Ana içeriğe geç

İş Tecrübeleri

Ticarette Batmak Emek İster !!!

Başlatanyılmazlar_hırdavatTarih04/01/2012 21:42:09Yorum51

İlk mesaj
Yeni Üye48 yazı
İYİ GUNLER
BURADA YAZILARI OKUYANLARIN BUYUK COGUNLUGU ESNAF,TİCARETLE UGRASAN KISILER..
BIR SEY MERAK EDIYORUM..AMA CIDDIYIM..
TİCARETTE NASIL BATILIR.AMA SINIRLARIM VAR.YANI DUKKANINIZIN GELIRI GUNLUK 100 TL OLUPTA CEK DEFTERINE 50.000 TL SIZIN DUKKANINIZIN 2 KATI FIYAT YAZARAK BATMAKTAN BAHSETMIYORUM.ODEMEYE CALISIPTA ODEYEMEDIGINIZ 10.000 TL KREDIDEN YADA 3.000 TL KREDI KARTI BORCUNDAN.IS OLUYOR DUKKANDA FAKAT AKTAR DONDER YAPARAK ODEMELER YAPILIYOR...CIDDEN MERAK ETTIM.VARSA BOYLE USULCA BATAN HIKAYESINI PAYLASMASINI ISTERIM.
YILMAZLAR HIRDAVAT

Yerleşim Türkiye / ZonguldakMeslek Esnaf
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
51 yorum
Editör5590 yazı
99 sonunda müşteriler bıçak gibi kesilmişti mesela. Böyle bir durum önceden hiç düşünülmediğinde işletme sermayesi büyük bir hızla erir. olan bitenin o an için farkına varmayıp hala müşteri bulunacak yenisi gelecek diye çabaya girilebilir. Hatta aynı işe yatırım yapıp büyüme yoluna gidilebilir. Üstelik bu durumun içindeki insanlar kendilerinin çok tedbirli dikkatli olduğunu sanabilir. Eksik olan şey tecrübe.

İşte böyle batılır.

Her şey yolunda iken kriz yokken para bolken çok güvenilip sevilen ortaklardan biri bir gecede kasayı boşaltır ve yeni çekler de yazarak işletmeyi boyundan büyük borça sokabilir. Sermayenizle ve kasanızla orantılı olarak girdiğiniz küçük riskler bir gecede dev risklere dönüşebilir. Ortak hapse gitse bile siz sermayesiz ve borçlu olarak müşterilerinize hizmet ve mal sağlayamaz duruma düşebilirsiniz.

Böyle de batılır.

Bir işletme bir hafta evvel kolayca ödediği paraları karşılayamaz duruma düştüğünde ne kadar soğuk kanlı olursa olsun banka ve tedarikçilerinin karşısında ciddi bir prestij kaybına uygar. Kasa doluyken çok yüksek olan kredibilite bir günde sıfırlanabilir. Batmak bazen fazlaca bir marifet istemiyebilir.

Ancak piyasada çok geçerli bir işi yaparken ve anormal cirolara sahipken hırsa kapılıp önünde habire açılan kredi kapılarına sonuna kadar dayanan ve batmayı başaran firmalar da var. Örneğin ayda 5 milyon liralık cirosuna karşılık ayda 7-8 milyon kredi taksidi ödemesine girerek batmayı başaranlarda yok değil.

Bana göre ticarette batmamak emek ister. Hırs, kibir, yanlış hesap, tecbrübe eksikliği, önderden mahrum olmak, işletme sermayesinin gerekenden daha az olması ve çıkan bir kanun, sigortanın koruyamadığı sıra dışı bir durum, tedarikci hilebazlığı, arap ülkelerinde ardı ardına çıkan savaşlar, sarkozi faktörü, basit bir doğal afet ve bazen de herhangi bir işletme hatası bir işletmeyi kolayca batırır.

İster günlük 100 liralık dükkan ister ayda 5 milyonluk tacir farketmez hepsi de aynı faktörlere tabidir.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye181 yazı
Batmak herseyden once bende atilim ister. Ya acgozlulukten batar adam yada cahilliginden .
Veni Vidi Vici

Yerleşim Litvanya / VilniusMeslek Ticaret
Yeni Üye15 yazı

merhabalar .. güzel bi konu açılmış. bi örnek vermek istedim bi işte insan çok başarılı güzelde kazanıyo ve para çogalıyor bu parayı ne yapsın yastık altımı yanlış bence başka yatırımlar yaparak başka iş kollarında işsiz insanlara istihdam yaratmak daha mantıklı gelir herzaman biz bunu yaptık peynir üretim tesisimiz devam ettigi halde bu işde batma riskimiz oldugu hallde girdik çok şükür 32 kişi istihdam ediyoruz mobilya ve yay üretiminde burda anlatmak istedigim aç gözlülük degilde insanları düşünmek memleketi düşünmek ticaret bu demekdir aslında tirilyonların var ama kimseye bi faydan yok neye yarar tabiki böyle düşünerek kendini harcayan insanlarda çoktur ............
4455

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Gyda
Üye628 yazı
Çok emek verdim çooookkk :-)

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye45 yazı
anlatılmaz yaşanır...

Yerleşim Türkiye / VanMeslek Gyda
Üye255 yazı
Bedavaya çalışmanın adıda batmaktır.
redirect

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye300 yazı
Bu başlığı merakla takip edeceğim:)
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye816 yazı
bir arkadaş yazmış çgözlülükten batar diye anlamadım dogrusu hiç battımı yada batmadıysa nasıl bir kanıya vardı.

işlerin iyi olması büyük esnaf için diyorum daima sistemin adamı olacaksın kim hükümete gelirse onlara yaranacaksın ama çevrendekiler bilmeyecek ki yarın başka iktidar zamanında bu sefer sürünmesin..

ben 2-3 kez seminerlere gittim insanlar ın neden iflas ettiğine dair konuşmacılar konuşuyordu
bolluk zamanında insanlar batar günde 3 lira kazanırsın ayda 70 lira lık borca girer bu devranın öyle gittiğini sanırsın karşına 10 yılda bir ( yakın zaman krizleri 94,99,2002,2009) gibi küresel yerel krizlervs.. yada deprem olur yada başka bir afet ülke nin ekonomisini mahveder yada ülkenin yamyamları yer bitirir .. bakarsın kemerler sıkılır batarsın..

ben birçok örnek anlatırım ama bunu kimse tedbirsizliğe bağlamasın çünkü istediğin kadar tedbir al en güçlü ülke bile elinde olmayan nedenlerden krize girer. bu da ülke fertlerine yansır.
94 krizinde ülkemiz güvenlik sorunlarından ve hortumculardan dolayı krize girerken biz bile aylarca iş yapamadık insanlar ekmeği bile yemiyordu cepte metelik yoktu tabi bazıları servetlerine servet kattı ayda sistemin esnafları na hiçbirşey olmadı.
99 da ülke depremle sarsılırken ekonomi çöktü ve etkileri 2002 de hadsafhaya çıktı ve fabrikalar esnaflar battı ..

2009 krizi ise küresel bir krizdi..

yani kısacası ben batmam diyen kişi ya ekonomiden anlamıyor ya da büyük konuşuyor
dortler

Yerleşim Türkiye / DiyarbakyrMeslek Yleti?im
Yeni Üye36 yazı
kisa zamanda anlatacagim...))biraz dusuneyim nasil oldugunu hele bir...

Yerleşim Azerbaycan / GenceMeslek Ticaret
Yeni Üye26 yazı
konu çok güzel nasıl batar bir esnaf. uyanık olmazsa kandırılmak isterse çok basit, hayali risklere girerse batar, kötü arkadaşa uyarsa batar, işine önem vermezse batar, disiplinli olmazsa batar, hesap yapmazsa batar, mesai saatleri içinde kız arkadaşlarıyla gezmeye giderse batar. bu verdiğim örnekler esnafın kendine verdiği zararların bazıları bunun yanısıra krizler olur bu durumdada herkes payına düşeni alır.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye49 yazı
simit sarayının haluk okuturun hikyesini dinleyin derim aslında kriz diye birşey yoktur arkadaşlar krizde hava parası su parası diye birşey almıyorlar

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Di?er
Yeni Üye49 yazı
ve buda daha kolay dükkan tutmaları için işe yarar

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Di?er
Yeni Üye48 yazı
arkadaslar konuya gosterılen ılgıye gercekten sasırdım.herkesın ıcınde batmayla ılgılı bır dert varmıs demek...öyle batayım demekle olmuyor bu işler demekki :) takıbe devam
YILMAZLAR HIRDAVAT

Yeni Üye48 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - mustikg
kisa zamanda anlatacagim...))biraz dusuneyim nasil oldugunu hele bir...

:) AMAN DIYELIM INSALLAH OYLE BIRSEY OLMAZ ARKADASIM
YILMAZLAR HIRDAVAT

Üye351 yazı
Allah hepimizin yardımcısı olsun "batmak" dediğimiz olay an meselesi
o yüzden çok büyük konuşmamak gerekir

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye9 yazı
merhaba adım bünyamin yaşım otuzbeş tecrübelerimi kısaca sizinle paylaşmak isterim...bir insan neden batar?birinci sebep sermayesiz iş yapmak (banka kredisi borç.kredi kartı vs)iki yaptığın işe yada yapacağın işe yatırdığın para kadar geridede bi o kadar nakitin olacak.üç sabah erkenden işinin başında olacak işini takip edeceksin...dört şubeleşme en önemlisi bu yerinde zamanında ve gerçek sermayeyle beş ilk 1.2.3 yıl sadeceçok çalışacaksın fazla kar beklemeden altı ihçi parası .kira ve vergi aksatılmayacak kalanıyla yetinmeyi bileceksin..yedi ve en önemlilerinden biri kazandığının yüzde 50 sine yakınını 1,2 yılda bir tekrar işine yatıracaksın.dekoruna teknolojiye argeye her türlü yeniliğe...çağ bunu istiyor..bunlar temel konular detaylar daha sonra değerlendirilebilir.bana göre batış sebeblerinin ana başlığı bunlar bunlara uyulmadan yapılan ticaret artistlik olsun diye yapılan özenti ticarettir saygılar
tempo

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye94 yazı
bende bu konuyla ilgili bir şey paylaşayım;
2001 krizinde babam çok iyi anladığı mobilya işinde işlerin durması ve ödemelerin durması üzerine tüm borçlarını ödedi, dükkanda iş bekledi 8 ay boyunca,
çok şükür hiçbir çekimiz yazılmadı, senetimiz protesto olmadı, ama iş de yapamadık,
dükkanı kapatmamak içi duygulsallığa en fazla 8 ay dayanabildi, sonra kapatmak daha mantıklı diye dükkanı kapattı, çok üzüldük ama iyiki kapatmışız,
çok genç yaşımda öğrendiğim birsey oldu bu, hiçbir zaman herşeyi kuralına göre yapmayacaksın, tüm vergilerini kuruşu kuruşuna öder, tüm işçilerine ve herkese ödemelerini günü gününe yaparsan ticarette kaybetmessin ama zarar edersin...
Siracboran

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye17 yazı
kardeşim işin özü tamah ve sebaat. bi gün işin olur gazino kapatırsan işin kötü oldugundada kepenk kapatırsın. banka faiz haram hile hurda ile işin olmaz ise işin olmaz ise ALLAH (c.c) işini denk getirir.. ha beni sorarsan ben o gazino kapatanlardanım ALLAH (c.c) sükür dogru yolu bulduk.. ayıldık.. siz degerli kardeşlerimide iyi düşünüp ayılmanızı isterimm.. fazla degil bi etrafınızdaki esnaflara bakın kök lü aski esnafların işleri ticari hayatları ve ahlakları bi degerlendirin hak vereceksiniz.. hayırlı işleriniiz helal kazanclarınız olsun kardeşler..

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Ticaret
Yeni Üye94 yazı
arkadaşım yukardaki örnekte bizim geçmişimizle ilgili bir anı paylaştım, babam ne içki içer ne de sigara, ne alakası var illa içkiye karı kıza bağlıyosunuz herşeyi,
tabiki bu tip işler yaparsan batarsın ama arkadaş konuyu açarken bu tip işler dışında neden batar? demiş,
benim de tespitlerim sabahın hayrı vardır, ilk önce sabah erken dükkanını açacaksın ne işle uğraşırsan uğraş,
o işi bileceksin, ya da iyi bilen güvendiğin danışmanların olacak, bir de şatafattan uzak duracaksın, piyasada o işle ilgili çevren geniş olacak (ki bence maddiyattan daha önemlidir) ürünü iyi seçeceksin,
bunlara rağmen batıyorsan da Allah'a sana yeni işler vermesi için dua edeceksin, hayırlı işler herkese
Siracboran

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bankacylyk-Finans
Üye377 yazı
konu baslıgı nasıl batılmaz olsaydı keşke ..yani neden batılırı türkiyede dogup büyüyen ticaretle ugrasan herkes bilir.kendi batmamıs olsa dahi bir yakını ticarette zarar etmiştir.
yabancı yatırımcılar turkiye pazarına girmeye korkuyor adlı bir yazı okumustum.bir gıda zinciri patronu turkiye pazarına girmiş ve 6 ay gibi kısa sürede kaçmış.firmanın adını hatırlamıyorum.daha dogrusu 6 ayda tanıtamamış kendini demek:) anımsayamadım:)

burada küçük ve orta ölçekli işletmelerden tutunda holdinglere kadar...ailenin kendisi calısıyor.baba-anne-cocuklar kuzenler yegenler aynı iş yerinde .biz bunu anladık ve kactık:D ...

sadece ocakta yemeği kaynasın kafi.o dukkanı acar o esnaf.sadece elemanların maaşı ve dukkanın kirası - vergileri odesin o işletme kapıya kilit vurmaz.gider gelir.kenara para atamasa bile sıfıra sıfırda dahi calısır.

yabancılarda oyle dgl.duygusallık yok. zarar ettiği anda onca yatırımı hiçe sayar 6 ayda çıkar piyasadan.durum bu.

şimdilik bu kadar yazıyorum.çünkü tasarım işlerim bekler.)

bilgi@fulltasarim.com
Full Organizasyon
Tasarım | Temin | Teknoloji Hizmetleri

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Yeni Üye47 yazı

en önemli şeylerden biri si şudurki işinize HAKİM OLUN
mesela benim yaptığım hatalardan bir demet sunayım
ya nede olsa muhasebeci işi takip ediyor deyip evrak takibini çek senet takini ona bırakmayın tamam o yapsın sizde kontrol edin
ya nede olsa depocu depoyu kolluyor deyip depoyu başı boş bırakmayın
off ne olacak personel müşteriyle ilgilenecek demeyin siz ilgilenin müşteri menun mu değilmi bakın eleman sizi kandırır
bak ben patron oldum işler büyüdü deyipte üst kata bi yazıhane yaptırıp kamerayla izliyom ben buyuk firmayım demeyin inin aşşağı giren çıkana bakın gelen müşteriye hoşgeldin deyin eleman ayrı sizin yeriniz ayrı
teknolojiyi takip edin barkod sistemi çok para kardeşim deyipte deponuzun mağazanızın Stoğunu takip etmemezlik yapmayın ver parayı sistemi kurdur daha bir sürü şey yazılabilir ama bunlar benim batmama sebep olan bazı şeyler

ha birde hatır çeki almayın hatır çeki vermeyin batarsınız ona göre :):)
bide BU ÇOK ÖENMLİ kimseyi kınamayın HADİSİ ŞERİFTE peygamber efendimiz (S.A.S) insan kınadığı şeyi dünyada yapmadıkça ölmez buyurmuştur
bi örnek vereyim ben bi esnaf arkadaşı kınadım(yani sözlü olarak başkasının yanında çok ça eleştirip ya hatta eleştirmekten öte çekiştirmek)tefeciden para almış felan etmiş filan etmiş bu dedim sonra hatır çeki almış çek değiştirip kredi çekmiş felan etmiş filan etmiş dedim kınadıklarım başıma geldi ve battıııımmmm

yani kınamayın arkadaşlar asla kınamayın işi bozulanı hor görmeyin ve küçümsemeyin gerizekalı adam bi işine sahip çıkamadı demeyin yeri gelir siz aynı duruma düşersiniz

Yerleşim Türkiye / DüzceMeslek Esnaf
Yeni Üye48 yazı
merhaba arkadaslar.konuya gosterdıgınız hassasıyet ıcın tesekkur ederım.

hırdavat sektoruyle ugrasıyorum.aylık ortalamaya vurdugum zaman gunluk 100 tl gbı bır para kazanıyorum.buda aylık 3000 tl yapar 511 kredı odemem 450 kıra 260 da sıgorta...odemem var.her carsamba 120-150 tl toptancıya persembelerde 100 tl baska toptancıya verıyorum.dukkanı ılk aldıgımda ıcınde at kosturuyordum sımdı gezınecek ver yok ALLAHIMA BINLERCE SUKURLER OLSUN.borca gelelım borcum var.aynı zamanda koy pazarlarında haftanın 3 gunu tezgah kurup saıs yapıyorum 6 aydada(96 gun eder) 5250 tl yazanmısım.kıs aylarında hırdavat agır gıdıyor.ortalamam 50 ye kadar dustu.odemelerde zorlanıyrum..ama dukkanda borcumun karısılıgı olarak mal var.kıs ayı oldugundan satılmıyor.sımdı bende karı kız ıckı sıgara yok.pazarlara gıttıgımde dukkana babam bakar.yanı eleman param yok.ama gel gelelım para bırıkmıyor...nedendır bılmıyorum....hesap yapıyorum kıtap edıyorum yok arkadas.ben b tıcaretten anlamıyormuyum...yoksa genel olarak ısler kotu oldugundan mı sıkıntı cekıyorum.3-4 ay en az dukkana mal almasam mal ıstemez dukkan.cıvata harıc tabı...dukkanımda elektırıklı aletten cıvataya.aksesuardan halat branda ya.el fenerınden yulara her cesıt var...ama bır yerde bnce bır terslık var ya sızce ????
YILMAZLAR HIRDAVAT

Yeni Üye71 yazı
sen masrafını istediğin kadar az tutsanda sistem seni batırıyor.rekabet batırıyor.veresiyen batırıyor.fazla hırs batırıyor.
iş fikirleri

Yerleşim Türkiye / KyrklareliMeslek Esnaf
Yeni Üye1 yazı
kardeşlerim kredi kullanmak faize girmek işinizin bereketini bitiriyor,ne diyor rabbimiz faize giren benimle savaşa girmiştir biz kimiz onunla savaşa gireceğiz benim başımdan geçti bende kullandım ALLAH (cc) affetsin,işlerimiz iyiydi bi sıkıştık çek vardı banka aradı krediniz hazır dedi hemen kullandık sonra herşey üst üstüne geldi sonra evimiz gitti çok şükür borcumuz yok ama dükkanda yok.
doğrular daima kazanır.

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Saty? / Pazarlama
Üye816 yazı
luckykon;

devlet zaten krediyi teşvik etmiyormu tüccara köylüye hatta öğrenciye teşvik etmiyormu...

onu da geçelim mikro kredi adı altında ev kadınlarına yıllık %20 ile kredi vermiyormu eger bereket kaçmışsa

kadın,öğrenci,esnaf vs.. hiçbirimizde bereket kalmamış hükümetler sayesinde günahımızda onların boynuna:::::::::::::::)
dortler

Yerleşim Türkiye / DiyarbakyrMeslek Yleti?im
Yeni Üye48 yazı
ticarete sıfırdan baslamak hele bırde yas 25 ı gectıyse gerceketn zor be kardesım...dukkana mal mı alacaksın yoksa karnınımı dyuracaksın.ama umıt dunyası ıste hergun ALLAHA dua ederek actıgımız dukkanımız ıs olmayınca morlaı bozuluyor ınsanın.ALLAH HERKESIN YAR VE YARDIMCISI OLSUN
YILMAZLAR HIRDAVAT

Yeni Üye48 yazı
VARSA ANISI OLAN BEKLIYORUZ ILGIYLE
YILMAZLAR HIRDAVAT

Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Arif Vilnius
Batmak herseyden once bende atilim ister. ............

Bu ne demek ?

Batabilmek için bir atılım yapıp iş kurmalıyım mı demek istenmiş ?

Ayrıca ; "bence" yazılacakken tanlışlıkla "bende" mi yazılmış. Gerçi bu hata cümlenin ana temasını pek fazla değiştiremiyor.

Bu bir örnek. Ama herkes böyle . . .

Yazılarınız genellikle anlaşılması zor yazılar oluyor.

Ama insanoğlu akıllı işte bir kaç kelimeden çıkarımlar yapıp yazanın demek istediğini bir şekilde çözüyor beyin.

Bu hızlı okuma kurslarında da karşımıza çıkan bir durum. Bir sayfada gözün yakaladığı 10-15 kelime ile koca bir sayfa anlaşılabiliyor tek şart sayfanın bütünündeki konu hakkında önceden bir fikir sahibi olmak. Gerisini beyin eski kayıtlardan ve tecrübelerinden çözüyor siz farkında olmadan.

Burada bir paylaşım yapıyorsunuz. Bildiğiniz bir şeyi ifade edeceksiniz. Aklınızdaki bir bilgyi veya anınızı herkese açık bir yere yazarak dünyayla bir iletişim kuracaksınız. Bunu siz istiyorsunuz. Zorlayan yok. Gönül rızasıyla iki satır yazı yazacaksınız.

Aklınızın tabanındaki bir şeyleri yazmak için istek duydunuz. Bir isteğinizi tatmin edeceksiniz.

Dondurma yemekten pek bir farkı yok ya da su içmekten. İstek duyuldu yapılacak. Kişisel tatmin için.

Ama cümle hepimizin kolayca anlayacağı bir durumda yazılmamış. Kuralsız olduğu gibi anlam da taşımıyor. Ya da anlamı bir iki kelimeye gizlenmiş halde sunulmuş.

Bu gizleme ne yazık ki bilinçli yapılmamış. Kazara öyle olmuş. Hatta kendini ifade için şartlar zorlanırken kafası gözü kırık bir cümlede bir anlam gizlenmiş. Tamamen kazara olmuş. hiç bir anlam ifade etmeyebilirdi de !!

Deşarj olmak isterken içe kaçan duygular durumu tezahür etmiş olurdu o zaman.

İfade yeteneği doğuştan yüklü geliyor canllarda !!!

Kedi , köpek, fare, kuş, tilki hatta balık . . . .

Bizim gibi konuşamıyorlar, daha ilkel bir yöntemleri kullanarak iletişim kuruyorlar.

Vücut hareketleri, duruş, ağzın durumu, kulakların durumu, kuyruğun durumu, bakılan yer, çıkarılan bir ses gibi fiziksel durumlardan bazen de yayılan bir kokudan bazı mesajlar çıkıyor ortaya.

Seni sevdim, buradan git, kafanı kırarım, seni yerim, burası bana ait, iyiki karşıma çıktın yuvam şurada hadi gidelim, bana şefkat göster, sıkıldım oynayalım, karnım çok aç bana bak, onunla değil benimle ilgilen, seni korurum gibi bir sürü iki boyutlu mesaj bu fiziksel duruşlardan çıkıyor.

Ciddi ciddi iletişim kuruyorlar yani anlayacağınız. Hayvanların tamamı bu dili doğuştan biliyor. Kafeste büyüyen de ormanda büyüyen de bu dili otomatikman biliyor.

İnsanlarda doğuştan iletişim dürtüleriyle doğuyor. Önce iki boyutlu. Acıktım doyur. Burası rahatsız beni rahatlat, sıkıldım ilgilen gibi.

Sonra ses çıkarma işi çetrefilleniyor. Konuşma öğreniliyor. Ardından yazı işine giriliyor. Yazı işi kolay sonuçta üç beş kuraldan ile 20-30 harf ezberlendi mi iş bitiyor.

Artık gerisi kişiye kalmış vatandaş romancı,köşe yazarı vs bir elemansa yazıyı çok iyi kullanır.

Yazıyla işi olmayan başka bir meslekte ise yazısı ifadesi o kadar gelişmemiştir.

Ancak her iki gruptada temel ögeler mevcuttur. Ben okula gittim yazmayı ikisi de biliyordur. Bu yaz tatile Rize' ye gideceğim yazmayı ikiside biliyordur.

Bu kadar basit iletişim yazısını her insan yazabilir. Yazabilmelidir.

Ama yazamıyorlar. Çok fazla gözlüyorum. Aklındakini ne cümleye ne de yazıya dökemiyorlar. Ne dilinden ne de kaleminden dökülemiyor çok istediği halde aklındaki ifade . . .

Cahillikten mi ? Eğitimsizlikten mi ?

Bence değil.

Bu daha ziyade kekemelik gibi bir şey. Biraz üzerinde durulduğunda çözülecek bir şey.

Çünkü bu kendini ifade edemeyenlerin iki satır yazıyı yazamayanların hemen hepsi de kendi hallerine bırakıldığında döktürebiliyorlar. Özgür hissettiklerinde şair olabiliyorlar.

Bir insanın face profili ile yaşamı birbirini tutmuyorsa örneğin bu durum var demektir.

Mikrofonu tutup yolda bir soru sorduğunuzda insanlar tutulur. İsterse profesör olsun hatta edebiyat öğretmeni hatta belki Orhan Pamuk. Konuşamıyor yada kısa sürede kurtulmak için şablon cümleleri kullanıyorlar. Mesela Orhan Pamuk' un televizyon konuşmaları bence hep çok kötüdür. Ama adam yazar. Kitap yazıyor. Konuşamıyor ama kitap yazabiliyor. Altında bir şey aramıyorum O' nun iyi bir yazar olduğuna eminim ama konuşma kıvraklığında bir zekası yok yazarken döktürebilen bir zekası var.

Bence burada kendini ifade etmek isteyen birinin biraz daha özen göstermesi gerek. Kendi hayatı için biz daha güzel şeyler okuyalım diye değil.

Bir cümle ile kendimi ifade etmek isterim ama buna bile özenmem. O zaman hayatta neyi iyi yaparsın ki ?

Bu durumda hiç bir şeyi !!

Saygılar hürmetler.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye48 yazı
bekliyoruz !!!! ilgiyle
YILMAZLAR HIRDAVAT

Üye310 yazı
Akınselçuk, söylediklerinize tamamen katılıyorum. Siz yine de biraz kibar yazmışsınız.
Bazı kuralları geçtim artık.. Ayrı yazılması gereken "-de" , "-ki" filan.. Ama malesef noktadan, virgülden bihaber arkadaşlar var.
Şimdi onlar diyecekler ki, "Kompozisyon sınavında mıyız?" Öyle değil işte.
Malesef kurallara dikkat etmeyen arkadaşların yazdıkları anlaşılmıyor.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk