Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Girişimcilik

BaşlatanAlyasiminTarih19/09/2012 11:56:44Yorum8

İlk mesaj
Yeni Üye25 yazı
Merhabalar,

Eylül ayinda Kosgeb'in düzenlemis oldugu Girisimcilik egitimine katilip hibe almaya hak kazandim. (30.000 tl)
Kosgeb girisimcilik egitimi ve yeni prosedürlerle ilgili her konuda destek olmaya hazirim.

Bilgilerinize,

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek İthalat / İhracat
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Yeni Üye16 yazı
Merhaba Alyasinim,

Eğitimden sonrasını anlatırmısın,ne kadar zamanda onaylandı,para ne kadar zaman sonra hesabında oldu,bende eğitime katılacam,bilgi verirsen sevinirim.

ozandokuyucu@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / mersin
Yeni Üye17 yazı
tecrübelerinizi heyecanla okumayı bekliyoruz:)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye60 yazı

hayırlı olsun ancak kosgebin rakamlarında şu ayrıntı gözden kaçıyo
30000 liraya kadar hibe
70000 liraya kadar kredi imkanı
yani üst limit bunlar daha alttada olabilir bunlar nasıl belirleniyor?
kurs bittiği an 30000 lira hibe garantisi yok benim bildiğim bu konular hakkında ne biliyorsunuz?

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Esnaf
Yeni Üye25 yazı
oznozn35 - henüz sirketi acmadigim icin geri ödeme kisimlarini bilemiyorum kismetse önümüzde ki pazartesi sirketi acip basvuru yapacagim. Artik sonrasi icin tecrübelerimi 2 ay sonrasinda yazabilirim :)

hakan1622 - kosgeb size harcamalarinizin erkeklerde 60% kadinlarda 70%ini geri veriyor. yani alt harcama da yapsaniz üst harcamada yapsaniz onlar icin önemli olan kisim faturanizin kdvsiz tutari.

sirketi actiniz pc, yazici, ofis mobilyasi vs. herseyi aldiniz ve diyelim ki homeofis calisacaksiniz bu nedenle toplamda 9.000 tl harcadiniz (kdv haric). Kosgeb size zaten bu 9.000 tl üzerinden geri ödeme yapacak. kalan hakkiniz ise duracak. ileride tekrar ofis icin birsey aldiginizda önce projenizi revize edeceksiniz sonra faturanizla tekrardan kosgeb e basvuru yapacaksiniz.

kurs bittigi an 30,000 tl garanti.

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye60 yazı
bilgiler için teşekkür ederim bende dün sınava girdim mulakata alındım sonuç bugün açıklancak bakalım katılabiliriz inşallah

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Esnaf
Yeni Üye49 yazı
Oncelikle tebrikler,

Sureci basinizdan gecenleri adim adim anlatabilir misiniz detaylari.

Tesekkurler
H. KILIÇ
no sacrifice no victory

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye131 yazı
Selamlar,

konu ile ilgili olarak ben de şunları söylemek isterim:

1. Verilecek destek siz harcamayı yaptıktan sonra size ödenecek. Yani öncesinde cebinizde bir miktar nakit olması önemli. Öte yandan hibe teşviğini aldığınıza dair belge ile gittiğinizde bazı bankalar bu önden yapılacak harcamalar için kredi veriyorlar. Bu nedenle her durumda bu imkanı (islami bankalar da dahil) araştırmanızı öneririm.

2. Geri ödenecek tutar yukarıda belirtildiği gibi 9000 TL'nin %60'ı ya da %70'i. Yani bu harcamanın en az 3600 TL ya da 2700 TL'sini sizin ödemeniz gerekiyor. Yani harcamanın tamamını resmi olarak alamıyorsunuz.

3. Bu durumda sizin yapacağınız malzeme ve diğer harcamalar neticesi 30.000 TL'yi tamamen alabilmek adına yaklaşık 40.000-50.000 TL bir harcama yapmanız gerekmekte.

Bu tutarlara KDV eklenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu konuda KOSGEB'in düşüncesi şu: "Ticari faaliyete geçince zaten bir KDV alacağı oluşacak. Haliyle girişimci, yaptığı KDV masrafını kestiği faturalardan düşerek geri alabilir. O nedenle bu ilk aşamada yapacağı KDV harcamalarını ödemek gerekmiyor". Bu nedenle yapacağınız masrafların KDV'sini de ticari faaliyet yapıp keseceğiniz faturalarda bulunan KDV'den düşünceye kadar sizin fonlamanız gerekiyor. Evet ilk aşamadaki masraflar için ödediğiniz KDV'yi geri alacaksınız ama ancak ticari faaliyet yapıp fatura kesip KDV alacağı oluştuktan sonra.

4. Gelelim 70.000 TL'lik geri ödemeli desteğe. Bu destek ancak alınacak mal ve hizmetler için kullanılabilir. Yani işletme sermayesi olarak kullanılamaz. Bu ne demek? Siz bir imalat yapıp ürünü satmak adına bir imalat makinesi alabilirsiniz ama imalat için hammadde alamazsınız demek. Örneğin bir yemek fabrikası açtınız ve 70.000 TL krediye başvurdunuz. Eğer alacağınız şey fırın, ekmek teknesi, büyük soğutucu gibi bir malzeme ise tamam sorun yok. Fakat "ucuz buldum 100 ton un alayım bu kredi ile" derseniz krediyi kullanamazsınız. Bu konuda hayli istek&dilek vardı ama büyük ihtimalle değişiklik olmadı. Bu arada aldığınız malzeme ve teçhizatı başka yere de taşıyamaz ve başkasına kiralayamazsınız. Bunu malzeme ve teçhizat demirbaş kayıtlarında göstermeniz gerekmekte.

5- 70.000 TL kredi için geri ödeme takvimi hayli uygun. İki yıl sonra 4 taksitte ödüyorsunuz. Bu süre zarfında bu ürünleri de satamazsınız. Yani ticari olarak işletmede kullandığınız bir şeyi satmak mümkün değil.

Tüm bunları düşünüp bürokratik engelleme var diye düşünmeyin. Maalesef suistimallere karşı alınmış önlemler ve belli ölçüde işe yarıyor. Alacağınız ürün ya da hizmetin ücretinin bir kısmını sizin ödemeniz alınacak malzemeyi mümkün mertebe daha hesaplı almaya yönlendirmek için yapılmış bir düzenleme.

70.000 TL'yi işletme sermayesi olarak kullanamamak ise sanırım KOSGEB teşviği mekanizmasının yasal olarak zorunlu olduğu bir takım düzenlemelerden kaynaklanıyor. En nihayetinde faizsiz bir kredi ve şartları çoğu kişinin ilgisini çekiyor.

Tüm bunların bazı arka kapıları da var elbette. Ama şartları böyle görüp kabul etmek etik açısından en uygunu sanırım.

Tüm girişimcilerin Allah gönlüne göre versin diyerek konu ile ilgili bilgisi olan diğer arkadaşların da bizi aydınlatmasını umarım.

Alyasimin size de başarılar dilerim.
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye25 yazı
Sayin idemirci gayet güzel aciklamis.

Girisimci olacaklara tavsiyem öncelikle kosgebin sayfasini güzelce okusunlar zaten orada hersey o kadar güzel aciklanmis ki.. biz burada sadece patates baski gibi üzerinden geciyoruz.

Ve sizlere tavsiyem asla cebinizde para yoksa, sermaye yatirim yoksa kosgeb i nasil punduna getirirde hibesini alirim mantigiyla yaklasmayin. Gercekten sermayeniz varsa hile hurda islere bulasmayin.. iste o zaman daha faydali oluyor..

herkese hayirli kazanclar.

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Ythalat / Yhracat