Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Sigara P. Boyutunda Bilgisayar Üretimi, Ne Satar?

Başlatanomero72Tarih18/08/2012 12:33:27Yorum30

İlk mesaj
Üye234 yazı
Merhaba, temsili resimde gördüğünüz şekilde sigara paketi boyutunda, cep telefonu adaptörü ile çalışabilen ve HDMI ile tüm LCD TV veya monitörlere bağlanabilip USB klavye+fare ile tam bir bilgisayar olan bu cihazdan üretmeyi düşünüyorum.

Özellikleri:

1- Çok az elektrik harcaması (~3Watt) sayesinde 24 saat kullanımda bile ısınmaması ve 4 ufak kalem pilden oluşan pil kutusu aksesuarı ile dışarda kullanım imkanı

2- 1080p (Full HD) videoları kesintisiz oynatabilmesi (üzerindeki Micro SD kart girişinden veya USB disk üzerinden) ve Infrared alıcı seçeneği ile herhangi bir uzaktan kumanda ile Media Oynaıtıcı olarak kullanabilme

3- Ethernet veya WiFi üzerinde Internete bağlayıp tarayıcı (Firefox, Chrome) olarak kullanabilme; Internetten TV yayınlarını gösteren yazılımı ile TV kutusu olarak kullabilme

4- Üzerindeki yazılım ile USBden bağlanacak diske Internetten indirme yapabilme

5- Üzerindeki sokete cep telefonu kamerası bağlanarak IP Kamera olarak kullabilme

İşletim sistemi Linux, son versiyon. Türkçe dil seçenekli.

Bu türde bir cihazı, yukarda bahsettiğim özelliklerde üretme imkanım var.

8GB Flash bellekli ve tek USB'li en temel modeli KDV dahil 99TL

32GB Flash bellekli ve çift USB'li ana modeli KDV dahil 179TL

32GB Flash bellekli, çift USB'li ve 7MP kameralı gelişmiş modeli ise KDV dahil 219TL

olacak şekilde satış fiyatı belirledim.

Bu şekilde ve bu fiyatlarda bu cihazlardan acaba nerelere ve ne kadar satabilirim?

Bir arkadaşa bahsettiğimde, birçok kimsenin artık 500TL'ye Laptop alıp her ihtiyacını karşıladığını ekransız, klavyesiz bu bilgisayarı kim ne kadar kullanacağını söyledi, yani başarı şansını düşük gördü.

Ayrıca bence de fiyatları neredeyse 100TL'ye düşen Tablet bilgisayarlar da gerçek birer rakip.

Fakat yine de bu bilgisayarların bence şansı olmalı cunku birçok uygulamada mobil ekrana, mobiliteye ihtiyaç olmadığı gibi yer kapladığı için ekran ve klavyenin istenmediği durumlar da var.

Örneğin IP kamera veya downloader olarak kullandığınızda.

Ayrıca 1080p film seyredeceğiniz zaman zaten ne tablet, ne Laptop ekranı yetmiyor, büyük LCD TV gerekli oluyor. Ve bir LCD TV'ye bağladığınızda klavye ve Laptop ekranı gereksiz kalıyor cunku coğu şeyi uzaktan kumanda ile yapıyorsunuz.

Başka ne gibi kullanım alanları olabilir, benim göremediğim avantaj/dezavantajları var mıdır, yorumlarınızı beklerim. Saygılar.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
30 yorum
Yeni Üye47 yazı
çok güzel bir ürün,

tablet pc lere rakip olması için televizyonunda cebe çantaya sığabiliyor olmasını unutmayın. tabletlerle kıyaslanamayacak bir ürün.
imzasız.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye62 yazı
bunu üret ( kanuni bir şekilde ) 1 yıl icinde bulundugun ilde vergide ilk 100 e girersin dostum acık ve net bu sana bi imparatorluk kurar.

mevcut tabletler : z ise seninki a

arada daglar var kesinlikle iki ürünü kimse kıyaslamaz

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Gyda
Yeni Üye41 yazı

'' ... cep telefonu adaptörü ile çalışabilen ve HDMI ile tüm LCD TV veya monitörlere bağlanabilip USB klavye+fare ile tam bir bilgisayar olan bu cihazdan üretmeyi düşünüyorum. ''
-
işte 'bu cihazdan üretmeyi düşünüyorum' dediğiniz an aslında konunun kapandığı andır.
Akıllı adam gideceği yere hazırlanır : ))

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Müzik
Yeni Üye47 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - AcarGruppen
bunu üret ( kanuni bir şekilde ) 1 yıl icinde bulundugun ilde vergide ilk 100 e girersin dostum acık ve net bu sana bi imparatorluk kurar.

tabletlerle nasıl kıyaslıyorsunuz anlamadım. insanlar tabletlerini evde televizyon karşısındamı kullanıyor sanıyorsunuz. kim bu cihazı cafeye arabaya parka banka vs. yere taşıyıp kullanabilir ?
tabletin mantığına çok aykırı bir cihaz. kıyaslansa kıyaslansa sadece desktop pc,dvd playerlar yada smart tv ler ile kıyaslanır.
imzasız.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye122 yazı
Bence üretiminden önce; bir prototip ile hem marka, hemde fikir tescilini yaptırmalısınız. Tubitak ve Kosgeb'den de seri üretim ve gelişimi içince yardım alabilirsiniz.

Mutlaka bu fikri hayata geçirmelisiniz.

Bende size elimden geleni yapmaya çalışırım şayet iletişim kurarsanız.
Fmailing.Net - Türkiye'nin İlk Seçilebilir Email Data Satış Sitesi

E-mail : info@fmailing.net

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye62 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - acemikullanıcı
Alıntı Yapılan Metin:

tabletlerle nasıl kıyaslıyorsunuz anlamadım. insanlar tabletlerini evde televizyon karşısındamı kullanıyor sanıyorsunuz. kim bu cihazı cafeye arabaya parka banka vs. yere taşıyıp kullanabilir ?
tabletin mantığına çok aykırı bir cihaz. kıyaslansa kıyaslansa sadece desktop pc,dvd playerlar yada smart tv ler ile kıyaslanır.

sanırım okumadan yazıyosun arkadasım. Anlatılmak istenen ve anladıgın cok farklı saygılar

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Gyda
Üye234 yazı
acemikullıcı ile hemfikirim. Bilgisayar dünyasında "form factor" denilen bir kavram vardır, çok küçük bilgisayarlar için "Small Form Factor", kısaca SFF çok kullanılır ancak SFF'ler bile yanınızda rahatlıkla taşıyabileceğiniz formda değiller.

Bu bilgisayar ise, pantolon ön veya arka cebine girebilecek boyutta. Diğer cebinizde 5V cep telefon adaptörünü ve yine ufak ebatta bir infrared uzaktan kumanda taşıdığınız takdirde, LCD TV olan heryerde cebinizden çıkarıp, içindeki MicroSD'ye önceden yüklediğiniz video filmleri seyretme imkanı vermesi en dikkat çeken avantajı bence. Bu tür kullanımda günümüz Tablet PC/akıllı telefonların çoğu yetersiz kalabilir çünkü çoğunun HDMI çıkışı yok. Ayrıca coğu Tabletin ethernet çıkışı da yok, iPad dahil. en süper wifi dahi gerek hız gerekse güvenilirlik açısından Ethernet 'in yerini tutamaz.

boraumut, resimdeki 2 Ethernet portu görünen ve sigara paketi büyüklüğünde bir ağ cihazı olarak bu bilgisayarı çok temel olarak tasvir etmeye calıştım. Bilgisayarın üretilmeye başladığı zamanki hali ondan şu şekillerde biraz daha farklı olacak: Cihazın bir uzun kenarında bir HDMI konnektörü, ve analog video (sarı RCA jakı) ve analog ses (kulaklık giriş jakı) diğer kenarında Micro-USB güç giriş jakı ve 2 USB konnektörü de eklenince daha bir bilgisayar gibi görünecek.

2012 itibarıyla, bir bilgisayarda olması gereken tüm bağlantıları ve grafik işlemcisi, RAM, ana işlemci dahil her bileşeni Kredi Kartı genişliğinde bir karta sığdırabiliyorlar. O kartların üreticisinden adetli getirtip üzerine gerekli yazılım (video, türkçe dil paketi, ve Firefox tarayıcı gibi insanların isteyebileceği diğer kullanışlı uygulamalar) yükleyip, opsiyonel aksesuarlar (güç adaptörü, mini klavye, infrared uzaktan kumanda) ve estetik bir kutu içine montajını gerçekleştirerek üretme hazırlıklarım devam ediyor.

Bu bilgisayar, en basitinden şu işe dahi yarayabilir: Ev veya işyerinizde bulunan HDMI veya DVI çıkışına sahip bir LCD monitöre bağlayıp, 2 USB portundan bir Klavye ve Fare, Ethernetten de varsa ADSL veya Kablo modeme bağlayıp tüm gün açık tutarak, elinizi her attığınıza size Internet tarayıcıyı (firefox) anında kullanma imkanı sağlayabilecek bir bilgisayar.

Elinizi attığınız an Internette dolaşmanızı sağlayan şu anda
1- Masaüstü Bilgisayar
2-Laptop
3-Tablet
4-Cep telefonu

seçenekleri var ancak bunlardan sonuncusu hariç hemen hiçbirini 24 saat açık tutulan şeyler değil, tutulduğu takdirde Masaüstü Bilgisayar kasası en az 60W , Laptop yaklaşık 30W güç çeker. Ancak sürekli çalıştıkları zaman fanları da çalışmaya başlar ses yapar. Yani 24 saat kullanılması bir şekilde zordur. Tablet'i 24 saat açık tutabilirsiniz, fan sesi yoktur, çok Watt harcamaz ve USB klavye dahi bağlayabilirsiniz ancak çok önemli bir kısıtı vardır: İşletim Sistemi ya iOS (Apple), ya da Android'tir yani aslında cep telefonu için geliştirilmiş bir İşletim Sistemi kullanırsınız, her istediğiniz programı çalıştıramazsınız. Blackberry OS ve Windows Phone hiç kullanmadım ancak onlarda da benzer kısıt olmalı.

Bu ise, bayağı tam bir bilgisayar ve şu an için üzerinde Linux başarıyla çalışıyor ve bu da Linux'ta kullanılabilen tüm uygulamalar bu bilgisayarda kullanılabilir demek. Örneğin Linux'ta yaygın kullanılan Photoshop eşdeğeri GIMP programını kullanabilirsiniz ya da Office eşdeğeri olan OpenOffice'i. Ancak bu cihazdaki Linux için VLC Player gibi video seyretme amaçlı programlar daha önemli olacak. VLC Player'ın olması demek, dünyadaki bütün formatlardaki videoları seyredebilirsiniz demek.

Ancak buraya kadar anlattıklarımın hepsi yukardaki 4 diğer tür cihazlardan bir şekilde alışık olduğumuz şeylerdi. Fakat bu cihazın düşük güç tüketimli ve küçük form faktörüne ve düşük fiyat etiketine sahip bir bilgisayar olarak muhtemel yeni kullanım alanları daha var:

Kameralı modeline bir USB 3G adaptörü takarak yollarda sokaklarda veya binalarda istediğiniz bir yere yapıştırıp, uzaktan canlı video seyretmek. Bunu diğer 4 türdeki cihazlarla kolay yapamazsınız ancak bu cihazla kolayca yapabilirsiniz. Günümüzde 3G USB adaptörleri çok ucuzladı, bir VINN 3G adaptörü 2.el 50TL'ye var. Ve TCELL'in haftalık 1GB kotalı 3G Interneti KDV dahil 12TL. Bu cihazdaki Linux, Vınn 3G adaptörü destekliyor. Yani bu kombinasyon özelliklerle ~300TL maliyetle istediğiniz bir yeri uzaktan gözetleme imkanı sağlayabilir. Dedektif büroları için cazip bir alternatif olacağını tahmin ediyorum ya da herhangi bir yeri uzaktan görüntülemek isteyen herkes için de, ancak bu kullanımlar için yasal düzenlemeler de olabilir, orasını bilemem:)

Yeni Üye31 yazı
Merhaba,
Tam anlamıyla bilgisayar olan bu internet tv adaptöründe :) internet tarayıcıdan başka hangi programlar çalışabiliyor ...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye234 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - efeince
Bence üretiminden önce; bir prototip ile hem marka, hemde fikir tescilini yaptırmalısınız. Tubitak ve Kosgeb'den de seri üretim ve gelişimi içince yardım alabilirsiniz.

Mutlaka bu fikri hayata geçirmelisiniz.

Bende size elimden geleni yapmaya çalışırım şayet iletişim kurarsanız.

Teşekkürler. Aslında şu anda zaten prototip aşamasında çünkü bu tür bilgisayarlarda kullanılan Kredi Kartı boyutundaki kartlardan biriyle deniyorum, onu "prototip aşaması" sayabilirim. Çeşitli yazılımlar ve çevre birimlerle deniyorum, kullanılabilirliğe bakıyorum.

Üretim derken üretim işinin kabaca 50% yazılım üretimi/konfigürasyonu, 50% de bu ufak anakarta uygun casing üretimini kast ediyorum. Kabaca bu 2'si üretim demek.

Yazılım üretimi / konfigürasyonu da kendim yönetiyorum, çünkü o alanda tecrübem var. Kendim yıllarca sıfırdan Linux Server kurdum, şimdi ise Linux Masaüstü kurulumu. Linux'ta "~/cd httpd-2.2.0 && config && sudo make install" serisi ile sunucu kuran herkes beni anlar.

Casing üretimi işini ise... casing'in 3 boyutlu modelini direkt 3b-yazıcıdan "basarak" üretmeyi düşünüyorum. Bu durumda talebe ve ihtiyaca göre casing basabilme imkanı olduğu gibi maliyetleri de aşağıda tutabileceğimi tahmin ediyorum. Bu iş için bir 3b-yazıcı satın alma hazırlıklarım var.

Aslında 3b-yazıcı ile ilgili yine bu sitede geçen Nisan ayında konu açmıştım: http://www.koniks.com/topic.asp?TOPIC_ID=64588

3b-yazıcı aslında başlı başına bir konu ve bu bilgisayar üretiminde kullanım alanlarından sadece birisi sözkonusu oldu. 3b-yazıcı konusunda da yorumları beklerim.

Üye234 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - jüpiter
'' ... cep telefonu adaptörü ile çalışabilen ve HDMI ile tüm LCD TV veya monitörlere bağlanabilip USB klavye+fare ile tam bir bilgisayar olan bu cihazdan üretmeyi düşünüyorum. ''
-
işte 'bu cihazdan üretmeyi düşünüyorum' dediğiniz an aslında konunun kapandığı andır.

"Üretmeyi düşünüyorum" demek neden konuyu kapatsın ki? hayata geçirmeyi düşündüğüm fikri buradaki herkesin de öğrenmesi sonucu onlar da hemen aynı fikri yarın uygularlar ve fikrin orjinalliği / değeri kalmadığı için mi konu kapanır, yoksa "üretmek pek kolay olmayan, zor iş" olup, "üretmeyi düşünüyorum" demek biraz üretmeyi hafife almak olarak göründüğü için mi?

Üye234 yazı
Alıntı Yapılan Metin:

1 yıl içinde ilk 100'e girmeye yetecek kadar üretim olursa neden olmasın:)

Önümüzdeki birkaç sene bu cihazın en çok satabileceği dönem. 2-3 sene içinde birçok üreten çıkıp rekabet oluşacağı için satmanın zorlaşacağını ön görüyorum.

Mwvcut Tabletler: z, bu bilgisayar: a diye birşey yok. Bir kere kategorileri farklı. Biri tablet, diğer bilgisayar. Biri cep telefonunun geniş ekranlısı, diğeri masaüstü bilgisayarın çok ufak versiyonu.

Üye234 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - yakorank

Bildiğiniz bilgisayardan hiçbir eksiği olmayan bir cihaz. Üretebiliyorsan ne mutlu sana dostum. Benzeri bir cihazı yurtdışında üretip satıyorlar hemde çok makul fiyatlara. Oradaki üretilenleri incelemeni tavsiye ederim. Teknik özellikleri bakımında onlardan geri kalma. Isınma olayı sorun değil onunda çözümü var, sen kapasiteye önem ver.

teşekkürler. Esasen zaten bu konuyu yurt dışından takip ediyorum. Fiyatların makul olması çok önemli. Kendim geçen sene boyunca IP Kamera sattım; IP Kamera satarken dikkat ettim, insanlar teknolojik cihazlara çok para vermek istemiyorlar. o yüzden düşük fiyatlı kategorilerle ilgilenmeye başlarken bu ufak bilgisayarlar karşıma çıktı...

Isınma olayı yok gibi birşey. Elimdeki kartın çipseti Samsung üretimi ve CPU, GPU, RAM bellek hepsini bir arada çalıştırıyor, 1080p video seyrederken parmağımla üstüne tuttum, yine de çok fazla ısınmıyor. Kapasite olayı başka bir konu. Açıkçası 100-200TL aralığında 0 bilgisayar için kapasite özellikle RAM bellek açısından 256-512MB aralığında sınırlı. Fakat unutmayın, bu bilgisayar zaten hiçbir zaman bir Windows Vista çalıştırmayacak ve 3B oyun oyunların zaten Linux versiyonları da yok:) ve Linux, esas olarak sadece 64MB RAM'de dahi çalışabilen bir sistem, Linux/Ubuntu 9'u 64MB RAM'li 98 model bilgisayarımda çalıştırdım oradan biliyorum.

Nihayetinde teknik özellik ve kullanım olarak geride bir bilgisayar olmayacak, olursa piyasaya "bilgisayar" diye çıkarıp satmaya calışmam herhalde:)

Üye234 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - hcalis
Merhaba,
Tam anlamıyla bilgisayar olan bu internet tv adaptöründe :) internet tarayıcıdan başka hangi programlar çalışabiliyor ...

Windows ve Apple Mac'te alışık olduğunuz program kategorilerinin tamamına yakını Linux 'ta zaten var.

Linux'ta var olan her uygulama bu bilgisayarda da var demektir.

Ancak Linux'taki uygulamalar Intel platformuna göre paketlenmiş durumda.

Bu bilgisayar Intel çipseti kullanmadığı, "ARM" denilen bir yeni bir işlemci kullandığı için, Linux'taki uygulamaların ARM için yeniden derlenmesi sürecini de hesaba katmak gerekiyor.

Bu süreçte, çok kullanılacak VLC Player gibi uygulamaların ARM versiyonları fazla gecikmeden zaten Internette yayınlanmaya başlar.

Ancak sistem Linux olduğu için, sizin mutlaka kullanmak istediğiniz özel bir uygulama varsa onu kendiniz kaynağından derleyip kurabilirsiniz. Örneğin bu bilgisayarı bir web server olarak kullanmak isterseniz, Apache Web Server'ı indirip kaynağından derleyip çalıştırabilirsiniz.

Yeni Üye31 yazı
Arkadaşım,
Sana buradan bilgisayarın tarifini yapmak istemiyorum, pek çok teknik terimle süslediğin ve bizleri bilgilendirdiğin ! yazıların için teşekkürler...
Her linux işletim sisteminin olduğu cihaz bilgisayar olarak tariflendirilemez...
Her yazılımını editlediğin cihazı, üretime başlayacağım demek olmadığı gibi...
Neyse çok uzatmayacağım...
Keşke fotografını verdiğin cihazın üzerindeki marka ismini silseydin, bak adamlar çok daha gelişmişini yapmışlar :)
Türkçe desteğide mevcutmuş :)
http://www.planet.com.tw/en/product/product_appl.php?id=18069

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye234 yazı
merhaba hcalis,

"Her linux işletim sisteminin olduğu cihaz bilgisayar olarak tariflendirilemez..."

Bu ürün için sanayi bakanlığından yükümlülük / yeterlilik belgesi için yaptığımız başvuruda ismini "bilgisayar" olarak bakanlık koydu.

"Her yazılımını editlediğin cihazı, üretime başlayacağım demek olmadığı gibi..."

Üretime başlamam için yazılımları "editlemek" başlangıçta mutlak bir şart değil çünkü bu türde bir cihazı ilk alacak kişiler zaten her türlü yazılımın henüz editlenmemiş olduğunu bilerek ve ancak bir süre sonra edit versiyonu çıkarsa indirip kurabileceklerini tahmin ederek alacaklar. Ancak ben yine de başlangıçta uzaktan kumanda ile çalışan bir VLC Player veya PLEX gibi bir video oynatıcı uygulamayı garantili şekilde sunacağım.

Markayı özellikle silmedim cunku o markadan satıyorum aynı zamanda. Ve Planet'in temel media player cihazları KDV dahil 250-300TL arasında bulunabiliyor.

Media Player olunca içinde bir Firmware vardır ve o firmware bir yada birkaç sene güncellenir ta ki o Media Player'ın yeni modeli çıkana kadar. Eskisine destek verirse yeni Media Player'ı nasıl satacaklar yoksa. Ve firmware yetersiz kaldığı zamanda elinizde güncel olmayan ve dolayısıyla işinizi görmeyen bir cihaz kalır. Benim o şekilde elimde kalan 3-4 ADSL modem ve 1 NAS sunucu var mesela.

Bilgisayar olunca iş değişiyor. Hiçbir firmanın özel firmware'ine bağımlı kalmaksızın gider istediğiniz yazılımı indirir, çalıştırırsınız.

Bu cihazın ayrıntılarını işlerken teknik terimlerden kaçmak imkansız. Linux bile teknik aslında:)

Üye228 yazı
Öncelikle bir Türkiyeden böyle şeylerin üretilmek istenmesi ümit verici güzel şeyler. Tebrik ederim.

Fikir vermesi açısından Android 4.0 işletim sistemi olan çok daha küçük bilgisayarlar mevcut. ve fiyatı 66 dolar.

Ayrıca linux kurula bilen Raspberry Pi var. Onun fiyatıda 25$ ve 35$ iki model.

Bunları göz önünde bulundurun. Bilgisayar mühendisi olarak tavsiyemdir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ynternet
Yeni Üye2 yazı
İşletim sistemi çöktüğünde bunlara nasıl format atılacak , yeni işletim sistemi nasıl kurulacak , cd rom yeride yok ? İşletim sistemi kurulumu nasıl yapılıyor bunlara ?

Hdd leride kaç gb , windowsta çalışan muhasebe programını bunlara yüklesek çalıştırırmı ?

Normal usb klavyeyi bunlara taksak çalıştırırmı ve bunu yanımıza ***ürdüğümüzde bir monitora nasıl bağlıcaz ?
bitlisli

Yerleşim Türkiye / BitlisMeslek Foto?rafçy
Üye131 yazı
Selamlar,

yazdıklarınızı ve yorumları ilgi ile okudum. Bu tür imalat kapasitenizin olması bile başlı başına bir kazanç. Kendim bir takım cihazlar geliştirdiğim için karşınızdaki zorluklar gözümün önünde canlanıyor.

Yapılabilirlik konusundaki ihtimaller ise halihazırdaki örneklerin varlığı ile ortadan kalkmış. Bununla birlikte ülkemizde teknolojik cihaz geliştirmekle ilgili kadim sorun var karşımızda: Yapmaya değecek kadar satış olacak mı? Bu üretim uzakdoğu ürünlerine karşı rekabetçi olabilecek mi?

Eğer ürünün yurtiçinde bir pazarı varsa ve bu pazar tatmin edici boyuttaysa ilk yapılması gereken hesap sizin ürününüzün tercih noktasında ne gibi bir avantajı olacağıdır. Yani sizin ürettiğiniz ve rakip ürün yanyana koyulduğunda -estetik farkları göz ardı edersek- fiyat harici hangi özellikleri ile tercih sebebi olacak?

Fiyat konusunda çok fazla bir avantajınız olabilir mi bilmiyorum. Büyük ihtimalle olmaz çünkü hemen hiçbir parçayı siz üretmiyorsunuz. Yani parçalar ithal edilecek ki bu da yurtdışı alternatifleri baştan ucuz yapar.

Teknik fark derseniz, bu yola daha önce çıkmış üreticilerin know-how tecrübelerinden öte bir bilgi birikiminiz olmalı ki bu farkı ürününüze yansıtıp farklı ve önde bir cihaz üretebilesiniz. Yani "aynısını ben de yapıyorum" demekle "ben ayrıca bunları da yapıyorum" demek çok farklı şeyler.

Sermaye gücü derseniz bu konuda bir şey söyleyemem umarım güçlüsünüzdür.

Elbette yazılım ekibi, test ortamı, ticari bağlantılar gibi başka parametreler de var ama sanırım en önemlileri bunlar.

Bu arada işin kutulama kısmı gerçekten çok can sıkıcı. Umarım burada çok enerji ve kaynak harcamak zorunda kalmazsınız. 3B yazıcı ise sorunu ancak tasarım safhasında çözmenize yardımcı olur düşüncesindeyim.

Eğer siz ürününüzle ilgili olarak bahsettiğim hususlarda başarılı bir model kurabilecekseniz hiç para kazanmayıp başa baş noktasında kalsanız dahi bu işe girin derim. Çünkü bunu yapabiliyor olmak size paradan çok daha fazla şey kazandırabilir. Manevi tatmin ve bunun getirisini belki başka işlere kanalize ederek maddi kazanç elde edersiniz.

Son olarak bu işi kazançlı kılacak model ise sizin bu cihazınızın da içinde olduğu proje satışı olacaktır kanaatindeyim. Yani potansiyel müşterilere siz sadece cihazı verirseniz farklı uygulamalara ve taleplere karşı sizi sahada güçsüz bırakabilir. Buna karşılık yazılımı, kontrol paneli, son kullanıcıya yönelik kullanıcı arayüzü ile vaadettiği hedef belli olan bir paket sunarsanız hem beklentiyi kontrol altında tutan dahası belirleyen bir ürün olur hem de 'linux' kelimesini hiç duymamış insanların oluşturduğu geniş bir pazara hitap etme şansı elde etmiş olursunuz. En basitinden bahsettiğiniz kamera konsepti son derece uygun. Sadece bu amaç için bir yazılım/donanım/yönetim seti hazırlayıp paket halinde satmak, katma değeri da yüksek bir gelir elde etmenizin yolunu açabilir. Keza diğer uygulama alanlarına özel paketli çözümler aynı şekilde pazarlanabilir. Zaman içinde diğer rakiplerin ürünleri standart olarak kalırken, siz her paket için temel özellikleri aynı fakat ek bir takım özellikler kazanmış modeller üretebilirsiniz. Bu da ürünü farklı kılan bir faktör olur.

Eğer bir konuda Don Kişot'luğa ihtiyaç duyuluyorsa bu alan bence teknolojidir. Eğer geriden geliniyorsa ilk önce taklitle başlanır, akabinde know-how elde edilir. Bunun başka yolu yok. Bu konuda profesyonel/amatör her kim çalışıyorsa Allah yolunu açık etsin diyorum.

Her durumda size başarılar dilerim.
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye33 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - abrahamme
Öncelikle bir Türkiyeden böyle şeylerin üretilmek istenmesi ümit verici güzel şeyler. Tebrik ederim.
Ayrıca linux kurula bilen Raspberry Pi var. Onun fiyatıda 25$ ve 35$ iki model.

Bunları göz önünde bulundurun. Bilgisayar mühendisi olarak tavsiyemdir.

Kim istemezki kendi yurdumuzda kendi icatlarimizi yapalim ve dünyaya pazarlayalim.

Ama üzülerek yaziyorum, bana göre arkadasin kendi icati deyil. Yalnizca sizinde yazdiginiz gibi Raspberry-pi yi türkiyede pazarlamak istiyor.

Insallah haksizimdir.

Selamlar

Yerleşim Türkiye / IzmiirMeslek Elektrik / Elektronik
Üye234 yazı
merhaba abrahamme

öneri için teşekkürler. Raspberry Pi anakart olarak en çok kullanmayı düşündüğüm model çünkü o fiyatta o kadar iyi tasarımda başka kart yok. Sadece SD kartın yarısının karttan dışarı çıkması sorun. Karşılaştırma için Odroid adında başka bir kart var fakat hem tasarımı kötü hem de fiyatı yüksek (~$125)

$66'lık Android parmak bilgisayarlardaki sorun Flash Belleğin 4GB ile anakarta yapışık (yani terfi edilemiyor) oluşu grafik işlemcisi olarak 1080p video yükün altından kalkamıyor.

Aslında bu bilgisayar işinde en önemli konu, 3b-yazıcı ile casing'i üretmek. Cunku bir kere 3b-yazıcı'dan istediğiniz modelde casing çıktısı alabiliyorsanız, istediğiniz her model için casing basıp satabilirsiniz demek. Ki bu da başlı başına bir iş alanı...

Yeni Üye33 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - omero72
merhaba abrahamme

öneri için teşekkürler. Raspberry Pi anakart olarak en çok kullanmayı düşündüğüm model çünkü o fiyatta o kadar iyi tasarımda başka kart yok. Sadece SD kartın yarısının karttan dışarı çıkması sorun. Karşılaştırma için Odroid adında başka bir kart var fakat hem tasarımı kötü hem de fiyatı yüksek (~$125)

$66'lık Android parmak bilgisayarlardaki sorun Flash Belleğin 4GB ile anakarta yapışık (yani terfi edilemiyor) oluşu grafik işlemcisi olarak 1080p video yükün altından kalkamıyor.

Aslında bu bilgisayar işinde en önemli konu, 3b-yazıcı ile casing'i üretmek. Cunku bir kere 3b-yazıcı'dan istediğiniz modelde casing çıktısı alabiliyorsanız, istediğiniz her model için casing basıp satabilirsiniz demek. Ki bu da başlı başına bir iş alanı...

omero arkadasim, basligi öyle bir yazmissinki millette kendi bulusun sanmis galiba (bende dahil) :-)

Raspberry-pi yi istedigin miktarda tedarik edebilecegini sanmiyorum... su an her isme 1 tane gönderiyorlar... ben 6 hafta evvel siparis verdim ve hala elime gecmis deyil... önümüzdeki hafta icinde ancak gelirmis.

Basarilar dilerim selamlar

Üye234 yazı
merhaba idemirci

yorum için teşekkürler. dediğiniz gibi bu iş belki iyi ve hatta belki hiç kâr bırakmayabilir.

ancak başlıktan sonraki yorumlarımda işin sadece bir bilgisayar üretiminden ibaret olmadığından ve bu işin

3b-yazıcı gibi daha henüz kimsenin adını bile bilmediği bir üretim cihazı gerektirdiğinden bahsettim.

"Bu arada işin kutulama kısmı gerçekten çok can sıkıcı. Umarım burada çok enerji ve kaynak harcamak zorunda kalmazsınız. 3B yazıcı ise sorunu ancak tasarım safhasında çözmenize yardımcı olur düşüncesindeyim. "

3b-yazıcı tasarım değil, bizzat üretimde / son çıktı almada kullanılan cihazlar. Tasarımı (tabi ki) AutoCAD, Dassault Systemes gibi 3 boyutlu tasarım yazılımları ile yapıyorsunuz veya tasarımı yapmasanız dahi bu türde yazılımları kullanıyor olmak önemli.

3b-yazıcı ile basılmış bir casing örneği:Bu şu anda eBay'de ~$21'e satışta olan bir casing.

Yani bilgisayar bu işin bahanesi gibi. Diyorum ya, konu içinde konu var diye...

süley12 şu yorumda bulunmuş:

"bana göre arkadasin kendi icati deyil. Yalnizca sizinde yazdiginiz gibi Raspberry-pi yi türkiyede pazarlamak istiyor."

Ben herhangi bir cümlemde "bilgisayarı icat ettim" mi dedim? Sadece bilgisayar üreteceğim dedim. Ki onu da bilgisayarın kasasını üreteceğim ve kullanımını cazip kılmak için üzerindeki yazılımları uyarlama işini de yapacağım için öyle dedim, sanırım bu durumda oluşan fiile "üretmek" demek çok yanıltıcı olmasa gerek. Açıkçası benim yerime bir başkası bu 3 şeyi (uygun kart + uygun kasa + uygun yazılım) bir arada yapıp, 32GB bellekli ve 1080p video gösterimine hazır olacak şekilde KDV dahil 179TL'den satsa gider alırdım bir tane ve üzerine birkaç Full HD film kaydedip arkadaşın evindeki 40" Full HD TV'sinde seyretmeye giderdim.

Yeni Üye33 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Merhaba, temsili resimde gördüğünüz şekilde sigara paketi boyutunda, cep telefonu adaptörü ile çalışabilen ve HDMI ile tüm LCD TV veya monitörlere bağlanabilip USB klavye+fare ile tam bir bilgisayar olan bu cihazdan üretmeyi düşünüyorum.

yanlis anlasilma var... basarilar dilerim :-)

Üye234 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Süley12

omero arkadasim, basligi öyle bir yazmissinki millette kendi bulusun sanmis galiba (bende dahil) :-)

Raspberry-pi yi istedigin miktarda tedarik edebilecegini sanmiyorum... su an her isme 1 tane gönderiyorlar... ben 6 hafta evvel siparis verdim ve hala elime gecmis deyil... önümüzdeki hafta icinde ancak gelirmis.

raspberry-pi üretimi arttırdı ve toplu siparişler de verilebiliyor. ilk başta 50 adetlik sipariş verebilirim.

Konu başlığı genel olmak zorunda. O yüzden ilk konu başlığında ne Raspberry ne de 3b-yazıcı'dan bahsetmedim, Linux'u ise kısa geçtim. Resmi de temsili seçtim zaten.

Sonraki yorumlarda ayrıntılara indim. Ancak her halukarda bilgisayar işinde icatlık durum yok ki zaten. Raspberry Pi listede $35 görünür ancak toplam maliyeti ne oldu , $35'in ötesinde değil mi?

Yeni Üye33 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Süley12

raspberry-pi üretimi arttırdı ve toplu siparişler de verilebiliyor. ilk başta 50 adetlik sipariş verebilirim.

Konu başlığı genel olmak zorunda. O yüzden ilk konu başlığında ne Raspberry ne de 3b-yazıcı'dan bahsetmedim, Linux'u ise kısa geçtim. Resmi de temsili seçtim zaten.

Sonraki yorumlarda ayrıntılara indim. Ancak her halukarda bilgisayar işinde icatlık durum yok ki zaten. Raspberry Pi listede $35 görünür ancak toplam maliyeti ne oldu , $35'in ötesinde değil mi?

tabii, 2-3 kat

Üye234 yazı
Bilgi için teşekkürler. €70.14, ~154TL yapıyor.

Benim planladığım bilgisayar Raspberry Pi B anakartlı olacak ve bu konfigürasyona göre bir tek Micro-USB adaptörü eksik , SD kart kapasitesi (32GB) ve infrared alıcı artısı var. Ayrıca yazılımı mümkün olduğunca Türkçeleştirilmiş ve 1080p gösterimi için uyarlanmış video oynatıcı ile birlikte. Sipariş verdikten sonraki 1-2 gün içinde elinde olacak şekilde, 179TL planlanan fiyatı ancak bu maks. fiyat yani gerçekte daha düşük olabilir, şartlara göre 150'TL ye kadar inebilir.

Saygılar.

Üye234 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Arıcı

merhaba omero72 arkadaşım , öncelikle böyle bir girişim yapmak isteğin bile takdire değer

daha önce 3b yazıcı için sizinle görüşmüştüm , bu yazıcıyı türkiyede üreten bir kişi ile iletişime geçtim , hatta sitesinde yaptığım yorumlarımı bile yayınladı ama bana bir türlü geri dönmedi , o nedenle bende üzerine düşmedim ama , gördüğüm kadarıyla bu 3b yazıcılar ülkemiz şartlarında uygun fiyatlarla yapılabilir düzeyde

ikinci olarak , bende zamanında yaklaşık 12 sene önce onboard 32 mb ram bulunan bir anakart bulmuştum ve bunun üzerindeki pci slotlarını sökerek , inceltmiş ve bunu bir laptop içine gömmüştüm , güzel bir çalışma olmuştu tabii gerisini getiremedik

yıllardır mini-itx , micro itx , nano , pico modelleri ile ilgilenir ve takip ederim gerçi işlerden ötürü birkaç senedir uzağım

öncelikle insanlara neden tablet pc veya netbook yerine bunu almak istemelerini sağlıyacaksınız ? avantajları nedir ? önemli olan bu

anakartı dışarıdan alacağınız ürünün , 2 usb yetersiz , ileride harici harddisk , web kamera , internet için modem vb. gibi bağlantılar için ne kadar çok usb olursa o kadar iyi olur

bende bir linux kullanıcısıydım , halen veri kurtarma işlerimde slax kullanırım , bence linuxun tek sorunu , anlık mesajlaşma programlarındaki kamera desteğinin olmaması , onun haricinde dediğiniz gibi tüm progrmlar var , tabii bunu insanlara anlatmak çok zor

sata bağlantısı yaparak harici hdd kullanımı kolaylaştırılabilir ve sistemde isteğe bağlı ssd harddisk kullanılabilir , gerçi linux ve compact flash kartın hızı zaten yeterli olur ama kasa içinde 2.5" harddisk yuvası yerleştirilebilirse çok güzel olur kanısındayım

adaptör olayını kasanın içine gömme yapılsa taşınabilirlik açısından daha güzel olur düşüncesindeyim

lcd monitörlerin üzerine asmak için aynen webcameralarda olduğu gibi bir menteşe veya askılık yapılarak ortam kalabalıklığı önlenmiş olur

aynı anda birkaç işe yarayan bir bilgisayar olsa çok daha güzel olur , mesela içinde onboard , gsm slot ile internet bağlantısı ve telefon olarak kullanılabilir ayrıca onboard adsl modem olması çok güzel olurdu

ayrıca şuanda windows8 kullanabilen bir sistem yapmak mümkün mü ? kullanıcı isterse kendi win8 kurabilir

bu kadar özelliği bu kadar küçük bir anakarta sığdırmak zor , ama bu özeeliklerde bir anakart yaptırılabilir , hatta demonte yaptırılıp gümrük vergisi uygun fiyata getirilebilir ve parçalar burada lehimlenir , parçalar derken , usb portları , ide porttu vb. olan parçalardan bahsediyorum

yazıcı ile kasa yapmak olabilir

aslında param olsa size hemen ortaklık teklif ederdim ama maalesef iflas durumundayım

kusra bakma çok uzattım , nacizane tavsiyelerimdi

cümleten hayırlı işler , bol kazançlar ve herkesin bayramını kutlarım

Yatmadan önce bayramlık alınan çikolatalardan birkaç tane ağzıma atınca uykum kaçtı, sonra sizin gönderiyi gördüm.

3b-yazıcı ile ilgili yorum yapan az sayıda üyeden birisiniz ki 3b-yazıcı asıl önemli konu. Türkiye'de 3b-yazıcı üreten yer M&M Otomasyon adında mıydı? Ya da direnc.net'te miydi? Çünkü benim bildiğim Türkiye'de onunla ilgilenen sadece o yerler var.

Fakat yerli malı taraftarı olmama rağmen ilk 3b-yazıcı 'yı çok daha pahalı tutsa dahi 100% ihtimal ABD'den getirtmeyi düşünüyorum cunku başlangıçta en iyisi ile başlamak isterim ve second-best seçimden kaynaklabilecek zaman ve diğer kayıplara tahammül edemem.

3b-yazıcı donanım ve fiziksel dünya ile yakından ilgili görünse dahi, 3b-yazıcının aslında tamamen yazılım tecrübesi ve hayal gücü ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sanatsal, mimari yönü de var.

Zamanında anakartı Laptop 'a düzleme denemesi ilginçmiş. safi donanım işi:)

Benim bilgisayar olayına geleyim.

Öncelikle laptop ve tablet yerine bu cihaz neden tercih edilebilir konusu. Bu konuda 3G ile uzaktan görüntü izleme örneği ilk akla geliyor. Üzerine takacağınız bir Vınn ve 2-7MP kamera ile videoyu 3G'den iletecek bir cihaz olabilir bu. 5V'luk kaynağına 4 büyük kalem pillik çıkışı bağlansa herhalde günlerce çalışır. (o senaryo için test yapmadım)

Y.dışından Wifi, Bluetooth veya 3G üzerinde gelirse gümrükte ciddi sorun, TSE sorun çıkartır. Böyle sade olması daa iyi. 2 USB az gibi hakkaten ancak üst konnektöre bağlanabilecek bir Bluetooth alıcı ve BT klavye ve fare kullanımı ile bir anda 2 USB'yi de boşa çıkarmak mümkün.

SATA kulağa hoş geliyor ancak SATA'nın NAND flash bellekler için aslında uygunsuz bir arabirim olduğunu biliyor muydunuz (fazla ısınma, fazladan işlem cevrimi) ve SDHC Class10 ile zaten hız bayagı yüksek.

Linux 'ta kamera desteği chat programlarda bile var. Benim Lenovo N500 laptopun kamerasını Linux/Ubuntu 10.10 'da kullandım çünkü.

Güç adaptörünün kasa içine gömülmesi fena fikir değil cunku bence de o tür sadelik çok iyi. 3b-yazıcı olduğu takdirde o türde secenekler oluşturmak ta kolay olacak.

gümrük vergisi uygun olması için demonte şekilde getirmek özellikle Raspberry gibi zaten çok iyi kalitede ve çok uygun maliyete üretilmiş kart için gerekmez, hatta öyle yapmak nihali maliyeti arttırır diye tahmin ediyorum ve dahası Raspberry (özellikle şu aylarda) o şekilde demonte seceneğini sunmaz bile cunku zaten tam haliyle taleplere yetişemiyorlar:)

Win8 seceneğinde ise win8'in ARM versiyonu devreye giriyor ki o zaman da Microsoftun kapalı kaynak yazılımlarının donanıma özel kilitli (yani MS tarafından lisanslanmayan donanımda çalışmayacak şekilde ayarlanmış) win8'i gündeme geliyor. Yani Win8'in bu bilgisayarda çalışmaya hazır hale gelmesi uzun süre alır. ancak zaten bu bilgisayar işinde Windows en son aklıma gelen şey:)

saygılar,

Üye234 yazı
merhaba
bahsettiğin nano ve pico x86 kartlara baktım ancak x86 olduğu için baştan dezavantajlı.

x86 Komut Seti Mimarisi, CISC ("Complex Instruction Set Computing"), ARM Komut Seti Mimarisi RISC ("Reduced ISC") kullanır.

x86 mimarisi kullanan bir işlemci isterse 10 nanometre inceliğinde üretilsin, yine de 100nm inceliğinde bir RISC işlemci kadar hızlı ve enerji tasarruflu olamaz cunku programı icra ederken kullandığı CISC Komut Seti, RISC 'a göre adı üstünde daha "kompleks"

Ayrıca ARM en sonunda 64bit versiyonunu da çıkarıyor, yani 32bitte dahi verimli olan işlemcinin performansı iyice tavan yapacak.

2- Resimdeki VIA'nın pico x86 kartı için konuşuyorum

Display çıkışı olarak D-Sub konnektörü görülüyor. Speklere bakınca DVI da var görülüyor. Ancak her halukarda D-Sub artık terk edilmeye başlandı.

Raspberry Pi, HDMI standart boy konnektör olarak var. HDMI, DVI içerdiği gibi Dolby Digital ve DTS gibi 5.1 ses çıkışı da veriyor. Bu büyük bir uygunluk.

Bendeki Raspberry 'nin deneme anından 2 kare:

Ve diğer yorumlarım:

1- Batarya 5V çıkış verdiği sürece çeşitli kapasitede ayarlanabilir, AA kalem pil ilk akla gelen, gerekli adaptörle li-ion da pekala olabilir. 3G bağlantısında bataryayı hızlı bitireceği kesin tabi ki:)

2- üst konnektör Raspberry'nin resimlerinde az çok görünüyor, onları kast ettim.

3- Linux'ta Webcam ve Skype sorunsuz çalışıyor, ancak uygun sürücü ve programı ayarlayacaksınız tabi ki. Skype MS tarafından satın alınana kadar Linux hem de 64bit versiyonu vardı ve ben hala onu kullanıyorum, webcam videosu ile birlikte çalışıyor. Linux'ta msn yerine Pidgin kullanıyorum.

4- Laptop'ta güç adaptörünü kasaya dahil etmek mobilite açısından pratik olmaz, fazladan yer ve ağırlık kaplar cunku.

5- Ve Win8. Windows, daha önceki mesajımda belirttiğim gibi en son akla gelen seçenek, cunku (Apple Mac OS de) uygun yazılım bulması/geliştirmesi daha zor ve daha da berbatı daha masraflı. İlerde ARM'da Win8 çalıştırılsa dahi bu açılardan yine de Win8 zorlu bir alan olarak görünüyor, şahsi kanaatim tabi.

3b-yazıcı ile ilgili DH'daki kullancının sitesinin adresi var mı, merak etim bir bakayım. Aslında 3b-yazıcı'nın kendisini üretmeyi de düşünmedim değil; ancak o çok daha uzun ve riskli bir iş. Ömür yetmez. Bu arada yaşım tam 40 oldu yani belki 20'lerimde veya 30 başlarında olsaydım riske girerdim. Aslında bu yaşta yine girerdim fakat ailem ve çevremin uygun maddi/manevi desteğini almam zor olabilir. 3b-yazıcı ile kasa basıp Linux'tan program editleyip bilgisayar üretmek daha dişime uygun görünüyor:)

Saygılar.

Yeni Üye33 yazı
güvenlik kamerası olayında Photovoltaik panellerde kullanilabilir tabii.

PS: hep okuyorum 3b 3b... 3d desenize :-)

Selamlar

Üye234 yazı
Merhaba

Flash kart derken, SD kart'tan bahsediyordum. 32GB ve Class10 MicroSD kartların toptan fabrika-çıkış ("Free-on-board ") fiyatı $16 'ya kadar düştü. Aslında 16GB Class10 maliyet ve temin açısından çok daha rahat seçenek ancak ~10GB FullHD video 1 taneden fazla alması zor.

3b-yazıcı öncelikle halledilmesi gereken yatırım. O olmazsa Plastik Üreticileri ile anlaşıp adetli kutu bastırmak gerekir ki o zaman da tanesi 2TL ye mal olsa bile başlangıçta cazip olmayan bir seçenek cunku kutunun bir yeri kusurlu, bir ayrıntısı yanlış olsa 100 kutuluk parti çöpe gidebilir. 3b-yazıcıda her türlü sonucu elinize alıp görebiliyorsunuz. İstemediğiniz/yanlış ürün çıkarma ihtimali yok.

3b-yazıcı kullanımında ustalaştığınızda başka birçok iş te yapılabilir. Arabalarda ön torpidodaki havalandırma yönlendirme aksamları kolaylıkla kırılır, benim son kullandığım 2 arabada (Peugeot Minivan ve Ford Fiesta) onlar hep kırıldı ve yenisini almaya kalktığımda tüm havalandırma ucuyla beraber satıldığı için pahalıya geliyordu, değiştirmemiştim. 3b-yazıcı ile sadece kırık olan aksam yeniden basılabilir.

Ford Fiesta aracımda sağ dikiz aynası yoldan geçen bi serseri yaya tarafından tutma plastiğinden olduğu gibi kırıldı. Aynanın kendisi sağlam ve çalışıyor ancak tutma yeri kırık olduğu için bir şekilde yenilemem lazım. ancak tutma yeri aynanın kendisi ile birlikte satılıyor ve fiyatı ~150-200TL. Bir tek tutma plastiği kırık olduğu için ~200TLye ayna almak? 200TL'nin 180TL'si ayna olsa, tutma plastiği 20TL. Sonuç olarak 20TL'Lik bir parçanın kırılması yüzünden 200TL masraf. Almadım tabi plastiği yapıştırarak idare ettim. Fakat 3b-yazıcı olsaydı, siyah renk plastikten o tutma plastiğinin aynısını basarak sorunu çözebilirdim. 3b-yazıcı ile bu şekilde "isteğe bağlı" (custom-made) oto yedek parça üretimi işi gayet mümkün görünüyor. Oto yan sanayi veya ana üreticileri patent (ticari, üretim lisansı, adı her neyse) haklarını gündeme getirebilir ancak benzer bir dava y.dışında görüldü ve mahkeme 3b-yazıcı ile parça üreteni haklı gördü. Yani yasal olarak da önü açık.

Webcam modelindeki kamera alttaki resimdeki gibi olacak:

Burada "üst konnektör" ve kullanımı da net görülmüş oluyor. Son kullanıcıya ilan ettiğim fiyatları bilerek o şekilde seçtim. Sonu 9'lu rakamlar liste halinde hakkaten parazit yaratıyor ancak websitesinde büyük puntolarla basılmış bir 179, bir 219 180 ve 220'den çok daha cazip etkiye sahip. Bir araştırmada sonu 9'la bitince cazip etki yarattığı görülmüş. Fazla ayrıntıya girip konuyu dağıtmak istemem ancak, biliyorsunuzdur Apple gibi büyükler de bunu kullanıyor, örneğin iPad temel modeli $499 idi.

179 ve 219 TL'lik fiyatlar azami fiyatlar yani ürün bir kez piyasaya çıkmayı başarabilirse sonradan düşebilecek rakamlar. 219 yüksek görünse de kamera aksamı ve ona uygun kasayı düşününce bence makul sayılmalı

Webcam için kullandığım programın adı "Cheese", Cheese'i kurduktan sonra Webcam'i Skype ve Pidgin gibi sohbet programlarının otomatik olarak tanıması gerekli. Skype'ı Harddisk değişikliği dolayısıyla sildim ve kurulum paket programını da kaybettim ancak Pidgin'le denediğimde video calışıo. Biliyorsunuzdur, ancak bilmeme ihtimaline karşı yine söyleyeyim Ubuntu'da Synaptic Package Manager 'da Cheese hemen kurulabiliyor.

Piyasaya daha çıkmadığı için bayilik düşüncesi de belli değil. Piyasaya çıkıp yol almaya başladı mı, bayilere adetli vermek pekala mümkün çünkü nihayetinde o aşamaya geldikten sonra adetli üretmek SD kart kopyalamak ve 3b-yazıcı'dan çıktı almaktan ibaret, yani işin ölçeklenebilir yanı da var.

Linux'u ilk 2000'de denemiştim. PC dergilerinden çıkan CD'lerden biriyle Corel Linux 'tu. Ancak tabi ki o sıralarda tüm dünya Windows kullanıyordu ve Corel Linux herşeyiyle bir amatör projesi gibiydi.

2007'de Kadıköy'de bir kitapçıda gördüğüm Linux User & Developer dergisini aldıktan sonra durum değişti. İçinden çıkan Knoppix CD'sini PC'ye taktığımda hiç harddisk kurulumu dahi yapmadan Windows gibi çalışıyor ve üstüne üstlük bedavaydı. Daha sonra Ubuntu sürümünü deneyince olay tamamen koptu. Ubuntu'da Synaptic paket yöneticisi ile istediğin programın sadece adını yazınca Internetten otomatik indirip kuruyordu.

Tüm bunları neden anlattım, Linux birçok açıdan iyi ve gittikçe daha da iyi olup piyasaya yayılıyor. Windows ve Mac yetişemiyor, resmen. iPhone'a rakip çıkan Android telefonların Linux temelli olduklarını unutmayalım. Bende 2 Android 1 iPhone var. iPhone çok güzel, havalı ve zevkli ancak yine de işte ve dışarda hep Android kullanıyorum mesela çünkü çok daha kullanışlı. Ve masaüstü bilgisayar alanında da durum Linux yönünde gelişiyor. linux'la ilgili durum bundan ibaret.