Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Türk Esnafı Nereye Gidiyor?

BaşlatanjojoTarih19/02/2013 13:07:24Yorum53

İlk mesaj
Yeni Üye88 yazı
Merhaba

Son yıllarda sayıları hızla artan AVM ler sayesinde Türk ekonomisinin bel kemiği esnaf ciddi anlamda zararda ve gün geçtikçe kapanan kepenkler bu durumun daha da net anlaşılmasına imkan veriyor.

Esnaf ciddi anlamda sıkıntı. Kiminle görüşsem, hangi arkadaşımı arasam, semtimizdeki hangi işletmeciyle konuşsam durumun vehametini net bir şekilde kavrıyorum.

Olayı sadece avmlere bağlamak da yanlış aslında. Yabancı perakende şirketlerine imtiyazlar sağlanması, bu şirketlerin babalarının tapulu malu gibi her köşe başına, her mahelleye, her semte hızla yayılması da büyük bir etken.

En basitinden en kapsamlısına yabancı sermayeli şirketlerle hangi esnaf nasıl ve ne şekilde mücadele edebilir ki?
Nasıl rekabet edebilir?
Sorunun yanıtı basit.
Edemez, edemiyor.

İnsanımız bu şirketlerde komik rakamlarla kölelik yapıyor. Sadece kendi çıkarlarını düşünen sözde uyanık imalatçılarda günü kurtarmak adına bu yerlere verdikleri mallarla esnafın ve Türk aile yapısının dibine dinamit koyuyor.
Yarın bir gün bu şirketler bizim sırtımızdan kazandıkları ve bir kuruşunu dahi bu ülkeye yatırım olarak vermedikleri paralarını çektiklerinde hali pür melalimiz kabak gibi ortaya çıkacak.

Esnaf bu ülkenin insanıdır. Esnaf bu ülke için çalışır didinir. Esnaf aile geçindirir, askere evlat yollar, esnaf kara gün dostudur.
Gidin bakalım yabancı sermayeli bir şirkete " bugün şunları alayım, yarın öderim" deyin. Bunu bırak 25 kuruş eksik verdiğinizde takınılan tavrı görün.
Süslü reklamlar, cazibeli dekorlarla yabancı meraklısı insanımızı avlayan bu yerlere prim vermeyelim.
En tehlikeli şey "amaan banae ya ben almasam başkaları alıyor zaten" zihniyetidir. Her şey tek kişiyle başlar. Unutmayın.
Siz üstünüze düşeni yapın gerisi gelir zaten. En azından paranız yabancı sermayeye gitmesin.

Göstermelik reklamlarla esnafın gönlünü almaya çalışan bankalara, hükümetlere kanmayın arkadaşlar.
Esnaf sizin insanınız, eşiniz, dostunuz, arkadaşınız.
Bu ülkenin vatandaşı.

Şimdi tablo karanlık. Soruyorum Esnaf nereye gidiyor?

Görüşlerinizi paylaşmanız dileğiyle...
inner beauty

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Tekstil
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
53 yorum
Yeni Üye71 yazı
karanlık bir gelecek ve artarak devam eden işsizlik.
iş fikirleri

Yerleşim Türkiye / KyrklareliMeslek Esnaf
Editör5590 yazı

Esnaf odaları ne işe yarıyor ?

Örneğin bu sorunu daha büyük platformlara taşımaya yaramaları gerekir. Fakat aidat toplayıp racona uygun davranmayı sürdürürler sessizce. Ne esnafı ne de bağlı oldukları bir üst makamı ürkütmezler.

Mutludurlar.

Bence bir esnaf odasına başkan olmakla işe başlayın.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye45 yazı
Arkakadaslar nereye gıdıyosu mu var! Kotuyum iş yok diyen arabanın modelini yukseltıyor, işler hiç yok diyen eve kat çıkıyor kızını oglunu evlendiriyor yok yok yok işin bahanesi cok arkadaslar.rahatından luksunden tavız veren esnaf var mı?
yldsomer

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Sa?lyk hizmetleri
Yeni Üye27 yazı
Değişime ayak uyuduramayan,eleniyor. Türkiye de ticaret, günden güne zorlaşıyor. Bu süreç de, ya değişme ayak uyduracak ve kendinizi yeniden yapılandıracaksınız ya da sistem hergeçen gün üzerinize, biraz daha çökecektir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda
Yeni Üye88 yazı
Hangi değişimden bahsediyoruz arkadaşlar?
Değişim dediğiniz şey küresel şirketlerin tepenize her geçen gün daha fazla bindirmesi.
Bunu daha rahat yapmalarını sağlamak için onlara kul köle olmak mı değişim?

Değişelim haklısınız, ama birlik olarak değişelim. Hangi esnaf mahallesine açılan, semtine açılan ve yüzlerce şubesi olan
yabancı sermayeli küresel kan emicilerle rekabet edebilir ki?

Tehlikeyi göremiyorsunuz ne yazık ki.
Yarın öbür gün çocuklarımız bu şirketlerin eline bakan maaşlı köleler haline gelecek.
Hatta geldiler bile.

Tüm ülke çapında esnafları yaşatacak ve destekleyecek sözde değil lafta değil icraatta etkin olacak hareketler lazım.

Bilmem anlatabildim mi?
inner beauty

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Tekstil
Yeni Üye88 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - yldsomer
Arkakadaslar nereye gıdıyosu mu var! Kotuyum iş yok diyen arabanın modelini yukseltıyor, işler hiç yok diyen eve kat çıkıyor kızını oglunu evlendiriyor yok yok yok işin bahanesi cok arkadaslar.rahatından luksunden tavız veren esnaf var mı?

Valla arkadaşım sanırım bende körlük var. Bulunduğum semt oldukça potansiyelli bir yer. Bir sürü esnaf var. Ve tabi sekiz on tane kadar da küresel sermayeli yabancı şirket.
Son üç yıldır bulunduğum semtte esnaf hiç te senin anlattığın gibi değil. Sadece bir iki esnaf iyi durumda geri kalanı gırtlağına kadar borca batmış.
Ve sanıyorum ki bir çok yerde durum aynıdır.
Açıldıktan sonra bir kaç ay içinde kapatıp giden ise bir sürü.

Sanırım seninle farklı bir ülkede yaşıyoruz.
inner beauty

Yeni Üye57 yazı
AVM ler yüzünden demişsiniz. AVM lerin de durumu son günlerde pek parlak değil. Her gün bir AVM kapanıyor. Ve orada iş yapanların hepsi de yabancı sermaye değil oralarda da ekmek yiyen, vergi veren bi sürü esnaf var. Yani genel olarak tüm esnafın durumu kötü. Esnafın yükü çoook ağır.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye88 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - aykutfix
AVM ler yüzünden demişsiniz. AVM lerin de durumu son günlerde pek parlak değil. Her gün bir AVM kapanıyor. Ve orada iş yapanların hepsi de yabancı sermaye değil oralarda da ekmek yiyen, vergi veren bi sürü esnaf var. Yani genel olarak tüm esnafın durumu kötü. Esnafın yükü çoook ağır.

bir kaç atıl durumdaki avm dışındaki avm lerde büyük bir türk firması veya yabancı bir firma değilseniz biraz zor dükkan açarsınız.
hatta açamazsınız.
açtırmazlar.

araştır gör dostum.
inner beauty

Yeni Üye57 yazı
Ben bu işin içindeyim. parayı ver heryerde dükkan açarsın hiç dert değil. İstanbul veankaradaki birkaç kalburüstü AVM hariç.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye242 yazı
Bence parası olan her esnaf AVM lerde dükkan açabilir. Problem dükkan açmak değil zaten, açtığın dükkanı karlı şekilde çalıştırabilmek. tanınmış bir marka değilseniz yüksek kira giderlerine dayanabilmeniz oldukça zor. Bu durumda sayın jojo ve sayın aykutfix, Nasrettin Hocanın dediği gibi"her ikiniz de haklısınız". selamlar...

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Veteriner
Yeni Üye17 yazı
Benim bi fikrim varda telefondan girdim baska zaman anlatırım. Kucuk esnafı markalaştırmakla ilgili

Yerleşim Türkiye / Antalya MerkezMeslek Serbest meslek
Editör5590 yazı
Nasıl ?

Uykumuz kaçar şimdi . . .

tamnland.com

Yeni Üye36 yazı
acımasız kapitalizm gözü doymak bilmeyen holdingler esnaf kimin umrunda hak hakkaniyet adalet kimin umrunda bu konulara çok vakıf olan biri olarak uzatmayacağım ama ne olacak nereye gidecek diye soruyorsun dibe çok yaklaşıldı yakında yerin dibini görecek esnaf ama çok uzunda olmayan bir gelecekte bu avmler giderlerini karşılayamacak duruma gelecek yeniden butik mağazalar olacak cadde üzeri dükkan ve esnaf olacak ama göle su gelene kadar sabretmek lazım

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Ticaret
Yeni Üye17 yazı
Akaryakıt sirketleri gibi mesela. Opet shell po bp vs buyuk sirket ama baayiler hep sahıs. Kucuk esnafta bu sekilde tek catı altında toplanıp birlikte hareket ederek kalkınabilir

Yerleşim Türkiye / Antalya MerkezMeslek Serbest meslek
Yeni Üye25 yazı
esnaf arkadaşlar..bence esnaf kendi kuyusunu kazdı..yani suçun çoğu bizde..ben size biraz nakliyeci esnafından bahsedeyim...firması olup 40-50 araç öz mal aracı olan bile perişan...tamamen piyasa tekelleşti....normal bir nakliyeci borç batağında çırpınmaktadır...benim görüşüm bataktan kurtulup her nakliyecinin ve şöförün yapacağı tek şey yeni bir nakliyeci-şöför sendikası kurmaktır...maalesef yokluk mertliği bozmuştur her ne kadar o eski mert nakliyeci babacan şöförlerin yerini berduşlar almış görünse de ekmek derdinde olan meslekdaşını destekliyecek insanlar vardır..evet illaki var..dürüst siyasetçilerin önderliğinde ve yardımıyla böyle bir sendika ...(yani şimdiki odalar gibi değil) herkes fiyatlara çalışma şartlarına uyacak..hakça paylaşım olacak...sigortalara fahiş zam yaparlar odalardan tık yok..mazot kurtarmaz tık yok..sen mazota göre fiyat verirsin rakibin sahte mazot kullanır..sendika sendika..her nakiyeci birinci sınıf tacirdir...amma itibarsızdır...navlun veren simsara güvenir...simsarda nakliyeciden geçinir...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Üye159 yazı
%60 ınız fakirleşip kömüre makarnaya kandınız sizi fakirleştiren adamların açtığı başharfi B son harfi M olan perakandeciyi zengin ettiniz şimdi mi aklınıza geldi esnafın bittiği

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Bankacylyk-Finans
Üye643 yazı
Memleketi sömüren, esnafı bu hale getiren bankalar ve bankacılardır :)

Yerleşim Türkiye / KantinciMeslek Esnaf
Yeni Üye25 yazı
bankalar konusunda haklısınız...ammaaa 4-5 senedir esnafı bankalar ayakta tutuyor....bence krediye devam..başka çare yok...tahminim ödenemiyecek hale gelince enflasyonlar başlıyacak...paralar pul olacak...ödenmese bile af gelecek...başka nasıl olacakki....

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - kmltululer
Akaryakıt sirketleri gibi mesela. Opet shell po bp vs buyuk sirket ama baayiler hep sahıs. Kucuk esnafta bu sekilde tek catı altında toplanıp birlikte hareket ederek kalkınabilir

Yani mahalle bakkallarına bir konsept hazırlayıp bir marka altında toplamak gibi mi mesela ?

Tabela, raf dizaynı belki bakkala bir standart önlük . . .

Tamam iyi fikir.

Bakkalın kazancı ne Markanın kazancı ne ?

Marka bakkalın kazancından nasiplenmek zorunda. Bu durumda bu konseptin bakkalın gelirini gerçekten arttırıyor olması lazım. O zaman önce konseptin ciddi reklamı lazım.

Ki bakkal heves edip riske girsin.

İyi fikir ama küçük yani zor kazanan esnaf için çok zor iş. Marka için de çok masraflı zor bir iş.

Ama iyi fikir.
tamnland.com

Yeni Üye90 yazı
nereye gidecek 1o yıl önce türkiyenin 3/1 i fakirdi şimdi 3/2 si fakir bu nedemek sömürülmeyeceksin demektir değerlerine sahip çık bu daruma düşme
beyhan

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Elektrik / Elektronik
Üye153 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akrep2008
nereye gidecek 1o yıl önce türkiyenin 3/1 i fakirdi şimdi 3/2 si fakir bu nedemek sömürülmeyeceksin demektir değerlerine sahip çık bu daruma düşme

Bunu hangi verilere göre söylüyorsunuz? Sallama sözlerle yazmayın...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Mühendis
Üye628 yazı
Arkadaşlar ben İstanbulda 40 yıl esnaflık yapmış bir babanın oğluyum, yani ticari bilgilerimin temelini daha doğrusu esnaflık tecrübelerimi babamdan öğrendim. Benim çocukluğumda yaklaşık 1975 li yıllarda dükkanda çalışırken , esnaflığın bir takım kendine özgü kuralları ve yasaları vardı, esnaf mahallesinde hatta bulunduğu semtte hemen hemen herkesi tanır ve selamlaşılırdı, ve çok özgün bir dil ile konuşulurdu.

Şimdi yukarıda yorum yapmış arkadaşlarımın bir çoğunun fikirlerine katılmıyorum. Sebebine gelince herkes esnafın sıkıntılarından ve zor durumda olmasından yakınmış ve devletin yada birilerinin buna çare bulmasının elzem olduğunu düşünmekte.

Esnafın devleti ilgilendiren ufak tefek sorunları olabilir, (Vergiler açısından ) ancak esnafın en büyük sorunu kendisiyledir. İstanbul dışındakileri pek bilmem ancak İstanbuldakilerin büyük bir kısmı kendi hatalarının ,kendi yanlışlarının , ayarsız hesapsız birazda dangalakça düşüncelerin neticesini yaşamaktalar. Berber esnafı- Telefoncu esnafı- çiçekçi esnafı- çay ocağı esnafı- Bakkal esnafı--------

--Bir berber dükkanında çıraklıktan kalfalığa geçen ,daha askerliğe bile gitmeden ,ustasının yanından ayrılır ve hemen karşısında Kuaför salonu olarak dükkanı açar ve sandalyesini dükkanın önüne atar müşterisini beklemeye başlar. Benim mahallemde üç berber vardı , şimdi dokuz tane oldu, sonradan açılan altı tanesi öbür berberlerin kalfaları, yani toplam 3 berber 6 kuaför toplam 9 güzellik salonuna sahibiz, ama bizim mahallenin nüfus artışı olmadı işlem hacmi aynı hepsi de işsizlikten şikayetçi !!! ( Devlet buna bir çözüm bulmalı :-))

--Caddenin sonunda bir tane çiğ köfteci vardı (********** çiğ köfte ben yemem :-)) millet yiyor çok da güzel iş yapıyor, 3 tane daha açıldı sonradan öğrendim ki bir tanesi kardeşi çıktı diğeride dayısının oğlu birbirlerine rakipler !!! ( Bunada bir çözüm )

Daha fazla örnek vermek istemiyorum, memleketimizde ‘’ hiçbir şey olamazsam polis olayım bari’’ yada ’’ hiç bir şey olamazsam öğretmen olayım bari ‘’ anlayışı içerisinde ‘’ okuyamadık hiçbir şey olamadık esnaf olayım bari ‘’ düşüncesiyle ,

5 000 tl var ne dükkanı açayım ?
Babamın maaşından kredi çekeceğim dükan açacağım ama ne dükkanı ?
Gibi bir sürü sorular çıkmakta, ama hiç kimse açacağı dükkanı mahalleyi semti ve piyasasını araştırmıyor,sadece dükkan güzelmi diye kahvehaneden arkadaşını çağırıp soruyor.

Peki bu kadar esnaf enflasyonu doğrumu, o da ayrı bir yanlış gelişmiş hiçbir Avrupa ülkesinde bu kadar esnaf göremezsiniz gereksiz olanlar elbette kapatıp gidecek gitmelidirde
Süper markete gidip bir paket sigarayı veresiye alamazsınız doğrudur ,ama bakkal amcanızdan para vermeden 100 liralık alışveriş yapabilirsiniz, bakkal amcayı çok sevdiğinizdenmi savunuyorsunuz yoksa veresiye defterindenmi, hiç kimse cebinde parası varsa daha pahalı olduğu halde bakkala gidip yapmaz alışverişini .

Değişim demiyelim ama gelişim neticesinde bukadar esnafın azalması gerekir ve doğrudur da, devlet 500 tane bakkalın peşinde koşacağına, bir süper marketten alacağını alır, Devletin umurunda değildir olmamalıdırda .

Avrupa da 10 000 kişinin yaşadığı bir yerde 2 market topu topu 15-20 esnaf bulursunuz hepsi bu.
Yukarıda bir arkadaşımızın bahsettiği Butikleşme doğrudur, daha şık daha kaliteli ve daha düzgün yerler ayakta kalacaktır. Hesap yapmasını bilen akıl ve mantığını, ucuza alıp piyasayı alt üst etmek gibi ***ça düşüncelerden arınmış eğitimli bilgili kişilerin çalıştırdığı işletmeler ayakta kalır.
Bu durumların değerlere örf ve adetlere saygı duymak yada sahip çıkmakla bir ilgisi yoktur. Yada milliyetçi duygularla yabancılara peşkeş çekiliyoruz diye feryat etmenin bir manasıda yoktur.

Siz 50 tane bakkal bir araya gelip market atçınızda önünüzde duranmı oldu.

Bir araya gelemezsiniz , çünkü bir araya gelen 50 kişi ilk önce kendilerinin, memleketlerinden, başlar dinlerine , mezheplerine tarikatlarına ve en sonunda siyasi görüşlerine kadar birbirlerini ayrıştırıp , daha marketin M sini bile konuşamadan en iyi ihtimalle kavga gürültü etmeden ayrılıp kapatırlar konuyu.

Dangalak bir toplumuz Vesselam

[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Üye485 yazı
Esnaf Kan Mı Ağlıyor?
Tabi Tabii.
Cebine 1000 TL Koyan Esnaflığa Soyunuyor. 20 Bin tl maliyeti olan bir iş yeri için 1000 tl sini veriyor geriye kalan 19 bin tl sini bankaya borçlanıyor. Vadesi gelen borçlarını ödeyemeyince bankanın adı sömürgeci tefeci kan emeci oluyor. Hiçbir esnaflık bilgisi olmayan adam sermayeyi yanlış kullanım sonucu eritip yitiriyor. Zarar ediyor, kapatıyor. Sorana büyükler bizi mahvetti diyor. Basit bir iş yeri açan adam, işi önce kendi göğüslemiyor hemen eleman alıp koyuyor başına, kendisi ise öğlene doğru işe geliyor. Ooo Ucuzmuş deyip satabileceğinden fazla fazla mal alan esnafımız, malı satamadığında, heleki birde o malı vadeli aldıysa, borcunu vaktinde ödeyemeyince itibarını kaybediyor ve gün geliyor işleri iyide olsa veresiye mal alamıyor.
Örnek vereyim, işleri çok iyi olan bir arkadaşım yanlış tercihten dolayı çok iyi olan işini 3 ay gibi kısa sürede bitirdi. Alacaklılarına borcunu ödeyemedi. Şimdi ise işleri düzeltti sayılır. Ama nakit sıkışıklığından dolayı mal alamıyor, itibarı yok olduğu için mal alamıyor, haliyle aylık 20 bin kapasitesi olan iş yerinde ayda 3-5 bin adet malı ancak üretiyor.

Esnaf dediğin akıllı olacak. Uyanık Olacak. Para Kazanma Amacında Olacak.
Örnek: Kayseride birçok esnaf rekabetten dolayı habire fiyatları aşağı çekip, para kazanmama konusunda birbiriyle yarışıyor. Yahu bu kadar cahil esnaf olurmu, para kazanmamak için elinden geleni yapan esnaf olurmu?

Birde iyi para kazanıp hiç hayrını görmediği için batıp yok olup gidenlerde var tabi. Buda işin Dini ve Ahlaki yönü tabi.

Esnaf Kimsede Suç Aramasın. Suçu Kendinde Arasın.
Ne Müşteri
Ne Alacaklı
Ne Avm
Ne Banka

Esnafı bitirmez batırmaz. Esnaf Kendi Bitmek Batmak İsterse Kendi Biter Batar.
Nasip kısmet rızık Hz. Allah (c.c) dendir.

**ın Hiç Suçu Yok.
Mali Müşavir

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Tekstil
Yeni Üye88 yazı
yok arkadaş ben anlıyorum ki bu memlekette "arkadaş bu iş yanlış, sakatlık var, bak durum bu merkezde" dediğin an suçlanıyorsun.

yav kardeşim tamam esnaf cahil, esnaf kendi kendisini batırıyor. avmlerin küresel sermayenin, yabancı marka hayranı insanımızın hiç suçu yok.
suç tamamen esnafta.
allah bu meslek grubunu kahretsin.

çıkan sonuç budur.

ilk yazımda esnaf nereye gidiyor diye sormuştum.
geri aldım.

esnaf cehennemin dibine gidiyor.
şeytan çünkü.
inner beauty

Yeni Üye88 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - vetman996
Bence parası olan her esnaf AVM lerde dükkan açabilir. Problem dükkan açmak değil zaten, açtığın dükkanı karlı şekilde çalıştırabilmek. tanınmış bir marka değilseniz yüksek kira giderlerine dayanabilmeniz oldukça zor. Bu durumda sayın jojo ve sayın aykutfix, Nasrettin Hocanın dediği gibi"her ikiniz de haklısınız". selamlar...

parası olan esnaf gitsin cevahirde, istinye parkta, metro city de, kanyonda, astoriada falan dükkan açsın.

bakalım nasıl bir cevap alacak.
inner beauty

Yeni Üye88 yazı
bu arada mehmetgül1806 kardeşim, işi dine bağlamışın. iyi yapmamışsın. Bu bakış açısı yüzünden bizim gibi ülkelerde yabancı sermaye cirit atıyor.

neymiş? kader kısmet nasip.

peki hep bu kadersizlik bize mi reva?
elin hristiyanı yahudisi balyaları yığarken biz mel mel bakarız.
onlara nasip kısmet işlemiyor hacı.
inner beauty

Üye166 yazı
biraz konunun abuk yerinden birşey soyleyecegim ama kimse alınmasın, her aglayan esnafa inanmayın var benim 20 yıldır esnaf olupta 100 lira alacakli oldugum paramı bir senede zor alabildigim adamlar, öyle bir aglarlar ki yahu ben ne serefsiz ne vicdansiz bir adammısım diye dükkanlarını üzüntüyle terkediyorum. inanın hala dükkanını kapatan olmadı.

50 lira alacagim icin cüzdanının içini göstererek yemin eden adam bagkur affı geldi diye 35 bini bir hafta sonra odedi, bunuda esnaf arkadasindan duydum, adama dedim abi gözün aydın kurtulmussun dedim, canım dedi iyi oldu bu af faizi sildiler odedik, zaten bankada da tam 35 im vardi denk geldi, senin paranı haftaya odeyeyim dedi. konu hala 50 lira..

esnaf aglar yıllardır agliyor, trilyon iş yapsa yine agliyor benim iş yaptıklarımın %95 i oyle.

aslında bu psikolojik aglama tabiatımızda var galiba..

bizim bir akraba var her kurban bayramı oncesi evde onun geyigini esprisini yapıyoruz mesela, hersene bir onceki seneden bu seneki kurbanın daha kücük oldugunu ve fazla dagitamadigini soyler üzülerek, 15 yıldır durum boyle.. hesaplarıma gore civciv kesecekler bu sene.

herkes bi sekilde vicdanlarini rahatlatiyor, zaten oyle olmasa insan catlar..

Yerleşim Türkiye / YstMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye88 yazı
HERSTYLE KARDEŞ SELAM

"Tamamen ne olmasi gerekiyor ise o oluyor, isini bilip dogru yapan degisime Ayak uyduran
Esnaf hic bir zaman batmaz, Elin Hristiyani Yahudisi Hizmet Kalite sunuyor ise sende sunacaksin."

Yanılgı burada başlıyor...Böyle düşünmen istendiği için bu şekilde düşünüyorsun.
Değişime ayak uydurmak süslü bir masal. Değişim elbetteki olacak. Kalite, iyi hizmet bunlar tabii ki gerekli.
Ancak azılı bir canavar gibi tüm hamlelerini orantısız bir güçle başka halklara yediren küresel sermayeli
işletmelerin istediği değişim değil bizim konumuz.
Siz esnaf deyince mahalle arasında tozlu raflarla bire alıp ikiye satan bir grup anlıyorsunuz.
Esnaf bu demek değildir. Önce esnafın ne olduğunu bir anlayalım.
Bugün ülkeyi ayakta tutan Türk sermayeli Kobi'lerdir.
Ülkedeki işletmelerin yüzde doksandokuzu Kobidir.
Esnaf adı verilen oluşuma bir de bu gözle bakmayı deneyin.

Sizde ayrıca bir eziklik kompeksi olduğunu çok rahat söyleyebilirim.
Elin yabancısı kaliteli hizmet sunuyor diyorsunuz.
Hangi kalite hemşerim?
Tamamen gücün verdiği pompayla yapılan reklamlar, tamamen çokluklarının avantajını kullanmaları senin kalite dediğin.
Bugün o yabancı sermayeli şirketlerin alayı ya bizim ülkemizde fasonculara yaptırılmış malları ya da uzak doğuda üç kuruşa
ürettirdikleri ürünleri satıyor.
Ambalaj süslü, mağazaları gösterişli. Bizim insanımız meraklıdır böyle şeylere. Diğer üçüncü sınıf ülke insanlarının meraklı olduğu gibi.

Esnaf hiçbir zaman batmaz demişsiniz.
Ya çok cahilsiniz, ya da işkembei kübradan sallıyorsunuz.
Ticaret odalarının ve araştırma şirketlerinin yaptıkları değerlendirmeleri inceleyin.
Sonuca şaşıracaksınız.

Ayrıca o şirketlerin vergi kaçırmadığını iddia etmişsin.
Buna sadece gülünebilir.
Bir araştırma da ülkemizdeki yabancı sermayeli şirketlerin vergi durumları için yap.
Sonuca daha da bir şaşıracaksın.

Haaa unutmadan globalleşme sizin gibi insanları uyutmak için etkili bir söylem.
Bir Türk esnafı olarak git bakalım Amerika ya da herhangi bir gelişmiş ülkede dükkan açmaya zincir mağaza yapmaya çalış.
"Globaliz abi yeaa" de bakalım sana nasıl bir cevap verecekler.

Son olarak;
Hayırlısı be kardeşim, kalite demiştin değil mi?
Evet kalite.

Kalite senin sandığın gibi ambalaj, dekor, dizayn değildir.
Kalite insani niteliklerle başlar.
Tavır olarak çoğalır ve sonuca ***ürür. Ve maalesef ülkemizde sayısı bir hayli fazla olan kalitesiz insanlar sayesinde
biz gelişmeyi ancak lafta görürürüz.

Durum budur.

inner beauty

Üye485 yazı

Al işte JoJo ya Bak
bu adamda esnaftır belkide.

Rızık Allahtandır Dedik Diye İşi Bütünüyle Dine Çektik. Hayırdır Senin Rızkını Papa mı Veriyor?

Adam girmiş 50 satır yazıda sadece o kısmı okumuş.
Elin kafirinde rızkını Allah verir. Farkımız ne biliyormusun. Ben çok ermeni tanıdım. Adamlar canlarını dişlerine takıp çalışıyorlar. Adamalar kafirde olsa (İslamiyeti seçmedikleri için) Şükretmesini biliyorlar.
Bizim öyle esnaflarımız varki (kimse üstüne alınmasın) Dükkana giren 15 yaşındaki kız çocuğuna gözleri fırıl fırıl dönerek bakıyor. Öyleleri varki dükkanın önünden geçen evli bekar demeden kadına kıza laf atıyor, ardından konuşuyor. Eğer olayı dine dökeceksen bu yönüyle bak jojo kardeş.

Ha Konuya gelince, az parayla iş kurup, borçla iş kurup, sonra dayanamayıp, yetşemeyip krediye borca bulaşıp sonra batıp sonrada ise alacaklıyı, bankayı suçlamak o kadar kolayki.

Çoğu esnaf alışmış yatmaya, bi zaman sonra patlak veriyor, sonrada Allahım bana niye vermiyon, devlet ana bana niye sırtını çevirdin, avm ler yedin bitirdin beni, ah banka ah senden daha büyük bir tefecimi var. Ne kadar kolay yaw bunları demesi yapması.
Mali Müşavir

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Tekstil