siteyi uzun zamandır takip ediyordum ve daha yeni kayıt olmak istedim..
sizlerin bir takım fikir ve görüşlerinize ihtiyacım var desem "sen de mi" demezsiniz umarım.
ben ist. da reklam ve medya sektöründe kendini yetiştirmiş (bi' nebzede olsa yer edinmiş) genç bir üni terk fikir avcısıyım diyebilirim.
nitekim memleketim olan afyon hatta sandıklı ilçesi için birtakım inovasyon odaklı stratejik gelişim fikirlerim var ve bunları sırasıyla hayata geçirmek istiyorum.. bu konu üzerine 3 ay kadar araştırma yapıp geceleri uyuyamıyorum desem tam yeridir.
bu girişim için afyon ve ilçeleri üzerinde elimden geldiğince geceli gündüzlü, tüm kurum ve kuruluşların veri tabanlarındaki bilgi dosyalarından güncel haber ve duyurularından yerel gelişim bilgilerini üniversite etkinlik atılım haberleri gibi daha yığınla sayabileceğim şekilde fizibilite çalışmamı yaptım ve tüm verileri edindim..
bir artı yönüde senelerdir ziyaretlerde bulunmam, afyon ile ilgili istanbulda yerel gazete çıkarma fikrimi seneler önce hayata geçirmek için iş bağlantılarında bulunmuştum sandıklı belediyesi ticaret odaso gibi kurumlarla ve o zamanlar sıcak karşılanmıştım vs .
yani bu gibi durumları kabaca anlatıyorum çünkü bilmenizi isterim ve ona göre bir değerlendirme yapıp sonuca varmak isterim sizlerle
gelelim fikirlere şimdi..
sırasıyla aşama aşama anlatsam daha sağlıklı olucak sanırım.
ilk önce afyon ilçesindeki varolan atadan kalma gayrimenkulu ele alıp değerlendiricem yani ofis döşemek, şahsi bir şirket açılışı gibi dışardan bakıldıgında şirketleşme bir nevi kurumsallaşma adına çalışmalara başlayıp ikinci aşama olarak açılışı yaptıktan sonra ilçedeki ve ildeki tüm kurum / kuruluşları sivil toplum kuruluşlarını hatta üniversitenin ilgili departmanını ziyaretlerde bulunucam..
neden mi istanbuldan gelip afyona sandıklıya yerleşmiş olan genç bir reklamcı edasıyla insanları ben geldim şeklinde hem tanışma hemde bilgilendirme amaçlı, afyona yararlı inovasyon fikirlerimin olduğunu ve aşama aşama bunları gerçekleştirmek istediğimi onlarla paylaşıcam ve ikinci arayışımda beni kabul etmelerini en azından dinlemelerini istiyeceğim ve oralardan ayrılıcam..
sonrasında açmış olduğum ofisi harekete geçirip kolları sıvıcam..şöyle ki:
ilk önce ilde ve ilçede tespit ettiğim 2-3 kalem web işleri yapan reklam adı altında tasarım grafik hizmeti veren çok nadir firma olduğundan ve web konusunda yasanın da incelemede olduğu potansiyeli değerlendirip, davetiye şeklinde gayet şık tasarımlı, ele alındığında kişinin kendini değerli hissettirmesini sağlayabilen davetiyeler hazırlayıp matbaa da bastırıcam.. bilmemne stratejik ajansı hizmetinize açılmıştır vs gibi küçük bir tanışma metninden sonra yasanın belirttiği birkaç unsuru paragraf şeklinde kampanyavari havada web tasarımlarının atıyorum 300 ytl gibi sembolik rakamla kampanya olduğunu vs gibi belirtip, hizmetleri sıralıyacapım ve davetiyeleri tüm sandıklı ilçesindeki (tespitime göre 700 ün üzerinde) firma esnaf kobi kuruluşlara elden veya kısmi olarak posta yoluyla ulaştırıcam..
bu aşama ile piyasa işlerini bir yandan yürüterek sıcak para döngüsü ile ofisin giderlerini çıkarmak düşüncesindeyim..masrafı çıkarsın yeterli ..
ikinci aşama da ise:
son 3-4 senedir varolan projelerimi sırasıyla hayata geçirmek için kolları sıvamak.. araştırmalarıma göre afyon ve ilçelerinde birtakım kalkınma girişim sorunu var veya bir öncü olabilecek kesim yok..ve benim düşüncem inovasyon programı yaratıp bunu gerek il gerekse ilçelerin ticaret ve sanayi odalarıyla görüşüp bir program projesini hayata geçirmek.. örnek proje ismi "inovatif afyon" projesi... bu proje tamamıyla sanayi ve ticaret odaları destekli işleyecektir. projeyi ok leterek duyurusunu yapabilirsek eğer, varolan odaların ellerindeki esnaf, kobi, firma vs leri bu programa üye ederek (ki isteğe bağlı) aylık veya yıllık bazda cazip ücretle hem odanın havuzuna hemde %lik şekilde benim havuzuma maddi destek olacağını düşünüyorum. örneğin şehirdeki her sektörden firmalar üye olacak diye düşünelim şimdi ve atıyorum tekstilci firmaların sorunu var nedir eleman istihdamı ilçelerdeki muhtarlıklarla ilişkili çalışma devreye sokarak ilçede tanıtımla işsiz kesimi yada meslek sahibi olmak isteyen adamı çekip, programın istihdam eğitimine tabi tutarak tekstil firmalarının bu açığını gidermek gibi gibi ... yanı bir yandan sorunlara çözüm bulmak gibi işlevler..
diğer yandan inovasyon projesinin birçok yığınla faydası olacağını düşünüyorum.. yeni rüeün veya fikir geliştirmek adına örneğin pat pat aracı üzerinde yenilikçi arayışlar için... ilde veya ilçede ilgili makine motor vs gibi faaliyetde olan firmaların varsa arge bölümlerindeki veya işinde uzman her firmadan kişilerle haftanın belli günleri pat pat yenileme gibi bir isimle bir araya gelip toplantı yapıp iş paylaşımı yapmak , çizimlerin yapılmaya başlanması, alternatif maliyeti düşük ses izolasyonlu, çevreye duyarlı ergonomik vs gibi kriterler odaklı arayışlara gidilerek prototiplerin çıkarılması gibi çalışmalar mesela...
başka ınovasyon projesi ornegın ilçenin kısmi olarak kalkınması vs adına festival organizasyonu ne bilim pat pat yarışları şenliği, gibi yada universitesinin gençlerine yönelik festival gibi gibi yani farklı farklı çalışmalar
amaç tabiki bu ınovasyon projesınde esnafını fırmasını vs sorunlarına çözum yaratmak bır nevı işleyişi randıman aldırmak kazanc saglamak vs..
mesela, afyon ulaşımında kullanılan toplu taşıma araclarında bildiğim kadarıyla reklam vs alımı yok .. yada yapılmıyor yada yapmaya yanaşan kesim yok.. bu ınovasyon programının tum faaliyetlerini ornek verdıgım gıbı festıvalını vs sını bu toplu tasıtlar uzerınde duyurmak lanse etmek, yanı bunu bır rekla mecrası dusunusuyle degılde bır yuruyen duyuru panoları gibi düşündüm..
gibi gibi sıradan olabilcek fikirlerde mevcut, çarpıcı olabılcek esnaflarına cazip gelebilecek birçok fikrimde mevcut..
ve subat sonu gibi istanbuldaki işlerimi sonuca ulastırıp artık baslamayı dusunuyorum..
arklar zaman daraldıkça " yok ya olmazi olm yapamazsın" dıyorum sonra " ya cok basıt, uzakdan bak ve açıkları bul iyi organize ol ve baglantıları kurarak kolları sıva" dıyorum kendı kendıme...
ark lar yada afyonda suan yer alan bu yazımı okuyan ark lar hemserılerım dıyım artık ne dersınız. sacmalıyormuyum yoksa mantıklı şeyler uzerınde mı yogunlasıyorum..
nolur fıkrınızı dusuncenızı, olmazları olurları vs lerı burada paylaşalım..
şimdiden herkese çok teşekkürler