Nairobi'de (Kenya) Turk sirketlerine, tanitim ve pazarlamayla alakali danismanlik hizmeti verecek bir ofis acmaya niyetim var. Eger yeterli talep olusur ve proje gerceklesirse, Nairobi merkezli olacak bu yapilanma, buraya kus ucumu mesafede olan ve Dogu Afrika ticaretinin bel kemigini olusturan bolgeleri de (Dar'es Selam-TANZANYA, Kampala-UGANDA, Kigali-RUANDA, Juba-SUDAN, yakin zamanda bunlara Somali'de eklenecek) otomatik olarak kapsayacak. Buyukelciliklerimizle ve ticari ateseliklerle yaptigim gorusmeler sonucunda, olusacak potansiyel taleplerin bu kurulusa yonlendirilebilecegi konusunda iyimser cevaplar aldim. Boyle bir kurulusun firmanizi temsil etmesi, katalog ve fiyat listelerinizin, kalite belgelerinizin, varsa isinizle alakali spesifik dokumanarinizin pazarda aktif olarak dagitilmasini, yine bu pazarlardaki potansiyel musterilerin kontak bilgilerinin size ulastirilmasini, sizin adiniza olasi musteriler ile fiziksel gorusmeler yapabilecek temsilcilerinizin olmasini istemez misiniz? Bu tip hizmetlerin yani sira, sadece fuarlari bekleyerek zaman kaybetmektense, 7 gun 24 saat firmanizin isminin pazarda olmasini istemez misiniz?
Maliyeti olusturan asagidaki unsurlar karsilandigi takdirde, soz konusu ulkeye bir eleman gonderilerek de yapilabilir bunlar. Boyle bir elemanin firmaya maliyeti kabataslak asagidaki gibi olacaktir:
1. Maas: 1000 USD diyelim (bu paraya kimse Afrika’ya gelmez ama mutevazi olmaya gayret ediyorum)
2. Ulasim (ucak bileti): Gidis donus 500 USD diyelim,
3. Konaklama ve yeme icme: Ayda 500 USD kira olsun. Iki aylik da deposit verdik 1000 USD. Yeme icmeye de 500 USD diyelim,
4. Iyi kotu bir araba: 5000 USD desek
5. Yakit: Aylik 300 USD
6. Calisma izni: Senelik 1200 USD
7. Telefon faturasi: 100 USD
8. SSK: 250 USD
Baslangic asamasinda 10.350 USD harcadik bile. Takip eden aylarda bu rakam 2.650 USD olarak devam edecek. Yukaridaki hesaba gore, 1000 USD maas verdiginiz bir elemanin maliyetinin yillik ortalamasi 3.300 USD’a tekabul ediyor. Buradaki en buyuk problem ise, bu paralari, eleman ulkeye, pazara, hatta o ulkenin para birimine alisana kadar ki surecte (1 ay ila 3 ay) gereksiz yere odemeniz. Sahsi kanaatim ilk 6 ay siparis de beklemeyin.
Bu bedelin dortte biri gibi bir ucret karsiliginda firmanizi pazarda temsil edecek bir kurulusun olmasi isinize gelmez mi? Buna ister danismanlik deyin, ister tanitim ve pazarlama hizmeti. Temelde maksat ayni. Pazarda olacaksiniz ve zaman icersinde, potansiyel musterilerinizle birebir kontaklariniz olusacak.
Baslangic asamasinda gorusmeleri ve musteri ziyaretlerini bizzat kendim yapmayi planliyorum ama talep arttikca, lokal calisanlar temin edilerek, daha verimli hizmet verilebilir Turk mutesebbislerine. Hatta calisanlar, sektor bazinda yetistirilip, daha aktif olmasi saglanabilir. Neticede alici ile ayni dili konusan, ayni kulturun insanlari olacaklar ve sizin malinizi satacaklar.
Boyle bir olusumu desteklemek size ne kadar rasyonel geliyor? Bu konudaki fikirlerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum.
Saglicakla kalin...