başlıkta yazmış olduğum e-ticaret. e-brokerlık, aracılık terimlerini farklı farklı forum ve sitelerde okumama rağmen hala kafam çok karışık...
1-Yurt dışından benden bir ürün(konteynırla) isteyen ithalatçıya, fabrikadan kendi paramla ihrac kayıtlı fob mal alıp ve ihracatını ve herşeyi ben yapacağım halde ve bütün riskleri ben üzerime aldığım halde neden ben ''aracı'' gibi bir basit bir isimle isimlendiriliyorum ?
acaba burada benim bilmediğim birşey mi var diye korkuyor ve tereddüt ediyorum..
2-Diğer bir husus ise: internette çeşitli yerlerde hukuki aracılık anlaşma metinleri görüyorum. oradan benim anladığım şey şu: aracı kişi veya e broker (her nasıl adlandırılıyorsa artık) alıcı ve satıcı arasındaki fiyat , teslim şekli, ödeme vb konularda anlaşmayı gayri resmi olarak yani yazışma ve görüşmelerle sağlayıp bunun arından tarafları bir araya getirmeden hemen önce ya da birbirlerinin iletişim bilgilerini vermeden hemen önce bir araclılık anlaşması imzalıyorlar. ve bu aracı kişi yapılan her sevkiyatta kendine düşen parayı alıyor(bilmiyorum bunu kesin olarak yapan var mı).
şimdi efendim gelelim asıl meseleye ; ortalıkta böyle sözleşmeler anlaşmalar dolaşıyor. ama bu tür konularda yorum yapan bilir kişiler , agabeylerimiz haklı veya haksız olarak böyle bir şeyin mümkün olamadığını ve kimse kimseye böyle para vermeyeceğini falan yazıyorlar... eğer öyleyse bu anlaşmalar kimin için yazılıyor?
hatta o anlaşma metinlerinden veya e-brokerlık kavramlarından sonra aracılık : '' malın tedarikçiden alınıp ithalaçıya kendi şirketin adına ihrac edilmesi '' gibisinden şeyler yazılıyor yorumlarda... yani birbirine giriyor..
3-diğer bir mesele yani benim meselem: hong kong benden mal istedi ben malı buldum fiyat da verdim fiyatta da anlaştım... ben fabrikadan malı fob ihraç kayıtlı liman teslim olarak alacağım.. ürünün ambalajı değişmiş olacak yani üretici ile ilgili hiç bir bilgi yer almayacak. yani arayan beni bulacak.. ama gel gelelim bu malın serfkaları ithalatçıya ulaşacak. ithalatçının bu sertifkalar üzerinden imalatçıya ulaşması mümkün müdür ?
mümkün ise birbirlerine ulaşma ihtimalini nasıl sıfırlarım ? ya da en son olarak imalatçıyla malum ülkeye benim aracılığım dışında mal satamaması için anlaşma mı yapmamız gerekiyor ?
neyse konuyu daha fazla uzatmayacağım dağılmasın diye.. çok genel ve detaylı bir yazı oldu... sorusu olan arkadaşlar varsa onlar da yazarlarsa bizim de aklımıza gelmeyen soruların cevabını almış oluruz...
Çok teşekkürler...