatirilirdi. aldigin malı geri vermek istediginde illaki tartismaya girerdin,"satılan mal geri alınmaz" diye bir kavram vardı ne cabuk unuttunuz, iyi ki uyum yasaları geldi ki insan gibi tüketici olabildik.inş o günlere geri donmeyiz.

Yerleşim Türkiye / YstMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye628 yazı
Jojo kardeşim ben yazımda insanların bireysel yaptıkları yanlışları asla eleştirmiyorum, bireysel yapılan yanlışlar tüm bir gruba mal edilemez, (Hüseyin Üzmez ) in yaptıklarını tüm dindarlara mal edemeyeceğimiz gibi. Ben Esnaf sınıfının büyük bir kısmını eleştirdim, söylemeden edemeyeceğim bir konuda şudur.
Burada Esnafı eleştirmiş,ama hükümet yanlısı asla olmayan ,hiç oy vermemiş ve oy vermeyide düşünmeyen birisiyim ben, yani bu sitede marjinal sayılırım, hatta bazı arkadaşlarımız tarafından, ''Öteki '' lerden sayılırım. Burada herkesi her siyasi fikri eleştirebilirsiniz, ama asla hükümeti eleştirtmezler size, Esnafı her zaman eleştirdim eleştirmeye de devam edeceğim. Saygı ve nazikçe tabiki.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye77 yazı
Neden hükümet dediğimi açıklayayım 10 kusur yıldır bu ülkeyi yöneteceksin ve yönetirken birçok toplumsal sınıfı yok edeceksin sadece esnafmı? Çiftçisi ne durumda güzel bir program var bir tv kanalında para dedektifimi neydi çoktandır onu izliyorum. Çeltin tarlada 90 kuruş o büyük marketlerde 4,75 mantar üreticinin satış fiyatı 2,5-3 tl pazarda 6 marketlerde 7 tl pastırma üreticide 30 tl civarı marketlerde 60 dan başlıyor. sucukdan bahsediyordu geçenlerde bir et üreticisi üreticiden çıkan fiyatla marketteki fiyat anormal farklar var. ve şöyle isyan ediyordu bir uzman aslında bu marketlerde satılan ürünlerin nerdeyse yarı fiyatına satılan ve bu ürünlerden kalitecede düşük olmayan bir sürü marka var ama o büyük marketlerin raflarında kesinlikle onlara yer verilmiyor. yani demem şudurki bu taktik siyasi yada yönetici bir oterite tarafından planlı bir şekilde yapılıyor sizin yeni düzen dediğiniz küçük ve orta ölçekli her üreticiyi çiftçiyi, hayvancıyı, sanayi üreticisi ve hizmet sektörü onları yok etmek yerine baronların sahip olduğu belli sayıda işletme bırakıp diğer insanları maaşlı çalıştırmak ama keyfi bir sistemle asgari ücretle mesela. gelelim saman meselesine bir arkadaş yorumlamış o saman fiyatlarının fırlamadan önceki süreci biliyormusunuz? çoğu kişi bilmez 2 yıl öncesinde üreticiye çok büyük devlet kredileri verildi 6-7 milyon tl ye kadar büyük hayvan çiftlikleri açtı. zavallılarda kandı yatırıma gitti. hemen akabinde saman fiyatları patladı. Şimdi sorarım bir devlet düşünün plansız proğramsız iş yaparmı. Bu kadar yatırımı teşvik edeceksin ama düşünmezmisin kardeşim samanı nasıl bulucaz. noldu bu süreçte birçok adam battı. noldu o giden paralar ölen yatırımlar kim kaybetti o yatırımcılarmı *** olmasalardı yatırım yapmasalardımı diyecek burdaki arkadaşlar yeni düzene ayak uyduramadılarmı bitsinler acımasız kapitalizmi diyecekler. kardeşim batan para hepimizin parası. bizi birilerine yem eden bir alayışın kucağıına oturmuşuz. Plansız programsız gelişen şeyler bunlar ya şuna ne demeki tüm dünyada en büyük bildiğimiz ülkeler amerika, japonya hepsi kur savaşlarına gidiyor herkes kendi parasının değerini düşürtüp piyasalarda rekabet edilebilir seviyeye çıkmaya çalışıyor. bizde durum ne 10 kusur yıldır bu seviyelerde siz inanıyormusunuz bu duruma sonucu ne çin başta olmak üzere ithalat patlaması var sonuç yerli üretici bitiyor. yeni düzen bumu? bu arada 10 yıl önce bu ülkeye 1 milyon dolar getirip tl ye geçip parasını bozup türkiyede hazine bonolarına yatırım yapan bir yabancı şuan kaç milyon dolarla ülkesine gidecek hesaplayabiliyormusunuz? bakın oturun iyi hesap kitap yapın. Esnafı çiftçiyi şunu bunu suçlamak çözüm değil.

Yeni Üye88 yazı
değerli arkadaşlar

biz burada "esnaf" ile birlikte tüm mağdur meslek gruplarına dikkat çekmek istiyoruz.
amaç bu.

dar çevreden örnekler vererek konuyu amacından saptırmak doğru değil.

bence tartışmayı daha geniş değerlendirip devam etmekte fayda var.

selamlar
inner beauty

Yeni Üye77 yazı
Bence artık devam ettirmeyelim! Çünkü bu konu mutabakatla sonuçlanacak bir konu değil. Biz olaya toplumsal bakarız. Birileri kişiselleştirir. Bir başkalarıda futbol takımı tutar gibi tuttukları kişi yada kurumlara laf söyletmezler. Bizde söyletmezdik işler güzel gitseydi. Doğru yapan isterse kişi olarak düşmanım olsun elinide öperim eteğinide öperim. Ama yanlışsa yapılanlar eleştiririz. Derdimiz ideolojide değil ülkemizin bekasıdır. her kesimin mutluluğudur. ben bir daha yorum yapmayacağım artık vicdanlara bırakıyorum. Amaç asla politik tartışma yaratmak değildi amaç icraatları eleştirmekdi.. Burdaki pekçok kişi ekmek derdine düşmüş bir fikir bulurmuyum diye burda bulunuyor onlardan özür diliyorum bu konularda gündemlerini meşgul ettim diye. ama şunuda bilin bizler bir bütünüz. bütünde denge bozulmuşsa eğer. zaten ne yapsan anlık yada şansınla bir dönemi atlatırsın ama eninde sonunda sende çarpılırsın. Dengenin olduğu yerde sağlıklı bir ortam olur. Herkese hayırlı bol kazançlar.

Üye485 yazı
Jojo sen önce okumayı ve yorum yapmayı öğren. Sen değilmisin konuyu dine bağlayan. Okumaktan anlamak aciz gafil insan seni. Konuyu dine bağlayan da konuyu bulandırandan *****leşende kendini küçük düşüren anlamaktan, okumaktan, hatta ve hatta cahil ve hatta yarım yamalak bile olsa dinden aciz bir insan değilim Allah'a Şükür.
Senin eğer okuman yazman olsaydı, parantez içinde kimse üstüne alınmasın cümlesini okurdun. Okumadığına göre ya körsün yada okuman yazman yok. Ayrıca sende iyi bilirsin ki esnafsan, esnaflıktan çok sapıklık yapan esnaflarda yok değil. Sen daha bunu bile bilmiyosun.

Sen git Papa Gelsin onla tartışalım. Senden ne esnaf olur ne ticaret adamı, onlar en azından daha iyi biliyor.
Mali Müşavir

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Tekstil
Yeni Üye88 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - mehmetgul1806
Jojo sen önce okumayı ve yorum yapmayı öğren. Sen değilmisin konuyu dine bağlayan. Okumaktan anlamak aciz gafil insan seni. Konuyu dine bağlayan da konuyu bulandırandan *****leşende kendini küçük düşüren anlamaktan, okumaktan, hatta ve hatta cahil ve hatta yarım yamalak bile olsa dinden aciz bir insan değilim Allah'a Şükür.
Senin eğer okuman yazman olsaydı, parantez içinde kimse üstüne alınmasın cümlesini okurdun. Okumadığına göre ya körsün yada okuman yazman yok. Ayrıca sende iyi bilirsin ki esnafsan, esnaflıktan çok sapıklık yapan esnaflarda yok değil. Sen daha bunu bile bilmiyosun.

Sen git Papa Gelsin onla tartışalım. Senden ne esnaf olur ne ticaret adamı, onlar en azından daha iyi biliyor.

yavaş gel kardeş. ayıp ediyorsun.
inner beauty

Yeni Üye25 yazı
esnaf kardeşler..birbirinizi yesenizde yemesenizde esnaflık bitmiştir......avm ler diyorsunuz...trafik arap saçı...belediyeler sağolsun avm ve hastanelere küçük esnafa göstermedikleri ilgiyi ziyadesiyle gösteriyor...yaw hiç olmassa yeterli otopark iste ..veya trafiği engellemiyecek yerde yaptır...olmazzz..sistem bu...esnafın vereceği ne ki...avm den bolca gelir geliyor...altta kalanın canı çıksın...tek hayret ettiğim nakliyeci esnafı...affedersiniz eminim itirazda gelmez... neyse ayıp olmasın soyan soyana...bir gün kontak kapasalar tüm dertleri biter..taksiciler..minibüscüler...halk otobüscüler..plakalar trilyon..nakliyeci perişan...belkide nakliyeci esnafı birlik olma yerine birbirini yemeyi seviyor....

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Yeni Üye90 yazı
siz böyle çene patlatın türkiyenin 4/3 ü sularla kaplı geç fakirini orta direk bile bu sahillerden faydalanamazken dış sermaye tarafından sömürülen türkiyeyie turizmi destekleme yasası çıkartıp kendi fakir vatandaşlarına 300 auvro ya türkiye sahillerinde 2 ay yol dahil yeme içme dahil konaklama dahil tatil yaptırtıyor oda ailece kendi vatandaşı 1.500 tl ye 1 hafta tatil anca yapabiliyor kısacası onların enfakiri senin en iyi orta direğinden daha iyi olacak bunu engellemek senin benim elimde değil sonrada kalkıp hangi verilere göre konuşuyorsun diyor bir kere senin devletinin bir temeli bile yok hangi parti geldi kaderin o partiye bağlı ne konuşup duruyoruz burada ama avrupa ülkelerine 10 yaşındaki çocuğu başkan yap devlet politikası asla değişmez sömürecek sömürecekve yine sömürecek sen sömürülecen sömürülecen ve yine sömürülecen biz buna layıkız
beyhan

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Elektrik / Elektronik
Üye107 yazı
parti nereye isterse oraya gider

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Denizci
Yeni Üye72 yazı
Sürekli esnaf suçlanıyor, değişime, gelişime ayak uydurmadığı için.
Bir çorap,çamaşır, kalem almak için mahallesindeki esnaftan değil de AVM'den alışveriş yapan kişinin hiç mi suçu yok.
AVM'den pahalı fiyata alır size havasını atar, esnaftan sadece veresiye almak için alışveriş yapar,-gerçi şimdi kredi kartı var veresiye de kalktı ama.
Esnafın ayakta durması mahalle sakinlerinin desteği ile olur, alış veriş yapacaksınız ki o da mal çeşidini artırsın, değişime ve gelişime ayak uydursun.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Mühendis
Yeni Üye2 yazı
Doğru. Avm den değil esnaftan alışveriş yapın.

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Bilgisayar-Bili?im