Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Süt Üretim Çiftliği Tecrübeli Arkadaşlarda Tavsiye

Başlatankaragoz1532Tarih16/10/2012 14:06:24Yorum21

İlk mesaj
Yeni Üye30 yazı
selam aleyküm
ist yakınlarında kiralaya bileceiğim bir çift lik buldum sahibi bayramdan sonra gelip konuşucaz telefon ile görüştük ypıcı yaklaştı hal olur.
benim tecrübeli arkadaşlardan yardım istediğim konu
3o kadar süt ineği alsam ve kiralık çiftlıik ile başlasam (şu sıralar kimse tavsiye etmiyor ) bir çoban ve ben acaba yürürmü.
30 hayvanın günlük masrafı nedir karşılığında kazancı nedir
kışada girecez yeni bir iş için etkis ne olur
ALLAH sizlerden razı olsun

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Otomotiv
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
21 yorum
Yeni Üye19 yazı
Aleykümselam
Benim de kafamda hep süt üretim işi vardı ama ağır maliyetler ve sermaye bulamadığım için havada kaldı (Tabi aklımda ve hayalimde hep modern bir tesis vardı).Ben yapmadım bu işi ama köylü çocuğu olduğumuzdan az çok neyin nasıl döndüğünü biliyoruz.Siz hayvan bakımından anlıyormusunuz Anladığım kadarı ile siz 30 baş ineğin çoban tutup hayvanları besliyecek bakımıyla ilgilenecek ve süt üretmeye çalışacaksınız.Küçük bir hesap yapalım barınak yani çiftlik işinin hallettiniz 30 baş ineğide aldınız ortalama günde iyi ihtimalle o şartlarda nasıl olur bilemem ama inek başı günde 30 lt süt alsanız 900 lt eder.0,60 krşa satsanız 1 ay sonunda 16200 tl gelir çobanın maaşı hayvanların yiyeceği,çiftlik kirası,diğer görünmeyen giderler, kaba yem vs sizde çalştınız kendı emeğinizide çıkarın hastalık çıkarsa tonla veterıner ücreti ilaç masrafları yol ücretleri onu geçtim çoban yarın bırakır kaçarmı,hayvan strese girdimi başın ağrır en çok strese sen girersin hayvanlar la rezilmi olursun daha da daha da neler bin bir zorluğu var bu işin görünürde.Benim bu işte hep düşündüğüm şey profosyonelce teknoloji ile beraber yapabilmektir tabi bunun içinde öz sermayenin güçlü ve devlet kredi teşviklerinden faydalanabilme çapta olmak gerekiyor.Avrupa standartlarında çiftlik düzenli sağım üniteleri ve soğutma tankları hijyenik ortamda üretim sadece sizn hayvanlarınızla ılgınelecek iyi bir veteriner tecrübeli bakıcılar kendi yemini üreteceğin imkanlar arazi traktör ve diğer araç ekipmanları ve iş gücünün olması gerekir.Bence bu hayvancılık doğru yerde doğru iş gücü ve düzgün sürü yönetimiyle en iyi şekilde karlara ulaşır.Bu konuyu çok iyi bilen arkadaşlarımız var fikir vereceklerdir bahsettiğim işi yapmaksa büyük sermayeden en az 100..200 başlık bir tesis yapmalıyızkı birşeyler kazanalım çark dönsün işler rayına girsin günde 5..6 ton süt alalım o zaman belki birşeyler olur tabi benim nacizane görüşüm.Bunun için dedğim gibi Sermaye,İşgücü ve Tecrübeli elemanlar gerekli...Selametle

Yerleşim Türkiye / Kmara?Meslek Yöneticilik
Yeni Üye30 yazı
30 inek 900 litre süt alabilirsen çok iyi bence litre fiyatı 950,1000 lira arası
3/2 si masraf olsa yine kafidir.100 başlık tesis çok büyük paralar lazım zarar ettirmezse sabırla olur inşallah

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Yeni Üye88 yazı
İşin ince hesaplarına girmeden ürettiğiniz sütü kendiniz işleyip ürün haline getirirseniz para kazanırsınız. Yok ben sütü satarım derseniz ülkedeki durum meydanda yurt dışından saman ithal ediliyor. Yem fiyatları belli satılan sütün fiyatı (0.80 kuruş) hazır yem fiyatı 0.80 kuruş ile 1.70 tl arasında. İllede sadace süt üretip satacaksanız en aşağı 1 inek için 3-4 dönüm yeriniz olsun yemini kendiniz üretin..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?renci
Yeni Üye35 yazı
süt besiciligi herzaman karlı biriştir. Ama olay burada çok basit anlatılıyor. 30 litre süt mesela. Bu miktar sadece dogumdan sonra ilk 3 ay alına bilir. Son 3 ay hiç birsey almadan inege bakılacagından kimse bahsetmiyor. Saman bu yıl gercekten sıkıntı. Yem fiyatını sorun etmeyin. inek milleti namkör degildir. Ne verirseniz onu misliyle geri verir. 30 inek satın aldıgınızda 30 tanede yavru alacaksınız ki bunların bedeli ortalama 36000 liradır ki bu para hayvanların en verimli oldukları ilk 6 aylık yem bedeline eşittir. Buradan bakalırsa ilk 6 ayda alınacak olan yaklaşık 120.000 lira kar olarak hanenize yazılacaktır. Nacizane fikirlerim bunlardır. Merak ettiginiz konularda bilgim dahilinde yardımcı olmaya calısacagım

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Ymalat
Yeni Üye27 yazı
a.s değerli kardeşim bence canlı işle uğraşmak zor ve stresli hele bilmiyorsanız bir hastalık çıkar ne yapacağınızı bilemezsiniz yem,v.s temin etmek moral bozmak gibi olmasın ben sizin yerinizde olsam alıp satarım ist. gibi bir yerde biraz paran varsa bence çarkı çok rahat döndürürsünüz.onu yapacağınıza sadece yazın saman alın sadece 3 ay bekletin satın bakın nasıl temiz para kazanıyorsunuz SAKLA SAMANI GELİR ZAMANI boşuna dememişler hep kafanda rahat olur 3 aylık bir bekletmeyle en az %100 bir kar edersiniz en az hakkında hayırlısını diliyorum.

Yerleşim Türkiye / MardinMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye28 yazı
Karagöz çiftlik kaç m2 ?
Kira aylık kaç tl veya senelik kaç tl ?

30 ineği alabilecek ahırı var mı ?
Ahır nasıl ?

İnekleri dışarı salıp mı besleyeceksin yoksa devamlı ahırdamı durucaklar ve devamlı yem alıp mı besleyeceksin?

Sağlam bir boğan var mı ?

Doğacak danaları doğdukları gibi 1-2 hafta içinde satacakmısın yoksa biraz onlarıda besleyip belli kiloya gelince mi satacaksın.

Çıkacak sütleri senin kiraladığın çiftliğe gelip alacak süt fabrikası çevrende var mı ?
Direk süt fabrikasından mı gelip senden sütü alacaklar yoksa aracılar mı gelip alacaklar yoksa sen mi gidip süt fabrikasına sütleri vereceksin ?

Ödeme stilleri nasıl , peşin mi ödeyecekler , yoksa vadeli çek ilemi ödeyecekler ?

Sen orada kaldığında evli isen eşinde , çocuklarında oraya gelecek mi ? yoksa bekarmısın veya emekli vb durumun mu var ?

Yerleşim Türkiye / EdirneMeslek Esnaf
Yeni Üye27 yazı
30 ineğin hepside süt verirse süper hepside doğuma hazırlanırsa ne yapacan yemciyemi borçlanacan..hem hepsi bi anda süt vermez yarısı süt verir yarısda kuru geçer aktif çalışanlar kuru olanları zar zor öder..bide çiflik kiralıksa ...
yunussssss

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Ymam / Din adamy
Yeni Üye44 yazı
Barınak
. 42 x 27 = 1.134 m2 (Kapalı Ahır)
. %10 fire ile her gebe düveden 1 yavru alındığı düşünülürse 90 buzağı doğar. Bu buzağıların % 50 dişi %50 erkek doğdukları varsayılırsa toplamda 90 hayvanlık bir alan sağmallar dışında tutulmalıdır. Sağmal, kurudakiler ve düveler aynı kapalı ahırda, karşılıklı olarak birbirlerinden ayrı olarak bulunmalıdır. Yemleme esnasında tasarruf sağlanır. Bu sayı 90 yerine, bazen hayvanların ikiz doğurmaları sebebiyle 100 olarak tahmin edilir.

Yem Depoları ve Diğer Alanlar:

Alanlar
m2

Konsantre Yem Deposu

291

Kaba Yem Deposu

233

Silaj Çukuru (Silo)

818

Malzeme Deposu

48

Doğum Locaları (2 adet)

20

Revir-Tırnak Bakım-Travay

20

Sağımhane

83

Gübre Çukuru

347

Gezinme Alanları

1897

Toplam Yol Alanı

3055

Bahçe

162

Çiftlik Evi

81

İdari Bina

49

TOPLAM

7.104

TOPLAM GEREKLİ ALAN

8.238 m2

DAMIZLIK HAYVANLAR:
. 100 x 6000 TL = 600.000 TL
Damızlık hayvanlar, sağlık kontrolleri yapılmış, pedigrili, aşıları yapılmış,
Meme yapısı düzgün, tüyler parlak ve düzgün, cidago yüksek, kafa narin ve küçük
Yapılı olmalıdır. Hayvan temininde modern işletmeler tercih edilmelidir.
Not: 4500-5500 TL civarında hayvan temin etmek de mümkündür ancak bu fizibilite
çalışmasında fiyatı 6000 TL olan güvenilir hayvanlar tercih edilmiştir.

ALET-EKİPMAN:

Makine - Ekipman
TL

Otomatik Süt Sağım Sistemi (5 x 2)

25.000-96.000 *

Yem Öğütme Makinesi

1.400

Yem Karıştırma Makinesi (6 metreküp)

26.000

Şamandıralı Suluk (4 adet)

3.640

Otomatik Kaşınma Fırçası (4 adet)

5.800

Yemleme Kilit Sistemi (100 Baş için)

12.500

Buzağı Kulübesi (20 adet)

9000

Sabit Yem Karıştırıcı (isteğe bağlı)

20.000

Yatalık Sistemleri (100 Baş için)

14.000

Süt Soğutma Tankı (5 ton)

14.700

Otomatik Gübre Sıyırıcı (4 adet)

40.000

Traktör

40.000

Yatak Demirleri (100 Baş için)

15.500

Kauçuk Yatak (100 Baş için)

14.000

Gübre Pompası (Kıyıcılı-Karıştırıcılı)

14.000

TOPLAM

291,040TL

*96.000 TL olan sağım sistemi tam otomatik ve bilgisayar destekli olan
sistemdir. Toplam makine-ekipman maliyeti hesaplanırken, otomatik süt
sağım sistemi fiyatlarının ortalaması alınmıştır.
Açıklama:
Ön etüt çalışması genel-güncel ortalama piyasa fiyatlarına göre oluşturulmuştur. Amaç yatırımcıya gerek yatırım sahası gerekse finansal büyüklük açısından bir fikir sunmaktır.
Yatırım kararı ve bunu takiben yatırım yerinin belirlenmesi sonrasında; inşaat projelendirme çalışmaları tamamlanacak, detaylı “Sürü Projeksiyonu” çalışması yapılacak, Süt Sığırcılığı Genel Teknik Kabulleri’ne göre yatırımın mali yapısı ortaya konacaktır.
Hazırlanacak olan “Yatırım Projesi Fizibilite Raporu” gerek yatırımcı gerekse finansman sağlayıcı taraflara ışık tutacak ekonomik, teknik ve mali analizleri içerecektir.

TOPLAM MALİYET

891,040 TL

Not: Toplam maliyet inşaat ve arazi giderlerini içermemektedir.

YEM MALİYETİ:
1 Sağmal için: 600 Kg, % 3,5 yağlı, % 3,2 Proteinli, % 4,8 Laktozlu 30 Lt süt için hazırlanmıştır.

MİKTAR ( Kg)
YEM

TL

20

Mısır Silajı

3.0

4

Yonca Kuru Otu

1,60

1

Razmol

0,48

2

Mısır Kırılmış Kuru

1,20

1

Kepek

0,55

2

Soya Küspesi

1,70

0,1

Vitamin Premix

0,75

0,1

Dikalsiyumfosfat ( DCP)

0,65

30,2

TOPLAMLAR

9,88 TL

. Hayvanın bir kuru madde tüketme kapasitesi vardır. Yüksek süt verimi olduğunda (40-45 lt) normal yemlerle gerekli enerji ve protein ihtiyacı, hayvanın tüketme sınırlarını aşmaktadır. Kağıt üzerinde rasyon tutsa dahi hayvan bu yemin hepsini tüketemediği için istenilen verim alınamamaktadır. Yüksek süt verimi için by-pass yağ ve by-pass protein kaynakları kullanılmak zorundadır. Bu hammaddeler de maliyeti yükseltecektir. Ancak verim artacağından dolayı 1 lt sütün maliyeti de düşecektir. Yukarıdaki rasyon örneği 25-30 lt süt veren bir hayvanın ihtiyaçlarını karşılamaya yetecek niteliktedir. By-pass yağ ve proteine ihtiyaç duyulmaması sebebiyle bu rasyonun maliyeti, yüksek verimliye göre düşüktür. Bu rasyonun sadece sağmallar için hazırlandığı unutulmamalıdır. Sürü içinde düveler, buzağılar, besi için ayrılan erkekler de bulunmaktadır. Örneğin düvelerin yem maliyeti oldukça düşüktür.(sadece kaba yem ve az miktarda düve konsantre yemi ile beslenebilirler) . Kuru dönemin 1.yarısında bulunan inekler sadece kaba yeme dayalı beslenebilirler.

SÜT MALİYETİ ve GELİRİ:
. 1 Litre sütün yem maliyeti : 9,88 TL / 30 lt süt = 0.329 TL
. 1 Litre çiğ süt satış fiyatı (% 3,5 yağlı) : 0.75 TL (kaliteli süt 0,85-1 TL’ye de satılabilir)
. Hayvan başına süt geliri : 30 lt çiğ süt X 0.75 TL = 22,5 TL
. Hayvan Başına Sütten Kazanç:

* Yem maliyeti toplam maliyetin % 70’ i kabul edilir Bu veri ışığında ;

9,88 x (10/7) =14.11 TL / Hayvan Başsına Toplam Maliyet

Süt Kazancı (22,5 TL) - Hayvan Başına Toplam Maliyet (14.11 TL ) = 8,39 TL

8,39 TL (Hayvan Başına Net Kazanç) x 100 Baş Sağmal Hayvan

= 839 TL/Gün (Sadece Sütten Elde Edilen Net Kazanç)

Yerleşim Türkiye / DüzceMeslek Di?er
Yeni Üye44 yazı
rica ederim.. bende sizin gibi araştırma yapıyorum:)

Yerleşim Türkiye / DüzceMeslek Di?er
Yeni Üye35 yazı
kitaplara bakarsanız bu rasyon ile hayvan bakabilirsiniz. Ama gercek hayatta böyle bir çiftlik yok. bu işe girmeden önce türkiyede hayvancılıgın profosyonelce yapıldıgı tek yer olan trakyada ki herhangi bir ciftligi veya köyü ziyaret etmenizi tavsiye ederim. göreceksiniz ki bu iş burada anlatıldıgı gibi komplike degil.

Üye242 yazı
Gelir tablosunda günlük 30 litre süt geliri hesap eden arkadaşların bu işi bilmediklerini sadece duyumlarla hareket ettiklerini düşünürüm. çünkü bir hayvan 360 gün süt vermez. 300 gün de 30 litre süt vermez. çiftlikteki bazı hayvanlar kısır kalır, bazı hayvanlarda mastit(meme yangısı) problemi olur ve süt vermez. Bir hayvan doğum yaptığında ilk iki ayda süt verimi artar ve pik noktasına çıkar (bu pik noktası 30 litre civarıdır bazıları 30 litreye de çıkmaz)daha sonra zamanla azalır ve doğuma iki ay kala tamamen sütten kesilir.Süt hayvancılığında bazı yıllarda güzel paralar kazanılırken bazı yıllarda ise zarar bile edilebilir. Bu yıl kaba yem pahalı olduğundan kar eden çiftlikler kaba yemini ve konsantre yemin bir kısmını kendi üretebilen çiftliklerdir. diğer işletmeler şuan için zarar etmekte bu nedenle de bazı işletmeler elindeki damızlık inekleri kesime sevketmektedir. Bu krizi atlatabilen işletmeleri ise güzel günler beklemektedir.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Veteriner
Yeni Üye30 yazı
bu işin bu şekilde hesabı olmaz mı yani

Yeni Üye35 yazı
koyun bakıcılıgı inek bakıcılıgına göre cok farklıdır. İnek besiciliginde kapalı bakmak şarttır. Kesif yem olmadan süt almak imkansızdır ticari manada. Ama koyunda kapalı bakmak tamamen zarardır. Kücük bir örnek, bir inek agırlıgının % 3 oranında yem ile beslenirken koyunda bo oran %7 dir. Artı bölgede daha önce denenen hayvan olması şarttır. Gecen yıl ithal edilen merinos cinsi koyunlar, yerli kırma merinoslara oranla yaklasık % 30 daha az kilo yapıp bakıcılarını zarara ugrattılar. yanlış anlamayın ama oranın en uyanıgı sen degilsin. Denenmemiş bir şeyi ilk sizin denemeniz kumarda kılıc atmaktan farklı degildir.Kılıc oyunda bile şansınız %50 iken bunda o kadarda degildir. Her hayvan her iklimde verim vermiyor

Yeni Üye30 yazı
bangkok arkadaş sen nasıl gittin oralara ne sebep oldu bilmiyorum ama ben dayanamam hasrete
ata sözü var bülbülü altın kafese koymuşlar vatanım demiş
evli çocuklu bir aile çok zor sende inşallah en yakın zamanda dönersin

Yeni Üye14 yazı
arkadaşlar benim sanayi elektiriği ve sondaj kuyusu olan merkeze 14 kilometre uzaklıkta 23 dönüm yerim var süt sığırcılığı yapmayı düşünüyorum arkadaşın yukarda anlattığı gibi düşünmüyorum serbestleme yapmak daha mantıklı kuzey tarafını duvar örüp belli kısmını etenette kapatarak yemlik ve suluk olan bir sistem.neyse bunları ben yapacagım projeside hazır ziraat bankası için fakat teminat olayını aşamadığımdan beklemekteyim ve dediğiniz gibi 6000 bin liradana inek almakta saçma piyasadan 3000 bin liradan toplarsınız,küpe numarasını ziraat bankasına vererekten kredilendirebilirsiniz.
denizzz

Yerleşim Türkiye / BalykesirMeslek Memur
Yeni Üye30 yazı
internetlerde 3500 civarında inekler satılmakta ve adamlar gelim misafirimiz olun sağarkende yanımda kalın görün ne kadar süt verdiğini bu hayvanlardan 30 tane alırsam ve çiftlik kiralarsam sıkıntı yaşarmıyım
yapan arkadaşlar

Yeni Üye35 yazı
acık besi olayınada açıklık getirmek lazım. Acık besicilikte hayvan bakımı tabii ki daha rahattır ama bu sadece yaz aylarında gecerlidir. Teorikte -26 dereceye kadar acık besicilik yapılır deniliyor ama, hava sıcaklıgı 20 derecenin altına düstügünde hayvan tüye gidiyor ve otomatikman süt verimi düsüyor. Onlarından birer canlı oldugunu unutmamak lazım. 12 ay açık besi pratikte uygun degildir.

Yeni Üye35 yazı
Sayın karagöz, eger 30 litre süt veren inegi 3500 liradan alabiliyorsanız kesinlikle kaçırmayın. Otomatikman 30 adette yavruları olacak ve tanesinin 1200 lira oldugunu düsünürsek 2300 liraya gelmiş olacak. Ama bilmeniz gereken birsey daha var şap hastalıgına karşı anadoludan trakyaya hayvan gecirilmesi imkansız degil ama cok zor

Yeni Üye30 yazı
o da var tabi ist hayvan geçişi yasak trakya krklareli o tarafa bakıcaz o zaman ama o fiyata hayvan bulma olasılığı nedir

Yeni Üye35 yazı
trakyada yeni dogum yapmış 30 litre süt veren bir inegin fiyatı 4-5000 arası. Ama toplu olarak yeni doğum yapmış hayvan bulmak zor. Köyleri gezmeniz lazım. Gebe hayvan almak çok riskli. Kimse para kazandıracak iyi inegini satmaz, unutmamak lazım. Bunun yerine benim size tavsiyem 6- 12 ay arasında erkek dana almanız. Erkek dananın bakımı kolaydır artı riski sıfırdır. Şöyleki canlı agırlık fiyatı 22-10-2012 tarihli edirne ticaret borsasında 10.50 tl. Bu aylar arasındaki bogaların günlük agırlık artışı 1.5-2 kg dır. Yani paranız hergün artar. Bunuda göz önüne almanızı tavsiye ederim