Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Time'a Kapak Olmak

BaşlatanomnivorTarih08/10/2012 22:15:15Yorum10

İlk mesaj
Yeni Üye69 yazı
Basliktan da belli oldugu gibi bu seferki konumuz Time'a kapak olmak :)

The Big Lebowski filmini izlerken bir sahne gozume takildi. Esas oglan Lebowski su sekilde : " http://www.youtube.com/watch?v=0nIU4nHAXOU " Time'a kapak oldu.

Videodaki urun dikkatimi cekti. Sonucta hangimiz Time'a kapak olmak istemez ki :)

Dusunsenize her aynaya baktiginizda kendinizi Time kapaginda goruyorsunuz. Muthis gaz kaynagi...

Ben de Time'a kapak olmak istedigimden ilgili urunu Google Amca vasitasiyla arattim ve Turkiye'de satisinin olmadigini gordum. Yilin annesi-sevgilisi-arkadasi oskarinin bile ilginc hediyelik esya satan yerlerde yok sattigini dusununce bu urunun olmamasini yadirgadim.

Velhasil uretimi de nispeten kolay olan bu urunu uretip, pazarlamasini da uygun sekilde yapan olursa bu isten ekmek yiyecegi kanaatindeyim.

Makalelerimin yaninda bundan sonra bu tarz aklima gelen fikirleri de paylasma karari aldim. Umarim birilerine faydam dokunur, esen kalin ...

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Danışmanlık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
10 yorum
Editör5590 yazı
Ürün çok güzel. Tasarımda fayda yaklaşımıyla mükemmel bir düşünce. Ama bizi para ilgilendiriyor. Bunu herkes, ama her gören herkes yapabilir. Üretimi çok basit.

Diyelim ki uyanık ve becerikli bir öğrenci veya eli uyanık becerikli eli boş birisiniz. Bu üründen derhal çok da kaliteli bir görüntü ile ürettiniz. 10 adet veya 300 adet. Çıktınız pazara çarşıya esnaf dükkanlarına bunları sattınız. Harçlık olur voli vurdum dersiniz. Aynı yerlere bir daha satamazsınız. Bitsin de isteriz derler. Başka yerlere daha da satılmaz. Yerlerde bir satış işi olur. Tam öğrenci işi. Devamlılığı yok. Kısa sürede bir harçlılık voli. Hepsi bu. Ama ürün güzel. Bu güzelim ürünle olan bu olacak.

Gene diyelim ki imkanı çok bir işletme patronusunuz. Sevdiniz bu ürünü gerekli çalışmayı yapıp en hasından binlerce yaptırdınız. Zaten var olan ekibinize verdiniz satsınlar yaysınlar diye, zaten ulaşabildiğiniz magazalarınıza koydunuz. Makul bir fityatla. Kapış kapış gitmez ama her gören önüne dikilir bir espri yapar ürünü çok beğenir nasıl yapıldığını şöyle bir inceler ve almaz. Arada derede bir iki çanın (çan eğrisi sınırları) dışında gezen çıkar alır. Alanında hevesi ve ilgisi ilk üç günden sonra geçecek sonraki zamanlarda evine gelen insanların içinden çok uygun olduğunu düşündüğü bir iki kişiye yılda bir olmak kaydıyla espri yapacaktır ürünün karşısında.

Bu bir işporta ürünü. Daha ileri gidemez. Hediyelik olabilir. Eşantiyon olabilir. Kısa süreli harçlık çıkarma ürünü olabilir. Öğrenciler bunu evde bile rahatca yapar diğer öğrencilere de satar.

Zaten Amerikan milyoncularında bu tip epey bir ürün var.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye69 yazı
Sayin akinselcuk gerekli aciklamalari ayrintisiyla yapmis.
Benim ve akinselcugun'da belirttigi gibi urunun yapimi basit ve buna gore bir pazarlama stratejisi gelistirilmesi lazim.

Gecen denk geldigim bir durumu sizlerle paylasmak istiyorum. Ev dekorasyon urunleri satan MUDO Consept % 35 indirim ile 945 TL'ye kutuk satiyor. Bildiginiz kutugu Endonezya'dan ithal, 100 yillik bir fosillesmeyle olusmus vs diye allayip pullayip kapis kapis satiyorlar.
Ne sattiginiz kadar onu nasil pazarladiginiz da onemlidir. MUDO'da bunun en guzel ornegi :)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Üye628 yazı

AFFFERİNN MUDO'YA PAZARLAMAYI İYİ BECERİYOR

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Editör5590 yazı
Ben o dükkanın işletmecisi olsam her satın alanın ardından en az bir kaç dakika gülerdim. Kendimle de gurur duyardım.

Bu kütüğü alıp akşam evdekilere 945 liraya harika bir şey aldım diye gösterecek olsak . . . Hanım koş gel ne aldım bak desek mesela. Ne aldın ? Sana kütük aldım...
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye628 yazı
Akın bey gülmezdiniz kesinlikle, kendinizle gurur duyar ben iyi bir satıcıyım derdiniz, hepimiz böyle yaparız.

Mesela o kütüğü alıp eve ***ürür, gelen misafirlerinize bu kütüğün bütün özelliklerini hatta birazda katkıda bulunarak hikayesini anlatır, 100 yıllık fosilleşme ile nasıl oluştuğu konusunda entellektüel konuşmalar yaparak farklı bir statü kazanırdınız.

Veyahut ;

Alıp bu kütüğü (mesela diyorum tabi :-) Bekar olarak kullandığınız , garson yeri mi ne ? diyorlar (Ben pek anlamam bu işlerden ) özenle dekore

ettiğiniz bu eve ***ürüp , misafir ettiğiniz arkadaşlarınıza sohbet arasında gene bu kütüğün özelliklerini anlatıp onların sizin ne kadar özel ve bol

paralı bir adam olduğunuz konusunda bilgilendirmiş olur ve size sıkı sıkıya bağlanmalarını sağlarsınız. Düşünün şöyle bir ;, sabah siz işinize gittiniz,

arkadaşınız da evine , ve arkadaşıyla telefonda konuşuyor, '' Kız anam varya geçen gün tanıştığım adam, çok entel , bilgili , akıllı vede çoook

zengin, adam da bir de kütük varki soorma gitsin !!!!!!!!!!!! :-)

Mudo ya verdiğiniz parayı kat kat çıkarırdınız.

Üye628 yazı
Omnivor kardeşim mesela TIME a ek olarak bu ürünleride düşünebilirsin sanırım. Bunlar bence daha garantili satar.

[url=http://bit.ly/c25MCx][/url]

Yeni Üye69 yazı
Bu urunler de guzelmis. Ama dedigimiz gibi pazarlama onemli.
Mesela forumda devamli sahte para kalemi satmaya calisanlar var. Gecende de biri soruyordu, 'kurban zamani geldi, kurban pazarinda ne satabiliriz' diye. Her bayram klisedir, sahte parayla kurbanlik satin alan dolandiricilar.. Iste pazarlamaya uygun ortam..

Akinselcuk'un yaptigi ilk yorum cok onemli. Bu isin bir kere yapilacak ve kimin yapabilecegi hakkinda bilgiler iceriyordu…

Girisimcilerin yaptigi en buyuk yanlis is plani yapmamasi. Cok cok iyi fikriniz olabilir ama daha once de belittigimiz gibi bu para kazanmaniz veya projenizi hayata gecirmek icin yeterli degildir. Fizibilitenizi iyi yapmaniz lazim. Mesela bana gore Turkiye'deki en iyi icerik ureten site olan www.uzmantv.com kurulduktan tam 4.5 yil sonra ilk parasini kazanmis. Diger tarafta da kütük ornegi :)

Son olarak musteri sizin satmaya calistiginiz urunu almiyor olabilir. Nasil yani ?

Soyle ki;

Dunyada yonetim gurusu diye nitelendirilen Harvard'li Prof. Clayton M. Christensen'in bir soylesisine katilma firsati bulmustum. Kendisi dunyadaki sayili firmalarin danismaligini da yapiyor.

McDonalds'in milk shake urununu bilirisiniz. Bu urunu piyasaya surmeden once bir pilot bolge secmisler. Urunu gelistirmek icin gunlerini harcamislar, cesitli aromalar, sut orani vs cesitli formuller uzerinde calismalar yapmislar. Yapilan saha arastirmasi sonucu urunun gunun belli saatlerinde cok fazla satildigini diger saatlerde satilmadigini farketmisler. En son olarak da saha calismasi yapip musteriye sormuslar bu urunu neden aliyorsunuz? diye ..

Sonuc oldukca sasirtici cikmis..

Pilot bolge olarak secilen sube sehir merkezi ve sanayi bolgesi arasindaki bir subeymis. Henuz uykusunu acamamis insanlar evden isyerine giderken direksiyonda uyumamak icin milk shake aliyorlarmis. Milk shakein icindeki meyve parcalari, meyve suyu gibi icerken agiza takildigi icin insanlari uyariyor ve uykusunu aciyormus. :)
Yani musteri, en lezzetli formulu gelistirmeye calisan Mc Donalds’in sattigi urunu degil, kendi ihtiyaci olan urunu aliyormus . Musterinin lezzetle ilgili hic bir dusuncesi yokmus.
Bu bakimdan Sayin VSL'nin kutuk icin yaptigi garsiyoner evi benzetmesi de onemli; her musteri sizin satmaya calistiginiz urunu almiyor olabilir :)

Dedigimiz gibi, urununuz cok iyi olabilir, urununuze kendinizi inandirmis da olabilirsiniz ama onemli olan musterilerin ne istedigidir…

Üye628 yazı
Omnivor kardeşim Prof Clayton un teşhis ve tedavilerine söyleyecek sözümüz yok, doğru bilgiler doğru yerden alınmalı elbette.

Ancak konuyu şurada biraz açmak zorundayız.

''MÜŞTERİNİN NE İSTEDİĞİ ÖNEMLİDİR '' Bence çok önemli değildir, hatta hiç önemli değildir.
Çünkü bir ürünü üretirken, kendimizi inandırmış da olsak, ürünümüz çok iyi de olsa, bu ürünümüzün satılabileceği anlamına gelmeezz.
Ürünü müşteri almak zorunda hissetmelidir. Aşağıda sıralamaya çalışacağım nedenlerden en az bir yada ikisine uymalıdır, aksi takdirde satamazsınız.

1-Daha fazla para kazanmak için, (Karlılık için )
2-Daha rahat olabilmek için
3-Övgü almak için
4-Daha fazla zevk almak için
5-Güzel şeylere sahip olmak için
6-İşlerini daha kolaylaştırmak için
7-İşlerini daha hızlandırmak için
8-Komşusuna veya rakibine ayak uydurmak için
9-Zengin görünmek için
10-Olduğundan genç görünmek için
11-Verimli olmak için
12-Dostluğu satın almak için
13-Stil sahibi olmak için
14-Aşkını ifade edebilmek için
15-Organize olabilmek için
16-Enerji tasarrufu sağlamak için
17-Güvenli hissetmek için
18-Kabul görmek için
19-Daha sağlıklı ve formda olmak için
20-Karşı cinsi etkileyebilmek için
21-Modaya uygun olabilmek için
22-Daha iyi iletişim sağlamak için
23-Daha temiz olmak içi
24-Popüler olmak için
25-Konfor sağlamak için

Yukarıda aklıma hemen gelen 25 tane satın alma iç güdüsünü sıraladım bunlar 50 nin üzerindedir, Üretimini yaptığınız ürün bunlardan, yada burada olmayanlardan en az bir kaçına uygun olmalıdır,

Müşteri hiç bir zaman yukarıdaki kütüğü almak için sokağa çıkmaz, ama kütüğü koyduğunuz mekan, durum, ambians, o müşteriye o kütüğün satın alınması halinde , yukarıda saydıklarımdan en az 3 yada 4 şıkkı da alır kütükle birlikte onları da almış olacaktır, buda zaten 945 liraya kütüğü sattırmaya yeter.

Yukarıda vermiş olduğunuz Mc Donalds'ın milk shake örneği farklı bir durumdur. Burada tüketici ürünün farklı bir yönünü keşfetmiş, tadından bile bir haber sadece milk shake in satın alma amacını değiştirmişlerdir.

Fakat bir Ürünün satın alma amacının dışında kullanım örneklerine gelecek olursak dünyada hiç kimse Türk milletinin önüne geçemez :-) .

1-Emniyet kemerinin metal tokasının - bira açacağı olarak kullanmak !

2-Örgü şişi- kulak karıştırmak için !

3-Beyzbol sopası - Ülkemizde onbinlerce Beyzbol sopası satıldı, ama ararsanız hiç bir tane Beyzbol topu yok !

4- Salatalık , patlıcan , muz gbi meyve ve sebzelerin amacı dışında kullanılması !

5-Yatak -ütü masası yerine

6- Din - ( Dinler maalesef bütün dünyada amacı dışında kullanılmakta :-(

Şimdilik aklıma gelenler bunlar.
Müşteri hiçbir zaman haklı değildir , olamazda, Biz neyi istiyorsak onu satmalıyız, satın alması gerektiğine inandırmalıyız.

:-)

Yeni Üye69 yazı
Yazi ve cevaplar tam da istedigim gibi oldu. Laf lafi acti beyin firtinasi olusmaya basladi ..

Konuya katki yapacak arkadaslar muhakkak vardir. Konunun guncel tutulmasinda fayda var.

Ayrica, reklam hakkinda yazdigim su yazi http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=57639
Ve is plani hakkinda yazdigim su yazi http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=57433
konuyu zenginlestirecektir.
Firtinaya devam :)

Yeni Üye83 yazı
İlginç ve ilgi çekici ürünler. Ancak böyle bir şey yapıldığında firmaya isim hakkı ödemek gerekmez mi?

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Di?er