uaufuk;
Çok yazı çizi var bu konuda internette. Bir aratıyorsunki yok efendim tüm gittigidiyorda satış yapanları maliye incelemeye başlamış, yok efendim amcasınn dükkan komsusu hapse atılmış, yok efendim sana da sıra gelecekmişmiş miş miş....
Aslında olayın mantığı şudur; Türk Ticaret Kanununa göre kar amacıyla yapılmış her ticari işlem vergilendirilmelidir. Şu sonuç çıkmasın; ben aldım 300, satıyorum 200, öyle yok, kdv oranı neyse verilmelidir. Vergiye bağlanabilmesi içinde bir usül gerekir, buda fiş, fatura vb. şekli kanunla sabit resmi belgelerdir.
Eğer faturasız bir satış gerçekleşirse ve maliyece tespit edilirse, aksi ispatlanamazsa; VUK (Vergi usul kanunu)' a göre işlemi başına 165,00 TL. (Yaklaşık olarak emin değilim) usulsüzlük cezası verilir mükellefe. Tekrarında yaptırım arttırılır ama ne verilir onu bilemiyorum.
Ayrıca birde zati maların satış hakkı dediğimiz bir örnek var, yani sen ayda yılda şahsi bir malını (Örneğin modeli eskiyen laptopunu) satmışşsın, serbest piyasa ekonomisine göre, para hesabına geçmiş... Sana kimse ceza kesmez bu bir kaç işlemden. Yani kısacası olay şu; Maliye gittigidiyor, sahibinden, vb... hesaba e-ticaret sonrası para aktaran oluşumları takibe aldı. İstediği banka hesabını izleyebiliyor maliye, düzenli bir artış gerçekleşen (Bu siteler üzerinden) hesap sahiplerinide inceleyebilir gayet. Kaldı ki bu gibi siteler resmi makamlardan istenilen her bilgiyi, belgeyi sunmak mükellefidirler.
Artık özetlersek;
1- gittigidiyor vb. siteerden yapacağım satışlardan fatura kesmem gerekirmi?
C: Düzenli bir satış gerçekleşecekse ve kar edilecekse, evet kesmelisin. Yok, ayda yılda bir eskiyen, modeli geçen bir eşyamı satacam; bence gerek yok.
2- Faturayı nasıl keseceğim?
C: En güzeli bir malimüşavire, bir serbest muhasebeciye ücretsiz danışman. En net bilgiyi alman için.
3- Fatura matura kesmiyim, millet satıp durmuş, beni kim bulacak?
C: Devlet eninde sonunda seni bulur, en güzeli bu işi kuralına uygun resmi bir şekilde yapmak... (İnternetten okuduğum rivayetlere göre, 1250 işlemli bir üyeye işlem başına 160 TL. usulsüzlük çezası kesilmiş. Adam bitmiş...160x1250= ***)
İşin erbabı değilim ama, bildiklerimi paylaşmak istedim... MAlum, bilgi paylaştıkça çoğalır... Saygılar.
- Kendi işinin patronu/elemanı...
- Bilgi paylaştıkça çoğalır...
- Ticaret beceridir...