Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Güneş Enerjisinden Elektirik Üretmek. .

BaşlatanhemperiTarih12/08/2011 13:46:08Yorum4

İlk mesaj
Üye508 yazı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın belirlediği trafo merkezleri ve bağlantı kapasiteleri Resmi Gazete'de yayımlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurmak için yapılacak lisans başvuruları kapsamında, 31 Aralık 2013'e kadar güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin bağlanabileceği trafo merkezleri ve bağlantı kapasitelerini belirledi.

Bakanlığın konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin çeşitli ilanlar bölümünde yayımlandı.

Buna göre, 8 Ocak 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 6094 sayılı ''Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''un ilgili maddesi gereği, 31 Aralık 2013'e kadar güneş enerjisine dayalı üretim tesislerinin bağlanabileceği trafo merkezleri ve bağlantı kapasiteleri belli oldu.

2013 yılı sonuna kadar iletim sistemine bağlanacak YEK belgeli tesislerde toplam güç 600 megavattan fazla olamayacak.

Bakanlık, lisans verilebilecek güneş enerjisi santrallerinin bağlanabileceği trafoların bulunduğu bölgeler ve kapasiteleri şöyle belirledi:

Bölge Kapasite (MW)

Konya 1 46
Konya 2 46
Van-Ağrı 77
Antalya 1 29
Antalya 2 29
Karaman 38
Mersin 35
Kahramanmaraş-Adıyaman 27
Burdur 26
Niğde-Nevşehir-Aksaray 26
Kayseri 25
Malatya-Adıyaman 22
Hakkari 21
Muğla-Aydın 20
Isparta-Afyon 18
Denizli 18
Bitlis 16
Bingöl-Tunceli 11
Şırnak 11
Adana-Osmaniye 9
Muş 9
Siirt-Batman-Mardin 9
Sivas 9
Elazığ 8
Şanlıurfa-Diyarbakır 7
Erzurum 5
Erzincan 3

BUNDAN SONRAKİ SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Bundan sonraki süreçte EPDK tarafından yayımlanacak Ölçüm Tebliği çerçevesinde, yatırım yapmayı planlayan özel şirketler, açıklanan trafo merkezlerinin kapasitelerini de dikkate alarak ilgilendikleri bölgelere yönelik belli bir süre güneş ölçümleri yaparak sonuçları ile birlikte EPDK'ya başvuracak.

EPDK rüzgar başvurularında olduğu gibi lisans başvurular için belli bir gün ilan edecek. Aynı bölgeye birden fazla şirketin başvurması halinde TEİAŞ tarafından yarışma yapılacak.
Yarışmada ise 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunda belirlenen alım fiyatı üzerinden en fazla indirim vermeyi taahhüt eden bağlantı hakkını kazanacak. Böylece özel sektörün başvurular bağlantı görüşleri ölçüm ve yarışma sonuçlarına göre sonuçlandırılacak.

Alıntıdır

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
4 yorum
Üye508 yazı
büyük tutarlar gerekir bu iş için sanırım, sadece sizlerle paylaşmak istedim

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Üye187 yazı
Bende merak ettim bu konuda teşvik-kredi- hibe varsa değerlendirilebilir. Bu iş insana kar getirmesi yanı sıra vatana hizmet olarak ta görülebilir..
ZİHİN FUKARA OLUNCA FİKİR UKALA OLUR...

http://www.kargosubizden.com

Yerleşim Türkiye / ErzincanMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye1 yazı

Yenilenebilir enerji kaynakları, giderek artan enerji ihtiyaçları kapsamında stratejik bir önem taşıyor. Konu ile ilgili bir frenchising girişimi araştırıyorum. Yatırım marjı sınırlı bir kişi olarak konunun detaylarını öğrenmek istiyorum.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Asker
Editör5590 yazı
Güneşten elektrik bir kaç yolla üretilebiliyor.

Birincisi ve en eski olanı üzerine ışık geldiğinde bir elektron tranferi başlatan kimyasallarla yapılan güneş pilleri. Bu pilleri kullanarak şebekeye yetecek kadar enerji üretmek halen rantabıl olmadı bu şekilde dünyada yapılan tüm yatırımlar idealist ve bol paralı maceraperestlerin çökmüş yatırımlarıyla sınırlı kaldı. Ama bu pilleri üretmek zor ve masraflı değil. Panel üretip satmaya kalkışan kazanır.

İkincisi bir sürü aynanın ışığını bir metal küre üzerine yansıtıp su buharı yapıp jeneratör döndürmek. Bu işlemde geceleri susacağından ve birim watt başına gereğinden fazla bir ekipman masrafı gerektirdiğinden rantabıl olmadı. Dünyadaki en büyük tesis ispanyada diye biliyorum ve prestij olsun diye açık tutuluyor.

Diğer yöntemler gen güneş ışığını bir sürü ayna yardımıyla bir metal küre üzerine yansıtıp ısı ile hidrojeni iyonize ederek kimyasal yolla elektrik elde etmek şeklinde özetlenebilir. Astarı yüzünden çok ama çok pahalı olan bir sistem olduğundan Leonardonun simya çalışmaları gibi tebessümle bakılan bir sitem olamaktan öteye gidemedi.

Yani bu durumda eğer biraz paranız varsa, japonya ya da Amerikaya bir iki fabrika gezmeye gidebilecek veya bayilik alabilecekseniz kimyasal panel üretme işini Türkiyede yapabilirsiniz. Amatör ve ticari tümleşik kitler üretip dünyaya pazarlayabilirsiniz. Güneş ışığından elektrik üretme işi ancak bu yolla size para kazandırabilir.

Mesela bu şekilde kuracağınız bir tesisin askeriyeyle anlaşma imzalaması ya da serbest pazara tarımcılara , amatörlere kitler üretmesi ciddi bir pazar oluşturabilir.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er