Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Çay Ocağı Adı Değiştirme Nasıl Yapılır?

BaşlatanEsinbrsTarih15/04/2012 20:32:30Yorum8

İlk mesaj
Üye122 yazı
Merhaba, devraldığım çay ocağının adını değiştirmek istiyorum, nasıl yapabilirim, ne kadar ödemem gerekir, adım adım anlatabilir misiniz?

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Esnaf
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Editör5590 yazı
Çay ocağı olan yer ticari olarak işletmecisinin adına kayıtlıdır. Vergi dairesinde bir insanın ismine kayıtlıdır ki bu siz olmalısınız başkasının ocağını işletmiyorsanız eğer. faturasında ya da varsa yazar kasasındaki fişin üzerinde bu insanın adı yazar.

Yani işletmenin adı bu insanın ismidir vergi dairesine göre yasal mevzuatta.

Ama, işletmelerin hiçbiri tabelasına kendi ad soyadını yazmaz. Bir isim bulur ve onu yazar.

Mesela bir çağ ocağı Ayşe Öztürk adına kayıtlıdır.
Kasa fişinde bu isim yazar.
Basılı Faturasında bu isim yazar.
Ama tabelasında ya da camında "Bursa Çağ Ocağı" , "Öztürk Çağ Ocağı" , "Annemin Çağ Ocağı" , "Çıtır Simit Çağ Ocağı" gibi başka bir şey yazabilir.

Bir şahış işletmesinde yani vergi dairesine şahış olarak kayıtlı bir işletmede yasal isim kişinin kendi adı soyadıdır, fakat işletmesine bir isim yakıştırabilir.

Bu yakıştırılan ve tabelaya yazılan isme vergi dairesi itiraz etmez fakat yasal olarak bu ismi tanımaz.

Kasa fişinde, vergi levhasında ve faturanızda adınız soyadınız yazıyorsa ki kanuni zorunluluktur, Bu takma işletme adıda arzuya göre ilave edilebilir.
Vergi levhasına artık pek arzu etmiyor vergi dairesi ama kasa fişi ile faturaya ses çıkarmıyor. takma adı kişi isminizin yanına ilave edebiliyorsunuz.
Hatta faturalarda yasal olan kişi ismi küçük puntolarla yazılı iken takma ad daha büyük puntolarla yazılmış bile olabilir. Ama yasal kısmı kişinin adı soyadıdır.

Bu durumda tabelanızı veya camınızdaki bu yakıştırılmış işletme adını kafanıza göre arzu ettiğiniz şekilde değiştirebilirsiniz. Fakat kasa fişinizle faturanızda daha önceden yazan takma adı cam ve tabelada değiştirdiğiniz zaman hemen değilse de zamanla sorun çıkar. Aynısının yazmasını isterler.

Ayrıca tabela ve cam yazısında belediye tabela vergisine tabi olursunuz. Tabelada ne yazdığıyla ilgilenmezler ama ebatları önemlidir. Hem cama hem de tabelaya vergi isterler. Yıllık alınır. Bu bedeli her belediye kendince ayarlar. Resmi gazetede yayınlanmış bir mevzuatı vardır. Afaki bir bedel istenirse bu mevzuata göre itiraz edilebilir.

Mevzuatı bulup bakmam gerek ama 20 liradan başlayıp giden bir rakam yıllık. Benim 7 metreye 1,5 metre ışıklı tabelam yıllık 180 lira idi. 1X1 metre bir ışıksız tabela yıllık 50 lira deseler gayet normal olur. Ama her belediye kendince ayarlar bu trakamı değişiktir. Mahalleye semte göre bile değişebilir. Bir çay ocağından uçuk rakamlar istemezler.

Yani bir şahış firması tabelasında yazanı izinsiz olarak değiştirebilir. Sadece tabela ebadına özelliklerine göre belirlenen vergisini ödemekle yükümlüdür.

Tabi bir de tabelada yazacak olan şey normal bir şey olmalıdır. Argo, birini hedef alan başlık vs. bir şey olamalıdır.

Tabela, cam, fatura, yazar kasa ve benzeri yasal evraklarındaki lakabını arzusuna göre değiştiremeyecek olan firma şekli şirkettir. Şirketler bu lakablarını değiştiremezler. Değiştirmek için bir çok resmi dairede bir çok işlem ypmak zorunda kalırlar. Ancak bir çay ocağı işletmesinin şirket olması pek rastlanacak bir şey değildir.

Şimdi siz önce faturanıza bakın. Ne yazıyor. Sizin adınız yazmalı tam bir devir yaptıysanız.

Başkasının adı yazıyor da olabilir. Size bir sözleşme ile dükkan içindeki eşyayı ve işletmeyi devretmiştir ama vergi kaydını kapatmamış bu şekilde devam edilsin diye düşünmüş olabilir.

Gene de farketmez. Tabelayı değiştirin, ne istiyorsanız yazın. İzne gerek yok. Ancak belediyeye bildirilmiş vergisi ödeniyor mu diye kontrol edin.

Belediyeye vergisi ödeniyor ve sizde ebatlarında temel özelliklerinde (ışıksızsa ışıklı yapmak gibi) değişiklik yapmıyorsanız belediyeye ayrıca bildirmek zorunda da değilsiniz.

Yani bütün ödeyeceğiniz tabelacıya.

Saygılar.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye122 yazı
Bilgiler için çok teşekkür ederim. Eski sahibi vergi dairesinden kaydını sildirdi, bende yarın dükkan sahibiyle kontrat yapıp vergi dairesi ve esnaf odası işlemlerimi halledeceğim.

Peki bu çay ocağı vergisi nasıl ödeniyor? Muhasebeci tutup stopaj verecek miyim?

Editör5590 yazı

Sırasıyla;
Bir muhasebeci bulun.
Vergi dairesine gidip başvurun.
Adınıza bir kayıt oluşturur ve vergi levhanızı çıkarırlar.
Vergi numaranız ve levhanız oluşunca fatura bastırın.
Meslek odasına kaydolun.
Belediyeden işletme ruhsatına müracat edin.

Vergi levhanız çıktıktan sonra ki bir gün alır, vergi dairesinden bir müfettiş gelip açılış verecek. Kiranızı ve çalışan var mı diye soracak. Etrafa bakacak bir zabıt tutup açılışa onay veren bir imza atacak. Sizde işletmeyi açap çalışmaya başlayacaksınız. Bütün bunlar bir yada iki gün alır.

Bundan sonra, çay şeker gibi veya masa sandalye gibi satın aldığınız her şeyin adınıza, vergi numaranıza düzenlenmiş faturasını alacaksınız. Bunlar alış faturalarınız. Saklayacak ve muhasebecinize vereceksiniz. 2 nüsha olacaklar biri sizde kalacak biri muhaseciye (asıl nüsha) gidecek. Tek nüsha verdilerse aslı muhasebeciye fotokopisi sizde kalabilir.

Her ay müşterilerinize kestiğiniz faturaların sizde kalan kopyalarını muhasebeciye göndereceksiniz. Aslını müşteriye verdiniz. Müşterilerin fatura aldığı yoksa bile makul miktarda faturayı birilerine kesmek zorundasınız. Mal alıp hiç satış yapmamış olursunuz fatura kesmezseniz. Bu ilşi muhasebeci size anlatır. Çaycılar nasıl ne zaman kime fatura keserler hiç bilemiyorum. Hayatımda hiç çay faturası almadım. fatura kesmek zorunda olmayan ***ürü usulü çaycı varmıdır onu da bilemiyorum. Muhasebeciye bir sorun.

Yıllık oda aidatınızı ödeyeceksiniz.

Yıllık tabela verginizi ödeyeceksiniz.

Aylık KDV nizi ödeyeceksiniz. alış ve satış faturalarınız arasındaki farkın vergisi. Satış yoksa ödenmez. Ama sürekli satış yapmayan bir işletmeye maliye ne oluyor der.

Aylık muhasebeci ücreti ödeyeceksiniz. (Muhasebeci tutmanız kanuni zorunluluk)

Arada bir ödenecek başka bir iki vergi daha var. Damga vergisi gibi. Satış yapmasanız bile ödenecekler yani.

Yıllık stopaj vergisi ödeyeceksiniz. Kiranızla ilgili ve orantılı bir rakamdır. (Kiracı iseniz ödemek zorundasınız)

Yıl sonu defter tastiki için bir bedel ödeyeceksiniz. Yılda bir.

Aylık sizi ilgilendiren resmi olmayan, elk, su, tüp, kira, aidat, tel, maaş gibi sabit masraflarınızı ödeyeceksiniz.

Size bir şey kaldıysa alıp harcayacaksınız. : )

Şaka yapıyorum kalacağına eminim.

Başarılar dileriz ticaret hayatında . . .
tamnland.com

Üye163 yazı
Akin bey butun bu yazdiklarinizdan sonra umarim arkadasin hevesi kirilmamistir:)

Yerleşim Rusya Federasyonu / MoskovaMeslek Di?er
Yeni Üye25 yazı
Bir an liste bitmeyecek sandım :) Birde aşağı yukarı bu fiyatlar ne olur diye düşündümde sıkıntı yani.. ne zormuş dükkan açmak arkadaş

Yerleşim Türkiye / Ystanbul SakaryaMeslek Ythalat / Yhracat
Üye300 yazı
Akın bey'in yazdıklarında eksik var fazla yok :) Tamamen katılıyorum. Küçük esnafı biraz rahatlatmalı devlet, tabiri caizse çok kötü çöküyor üstüne. Düşen kar marjları da cabası.
Esnaf gerçekten zor durumda...
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye122 yazı
Hiç bir şey beni pes ettiremez ama cidden bu ne böyle :)
Desert16 arkadaşa katılıyorum bir çay ocağından bu kadar şey istenmesi resmen acımasızlık.
Sonuçta ben engelli bir kadın olduğum halde riski göze alıp bir girişimde bulunabildim,
bu şartlarda kadınlar daha çok eşlerine bağımlı kalıp şiddete maruz kalacaklar...

Editör5590 yazı
Devlet çay ocağı, bakkal, market, süpermarket diye bakmıyor. Vergi mükellefi diye bakıyor. Ayda 1.000 lira çeviren de işletme, 1.000.000.000 lira çeviren de işletme. İkisi de basit bir şahsi mükellef olabilir. gerçi para büyüklüklerine göre tüccarlık sınıfları değişir ama bunun çay ocağına ne faydası olur bilmem.

Teorik olarak durum budur.

Pratik olarak nedir ?

Muhasebeci bir aylık beyan düzenler. 5000 lira da kazansanız 450 lira kazanmış gibi görünürsünüz. Böylece işletme olarak kendinizi korumaya çalışırsınız.
Veya günde 200 liralık satış yapar akşam oturup 20 liralık çay sattım faturası kesersiniz, muhasebeciye verirsiniz o da beyannameye döker.

Adı vergi kaçırmaya girer. Bunun mutlaka bir çaresi vardır ama nasıl bir şeydir onu da bilemem. Devlet baba da kendini bu iş standart olmazsa tek tek hangi dükkanın ne kazandığını ben nereden bileyim gerçek hayatta diye savunur. Sattığını belgele, doğru beyan ver, vergini öde, faturasız iş yapatığını görürsem cezayı basarım der.

İnşallah öyle bir şey olmaz ama her eşine bağımlı kadın da şiddete maruz kalmaz. Sizi ve sizin gibi çaba içinde olan karşı cinsi takdir etmekle beraber ben kadına pozitif cinsiyet ayrımcılığına karşıyım. Düşeni koruyup gözetmekten ziyede hiçbirinin tökezlemeyeceği bir cins yetiştirmeye çalışmak daha makul bir iş.

Erkeklerede gazı verip piyasaya salıyorlar. Sen erkeksin herbişeyi omuzlaman ekmeğini taştan çıkarman gerek aksi düşünülemez diyorlar ama bunu nasıl yapacağını öğretmeyi unutuyorlar. Bu durumda erkek zamanla arıza yapıyor. Her arıza yapan erkek bir kadın bulup dövmüyor bazen direk kendini imha ediyor.

Bu işin kadını erkeği olmaz. Herkesin sonuna kadar mücadele etmesi gerekir. Kadın şiddet görecek diye vergiden muaf edilseydi her yer kadınlar üzerine açılmış dükkanla dolardı. Bir becerisi olan bir çabası olan her minik işletmeye bir kolaylık sağlanıp ne yaptığıda denetlenebilir. Erkek ya da kadın.

Ben bu işe o kadar gıcığım ki ; sırf bu yüzden pozitif erkek ayrımcılından yanayım.

Sizin dilinizde bir engel vardır ama kafanız cin gibidir. Hayat size bu şekilde bir şans tanımış işte.

Kocasını rahatlıkla dövebilecek üstelik çok da zeki kadınlar tanıyorum. Ayrıma gerek yok. Kimsenin kimseyi dövmemesini, sağlamak yeterli.

tamnland.com