Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

İstanbul'da Akaryakıt İstasyonu Kiralamak

BaşlatanersanayazTarih20/07/2011 22:06:28Yorum14

İlk mesaj
Üye192 yazı
İstanbul'da hava parasız kiralık akaryakıt istasyonu kiralamak.
Hava parasız yer bulmak neredeyse imkansız.hava paraları 2milyon dollar civarlarında.bana mantıksız geliyor ama bu hava paralarını veren kişiler varmış.

-örneğin 30 ton günde satan bir yerin kirası da hava parasını verdikten sonra tahmini 30-35000tl civarıdır

-gazeteye ve sahibinden.com gibi siteler çarşaf çarşaf ilanlar versem hava parasız istasyon arıyorum diye.gerekirse yarım kat bir kat daha fazla kira verebilirim desem kiralık istasyon bulabilir miyim?ayda kirası 30.000tl ise 50.000tl gerekirse 60.000tl-65000tl ayda verebilirim desem bulabilme imkanım var mıdır?ikna edebilir miyim?1 kira 1 depozit verebilirim.taktir edersiniz ki bu rakamlarda az rakamlar değildir.

düşünceleriniz benim için çok önemli.

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Otomotiv
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
14 yorum
Üye192 yazı
10 sene tuttuğumu düşünsem 30.000tl lik yere 30.000tl daha fazla para para versem 10 yılda kaldı ki zamlar olacaktır zamlar olmadığı halde 3.6 milyon tl ediyor.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv
Üye515 yazı
bence otomotiv sektörü genel olrak şu anda değişim geçirmeye başladı.
yaklaşık 3-4 yıl dan beri avrupa ve amerikada hibrit motorlu araçlar kullanılıyor.

hatta tam elektrikli motor kullanmaya benim bildiğim bir yıl önce falan geçtiler.
bizde ise yılbaşından sonra bir başllangış olacak.

yani yakıt konusu ileriye dönük değişim geçirecek.
ancak tabiki bu dönüşüm vakit alacaktır.
ülkemzde 5-10 yıl hatta 20 yıl sürebilir tamamen elektrikli motor yada petrol harici yakıt kullanan motora dönüş süresi.

tabi vakit alsa da akaryakıt sektörünün artık hep kazandıran bir sektör olamayacağını şimdiden herkes görmüştür.
ne kadar vakit kaldı biraz da otomotiv firmalarının politikalarına ve müşterilerinin taleplerine bağlı.

bilinmez belki
dönüşüm çok hızlı da olabilir.
değişim ve gelişim bir anda olabilir.
cep telefonu örneğini düşünün.
5 yılda tüm dünyada cep telefonu kullanımı öyle hızlı yayıldı
ve
cep telefonu teknolojisi öyle hızlı gelişti ki
5 yıl önce kim tahmin edebilirdi böyle olacağını.

tabi şu anda büyük paralar kazanan petrol şirketleri böyle hızlı bir değişime izin vermezler diyorsunuz.
haklısınız vermezler.
amma bir araştırın ve görün ki
büyük petrol devleri bundan 10 yıl öncesinden günümüze petrol haricindeki
enerji yatırımlarına büyük paralar harcamışlar.

hatta araştırın Shell, Exon Mobil, BP, Chevron, Total firmaları son 10 yılda büyük paralar harcayıp
rüzgar santralleri, güneş paneli tarlaları, doğal gaz santralleri kurmuşlar.
ne için ...
elektrik üretmek için.
neden...
çünkü onlar 10 yıl önce otomobillerin artık petrolü bırakıp elektrikle çalışacağını biliyorlarmış.

bu durumda şu değişim süresi hesabını tekrar yapalım.
10 yıl önce elektrikli oto kavramını öngören petrol devi şirketler alternatif enerji üretimine yatırım yapmaya başladılarsa,
toplam sürenin 20 yıl olacağını ve bizde dünyaya göre en az iki yıllık gecikme olduğunu da hesaplarsak
geri 8 yıl kalır.

sonuç olarak şu anda petrol istasyonu işine giren bir kişi sadece petrol ve lpg satışı ile yatırdığı parayı 8 yılda geri toplaması gerekir.
ve
verdiği hava parasının da yanacağı riskini göze almalıdır.

bence

saygılar

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Reklam
Üye192 yazı

ben yer almayı ya da hava parasıyla yer kiralamayı düşünmüyorum ki.ilerde akaryakıt işi biterse kiralık yerler tutacağım için akaryakıt işi bittiği zamanda dolayısıyla hava parası ve yer parası bağlamadığım için hemen kapatırım.benim amacım hava parası olmadan yer kiralamak.
30ton satan bir yer için bulamazsam eğer gerekirse iki katının üzerine çıkıp 70.000tl bile kira verebilirim.günde tonda %6 net kalsa dizel üzerine çalışan bir yer için 205000tl den fazla para kazanıyor.benzin üzerine çalışan bir yer içinde 237000tl para kazanır.marketi de var bunun masrafların bazılarını marketin karı sağlar ve yardımcı olur.2 depozito da verebilirim.gene bulamaz mıyım?

Üye192 yazı
bugün herkes peşin parayı elinde bulundurmak isteseydi 200.000tl lik eve yatırım yapmaz ayda 800-1000tl kira geliri hedeflemezdi zaten faize koyunca net 850 tl para zaten banka veriyor.faizler yüksekken daha çok veriyordu şimdi bu seviyelerde.aslında herkes keş paradan ziyade akarı olan bir parayı da tercih edebilir.
2.000.000dollar yani 3.000.000 tl nin faiz getirisi ayda net 12784 tl. ben hava parası vermediğim zaman kira 30.000tl olacak + fazladan 30.000tl-40.000tl vericem.bu fazladan 27000tl para demek.
kaldı ki 7 senede parayı faiz hariç eline fazladan 40.000tl saysam 7 senede 3.840.000 tl para geçecek.kaldı ki faizle zamanla saydığım paraları değerlendirse daha fazla paralar geçebilir eline.
ikna olan istasyon sahipleri olmaz mı?

Üye515 yazı
olabilir tabi
ancak bizim insanımızın kötü bir zaafı vardır.

Alışmışlık.

bir şeye alışmışsak eğer bir süre zarar da etsek alışkanlığımızdan hemen vazgeçemeyiz.

birçok esnaf işlerden memnun değildir. kendi işinin artık eskisi gibi canlı olmadığını para kazandırmadığını söyler durur.
ama zararın neresinden dönersen kardır sözünü aklına bile getirmez.
bu işi bırakacaz da ne iş yapacaz. ben başka iş bilmemki der durur.

kendi o küçücük dükkanının tozlu raflarının arasında oturmaya öyle alışmıştır ki
korkar cesaret edemez.

biri gelir etraftaki örnekleri anlatır.

Bak Ahmet abi bu tuhafiyecilik işini bırak artık. Tuhafiyecilik mi kaldı artık, hem her ay içerdesin. Kiranı bile zor ödüyorsun sen ev ekmek ***üremeyeceksin yakında dersin.
ileride büyük borçlara girip iflasla kapatacağına şimdi kapat başka bir iş üzerine dükkan açalım sana dersin.
Ama yok Ahmet abi Nuh der peygamber demez.

neden
alışmışlık.

Bir atasözü alışmış kudurmuştan betermiş der.
konumuzla alakası yok ama öyle aklıma geldi.

yani birinin karalarında etkili olmak istiyorsanız
o biri gerçekten ticaret adamı ise önüne koyarsınız rakamları belgeleri ikna edersiniz.
ama yok
o biri esnafsa önüne ne rakam ne belge koyarsanız koyun dinlemez. onu alışmışlığından vazgeçirmeniz gerekir önce.

saygılar

Üye192 yazı
bu işi yapmak istememin nedeni.Hazır müşterisinin olması.Elde para olduktan sonra risk oranının 0.001 olması.
Kapı kapı dolaşıp gel benim malımı al demiyorum.Çünkü müşterinin kendisi geliyor.anlatabiliyor muyum?Yeri tuttuktan sonra hemen para kazanmaya başlamak çok güzel bir şey!

Üye515 yazı
evet bu doğru.
satıcının müşterinin peşinde gitmediği işlerden birisi haklısınız.
ancak aynen bu şekilde ürünün kendi kendini sattığı hatta müşterilerin sıraya girdiği daha az sermaye isteyen
başka ürünler de var.
mesela mısırdan nişasta bazlı şeker üretimi.
mısır şurubu da denilen ürünü üreten işyerleri ürettikleri şekeri satmak için hiç uğraşmazlar.
hatta alıcı firmalar üretilen ve üretilecek olan kapasitenin tamamını sözleşme yaparak daha önceden satın alırlar.

nerede kullanılıyor bu şeker.
her yerde.
tüm gazlı ve gazsız şekerli içeceklerde
tüm bisküvi gofret vs. ürünlerde
fabrikasyon tatlılarda
yemek fabrikalarında
bakkalda markette alışveriş merkezinde nereye el atsanız nişasta bazlı şeker kullanılır.

milyon dolarlar hava parası vermenize gerek yok
parayı harcarsını ancak kendi malınız olan yatırımınıza harcarsınız
öyle 3-5 yıl sonra ne yapacağım daha sonra derdi yok
kurarsın düzenini yedi sülalen iş adamı olur sayende
iki yıllık üç yıllık üreteceğin şekeri almak için firmalar kapında sıraya girerler
daha üretmediğin malı sattığından krizmiş falanmış filanmış kapına uğramaz

tek yapman gereken devamlı üretim kapasiteni arttırmaya çalışmak

paraları saymaya ömrün yetmez vesselam.

araştırın derim.

.

Yeni Üye38 yazı
dostum bu bahsettiğin mısır şurubu tehlikeli bir ürün.. avrupada amerikada yasaklanıyor, üretim kotaları düşürülüyor.
ileride bizde de böyle olmayacağı ne malum

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Üye432 yazı
sayın ersan avaz,
6 yıl opet,petline bayiliği yapmış biri olarak
1-bahsettiğiniz günlük 30 ton akaryakıt ( veresiye değil peşin olarak) ancak büyük şehirlerde çok istisna noktalarda ulaşılabilecek bir miktardır
2-kar marjı dediğiniz gibi net % 6 değildir. brüt %8 - 8,5 civarıdır. LPG de bu oran brüt % 5 civarıdır ve günümüzde istasyon satışlarının yaklaşık yarısını oluşturmaktadır
3-bu tonajları ancak opet,shell,bp,po gibi büyük firmaların bayisi olursanız yakalarsınız. bu firmalar çok katıdır. peşin iskontoları %1 in altındadır. vadeleri 10-14 gün arasındadır
4-büyük firmalar üyelik kartları yada otobil kullanıcı gibi uygulamalarda sizden extra komisyon keserler
5-peşin alışverişlerin yaklaşık yarısı kredi kartıyla yapılmaktadır ve buda parayı ertesi gün almak isterseniz ekstra masraf yada ortalama 1 ay bekleme için finansman gerektirir
6-istasyonda yıkama neredeyse artık standart hale gelmiştir ve buda ek maliyet gerektirir
özetle kar marjları,masraflar dolayısı ile net kar %3-4 civarıdır
7-iyi çalışan bir benzinlik rahat bir iştir fakat her zaman süprizlere açıktır(önünüze toplayıcı yol yaparlar,kavşak koyarlar yada iptal ederler vs.. gibi belediyenin her türlü süprizi sizi beklenmedik bir yola sürükleyebilir
saygılarımla

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Mühendis
Yeni Üye7 yazı
Arkadaslar A.B.D, New York sehrinde oturuyorum, Iki gun Benzinlikte Training yaptim eger bu ise para yatirmak istiyorsaniz birakin Turkiye'yi, gelin buraya para nasil kazaniliyor gorun derim. Adamlar resmen kasada sira bekliyorlar, sira gelsede paramizi odesek diye hem oyle pompa basinda elemanda durmuyor burada, kasada bir kisi, Donkin Donut'sta bir - iki kisi okadar. Bu arada parayi yakittan degil yakit almak icin gelip market reyonundan ve yiyecek bolumunden bir seyler alan musteriden kazaniyorlar. Ah bee soyle 2 - 3 milyon USD param olsa da girsem su islere burada.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye1 yazı
Sayın Ersanayaz,
Bahsetmıs oldugunuz durumun ılk sebebı son 3 yıldır ıstanbul buyuksehır beledıyesı'nın akaryakıt ıstasyonları ıcın (yenı acılacak) gsm vermemesınden kaynaklıdır.Tek sebep tabıkı bu degıldır.Ancak bahsetmıs oldugunuz rakamlar gunluk olarak 30 ton satan bır akaryakıt ıstasyonunun kıra bedelı olarak cok dusuktur.Sektorun ıcınde olan bırısı olarak akaryakıt ıstasyonlarının gorunun yuzu perakende oldugu gıbı gorunmeyen yuzu toptan akaryakıt,madenı yag,market satısı ve naklıyede vardır.Bahsetmıs oldugunuz mıktarda akaryakıt satan bır ıstasyon zaten ıslek tabır edılen sırkulasyonlu bır yerdır ve market cırosu bıle sızın kıra bedelını olarak dusundugunuz rakamın 3-4 kat uzerındedır.Bu nedenle sıze tavsıyem fınansal gucunuz yuksek ıse gunde 10.000 15.000 satıs potansıyellı bıraz daha merkez dısında olan bır ıstasyonu kıralayıp toptan perakende ve naklıye agırlıklı calısmanız.daha detaylı bılgı ıstersenız destek olabılırım

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye3 yazı
Selamlar,

Sektörün en büyüklerinden birinde çalışıyorum. İstasyon-akaryakıt dağıtım firması bayilik sözleşmeleri yeni çıkan kanunla maksimum 5yıl yapılıyor.İstasyon sahibi 5yıl sonunda bayrağını değiştirebileceğini gözönünde bulundurmanız gerekir. Karlılıkların çok düştüğü günümüzde, istanbulda ortalama günde 13ton satan istasyon karsız zararsız çalışır. Size tavsiyem, kiralamak veya toptan satışta yükleneceğiniz risk yerine, finansal gücünüz varsa belediyenin yeni şehir planlamalarında akaryakıt istasyonu olarak belirlediği iyi potansiyelli yerleri (ruhsatı hazırdır) takip ederek, sıfırdan istasyon kurmanız.İyi bir dağıtıcı firmayla pazarlık yaparak, yatırımınızın bir kısmını karşılarsınız.

Ayrıca elektrikli araba gibi durumlara hiç takılmayın, Türkiye'de bununla ilgili hiçbir altyapı hazırlığı yok ki şarz problemini çözmek için korkunç yatırımlar gerekiyor. En iyi ihtimal hibrit arabalara teşvik çıkabilir ki, yine akaryakıt almak zorundalar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye21 yazı
merhaba akaryakıt sektöründe intifa sürecinde danışmanlık hizmeti verebilirim veya yeni istasyon açmak isteyenler için sektörün önde gelen firmasında 13 yıllık deneyim

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye21 yazı
güncel istanbul da istasyon almak isteyenler için kaçmaz fırsat paranızın karşılığı 2 yılda geri dönecek

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Saty? / Pazarlama