Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Rüzgar Tirbünü

BaşlatanxgokturkTarih19/04/2012 16:06:47Yorum19

İlk mesaj
Yeni Üye19 yazı
Merhaba arkadaşlar.Aslen makina teknik ressamım halen faal olarak çalışmaktayım.makina mühendisi bir abim ile tirbün üzerine çalışma yapıyoruz öncelikle 2kw sonrasında ise 5kw'lık bir tasarım projemiz var mühendis hesaplamaları ve elektrik elektronik aksamlarla bende tasarımla ilegileniyorum.3d ortamında gerçekleştirdikden sonra tübitak desteği almaya çalışacağız.Gönül isterdiki hemen yapalım ama sermaye yok (fikir çok:) . destekdan önce bir kuruluşa bunu iöal etsek kursak satsak ve tübitaka bak biz yaptık sattık sorunsuz çalışıyor bize destek lazım desek sonucları ne olur acep :) bu konuda destege iktiyacımız var . Fikri olan ve tecrübesi olab arkadaşlardan yarım bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.
ft

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
19 yorum
Üye347 yazı
xgokturk kardeşim girişiminizde başarılar dilerim.

içerisinde üniversite hocası yer almayan projelerde tubitak destekleri zor diye biliyorum.

ama eğer bir şirket,şahıs işletmesi vs. var ise Ar-Ge innavasyon desteği alabilirsiniz kosgebden.
eminimki detaylı bilginiz vardır ama yinede size linki vereyim
http://kosgeb.gov.tr/Pages/UI/Destekler.aspx?ref=6
burada destek kalemleri var, alt kısımda yer alan "uygulama esasları" altındaki linkten uygulama yönetmeliğini okumanız işinizi kolaylaştıracaktır.

bu girişiminizde, daha önce yenilenebilir enerji alanında,farklı bir konuda proje denemeye çalışmış birisi olarak şunu söyleyebilirim.

AR-GE üç aşamadan geçmeli,
ARakla GEtir
ARakla GEliştir
ARaştır Geliştir

Öncelikle üzerinde çalışmak istediğiniz rüzgar türbini tipi ve kuvvet aralığını belirlemek
burda 2kw-5kw arası seçiminiz var ama hangi tipte olmalı
hangisi sizin için üretilmesi-yada ürettirilmesi kolay
hangisinde gelecek görüyorsunuz gibi sorulara cevap bulmak

bunlara istinaden bir tane rüzgar türbini getirterek reverse engineering(tersinden mühendislik) yapmak başlangıç için arakla getir aşaması için ii olabilir.

Zira rüzgar türbini sadece tasarım ve hesaplama dan ibaret değil maalesef. verim,maliyet,üretim teknolojosi,ses,işletme sorunları,bakım vb. birçok done var.

bu arakla getir üzerinden yapılan birkaç prototip, bu prototipleri denerken ve satıp müşteri deneyimlerini değerlendirirken edinilen feedback ler ile arakla geliştir aşamalarını aşıp,
oluşan tecrübe,bilgi birikimi, konuya ve tekniğe hakim olmanın yanında pratiğe hakimiyet ve üretim becerisi ile araştırma geliştirme aşamasına geçmek faideli olabilir.

bu fikirler şahsi düşüncelerim olup, eleştirel bakışa açıktır.
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye29 yazı

xgokturk kardeşim, konu çok basit değil "Donanımhaber" sitesinde açılmış '' Rüzgar türbünü yapıyorum'' adlı bir topik var , 148 sahife işlenmiş. Orada bu konuda ciddi yol almış arkadaşlar var, baştan başlayıp sonuna kadar incelemeni tavsiye ederim. Oradaki ustalardan yardımda alabilirsin. Kolaylıklar diliyorum. http://forum.donanimhaber.com/forumid_199/tt.htm

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Elektrik / Elektronik
Üye365 yazı
sayın ticaretadam hesaplarınızda aylık bir daire 150 tl ödüyor demişsiniz sanırım.fazla olmamışmı biraz .bizimkisi 30-40 tl arası geliyorda ondan sordum.zamlarlada 50 olsun
DEĞER VERDİK YETERİ KADAR, ARTIK HERKES EDERİ KADAR

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Editör5590 yazı
Dün pis esti rüzgar. Her yer yıkıldı. 50 araba birbirine girdi. Göz gözü görmedi. Ölen ve yaralanan oldu. Yolda yaşlı Japon teyzeler bile vardı. Uçacaklar mı acaba diye bakmaktan kendimi alıkoyamadım.

Yoldaydık eve dönemedik, korktuk gittik yattık. Aklıma hep kanatları kopan direkleri yıkılan türbinler geldi. Nedendir bilmem.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye28 yazı
farukkuyumcu arkadaşın dediği gibi bu konu bir çok yerde işlenmiş hatta benim tanıdığım insanlar var sadece kendi evi için elektrik üreten. Umarım başarırsın arkadaşım ama ticaretadamın dediği kadar basit olmuyor o işler o kadar elektrik depolayacak aküyü bulmak zor hadi buldun o akünün boyutu hayli büyük olur. Bu seferde o aküyü nereye koyacaksın. Sen sadece türbini yapabilirsen, satacak yer çok bulursun. Para sıkıntısı var dersende tubitak bunun için destek vermez çunku tubitakta hali hazırda buna benzer zaten bir çok proje var. Kredilere başvurman lazım bence bunun için. Allah yardımcın olsun, umarım istediğin gibi olur ve desteği bulursun.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Üye131 yazı
Selamlar,

Sayın xgokturk öncelikle projenizde başarılar dilerim. Sanırım sorununuz projenin gerçekleştirilmesi için gerekli kaynağı temin etmekle projeyi gerçekleştirmek arasında net bir ayrım yapamamanız.

Tübitak AR-GE destekleri, henüz hayata geçmemiş tasarım aşamasında olan ve potansiyel olarak ticarileşebilecek çalışmalar için düşünülmüştür. Aslına bakarsanız sizin "bakın yaptık oldu, haydi bize destek verin" dediğiniz aşamada Tübitak tamamen talebinize duyarsız kalacaktır. Çünkü zaten AR-GE yi yapmışsınız ve artık bu aşamada destek olunacak bir şey kalmamış demektir onlar için.

Demek istediğim siz aslında tam da sağlam bir proje planı yapıp Tübitak'a başvurmak için uygun durumdasınız. Projenizin işe yarayacağını, verimli olacağını ve hayata geçirilebileceğini ilk önce kağıt üzerinde ispat edip akabinde Tübitak'a sunmalısınız. Dolayısıyla AR-GE desteği aldıktan sonra ya KOSGEB ya da özel bir yatırımcı ile yola devam edebilirsiniz.

Sözün kısası asla gerçekleştirdiğiniz bir proje için Tübitak'a AR-GE için başvurmayın.

Gelelim işin sıkıntılı tarafına. Eğer başvuruyu yapıp desteği alırsanız bir şirket ya da firma olmanız gerekiyor. Hali hazırda yapacağınız harcamaların bir kısmını AR-GE desteği ile karşılarsınız ki bunun anlamı şu: 100 TL'ik bir AR-GE masrafının 65 ila 75 TL'si destek ile karşılanır. Kalanı sizin cebinizden gidecek demektir. Gerçi son desteklerle bu oran %85'e kadar çıkıyor ama projenizin çok sağlam olması lazım. Bu süre zarfında yapacağınız diğer harcamaların AR-GE içinde kalmayan kısımları desteklenmez ki bu önemli bir husus. Her ne kadar bazı girişimciler bir takım ayak oyunları ile desteğe mukabil tutarları bir şekilde fazla gösterip gerçek giderden fazla ödeme alsalar da bu da sıkıntılı bir süreç olup hayli soruna yol açabiliyor.

Eğer projeyi gerçekleştirmek için AR-GE desteğine ihtiyacınız var ise bunu Tübitak'tan bu şekilde alabilirsiniz. Eğer cebinizde biraz para varsa da proje sonunda ürününüzü ticarileştirmek için kullanabilirsiniz. Ya da olası ortaklıklarda eliniz daha güçlü olur.

Son olarak şunu vurgulamak isterim: Rüzgar türbini üretiminin tamamen yerli kaynaklarla yapılacağını gösterebilirseniz ve heyeti ikna ederseniz desteği alırsınız. Eğer daha önce yapılmış ve bitmiş bir proje dosyası bulursanız eminim size yol gösterici olacaktır. Bu arada grafik konusundaki yeteneğiniz, grafik örneklemeler ve 3D modellemeler ile sunum dosyasına önemli katkıda bulunacaktır.

Başarılar dilerim.
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye10 yazı
Merhabalar...

Bir aralar bende photovoltaik ve air energy ile ugrasmak istedim ve bu is icin bircok zamanimi harcadim. Bu isin pazarlamasini yapmak istemistim. Cevremde bircok elektrik mühendis arkadaslarim var.. Hemen hemen Hepsi ayni sektörde yer almakta. bazi Arkadaslar ise Büyük Sanayiler icin rüzgar türbinleri takmaktalar. Ve kendileri bugünki teknolojiye göre gelecegin en iyi enerji kaynaklari rüzgar türbinlerinin oldugunu söylüyorlar. Yaklasik 10-15 yildir yukarda belirtmis oldugunuz ve benzeri projelerle ilgileniyorlar. Teori olarak hemen hemen hersey mümkün ama is uygulamaya gelince "evdeki hesap carsi misali" uyum saglamiyor. Bu sektörde yer alan "enerji sanayileri" bir cok projeleri patentlemis durumunda. Böyle projeleri uygulamaya gecirmeden evel böyle birseyin birileri tarafindan patentlenip patentlemedigini arastirmanizda fayda var. Büyük sirketlerle patent kavgasina düserseniz elinizdeki sermayedende olabilirsiniz. ( hafife almayin Yasanmis bir olay) Kendiniz icin kullanacaksaniz sorun yok. pazara sürdügünüzde üzerinden ticaret yapmak istediginizde sorunlar dogabilir. Bazi yorum yapan arkadaslarada hak veriyorum. Akü problemi dogacaktir. Akü kurmaya kalksan, astari bezinden pahali olur.

Yinede projelerinizde basarilar dilerim... Saygilar

Yerleşim ALMANYA / DüsseldorfMeslek Esnaf
Yeni Üye58 yazı
merhaba arkadaşım , nacizane fikirlerimi söylemek isterim

öncelikle bir evin ihtiyacı enaz 3 kw civarında , 500 wattı yapan onu da yapar diye düşünüyorum ama ben şimdilik 500 watt yapayım diyorsan senin pazarın benim gibi çiftçilik ile uğraşan veya köy ve mezradaki kişiler diye düşünüyorum mesela ben kısmetse bu sene sonunda bir sera kuracağım ve ısıtmasını rüzgar türbini ile yapacağım ayrıca eve de kalorifer sistemi çekebilirim bakalım yaz sonunda düşüneceğim , sanırım aklında bir fikir oluşturabilmişimdir

akü dediğin şey ise , istediğin miktarda , şekilde ve voltajda kuru veya dolu yapılabilecek bir üründür , piyasada daha çok 12 volt olması bu arabalar için üretildiği içindir ama mesela trenlerde 24 volt akü kullanılır veya mesela denizaltılarda da çok değişik tip ve ebatta da aküler var , yani türbin üretebilecek kapasitede bir kişinin akü konusunda kafasının karışmasını ilginç buluyorum :D

öncelikle işe başlamadan şunu belirteyim , mutlaka farkına varmışsındır , elektriğin icadı , depolanması , kullanılan değerler vb. hepsi de kapitalizmin oyunlarıdır , bu konuda bilgi alışverişi olarak sana elimden gelen her türlü desteği verebilirim , bana mesaj ile ulaşırsan sevinirim

Yerleşim Türkiye / EdirneMeslek Ymalat
Yeni Üye19 yazı
herkese yorumları ve katkılarından dolayı teşekkür ediyorum . Tabikide tecrübe etmiş kişilerden yardım almak çok iyi. malum elektiriğe zam geldi.

Bir açıklama daha :
Yapılan sistemde ev tipi kullanıcılar inventör seçeneğini sunmak ve elektrik olamayan tarla ve kırsallarda ise bildiğimiz araba aküsünü sunmak :) tabi kullanıcının isteği dogrultusunda .İmkanlar doğrultusunda ise tamamen yerli imalat yapmak.İşin başından beri yerli malı yurdun malı felsefesini güdüyorum .destek konusunda ise idemirci beyin söyledikleri iyi oldu bunarı dikkate alacağım tübitak desteği olmazsa kosgebin bi anlamı yok :) Fiege bey söyledikleriniz ile bakıs acımı biraz daha genıslettınız . yardımlarınız için teşekkür ederim.
ft

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Yeni Üye4 yazı
merhabalar.zaten bu konustugunuz sistemler var.ama avrupada kulanim fazlasi elektiriki elektirik dagitim firmasina satabiliyorsunuz.herkese kolay gelsin

Yerleşim Ysveç / LudvikaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye19 yazı
evet marsan bey mevcut sistemler var . bizde işin ucundan tutalım bir şeyler başaralım istiyoruz bakalım. avrupada kanunları ile ilgili tam bilgim yok ama ülkemizde satış olayı biraz farklı ve lisans isteyen bir uygulama . Buda işin ileri boyutu :) sistemin mıknatıs flans hesabı ve modellemesi tamam yarın kısmetse gövde üzerine modellemeye başlayacağım.
ft

Editör5590 yazı
Bu yaptığınız ne olacak ? İlk prototip mi ?

Diyelim ki ilk yapışta çok düzgün harika bir model çıktı. Sonra ne yapacaksınız ? Seri üretime mi geçeceksiniz ?

Fabrika mı kuracaksınız ? Yoksa büyük bir depo kiralayıp üretim bandı mı kuracaksınız ?

Veyahutta şöyle bir şey yaptım deyip bir hayırsever vatan evladına mı satacaksınız bu prototipi ?

Sizce satmaya çalışsanız alırlar mı ? Dünyada argesi seneler evvel yapılmış piyasada yıllardır varlığını sürdürmekte olan bir kaç bin çeşit motor varken.

Anlamadım.
tamnland.com

Yeni Üye19 yazı
akin bey evet ilk prototip olacak.
tasarım sonucunda iyi bir ürün çıkartmayı başarabilirsek seri üretim ve daha iyisi için çalışma amacı güdüyoruz .
İlk yapılan prototipi reklam amaçlı kullanmak istiyoruz . Herşeyin başı reklam sonuçta.
Dünyada argesi var hatta herşeyi var ama ilk başlangıç için pahalı bir sistem , o yüzden herkes alamıyor bu ürünü.Bizse gözü yüksekte tutmadan iktiyacı karsılamak %100 yerli üretim ile insanlarımıza bu ürünü uygun fiyata satmak.Bir yandan da kendi geleceğimizi güvence altına almak tabi.

Bulunduğumuz bölge bu durumlar için müsait .Tasarımı planlarken müşteri potansiyelini uygun ve reklam için kullanabileceğimiz kurumları ve mevcut yerleşkelerde çevresi çok kişilerden de faydalanacağız (genelde anıdık) .
hayırlısı işte tabi bu konularda destek her daim lazım
ft

Editör5590 yazı
Mut vadisinde (güneyindeki düzlük) kurulan işletmeyi bir fırsat bulursanız gezin. Çok büyük bir tesis oldu. Pervanenin tek kanadı bir tırı tamamen dolduruyor.

Rüzgar işi seneler öncesinden başladı ama mevzuatı yoktu. Onu da son yıllarda yaptılar ve artık tamamen güncel çalışır bir sistem meydana geldi. Üreten kime nasıl satacak belli herşey.

Şimdilik küçük sistemler yok piyasada. Tek tük görüyorum fuarlarda falan çiftçilere üretilmiş ama astarı yüzünden pahalı oluyor onların da. Bir su pompası çalıştırmak için dünyanın parasını öncü çiftçiler bile vermek istemez.

Birileri çıkıpta daha bireysel ve daha küçük bir sistemi olabildiğince ucuza hatta kredili satışını da ayarlamış olarak üretse idi buna haddinden fazla sevinirdik.

Mesela dağ başında çiftlik kurmak mümkün olabilseydi buna güvenip. Rüzgarı güneşi komplike etmiş olsaydı birileri. Satardı eminim.

İş bilenin kılıç kuşananın ! Belki de siz yapar hatta üründen sistemden değil de protipten tasarımdan para kazanırsınız. Belli mi olur ?

Sizin için söylemiyorum ama watla joul arasındaki farkı bilmeden bu işlere soyunan çok kişi var. Gerek burada ve gerekse başka yerlerde yazıp duruyorlar. Bana artık bu konuda yazılan bireysel yazılar otomatikman itici gelir oldu. Bildiğimiz önyargı aslında. Fakat gerçekten temel bilgilerde çok eksik yetişmiş bir insan kitlesine sahibiz. Kendi kendine dönen mıknatıslardan heyecan duyup makine yapmaya soyunan biri acaba çocukluğunda hiç bisiklete binip dinamo çalıştırmadı mı diye düşünüyorum. Dinamo boştayken rahat dönerde lamba yanıp yüke bince zorlaşır dönmesi. Bunu bile yaşamamış demek ki.

Bence biraz para harcayıp çalışır bir sistem ortaya çıkarın. Biraz da görüntüsüne çalışın. Markasını koyup bir fuara katılın.

95 de bir makine sürdük piyasaya. İstanbul' da. Çok uğraştım tanıtıma, pazarlamaya. Sonra bir gün Tüyapta bir yer buldum kendime. Bu sefer millet gelip beni bulmaya başladı. Zaten sırf fuar bağlantıları aylarımı tıkamış bir durum yarattı. Bir de sektörel dergilerde yer almak faydalı oluyor. Bu seferde reklam sahibi küçük firmada işe yarar bir şeyler keşfedip arayan büyük firmalar ortaya çıkıyor. Böyle teknik işlerde her zaman voli vurmak mümkün. Ama gerçekten farklı bir şeyler olmalı ortada.

Allah kolaylık versin size de.
tamnland.com

Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Rodop_Boy
şu gördüğünüz yer ile görüşrüm 500w imal etmiş satıyorlar yakın 1 kw lık yapıcaz dedilerdi.

http://www.altinelenerji.com/turkce/istabreeze500.html

Güzel bir ürün. Fiyatına bakmak lazım. Yedek parçacıdaki bir araba şarj dinamosunun 5-6 katı fiyatlı olmalı sadece türbin kısmı. O da yatlarda yani lüks yerlerde kullanıldığından.

O hacimdeki bir türbinin 12 veya 24 voltla 400-500 wat vermesi biraz zor. Çünkü en olumlu hesapla 20 amper gücünde çıkar. 20 amper o gövdeden zor çıkar. Çünkü o gövdeye o amperi verecek kadar tel sığmaz. Ama bir yattaki aküleri çok güzel şarj eder.

Radar marş motoru ve telsiz zaten akülerden çalışır. Aküler anlık yüksek çekişleri de kurtarır, sürekli ama zayıf sarfiyatlardanda etkilenmez. Aydınlatma ve mutfaktaki basit motorlar için de akü mükemmel iş görür.

Fakat yatta herşey 12 veya 24 volt doğru akım. Aküden direk beslenir. 2-3 tane kamyon aküsü yolda kalınmıyacağının garantisi olur. Şarj edilmeleri içinde yatın motorunun yarım saat çalışması yeter.

Açık denizde, limanda yada bir koyda uzun süre demirleyip motor çalıştırılmadığı zamanlardada bu ufak türbin herşeyin canlı kalmasını sağlar.

Ama evde iş görmez. : )

Herşey 220 voltluk. Çevirmek için ekipman lazım. Isınır zor bela üretilen az miktardaki enerji çevirirken ciddi kayba uğrar.

Ev şartlarında prizde hazır ve çok güçlü bir elektrik için üretilmiş cihazlar söz konusudur. Elektrik süpürgesi, buzdolabı, mini fırın, mutfak fırını, lambalar hepsi nasılsa kaynak problemi yok diye üretilmişlerdir.

Kıt bir enerji için değil.

Mesela bu türbini evde kullanmak için kapasiteli bir akü grubu ve güçlü bir konvertör gerekir. Gene de fırında kek yapmak lüks kaçar . Belki buzdolabı ve aydınlatma hadi bir de LCD televizyon olsun. Laptoplar çalışır. Ama tüplü televizyon lüks olur. Elektrik süpürgesini çalıştırmadan evvel bir kaç şeyi kapamanız gerekir. Süpürge pikle konvertörü yakmasın diye bir gerilim ve akım sınırlayıcı röleyi veya devreyi önceden sisteme ilave etmiş olmanız gerekir.

Bir ev günlük hayatta bazen 7000 watı kolaylıkla yakalar. Bu türbin bu durumda bir ev için çocukların pille çalıştırdıkları oyuncak araba motoru gibi komik kalır.

Şimdi bazı evlerde ani su ısıtıcıları var mesela. Bırakın evi yoldaki direğin siğortalarını bile attırabiliyor. O direklerde 60 amper sigortalar olur. 11-12 Kw lık sigortalar yani. Uyanık elektrikçiler bu su ısıtıcısını bağlarken bütün sigortaları yükseltiyor tesisat uygun mudur teller çeker mi diye bir kaygıları olmuyor. Bu sefer direkler atıyor.

Rüzgarla bir evin elektriğini sağlamak epey zor bir iş. Ama evde elektriksel tadilat yapılırsa çok da güzel çalışır.

Eski 37 ekran tüplü tv ler bir araba şarj dinomosu ile çalışabilirdi sağam bir rüzgar varsa eğer. 100 wat kadar alınırdı. Ama konvertörsüz. TV de 12 volt. Gerçi şimdi kaliteli konvertörler her yerde var. Gene olur yani. Bir şarj dinomosu ve konvertör 150 wat 220 Volt AC yi size sağlar.

Demek ki kaliteli ince işçilik yapılsa biraz daha sargıyla 500 wat çıkmak gayet mümkün. Gene de o yat türbininin 5-6 katı büyük bir şeyler olur.

tamnland.com

Yeni Üye19 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Birileri çıkıpta daha bireysel ve daha küçük bir sistemi olabildiğince ucuza hatta kredili satışını da ayarlamış olarak üretse idi buna haddinden fazla sevinirdik.

Mesela dağ başında çiftlik kurmak mümkün olabilseydi buna güvenip. Rüzgarı güneşi komplike etmiş olsaydı birileri. Satardı eminim.

Çok haklısınız akın bey amacımızda bu aslında ucuza performanslı iyi bir ürün sunmak.
piyasada bu işi yapanları görünce dersinizki bu adamlar bu ürün ile para kazanıyor :S
yakın tarihde fuarda gördüğüm bir firma vardı , adamlar resmen milleti kandırıyor . yapılan ürüne ve kalitesine baktım kofti.Bunun da önüne geçmek lazım
Bayadır sitelerde dökümanlardan araştırmaktayım çoğu insan bir şeyler yapmak istiyor ama ya zamanları yok yada sıkılıp bırakıyorlar.
Aslında elle tutlur bir numune sistem var ev yapımı :) onu geliştirip prototipi yapacagız onu ya satmak yada reklam amaçlı düşündüğüm bir yer var oraya kurmak niyetindeyiz.
Tabi istediklerimizi eyleme döktüğümüzde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağız bilemiyoruz yaşayıp göreceğiz hayırlısı ile artık :)
ft

Yeni Üye24 yazı
Elektrik jeneratorlerini araştırdınız mı? Türkiyede bildiğim kadarıyla bu üniteler üretilmiyor.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Serbest meslek