Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

İnternet Üzerinden Satışta Fatura Kesmek

BaşlatanuaufukTarih02/01/2012 18:17:45Yorum8

İlk mesaj
Yeni Üye5 yazı
Merhaba

Ben bir miktar harçlık kazanmak için Çinden hafıza kartı , flash bellek gibi ürünler getirip sadece "internette" örneğin gitti gidiyor.com'da satmayı düşünüyorum.

Bir dükkanım olmayacak ve dükkan açmayacağım ancak gitti gidiyordan da ürün satsam vergimi vermem gerektiğini biliyorum bu satış işini vergilerimi vererek internet üzerinden nasıl yapabilirim ?

Ayrıca fatura kesmem gerekli fatura kesmek için bir iş yeri veya şirket sahibi olmak şart mıdır?

Şimdiden Cevaplarınız İçin Teşekkürler
Think Spin ! T.T.

Yerleşim Türkiye / İzmirMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Yeni Üye89 yazı
valla yeni üye isen satış yapabilmen neredeyse imkansız gibi sergilediğin ürünler 40-50 sayfa sonra çıkıyor vergi olayı hakkında çok fazla bilgim yok die kafanı karıştırmıyım ama vergiden önce nasıl iyi bir satıcı olursun onu düşün

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye5 yazı
satış yapma konusunda sıkıntım olacağını sanmıyorum çok buyuk satış hedefim yok ama bir satış stratejisi oluşturdum kafamda sizden de fikirlerinizi bekliyorum simdilik en buyuk sorun fatura konusu.
İyi gunler.
Think Spin ! T.T.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ö?renci
Üye150 yazı

Vergi mükellefi olacaksın,
bir muhasebeci tutacaksın, hiç satışın olmasa bile belli masrafların olacak,
bunları değerlendirdikten sonra karar verebilirsin.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Memur
Üye310 yazı
Arkadaşlar, kusura bakmayın ama bu konular artık kabak tadı vermeye başladı.
Sitenin teması girişimcilik ama onlarca defa açılmış başlıklara rağmen hala aynı konular açılıyor.
Daha bir web sitesini derinlemesine okumaya, araştırmaya bile üşenirken nasıl girişimcilikten bahsedeceğiz?
Nasılsa birileri cevap verecek ama değil mi? Ne gerek var okumaya!

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye21 yazı
Cevap vermek istemeyen zaten cevap vermez doğru düzgün soru sorup fikir almaya çalışan kişilere oturduğunuz yerden alakasız yorumlar yapmayın lütfen. Forum var ise iletişim çift yönlü olmak zorundadır. Konular ve sorular başlıkları ile beraber bir bütün içinde sitede yer almaz ve insan aradığını bir şekilde bulamaz ise konu açabilir diye düşünüyorum. Ha istediği cevap bir konuda var ise şu link'te var oradan okuyunuz denilir o zaman. Tek yönlü bir iletişimin ve düzenin olması demek bu forumun kaldırılıp, gelen her sorunun sınıflandırılıp uygun başlıklar halinde bilirkişilerce cevaplanmış sorular halinde sitede yer alması demektir. örnek: "uzmanTV"

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye5 yazı
Onur bey.
Bu konuyu açmadan önce pek çok internet sitesini araştırdım ancak sorumlarıma kesin bir yanıt bulamadım bu nedenle bu konuyu açtım ayrıca bir kaç sorum daha olacak tamamını bir konu altında sorabileceğimi düşünüyorum.

Diyelim ki 50 adet ürün siparişi verdim ve türkiyeye gönderildi ürünlerin %20 civarındaki vergisini ödeyeceğim. Bu vergi hangi aşamada nereye ödenir ?
Think Spin ! T.T.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ö?renci
Üye150 yazı
arkadaşım,
elbette burda bilgi verenler olur,
fakat sana tavsiyem bir mali müşavirle görüş,
en sağlıklı bilgiyi o şekilde alırsın.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Memur
Üye300 yazı
uaufuk;
Çok yazı çizi var bu konuda internette. Bir aratıyorsunki yok efendim tüm gittigidiyorda satış yapanları maliye incelemeye başlamış, yok efendim amcasınn dükkan komsusu hapse atılmış, yok efendim sana da sıra gelecekmişmiş miş miş....
Aslında olayın mantığı şudur; Türk Ticaret Kanununa göre kar amacıyla yapılmış her ticari işlem vergilendirilmelidir. Şu sonuç çıkmasın; ben aldım 300, satıyorum 200, öyle yok, kdv oranı neyse verilmelidir. Vergiye bağlanabilmesi içinde bir usül gerekir, buda fiş, fatura vb. şekli kanunla sabit resmi belgelerdir.
Eğer faturasız bir satış gerçekleşirse ve maliyece tespit edilirse, aksi ispatlanamazsa; VUK (Vergi usul kanunu)' a göre işlemi başına 165,00 TL. (Yaklaşık olarak emin değilim) usulsüzlük cezası verilir mükellefe. Tekrarında yaptırım arttırılır ama ne verilir onu bilemiyorum.
Ayrıca birde zati maların satış hakkı dediğimiz bir örnek var, yani sen ayda yılda şahsi bir malını (Örneğin modeli eskiyen laptopunu) satmışşsın, serbest piyasa ekonomisine göre, para hesabına geçmiş... Sana kimse ceza kesmez bu bir kaç işlemden. Yani kısacası olay şu; Maliye gittigidiyor, sahibinden, vb... hesaba e-ticaret sonrası para aktaran oluşumları takibe aldı. İstediği banka hesabını izleyebiliyor maliye, düzenli bir artış gerçekleşen (Bu siteler üzerinden) hesap sahiplerinide inceleyebilir gayet. Kaldı ki bu gibi siteler resmi makamlardan istenilen her bilgiyi, belgeyi sunmak mükellefidirler.
Artık özetlersek;
1- gittigidiyor vb. siteerden yapacağım satışlardan fatura kesmem gerekirmi?
C: Düzenli bir satış gerçekleşecekse ve kar edilecekse, evet kesmelisin. Yok, ayda yılda bir eskiyen, modeli geçen bir eşyamı satacam; bence gerek yok.

2- Faturayı nasıl keseceğim?
C: En güzeli bir malimüşavire, bir serbest muhasebeciye ücretsiz danışman. En net bilgiyi alman için.

3- Fatura matura kesmiyim, millet satıp durmuş, beni kim bulacak?
C: Devlet eninde sonunda seni bulur, en güzeli bu işi kuralına uygun resmi bir şekilde yapmak... (İnternetten okuduğum rivayetlere göre, 1250 işlemli bir üyeye işlem başına 160 TL. usulsüzlük çezası kesilmiş. Adam bitmiş...160x1250= ***)

İşin erbabı değilim ama, bildiklerimi paylaşmak istedim... MAlum, bilgi paylaştıkça çoğalır... Saygılar.
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret