Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yem Fabrikası İşletmesi Ve Maliyetler Acil Yardım

BaşlatanquestionerTarih22/01/2012 15:40:51Yorum41

İlk mesaj
Yeni Üye13 yazı
teşekkürler değerli yorumlar için cuma günü kısmet ise netice alıcağım bildiririm sizlere

Yerleşim Türkiye / Ankara
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
41 yorum
Yeni Üye13 yazı
Arkadaşlar hakikaten acil bir konu. Bu işe hakim ciddi rakamlar verebilecek arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

İyi Pazarlar.

Editör5590 yazı
Ortada hazır kurulu bir yem fabrikası var. Bu durumda çok büyük bir yatırım maliyeti gerekmez. Burada araştırılması gereken fabrikanın hitap edeceği bölgenin alışılmış talepleridir. Örneğin saatte 5-6 ton yem üretme kapasitesi için birkeç yüz bin liralık bir yatırım gerektiği sonucu çıkıyor piyasada. Sizin tesisiniz zaten var. Sadece hammaddeyi ticari yeme dönüştüreceksiniz. Hammadde fiyatları size sudan ucuza gelecektir. Tek büyük kalem işçi maaşları. Elektrik vergiler ve belki pazarlama için nakliye.

Bilemiyorum hazır bir fabrika varken korkmadan girilmesi gereken bir iş. Bilemeyeceğim şey bölgesel alışkanlıklar. Konya ve havalisinde yem konusu çok kazandıran bir konudur. Hayvancılık gelişmiştir çok fazla yumurta üretimi vardır. Süt fabrikaları ile doludur. Yem ihtiyacı en önemli kalemdir ve yem üretimi oldukça basit bir konudur. 30-40 bin lirayla işlemeye başlayacak bir fabrikadan bahsediliyor gibi.

Bir pazarlama ekibi gerekiyor. Nerde kaşar bir eleman var bulmak lazım. Portföy verebilecek ben şu kadar şundan satarım diyebilecek. Hepsi bu.

Fizibilite yapmadan girilecek bir iş sanki.

Kafa göz kırarak girilecek bir piyasada günlük en az 10bin TL girdi olması gerekir 30 ton kapasite varsa eğer. Ne eleman en de elektirk masrafının hesabını yapmak gereksiz. Tek şart müşteriye ulaşmak. Çeklerin dönmemesi ve nakit paraya müşteri bulmak. Nakit para peşinde ucuzlukla mümkün. Müşteriye kota koymamakla mümkün.

Bu fabrikayı dünyanın en acemi insanı çalıştırsa günde 5 bin girdiyi anca bulsa bile ayda 100binden fazla para eder. Yarısı vadeli olsa ve vadelinin de yarısı batak müşteri olsa genede ayda 50 bin den biraz fazla para girer kasaya. Maliyetine yakın çalışmış olursunuz. Cebe ayda 5-6 bin kalmış olur bununla da kira ödenir.

Ama aynı fabrikadan ayda 300-400 bin girdi elde etmekte mümkün. Farkında değilsiniz belki ama. İyi bir pazarlama ekibi, kalite üç beş reklam ve rekabetci fiyatlarala.

Sığrlar da tavuklar da aç beklemez, ve bunların sürekli yeni tedarikçi arayan sahipleri vardır.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Editör5590 yazı

Ben olsam günde 15-20 ton ile başlardım. Ama tekrar söylüyorum üretmek kolaydır. Önemli olan satmak ve parasını cebe koymak. Önce 15-20 tonun pazarına ulaşacak bir çalışma yapı ekini kurmanız lazım.

Zaten düzgün bir başlangıç yaptığınızda günde 30 ton da size yetmez. Tam kapasite çalışmak ve nasıl büyüyeceğini düşünmek her fabrikanın hayali. Günde 240 -300 ton hemen olacak bir iş değil. Piyasa yeni tedarikciyi sever ama müşterilere cebindeki para kadar hitap edebilirsiniz. Tonajın artması bölgenizi genişletmek, pazarlama ekibinizi rantabıl kılmakla zamanla müm kün olacak bir şey.

Sadece hammadde ve para sirkülasyonu başlayana kadarki giderleri karşılamak sözkonusu ise sermayeniz bu kapasiteye yeter görünüyor. Sizin işte 6 ay para beklemek diye bir şey yok. Satıp parasını alacaksınız, yani ilk 30 günde, yani ekip sahaya çıkar çıkmaz azda olsa bir para sirkülasyonu başlayacak. Artarak devam edecek. ekip ve sizin hakimiyetiniz önemli tabi ki bu noktada.

Türkiyenin her yerinde hayvancılık var. Bulunduğunuz üçgen doğuya göre daha iyi durumda. işletmeci bilinci birazda olsa daha yüksek. Bu konuda ülkeyi üçe bölün. Batı Orta ve doğu diye. cetvelle eşit aralıklarla. Bu her üç bölgeyide kuzey güney aralığında üçe bölün. İstanbulu ve Trakyayı ayrı bir bölge olarak alın. Bu 10 alanın ne kadarına ulaşırsınız hesabını yapın. Bence başlangıçta 2-3 bölgeniz var. İşte buraya çalışın. Trakyada olmadığınızı varsayıyoruz.

İç Egede ulaşılacak kaç tane işletmeci var. Ardından Marmara. Sırf buralar büyük pazar zaten. Büyük işletmeler ile başlasanız dolaşmaya fabrika direk işlemey başlayacaktır. Rekabetci fiyat ve iyi elemanlar lazım tabi ki.

Hocam yem üretiminde hammadde değimiz şey yurtdışından gelen özel kimyasal maddeler değil ki . Çiftçinin harcıalem kabaca üretiği adeta çöp muamelsi yaptığı tarımsal ürünler. Mısır, buğday, arpa, çavdar, pamuk küspesi, soya küspesi, ayçiçeği, buğday kepeği, pancar melası bulup alacaksınız. Üretilecek yeme göre dünyanın bir yerlerinden spesifik ürünlerde getirilebilir ama gene de maliyetler uçmaz. Endüstriyel olarak variliyle, çuvalıyla alacağınız vitaminler mineral maddeler ve bazı antibiyotikler sizin hammaddeniz.

Yani tonuna 50-100 lira verdiğiniz hammaddeleri mamül hale getirip markalayıp tonu 300-900 lira arsında satacaksınız. Kaba hesap bu. Bunun daha incesini yem fabrikası işleten ve burada yazmakta hiç bir beis görmeyen biri bilebilir. Bizim tek bilebileceğimiz tarlada kurumaya bırakılıp hasat edilmemiş bir mısırın yem fabrikasına ciddi paralara satılamayacağıdır. Şeker fabrikasının küspeyi yem fabrikasına ana kalemi gibi fiyatlara satmaya çalışmayacağıdır. Vitamini bir ton yeme kilo kilo karıştıracağınıza göre maliyetlerinizin tonaj başına 100-150 liraları geçmeyeceği yönündedir.

Markalara ihtiyacınız var. Besiciye ulaşacak reklama. Hedef seçtiğiniz ilk bölgede iyi bir plana. Acemi askerin silah atması gibi hissettirdi bana belki haddim olma****.

Silahı (işi) elinize bir alın bir el ateş edin (bir iki müşteriye ulaşın) rahatlayın sonra gerçekten çalışmaya başlayın. En önemlisi aceleci olmayın. Sakin ve rahat davranmak bazen aceleci olmaktan daha kısa sürelerde halleder işleri.

tamnland.com

Yeni Üye83 yazı
kardeşimmm ben sana şunu belirteyim kiii pazarını buldugun herşeyy para kazandırırrr 1 2.cisi sana gerekli olan en önemki şahıs prfosyönel bir müdür ewet manyak bir müdür piyasayı bilen malın alımını satımını bilen konuyla ilgili cevresi olann işletim sistemin de şanzuman görevi görecek tedarikcilerin güvenilir olacak bu devir de hiç bir sektör parayı eskisi gibi hamıduyla kaldırmıyorr temiz yaparsan muaaffak olursun arkadaşımm şansın bol emegin yaglı olsun ..
hayvancılık ve her nevi gıda ticaret ve toptancılıgı

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Ticaret
Yeni Üye83 yazı
işletme sermayen yetersiz kalabilir niye

1.si hammade fiyatları:hasat zamanı çiftçiden alacağın hammade yada ithalatçıdan alacağın soya grubu ürünler peşin alınmalı zaten yem işinde kar marjı %1-3 arası vadeli aldığında bu kar marjını bile bulamıyabilirsin peşin alman gerekebilir daha fazla kar etmen için 200-250 bin sermaye yetersiz geçen sene arpa-buğday soya grubu alış fiyatlarına bak saatte 30 ton işleyen bir fabrikanın 3 günlük hammadde ihtiyacıdır bu rakam
2.si satış bedellerinin sana geri dönüş süreleri:buda bildiğim kadarıyla 3-6 ay arasında bir vadeyi buluyor eksikliklerim olablir net rakamları hatırlıyamıyorum şuan ama vadeler bu aralıktaydı
3.sü besicinin ve süt sığırcılığı yapan kişilerin ucuz ve alternatif yeme yönelmeleri(slaj ürünleri)eskiden bu ürünler sadece basit şekilde yapılıp mevsimlik olarak tüketilirdi ama şu anda slajlı ürünler 2 yıl kadar dayanabiliyor ve hayvan sahipleri buna yöneliyorlar.hayvan nekadar kaba nekadar kesif yem yer bilemiyorum ama bu belki bir handikap olabilir
göründüğü kadarıyla bu şartlarda böyle bir tezgahı işletmek akıllıca olabilir ama mevcut sermayen yeterlimi onu bilemem.ama işin işleyişiyle ilgili ülkemizin yetiştirdiği bu konuda çok engin tecrübeye ve bilgiye sahip olan ismini kendisine danışmadan burda yazamıyacağım ege üniversitesinden bir prof.hocamızla görüşmeni tavsiye ederim bilgi istersen burdaki daha öncek yazılarımdan yada özel mesaj göndrerek bana ulaşabilirsin.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Serbest meslek
Yeni Üye3 yazı
arkadaşım çok samimi ve dürüstsün bu iyi niyretin güme gidebilir ticarette gizlilik esastır öyle bu iş 250 binle yürümez nerden baksanız 750 bin lira nakitimniz olması lazım toz yem artık iş görmüyor palet yem yem yaparsan arayanın çok olur hammadde çok pahalı satın almada kurt olmalısınız diğer firmalardaki pazarlamacıları ayartman lazım maaş yüksek olacak artı pirim o zaman satışı gör inşallah allah gönlüne göre verir

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Veteriner
Üye508 yazı
kardeşim bence fabrikaya yönelmeden önce piyasadaki diğer marka yemleri alıp satmaya çalış en iyi iş , işin içinde öğrenilir

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Editör5590 yazı
Bu iş başlı başına bir çalışma gerektirir. Ortada teşekküllü bir fabrika var ama üretilecek şeyin içeriği bilinmiyor. Öncelikle üretilecek yem tipi hangisi ? Yüzlerce tür yem var.

Şuna benzedi; pastane devralacağım ama bir pasta kaça çıkar ?

Yem o kadarda teferruatlı bir şey değil. Kolayca üretilir. Ama bir sürü şey pamuk ipliğine bağlıdır. Kolayca satış fiyatlarının müsade ettiği sınırların üzerine çıkılır, gerektiği kadar acemilik yapılırsa.

Bilemiyorum, bir yeme bu kadar yüz verirseniz korktuğunuz başınıza gelir.

Size lazım olan ciddi bir yem fabrikasında imalattta çalışmış bir mühendis.

Burada hiç kimsenin şu yem türünü şu içerikle şu fiyata çıkarabilirsin deme şansı yok.

Bölgede kimler hedef şeçilecekse onlara uyacak bir kaç yem türüne karar kılınmalı. Sonra bu tür bir yemi bizim fabrika nasıl bir yöntemle hangi içerikle üretecek ona kara vermeli. Aynı içerikli yemi farklı farklı maliyetlerle yapmak mümkün. Eczanede aynı etkili maddeye sahip, aynı miligramlardaki birbirine bire bir muadil sayılan iki farklı firmanın ürettiği antibiyotik, bambaşka fiyatlara sahiptir. Mesela biri 30 lira iken biri 7 liradır. Tabi muhtemelen 30 liralık daha etkilidir ama bu hiç bir zaman telaffuz edilmez.

Üretimi yapacak olan buna karar vermelidir.

Diyelim ki süt sığırlarında rasyon artışı sağlamayı hedefleyen bir besi yemi yapılacak. 6 ayda 100 kilo karkas artışını garanti eden içerikler yazılacak ürün üzerine, reklamına. Bu ürünün içine bir şeyler koymadan bu işin olması imkansız. Dolgular, karbonhidrat kaynakları, vitamini ve yağ içeriği iddayı kurtaracak nitelikte olmalı. Ama astarı yüzünü geçmemeli. Buna üreticinin kendisi karar verir.

Reklamdaki iddalar ile satılan şeyin içeriğinin birbirini yakaladığı makul bir aralık var. Bu aralığın neresinde olunacak ? Bu aralığın her noktası ticari dürüstlük içerir. Aralığın dışına alt sınırdan çıkılmışsa üç kağıtcılık vardır. Üst sınırdan çıkılmışsa birileri fabrikayı batırmak istiyordur, ya da belki acemidir ne yaptığını bilmiyordur.

Bir besi yemi içinde ana materyal tahıllar, küspeler şeklinde. Yani Arpa , buğday , mısır gibi tahıllar karbonhidrat kaynağı olarak kullanılır. Soya, ayçiçeği ve pamuk tohumu gibi materyallerin küspeleri dolgu ve vitamin içeriklerini sağlamış olur. Vitaminlerin bir kısmı tahıllardan da gelir. Yemin protein içeriğini gene tahıllar sağlar. Ayrıca başka protein kaynakları da kullanılabilir. Kan gibi mesela.

Yem üretmenin kesin bir standartı yok. Protein, karbonhidrat ve vitamin içerikleri kanunların yasaklamadığı her türlü materyalden sağlanır. Ürettiğiniz bir yemin protein içeriği için siz pahalı bir materyale başvurursunuz başka bir firma bu işi daha ucuz bir yoldan sağlar. İkiside gereken protein içeriğini sağlamıştır. Bir insanın amino asit (proteinlerin yapıtaşı) ihtiyacı baklagilleri tüketerek de sağlanabilir , kırmızı et yiyerek de sağlanabilir. Biri ucuz yoldur diğeri daha pahalı bir yoldur. Ancak ikisi de sağlıklı ve kuralına uygundur.

Burada işin içine girdiğinizde geri dönülmez bir durum yok. Demek istediğim siz içine girince devam etmek zorundasınız ama karşınıza feci bir sürpriz çıkma ihtimali yok.

Siz karar vereceksiniz. Ben 150 liralık yem yapacağım 600 liradan satacağım şeklinde. 200 liralık yem yapıp 500 den satacağım. Şöyle bir şey olmayacak ; Anca 350 liraya satılabilen bir yemin maliyeti 400 liradan aşağı düşmez bir durum ortaya çıkmayacak. Bu sektör imalatcı için kazançlıdır. Bir yem fabrikasını batırmanın yolu, aşırı krediden, süreklilik kazanan Ukrayna iş gezilerinden, açılan ikinci evlerden geçer.

Arpanın, buğdayın fiyatı belli. Sıradan bir yemin torbasını okuyun. Yazılan kuru madde değerlerini tutturmak için ne kadar tahıl koymalı anlaşılır. Mesela bir tonunun % 45 i arpa ise 50 kuruştan 225 liralık arpa var demektir tonda. Geriye kalan içerikler hep üvertür şeyler yazar artık. Ana maddesi bu kadar bol arpa ise kalanların ucuz içerikler olması lazım. Diyelim bu yemi kalan içerikle beraber 350 ye denkleştirdi. Reklamını yaptı cazip ambalajına doldurdu. Satışı 600-900 arası. Zaten ürünümü saf verme fazla gelir verdiğin kaba yeme azar azar karıştır diyecek. Bana sorasanız bu yemin içinde 100 liralık arpa ancak vardır. 250 liralık arpayı doldurup para kazanılmaz. Peki hileli mal mıdır ? Değildir hayvanı büyütür, bütün sıhhi testlerden geçer, içerikleri laboratuarda yazana uygun çıkar. Bu yemin asıl esbabı mucibesi düzenli içeriğindedir. Yani hayvanın zaten tükettiği kaba yemi tuğla kabul edersek bu yem o tuğlaların harcı olur. Yenmediğinde tuğlalar şekillenmeden yığınak halinde birikirken yem alındığında tuğlalar duvar gibi şekilli yapılanır. Konan arpanın miktarından çok içeriğindeki işçiliğin değeri daha önemlidir. Bu işçilik zaten yenen kaba yemleri faydalı hale sokar.

Birincisi bu işletmeci arpayı alırken kazan şeklinde takip etmiş denk getirdikçe silosunu doldurmuştur. Yüksek endeksli arpaları hesaplı almıştır. Her sarf malzemesinde aynı titizliği göstermiştir. Arpayı yıllık ortalama 30 kuruşa temin etmiş ama hesabını yaparken standart arpa fiyatını baz almıştır. Mesela 50 kuruş. Ben arpayı ucuza kapattım bu yıl 600 liralık yemleri 300 den satacağım diyecek hali yoktur bu işletmecinin.

İkincisi bu işletmeci her sarf malzemesini en nizami fiyattan alsaydı bile fabrikası batmayacaktı. Sadece attığı taş vurduğu kuşa değmeyecekti. Maaş ödediklerini , kira verdiklerini , elektrik idaresini, maliyeyi ve para döndürdüğü bazı bankaları memnun edecekti.

tamnland.com

Editör5590 yazı
Burada korkulması gereken unsur piyasada tutunabilmek. Reklam, dağıtım gibi şeyler. Üretimin aksamaması. Siparişi zamanında karşılayabilmek. Bayiyi rahat hissetirmek.

Bir yem çeşidine karar verip onu üretmek ortada çalışır bir tesis varken korkulacak şey değil. Ya da acaba maliyetler satışı karşılar mı değil. Maliyeti ucuz tutmak her zaman üreticinin elindedir. Müşterisi hazır bir piyasadır. Müşteri ne istiyorsa ona göre üretim yapmaya imkan veren bir üretim şeklidir. Üstelik bu maliyet düşürmeleri hileli mal satma durumuna da sokmaz üreticiyi. Bizim ülkenin hayvanları çiftçi elinde genellikle kötü beslenir. Bu yüzden hayvanın midesine eksik olan bir kaç ucuz malzeme girdiğinde hayvan topyekün kalkınır.

Şöyle bir kural var gıda tüketiminde. En az alınan toplam faydayı belirler diye. Diyelim ki her gün et yiyorsunuz ama hiç yeşillik yemiyorsunuz. Kötü bir karkas geliştirsiniz. Ne zaman bu tükettiğiniz etin yanına biraz marul ilave ettiniz bir anda sağlığınız düzelir. Mucize maruldan geldi sanırsınız ama aslında marulla et birlikte çalışmaya başladığı için sağlığınız düzelmiştir. Böyle bir durum yaşandığında marul mucize ürün olarak tanınır ve sürekli müşterisi olunur. Yem piyasasının püf noktası budur.

Hayvanlar bolca tahıl tüketiyor ama vitamin aldıkları yok. Ya da belli bir vitaminin ciddi eksikliği var. Bir gün bir satıcı gelir ve sattığı yemler için harika vaaddlerde bulunur. Bu yemi kullan hayvanlardaki mutluluğu gör der besiciye. Satıcı zaten hayvanları gözlemiştir. Neyin eksik neyin gereksiz fazla olduğunun farkındadır. Bu yüzden yeme güvenir. Yemin tamamı değil ama içindeki bir tek kalem zaten işi bitirecektir. Yani yem torbasının içeriğine doğal hayatta eksik olan şeylerin doğru katılmış olması yeterlidir. Arpa fiyatlarının peşinde değil de içeriğin bilimsel olmasının peşinde koşmak daha önemlidir torbada yazanların doğru sonuca ulaşması açısından.

Yani maliyetlerden değil de pazarın cilvelerinden korkmak gerek. Kriz çıkar mı ? Devlet baba mevzuatta aniden yapacağı değişikliklerle işimizi bozar mı ? İşletme dengesinde, yönetimde bir aksilik yaşanır mı ? Bölge müşterisinin nabzı tutulabilir mi ? vs. vs.
tamnland.com

Üye413 yazı
Merhabalar Aynes Gıda San. ve Tic. A.Ş. Firmasında bir dönem danışmanlık görevim olmuştu. Maliyet ve Risk Analizleri - Süreç ve Süreç Analizleri - MRP-Malzeme İhtiyaç Planlama vs... Konularında. Sizede yardımcı olmaya çalışabilirim.
mailinizi bekliyorum.
VeliÇetin

Yerleşim Türkiye / DenziliMeslek Yöneticilik
Editör5590 yazı
250 veya 350 rakamları 2 kategoride toplam 7-8 farklı modelde günlük 60 ton kapasiteye hammadde için az gelebilir. Biraz daha az bir tonaj ve belki birkaç modelden fazla olmayan bir üretimle başlansa daha uygun. Fabrikanın kapasitesi iyi. Kendinize önceleri küçük bir tesis muamelesi yapın bence.

Henüz silolar boş. Bir sürü alım yapılacak ve bulunan alınacak. İstim almamış bir fabrika. Bu noktada biraz ince işçilik gerekiyor gibi.

İpin ucu yakalanırsa çok büyük sonuçlara ulaşılır. Ben olsam bu riske girerdim bu şartlar ile.
tamnland.com

Yeni Üye13 yazı
Yorum yapan değerli arkadaşlarıma teşekkürler, artık bundan sonrası nasip ve kısmet Önümüzdeki hafta sonuna kadar her şey netleşecek,
olumlu geçerse maliyet vs..konuları Sayın Akın selçuk ve ilgilenen bir arkadaşı daha arayıp başka adımları yüz yüze konuşmayı planlıyorum onlarda müsait ise.

Başlık hala değerli yorumlara açık ,

İyi günler

Yeni Üye31 yazı
selamlar eğer yem fabrikasında büyükbaş palet hayvan yemi üretimi yaparsanız yemlerinizin satış bayiliğini yapabilirim

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Foto?rafçy
Yeni Üye13 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - yunus456
selamlar eğer yem fabrikasında büyükbaş palet hayvan yemi üretimi yaparsanız yemlerinizin satış bayiliğini yapabilirim

Kısmet ise önümüzdeki hafta inşallah netleşecek son kararım, bana özelden tel ve mailinizi atınız sizle temasa geçerim eğer olumlu olursa zaten pelet yem olacak ve kanatlı yemi olacak üretim.

kolay gelsin

Yeni Üye19 yazı
Dediğin iş çok karlı bir iş bu işi Konyada çok yapan var sürümü çok fazla bence Konyada bu işi yapanlardan birilerini bul detaylı bilgi al Yem işinin Merkezi orası.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Üye157 yazı
Yazinizi ve devamini ilgiyle okudum sonuc ne olursa olsun hakkinizda hayirlisi ancak bu fabrikayi ve dusyncenizi hayata gecirirseniz balikesir icin bayiniz olmak isterim saygilarimla
Muhammed

Yerleşim Türkiye / BalikesirMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Demek ki hazırda müşterile de var.
tamnland.com

Yeni Üye17 yazı
Fabrika açıcanda hangi hayvanların yemlerini üreticen ? Elinde yemle beslenen hayvanların listesi varmı , Hangi hayvan ne kadar yem tüketir bilgin varmı ?

imza

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Memur
Yeni Üye17 yazı
Alıntı Yapılan Metin:

Ben hayvancılık yapmayacağım ürünleri satacağım üretip onların yemesi için,

Bizde biliyoruz hayvancılık yapmayacağınızı , ne yemi üreteceksin tavuk için mi , et besiciliğinde canlıya et aldırma yemimi , ineklerin süt verimini arttırmak için mi , tavşan için mi , kuş için mi ? yeni doğmuşlar içinmi , yetişkinler içinmi ?

Senin yemi neden hayvanlar yesinki zaten ot yiyip büyüyorlar ne gerek var senin yemine ?

imza

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Memur
Editör5590 yazı
40 kiloluk çuval da bir fikir. Bizim buralarda yem çuvalı ile hep erkekler ilgilenir. Ben pek şahit olmadım bayana ve bayan için daha küçük çuvala ama mantıklı bir fikir. Direk 25 kiloluk çuvallama da yapılabilir. Kullanışlı olur ama ambalaj 2 ye katlanmış olur. 40 kiloya da muhtemelen bunları düşünüp karar vermişlerdir. Olabilir mantıklı. 40 kilo yapınca ambalaj maliyeti toplamda çok cüzi artar, önemsemeyecek kadar.

Alıntı Yapılan Metin:
Senin yemi neden hayvanlar yesinki zaten ot yiyip büyüyorlar ne gerek var senin yemine ?

Sayın Coskun_ferrari,

Ot her yerde sizin oradaki kadar bol değildir belki . : )

Bir diğer hadise de saldım çayıra mevlam kayıra diye hayvancılık yapıp, günün birinde hayvanlar para etmediğinde veya bir anda hastalıktan kırıldığında veya besicinin işine gelmeyecek bilimum sıkıntılara maruz kalındığında ağlamamak gerek. Evdeki yavrulara, elma varken neyinize demeyip muz da yedirmeye çalışıyoruz ya işte öyle bir şey.

Herkese Saygılar..
tamnland.com

Yeni Üye13 yazı
Sayın Akın Selçuk,

Size özelden mesaj atıp yeni gelişmeleri ilettim ve diğer bir iş için yeni seçenekten de bahsettim eğer zahmet olmaz ise 2 sinide değerlendirip özelden cevaplarmısınız.

@@@@

Bayi olmak isteyen arkadaşlar teşekkürler özel ve genel mesajlarınız için eğer iş haftaya olursa ayrı bir başlık açıp bayilik şartlarını ileteceğiz siz değerli isteklilere ve herkese,

@@@@

Ayrıca başlık hala değerli yorumlara açıktır bekliyorum fikirlerinizi, özellikle deneyimli arkadaşların

iyi hafta sonları

Üye180 yazı
Yatirimci arkadasima tavsiyem trakya universitesinden bir yetkili ile Irtibata gecip en Dogru verileri Termin edebilirler o bolge hakkinda kolay gelsin
kartay

Yerleşim ALMANYA / Frankfurt Am MainMeslek Mühendis
Yeni Üye63 yazı
hadi hayirlisi yazilari sonuna kadar ilgiyle okudum insallah istediginiz sekilde sonuclanir

Yerleşim Kazakistan / AlmataMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye13 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - yesbol
hadi hayirlisi yazilari sonuna kadar ilgiyle okudum insallah istediginiz sekilde sonuclanir

Allah razı olsun, sizinde gönlünüze göre yaradan nasip etsin inşallah. (Amin)

Bakalım çıktık bir yola hakkımızda hayırlı ise olacak inşallah değilse başka bir proje daha var yine üretim ile ilgili Sayın Akın Selçuktan fikir bekliyorum özelden paylaştığım.

Bu arada Yem Fabrikası maliyetleri hakkında fikri olanlar varsa , başlık altında paylaşmalarını rica ederim özellikle deneyimi olanlar veya bilgisi olanlar.

iyi hafta sonları

Yeni Üye2 yazı
questioner
Yorumcuların tüm yorumlarını okudum.Hepside güzel ve içten yorumlarını yapmışlar.Hele Akın SELCUK beyin yorumları daha bilinçli ve yol gösterici aynen katılıyorum.Bende bir kredi kuruluşunda 25 yıl yem pazarlaması yaptım ve çiftciye uyum sağlamak için bizzat hayvacılıkda yaptım. Siz bu işi başarırsınız ve başaracağınıza tecrübelerime dayanarak inanıyorum.
Yemin ismi aynen kalsın fakat çuvallarda amplemin rengini baskıda değiştir. Piyasa çuvalları kaç kğ.lık kullanıyorsa sende onu kullan. Maliyet soruyorsun, maliyeti rasyonu yapan mühendisin piyasaya göre ayarlar. 5 tırım var diyorsun bu sektörde 15 tonluk kamyonlar daha kullanışlı. Tanker ay da bir melas ta kullanılır olmasada kira taşıtırsın. Dökme yemcilik yörede var ise tamam. Biz çalışırken 1 aydan 3 aya kadar vadeli çalışırdık.
Başlayacak olursan yolun açık olsun, başarılarını dilerim.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Emekli