Bu urunler de guzelmis. Ama dedigimiz gibi pazarlama onemli.
Mesela forumda devamli sahte para kalemi satmaya calisanlar var. Gecende de biri soruyordu, 'kurban zamani geldi, kurban pazarinda ne satabiliriz' diye. Her bayram klisedir, sahte parayla kurbanlik satin alan dolandiricilar.. Iste pazarlamaya uygun ortam..
Akinselcuk'un yaptigi ilk yorum cok onemli. Bu isin bir kere yapilacak ve kimin yapabilecegi hakkinda bilgiler iceriyordu…
Girisimcilerin yaptigi en buyuk yanlis is plani yapmamasi. Cok cok iyi fikriniz olabilir ama daha once de belittigimiz gibi bu para kazanmaniz veya projenizi hayata gecirmek icin yeterli degildir. Fizibilitenizi iyi yapmaniz lazim. Mesela bana gore Turkiye'deki en iyi icerik ureten site olan
www.uzmantv.com kurulduktan tam 4.5 yil sonra ilk parasini kazanmis. Diger tarafta da kütük ornegi :)
Son olarak musteri sizin satmaya calistiginiz urunu almiyor olabilir. Nasil yani ?
Soyle ki;
Dunyada yonetim gurusu diye nitelendirilen Harvard'li Prof. Clayton M. Christensen'in bir soylesisine katilma firsati bulmustum. Kendisi dunyadaki sayili firmalarin danismaligini da yapiyor.
McDonalds'in milk shake urununu bilirisiniz. Bu urunu piyasaya surmeden once bir pilot bolge secmisler. Urunu gelistirmek icin gunlerini harcamislar, cesitli aromalar, sut orani vs cesitli formuller uzerinde calismalar yapmislar. Yapilan saha arastirmasi sonucu urunun gunun belli saatlerinde cok fazla satildigini diger saatlerde satilmadigini farketmisler. En son olarak da saha calismasi yapip musteriye sormuslar bu urunu neden aliyorsunuz? diye ..
Sonuc oldukca sasirtici cikmis..
Pilot bolge olarak secilen sube sehir merkezi ve sanayi bolgesi arasindaki bir subeymis. Henuz uykusunu acamamis insanlar evden isyerine giderken direksiyonda uyumamak icin milk shake aliyorlarmis. Milk shakein icindeki meyve parcalari, meyve suyu gibi icerken agiza takildigi icin insanlari uyariyor ve uykusunu aciyormus. :)
Yani musteri, en lezzetli formulu gelistirmeye calisan Mc Donalds’in sattigi urunu degil, kendi ihtiyaci olan urunu aliyormus . Musterinin lezzetle ilgili hic bir dusuncesi yokmus.
Bu bakimdan Sayin VSL'nin kutuk icin yaptigi garsiyoner evi benzetmesi de onemli; her musteri sizin satmaya calistiginiz urunu almiyor olabilir :)
Dedigimiz gibi, urununuz cok iyi olabilir, urununuze kendinizi inandirmis da olabilirsiniz ama onemli olan musterilerin ne istedigidir…