Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Zeytin Yetiştiriciliği Ve Zeytinyağı İmalatı

BaşlatanTülin AlpaydınTarih17/12/2012 16:17:20Yorum82

İlk mesaj
Yeni Üye34 yazı
Merhaba Koniks üyeleri
Az bütçem var. Ek iş yapmak istiyorum. İçinde zeytin ağaçları olan 150-200 ağaçlık tarla satın alıp zeytin veya zeytinyağı satmayı düşündüm. Fizibilite çalışmalarım var fakat bu işi konusunda deneyimsizim. Bu işin püf noktaları konusunda desteklere ihtiyacım var.
öncelikle 2 sorum var
1. si zeytin ağacı dikilmiş tarlamı almak daha avantajlıdır?
2. si tarla alıp zeytin fidanları dikmek mi daha avantajlıdır?
ARTI GROUP REKLAM VE MATBAA HİZMETLERİ

Yerleşim Türkiye / İzmirMeslek Reklam
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
82 yorum
Yeni Üye35 yazı
Zeytincilik bitmiş durumda yada can çekişiyor hasat sonu yağın litresini anca 3,5-4 tl den satıyoruz ama aynı yağ şişelenip etiketlenince oluyor 8 tl. adaletsizlik var ortada. Hazır ekili zeytinlik almanda fayda var çünkü ekdiğin taktirde gerçek anlamda verim alabilmen için 20 sene gerektirir. :) yani işin çok zor bunlar şimdilik aklıma gelenler.

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Ylaç Sektörü
Yeni Üye54 yazı
Slm. koniks uyeleri ben de muglaliyim hemserimin dedigine katiliyorum yetismis zeytin agacli tarla almanizi tavsiye ederim.su anda zeytin yagi cok ucuz birde bu yil mahsul cok inaniyorum ki Disa ihracat yada bizim milletimiz zeytin yagini daha cok tuketirse zeytin yagi gercek degerini bulur .diye dusunuyorum.

Yerleşim Fransa / MontluconMeslek Turizm
Yeni Üye54 yazı

Tulin hanim alacaginiz zeytin tarlasi kac tonum icinde kac zeytin agaci var ve agaclar kac yillik bunlar cok onemli! kolay gelsin.

Yerleşim Fransa / MontluconMeslek Turizm
Yeni Üye34 yazı
Değerli yorumlar için çok teşekkür ediyorum
800 ağaçlık bir tarla buldum. 65.000 tl ye satılık sizce uygun mu?
En kötü ihtimalle bir ağaç kaç kg zeytin veriyor?
Zeytin olarak mı satış mantıklı zeytinyağı olarak mı?

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Reklam
Üye116 yazı
geçen bir zeytin toplamaya gittim bir tanıdığımın zeytin toplaması falan vs bayağı zahmetli iş bir daha çağırsa gitmem :). köylü zeytinin yüzüne bakmıyor artık onu gördüm. toplama zamanı aşırı ilgi ve zaman istiyor. zeytin toplamak için işçi bulamıyorlar. çünki toplanan zeytinle toplayıcıya verdikleri günlük para hesaplanınca kar etmek zor oluyor. ama gıda işi her zaman karlidir. şimdi bir değer etmiyor ama ilerde değerlenebilir. yatırım amaçlı düşünüyor paranızda var ise alın dursun. senede bir ayınız tarlada tapanda geçer toplaması diğer işlemleri vs. için...

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Di?er
Yeni Üye34 yazı
Gerçek mesleğim matbaacılık. Birçok zeytinyağı üreticisi müşterilerim var. onlara etiket ve ambalaj temin ediyorum. Zeytin ve zeytinyağı satmayı ek iş olarak düşünüyorum. Dışarıdan bakıldığında karlı bir iş miş gibi duruyor fakat detaylara inmek gerekli. kendi işimiz olduğu için zeytin toplamak bizim işimiz değil onları sezonluk işçiler ile yapmayı düşüüyorum. Çevrem de tarlada çalışmayı isteyen çok insan var. Hem onlar içinde bir istihdam sağlamı olurum hemde ucundan kıyısından ek iş yapmaya başlarım diye düşünüyorum.

Üye286 yazı
Bu is icin bolge de cok onemli.
Ayvalik,Edremit bolgesini tavsiye ederim.
Bu bolgelerde zeytincilik ana meslek ve isci problemi yasanmiyor.
Yeni dikilen agac 5 yil sonra urun verecektir.
Cok yasli olmamak sartiyla hazir dikili yer almaniz daha avantajli olacaktir.
eger pazar konusunda kendinize guveniyorsaniz, ureticiden hazir yagi alip markalastirmak cok daha karli olacaktir.
Bir cok yatirimci bu yolu secmektedir.
Arkadaslarin dedigi gibi 4-5 liralardan yag bulunabiliniyor.

Yerleşim Bulgaristan / YzmirMeslek Ticaret
Yeni Üye18 yazı
tülin hanım zeytin işi meşakkatli iştir. bence zeytini üreticiden toplayıp marka altında turistik şişelerde pazarlayın. asit derecesi düşük sızma zeytinyağını toplayın şık şişelerde marketlerde şansınızı deneyin. önce yerel marketlerden başlayın sonra şubeli olanlara yönelirsiniz. en sonda muvaffak olursanız ulusal marketlerin raflarını hedeflersiniz.

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Ymalat
Yeni Üye34 yazı
Çok teşekkür ederim Kral35 ve vera aksesuar. Vermiş olduğunuz bilgiler benim daha farklı şeyler düşünmeme sebep oldu. Düşüncemi 1 müşterimle paylaştım olumlu tepkiler almakla kalmayıp sipariş bile aldım. az adetli ama olsun. Yapmak istediğimi sizlerle de paylaşmak istiyorum. Akıl akıldan üstündür diye düşünerek sizlerinde düşüncelerini bekliyorum.

* Öncelikle ek iş olarak İçinde zeytin ağaçları olan tarla satın alıp zeytin veya zeytinyağı satmayı düşündüm.
Sonrada meşakkatli bir iş olduğunu keşfedince yağ alıp satmak daha mantıklı geldi.

Her Sabah olduğu gibi personelle günlük toplantımızı yaparken ek iş düşüncemi onlarla paylaştım. ortaya değişik fikirler çıktı.

Şu an promosyon dönemi olduğu için firmalar değişiklik peşinde. Alışılagelmiş çakmak kalem ajand takvim v.b. reklam ürünlerinin haricinde farklılık arayışında (açıkcası matbaacı olarak bu yıl standart promosyonluk ürünleri satmakta çok zorlandık).
Çok değerli bir müşterimize örnek göndermek için Kendi firmamız adına şık bir şişeye 500 ml organik zeytinyağı doldurduk. Üzerine kendi firmamızın logosunu yerleştirerek ön ve arka etiketini yaptık ve etiketin üzerine de Sayın.......................... için (ismini vermek istemiyorum) özel olarak üretilmiştir yazdık.. Bununlada kalmayıp biraz ürünü süsledik. Boyun etiketi, kapişon, kurdel taktık. Arka etikete firmamız ile ilgili vizyonumuzu ve misyonumuzu belirten tanıtıcı bilgi yazdık. ve bu şişeyi silindir bir kutu içerisinde müşterimize gönderdik ve müşterimizin çok hoşuna gitti ve kendi firması için de 100 adet yapmamızı istedi. işin ilginç tarafı müşterimiz kendi zeytinlerimizden üretildiğini düşünüyor. Yani onda öyle bir izlenim uyandı. Bu güzel bir şey aslında.
Bu fikri mutlaka düşünen ve hayata geçiren var olabilir. Biz dönemsel olarak da çok geç keşfettik. Bu tarihten itibaren müşterilerimize sunabiliriz fakat dönüş olduğu takdirde yılbaşına kadar siparişleri yetiştiremeyiz. Müşterilerimize de mahçup oluruz diye düşünüyorum.

Bu fikir yılbaşı için aklımıza gelen bir düşünceydi Peki şimdi bu fikri 12 ay boyunca nasıl ticaretini yapabilirim ?
Zeytin ve zeytinyağı imalatını düşünürken numunemizi onun için zeytinyağı ile yaptık aslında ambalajlanabilen her türlü ürün için bu yapılabilinir. (ilk aklıma gelen mesela şarap)
Ayrıca kişiye özel veya firmaya özel de yapılabilinir.
Turistik yerlerde Yarım kg zeytin yağı şık bir ambalajla 15-20 tl lere satışı mümkün. İşte o pazarı nasıl bulabilirim?

Yeni Üye34 yazı
yok mu parlak fikri olan

Yeni Üye35 yazı
Harika düşünmüşsünüz sizi tebrik ediyorum bizim buradada sistem bu şekilde işliyor. Muğla Aydın ve İzmir yöresinin en çok zeytin üretilen şehri Milas'tır yağ alma durumunuzda bi hafta sonu çıkın gelin buraya derim çünkü zeytin yağı hasat zamanında daha ucuz olur köylü bir an evvel yazdan kalma borcunu ödemek ister oğlunu kızını everecektir yaz başında vs. yaza kalınırsa fiyatlar biraz daha yukarılara çıkar. 0 ve 1 asit yağ alımınızda size yardımcı olabilirim.

Yeni Üye95 yazı
şimdi şöyle bir şey söyliyeyim toprağa yatırım yapmak daima kazandırır. yani diyelim ki 35 yaşındasınız ve siz doğdugunuzda gün gelir kalır diye adınıza 20 dönüp yer alındı ve üstüne 600 ağaç dikildi. yaşamınız böyle mi ilerlerdi.

bugun bahsi geçen yatırımı yapmak ancak bir araba parasıdır. ve üstüne sekiz yaşını doldurmuş zeytin yada ceviz agacı olan arazi 2 katı fiyatıdır. 20 yaşını doldurduğunda o anki piyasasının 10 katıdır. satacak olsanız da ticaretini yapacak olsanız da. iş aynı

100 tane ceviz ağacı dikseniz 15 sene sonra emekli olursunuz. hem dünyaya da bir faydanız olur. projeyi büyük düşünelim şurda 50 kişi orman bile yapar. hep mi yakacaktır insan oğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye34 yazı
katılıyorum size çok haklısınız sayın alacask. Keşke herkez sizin gibi duyarlı olsa

Yeni Üye35 yazı
Arkadaş doğru söylüyor ama toprağa yatırım yapacak kişi toprakla iç içe olmalı öyle şehirde yaşayıp köyde arazi alayım ağaç dikeyim düşüncesi anca emeklilikte yapılabilecek şeyler. Hatta kendim aynı durumdayım birçoğunuz büyük şehirdesiniz biz küçük bir ilçede olmamıza rağmen zeytinliğimizle arazimizin arası 10-15 dakikalık yol olduğu halde ben birtürlü gidip bakamıyorum dipleri çapalanacak gerekirse su getirilecek imar zamanı ki zeytin imarı çok sever vs. uzar gider rahmetli dedem böyle bir hayat sürdü ondan sonra gelenler onun mirasını anca hasat zamanı zeytini topla yağı sık yiyeceğini al kalanını sat şeklinde değerlendiriyor üzerine birşey koymadan. Yoksa herkes ağaç dikmeli teşvik edilmeli buna çok ihtiyacımız var.

Yeni Üye58 yazı
merhabalar
Ben ayvalık bölgesinden istediğiniz kalitede zeytinyağını temin edebilirim. bu yıl zeytinyağında nefaset sorunu var. her yağ sızma tabir edilen 0.5 0.7 asit olabiliyor ama tadı yok, bu ancak hastalıksız kaliteli zeytin tanesi ile olur. İsterseniz benimle irtibata geçin gelin ayvalık a 17 km uzaklıktaki gömeç e zeytini görün 2 saat sonra yagı alın gidin .

Yerleşim Türkiye / BalykesirMeslek Ticaret
Yeni Üye5 yazı
siz türkiyeye yenimi geldiniz türkiye yüzölçumun 3/1 inde zeytin yetişiyor olmayan veya az olan bi işi yapın
ceyhun

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Elektrik / Elektronik
Yeni Üye34 yazı
Sayın Ceyhunerduyan Parlak fikirlerle gelin lütfen, varsa olmayan veya az olan bir iş paylaşın da değerlendirmeye alalım.

Yeni Üye12 yazı
zeytin zeytinyağı firmalarıyla görüşün hem müşteri potansiyeli yakalar hemde fikir alışverişinde bulunup girişimciliğinize katkı sağlamış olursunuz kesinlikle. bende sizinle aynı işi yapacağım ama 1 sene sonra.şuan alım satım yapıyorum.bence firmalarla diyaloğa girmeniz sizin için yaralı olacak ve firmalarında sizin ne kadar ciddi olduğunuzu güven olarakta firmalardan olumlu sonuçlar alacaksınızdır.çünkü bütün işlerde karşılıklı görüşmeler de insan ilişkilerinde işe olan samimiyetten sıcaklıkta önemlidir.hayırlı olsun şimdiden.
&Altın Zeytin&

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Halkla ili?kiler
Yeni Üye98 yazı
G.korede zeytinyagı yarım litrelik siselerde, 15 ila 20 dolar arasında.. tum italyan ve yunan markaları burda.. bir tek turk zeytinyagı yok.. ve inanın turk zeytinyagı gibisi yok.. italyanlarınki cok acı.. yunanlılarınki bize benziyo ama cok acık renk kokusu yok.. goruntu iyi degil.. bilginize.
kaan

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye155 yazı
Bazı arkadaşlar bazı şeyleri çok abartıyor sanırım bir zeytin fidanını ektiğinde hiç sulamaz isen 7 senede tam verimle zeytin alırsınız,
eğer bakımını yapar sularsanız bu süreyi 3-4 seneye çıkarırsınız.
benim fidanlarım 1yılda 1 mt yi geçti.
ayrıca zeytinyağı üretimi türkiyenin 2012 verilerine göre 180.000 tondur.
bunun sadece 19.000 tonunu yurt dışına ihraç ediyoruz.
isrlanda bizden alıyor dünyaya satıyor.
zeytin yağı çok ucuz diyenlere soruyorum,
biraz daha uğrassalar yurt içi diğer pazarlara yada yurt dışına satış yapasalar çokmu kötü olur.
tarladan satma o fiyatı 7 ye çıkarırsın.
bak edremite manisadan aldığı yağı bile 7 den edremit diye satıyor.
reklam yapıyor reklam.
enessay

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye77 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ayvaliklireis
merhabalar
Ben ayvalık bölgesinden istediğiniz kalitede zeytinyağını temin edebilirim. bu yıl zeytinyağında nefaset sorunu var. her yağ sızma tabir edilen 0.5 0.7 asit olabiliyor ama tadı yok, bu ancak hastalıksız kaliteli zeytin tanesi ile olur. İsterseniz benimle irtibata geçin gelin ayvalık a 17 km uzaklıktaki gömeç e zeytini görün 2 saat sonra yagı alın gidin .
ayvalık reis sızma zeytin yağının lt fiyatı ne kadar? yeşil ve zeytin kg fiyatıda verebilirmisin. mail adresim ernestochem@hotmail.com bende bunları alıp satmayı düşünüyorum. teşekkürler
Hayata yeniden başlasaydım, saniyelerin nabzını tutardım.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye15 yazı
zeytincilikte en önemli husus işçiliktir,ya kendin kalabalık olacaksın ucuza gelecek yada çok büyük arazide makina ile hasat edeceksin.öbür türlü batarsınız,mersinde yarıya veriyorlar toplama işini,oda bir alternatif.benim köyde 3 dönüm zeytinim var,işten güçten gidemedik,esnafız,amcaoğluna toplattırdım,3 kişi 2 günde toplamışlar,210 tl işçilik verdik,toplam 220 kg zetin olmuş,sıktırdık 50 kg yağ çıktı,33 tl sıkma parası ,***ür getir arabanın yakıtı kendi emeğin falan hariç nerdeyse başa baş geliyor,kg su 6 tl şu an yağın ,yani sözün özü,hiç ekonomik değil yani,ya yağını kendin perakende pazarlayıp 8-10 tl den satacan yada çok büyük çaplı yapacan.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye77 yazı
Benimde yaptığım araştırmalar ve çok yakınımdaki 20000 in üzerinde agacı olan bir tanıdığımın deneyimlerine göre bu iş nedense türkiyedeki her popüler olan iş gibi mundar olmuştur.

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye58 yazı
gelecek sezona kendinizi hazırlayın. ekim ayında zeytin zeytinyagı üretimi başlar. Bu sezon ham sofralık zeytin ortalama 2 tl toptan zeytinyagı da 5.50 tl idi.

Yerleşim Türkiye / BalykesirMeslek Ticaret
Üye125 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - bangkok.fatih
7 TL ihrcat icin cok pahali bir rakam, 3 TL nin altina dusmeniz gerekli...
her yerde ispanyol italyan yunan zeytin yagi var..
Turk zeytin yagi yok.. mazot un fiyatini dusurmek ve ihraacatina tesvik vermek zorunda hukumet..

Sen 3 TL'ye sofralık zeytinyağı gördün mü hiç? Çiftçi 4 -4,5 Liradan elden çıkarabiliyor ve oda sadece maliyetini kurtarıyor. Eğer varsa ve bulursan (0,4 - 0,8 asit) 3,50 TL den ben alırım direk nakit..

Üye125 yazı
Zeytinyağı satmak için zeytin tarlası almaya gerek yok. Tıpkı zeytin tarlası olanların zeytin sıkma tesisi kurmadıkları gibi. Çiftçilik farklı bir iş, sıkma tesisi kurmak ve işletmek farklı bir iş, tesisten toptan yağ alıp satmak farklı bir iştir. Şayet hala ilgileniyorsunuz sektörle ilgili size doğru kaynaklardan doğru bilgiler verebilirim.

Yeni Üye37 yazı
Mrb Tülin hanım, satmak için zeytin yağı düşünüyorsanız öncelikle yağ fabrikalarında çalışan gıda mühendisleriyle konuşmanızı öneririm. Yağın kalitesi piyasaya sürümü, raf ömürleri vb. gibi konularda donanıma sahip olmalısınız. Şayet üretimse düşündüğünüz bu defa sahibi olduğunuz boş arazilere dağ da olsa devletin çok iyi teşvikleri var, bunu değerlendirin derim. Devlet özellikle zeytin üretimine çok önem vermekte.
H.H

Yerleşim Türkiye / Ystanbul