Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Sermayesiz İş Fikri (yardım Değil Öneri)

BaşlatanBoranAkkanTarih07/10/2012 04:14:03Yorum3

İlk mesaj
Yeni Üye20 yazı
Merhaba arkadaşlar. Tecrübelerime dayanarak çok az sermayesi olan veya hiç sermayesi olmayan kişilere bir iş fikrim var. Ben yapmak istiyorum ve yapacağım da ama diğer insanlar gibi paylaşmamayı sevmiyorum.

Bahsedeceğim iş havuzculuk. Size zor veya tecrübe gerektiren bir iş gibi görünebilir ama aslında çok basit bir iş. Halı yıkama işi ile ilgili fikir aradığım başlığımda butik bir otel işlettiğimi söylemiştim. Bu otelin havuzunun temizliğini ve bakımını ben yapıyordum.

Kazanılacak parayı yazmazsam bir çok kişi okumayacak biliyorum. Ama bu tembel insanlara da yardımım olsun isterim.

Bir binanın veya sitenin havuzu ortalama boyutlardadır. Derinliği 1.6-1.7 olur genellikle veya 1.4-1.5ten başlayıp söylediğim boyutlara doğru derinleşir. Bunların genişliği uzunluğu değişebilir. Fakat ortalama 10*10 boyutunda bir siteden kazanılacak para 250 liradır. Haftada sadece 1 gün uğrar 3-4 saatlik veya az daha fazla saatte işinizi halledip gidersiniz. Bu fiyatı büyüklüğe göre artırabilir veya düşürebilirsiniz.

Şimdi şöyle oluyor bir havuzun temizliği bir kaç bölüme ayrılıyor.
1- Dip temizliği
2- Yüzey temizliği
3- Kimyasallar ile suyun hijyenini sağlamak

Dip temizliği işin en basit 2. kısmıdır. Eğer hiç sermayeniz yok ise sitenin sahip olduğu elektrikli süpürge tarzı bir ürün vardır. Ürün şudur:
http://www.sektorde.com/galeri/urun/buyuk/havuz-supurgesi-3c5-2450.jpg
Bu ürün zaten sitelerin kendilerinde vardır. Borusunu ve hortumunu takıp hortumun ucunu havuz motorunu temizlik moduna aldıktan sonra havuzun içinde yere uzanıp elinizle sokabileceğin bir delik vardır.
Bunu yapmadan önce borunun içinde hiç hava kalmadığına emin olmalısınız. Boruyu dik tutarak suyun içine sokacaksınız ve sonuna geldiğinizde diğer ucundan su çıkmasına dikkat edin bunun için.
Ayrıca çok önemli bir uyarım var hortumu deliğe, deliği çalıştırmadan sokun. O kadar şiddetli çekiyor ki kolunuzu kaptırırsanız daha iyileşme şansınız olmayabilir.
Süpürgeyi yavaş yavaş havuzun içinde dolandırın. İyice dolanın. İşiniz bittiğinde gereken kimyasalları dökmelisiniz ki onları da anlatıcam.
Ayrıca dip temizliği yapmadan 1 gün öncesine kadar devir daimin 1 gün boyunca çalışmamış olmasına dikkat edin.

Gelelim yüzey temizliğine. Bu iş biraz sinir bozucu bir durumdur. Yine sitenin veya apartmanın sahip olduğu fileler vardır. Bunlarla çok az bir temizlik yapabilirsiniz. Fakat iyi temizleyebilmek için 2 haftada bir çöktürücü atmanız lazım. Buna dikkat edin. Diğer ilaçlar litre litre atılırken bu kimyasal bir su bardağı dolusu atılıyor ve havuzun her köşesine damla damla sayılacak şekilde atılıyor. Dikkat edin. Biz kuzenle bilmeden 2 kere ard arda atmışız ve 25 kiloluk çöktürücüyü 1 günde dökmüştük haha. 1 ay kendine getiremedik havuzu.
Dediğim gibi yüzey temizliğinin en iyi yöntemi çöktürücüdür. En iyi temizlik yöntemi için gittiğiniz sitelerin havuzlarına bir gün önce geceden uğrayın devirdaim zaten kapalıdır o gün. Gece 1.5 bardak çöktürücüyü atın diğer gün gelip temizleyin.

Kimyasallara gelince en dikkat edilmesi gereken bu ama en basiti de bu. Gereken bir kaç kimyasal var sadece. Havuzcular mal satmak için hiç önemi olmayan şeyler satarlar.
Sizin kullanacağınız kimyasallar klor, çöktürücü, yosun önleyici ve ph düşürücüdür. Bunlar dışında sakın kimyasal kullanmayın havuzda yüzülmez hale gelinir.

Bu kimyasalların oranı için bir şeyler söylemek zor ama bizim otelin havuzuna göre şöyle yorum yapayım.
havuz 1.6 derinliğinde. Uzunluğu 5 metre kadardı. Genişliği çocuk havuzuyla birleşesini sayarsak 3.5 metre falandı. Buna göre kullandığımız klor şöyleydi:
2 tane kullanılan devir daim kapağı için toplam 4 tane klor tableti atıyorduk. Klorlar tablet olursa daha iyi olur oranını ayarlamanız. Bunların her 2 günde 1 atılması gerekir. Bunu sitedeki sizden sonra temel şeylerini yapabilecek birinin yapması lazım. Veya arabanız varsa her siteye tekrar uğrayıp sizin yapmanız gerekir. Klorlar devir daim açıkken kullanılır. Devir daim günlük 8 saat açık kalır. Klor havuzun rengini yeşilleştirir. Klor attığınızda yosun önleyici de atmanız gereklidir. Tüm havuza eşit bir şekilde atmanız lazım. Bizim otelin havuzuna göre biz 2.5-3 litre atıyorduk. Bunu bidonun litresine göre göz kararı yapabilirsiniz. Sadece az biraz daha fazla atın yarım litre kadar klorla aynı anda kullanacağınız için. Rengi dengede kalsın. İlk denemenizde tutturamazsanız siteye parlatıcı aldırın. Onu rengini tutturana kadar dökebilirsiniz ve o oranda devam edebilirsiniz.
Son olarak ph düşürücü vardır. Bunun oranlarını da 1.5-2 litre kadardır yüksek ph değerinde bizim otelin boyutlarına göre. Ph'ın 7.6da durması gerekli. Bunlar için makineler var fakat pahalı sayılır ve gereği yoktur. Daha ucuzu olarak bir tüp var. Bu tüpte 2 tane delik var. Bunlara havuzdan su doldurup içine hapları atıp kapağını kapatıp sallamanız gerekli. 3-4 dakika içinde size tam oranı gösterecektir suyun geleceği renkle. Yanındaki renklerden hangi oranda olduğunu anlayabilir ona göre azaltabilirsiniz ilacı.
Bunun dışında bir kimyasal kesinlikle kullanmayın.

Ayrıca önerim var sizi rahat ettirecek. Havuz temizleme robotu alabilirsiniz. 1000 veya 1500 arasında sıfır çok güzel bir temizleme robotu alabilirsiniz. Dip temizliği en uzun iş olduğu için işinizi rahatlatacaktır. Sadece açıp havuzun dibine bırakırsınız o sizin için işi yapacaktır.
Yine bizim otelin havuzuna göre 2 saatte tüm dibi temizleyecektir. Ama sizin çalışacağınız havuzlar biraz daha büyük olacağından 3-4 saat sürebilir.

Arkadaşlar bunlar sadece kabataslak olarak söylediklerim. Yorgunum biraz ama bu iş çok karlı bir iştir. Günlük bir tane siteye gitseniz:
250*7 = 1750 lira.
Bence çok iyi bir para. Cebinizden para çıkmayacak çıksa da az çıkacak.
Bunun yanında gerekli kimyasalları toptan alıp satabilirsiniz biraz ilerlettikten sonra. Bundan karınız muhteşem bir şekilde olur çünkü bir havuz için kullanacağınız kimyasalların hepsi 1 ay içinde bitecektir. Sizinle çalıştıkları için sizden alacaklardır mutlaka. Diğer kişilerden kazık yiyeceklerini bilirler. Bunu yapan veya yapacak kişiler için kimyasallarını da kendilerinin satmalarını mutlaka öneririm.
Ayrıca "öylece bilmeden ne iş yapıyosun" diyecek olanlar olacaktır mutlaka fakat söylemek isterim ki gerçekten kolay bir iş.

Burdan aklınıza gelen tüm soruları sorabilirsiniz.
Ayrıca karar verecek olanlar olursa burdan öğrendiklerine az daha bişeyler katmalarını sağlayabilirim.

Gidersiniz bir havuzcuya yahut ararsınız rahatlıkla bilgi alabilirsiniz hangi oranlarda kullanılması gerektiği hakkında. Söyleyin bu işe başlayacağınızı. Ona müşteri bulacağınızı vaad edin bu şekilde ki yalan olmayacaktır bu. İlk başlarda gittiğiniz siteleri ona bağlarsanız adam size seve seve yardım eder.

Arkadaşlar dediğim gibi bu kabataslak bir konu. O kadar zor değil bu iş. Öğrenilmesi gereken tek şey motor ile ilgili bir kaç düğme. Onlara da yardım edebilirim.

Ayrıca bir gün mutlaka motorda arıza olabilir ve siz anlamayabilirsiniz. Anlamanız da gerekmez. Bunu bekleyebilir sizden site sakinleri ama zaten siz tamir edecek olsanız ayriyeten ücret alacaksınız. Bunun için teknik bilgi gereklidir ve sizin alanınız değildir. Bunun için ayrı bir tamirci çağırabilirsiniz bunda uzman. Ücretten pay alabilirsiniz böyle durumlar için bu işin tamircileriyle anlaşıp. Ortak olduğunuzu söyleyebilirsiniz site yönetimine.

Ayrıca bizim otel bizim otel diyorum da söylediğim oranlar doğru mu bilmiyorum tahminiydi. Alın bu fotorğafı havuzun:
http://f1210.hizliresim.com/12/7/dqvjg.gif
Şu an daha büyük göründü gözüme :D Uzun zamandır görmüyordum.
Bu da sizin maximum temizleyeceğiniz havuz boyutu ki denk geldim şu an:
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/62565_105528066177191_3501637_n.jpg

Bu iş için havuzlu site yöneticilerini sezon başlamaya yakın arayıp ikna etmek gerekir. Burası size kalmıştır.
Ayrıca herhangi bir havuzlu sitede oturan arkadaşınızla havuzlarına uğrayabilir ve kendiniz görebilirsiniz yapacağınız işleri.

Az önce hesabını yaptığım para en düşük maliyettir. Eğer çalışkan biriyseniz günde 2 siteye gidebilirsiniz. Her bir sitede geçireceğiniz zaman 3-4 saattir en fazla dediğim gibi. Robot alırsanız işiniz daha kolay olacak.
Günde 2 site. Haftada 14 site. Veya bir gün dinlenmek isterseniz bir yerlere gitmek isterseniz haftada 12 site. Toplamda 3000 lira yapıyor ve daha da artabilir. Bir kaç siteyi bağlarsanız zaten devamı gelecektir.
Bu sezonluk bir iştir fakat getirisi ortalama bir memurun bir senede kazandığı paraya eşittir.
Bundan herkes faydalansın istedim. Ben karnımı doyuracağım için başkalarının aç kalmasını istemem.
Umarım en azından bir kişiye olsun ekmek kapısı açabilirim.

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
3 yorum
Üye178 yazı
bu sezonluk bir iş. evet güzel iş ama pek albenisi yok. mesela istanbulda havuzlu site bulmak aramak anlaşmak kolay değil.
sahil şeridi şehirlerinde yazın olabilir ama oda zor. çünkü her sitenin bekçisi, bahçıvanı var. bu işi onlar yapıyorlar.

geçen yaz bodrumda 15 günlük yazlık kiraladım. bu bahsettiğiniz aletlerin hepsini o sitede gördüm inanın. bahçıvan her gün bu işlemleri yapıyordu sabah erken saatlerde.

yani bilemiyorum zor iş..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye20 yazı
Evet haklısınız bunları genelde site bekçileri veya site içindeki çalışanlar yapıyor fakat bu işi yapanlar kadar yapmayanlar da var. Ben belekteyken el ilanı dağıtmaya giderdik kadriye taraflarına doğru. Yaklaşık 100 havuzlu sitenin sadece 15-20 tanesinde böyle oluyordu. Mesela bahçe işi dışında başka bir işe dokunmayan bahçıvanlar var. Genelde de öyledir zaten. Ya da villaların havuzlarına gidilebilir. Ama bunlar dışında büyük otellerde havuzcu olarak işe de başlanılabilir. Her akşam eğlenceler bittiğinde insan kalmadığında 5-6 havuzcuyu bunu yaparlar. Normal çalışma saatlerinin kat kat altındadır fakat ücretleri oldukça makuldür. Büyük otellerde + olarak lojmanınız ve yemeğiniz vardır. Sezonluk da olsa güzel iş sermayesi olmayanlar ve pek fazla konuda tecrübesi olmayanlar için.

Yerleşim Türkiye / MalatyaMeslek Ö?renci
Yeni Üye1 yazı

Konu eski fakat bu isle alakali 3 aydir bir araştırma yapiyorum İstanbul da yasiyorum ve şuan istanbulda yapilan bir suru site ve yapimi devam eden projeler var ve bunların çoğu havuzlu şekilde ben bu isi gerçekten öğrenmek istiyorum yapa bilecegimide düşünüyorum fakat düşünmekten istemekten çok pratik lazim bana bu işi öğrenme konusunda yardimci olursanız sevinirim 0545 794 49 24 İstanbul da tanidik biri varsa da şayet yaninda da calisirim isi öğrenmek için sikinti yok
Biz ne delikanlılar gördük gül gül öldük....

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf