Internetten urun satma olayi kolay degil, sabirli olman gerekiyor. Ben yurt disinda yasiyorum, hanimi isten cikardiklarinda bos kalan surede ne yapalim diye dusunurken internetten satis aklimiza geldi. Dhgate adli siteden bir kac urun temin ettik ve bunlari internet ustunden satmaya basladik. Yeni satici oldugumuz icin herkes soru soruyor ama alan yok, bayan ic camasiri satiyoruz gelen sorular gelip deneyebilirmiyim seklinde oluyordu. Yeni baslayan satici tehlike olarak gozukuyor, ya mali gondermezse, ya mal bozuk cikarsa vs....
Ilk bir ay satis olmayinca hanimin ailesi ve arkadaslarindan rica ettik, bizim urunlerden aldilar ve olumlu yorum biraktiktan sonra bizim satislar hareketlendi. Sonucta benim niyetim kimseyi kandirmak ve dolandirmak olmadigi icin yaptigimin yanlis oldugunu dusunmuyorum.
Burdada site satislari maliyeye bildiriyor, baslangicta bir sey olmasa bile surekli satis yapan birini maliye 1-2 sene sonra davet edip, gecmisten gelen tum satislarinin vergisini istiyor. Bunun icin bizde ev-ofis gibi bir sirket kurduk, her satisimi fis ile yapiyorum. Uzun yillardir Turkiye´de degilim bilmiyorum ama burda vergini odedigin muddetce sorun yok, sorun ciktiginda dahai 1-2 defa oldugunda gormezden geliniyor yada en ufak miktarda ceza uygulaniyor.
Sonucta bu ticaret, mal aldigin yerden fatura alacaksin, satislarinida faturali yada fisli satarsin ama mutlaka yasal ol. Zaten muhasebiciler ay sonunda vergi su kadar cikiyor dusurelim biraz diye taktik verirler.
Bir onemli konu mal cesidin olmasi, musteri sitede senin urunleri ziyaret ederken diger urunlerede goz atiyor. Ben ilk olarak sari renkli baby doll aldim dhgate sitesinde, urunu almadan once siteyi incelemistim hic bir saticida sari renkli baby doll yoktu, hatta hanim bile sari renk satisi zor olur alma demisti. Neyse urunu inceleyenler bu sefer basladi kirmizisi yokmu, siyahi yokmu gibi sorulara bu yuzden ilk ay satis yapamadim. Ikinci siparisi beyaz ve siyah olarak aldim, benim urunlerime bakanlar cesit gormeye basladikca satislar basladi.
Su an cinden bayan ic camasiri, amazon.com dan oyuncak getirip satiyorum ve iyi kar birakiyor. Dedigim gibi sirketini kur, satisi yapinca fatura yada fis ver ve bol urun bulundur.