Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yeni Bir Sosyal Ağ Projesi

BaşlatanJoblessTarih28/12/2011 23:29:01Yorum8

İlk mesaj
Yeni Üye21 yazı
Bugün facebook karşıtı iki site unthink ve diaspora dan haberim oldu. Unthink 2,5 milyon dolar yatırım almış, diaspora 10 bin dolar bulmak için görücüye çıkmış 200 bin dolara ulaşmış.

Facebook’un 700 milyonu devirip bir milyar üyeye koştuğu, piyasa değerinin 100 milyar dolara ulaştığı ve halka arz edilmesine aylar kaldığı bir döneme rast gelen iki atak ilgimi çekti.

Benim de facebook çılgınlığının tavan yaptığı dönemde face ile rekabet edebilecek bir projem vardı, şimdi tekrar gündemime almak istiyorum.
Sitenin sıfırdan kodlanarak yazılması gerekiyor, projenin en büyük gider kalemi bu. Ama kaça mal olacağını kestiremiyorum, 5 binden az olmayacağı kesin de, çok daha fazlaya da mal olabilir.

Bu durumda ne yapmalıyım? Projemi melek yatırımcılara sunmak istiyorum ama bu belirsizliği nasıl aşabilirim? Bu siteyi bir kişi makul sürede yapamaz, bir web tasarım firması bulup projeyi anlatıp fiyat mı almalıyım?
Verilen akıl geri alınmaz.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek İşsiz
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
8 yorum
Üye131 yazı

Selamlar,

melek yatırımcılarla işler ancak somut projeler üstünden ilerleyebilir. Yani kimse kağıt üstündeki bir projeye -çok sıradışı değilse- yatırım yapmaz. Hatta sizinki gibi piyasada örnekleri olan projelere ancak gözü ile gördükten ve dönem içindeki ilerlemesinin ispatından sonra ilgi gösterebilir. Bu nedenle siz ilk önce projenizi tamamlayıp biraz üye kaydettikten sonra yatırımcı arayışına girebilirsiniz.

Bir diğer husus ise projenin maliyetlendirilmesi kısmı. Yazılım ücreti bir kalemdir ama bunu gerçekten makul sapmalarla hesaplayabilmek için yazılım firmasına tam bir analiz teslim etmeniz gerekli. Bu da sayfalarca dokümantasyon demek. Böyle bir proje için ciddi bir yazılım şirketi de ciddi bir meblağa bu işi yapar. Anahtar teslimi işten sonra ise tanıtım ve yaygınlaştırma safhası geliyor ki işin burası ise derya deniz. Muhtemelen yazılma ödediğiniz ücretin kat kat fazlasını da projeyi tanıtmak ve bir miktar üye kaydetmek için harcarsınız.

Eğer ortada facebook, google+ gibi benzer çalışan projeler olmasaydı bahsettiğim şeyler geçerliliğini yitirirdi. Fakat siz yeni bir proje ortaya koymaktan çok var olanlara alternatif bir ürün ile yola çıktığınızdan işiniz hayli güç.

Son olarak bahsettiğim şirketlerin konu ile ilgili binlerce çalışanı olduğunu ve bunların ücretlerinin yıllık yüzmilyonlarca dolar olduğunu vurgulamak isterim.

Başarılar dilerim.
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye173 yazı
Zor bu iş dostum. Senin fikrine benzer birkaç iş için bir yazılım firması kurmaya hazırlanıyorum. Başka türlü yapamazsın. Zaten pek çok firma bu tarz girift işler için yetersiz. Kalan işi yapma yeterliliğine sahip firmalarında sana çekecekleri fiyatlara şaşırırsın. face'ye rakip olabilmek için yapacağın sitenin asgari maliyeti 100-150 bin usd arasında olacaktır. reklam vs.'yi saymıyorum. bu işi yapacaksan benim yolumu izlemen gerekiyor diye düşünüyorum.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye377 yazı

sosyal ağ filmini izleyin bence...face projesini kendisi yaptı o arkadas.
...boyle buyuk bir proje için yazılımda lider firmayı secmelisiniz.size ozelden msj atacagım.selcuk beyin firması yazılımda cok cok iyi bir firmadır.yalnız onların dahi yazmayı kabul edeceginden emin degilim.

aslına bakarsanız sosyal ağ mantıgından farklı bir sistemi dusunmek kurgulamak su saatten sonra zor gibi.yeni olusan veya olusacak olan her projenin içinde mutlaka sosyal ağ mantıgı varolacagına gore ..amerika tekrar tekrar kesfedilmemelidir diye dusunuyorum.

buradaki sey farklı bir sosyal ağ olusturmak olmalı daha fazla ozellikli mesela..daha detay mesela ...insanların dikkatini cekebilecek farklıklar olmalı ..bugun face hala cabalıyor:D yeniliklerle yeniliyor kendini...ve bunlar hep yazılım işi..bir defa yazdırmak yetmeyebilir ..soylemek istedigim sey bu.

insallah basarırsınız.

Full Organizasyon
Tasarım | Temin | Teknoloji Hizmetleri

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Yeni Üye21 yazı
Proje sıradışı değil ama ben hayatımın iki yılını harcadım ve bir başarı formülü geliştirdim. Aslında illa ben yapayım para kazanayım derdinde de değilim, ama birileri yapmalı. Nedeni facebook’a gidecek reklam paraları. Facebook reklam gelirini artırmak için bundan sonra vites yükseltmeye devam edecek. Halka arzdan sonra hissedarlar 100 milyar dolarlık bir şirketten her yıl tatminkar miktarda kar payı bekleyeceklerdir.

Facebook’un Türkiye’den reklam gelirinin ne kadar olduğu bilinmiyor ama benim tahmini hesaplarıma göre 2010 yılında 40 milyon dolar civarında. Bu miktar önümüzdeki yıllarda katlanarak artacak ve milyar dolara dayanacaktır. İşte bu noktada milliyetçi düşünüyorum, imalatçımız ihracatçımız o milyar doları ne emeklerle yurda sokuyor. Bir çırpıda ABD’ye uçup gitmesine göz yummak istemiyorum.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Y?siz
Üye377 yazı
makro dusunce sekliniz gayet mantıklı.
Full Organizasyon
Tasarım | Temin | Teknoloji Hizmetleri

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Reklam
Yeni Üye21 yazı
Ben bir zamanlar dergi yayıncılığı yapıyordum ve sualtı dergisi çıkartmıştım. Bakir bir alandı, ama sonra birden büyük yayın grupları giriverdi. Onların elinde dağıtım şirketleri gibi çok avantaj vardı ve karlı olabilecek alanlarda küçükleri yaşatmıyorlar, neticede dergiyi kapattım.

Bu bana ders oldu ve her ne yapacaksam büyüklerin bana rakip olamayacağı bir konsept geliştirmeliydim ve geliştirdim. Sonrasında ben 40 bin tirajlık bir dergi grubunun sahibi olurken onların ruhu bile duymamıştı. İşte şimdi o gerilla taktiğini sosyal ağa uyarlamayı düşünüyorum.

Yeni Üye21 yazı
Full: O film Mark Zukerberg'in izniyle vizyona girdi ve ben gerçeklerin ekrana yansıyandan daha acı olduğunu yani face fikrinin tartışmaya mahal bırakmayacak şekilde resmen çalıntı olduğunu düşünüyorum.

Mark'ın kod yazma takıntısı var ve ben coder bile değilim. Kod yazmayı bilmeyen internet projesi geliştirmesin mi?

Yeni Üye21 yazı
Sosyal ağlar konusunda son zamanlardaki gelişmeleri tararken yabancı sitelerde salamworld.com ile ilgili güncel haberlerle karşılaştım. Geçen hafta Almanya'da çok büyük bir tanıtım toplantısı yapılmış. Bizim basınımızı geçtim, internet medyamızda bile haber yapılmamış olması ilginç.

Oluşumun sahipleri Ruslar ve Türkler imiş, 40 milyon dolar yatırım öngörülüyormuş. Ben kendi projemden feragat edip bu siteye destek olmaya karar verdim, kamuoyuna duyurulur.