Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yurtdışında İş Kurmak

BaşlatanCapriSunTarih30/07/2012 13:46:30Yorum48

İlk mesaj
Yeni Üye11 yazı
Merhaba. Bu forum'da yazılanları dün gece birkaç saat okudum. Ve ben kendim de bir soru sormak istedim. Umarım tecrübeli/bilgili kişiler düşüncelerini esirgemez.

Öncelikle kendimi tanıtayım. Üniversiteden 2 yıl önce mezun oldum ve çok iyi derecede İngilizce biliyorum. Ailemden bana 300.000-500.000 TL arası bir meblağ gelecek kısa bir süre sonra ve ben bu parayı değerlendirmek istiyorum. Gayrimenküle vs yatırmak değil isteğim. Kendi işimin sahibi olmak istiyorum ve bu para sanıyorum ki yeterli olacaktır.

Forum'da okuduklarımdan anladığım kadarıyla insanlar tecrübenizin, bilginizin olduğu alanlarda ticarete atılın diyor. Benim hiçbir alanda tecrübem ve bilgim yok. Ama yaşım genç ve hevesliyim.

Sorum şu şekilde. Bu yazmış olduğum miktarla Avrupa'da (İsveç, Norveç, Danimarka) ne gibi işler yapılabilir? Bu ülkelerde sizce neler tutabilir? Eğer bu ülkelerde yaşayanlarınız varsa fikirlerinizi lütfen paylaşın.

*Şu an sahip olduklarım

-Bir miktar para
-Üniversite diploması (sözel bir alan üzerine)
-Cesaret ve azim
-İyi derecede yabancı dil

*Sahip olmadıklarım

-Çevre

Herkesin fikrine açığım, şu an araştırma aşamasındayım, tecrübeli kişilerin fikirlerini muhakkak ki daha derin araştıracağım.

Şimdiden teşekkürler, saygılar.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
48 yorum
Yeni Üye19 yazı
kardeş ilk önce başarılı olman dilegiyle cümleme başlamak istiyorum kardeş senin yerinde olsam eger yurtdışı düşünüyorsan kesinlikle ukrayna yada rusya da iş kurmanı tavsiye ederim özellikle textil yada deri üzerine çünkü çok büyük paralar dönüyor bu işte bir arkadaşım bundan 6 sene önce rusyada toptan kot satışı yapan bir magaza açtı.kendisiyle ara sıra konuşma fırsatım oluyor işler nasıl diyorum kendisi çok memnun yatırdıgın parayı 6 ay gibi kısa sürede geri alırsın hemde karı çok yüksek örnegin istanbulda bir kot 35 dolar ise orada bunu 100dolara satıyor hem karı yüksek hemde çok iyi bir iş zaten 60.000-80.000 miktar yeterliymiş(işlek yerler için hava pazarı hariç)kesinlikle o bölgelere yatırım yapmanı tavsiye ederim çünkü artık avrupada yaşıyan türk kardeşlerimiz geri dönüş yapıyor çünkü şu anda avrupa kriz içinde çok sıkıntılı bir dönem geçiiriyor artı avrupada yabancılara özellikle türkler ikinci sınıf insan mualemesi yapıyor bu da senin için her konuda sıkıntı .başarılı olman dilegiyle saygılar

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Ö?renci
Yeni Üye11 yazı
Sevgili abdullah27. Tavsiyen için çok teşekkür ederim, Allah razı olsun. Bahsettiğin yatırım hakikaten iyi görünüyor ama ben özel olarak İskandinav ülkelerinden birini istiyorum. Erkek arkadaşım İsveçli ve onun sayesinde İsveççeye az çok hakim sayılırım, yani dili kısa sürede halledebilirim, bu 3 İskandinav ülkenin dilleri de benzer zaten. Bunun dışında da kültürlerini de az da olsa çözdüm. Tercihim bu yüzden bu ülkeler. Rusya ya da Ukrayna hakkında kulaktan dolma bilgiler dışında hiçbir fikrim yok. Ama tavsiyen üzerine o ülkeleri de kesinlikle araştıracağım.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ö?renci
Yeni Üye50 yazı

Kesinlikle tekstil işini öneririm...Güzel bir dükkan alıp yada kiralayıp düzel bir dekorasyon ile marka ürünleri çok güzel şekilde satabilirsiniz.Erkek ürünleri çoğunlukta olursa daha iyi olur elemanlarınızda bayan olsun kaliteli nezih bir yer olsun ürünlerde dünya markalarının outletlerinden toplanabilirler dükkan sizin olursa dükkanın parası kadar parayı 3 senede maksimum çıkarırsınız lüks bir yerde dükkan açacaksanız kiralamayın derim iş olarak tek önerim tekstiltir.300 - 500 arası sermayede gerekmez 100-150 ye dükkanı mülküyle beraber alsanız herşey dahil 50 dükkana masraf etseniz 40-50 binlik ürünü dükkana zaten zor sığar o ürün size en az 5-6 ay gider ve yüzde 200 minimum kazanç sağlarsınız 50 binlik ürün size 150 bin olarak geri döner.Hem mülk sizin olur hemde paranıza para katarsınız.Ama seçeceğiniz markalar italyan fransız ağırlıkta olmalıdır.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye19 yazı
sevgili CapriSun öncelikle ilgilendigin için teşekür ederim ve buradaki yorum yapan tum arkadaşlara yine teşşekür ederim bence dil konusunu o kadar zor degil max.3 ayda söküp atarsın çünkü senin etrafında devamlı rusça konuşacaklar sen ister istemez onlardan bir şeyler kapıp ögrenirsin bu senin kararın kesinlikle iyi araştır belki dünyada daha iyi fırsatlar bulursun başarılar diliyorum

Yeni Üye11 yazı
Wolfman_W140. Sağ ol önerin için. Peki bu tekstil işi İsveç, Norveç gibi ülkeler için mi geçerli?

Yeni Üye8 yazı
Soğuk iklime hakim ülkelerde tekstil işini çok dikkatli planlamak gerekir diye düşünüyorum.

Avrupa'da tekstil ve gıda işleri her zaman kazandırıyordu.
İstanbul'da beş liraya mâl edilen gömleği, Belçika'da 25 Euroya satıp kısa sürede köşeyi dönen tanıdıklarım oldu. Ancak son üç yıldır hemen her iş sahasında zorluklar yaşıyor Avrupa'dakiler.

Sadece tekstile kilitlenmeyin bence.
Kalkınmakta olan bölgelerde refah seviyesi yükseldikçe ev yenilemeleri, dekarosyonları da kalkınma parelelinde artmakta.

Örneğin Türkiye'de bildiğiniz düz bir demir doğramacı olan, yabancı dilin kıyısına uğramamış, vasat bir yaşantısı olan tanıdığım, Kazakistan'a aluminyum pazarlamaya başladı. Yanına Azeri bir hanım çalışan aldı. Kadıncağız Türkçe bildiğinden patronuyla kolay anlaşıyordu,Rusça da anadili gibi olduğundan patronun istediğini anlatmak, yazıya dökmek de sorun olmuyordu. Karşı tarafla dil problemini böyle çözdü.
Gidip geldikçe oradaki ihtiyaçları tespit etti, atölyesini geliştirdi, ülkemizde o zamanlar hiç üretilmeyen ahşaplı aluminyum üretmeyi denedi, başardı.Bizim demir doğramacı üç yılda inanılmaz ilerledi. Kazakistan'ın başkenti Astana olarak belirlendiğinde oldukça fazla sayıda iş kaptı.İlk başlarda bavul ticareti şeklinde (bana göre yasal olmayan bir durumdu bu ama ) yürüttüğü işi rayına oturtunca tırlarca mal ihracı, taşeron firma olarak cephe giydirme işleri, nalburiye sevkleri ve ülkenin yeni zenginlerinin bina yenilemeleri derken bir değil çok köşeler döndü.(dönmekte)

Özetle, hedef ülke neresi seçilecekse, o ülkenin insanlarının iyi tahlil edilmesi önemlidir.
Zevkleri, alım güçleri, tercih kriterleri, tutuculuk ya da yeniliklere adaptasyonları araştırılmalıdır.
Yine ülkenin yatırımcısına ne tür imkanlar tanıdığı, vergi oranları vb.mutlaka öğrenilmelidir.

Bir arkadaş tanımak o ülkede iş kurmayı istemenin olmazsa olmazı değildir.
Tek kişiye güvenerek yola çıkmanın risklerini mutlaka hesaplamalısınız.
Yukarıda size kısa yoldan zengin olan (belki) iyi bir örnek verdim.
Bir de kötü örnek vereyim.
Bir bayan arkadaşım, erkek arkadaşına güvenerek ticarete girdi Almanya'da.
Elde avuçta ne varsa gittiği gibi boyunu aşan şekilde borçlandırıldı.Adam onu öyle bir dolandırdı ki yıllarca öde öde bitiremedi.
Adamdan alacakları ile İstanbul'da gökdelen sahibi olurdu ama adam kendi ülkesinde kendisi öyle bir kaybettirdi ki beş kuruşunu kurtaramadı.

Hani bir söz vardır, dil , insanı vezir de eder, rezil de eder diye.
İsveç ya da Norveççeyi öğrenmeniz uzun sürmeyebilir, zaten iyi bir yabancı diliniz varmış.Ancak geçiş süreçleri çok önemli.
(ama o bölgelerin dilleri Cermen dilleri grubuna girdiğinden kolay adapte olursunuz diye düşünüyorum)

Her ne iş kuracaksanız sizin için en iyi ve hayırlı olanı olur inşallah diyerek sözlerimi sonlandırayım.

Başarılar dilerim
Günler geçiyor, hükmünü sürmekte zaman. Gelecek, beklenen ve olması gerekli an.

Yerleşim Türkiye / MaltepeMeslek Emekli
Yeni Üye11 yazı
Sevgili Yagmurca, fikirleriniz ve örnekleriniz için çok teşekkür ederim. Ellerinize sağlık.

Ben şu an sadece heves/araştırma aşamasındayım. Yazmış olduğum ülkeler tamamen o ülkelerin kültürüne olan sempatim ve aşinalığım nedeniyle. İsveçli arkadaşım eğer bu yurtdışında iş kurma düşüncem gerçekleşirse bana hiçbir şekilde destek olmayacak, böyle bir talep içerisinde değilim. Dillerini ve kültürlerini biliyorum az çok, demek istediğim buydu.

İnternetten de araştırma yapmak mantıklı geliyor, iyi ki buraya da yazmışım ki sizin değerli fikirlerinizi okuyabildim. Planım 3-5 ay içinde o İskandinav ülkelerinden birine gidip çevreyi gözlemlemek. Ama şu anda da tecrübeli kişilerin fikirlerinden yararlanarak onların önerdiklerini araştırmak istiyorum.

Gözü kapalı ticarete girecek bir tip değilim. Çok iyi araştıracağım.

Yeni Üye37 yazı
CapriSun oncelikle sana kisaca tecrubelerimi paylasmak istiyorum senle affina siginarak. iskandinav ulkelerinde kendi isini yapmadigin surece ancak hayatini idama ettirsin. Kendi isini yaptigin zamanda kazandiginin buyuk kismismini devlete verirsin. Bir ulkede is yapabilmek icin en az orta derecede dile sahip olmalisin ayrica kanunlarini ve muhasebe islemerini iyi derecede ogrenmelisin. Senin yapacagin en az bir iki sene baska birinin yanina girip calisman ortami ogrenmek icin ozellikle ne is yapmak istiyorsan onunla ilgili alanda.
Yeni oldugun icin elindeki sermayeyi 1-2 seneye kalmadan eritirsin. Kisa bir sure icinde olabilir. Bu forumda takilanlarin az cok deneyimleri var iyi yada kotu. Ama senin hic tecruben yok, yeni ulkede baglantilarin yok, baska tehlikeler var(bunun sana ozelden atacam).
Gidecegin iyice herseyine alismadan kesinlikle is kurma yada kurmaya calisma.
Heleki erkek arkadasina hic guvenme yurtdisinda yasiyan ve tecrubeli biri olarak soluyorum. Zora geldinmi kacar avrupalilar

Yerleşim Yngiltere / LondonMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye11 yazı
Nevta, bilgilerini paylaştığın için çok teşekkür ederim. Benim için çok kıymetli bilgiler bunlar, Allah razı olsun.

İsveççeyi şu an az çok anlayabiliyorum ama konuşamıyorum. Erkek arkadaşım sayesinde İsveççeye ve İsveç kültürüne biraz da olsa hakim oldum, ona istinaden yazmıştım bunu. Yoksa bu ticaret konusunda erkek arkadaşıma güvenmem ya da onun için o ülkeye gitmem söz konusu değil, o benim gittiğim yere gelirse başımın üstünde yeri var, o ayrı. Ben sadece erkek arkadaşım dolayısıyla o kültüre ısındım, hoşuma gitti.

Gittiğim ülkenin muhasebe işlemlerini nasıl öğrenebileceğim? Kursu falan mı var yoksa orada başkasının işinde çalışırken mi bir şekilde mi öğreneceğim?

Yeni Üye35 yazı
Merhabalar ben isvicre cenevrede yasiyorum ve isvec hakkindada birazda olsa bilgiye sahibim cogu avrupa ulkesinin kurallari hemen hemen ayni oncelikle size sunu soylemeliyim 3-5 ayda insanlarla konusa konusa dili ogrenemezsiniz ki zaten sizin birazda olsa alt yapiniz var isvece yerlesin ve oncelikle iyi bir kurs programi yapin kendinize bir suru orada kaldiktan sonrada bir butik magaza acin kiyafet uzerine illa acmak istiyorsaniz muhasebe isleri turkiyedeki gibi kolay yurumuyor vergi sistemi hersey cok farkli kursu falan yok sadece okulu var okuluna gitmek zorundasiniz buda sizin icin epeyce zaman kaybi olur benim size tavsiyem oncelikle 1-2 yil yasayin iyi bir kursa gidip dilinizi gelistirin vergi sistemini kurallari ogrenin hem havasina suyuna alisin sonrada cevreyi gozlemleyin neye yonelecekseniz o alanda arastirmalar yapin

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Tekstil
Üye131 yazı
Selamlar,

yeni bir iş kurarken hesaplamak gereken o kadar çok şey var ki yıllarca uzmanı olduğu işi kendi işletmesini kurup ilerlemek isteyen ve başarısız olan çok kişi tanıyorum.

Öğrenciliğiniz biteli iki yıl olduğuna göre ya bir yerlerde çalıştınız ya da ne yapacağınıza karar vermek safhasındasınız. Eğer hiç bir iş tecrübeniz yoksa başka bir ülkede, tek başınıza, ilgili ülkenin yasal ve ticari şartlarını bilmeden herhangi bir işe girmeniz taka ile okyanusa açılmaktan farklı değildir.

İskandinav ülkelerindeki mevzuat çok nettir: Hata yaparsan bedelini ödersin.Yani yasal bir sorun çıktığında birilerine gidip "yok mu bu işin kolayı" diyerek Türkiye'de sık rastlanan çözüm metodlarını kullanırsanız başınız daha büyük derde girer. Tüm iyi niyetinizle çalışırken bilmeden ve istemeden bir hata yaparsanız yine aynı durumla karşılaşırsınız.

300-500 bin lira, yapacağınız işin boyutunu ve sınıfını az çok belirler. O bölgedeki milli gelir oranının yüksek oluşu elinizdeki sermayeyi de görece değersizleştirir.

Eğer bana bir yakınım gelip sizin şartlarınızla Türkiye'de bir iş kurmak istediğini söyleseydi ona ilk tavsiyem "hemen gidip bir yerlerde boğaz tokluğuna da olsa çalışma başla, bu arada da gözünü iyi aç" olurdu.

Size naçizane önerim ise yine aynı şekilde olur: Oralarda çalışma izni almak gibi bir durumunuz varsa en kısa zamanda gidip herhangi bir işe girin. Mümkünse en aşağı seviyede olsun. Yerleri silin, kutu taşıyın, olmadığı düşünülen ırkçılık ve zenofobi ile tanışın. Belki altı ay belki bir yıl, size orada yaşayanların dahi veremeyeceği, anlatamayacağı bir tecrübeye sahip olursunuz, yasaları ve işleyişi teknik seviyede öğrenirsiniz. Vergi,mevzuat, insan davranışları, esnaf ilişkileri vb. size dünyanın her yerinde gerekli olacak bilgileri ilk elden edinirsiniz. Ve hangi işi yapacağınıza eminim karar vermiş olursunuz.

Eğer bu süreçten yine aynı heves ve istekle çıkarsanız bize de başınızdan geçenler anlatır ve bilgi sahibi olmamızı sağlarsınız.

Her durumda size başarılar dilerim.
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye59 yazı
Volkan Bey, eminim caprisun'in buradan tek istedigi kendilerine "anne"lik yapacak birilerini bulmakti. Cok guzel "annelik" yapmissiniz, takdir ettim. "kizimiza" sahip cikma gayretiniz ayrica ovguyu hak ediyor, bunu da belirtmek isterim.

Kendi dusunceleri ile kendisini bile ikna edememis birisi olarak, sizi cok inandirici buldum.

Sayin CapriSun; Iskandinav ulkelerinde ne yapilir bilemiyorum ama eger tertibi, duzeni seviyorsaniz, her gun gundemi degisen bir ulkeden sikildiysaniz, her sabah 3 saatte ise gidip 2 saatte donmek size zor geliyorsa; 300bin TL'nizi bankada tutup orada belediyede copcu olarak calissaniz bile Turkiye'deki halinizden daha mutlu olacaginiza eminim.

Saygilar

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Memur
Üye201 yazı
kuzey avrupa ülkeleri hakkinda hic bir bilgiye sahip olmayip , sadece belgesel programi "ayna" dan izleyip burda nutuk atanlara öyle bi sinir oluyorumki...

avrupada tekstil isine girmek yillardir bir efsanedir bizim türklerin dilinde , Türkiyede bi kac tlye üretilen gömlekler burda 20 euroya satiliyomusta yok bilmem neymiste))) 30 yasimdayim ve 30 yildir isvec ve danimarkada yasiyorum. burda 20-30 krona bile gömlek bulabilirsiniz, son yillarda acilan büyük zincir marketlerin cogalmasi ile birlikte Cinden getirilen ucuz tekstil ürünleri burda sudan ucuza satiliyor. Kuzey avrupada bizim türklerin yapabilecegi tek is yeme icme üzerinedir. baskada bisey yapamazsin ve yaptirmazlarda.

Yerleşim / YsvecMeslek Ythalat / Yhracat
Üye105 yazı
akıllım ol arkadaşım rusya ve ukraynaya sakın gitme.kimse üstüne almasın ben gördügümü yazıyorum rusya ve ukraynada o kadar çok türk apaçi varki şaşırırsın türkiyeden bi nedenle kaçmış ipini koparmış yamyam dolu,kubay arkadaşımın dedigi çok dogru.dedigin rakamlara türkiyede de çok güzel işler yapılır
smcyln

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mobilya
Yeni Üye11 yazı
@blackmoney

Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim.

@volkanbal

Vaktinizden ayırıp fikrinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. İngilizcem "Upper Advanced" seviyede. İsveççem ise işte ancak anlayacak kadar. Erkek arkadaşımın İsveççeyi ve İsveç kültürünü az da olsa öğretme şansı oldu, ona istinaden ondan bahsettim. Onun için İsveç'e gitmeyeceğim, İskandinav kültürü hoşuma gittiği için düşünüyorum. Eğer aklıma Danimarka yatarsa, gideceğim ülke Danimarka da olabilir ve eğer erkek arkadaşım da isterse gelir benimle, bu kadar.

Finans ve muhasebe konusunda size sonuna kadar katılıyorum ama daha önce de yorumlarımda yazdığım gibi oraya gidip direkt iş kurmak değil hedefim. O ülkede de araştırma yapacağım ve gittiğim ülkenin dilini geliştireceğim vs. Burada sormak istediğim şey o ülkelerde yaşayan insanların "şu konuda açık var, bu alanda bir iş düşünürsen tutturabilirsin" diyebileceği ve benim de bu tavsiyeler üzerine araştırma yapacağım fikirleri öğrenebilmek.

@boksor

Çok teşekkür ederim

@kubay

Sevgili kubay, Türklerin o ülkelerde gıda üzerine çalışabileceğini söylemişsiniz. Türk kebabı tarzı yemekler mi bunlar yoksa her türlü fast food ürünü olabilir mi? Ve siz bu alanda orada zaman içinde başarıya ulaşabileceğini düşünüyor musunuz? 300-500 bin TL gibi bir sermaye bahsettiğiniz tarzda bir cafe/restaurant için yeterli olur mu? Cevaplarsanız çok sevinirim.

Cevap vermiş olan herkesten Allah razı olsun. Saygılar.

Yeni Üye37 yazı
Sevgili capriSun avrupada is yeri acmakla bitmiyor. Cevren yok demissin aslinda en onemli faktorlerde birisi bu. Ulkemizinde basina bele olan pkkya harac vereceksin bunuda unutma. Bu orgut yandaslari avrupada fellik fellik harac alacak Turk ve turkiye vatandasi ariyor. Ozellikle kuzey avrupa ulkeleri tam onlarin mekanlari.
Kulturleri hosuma gitti demissiniz. Oralarda kultur denen sey yoktur. Bir duzen kurulmustur. Hergun kurmali oyuncak gibi ayni hareketler ve ayni seyler. Aslinda Turkiyede dusun bence

Yerleşim Yngiltere / LondonMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye19 yazı
bende nevta kardeşin ve diger kardeşlerin dedigi yorumlara katılıyorum bence sadece bir isveçli arkadaşa güvenme çünkü yurtdışında çok fazla üçkagıtçı ve   çok fazla başı zora geldiginde seni çok çabuk satarlar onlara güvenme diyorum özellikle avrupada pkk yandaşalrı çok fazla senden haraç isterler onlara karşı çok dikkatlı ol onun için yurtdışında çom fazla üçkagıtçı var kesinlikle onlara güvenme türkiyede örnekleri çok fazladır dışarı ülkede dolandırılmışdır cebinde bir kuruş kalmadan geri gelmiştir sana çok fazla şu anda diyen olacaktır gel senle şunu yapalım şöyle para var onlara sakın kanma çokk dikkatli ol

Yeni Üye10 yazı
Benim yasadigim yerde cok Türk var,Berlin Kreuzberg den sonra en tanilmis yer burasi dir Almanya da,sadece Almanya da degil,diger komsu ülkelerde de.
Kimileri yazmis pkk harac felan kesiyor,cok olduklari yerde yapabiliyorlar dogru,ama Türklerin cok oldugu yerde onu asla yapamazlar,yaptirmazlar.
Isvece gittim,Gotheburg da kaldim.Orda 40 yildir yasayan bir abi ile tanistik,bizi gezdirdi.Restorana girdik,Isvec de baliklar zaten Türkiye de Döner gibi satiliyor.
Pek lezzetli degildi ve doymadigim halde 16 euro aldilar.Bize dedigi söz suydu: "Eger aklin varsa,Restoran isinden anliyorsan,gel bunu burda yap,cünkü adamlarin mutfagi cok kötü ve yabanci mutfaga hastalar." Ama arkadaslarin dedigi gibi cevren yoksa,cok cok zorlanirsin.

Yerleşim ALMANYA / NrwMeslek Di?er
Üye201 yazı
Ôncelikle su pkknin harac kesmesi olayina bi aciklik getirelim. Pkk kürt kökenli vatandaslardan zorla harac kesiyor, türk esnafin kapisini calmiyor. genelde harac kestikleri kürtlerde dükkanlarini ilk actigi zamanlarda cepleri biraz para görünce simarip politika yapmaya heveslenip pkkcilik oynamaya basliyor ve pkkda dogal olarak uzerlerine cullaniyor. tanidigim bir sürü kürt kökenli arkadasim var ve cogundan pkk harac almiyor alamiyor. dedigim gibi dükkan ilk acildiginda pkkyi kendi ***liklari yüzünden ayagina cagiriyor bazi dükkan sahipleri.

Caprisun, artik isvec ve danimarka gibi ülkelerden sifirdan bir fastfood tarzi mekan acip isletmek biraz zor. cünkü bizim türkler kral yerleri mekanlari caddeleri kapmislar fakat uzun yillar bu isi yapmis veya elinde 2-3 dükkani olupta satan bir cok insan var. Merkez caddelerinde günlügü 5-10 bin kron yapan dükkanlara 1-2 milyon kron istiyorlar. Günlük 5bin ciro yapan bir dükkanin eger anormal bir kirasi yok ise aylik biraktigi net kar 70 bin krondur( yaklasik 21 bin tl) evet avrupada ticaret yapanlar özellikle yemekhane isletenler güzel kazaniyor. Türkiyede aylik 20bin tl birakan bir isletme icin trilyonlar istenirken avrupada 1milyon kron ile muazzam paralar kazanilabiliyor fakat 1milyon kronda burda ¨buyük para diye geciyor. eger dükkan günlük 10bin kron cekiyosa ozaman aylik en az 150bin kron para birakiyor.

ama senin gibi birisinin bu islere bulasmamasini tavsiye ederim cünkü yasamis oldugun ülkeyi sehiri caddeleri sokaklari ortami cevreyi cok iyi bileceksin (ki bunlarada uzun yillar burda oturarak sahip oluyosun) yoksa burdada hazir kurulu bir dükkan almaya kalkip kaziklanabilirsin. eger buralara tasinmak gibi bir niyetin varsa bence parani turkiyede bankada altina yatir ve gel burda aylik güzel bir maasi olan bir is bak. universite mezunuymussun ve buralarda mutlaka sana göre bisiler vardir. alirsin aylik 10-15bin kron maas kafanda rahat olmus olur.

Yerleşim / YsvecMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye19 yazı
isvecde bizim burdaki gibi alisveris merkezleri varmidir bilmiyorum ama eminim vardir , imkanin varsa" Mall" diye tabir edilen alisveris merkezlerinde fast food ustune bir is yap derim .. bak ben burda new yorkda bunu bugun yapsam biliyorumki parayi bulurum ama bikmisim artik memlekete donecegim o yuzden yapmiyorum ..garanti veriyorum Avm lerde yemek isi yap tutar , konseptini de guzel tut , acdigin yer goruntu, kalite itibari ile yuksek olsun kesin is yaparsin.. bu isin burdaki maliyeti 40 000 dolar..ki bahsetdigim alisveris merkezine gunde ortalama 100 bin insan giriyor (hafta sonunu var sen hesap et).. isvec gibi bir yerde eminim daha az maliyetle bu ise girersin ve tutdurursun..hicbirsey bilmesende farketmez , tutatrsin 2 tane saglam adam baslarinda durursun onlar gerekeni yapar....
dunyada hali hazirda 2 sey olmez , petrol ustune is yemek ustune is..bu ikisine ucundan dokunan hemen her is parayi bulur.. bunu bilir bunu derim . nacizane tavsiyem kardesim..

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye11 yazı
Cevap veren herkese teşekkür ederim.

Konu güncel.

Yeni Üye59 yazı
Volkan Bey,

cok uzun uzadiya cevap yazip "forumun icine etmek" istemem, buranin amaci o degil sonucta. ama dikkat ettiyseniz, "hanimefendi" mesajinda herkese ismiyle tesekkur etmis. Bir tek size tesekkur etmemis. Ama yine de ustunuze alinmissiniz.

Saygilar sunarim

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Memur
Üye203 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - idemirci
Selamlar,

yeni bir iş kurarken hesaplamak gereken o kadar çok şey var ki yıllarca uzmanı olduğu işi kendi işletmesini kurup ilerlemek isteyen ve başarısız olan çok kişi tanıyorum.

Öğrenciliğiniz biteli iki yıl olduğuna göre ya bir yerlerde çalıştınız ya da ne yapacağınıza karar vermek safhasındasınız. Eğer hiç bir iş tecrübeniz yoksa başka bir ülkede, tek başınıza, ilgili ülkenin yasal ve ticari şartlarını bilmeden herhangi bir işe girmeniz taka ile okyanusa açılmaktan farklı değildir.

İskandinav ülkelerindeki mevzuat çok nettir: Hata yaparsan bedelini ödersin.Yani yasal bir sorun çıktığında birilerine gidip "yok mu bu işin kolayı" diyerek Türkiye'de sık rastlanan çözüm metodlarını kullanırsanız başınız daha büyük derde girer. Tüm iyi niyetinizle çalışırken bilmeden ve istemeden bir hata yaparsanız yine aynı durumla karşılaşırsınız.

300-500 bin lira, yapacağınız işin boyutunu ve sınıfını az çok belirler. O bölgedeki milli gelir oranının yüksek oluşu elinizdeki sermayeyi de görece değersizleştirir.

Eğer bana bir yakınım gelip sizin şartlarınızla Türkiye'de bir iş kurmak istediğini söyleseydi ona ilk tavsiyem "hemen gidip bir yerlerde boğaz tokluğuna da olsa çalışma başla, bu arada da gözünü iyi aç" olurdu.

Size naçizane önerim ise yine aynı şekilde olur: Oralarda çalışma izni almak gibi bir durumunuz varsa en kısa zamanda gidip herhangi bir işe girin. Mümkünse en aşağı seviyede olsun. Yerleri silin, kutu taşıyın, olmadığı düşünülen ırkçılık ve zenofobi ile tanışın. Belki altı ay belki bir yıl, size orada yaşayanların dahi veremeyeceği, anlatamayacağı bir tecrübeye sahip olursunuz, yasaları ve işleyişi teknik seviyede öğrenirsiniz. Vergi,mevzuat, insan davranışları, esnaf ilişkileri vb. size dünyanın her yerinde gerekli olacak bilgileri ilk elden edinirsiniz. Ve hangi işi yapacağınıza eminim karar vermiş olursunuz.

Eğer bu süreçten yine aynı heves ve istekle çıkarsanız bize de başınızdan geçenler anlatır ve bilgi sahibi olmamızı sağlarsınız.

Her durumda size başarılar dilerim.

İDEMİRCİ ARKADAŞIMIZIN YAZDIKLARINI BENCE DİKKATLİCE OKUYUN, ÇOK GÜZEL BİR TAVSİYE VAR.
Bu dünyada herkes bir şey olmaya çalışırken sen hiç ol! Menzilin yokluk olsun. İnsanın çömlekten farkı olmamalı.Nasıl ki çömleği tutan dışında ki biçim değil içinde ki boşluk ise, insanı ayakta tutan da benlik zannı değil hiçlik bilincidir.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Serbest meslek
Yeni Üye38 yazı
Turkiye de neden dusunmuyorsunda illede bu su ulkeler. Ilk once amac ne? Parani cebine koy, is yapacaksan eger ki, biraz tecrube edin. Sonra otomatik olarak ne yapacagin netlik kazanir. Su zaman da turkiye yi dusunmeyen hata yapar.

Yerleşim Romanya / BucurestiMeslek Ymalat
Yeni Üye11 yazı
@perkusyon

Teşekkür ederim

@skarakoc66

Yorumunuz için teşekkürler. Yazdığım ülkeler ilgimi çekiyor. Burada bu soruyu sormamın nedeni tamamen fikir elde etmek, burada tavsiye edilen bir alana gözü kapalı yatırım yapmayacağım. O ülkelerde yaşayan kişilerden o ülkeler hakkında bu konuda bilgi almak amacım.

Şu zamanda Türkiye'yi düşünmeyen neden hata yapar? Bu cümlenizi detaylandırabilir misiniz zahmet olmazsa.

Üye233 yazı
Caprisun,iskandinav ulkelerinden ,isvec,finlandiya,norvec ve danimarkada kisa sureli olarak( finlandiya haric,) saydigim ulkelerde bir sefer bulundum.Tarihler 1996 2000 arasi,simdiki durumlarini cok iyi bilmemekle beraber,o ulkelere gimeyipte, yorumlar yapanlarin aksine ,ben onemli buldugum ,sayin parkusyonun, yatirimdan once, o ulkenin oturumunu,yasal pozisyonunuzu, halletmeniz gerektigini ,oneminin cok buyuk oldugunu ,soylemek isterim.

Yillarca yurt disinda yasayan biri olarak,oturumunuzu almanizi ve bununda okadar kolay olmadigini, gorecek, belkide iskandinav ulkelerindeki yukselen, irkciligi gorunce ,fikirlerinizin degisecegine inaniyorum.(Ozellikle danimarka)

Oturumunuz olunca,calismaya baslayacak kurallari goreceksiniz.Is dallarinda zaten faal olan isletmelerle rekabet,Calisanlarin sosyal haklari,bulunacaginiz,sehir,nufus vs vs

Ortaya cikardiginiz sermaye,300-500000 tl avrupada, is icin cok buyuk para degildir.Iskandinav ulkelerinde, sosyalizm yukselen deger oldugundan ,bu ulkelerden milyoner is adami cikmaz,vergiler ve maliyetler yuksektir.Sosyal hayatin parcasi olacagim diyorsan, yolun acik olsun.Herkesin ,hayallerine ulasmak icin guclu cabalar sarfetmesi,basarmalari dileklerimle.Saygilar

Yerleşim ABD / NewyorkMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye35 yazı
merhabayin ben bulgaristandanim burada is yapmak isteyen arkadaslar varsa beraber calisa biliris ilgilenen +3590899389979

Yerleşim Türkiye / Bulgaria
Yeni Üye38 yazı
Fransada bir arkadaş da aynı bu benzeri bir durumda ticarete atıldı arkadaşıyla ama sonu iyi bitmedi diyeceksin Türkiyede yok mu böyle olaylar elbet var ama herkes yaşadığı yerin kurallarını daha iyi bilir

umarım sen başarılı olursun , sağlıcakla
Dış ticaret , e -ticaret , girişimcilik hakkında yazıları okumayı çok seviyorum.
Evcil hayvanlar ilgi alanım özellikle kuşlar ve balıklar.
Şiir okumak ve yazmak ayrıcı bir mutluluk kaynağı.
Bu ülkenin Türkünü,Kürdünü,Lazını ,Alevisini,Sünnisi bizim .
İnanın bana dostlar gökyüzü hepimize yeter
Yeni insanlarla tanışmak ,yeni fikirler üretmek için buradayım.
Dileyen herkes mesaj yazabilir
Dürüst ve sevgi dolu insanlara selam olsun.

Güzel günler göreceğiz güneşli günler / Nazım Hikmet

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Yeni Üye1 yazı
caprisun Arkadaşın hiçbir ticari deneyimi yok ben 10 yıldır turkiyede ticaretin içindeyim yurt dışındada bulundum hiç bir zaman burdan oturup ora için ahkam kesmemek lazım yapacağı en mantıklı iş yukardada arkadaşın belirttiği gibi gelecek olan parasını bankaya yatırması ve merak ettiği o ulkelere gidip dil kursuna yazılarak bir yandanda maaşa fazla bakmadan işe başlamasını tavsiye ederim iyi gözlemler yaparsa belki bir yılını kaybetmiş gibi olur ama elindeki sermayeyi kaybetmektense 1 yılı kaybetmek her zaman daha karlıdır .
Bir örnekte vereyim devlet memurluğundan emekli hiç bir ticari deneyimi olmayan bir akrabamız israr etti düşük maaşla işe aldık 1 yıldan fazla çalıştı emeklilik tazminatına bu sürede hiç dokunmadı bir yıl sonunda ayrıldı ve tazminatıyla kendi işini kurdu bizde kaldığı süre zarfında öğrendikleriyle şu anda gayet başarılı bir şekilde çalışmaları devam ediyor ticaret hayatında sermaye onemlidir ama tek başına bi şey ifade etmez buyuk firmalar işi profesyonellere kurdururlar ama bizim gibi kucuk sermaye sahiplerinin oyle bir şansı olmadığından kendimiz öğrenip kendimiz kurmamaız icap etmekte başarılar dilerim
123754

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda