Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Üniversiteden Mezun Oluyorum, İş Kuracağım Yardım

BaşlatandamasterTarih22/04/2012 03:25:06Yorum23

İlk mesaj
Yeni Üye8 yazı
Merhaba saygıdeğer büyüklerim,

Ben bu sene üniversiteden mezun oluyorum ve bir iş kurmak düşüncesindeyim. Vaktinizi almamak için olabildiğince kısa yazmaya çalışacağım, nekadar genelde çok konuştuğum söylense de :)

Ben Internet hizmetleriyle ilgileniyorum. Başlıklar halinde söylemek gerekirse: Şirket ve Şahıslara Web Tasarım/Grafik, Yazılım, Domain (alan adları), Hosting, Sunucu Sistemleri, İnternet Medya Reklamcılığı vb...

Yapmak istediğim şey kurumsallaşmak. Bugüne kadar hep kendi çabalarımla işler kovaladım. Şimdi ise "kurumsal" bi yapıya bürünebilmek istiyorum. Bu terimle tabir etmem doğrumu bilmiyorum çünkü araştırdım ve şu aşamada sadece "Şahıs Firması" kurarak bu işe başlayabilirim.

Ben ticaret konusunda çok bilgisiz olduğum için öncelikle şu şekilde sorular sormak istiyorum:

Bir şahıs firmam olduğunda:

• Fatura neden kesilir? Müşteriye fatura kesmezsem (fiyatı x + KDV deyip) yada müşteriye yollamazsam ne olur? Müşteri ne yapabilir hakları nelerdir?

• Şahıs Firması kurduğumda müşterilerimin bana ödeme yapacağı banka hesabıda bu firmaya özel açılacak ayrı bir hesap mı olur? Böyle birşey şart mıdır? Yoksa kişisel hayatımda kullandığım hesaplarım iş görür mü?

• Müşteriye fatura keseceğim için fiyatlara %18 KDV ekliyoruz. Müşteriye daha düşük fiyat sunabilmek için KDV siz şekilde fatura kesmeden fiyat sunarsam, herhangi bi zararım olurmu? Müşterinin yada benim, maddi olmayan, hukuksal anlamda bi kaybımız/dezavantajımız olur mu?

• Şahıs firması kurmak için bir ofis tutmak zorundamıyım?

• Şahıs firması kurdum diyelim. Hiç iş yapmadığım ticari faliyette bulunmadığım halde benim ne gibi sabit/periyodik giderlerim olur? Örn işlere ara verip 5 ay tatile çıksam, yinede, her ay yada periyodik olarak ödemem gereken masraflar var mıdır? (stopaj denilen birşey duydum birde muhasebeci masrafı nedir yaklaşık)

• Bir WEB sitesi işi aldığımızı var sayalım. Normal satış fiyatımız 500 TL olsun. Firma olarak devlete ne adı altında, %kaç ödemem gerekiyor? (kdv ek olarak %20 gelir vergisi diye duydum) Yani %18 KDV = 90 TL ve %20 GV. = 100 TL ... 500 TL nin toplam 190 TL devlete ödüyoruz müşteriyede 500 TL lik fatura kesiyoruz doğrumudur?

• Meslea bir hizmeti 300 liraya alıyorum ve 50 lira kâr koyup 350 TL den satıyorum. Devlete kârımdan mı ödüyorum? (üstteki soruyla beraber düşünürsek)

• Şahıs firması en küçük şirket tipi diye okudum. Bu benim itibarım için kötü birşey midir? Büyük insanlar yada şirketler benim şirket tipim ile ilgilenirmi? Şahıs şirketi olduğum için kalitesiz yer gözüylemi bakılırım?

şimdilik sorularım bukadar değerli büyüklerim. Bu soruları böyle çeşitli sormamın sebebi iyisiyle kötüsüyle doğrusuyla yanlışıyla ele almak istememdir.

Cevaplarınız benim için çok önemlidir inşallah yardımlarınızla ticaret dünyasında ilk adımımı atacağım kim bilir belki birgün çok daha iyi yerlere gelirim ve siz büyüklerimin bunda önemli payı olur :)

Saygılar sunuyorum iyi hafta sonları diliyorum herkese.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
23 yorum
Yeni Üye51 yazı
sorularını sırayla cevaplamaya çalışayım dostum.
-Bunlardan birincisi, faturanın olayı temsil etmesidir. Ticari faaliyete konu olan mal veya hizmetin cinsini, miktarını, fiyatını, satış akdinin gerçekleştiği tarihi temsil eder.İkinci özelliği ise, mal satış hasılatının kanuni defterlere kaydedilmesinde esas olması ve alıcı tarafından bakılacak olursa, mükellefin satın aldığı malın veya hizmetin maliyet bedeliyle kanuni defterlere intikaline esas oluşturmasıdır.
-Kendine ait banka hesapları işini görür.
-Fatura kesmez isen vergi kaçırmış olursun bu da 1. cevapta anlamışsındır.
-Şirketi kurarken bir yer belirtmek zorundasın.Çünkü kontrole geliyorlar.Yer olarak evini bile gösterebilirsin.
-Stopaj ödersin.3 ayda 1 gelir.yaklaşık kira bedeline denk gelir.kira sözleşmesinde kiranı düşük yazarsan stopajında az gelir.kestiğin faturaların da vergisi ve muhasebe ücretleri (100-150 tl)vs vs
-Satışı yaptıgında faturaya 500 + %18 kdv diye ekleyip bir fiyat çıkarman lazım.alttaki soruda buna benzer birşey
-şahıs şirketleri evet en küçük şirket tipi.dediğin gibi senin kalitesiz vs vs gibi olmaz.sadece ticari bir ünvan alıyorsun.ticaret için.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Fatura neden kesilir? Müşteriye fatura kesmezsem (fiyatı x + KDV deyip) yada müşteriye yollamazsam ne olur? Müşteri ne yapabilir hakları nelerdir?

Fatura yapılan ticari işi kayıt altına almak için kesilir. Ben bu işi şu adama şu tarihte şu kadar para karşılığında yaptım paramı aldım bu yüzden şu kadar vergi ödemem gerekiyor diyen bir belgedir.

Kaşeyi ortaya veya alta vurursan paramı aldım demektir. Kaşeyi üste vurursan faturası kesildi iş bitti ama daha para almadım demektir.

Fatura altında malı/hizmeti teslim alan diye bir hane açıp teslim alana adını yazdırıp (adını kendisi yazarsa imza yerine geçer imzadan ayrı makbul bir durumdur itilaf halinde) imzasını aldıysan malın hizmetin bitirilip teslim edildiğini kanıtlar.

Fatura bir sürü şeye kanıttır. Hem sana hem devlete hem müşteriye hemde hakimlere olayın detaylarını bildirir. Muhasebeciye bile kanıttır gerektiğinde.
İşi yapıp fatura kesmezsen vergi kaçırmış durumuna düşersin. Firma olduğun halde kesmezsen direk cezaya girer. Henüz firma değilsen yani daha vergi mükellefi değilken fatura kesmedi isen ki kesemezsin, gene vergi kaçıran durumuna dişersin ya ceza yersin adına ya da sadece, iş yapıyorsun mükellef ol derler.

Fatura kesmeden iş yapan mükellef veya kayıtsız kişi şikayet edilmeli veya maliye tarafından bizzat tespit edilmelidir. Aksi halde bir sıkıntı olmadan işler yürür. Ancak bu durum tabiri caizse kumarda hile yapmaya benzer yakaladıklarında ıstakayı kafanda kırarlar. Yakalanmamak bu işi olur kılmaz.

Müşteri daima haklıdır. Bir firma isen ve bir iş yaptı faturada kesmedi isen kanıtlaması pek kolay olur müşteri için. Şahitler, işin kendisi gibi unsurlar müşterinin sana büyük cezalar kestirmesini de talep etmesi durumunda tazmin hakkını da ortaya çıkarır. Yeter ki defterini dürmeye niyetlenmiş bir müşteri olsun ve sen de fatura kesmemiş ol.

Alıntı Yapılan Metin:
Şahıs Firması kurduğumda müşterilerimin bana ödeme yapacağı banka hesabıda bu firmaya özel açılacak ayrı bir hesap mı olur? Böyle birşey şart mıdır? Yoksa kişisel hayatımda kullandığım hesaplarım iş görür mü?

Şahış firması, kuranın adı soyadı dır zaten. Firma adı resmiyeti olmayan bir lakap sayılır. Bu lakabı kullanmana müzsade edilir ancak kayıtlar senin adına soyadına tutulur. Firmanın gerçek ismi kuranın nufus cüzdanında yazan adı soyadıdır. Bu bakımdan bankadaki hesap senin şahsi hesabın da olabilir. Ya da banka vergi mükellef numaranı da işin içine katarak adına soyadına bir ticari hesap açar. itilaf durumunda ticari olmayan sahsi hesaplarında işin içine girer.

Bir şirket kurarsan ister tek kişi ister ortaklı, şahsi hesaplarına müşteriden ödeme alamazsın. Müşteriden rüşvet almış olmaya kadar varabilir. Yasal değildir. Şirket tıpkı senin gibi ayrı bir şahıstır. Ayrı bir kişiliktir. Sen tek başına kurmuş olsan bile ! Sen başka birisin kurduğun şirket başka biri. Bu yüzden ödemeyi şirketin hesabı almalı. Banka şirkete ayrıca hesap açar. O hesabın yetkilisi olarak senin adın soyadın geçer. Başkalarına da yetki verebilirsin ama şirket sen değilsindir. banka hesabı da senin değildir. Şirketindir. Burada şirketi kankan gibi düşün. Her işine muktedirsin ama o başka biri.

Şahış firması isen kişisel hesabın iş görür fakat ayrıca ticari hesap açtırman tavsiye edilir. Şirket kurduysan kişisel hesabın iş görmez ve kullanımına dikkat gösterilmesi gerekir. kankanın parası senin hesabına yatarsa kankan bozulabilir. kanka sesini çıkarmıyorsa ilk denetimde bir vergi müfettişi kankana sözcülük etmekte tereddüt etmeyecektir.

Alıntı Yapılan Metin:
Şahıs firması kurmak için bir ofis tutmak zorundamıyım?

Değilsin. Evin bir odasını basit bir büroya çevirip vergi mükellefiyetine başvurabilirsin. İş adresin ev adresin olur. Bir büro veya dükkanla aynı şartlara tabi olarak işler yürür. Tabi yapılacak iş diye beyan edilen şeyin evden yürütülmesinin mümkün olması gerekir ki senin işin için uygun. Sadece şahıs firması için değil bir şirket için de ev adresi kullanılabilir.

Alıntı Yapılan Metin:
Şahıs firması kurdum diyelim. Hiç iş yapmadığım ticari faliyette bulunmadığım halde benim ne gibi sabit/periyodik giderlerim olur? Örn işlere ara verip 5 ay tatile çıksam, yinede, her ay yada periyodik olarak ödemem gereken masraflar var mıdır? (stopaj denilen birşey duydum birde muhasebeci masrafı nedir yaklaşık)

Hiç iş yapmazsan muhasebin iş yapmadı alış faturası yok satış faturası yok diye beyanname doldurup verir maliyeye. maliye sana o ay vergi borcu yazmaz. Ama bu durum süreklilik arz ederse gelip inceleme ihtiyacı hissederler. İş yapmıyorsa bu işi neden kurmuş yoksa iş yapıyorda bizden mi gizliyor diye bir kötü niyet oluştururlar. Arada bir her esnafın başına gelen bir durumdur ama göze sokmamak gerek.

Vergi mükellefi olduğunda, aylık ortalama 30-35 bir şeyler mutlaka çıkar. Bazen 15-20 bazen 50-60 damga vergisi türü şeyler çıkar. maliyeye ödenecek. İş yapmasan bile. Rakamlar bu seviyelerde olur ama kuruşu kuruşuna emin değilim.

Fakat muhaseci tutman yasal bir zorunluluk. Muhasebeciye iş yapsan da yapmasan da aylık ücretini ödemen gerekir. Listesi vardır. Aylık 100-150 olabilir. Ama seni seven küçük bir firma olarak korumak gözetmek isteyen, müşteri portföyünü bir kişide olsa biraz daha büyütmek isteyen sende umut görüp şimdi değilse de ilerde kazandığında alırım diye düşünen bir muhasebeci ayda 50 lirayada belki razı olur. Bu senin çevrene muhasebecinin yaklaşımına bağlı bir şeydir. Normal şartlarda listesi neyse aylık ödemen gerekir.

Yılda bir meslek odası aidatın olur. İki taksitte ödenir. Oda aidatları ucuzdur. Yıllık 100 de mesela. 50, 50 ödenecek.

Tabelan varsa belediyeye yıllık ödenir. İki taksitte. Ebadına, muhitine, belediyesine ve özelliklerine göre değişir. Metrekaresi 20 lira de mesela.

Belediyeden bir işletme ruhsatı alman gerek. Bununda bir harcı vardır. yıllık ödenecek kısmını bilmemekle beraber , oda cüzzi bir şeydir.

Yıl sonu defter tastiği yaptırır muhasebeci. Herkes çok şaşırır. Genellikle en küçük firma için bile yıl sonu noter, defter, ve tastik ücreti olarak en azından bir kaç yüz lira tutabilir. Çok iş yapıldıysa sayfa çoksa tacirin sınıfı yükselmişse çok tutar. Binlerce liraya ulaşabilir. Küçük az iş yapmış halen çalışmakta olan bir firma hiç değilse bir 200 lirayı kenara koymalıdır. Daha da ucua gelmez çünkü. Aralık sonu en geç ocak başı ödenecek defter tastiği parası tek seferde.

Stopaj ödemek için kiracı olman gerekiyor. Yıllık kiranın %20 si gibi bir rakamı maliyeye yıllık olarak ödersin. İki taksitte. Yıllık kiran 1000 lira olsa yılda bir 200 lira stopaj ödeyeceksin demektir. 6 ayda bir 100 olarak ödenebilir. Tam rakamı muhasebeciler bilir. Yaklaşık böyle bir şeydir.

Evde çalışacaksan ev de kiracı değilsen tapu senin üzerine ise böyle bir derdin yok. Babanın veya annenin üzerine tapulu ise sanıyorum gene böyle bir derdin olmaz. Yani çocuklarının aynı evin içinde kiracı olabilmesi mümkün olmayacağından. Ama emin değilim.

Dükkanda, dışarıda bir büroda çalışacaksan ve çalıştığın yerin tapusu senin üzerine ise de stopajdan yırtıyor olmalısın.

Alıntı Yapılan Metin:
Bir WEB sitesi işi aldığımızı var sayalım. Normal satış fiyatımız 500 TL olsun. Firma olarak devlete ne adı altında, %kaç ödemem gerekiyor? (kdv ek olarak %20 gelir vergisi diye duydum) Yani %18 KDV = 90 TL ve %20 GV. = 100 TL ... 500 TL nin toplam 190 TL devlete ödüyoruz müşteriyede 500 TL lik fatura kesiyoruz doğrumudur?

Alıntı Yapılan Metin:
Meslea bir hizmeti 300 liraya alıyorum ve 50 lira kâr koyup 350 TL den satıyorum. Devlete kârımdan mı ödüyorum? (üstteki soruyla beraber düşünürsek)

Burada bir yanlışlığın olmalı diye düşünüyorum. Yani bir hizmet satışından devlete hem KDV hem de gelir vergisi üstüste ödenmiyordur. Hiç makul değil. Bunu okuyan bir muhasebeci kardeşimiz kıt aklımızı çok fazla karıştırmadan atı alıp ırağa gitmeden bunu izah eder umarım.

Bana göre şöyle ; Vatandaşa hizmeti KDV dahil 500 liraya sattık. KDV oranı bu işte %18 ise eğer. Fatura İşin adı = "Web sitesi yapım hizmeti" ; Adedi = 1 ; Tutarı = 410 TL ; KDV si = 90 ; Toplamı = 500 TL yazacak. 90 lira önce vergi dairesine beyan edilecek sonra günü geldiğinde paşa paşa ödenecek. 410 lira da afiyetle yenecek.

Buradaki tek kötü yan şu ; 90 lira net vergi var. Ortada alış faturası yok. Yani hizmetin tamamı mükelleften çıkmış.

Eğer peynir sattaydın ; KDV dahil 300 liralık peynir alsaydın. faturanı alış faturası olarak beyan etseydin sonra bu peyniri KDV dahil 500 liradan satsaydın sadece 200 lira kazandığını kanıtlamış olacaktın. 500 liranın değil 200 liranın % 18 ini vergi ye ödeyecektin. Yani 36 lira. Oysa KDV dahil 500 liradan web sitesi yapınca tek kalemde 500 lira kazanmış olduğunu beyan ettin. 500 liranın % 18 ini vergi diye verdin. Oda 90 lira tuttu.

KDV dahil 300 lira alış faturası ile aldığın malı (faturada açıkca aynı ürün adı yazmak kaydıyla) KDV dahil 350 liradan satarsan sadece 50 liralık kazancın KDV sini ödersin. Yani 9 lira. Alış faturalarının önemi burada ortay çıkar.

Alıntı Yapılan Metin:
Şahıs firması en küçük şirket tipi diye okudum. Bu benim itibarım için kötü birşey midir? Büyük insanlar yada şirketler benim şirket tipim ile ilgilenirmi? Şahıs şirketi olduğum için kalitesiz yer gözüylemi bakılırım?

Şirketle şahıs firması arasındaki temel farkı yukarıdaki kanka örneği ile açıklayabilmiş olmalıyım. İlave olarak şahıs firması yeni başlayanlar için çok uygundur. Kapatma resmi işlemleri bir günde hallolur. Kurmasıda kapatması da çok ucuzdur. Resmi işlemler bir kaç yüz liralarla ifade edilebilir. Oda açarken ödenir. Bir kuruş harcamadan bir günde kapatılabilir. Kapattıktan sonra vergi veya maliyeye yapılacak diğer ödemeler anında durur. Fakat kapattıktan sonraya gelen bir beyanname dönemi denk geliyorsa kapanılsa bile muhasebeci ile takip edilmesi beyannamenin unutulmaması gerekir. Mevzuata uygunsuzluktan adrese bir cezanın çıkıp gelmemes için.

Oysa basit bir şirket bile en azından bir kaç bin liraya ancak kurulur. Aylık giderleri şahıs firması ile çok yakın gider. Yıl sonu vergiden düşülecek kalemlerde bazı avantajları vardır ama küçük ev işletmesinin bu imkanlardan yararlanma şansı olmaz. kapatmak en az bir yıl sürer. Kuruluşta harcanan kadar da kapatırken harcanır. Ticaret odalarının aidatı (şahış firmasında meslek odası yerine ) aidatı daha yüksektir. Vergi dairesi gibi büyük ve ciddi bir kurumdur. Yani şahıs firmasında hesap soran despot bir abin varken şirket olununca iki despot abi sahibi olunur.

İtibara gelince şirkette de sahış firmasındada itibar sensindir. Hesabını bilmez, bankada para tutamayan, havalesini zamanında yapamayan, çekini ,senedini vakitlice ödeyemeyen, işleri uçurtma 1 milyon lira sermaye göstermiş bir şirket, borcuna sadık, biloncusu mantıklı yıllık 50 bin para çeviren bir bakkaldan daha itibarlı değildir.

Şirket adına ilk önce henüz seni tanımayan bankalacılardan başka kimse itibar göstermez. Yani bankacıların gözünde şahış firması, şirket kadar değerli değildir. Ne zamana kadar ? Bankadaki hesabını görene kadar ! Hesap hareketlerinin dolgunluğunu analiz edene kadar. Ondan sonra onlarında gözünde şirket veya sahış olman değil paran konuşmaya başlar.

Müşterinin gözünden, şirket adı ilk bakışta bir hava doğurur mutlaka. Bu durum daha çok piyasada iş yapmayan piyasa işleyişini fazla bilmeyen kişiler için geçerlidir. İşi bilen ticaret hayatından haberi olan kişi için en şanlı şirket ismi bile bir şey ifade etmez.

Yıllık kazanca göre altından kalkıp kalkamayacağına göre bir karar vereceksin. Şirket olunduğunda kuruluşta beyan edilen sermayenin ilk yıl banka hesabında çevrilmesi veya bir kereliğine de olsa yatırılıp bir süre tutulması gerekir. Aksi takdirde sermayesi ödenmemiş bozuk blançolu bir şiket durumuna düşülür. İtibarın banka gözünde sıfırlandığı gündür.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye32 yazı

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Berat06
Madem bilişim işlerini biliyorsun.Datacenter kur bence.Datacenter in yanında yine işlerinede devam edersin.

kaç milyon tl gerekir haberin var mı ?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye422 yazı
berat06 datacenter yerine dedicadet kurabilir anca :)
webmaster...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Editör5590 yazı
Saygıdeğer arkadaşlar;

Datacenter veya decicated kurduğun zaman da vergi mükellefi olmak müşterilerine fatura karşılığı iş yapmak zorundasın. Bunlar hep hizmet satışı. maldan kira karşılığı yararlandırma, bir yerden alınan domaini başkasına satma, oluşturmak için izin alınan domaini başkasına satma bunlar içinde ekipmandan ayrı mükllef olmanız gerekiyor.

Gerçi sizde gerekmiyor dememişsiniz ama faturayı, stopajı yeni keşfeden birine büyük işler önermişsiniz.

Köşeye bir bakkal açsam kazanırmıyım diyene git merkezde süpermarket aç demek gibi olmuş.

Datacenteri , dedicated i yakalamış insanlar bir web sitesinin ham halini şablon halini bir kaç bin liraya satabiliyor.
tamnland.com

Üye317 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - damaster

• Fatura neden kesilir?

Fatura bir yerde işin belgesidir. Firmada ne aldın ne sattın herşey fatura ile belgelenir.Yazılımdan anladığına göre algoritmayıda bilirsin. Bu bir yerde zincirde oluşturur! Maliye bu zincirin kırık taraflarına ceza keser.(kısaca)

Müşteriye fatura kesmezsem (fiyatı x + KDV deyip) yada müşteriye yollamazsam ne olur? Müşteri ne yapabilir hakları nelerdir?

• +kdv demek satış fiyatı + devlete ödenecek katma değer vergisi demek. siz + olarak aldıgınız kdv yi direk devlete veriyorsunuz. bu şekilde yaparsanız devlete ödenecek vergiyi cebinize indirmiş olursunuz. Yani fatura kesiyomuş gibi yapıp, fatura kesmiyorsunuz. müşteri çakmassa sorun olmaz. ama faturasını isterse rezil olursunuz. şikayette edebilir.

• Şahıs Firması kurduğumda müşterilerimin bana ödeme yapacağı banka hesabıda bu firmaya özel açılacak ayrı bir hesap mı olur? Böyle birşey şart mıdır? Yoksa kişisel hayatımda kullandığım hesaplarım iş görür mü?

• Firmanıza ayrı bir hesap açmanız daha sağlıklı olur.

• Müşteriye fatura keseceğim için fiyatlara %18 KDV ekliyoruz. Müşteriye daha düşük fiyat sunabilmek için KDV siz şekilde fatura kesmeden fiyat sunarsam, herhangi bi zararım olurmu? Müşterinin yada benim, maddi olmayan, hukuksal anlamda bi kaybımız/dezavantajımız olur mu?

• Her işte fatura kesmek zorundasınız. KDV siz fatura olmaz. 500 lira + kdv = 590 TL fiyat vermek istemiyorsanız,
    300 lira + kdv= 354 TL şeklinde de fiyat verebilirsiniz!
    yada kdv dahil 250TL gibi kdv içinde bir fiyat verebilirsiniz. hepsi aynı hesaba cıkar. kdv ödersiniz.

• Şahıs firması kurmak için bir ofis tutmak zorundamıyım?

• Evinizi ofis gösterebilirsiniz. Denetime gelenler kabul görürse evinizi ofis olarak kullanabilrisiniz.

• Şahıs firması kurdum diyelim. Hiç iş yapmadığım ticari faliyette bulunmadığım halde benim ne gibi sabit/periyodik giderlerim olur? Örn işlere ara verip 5 ay tatile çıksam, yinede, her ay yada periyodik olarak ödemem gereken masraflar var mıdır? (stopaj denilen birşey duydum birde muhasebeci masrafı nedir yaklaşık)

• Muhasebeciye aylık belli bir meblag ödersiniz. Ayrıca çeşitli meyannameler filan verildiğinden muhasebecibiz eksta olarak sizden para talep eder.

• Bir WEB sitesi işi aldığımızı var sayalım. Normal satış fiyatımız 500 TL olsun. Firma olarak devlete ne adı altında, %kaç ödemem gerekiyor? (kdv ek olarak %20 gelir vergisi diye duydum) Yani %18 KDV = 90 TL ve %20 GV. = 100 TL ... 500 TL nin toplam 190 TL devlete ödüyoruz müşteriyede 500 TL lik fatura kesiyoruz doğrumudur?

• her işinizde + %18 kdv aldınız diyelim. Aldıngınız o + kdv leri devlete ödersiniz kalanı sizde kalır.
    Bildiğim kadarıyla yıllık geliri belli bir düzeyin üzerinde olanlardan gelir vergisi ödüyor gibi birşey hatırlıyorum.
    Gelir seviyesi yüksek olan biri eğer böyle birşey varsa acıklayabiliri.

• Meslea bir hizmeti 300 liraya alıyorum ve 50 lira kâr koyup 350 TL den satıyorum. Devlete kârımdan mı ödüyorum? (üstteki soruyla beraber düşünürsek)

• Şahıs firması en küçük şirket tipi diye okudum. Bu benim itibarım için kötü birşey midir? Büyük insanlar yada şirketler benim şirket tipim ile ilgilenirmi? Şahıs şirketi olduğum için kalitesiz yer gözüylemi bakılırım?

• min. şahıs firması kurmak gerekir. Ancak temmuz ayını beklemenizi tavsiye ederim. bir kac ay sonra yeni ttk ya bakalım, tek kişi ile limited kurulabilecek.. Şirket yapıları değişecek..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye8 yazı
akinselcuk ve ruhadam abilerim cevaplarınız için çok teşekkür ederim. birçok konuda aydınlatıcı olduğunu söyleyebilirim.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Evde çalışacaksan ev de kiracı değilsen tapu senin üzerine ise böyle bir derdin yok. Babanın veya annenin üzerine tapulu ise sanıyorum gene böyle bir derdin olmaz. Yani çocuklarının aynı evin içinde kiracı olabilmesi mümkün olmayacağından. Ama emin değilim.

kendime yada aileme ait bir evimiz yok kiracıyız. ev kiramız 500 TL öyleyse benim yıllık kiram 6000 TL olur bunun %20 = 1200 TL eder. Ben yıllık bu parayı mı ödeyeceğim yani? Biraz fazla geldi bana. Amma kıl tüy varmış..

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Müşteri daima haklıdır. Bir firma isen ve bir iş yaptı faturada kesmedi isen kanıtlaması pek kolay olur müşteri için. Şahitler, işin kendisi gibi unsurlar müşterinin sana büyük cezalar kestirmesini de talep etmesi durumunda tazmin hakkını da ortaya çıkarır. Yeter ki defterini dürmeye niyetlenmiş bir müşteri olsun ve sen de fatura kesmemiş ol.

Müşteriler bazen fiyattan düşmek için fatura kesme diyorlar. öyleyse müşteriye 500+KDV dediğimde, "fatura istemiyorum 500 yapalım" diye teklif ederse, kabul ettiğimde ben zararlı çıkabilirim. İşi yaparız bitiririz 3-4 ay sonra bi tatsızlık olursa, fatura kesmediğim için beni şikayet etmekle tehdit edebilir? bu durumda benim mutlaka fatura kesip kendimi sağlama almam gerekir. doğrumuyum?

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Berat06
Madem bilişim işlerini biliyorsun.Datacenter kur bence.Datacenter in yanında yine işlerinede devam edersin.

Bugün bi datacenter kurmanın maliyetlerini biliyorsunuz :) Datacenter kelimesinin arkasındaki milyon TL leride hesaba kattınız umarım? Ayrıca her araba sürebilen de dolmuşcu olacak diye birşey yok.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?renci
Yeni Üye28 yazı
Merhaba,
Öncelikle cesaretiniz ve azminiz için tebrik ederim, benden önce yazan arkadaşlarım zaten ticari faaliyetler ve resmi mevzuatlar konusunda gerekli bilgileri vermiş.

İşin başındaki bir arkadaş olarak özellikle tasarım / yazılım alanında hızlı hareket edip şirket kurmamak gerektiğine inananlardanım. Aylık şirket masraflarını rahatlıkla karşılayacak bir düzeye gelmeden şirket / ofis haline gelmemeniz sizin yararınıza olacaktır. Bunun yerine bir dostunuzun firmasından fatura kesebilir ya da iş yaptığınız kişilerden gider makbuzu talep etmeniz sizin açınızdan en azından ilk aşamada daha sağlıklı olacaktır.

İyi çalışmalar dilerim.

F.

Yeni Üye8 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - gemius
Merhaba,
Öncelikle cesaretiniz ve azminiz için tebrik ederim, benden önce yazan arkadaşlarım zaten ticari faaliyetler ve resmi mevzuatlar konusunda gerekli bilgileri vermiş.

İşin başındaki bir arkadaş olarak özellikle tasarım / yazılım alanında hızlı hareket edip şirket kurmamak gerektiğine inananlardanım. Aylık şirket masraflarını rahatlıkla karşılayacak bir düzeye gelmeden şirket / ofis haline gelmemeniz sizin yararınıza olacaktır. Bunun yerine bir dostunuzun firmasından fatura kesebilir ya da iş yaptığınız kişilerden gider makbuzu talep etmeniz sizin açınızdan en azından ilk aşamada daha sağlıklı olacaktır.

İyi çalışmalar dilerim.

F.

Teşekkür ederim hocam. Uzun yıllardır bu camiada freelance (kişisel) anlamda iş yapmaktayım. Yeterli bilgi ve tecrübe seviyesine ulaştığıma inanıyorum fakat kurumsal ticaret alanına yeni adım atıyorum. Dediğiniz gibi belirli bir portföy ve müşteri potansiyelini yakalamadan ŞİRKET kurmak yanlış olur. Ofis vb. masraflarda gereksiz olur. Ben şuan sadece FİRMA kurmak istiyorum. Şirket'in bir sonraki aşama olduğunun bilincindeyim. Sadece iş yaptığım/yapacağım insanlara fatura keserek biraz daha ciddiyet gösterebilmek istiyorum..

Yeni Üye28 yazı
Ben teşekkür ederim, eğer freelance olarak tasarım işi yapıyorsanız zaman zaman size iş paslayabilirim. Konuya istinaden özel mesaj atabilir misiniz?

Editör5590 yazı
Fatura istemeyen, 3-4 ay sonra değil de ne yapacaksa hemen yapar. 3-4 ay sonra maliyeye şikayete gittiğinde pek bir sonuç albileceğini sanmam. Müşteri hakkı noktasında da haksız duruma düşer. Kötü niyetini ispat etmiş olur. Sonuçta senin de ben böyle bir hizmet satmadım veya para ödenmedi deme şansın var. Fatura istemeyene düşük sembolik bir fatura kesebilirsin belki. Ama bu da bir sorun. Ben olsam yapmam. Ya fatura hatta yanında tahsilat makbuzu ya da iş yok. 500 liralık bir hizmet işinde 100 lira indirim peşinde koşan müşteriden de uzak dur zaten. Bu web tasarımı gibi bir işte yapılan işi bir alış faturası ile dengelemek olmuyor mu ? Bir yerlerden ucuz yada bedava fatura bulsan arada bir, vergini en azından başlarda, biraz düşük tutmuş olursun. Düzgün olacağım derken kendini boğma. Kazanacağın para kalkınma her şeyden önce gelir. Çok ters düşmeyeceksen korkuyla hareket etme. Önce para sonra düzen. Başarılar.
tamnland.com

Yeni Üye8 yazı
Cevaplar için tekrar çok teşekkürler.

Pekii ben şahıs firması kurduğumda buna xxx İnternet ve Bilişim Hizmetleri diye bir isim verebilirim değil mi? + olarak bulduğum xxx isminin türkçe olması gerekirmi? ilerde bu tarz sıkıntılar olabileceğini duymuştum.. ben aldığım ismi değiştirmeden bi ömür ***ürebilmek istiyorum o anlamda yabancı terimlerin ilerisi için marka tescil vs noktasında sıkıntı olurmu?

Üye306 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Cevaplar için tekrar çok teşekkürler.

Pekii ben şahıs firması kurduğumda buna xxx İnternet ve Bilişim Hizmetleri diye bir isim verebilirim değil mi? + olarak bulduğum xxx isminin türkçe olması gerekirmi? ilerde bu tarz sıkıntılar olabileceğini duymuştum.. ben aldığım ismi değiştirmeden bi ömür ***ürebilmek istiyorum o anlamda yabancı terimlerin ilerisi için marka tescil vs noktasında sıkıntı olurmu?

tüm sorularınıza cevap vermişler bu çok güzel... son sorunuzu da ben cevaplamak isterim..

Şahıs firması demek kendi adınıza çalışmanız anlamına gelir.. tc kimlik numaranızla vergi dairesine kayıt olursunuz... isim ve soy isminizin geçtiği fatura ve kaşe basmanız gerekmektedir yasalara uygun çalışa bilmeniz için... eğer xxx bilişim vs marka firma ismi oluşturacaksanız, bu ismi kullanabilirsiniz... müşterilerinize xxx firma olarak kendinizi tanıtabilirsiniz... ama işin detayına girdiğimizde şöyle ihtimaller karşınıza çıkacaktır..
1- iş yaptığınız müşterinize xxx bilişim değilde isminizle fatura kesebilirsiniz... müşterinize göre tepkiler değişebilir bu konuda...

2- xxx bilişim bir başkasına tarafından tescillenmiş olabilir... o kadar isminizi duyurursunuz xxx olarak ama tam markanızı tescil edeceğiniz zaman kullanamazsınız diye engel çıkabilir karşınıza....

3- xxx bilişim tam tersine tescillenmemiş-tir... ama siz iş yaparsınız birisi isminize beğenip sizden önce xxx firma isminizi tescil ettirir. sizin marka oluşturma çabanız heba olur...

bu nedenlerden dolayı xxx olarak çalışmak tamemen size kalmış. benim naçizane tavsiyem önce belirlediğiniz xxx'in kullanıla bilirliğini ticaret odalarından, ya da belli başlı marka tescil firmalarından öğrenmeniz..
eğer kullanılmıyorsa o isimle çalışıp ilk iyi kazancınızla tescilini biran önce yaptırmanızdır...

Yukarıdaki sorunları yaşamanız için bunlar gerekli sadece...
Ömer SEVEN
Olur böyle şeyler.

http://omerseven.com -Şahsi bloğum.
http://kopem.org - Özel eğitimlerle kişileri yardımcı olduğumuz KOPEM
http://innope.com - İnnope Yazılım ve Ar-Ge Merkezi
Lojistik Girişimim http://kargoa.com

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye8 yazı
@omerseven:

hocam teşekkür ederim bilgiler için. bende aynı dediğinz gibi düşünüyorum. ayda bi kafasına esince firma açıp kapatacak bi yapıda değilim o nedenle seçtiğim ismin her anlamda sorunsuz olması, marka tescili vb. boyutları çok önemlidir. akılda kalıcılık, yazılabilirlik (kolaylık) vb. bile benim için bir faktördür. o sebeple hassasiyet gösteriyorum bu konuya.

birde marka isminin türkçe olması gerekirmi? örn ben atıyorum Yahoo Bilişim Hizmetleri dediğimde, firmayı açma noktasında resmi kurumlarda "Yahoo türkçe bi kelime değil" şeklinde yanıt alırmıyım? Bu durumun sorun teşkil edebileceğini duymuştum ama hangi şartlar altındaydı tam hatırlamıyorum. O nedenle öğrenmem çok iyi olur. Dediğiniz gibi adımızı duyurmak için uğraşıp sonra marka yada firma noktasında sıkıntı yaşamayalım.

Yeni Üye8 yazı

değerli abilerim acaba soruma yanıt verebilecek bir üyemiz var mıdır? ben firmam için bir isim buldum fakat bu ismin .com/net/org alanlarının dolu olduğunu görüyorum.. ve com adresinde yabancı kökenli bir şirket görünüyor. benim com.tr kullanarak bu ismi almam, bu adamlar için sorun teşkil edermi? herhangi bir hukuksal sorunla karşı karşıya kalır mıyım?

yanıtlar için çok teşekkürler.

Üye377 yazı
Alıntı Yapılan Metin:

değerli abilerim acaba soruma yanıt verebilecek bir üyemiz var mıdır? ben firmam için bir isim buldum fakat bu ismin .com/net/org alanlarının dolu olduğunu görüyorum.. ve com adresinde yabancı kökenli bir şirket görünüyor. benim com.tr kullanarak bu ismi almam, bu adamlar için sorun teşkil edermi? herhangi bir hukuksal sorunla karşı karşıya kalır mıyım?

Arkadaşım,web işiyle ilgiliyim diyorsun firma açmak istiyorsun ve yukarıdaki soruyu mu soruyorsun?
Sen henüz bu işi kurumsal olarak yapacak düzeyde değilsin kusura bakma.Muhasebe açısından tamam ülkedeki bürokrasi zırt pırt değişiyor.Meslek olarak yapmayan birinin takip etmesi çok güç ama kendi mesleğim dediğin şeyi burada soruyorsan daha zamana ihtiyacın var.Kurumsal bir firmaya gir çalış tr uzantılı alan adı nasıl alınır öğren bence.

bilgi@fulltasarim.com
Full Organizasyon
Tasarım | Temin | Teknoloji Hizmetleri

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Üye485 yazı
Bana Göre Kurumsallık, Yaptığınız İşi En İyi Şekilde Yapmaktır. Birazdaha Açarsak, Müşteriye En İyi Hizeti Vermektir, Karşılığında Hak Ettiğiniz En İyi Ücreti Almaktır, Karşılığında Devlete Verginizi Vermektir, Karşılığında Sosyal Sorumluluklarınızı Yerine Getirmektir.
Kurumsallığın Farklı farklı Tanımları Vardır Ama Bana Göre Kurumsallık En Kaba Tabirce budur.
Şimdi Siz Kurumsal Olmayı düşünüyorsanız, Firmanızı Kurup, Fİrmanız Adına Hesaplarınızı Açıp, Tüm İşlemlerinizi Firmanız Altında Resmi Olarak Yapmalısınız.
Yani yaptığınız Her İşte Faturanızı Kesiniz.
Burakın Başkaları 3 Kruşa İş Yapsın Siz Binlerce >Liraya iş Yapın. Çünkü Siz Kurumsalsınız, Çünkü Siz Kalitesiniz.
Kalitenizden Ödün Verirseniz Kurumsallığınızı Kaybedersiniz.

Siz hizmet İşi Yapcağınız için Devlete Sizden Belki Birazdaha Fazla Karlı İşler Yapan Bir Tekstilciden Daha Fazla Vergi Ödeyeceksiniz.
Sebebi, Hizmet İşinin Karşılığında Kendinize Alış Faturası Bulmanızdaki Sıkıntılardır.
Örneğin Kdv Dahil 590 TL ye Yaptığınız Bir Web Sitesi İçin Fatura Kesitiğinizde, Bunun Karşılığında Fatura Girişiniz Yok İse 590 TL Hesabınıza Direk Kar Olarak eklenecektir.
Oysa Bu 590 TL Kesitiğiniz Fatura Karşılığında 500 TL Girişiniz olsa, Aradaki Fark üzerinden GV ve KdV Ödeyeceksiniz.
İşiniz Biraz Zor Açıkçası,
Bilişim işindeki Abime Geçen yıl 50 Bİn TL kâr Çıktı. 10 bin civarı Gelir Vergisi. Hadi Çık İşin içinden.

Son Olarak Birşey Daha Yazacaktım ama, Sayın Full Olayı Noktalamış.

Saygılar
Mali Müşavir

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Tekstil
Yeni Üye8 yazı
bilgiler için teşekkür ederim yanlız bazı yorumlarınız bana çok gereksiz gibi geldi, Full nickli arkadaş.

Birkere ticaret korkakların yapabileceği bir iş değildir. Sizin bu söylemlerinizi ciddiye alsak, vergisiydi muhasebesiydi herşeyden korkmamız lazım. O zaman bi ömür tükenir geçer biz hala bir firma(cığı) kuramamış oluruz. Neyse ki bir com.tr nin register edilmesindeki aşamaları bilmiyor olmam beni bu firmayı kurmaktan alı koymayacak. Kaldıki ben yazılım, grafik ve sunucu yönetimi üzerine uzmanlaşmış biriyim. 15 20 liralık domainden 2 TL kar etmeye çalışmak benim prensiplerime ters olduğu için kimsenin domain kayıt işleriyle ilgilenmedim. 15 20 liralık şey gidin alın domaininiz gelin, gerisini biz hallederiz dedik.. Bir com.tr nin kayıt aşamalarını bilmiyor isek sebebi budur. Zaten ben com.tr nin nasıl alındığını sormadım, com.tr olarak aldığım ismin markalaşma yolunda .com daki yabancı kökenli bi şirketle hukuki alanda karşı karşıya gelirmiyim diye sordum. Ama şu saatten sonra her isteğe cevap verebilmek adına sıfır kârla dahi olsa domain kaydı yapmak zorundayız talep halinde. Fikirleriniz için tekrar teşekkür ederim, 1 aya com.tr nin nasıl alındığını öğrenmiş 2. aya ise elinizdeki domainlerin 10 katı fazla satış yapmış olabilirim benim kendime güvenim tam :)

Üye377 yazı
yanlız değil yalnız şeklinde yazılır o kelime.yalnız kelimesinin kökü de yalındır.kısacası yalın dan yalnız olmuştur. yalnız kelimesi ile yanlış kelimesi yazarken çok sık karıştırılır.ama bu daha çok karıştırmak değil yeterli türkçe bilmemekle ilgilidir.

ben size o işi yapmayın demedim tam tersine kurumsal firmada çalışın sonra yapın dedim.domain almayı bilmemek ne suçtur ne kabahat bilakis bilmemek değil öğrenmemek suçtur.

bu arada.şahıs firması açtığınızda ayrı bir banka hesabı açın.ve o banka hesabından firmaya ait giderleri nakit oderseniz dusersiniz.kredi kartı ekstrenizin tamamını düşemezsiniz mesela cunku firma için olmayan harcamalarda işin içine girecektir ister istemez.evinizin 1 odasına firma açabilirsiniz.ama bu tüm evin faturalarını o hesaptan ödeyip gider gösterebilirsiniz demek değildir.bunun belli oranları vardır.ben uzun süredir uzagım oranlar değişiyor.ayrıca acılıs yapılan odanın metrekaresine göre de değişiyor.bunun dışında dikkat etmeniz gereken konu: eger temmuz 2012 yi beklerseniz ltd şti kurabilirsiniz.tek başınıza yine.normalde ltd şti en az 2 kişi ile kurulabiliyordu.temmuz 2012 den itibaren ltd de aş de bir kişi ile kurulabilecek.malum yeni ttk.

açılış yaparken olacak giderler:
-imza sirküleri(noterden)
-ikametkah(muhtardan)
-nufus cüzdan sureti(muhtardan)
-vesikalık resim
-odada masa- sandalye -bilgisayar(demirbaş kaydı yapılacak bunlara.gelen memur yazacak bunları ve ortalama fiyatta soracak.)
-muhasebeci ücreti:şahıs firması açarken açılış ücretini az almaları gerekir.madem evinin bir odasına açılış yapacaksın sana en yakın muhasebeciyi yada evinin adresinin baglı oldugu vergi dairesine en yakın muhasebeciyi tutmalısın.ben olsam 2.yi tercih ederdim bu arada.
-muhasebeciye aylık en fazla 100-150 lira vermen lazım.onların listeleri vardır devletce belirlenmiş ve altına calısmaları yasal değildir suctur ama calısıyorlar.malum haksız rekabet olusmus bir kere.
-en önemli konu.bagkur odeyeceksin.kira ödemicen ama bagkur odeyeceksin.daha once ssk yada bagkura girişin oldu mu?
-stopaj içinse: evinin 1 odasının kirasını soracaklar sana.normalde bir baba evladına kendi dairesini verirse mesken olarak baba vergi ödemez devlete.bu kısım önemli düz mantıkla stpj odememen gerekir ama burada ticari faaliyet olacagı için istisna soz konusu oluyor.en son 2006 senesi basında okudugum için değişmiştir istisna oranı.muhasebecin bilir bunu da.
-eger stpj odeyeceksen kirayı memura dusuk soylemelisin.zaten evin en küçük odasına açılış yap ki memur yok burası en buyuk odası deyip yuzde 50sini yazmasın kiranın.ne biliyim 500 tl lik bir daire için 200 tl hatta 150 tl yazdırabilirsin boylece sorun yasamazsın stpjda.

hayırlısı olsun hakkında.
Full Organizasyon
Tasarım | Temin | Teknoloji Hizmetleri

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Üye317 yazı
Alıntı Yapılan Metin:

Merhaba,
Normalde istenen belgeleri gönderdiğinizde kısa süre içinde com.tr uzantılı alan adını firmanız üzerine tescil ettirebiliyorsunuz.
Normalde yabancı şirketin "markası" eğer türkiyedede geçerliyse, bu markayı kullanmanız sakıncalı olur.

Şöyle birşey var.. bilinen markalardan misal ülker. com.tr si boş olsun..
sizinde ülker battaniye adında firmanız olsun ve belgenizle ülker.com.tr yi aldınız. bu şekilde sorun olmayacağı kanatindeyim.

ayrıca bazı değişikliklerde var..
ülker toplumca bir yerlere gelmiş ve bilenen bir markadır. ve .com dileyen herkesin alabileceği bir uzantıdır.
ülker.com boş ise herkes alabilir. diyelimki siz aldınız.
Ancak bu düzenlemeyle, ülker firması sizin elinizden bu domaini isterse almakta özgür. yani .com sizinken ülker gelip sizin elinizden bu .com u alabilme yetkisine sahip.

kısaca; bahsettiğiniz ismi önce marka olarak birinin alıp almadıgına bakın.
alınmadıysa; firmalasıp o ismi kullanabilirsiniz.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye45 yazı
Bu soruları böyle çeşitli sormamın sebebi iyisiyle kötüsüyle doğrusuyla yanlışıyla ele almak istememdir. diye yazmışınız.
iş hayatı deneyiminiz yoksa;bu cesareti biraz saklayıp şimdilik biraz piyasada çalışıp iş akışını,iş hayatını ve işletmeler hakkında çalışarak tecrube edinmeni tavsiye edebilirim.
şansın açıkolsun.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Yöneticilik
Yeni Üye21 yazı
Genel Bilgi
İnternet alan adları (domain names), uluslararası platformda gTLD (generic Top Level
Domain) olarak adlandırılan .com, .org, .net, .edu, .biz, .info şeklindeki alan adları ile
ccTLD (Country Code Top Level Domain) olarak adlandırılan ve ISO-3166
standardında yaklaşık 200 ülke kodundan (.uk, .us, .de, .tr, vb.) oluşan adlandırma
sistemine tabidir.

“.tr” üst düzey alan adı ve onun altında yer alan ikinci seviye alan adlarının yönetimive koordinasyonu Internic’e ilk olarak kayıt edildiği 1990 yılından beri Orta DoğuTeknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından www.nic.tr aracılığı ile sürdürülmektedir.

com.tr uzantılı alan adı nasıl alınır?

1. Adım

Öncelikle “com.tr” uzantılı alan adı almak için www.nic.tr üzerinde bir sorumlu kodunuz olması gerekiyor. Sorumlu kodunuz yok ise www.nic.tr üzerinden ücretsiz sorumlu kodu alabilirsiniz. Sorumlu kodu alırken lütfen tüm bilgilerinizi doğru giriniz. Alan adı başvuru belgelerinde ve Fatura işlemlerinde bu bilgilerin doğruluğu çok önemlidir.

2. Adım

Sorumlu kodunuz ile www.nic.tr üzerinden üye girişi yapın. Alan adı başvurusu bağlantısına tıklayın. Şimdi alan adı rezervasyonu için 7 adet işlem yapıyorsunuz.

1. Tescil etmek istediğiniz alan adı ve güvenlik kodu bilgilerini doğru olarak girmelisiniz.
2. “.tr” ALAN ADLARI KULLANIM SÖZLEŞMESİ’ni okuyup onaylamasınız.
3. Alan adını şahsınız adına alacaksanız “Bireysel” , Şirket vb. kuruluş adına alacaksanız “Kuruluş Adına” seçeneklerinden uygun olanı seçip adres vb. bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Daha önce alan adı tescili yapmış iseniz adres bilgilerinizin yer aldığı seçenek karışınıza gelecektir.
4. İdari Sorumlu, Teknik Sorumlu, Ödeme Sorumlularını bu adımda tanımlıyorsunuz. Alan adının tüm sorumluluklarının sizde olmasını istiyorsanız üç alanada kendi sorumlu kodunuzu giriniz. Dilerseniz daha önce nic.tr sorumlu koduna sahip kişi yada kurumlara da sorumluluklar atıyabilirsiniz. Bilgilerinizi kontrol ettikten sonra devam ediniz.
5. Bu adımda DNS ayarlamaları yapılmaktadır. DNS bilgileriniz biliyorsanız giriniz bilmiyorsanız rezervasyon yapmak istiyorum seçeneğine tıkla**** devam edin. Dns bilgilerinizi daha sonra Teknik Sorumlu olarak atadığınız kişi yada kurum güncelleyebilmektedir.
6. Başvuru sahibi ve bildirimlerin başvuru sahibine ulaşacağı bir mail adresi girmelisiniz.
7. Alan adı kayıt süresini seçiniz. Ödeme işlemi alan adı ile ilgili belgeleri Nic.tr’ye ilettikten ve Nic.tr tarafından onay geldikten sonra yapılmaktadır. Devam buttonuna bastıktan sonra size verilen takip no’nu kayıt edin zira bu takip no daha sonra Alan Adı Tahsis belgesine yazılması gerekmektedir. Takip no’nuzu dilerseniz bekleyen başvurularım linki aracılığı ilede öğrenebilirsiniz.

3. Adım

Alan adı tescili için gerekli olan belgeleri Nic.tr’ye web aracılığı ile iletme. Dilerseniz sitede yer alan faks no üzerinden de iletebilirsiniz fakat faks aracılığı ile gönderdiğiniz belgeler net okunmaz ise Nic.tr alan adı için onay veremeyebilir. Web aracılığı ile belgeleri göndermenizi tavsiye ederim.

com.tr uzantılı alan adı tescili için gerekli belgeler nelerdir?

Aşağıda yer alan resmi belgelerden faaliyet alanınıza uygun olanlardan sadece bir tanesini göndermeniz yeterli olacaktır.

* Ad-soyad.com.tr için, kimlik bilgileri ile birebir uyuşan alan adı başvurularında belge gerekmemektedir. Ancak, kimlik bilgileri ile başvurulan alan adının birebir uyuşmaması ya da Mernis sistemine bağlanırken teknik bir problem oluşması halinde, T.C. kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanı fotokopisi ya da üzerinde T.C. kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanı fotokopisinin yanı sıra T.C. kimlik numarasının bulunduğu bir web sayfasından alınan çıktının fotokopisi,
* Ticari amaçlı tüzel kişilikler ve kuruluşlar için, aşağıdaki üç maddede sözü geçen belgelerden herhangi bir tanesi,
o Ticaret odasından alınmış olan “Faaliyet Belgesi”, “Ticari Sicil Belgesi”, “Oda Sicil Kayıt Sureti” ya da Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yayınlanmış olan ticaret ünvanı ilanı,
o Türk Patent Enstitüsü’nden alınmış “Marka Tescil Belgesi” ya da “Marka Başvuru Belgesi”,
o Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan alınmış olan “Sicil Tasdiknamesi” ya da “Ticari Sicil Gazetesi”,

* İlgili yerleşim birimine ait portal oluşturmak için, başvuran belediyeler için belediye başkanı imzalı talep yazısı,
* Vakıf, dernek ya da odalar için, “Dernek Tüzüğü”, “Vakıf Senedi” ya da “Kuruluş Kanunu”,
* Otel ve tatil köyleri için, Turizm Bakanlığı’ndan alınmış “Turizm İşletmesi Belgesi”,
* Seyahat acenteleri için, Turizm Bakanlığı’ndan alınmış “Seyahat Acentesi İşletme Belgesi”,
* Dershaneler için, Milli Eğitim Bakanlığı “Özel Öğretim Kurumları Ruhsatnamesi”,
* Televizyon programları için, Kültür Bakanlığı’ndan alınmış “Televizyon Gösterim Belgesi”
* Film adları için, Kültür Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden alınmış kayıt tescil belgesi,
* Sanatçılar için, bağlı bulundukları meslek birliği, dernek ya da odadan(MESAM, SESAM, ÇASOD, vb.) üye kayıt belgesi,
* Özel hastaneler için, Sağlık Bakanlığı’ndan alınmış “Özel Hastane Açılış ve Mesul Müdürlük Ruhsatı”,
* İrtibat büroları için, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden alınmış “İrtibat Bürosu Açılım Belgesi”,
* Yabancı bir kuruluşun Türkiye distribütörlüğünü ya da temsilciliğini yapan kuruluşlar için, başvurulan alan adına ait tescil belgesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra isim sahibi şirketin başvurulan alan adının distribütör ya da temsilci şirket tarafından alınabileceğine dair iznini belgeleyen antetli kağıtları üzerinde, imzalı ve kaşeli yetki belgesi,
* Radyo ve televizyonlar için, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)’ndan alınmış frekans tahsisini bildiren resmi yazı,
* Dergi ve gazeteler için, “derginin/gazetenin aslı” ve “Mevkute Beyannamesi Alındı Belgesi”,
* Süresiz yayınlar için, yayının aslı,
* İlaç isimleri için, “Yabancı Tıbbi Müstahzarlar Ruhsatnamesi”,
* Çiftlikler için, bağlı bulunduğu ziraat odasından kayıt belgesi.
* Gemiler için, “Türkiye Cumhuriyeti Gemi Tasdiknamesi”
* Fuarlar için, Resmi Gazetede yayınlanan “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Fuar Takvimi Tebliği” veya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan alınan “Fuar İzni Yazısı”
* Özel numaralar için, Türk Telekomünikasyon Kurumundan alınan “Özel Servis Numarası Tahsis Belgesi”

Yukarıdaki belgelerden size uygun olanları bilgisayar ortamına atıp, Alan Adı Tahsis Belgesi ve Nufus Cüzanı fotokopinizi www.nic.tr üzerinden sorumlu kodunuz ile giriş yapıp Belge Gönderme(WEB) seçeneğinden gönderebilirsiniz. Alan adı durumunu bekleyen başvurular alanında takip edebilirsiniz. Tüm işlemleri hatasız yapmışsanız ve alan adını almak için gerekli haklara sahipseniz alan adı onayı gelecektir.Alıntıdır.
Bilgi paylaştıkça çoğalır..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Yeni Üye8 yazı
yanıtlar için herkese teşekkür ederim,

@Full:

Ben tabiki firma açma konusunda inatcı bir tavır içerisinde değilim. Yeterli ve mantıklı nedenler oluştuğunda, bu planı erteleme de söz konusu olabilir. Elbette bu neden com.tr register bilgisizliği asla olamaz. Ama diğer tür ticari tecrübesizlik vb. nedenlerin ağır basması halinde piyasada bir süre çalışıp sonra adım atabilirim. Bu konuda deneyimlerinizden faydalanmak şuanda en önemsediğim şey.

Daha önce birkaç aylık bi ssk kaydım bulunuyor..

@Ahmet Us:

Sizede hak veriyorum hocam. Başarı kanımca doğru kararların doğru zamanlarda alınması ve gerçekleştirilmesinden oluşuyor. Doğru bir karar olsa da zamanı iyi ayarlamak gerekir. O nedenle belirttiğim gibi, plan gerekirse birkaç ay yada yeterli deneyim kazanılmasının ardına ertelenebilir.

@elite:

bilgilendirme için teşekkürler hocam, marka kontrolü için gerekli arşatırmayı yapacağım.

@fatihler:

sizede teşekkür ederim. com.tr kaydı için gerekli açıklamaları ve belgeleri nic.tr de görmüştüm. firmalaşmadan sonra çok zor bi aşama olmadığını düşünüyorum. com.tr hakkında forumdaki tecrübeleride edinebilmek adına o konuyada değinmek istemiştim.

Allah hepinizden razı olsun :)