Arkadaslar,yazilarinizi dikkatle okudum,olay siddetlenince yazida karar kildim.Olcay78 kardesim,sana zararveren dolandirian ,ukraynadaki insanlarin lutfen adi ,varsa firma ve sehir bilgisi ile mahsuru yoksa hikayeni paylasirsan sevinirim,Bu sekilde herkese yardim etmis olursun.Ukraynaya,rus cumhuriyetlerine ticarete gidecek adam,dil bilmiyorsa,kapitali yoksa ,baslamadan zararda bunu boyle bilsinler,yurt disina pazarda mal satmak tan utanmayanlar,ulkemizde o isi yapsinlar daha iyi.Parti malina gelince, kardesim Turkiyede, zeytinburnu dogumlu bir insan olarak atalyelerde buyuduk babamizin atalyesinde ,malimizi zamaninda yetistirmek icin, disariya fason olarak verdigimiz, ilikci dugmecilerden hep eksik mal aldik,Dikim atolyelerden hep eksik mal aldik,vs vs Yani mallarin bir kismida, pazara yurt disina. boyle parti mali oluyor,yuzde onemli degil.Parti mali aldigimizda bunun hikayesini sormuyoruz,neler oluyor, mal nasil ucuza geliyor,?Kimi buyuk firmalar, mallarini kumasa cevirmek icin,ucuza toplu olarak satiyorki buda 50-100000$ sermayesi olanlara yariyor,iceriden iyi bir tanidik veya ortakla bu isler yuruyor.Ukraynadan mal almak isteyenlere soylenecek tek lafim var,her yerden ucak var Turkiyeye ,gidersiniz, malinizi getirirsiniz mali gormeden, ismarlama veya numune olayi, benim tarzim degil, bu isten para kazaniyorsan, kovalayacaksin,Paran olacak,Turkiyedeki arkadaslar veresiye mal vermeyin,pesin calisin kafaniz agrimasin.. Ukrayna da ,koniksteki yazi yazanlardan, cok once giddik ,is yaptik ,ara verdik ,is yapiyoruz,Is yapmak isteyenlere bir daha hatirlatalim,DIL <DIL <DIL bilmiyorsaniz yola cikmayin,zarar edersiniz, 10-20000$ ukraynada para degil is yapamassiniz.
Bende biraz gocunayim,Ukrayna ekonomisi haklisin cok guclu degil, zaten fabrikalar calisiyor olsa, uretim iyi olsa, bugun bunlari konusuyor olmazdik.ukraynada su an tekstille alakali olmadigim halde ,ukraynali esim ve cocugumdan dolayi, hep ukraynanin ,ukraynalinin savunucusu gibi oldum, hepsininde kotu olmadigini , bu insanlarin ,birde baska yuzunun oldugunu ve benim o yuzu gordugumu, ama daha ulke ile ilgili kultur,yasam,is ahlaki ve bolge insanlari ile iletisim kurabilecek, ortak dilleri olmayan insanlarin ,sadece gelip otellerde kalan,tercumanlari vasitasiyla,birkac diskotek, bar macerasi yasayanlara,Butun rus cumhuriyetlerinde ,ukraynadaki kadinlarin ******* oldugunu,kolay oldugunu,kocalarinin karilarini sattigini soyleyenlere,(siz biliyormusunuz koylerde sigara icen kadinlara eskiden kotu bakilirmis )bunun boyle olmadigini,musluman bir ulke oldugumuz halde, genelevlerin oldugunu ,bu evlerde calisanlarin,kimimizin,bacisi,kimimizin,karisi,kimimizin annesi oldugunu soyledik,sokaklarda arabayla fuhus yapanlarin ;sadece ruslar olmadigini ,her mahallenin bir tane ablasi oldugunu bildigimiz ,halde gormemezlikten gelip ,kendimizi ak kasik yaptik.
Hayatimin yarisindan fazlasi yurt disinda gecti geciyor,ticari hayatimda hep durust oldum,sozumden donmedim,kar ettim,zarar ettim ,ama hep kendi isimi yaptim,basarili oldum,Amerikadan, ukaraynaya yatirimlar yaptim yerler aldim, zarar etmedim,topraktan ,dairelerden kar ettim ve ukrayna benim ikinci vatanim oldu ,onu seviyorum,onunda beni sevmesi icin,calistim,yilmadim,1990 da ruscayi ogrenip oyle ise basladim,yani kendimi gelistirdim,hazirladim ve oyle ise basladim ,ben memnunum,ben mutluyum,simdi birkac dil bilen birisi olarak,hala ukrayna diyen arkadaslara, okula gidin zaman harcayin ve oyle yola cikin,ticareti sadece haydi yapalim,diye baslamayin,arastirin gumruk girdisi ,ciktilarina bakin,fiyat arastirin,kirim gibi karpuzun cennetine karpuz gondermeye calismayin.Cin mallari. ukraynada ikinci siniftir, kimse tutmaz ama ucuz olmasindan dolayi, bir pazar payi vardir.Herkesin hayallerine ulasmasi icin, guclu cabalar sarfetmesi, basarmasi dileklerimle .SAYGILAR