Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Chicagodan Istanbula Gelip İs Acmak Hakkinda Bilgi

BaşlatanFunda SenyuzTarih18/02/2012 03:36:32Yorum18

İlk mesaj
Yeni Üye2 yazı
Chicago'da kres acmak hakkinda tecrubem var. Istanbula gelip orada kucuk bir ana okulu acmak istiyorum. Yada kres. Sadece 5 yas grubu ile baslamak istiyorum. 5 yas grubu kres altinda mi yoksa ana okulu altindami aciliyor? ana okulu kurallarina bakinca, buyuk okul kurallari var, kutuphanesi filan olmasi gerekir diyor. Ama ben buyuk bir okul acmak istemiyorum. Mesela 20 tane 5 yas grubuna uygun bir sinif istiyorum. Amerikada 20 oyrenciye 1 oyretmen sayisi ana okulu icin cok guzel bir ratio. Turkiyede nasil oluyor. Boyle bir yer acmak icin kurallarini hangi siteden okuyabilirim. Veya kiminle danisabilirim? Ayrica, hangi semtlerde boyle bir seye ihtiyac var? Bu sorularla ilgili bir tecrubeniz varsa veya nasihatiniz, cok memnun olurum. Tesekkurler.
Funda Senyuz

Yerleşim Türkiye / ChicagoMeslek Memur
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
18 yorum
Üye192 yazı
Chicago'da olduğunuza göre ingilizcenizi sormama bile gerek yok , İngilizce eğitim verilecek bir anaokulu açarsanız ve yaş grubunuzu biraz daha genişletirseniz çok güzel iş yapabilirsiniz. İş yapma konusunda istanbul en zor yerdir, Başarılar dilerim...
Uzman, dar bir alanda yapılabiliecek tüm hataları yapmış olan insandır...

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ahmetkurtarici
Dolandırıcıların anavatanı İstanbul?

Bu konuda bir anavatan şeçimi yapılsa idi İstanbul' un birinci sırada çıkması bence pek mümkün değil. Ortanın biraz altında yani epey vasat bir yerde olurdu.

Ticari aktivitesi çok daha yüksek dar alanlara sıkışmış denetimin daha düşük olduğu nufus yoğunluğunun çok daha fazla olduğu daha kozmopolit olan tüm sıradışılığına rağmen İstanbul' un ellerine su dökemeyeceği bir çok yeri var dünyanın.

Bu konuda birinci değiliz. Abartmışsınız bana kalırsa Ahmet beyciğim . . .

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye95 yazı

Kimlerle görüşmelisin veya nasıl açmalısınız bı fikrim yok ama benim fikrim madem istanbulda böyle bir is yapacaksınız benderim ki benim fikrim tabi etiler Nişantaşı gibi semtlerde duşunun daha kaliteli ve çalışan bayan sayısı fazladır ve aileler cocuklarını kreşe vermek zorundadır benim fikrim hatta iyi bir alış veriş merkezinde acin akmerkez olur İstinye park olur Cevahir olur

Yerleşim Türkiye / CanakkaleMeslek Medya
Üye305 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - akinselcuk
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ahmetkurtarici
Dolandırıcıların anavatanı İstanbul?

Bu konuda bir anavatan şeçimi yapılsa idi İstanbul' un birinci sırada çıkması bence pek mümkün değil. Ortanın biraz altında yani epey vasat bir yerde olurdu.

Ticari aktivitesi çok daha yüksek dar alanlara sıkışmış denetimin daha düşük olduğu nufus yoğunluğunun çok daha fazla olduğu daha kozmopolit olan tüm sıradışılığına rağmen İstanbul' un ellerine su dökemeyeceği bir çok yeri var dünyanın.

Bu konuda birinci değiliz. Abartmışsınız bana kalırsa Ahmet beyciğim . . .

Sayın editörümüze can-ı gönülden katılıyorum,

İstanbul gerçekten ahmet bey'in abarttığı kadar bir yer değildir. Dünya'da yaşanabilecek sayılı yerlerden ve güzelliklerden biridir. Birkaç tane kanı bozuk dolandırıcının anavatanı değildir. Biz kendimize bunu yaparsak fransız ne yapmaz... diyorum. Saygılarımı sunuyorum.
Ticaretin sadece iki basit işlevi vardır: pazarlama ve yenilik
Peter F Drucker

girisimci41@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Emlakçy
Editör5590 yazı
Türkiyede kreş açma işinin denetimi Milli Eğitim Bakanlığına bağlı. Bu bakanlığın her ilde İl Milli Eğitim Müdürlükleri vardır ve içlerindeki bir birim açılan kreşlerin ya da açılacak olanların denetimini yapıyordur.

5 yaş grubu sanki iyi bir fikir gibi. Uzmansanız bir numaranız varsa çocukları seviyorsanız, ilgilenildiğinde en hızlı cevap veren bir şeyler biliyor olmanın zevkini size yaşatan en iyi yaş dönemi çünkü.....

Büyük şehirlerin en kalabalık memur semtlerinde iş yapması daha kolay olacaktır. İstanbul - Ankara.

Çalışan karı kocanın en büyük sorunu. Anneanne veya babaanne yoksa ciddi sorundur çocuk mesai saatlerinde. Eve bakıcı tutma oranı çok düşük daha. Kreş en iyi ihtimaldir çiftler için. Derhal aramaya başlarlar semtimizde veya yol üzerinde neresi var diye.

Ancak kreş işletmek ne kadar karlıdır ? Yapılacak masraflara ve Bakanlığın diretmelerine ne kadar dayanılabilir iyi hesaplamak gerek. Kırık dökük girmemek gerek. Amerikadan edinilme bir pedagojik belgeye sahipseniz, resmi bir belge yerine, bir tebrik, teşekkür, katılım belgesi bile olabilir, size çok avantaj sağlayacaktır. Tabi böyle bir belgeyi, ancak, sizin uyanık ve güler yüzünüz çok daha kazançlı hale getirebilir. Aksi halde asık bir surat, 5 yaşındaki çocuklarla, hangi belgeye sahip olursa olsun ticari olarak yanyana gelmekte çok zorlanacaktır.

Ticari kimlik kreşin açılacağı semtin bağlı olduğu vergi dairesine kaydolarak kazanılır. Kişisel mükellefiyet yeterlidir. Tüzel kişiliğe itiraz yoktur ancak gerekli de değildir. (Şirket olunması gerekmez)

Ticari kişilik için ne iş yapacağınız ve yeterli olup olmadığınıza bakmazlar sizin beyanınıza göre derhal vergi mükellefi yaparlar.

Ancak kreş izni için MEB birimlerine başvurduğunuzda şartlardan biri de ticari kimliğe sahip olmanız olacaktır. Sizden pedagojik yeterlilik belgeleri isterler. Sonra açılan mekanın ebatlarına, dizaynına kullanılan malzemelere bakarlar. Çocukların yaşam alanından başka sizin ofisin ebatlarına bile karışırlar. Ancak kurallar, altından kalkılmayacak saçma şeyler değildir.

Vergi dairesi bir müfettiş gönderip, işyeri olup olmadığınıza bakar ve açılış verir.

MEB müfettişleri de kreş kurallarınıza uyup uymadığınızı denetleyip açılış izni verir ve belli aralıklarla sizi denetlemeye devam eder.

Burada dikkat etmeniz gereken durum bu işi kaç çocukla fizibıl hale getirebileceğinizdir. Epey hesap yapmanız gerek.

Kiranız yüksek olacak. Çalışanların maaşı olacak. Burada ucuz ve kalifiye eleman bulabileceksiniz bir avantajınız. Meslek liselerinin çocuk bakımı bölümünden mezun olmuş boş oturan ve iş bulamayan çok ama çok ucuza eleman olmaya hazır bir sürü kız bulabileceksiniz.

İşin ekonomik yanı sizi tatmin etmeyebilir. Çocuk başı alınabilecek para önemli burada. Genellikle bu tip kreşler sadece çocuk bakmayıp bir sürü para tuzağı işler icat ediyor ve gelirlerini arttırmaya çalışıyorlar.

Çok zevkli güzel bir iş. Ama ticari yönden 10 kreşin sadece biri kazanır ve tatmin olur. Diğerleri günü kurtarıp başka arayışlara girerler.

Saygılar ve başarılar.

tamnland.com

Yeni Üye47 yazı
editör haklı ne dolandırıcılığı oluyormuş istanbulda?? saçma şeyler yazıp insanların kafasını karıştırmalayım

Yerleşim Türkiye / DüzceMeslek Esnaf
Üye238 yazı
ahmetkurtarici'nin haklı olduğu noktalarda var.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Mühendis
Üye816 yazı
dolandırılık lafı her yer için geçerlidir.. eğer akıllıysan malını kimseye kaptırmazsan iş yapabilirsin ama kısa yoldan köşeyi döneyim diyorsan senin paranı küçük anadolu kasabalarında bile çarparlar..

arkadaş anaokulu açayım diyor ticaret in peşin parayla döneni alamında güzel bir meslek dalı..

hile hurda dolandırıcılık diyorsanız en kaliteli yani ruhunuzun duymaaycagı şekilde olanı avrupalılar yapar en kötüsü ise afrikalılıar yapar dün bile emaile libyalı bir din kardeşimin parası bankadaymış 20 milyon dolları çekip paylaşalım diyordu:))

ülkemizin ticaret açısında bakir bir yer kafasını kullanan peşin alan satan daima kazanır ama borçla ugraşanlar daima parasını kaptırır.
dortler

Yerleşim Türkiye / DiyarbakyrMeslek Yleti?im
Üye305 yazı
Gebze'den yazıyorum ama bir ayağım istanbul'da... Çok ticaretim oldu ki İstanbulla ticaret yapmayan nadirdir. İstanbul Türkiye'nin ticaret merkezidir. Anadoluya kamyon kamyon giden ürünlere çok şahit oldum. Galiba bana denk gelmedi bu dolandırıcılar. Olabilir. Herkes her yerde dolandırılabilir. Benim ticaret yaptığım firmalar/şahıslar esnaflığın kitabını yazacak insanlar...
Ticaretin sadece iki basit işlevi vardır: pazarlama ve yenilik
Peter F Drucker

girisimci41@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Emlakçy
Yeni Üye2 yazı
Butun nasihatlariniz icin tesekkur ediyorum ve saygi duyuyorum. Chicagodan istanbula gelmemizin sebebi, ailemizi ve memleketimizi ozlediyimizdendir.

Benim en buyuk korkum yanlis yerde kiresi acmaktir. Hangi sempte hangi mahallede krese ihtiyac vardir. Deyisik ozel bir kres acma pilanlarim var ingilizce agirlik olarak. Bu musteri getirir diye dusunuyorum (insallah yanlis deyildir.)

Fakat mesela Besiktasa gitsem (zenginlerin yeri diye gozukuyor.. internet arastirmalarima gore) oyrenci bulmam daha kolay olabilir. Fakat kresin kirasi ve okul masraflarida ona gore altindan kalkamiyacagim bir durumda olabilir.

Onun yerine kirasi cok daha ucuz bir yerde acmaya kalkarsam... mesela baktigima gore Arnavutkoyde fiyatlar ucuz gozukuyor.. oradaki ailelerin butcesi nasildir... onlarin cocuklarinin krese ihtiyaci olurmu? musteri bulabilirmiyim diye.. korkuyorum.

Yani tam tutturmak zorundayim. Hem kirasi orta olucak, beni isin ilk senesinde ayakta tutucak hemde musterisi olucak. Bunu nasil oyrenebilirim. Hangi sehir? Hangi sempt? Bu konu hakkinda bir dusunceniz varmi?

Mutlaka Istanbula geldikten sonra isin cogunu oyrenicem. Ama gelmeden evvel hesap kitap pilan yapmak istiyorum. Tomplam kac para lazimdir. Krediyle yardim veriyorlarmi?

Nasihatlariniz ve dusunceleriniz icin tekrar tesekkur ediyorum.
Funda Senyuz

Yerleşim Türkiye / ChicagoMeslek Memur
Editör5590 yazı
Bu kadar yüzeysel yaklaşmayın. Beşiktaş zengin gibi görünüyordur belki internet araştırmanızda ama pek okadar zengin görünmeyen Üsküdar' da bir ara sokakta daha çok dikiş tutturma ihtimaliniz olabilir. Şu semtte şu sokakta aç diye bir tavsiyenin gelme ihtimali düşük. Bunu ancak siz analiz edebilirsiniz buraya gelip araştırarak, gezerek, konuşarak.

Size her sabah mesaili işe giden ailelerin bol olduğu bir semt lazım. Ya da bu semte yakın bir yerler.

Kredi imkanınız her zaman vardır. Bütün bankalar yeni kurulan bir işe kredi verirler yeterki bir teminat gösterebilin.

Alıntı Yapılan Metin:

Kreş açma mevzuatı hakkında taze güncel bilgisi olan arkadaşlar paylaşırlarsa seviniriz.

Orta boy bir kreşe neler konursa ne kadar harcanır ? Bu tecrübeyi geçirmiş arkadaşlarımızdan da paylaşmalarını temenni edelim.

İllerimizin dolandırıcılık istatistiklerini paylaşmanızı isteyen olsaydı öyle bir başlık açardı . . . .

İstanbul uzmanı vatandaşın dışında, yazısını silmek zorunda kaldığım arkadaşlar kusura bakmasınlar istemeyerek oldu.

tamnland.com

Üye238 yazı
Amerika'da kreş tecrübeniz varsa Türkiye'de çok ciddi hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Hemen bir kaç sebep :

1) Haziran ayı geldiğinde herkesi kovacaksınız. 3 ay sigorta masrafı vermemek için.
2) Etli yemeklerinizde çocuk başı 10 gram et düşecek ve velilere çocuğunuz tıka basa et yemiş gibi gösterceksiniz.
3) 1 öğrenci maliyetiniz 600 lirayken 100 metre uzağınızda 400 liraya çocuk alan bir okul olacak. Akıl sır erdiremeyeceksiniz.

Kısacası çalıp çırpmadan ( evet eğitim sektörü, evet 3-6 yaş arası çocuklar ) kazanmanız için çok ciddi yatırım yapmanız lazım. Ciddi kadro oluşturmanız lazım. Çok ama çok uğraşmanız lazım...

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Mühendis
Üye207 yazı
Funda Hanim bence Siz fikrinizi kadikoy bostanci hattinda degerlendirseniz Daha verimli olursunuz tahminim ...
OSKAR IMP EXP ALMANYA

Yerleşim ALMANYA / WiesbadenMeslek Ythalat / Yhracat
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Funda Senyuz
Değişik özel bir kreş açma planlarım var, ingilizce ağırlıklı olarak. Bu müşteri getirir diye düşünüyorum (İnşallah yanlış değildir.)

Bu fikir, güzel bir fikir. Eğer yaşadığım yerde bu tip bir kreş olsaydı ihtiyaç olmasa bile gönderirdim. 5 yaşında başlanılan bir yabancı dil gibisi yoktur.

Ancak, "izmani" tarafından yazılan şu 3 madde de çok doğru bir gözlem bizim piyasada. Hesabın kitabın gerçekten iyi yapılması, devretmeye veya satmaya hazır olunması gerek.

Ama öte yandan kanın kaynadığı, çocuğa çok faydalı olduğu düşünülen bir kreşin güzel iş yapma ihtimali de mevcut. Mesaili çalışıp çocuklarını bırakacak yeri olmayan insanlar sadece bakım için bir kreşe ne öder bilmem ama sırf yabancı dili gelişsin diye bile haftada 100 lirayı rahatca verecek çok aile vardır. Çok çaresiz kalmışlarsa aylık daha fazla da verilebilir. Bizim ülkede özel sektör maaşları genellikle öğretmen maaşına endekslidir. Yani ortalama ayda 2bin kişi başı. Karı koca çalışan bir aile 4bin gelirden ayda en çok bin liraya çıkabilir ve bu rakamı isteksiz verirler. Hedef kitle bu tip aileler olduğuna göre çocuk başına ayda 500 - 600 gibi rakamlar düşünmek gerek bence.

20 çocukluk bir yer açmak acaba kaça mal olur ?

Kirayı hesaba katmadan odaların dizayn edilmesi en hesaplı haliyle bile en azından bir çırpıda 30bin gibi rakamları harcatacaktır. 20 çocuk rahatca bulunsa bile 500 den ayda 10bin ciro eder. 10 binden, kira, vergiler, muhasebe, sarf malzemeleri, yemek ve maaşlar ödenecek. Ayda bir iki bin size kalırsa sevineceksiniz, bu durumda. Açılışı amorti etmek çok zaman alacak !

Ama bir ekstranız varsa başka etkinliklerle hep aynı ailelere yüklenmeden başka gelirler elde edebiliyorsanız ayakta kalırsınız. Yani üye çocukların aileleri dışında başka aileleri de hedef almak gerekiyor. Bir o kadar da onlardan geldiğinde kazançlı bir iş haline dönüşür.
tamnland.com

Yeni Üye41 yazı
Zaten kreşlerde yabancı dil eğitimi veriliyor.. Niye yeni birşeymiş gibi bahsediyorsunuz anlamadım ?
Tüm girişimcilere selam!

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Editör5590 yazı
Hani nerde ? Mesela Üsküdar Doğancılarda oturan bir veli 5-6 yaşındaki iki çocuğunu ingilizce gıdıklayan bir kreşe göndermek istiyorsa ne yapmalıdır ? Beşiktaş Yıldızposta da oturan bir zatı muhterem nereye gitsin ? Var mı verecek bir adresiniz ?

5 yaşındaki çocuğa are you sleeping şarkısını söylettirip, bu kuş yani bird kartonları göstermek ingilizce eğitim vermek anlamına gelmez. Disney Channelde ingilizce bir diziyi seyredip size başvurmadan konuşulanları anlaması kreşin bir numarası olduğu anlamına gelir.

Aylık 1500 lira da istemesinler çocuk başına.

Var mı böyle bir kreş ? Nereye gidelim ? Yeşilköye mi, Bahariye ye mi ?

tamnland.com

Yeni Üye41 yazı
5 yaşındaki çocuğa oturup simple present tense'i ya da past perfect'i anlatacak değilsiniz öyle değil mi Selçuk bey ? Ya da Türkçe altyapısı olmadan, nasıl yabancı dil altyapısı öğrenmeye zorlayabilirsiniz çocuğu ? Daha dil mantığı kavramını bilmeyen bir ufaklığa nasıl olurda fiilerin 1. 2. 3. hallerini öğretebilirsiniz ? Yani elbette are you sleeping şarkısını öğretecekler. Oturup Level 1'den kitap çevirtelim o zaman. Valla güzel.
Tüm girişimcilere selam!

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Üye126 yazı
FUNDA HANIM,
OKULLARINDA ARTIK BÜNYELERİNDE KREŞ VE ANA OKULU BULUNDURACAĞINI GÖZ ARDI ETME. LÜTFEN. YER OLARAKTA YENİ YERLEŞİM YERLERİNDEN ATAŞEHİR-ISPARTAKULE-ATAKENT GİBİ YERLER DAHA UYGUNDUR.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat