Yazıyı gönderen - ticaretadam sayın kerem derin çok güzel açıklamış olayı. Bunun üstüne yazı yazılmaz.
Ben de olayın diğer iki yönüne bakayım.
İcralık kat - daire gibi yerleri uygun fiyata alıp , güzelleştirip , hatta binanın bile komple deprem yönetmeliğine uygun hale gelmesi için belediyeden ekip getirtip sağlamdır veya güçlendirilmiştir raporu alıp satabilirsiniz.
Gayet doğaldır.
Burada borcunu ödeyemeyen kişi yapacakları 1. kendi parasına ve malının durumuna bakar. Ona göre artık her kime borçlanmış ise ve borcunu ödeyemiyorsa ya bankadan kredi çekip ödeyecek ki bankada zaten ev ipoteği vb ipotek almadan kredi vermez verse bile krediyi ödemeyince o da mahkeme yolu ile alacağı olduğu kişiden mal beyanı ister ve üzerine kayıtlı ne varsa daha sonra haciz eder ve uygun fiyatada hacizde o evi başkasınada kaptırmadan alırlar veya diğer alıcılar ile rekabet edip biraz daha uygun fiyata alırlar.
Bir örnek vermek gerekirse : Amerikadaki insanların evleri bu şekilde ellerinden alındı. Adamlar ev için kredi aldılar 2 ay ödemeyince evlerini ellerinden aldılar. 20 senelik vadede her daim muhakkak kriz adı altında bir şeyler çıkar , insanlar işlerinden çıkarılabilirler , işleri bozulabilir. 3-4 ay idare edecek nakiti olsa bile 5.6. ayda o iki aylık banka taksidini ödemeyecek duruma gelebilirler. Bankalar bu konuda çok acımasızdır , kimsede 1 lira borçlarını bırakmazlar. 1 lira için 100 lira gider harcarlar gene o parayı bilerek alırlar. Hatta birde gazeteyede x banka geçmişte 1 lira borcu olan kişinin 50 tl sına çıkan alacağı için haciz gönderdi diye haber bile yaptırırlar. İnsanların aklınada böylece bankalar 1 lirasını bile bırakmaz düşüncesi yerleşir. Maliyede yeri gelir aynı taktiği yaparlar.
Şimdi burada dediğimiz gibi x kişi felanca kişiye veya kuruma borcu varsa baktı banka kredisi alamıyor veya zaten banka kredisi , kredi kartı vb yüzünden haciz gelmişse ve başka akraba - tanıdık vb yerden borç bulup parasını ödeyemiyorsa ve bu miktarda bir kat - daire parasına yakın ise artık yapacak bir şeyi yok ve dairesini düzgünleştirip çaktırmadan uygun bir fiyata piyasa değerine ilan verip satması gerekir. Daha sonra artık kirayamı çıkar , köyüne gerimi döner orasını bilemeyiz. Orası da artık kendisine kalmış bir şey.
Diğer türlü mahkemelik olup ihtiyadi tedbir kararıda konulursa o evi satamaz duruma gelir ve mahkeme sonucunda da o evine el konulur ve satışa çıkarılır ve daha düşük fiyata başkaları alır.
İşleyen süreç bu.
Bazı arkadaşlar kusura bakmasın , şahsen ben bu durumda ağlayanın malı gülene yaramaz düşünsesine kesinlikle katılmıyorum.
Herkesin işi iyi gitmeyebilir , çalışıyorsa işten çıkabilir , 2-3 ay boşta kalabilir bunlar olabilir. Buna bir şey dediğimiz yok.
Burda yapmamız gereken baktık iş iyi gitmiyor ne yapsakta düzelmiyor. Demekki o piyasa ilgili yapan kişi sayısı çoğalmış ve artık o kadar çok sayıdaki kişiye ekmek çıkarmıyor. Ya biraz daha denicez tanıtım yapıcaz , satış tarzımızı değiştiricez , düşebildiğimiz kadar fiyat düşücez. Ama baktık gene olmuyor ve içeri girmeye başlıyoruz. Çan eğrisi sistemide tutmadı ise artık o işi bırakıp başka işe geçicez veya olmadı giricez işi iyi giden bir firmaya girip çalışıcaz.
Şayet işten çıktı isek gidicez iş bulucaz. Sonuçta insanız kendimizinde varsa ailemizinde çocuklarımızında ihtiyacı var. Başkasına ele güne muhtaç etmememiz lazım ve çalışıp ekmeğimizi kazanıp , onurlu , gururlu ve mütevazi bir şekilde toplum içinde gezmemiz lazım.
Sonuç itibari ile allemi cihan olsanız 4-5 kişilik bir ailede en fazlası harcayacağınız para
Yiyecek Giyecek Deterjan Elektirik Su Telefon Eğlence Ev Eşyaları tamamlama ve taksitle ödeme vb.
1.200 Tl sını geçmez. Hadi biraz daha iyi olsunda aylık tekabül eden 1.500 TL olsun.
Bu isterse felanca koç , isterse felanca sabancı olsun hiç farketmez. Onlarında 4-5 kişilik aile bazında aylık yiyeceği çeşit ve miktarları Giyecek çeşit ve miktarları Deterjan çeşit ve miktarları Elektirik çeşit ve miktarları Aylık harcayacağı içecek Suyun miktarı Diğer içeceklerin miktarı Kullanacağı Telefon iletişimin çokluğu Eğlencenin miktarı ve çeşitleri Ev Eşyaları tamamlama ve taksitle ödeme vb. daha lüksü
değişmez. Ben sen o felanca bu kategorilerde 1 yiyorsak hadi o fazla param var desin 4 yesin. Ben sen o ev eşyasını orta fiyata alıyorsak o hadi en süslüsünü püslüsünü alsın . Biz eğlenceye aylık 100 TL ayırıyorsak o hadi 1.000 tl ayırsın. Biz x arabaya biniyorsak o daha çok motor hacmi olan daha iyi marka arabaya binsin , Toplasan gene allemi cihan olsa onunda yiyeceği aylık 5.000 TL sı geçmez. Nabıcak bu kadar paradan sonrasını ? Yapsa yapsa yat alır , yatı ile deniz turuna çıkar , Onuda marinada durma parası aylık 10.000 TL öder. Yapsa yapsa istanbulun en lüks yerinde ev alır , boğaz manzaralı olur , daha lüks daha gösterişli olur. Önünde havuzu olur vs. Benim senin onun çocuğu normal liseye , üniversite gidiyorsa onun çocuğu koleje gider biraz daha fazla eğitim alır. Benim senin çocuğun ondan akıllı ise o koleje gidenide geçer. Onlar çocukların yeteneklerine kalmış bir şey.
Yapsa yapsa güvenliğine daha fazla zaman ayırır. Yapsa yapsa hanımları gösterişe daha meraklı olur. süslerine , püslerine , makyajlarına , saçlarına daha çok dikkat ederler. Yapsa yapsa sen ben o içki içmeyiz o gider viski - şarap içer. En iyisi olsun diyede birde ısrar eder. Yapsa yapsa 1 kadın yetmez der gider her ay farklı kadınla beraber olmak ister. Yapsa yapsa bunları yapar. Başka ne yapıcak.
Yani felanca biraz daha fazla parası olanında yiyeceği 5.000 i geçmez. Normal bir ailede aylık şehir içinde 1.200 ile rahatça geçinir. Hadi birazdaha iyi olsun derse 1.500 tl ile çok rahat geçinir. ( Her şehire göre yüzde 10-20 aşağısı şeklinde değişiklik gösterebilir. )
Bir insanın evini satacak duruma gelmesi için istanbul gibi bir yerde olduğunu ve şehrin iç taraflarında olduğunu düşünürsek en az 50.000 tl lık bir şekilde içeri girmiş olması lazım. Bu da ortalama aylık 1.200 TL ile çalışan birisi için en az 3 sene hiç çalışmamış ve borçla yaşamış olması lazım veya işleri iyi gitmeyip bankadan kredi çekip bankaya örnek 30.000 TL borçlanıp onu bir miktarını eve bir miktarını işe yatırıp sonrada o paranın faizleri ile beraber 50.000 tl sına gelmiş olması lazım.
Bunu oturduğunuz evin kaç tl ettiğine göre kaç senede içeri girersiniz diye değerlendirebilirsiniz.
Demek istediğim bu seviyelere gelmeden kendi oturduğumuz evimiz varsa artık işin içinden çıkılmaz hale geldi ise yapacak bir şey yok. Evi değerinde satmak lazım. Satmazsanız tedbir konulur ve hacizle zorla sizden alırlar. Daha düşük değere satılır ve siz o düşük değerden borcunuz ödenir. Üstüne daha kalan borç varsa onuda bir şekilde gene sizden alırlar.
Bu dediğim miktarlar kişiden kişiye göre elbet değişir.
Konunun sadedine gelmek istersek burada xanaokulu arkadaşın yaptığı normal bir şeydir. Zaten tahminim o dairelerde , katlarıda kesin bankalar alıyordur. Bankalara gideceğine xanaokulu gibi arkadaşlara gitsin onlar o evleri güzelleştirip sağlamlaştırıp ihtiyacı olan , para durumu iyi olan başkalarına satsınlar onlar kazansın.
Bankalar zaten yeteri kadar kazanıyorlar.
Konuyu iyice araştırıp ilgili ilin bütün ilçelerinin mahalle ve sokak arsa rayiç bedellerini belediyelerden öğrenip ve ayrıca gerçek piyasa değerlerini öğrenip bu işe girmesini ben tavsiye ederim. Ama biraz daha bilinçli ve biraz daha araştırması daha iyi olur.
Bence araştırmalarını iyice tamamladıktan sonra tamam ben oldum diye düşünmeye başlarsa bence başlasın. Zaten başladıktan sonra yavaş yavaş iyice işi çözer ve daha iyilerini yapar.
Bu işe girecekler sadece kat mülkiyeti kanununu ezbere bilmeleri , Dekorasyon malzemesi satan yerleri ve kalem kalem malzeme fiyat listelerini , Buna mukabil ustalık ücretlerini , ( hatta ustalaştıktan sonra kendisine güveniyorsa kendiside gerekli tamirat ve ince işleri yapabilir neden olmasın . )
Bunlarada dikkat ettikten sonra pek sorun çıkacağını sanmıyorum. Sadece alıcılar alırken peşin parası olmayanlar gene bankaya başvuracaklar ve ev kredisi alacaklar. Ev kredisi alınca xanaokulu gibi arkadaşlar parasını bankadan peşin alır artık gerisine karışmaz. Bundan sonra o evi alanla banka arasındadır. Alan arkadaşta gene bankaya 2 ay ödemesini geciktirirse onada haciz gelir ve zincir bu şekilde devam eder.
Banka kredisi ile ev alacaklarada bunların anlatılması ve dikkatli olunmasını tavsiye etmeleride ayrıca iyi olur diye düşünüyorum.
Ama dediğim gibi bankalar bu evleri düşük değere bir şekilde alıp tamir ettirip yüksek fiyata satacaklarına xanaokulu gibi arkadaşlar bu işi yapsın ve kazansın derim.
Kendi işim olmasa zamanım bol olsa inanın ben yaparım.
|