Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Bilgisayar Programları Eğitimi İçin Şirket Kurma

Başlatantermi53Tarih20/07/2011 04:59:47Yorum45

İlk mesaj
Yeni Üye44 yazı
merhabalar , sayın üyeler bilgisayar eğitimi için tek kişi nasıl bir şirket kurmalı ve bu şirketin kurulma aşamaları nelerdir? bu konuda bilgilendirebilir misiniz?birde şunu sormak istiyorum yasal bir işi şirket kurmadan yapabilir miyiz işler büyüdükten sonra mı şirket kurulmalı?herkese saygılar, iyi çalışmalar..

Yerleşim Türkiye / İzmirMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
45 yorum
Yeni Üye44 yazı
arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yazabilir mi? şunları merak ediyorum şahıs şirketi kurmam gerekli anladığım kadarıyla bunların resmi işlemleri nasıldır ve ne kadara mal olur? birde bu bilgisayar eğitimi için bir yerlerden izin almak gerekir mi? saygılar..

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ö?renci
Üye515 yazı
merhabalar,

bilgisayar eğitimi ile ilgili benimde okuldan ayrıldıktan sonra bazı fikirlerim olmuştu.

o zamanlar özel ders veriyordum.
şöyleki
izmit'te Casper bilgisayar satan bir bayiyle anlaştım.
bayi bilgisayarı sattığında müşteriye soruyordu. kullanacak kişi kaç yaşında okul öğrencisi mi diye.
bilgisayar kullanımı ve derlerine yardımcı özel ders istiyormusunuz diyordu.
eğer istiyorlarsa fiyat ve ders programı için benim adıma randevu alıyordu.
sonra ben yeni alınan bilgisayarın eğiticisi olarak fiyat ders saatlerini konuşuyordum.
kabul edilirse istenildiği kadar ders veriyordum.
ilk-orta öğretim çağındaki öğrencilere yani.

aldığım ücretin yarısını da bayiye veriyordum.

o zamanlar düşünmüştüm.
müşteriyi ben bulsam paranın tamamını alsam.
yada bir kurs açsam falan diye.

tabi o zamanlar sermaye yok.
sermaye lazım falan derken.
Ak partili belediye izmit'te Komek adlı kursları açtı.
bilgisayar kurslarını ve daha birçok branş kurslarını bedava vermeye başladı.

şimdi ne oldu.
Komek kurslarına giden bedava ders gören kişi sayısı Yüzbinleri buldu.
bu işi yapanlar başka işlere kaydı.

bende iyiki sermaye yatırıp girmemişim bu işe dedim.
gerçi girseydim kısa zamanda geri toplardım parayı zarar etmezdim ama,
işte böyle.

şimdi de reklamcıyız işte.
taa ki
belediye bir gün bu işe de el atıncaya kadar.

.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Reklam
Yeni Üye44 yazı

arkadaşlar ilk başta profesyonel olarak başlamaycam zaten eğer yeterince talep olursa hızlı bir şekilde şirketi kurmam gerekli çok fazla bir sermayede istemiyor yine az değil ama hesapladığım kişi sayısına göre değişiyor yani burada önemli olan talep ben bunu çevreme diyeceğim ve gerekli reklamı yapacağım.Bu alanda bilgime güveniyorum ve müşteri sayısı fazla önemli olan onları bu eğitimlere yönlendirmek.Şimdi burada yapıcı olmamız gerekir sn nakitortak tavrınız hoşuma gitmedi eğer bu süreçleri anlatırsanız daha yararlı olur. şahıs şirketi hızlı 2-3 günde kuruluyor ve çok masrafı yok diye okudum bir yerde daha fazla bilgisi olan burda paylaşabilir.Dediğim gibi talebi oluşturursam hızlı bir şekilde bu resmi işlemleri halletcem yoksa başka bir yol deneycem zaten hantal bürokrasiye uyuz olarlandanım ilk başta açarım zamanla resmi işlemleri hallederim benim fikrim bu talebi görürsem hantallarla uğraşamam bu iş çok önemli benim için hemde istifade edecekler içinde önemli kariyerleri artı bir değer katacaklar.. cevaplarınız için teşekkürler..

Yeni Üye44 yazı
sayın üyeler bu konuda yol gösterecek olanlar yok mu? özellikle ilk mesajıma cevap paylaşabilecek üyeler varsa memnun olurum herkesin işi rast gitsin.. saygılar..

Yeni Üye44 yazı
konu için önerilerinizi bekliyorum eğitim için şahıs şirketi kurma süreci ve maliyeti nedir? saygılar..

Yeni Üye44 yazı
arkadaşlar konu güncel.. fikri olan??

Yeni Üye44 yazı
bu konuda yorum bekliyorum değerli üyeler..

Yeni Üye44 yazı
konu güncel bu mesleki eğitim için bir yerlerden izin almak gerekir mi? ilk mesajıma cevap verebilecek girişimciler aramaktayım.. eğer bu işte gerekli talep oluşturulursa ileriye dönük çok tatlı para bırakan bir iş olabilir .. program bilgisi olan arkadaşları ortak alabilirim ileriye dönük..şimdiden teşekkürler..iyi çalışmalar..

Yeni Üye44 yazı
konu güncel.. fikirlerinize açığım..

Üye131 yazı
Selamlar,

ilk aşamada yaptığınız işi bir eğitim kurumu olarak açmayı düşünürseniz prosedürlerle baş edemezsiniz. Eğitim kurumlarının tamamı Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlıdır ve müfredattan öğrenci aidatının yatıp yatmadığına kadar her şeyi denetlerler. Denetlemekle kalmayıp bazı yerlerde mali bilgileri maliye ile paylaşabilirler. Fatura kesip kesmediğinizi dahi denetlerler ki öğrencinin mağdur edilip edilmediği de denetleme konusudur. Resmi müdür atanması, öğretmenlik sertifikaları, kurs yerine ruhsat alınması vs.ye girmiyorum bile.
Milli Eğitim'in gözünde "üniversite hazırlık dershanesi" ile "bilgisayar kursu" arasında hiç bir fark yoktur. Faaliyetleri yönetmeliklerle belirlenmiş olup çizgilerin dışına çıkmak pek mümkün değildir.

Öte yandan bu hususlar, işin geleceği en olgunlaşmış noktadır. Eğer ki eğitim işi yapacaksınız ve kademeli bir büyüme düşünüyorsunuz, bu işi resmi ve fazla bürokrasiye batmadan "bilişim danışmanlığı" şeklinde yapabilirsiniz. Kuracağınız bir "şahıs firması" ile her türlü faaliyetiniz resmiyet kazanmış olur. Keseceğiniz faturalar da "danışmanlık hizmeti" olarak kayda geçer. Buna karşılık derslik tarzı bir takım yapılanmalara girerseniz bir süre sonra "kaçak dershane" ihbarıyla şikayet edilebilirsiniz. Eğer ki bu tarz bir grup eğitimi yapacaksınız, müşterinin lokasyonunda eğitim verebilirsiniz. Böylece ofis tutmanıza bile gerek kalmaz.

Kolay gelsin,
en büyük kurnazlık dürüstlüktür.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye126 yazı
Merhaba...acacaginiz egitim yeri sanirim giris seviyesi bilgisayar kullanicilari icin, yada cok iyi yazilim biliyorsunuz bunun uzerinemi acicaksiniz ?
Bunun icin zaten devlet meslek edindirme kurslari acti , halk egitimler var senelerdir (ucretsiz)
Egitimi siz verecekseniz, bilge adam gibi yerlerde hocalik yapin.
Zambaklar_En_Issız_Yerlerde_Yaşar

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye44 yazı
öncelikle teşekkürler idemirci önerileriniz çok güzel "bilişim danışmanlığı" güzel fikir.. bu mevzuatları öğrenebileceğim yer var mı?burada müşterinin lokasyonu demişsiniz ofis açmadan bunu nasıl yapabilirim.Benim düşüncem 6 veya 8 er kişilik grup oluşturup bu işe başlamak ben öğrenciyim ve ilk başta bunu kendi evimde vermeyi düşünüyorum.Eğer yeterli talep olursa sizin dediğiniz tarzda şahıs şirketi kurup işi büyütebilirim.Eğer bu tarz ofis kurarsam kişi sayısı arttıkça derslik yapılanmasına gitmem gerekecek bu da dikkat çekecektir.Burada da sizin dediğiniz şekilde faaliyet gösterebilir miyim?birde bu şahıs şirketini kurmam için neler yapmam gerekli ve maliyeti ne olur?Bilgilendirirseniz sevinirim.. kolay gelsin..

Yeni Üye44 yazı
merhaba dl_burak açacağım yer profesyonel mesleki programlar olacak .. katılımcıların temel bilgisayar bilgisi olması gerekli..devletin açtığı kurslarla alakalı olduğunu sanmıyorum .. halk eğitim kursları benim alanıma girmiyor onlar farklı kurslar.. bilge adamında her yerde yapılanması yok.. ayrıca program konusunda bilgi ve tecrübeme güvendiğimden kendi işimi kurmak istiyorum 1-2 sene sıkıntılı olacak işin resmiyetini öğrenmek ve müşteri kazanmak için fakat bunu aştım mı gerisi gelir..Birde bu tip kurslarda öğrenciyle yeterince ilgilenilmiyor ve çoğu kez çok fazla ilerlemeden kurs bitiyor bire bir öğrenciyle ilgilenip gerekli çalışma örneklerinin verilip takip edilmesi öğrenci açısından daha yararlı ve kalıcı olacaktır.. arkadaşlar fikirlerinizi bekliyorum saygılar.. birde ne işle meşgul olduğunuzu söylerseniz birbirimizi tanıma adına yararlı olacaktır.. sağlıcakla kalın..

Üye126 yazı
Ben ilk etapda kendi mesleğim üzerine bir konu olduğu için cevap vermek istedim.
10 seneyi aşkındır bu işin içinde ve iyi eğitimlerden geçmiş birisiyim.Şuanda da Bursa'nın önde gelen bir şirketinde sistem mühendisi olarak görev yapmaktayım. İşimi severek yapıyorum , fakat artık bu işten bir cacık olmayacığını anladığım için Ticarete atılmayı kafama taktım (herzaman içimde vardı ticaret çünkü ailem ticaret ile uğraşıyor)
Eğitim olayına gelince, şevkini kırmak istemiyorum ama bu piyasa bildiğin gibi basit değil..İzmirde ikamet ediyorsun sanırım, izmirde Bilge adamın ve Faruk çubukcunun eğitim merkezleri var.. (http://bireysel.bilgeadam.com/bireysel/subelerimiz/bireysel)
Ve çoğu büyük şehirde Bilge adam şube açmış vaziyette ve bunun haricinde iyi eğitmenleri mevcut.
Bursada 2 sene öncemi ne açıldı bilge adam , diğer eğitim merkezleri sallandı ki çok eski eğitim merkezleridir...
Bence iyi bir eğitimci ise kendine güveniyorsan özel eğitimler ver..Kafan rahat olsun.(vergi yok sıkıntı yok müfradat yok) Bu bir abi tavsiyesi ana
Yada çok büyük firmalar var , git oralarda çalış..
Bizim şirkette yazılım deparmanında yeni işe başlayan bil. müh... 1500 altında başlamıyor.. 8000 tl alan kişilerde mevcut..
Bu adam gidip eğitim merkezi açsa inan asla bu rakamları kazanamaz...

Yeni Üye44 yazı
dediğiniz gibi izmirde bu eğitimleri veren bilgeadamdan başka birçok kurum var ve bende başka kurumun eğitimlerine gittim benim yapacağım biraz daha farklı tek alanda ve az kişiye vereceğim.. öğrenci olduğumdan dolayı eğitimi vereceğim kitleyi daha iyi anlayabileceğimi ve onlara daha faydalı olunabileceği kanısındayım fakat şu mevzuatlar başımı ağrıtıyor açıkcası çok bilgimde yok.. işe broşür ve kartvizit bastırarak reklamımı yapmayı düşünüyorum sonrasında gerekli talep oldu mu eğitimi vereceğim.. bilgeadam bu işi profesyonel olarak yapıyor fakat bilgisayar programlarının şu handikapı var ne kadar iyi eğitmen olsada öğrenci üstünde durmaz ve gerekli ödev ve çalışmaları yapmazsa o program öğrenilmemiş oluyor.. burada öğrencinin motivasyonunu sağlamak ve kaliteli çalışmalarla önünü açmak gerekir sonrasında bol bol alıştırma..eğitmenin kaliteli ve çok bilmiş olması çok işe yaramıyor önemli olan onu karşısındakine aktarabilmesidir..özel eğitimden kastınız bire bir vermek mi? orayı tam anlayamadım..ilginiz için teşekkürler.. fakat kendi işinde çok daha büyük paralar kazanabilirsin tabiiki karşı tarafta iyi bir intiba uyandırıp onlara program öğrenmenin hazzını yaşatabilirsen..

Üye126 yazı
Kardeş sana başarılar diliyorum..Herzaman mutlu olacağın işler yap...

Üye131 yazı
Selamlar,

"bilişim danışmanlığı" aslına bakarsanız bir mevzuata tabi değil. Bu sadece yapacağınız eğitim işinin faturalandırılması sırasında kullanacağınız hizmetin adı. Normal eğitim faturasından farkı ise KDV oranı %8 yerine %18'dir. Biraz daha KDV ödeyeceksiniz ama kurulu düzenin gerektirdiği hemen hemen tüm masraflardan uzak olacağınız için çok büyük bir kayıp sayılmaz.

İşinizi yapmak için bir takım adımları naçizane ifade etmek isterim:

-İlk önce -tanıdığınız- bir muhasebeciye gidip meramınızı anlatın ve şahıs firması kurup danışmanlık faaliyeti yapacağınızı, adres olarak da evinizi göstermek istediğimizi söyleyin. Size gerekli evrakları bildireceklerdir. Siz de süreç içinde resmi işlemleri bitirirsiniz.

-İkinci olarak ders araç gereçlerini temin edin. Sağlam bir notebook, digital ortamda görseller, ders/eğitim planları -ki çok angarya görünmesine rağmen çoğu zaman hayat kurtarır- , fotokopiler vs. Eğer imkanınız varsa elde taşınabilen projeksiyon cihazlarından biri. Sorunsuz internet bağlantısı için 3G modem de çok faydalı olur. Bu ekipmanı imkanlarınız doğrultusunda tamamladıktan sonra şu şekilde kontrol edebilirsiniz: Bir yere şirketinizin sunumunu yapmaya gittiniz ve iş bağlantısı o gün, o sunum ortamında bitecek. Neler gerekli? Eğer tüm aklınızdakileri aldıysanız tamamen mobil bir eğitmen oldunuz demektir.

- Her türlü hazırlığınız bittikten sonra ya da hazırlıklar sürerken kendinize çok abartı olmayan ama yaptığınız işleri anlatan -mümkünse referanslarınızın olduğu- bir web sitesi hazırlayın. Çok janjanlı bir şeyler olmasına gerek yok. Hatta görece vakur bir site daha uygun olur.

- Artık kartvizit bastırmak vs. işlemlerini de yaptığınızda resmen bir danışman oldunuz demektir. İlan ve broşürü ise "kurs" de "eğitim" ifadelerini kullanmadan hazırlarsanız iyi olur.

Size önerim kursların halen yaptıkları işlerin dışındaki hizmetleri hedeflemeniz. Yani bir kişi size sırf tanıdık diye gelmez. Çünkü sertifika veremezsiniz. Sizden bu hizmeti almalarının nedeni başka yerde bulunmayan ya da uzaklık zamansızlık gibi nedenlerle alamadıkları hizmeti sunmanız olmalı. Böylece işleriniz artsa bile zaten sektördeki boşluğu değerlendirdiğiniz için göze batmazsınız.
Bir diğer önerim öğrenci sayısını çok fazla tutmayın. Hem verimsiz olur hem de bu işi yapanların neden kurulu düzene ihtiyaç duyduklarını anlarsınız. Hatta gerekli eğitim ekipmanını bir süre sonra siz tedarik ederseniz verimliliğin ne kadar arttığını görürsünüz. Bu işin önemli hususlarından biri de kontroldür. Her şey sizin kontrolünüz altında olmalı ki hem siz hem de öğrenciler rahat etsin.
- Yaptığınız işi bir hizmet satışı olarak görün ve belli bir ciddiyet düzeyinde kalmasını sağlamaya çalışın. Koca koca insanlar size "hocam" demeye başlayınca ister istemez o havaya gireceksiniz. Siz herkese aynı mesafede olunca işinizin saygınlığı ve sizin kişisel olarak tatmin düzeyiniz de ciddi oranda artacaktır.
-İnsanlar sizden bilmedikleri için eğitim hizmeti alacaklar. Bu gerçeği onların normali haline getirirseniz onlara ve kendinize en büyük iyiliği yapmış olursunuz. Size soru sormalarını sağlayın ve bunun çok normal ve gerekli olduğunu defaatle ifade edin (siz de benimseyin). Bu tavrın "fazla soru" gibi bir yan etkisi de olacaktır ki başarılı olup olmadığınızı da ancak böyle ölçebilirsiniz. Gece yarısı uyandırılmayı engellemek için ise şu andan itibaren farklı bir hat alıp kişisel hattınızı asla müşterileriniz ile paylaşmayın derim. Bir şekilde size ulaşırlarsa da asla şikayet etmeden yine aynı saygınlıkta taleplerini cevaplayın. Çünkü yapacağınız işte bundan kaçınmak mümkün ve de uygun değildir.

Günlük bakım, temiz kokma -ki İzmir sıcak yerdir-, ağız ve diş sağlığı, uygun bir kıyafetten bahsetmeye gerek bile yok sanırım.

Umarım düzgün ve başarılı bir iş sahibi olursunuz.

Kolay gelsin,

Yeni Üye44 yazı
sayın idemirci önerileriniz için çok teşekkürler.. öncelikle şunu demek istiyorum yukarda da belirttim ilk başta çevremdeki insanlara kendimi tanıtıp bu işe başlamak istiyorum daha sonra iş büyürse firma kurup gerekli belgeleri hazırlayıp dediğiniz gibi danışmanlık şirketi kurabilirim daha yeni başlayacağım için bu şekilde yapıp ilerleyen aylarda yeterli talep olduğunda işi büyütmek istiyorum..ilk aşamada muhasebeciyle görüşmem doğru olur mu?sizin iş alanınız nedir?tekrar teşekkürler..sağolun..

Üye131 yazı
Selamlar,

son bordrolu işim Yazılım Projeleri Yöneticiliğiydi. Şimdi kendi projelerimi geliştiriyorum. Bununla birlikte mesleğin ilk yıllarında çoğu kişi gibi ben de eğitmenlik yaptım. Özel bir bilgisayar kursunun müdürlüğünü de yürüttüm bir süre. Dolayısıyla Milli Eğitim ile resmi düzeyde ilişkilerim oldu. Her ne kadar özel eğitim kurumları üvey evlat muamelesi görse de netice itibarıyla sicil amirimiz Milli Eğitim Bakanlığı olduğundan yasal olarak oraya bağlıydık.

Siz anladığım kadarıyla bu işi ilk etapta gayrı resmi olarak sürdürmek daha sonra işin yürüdüğünü görüp resmiyet kazandırmak niyetindesiniz. Çoğu kişinin yol ayrımı sizde de var: Resmen başlangıç yapmayıp baştan masraf yapmamak mı yoksa işi usulüne uygun yapıp daha ciddi güvenilir ve aynı zamanda görece riskli bir giriş yapmak mı... Ben izninizle kendimce ikisinin fayda zarar analizini yapmak isterim. Ama öncesinde durumun mali boyutunu kabaca çıkaralım:

- Firma kurulumu : 250 - 300 TL. Yaklaşık. Adres olarak evinizi gösterdiğinizi düşünüyoruz. Başlangıçta resmi ya da gayri resmi ofisi hesaba katmıyoruz.
- Aylık muhasebeci ücreti : 50 TL. Bu çok değişken olabilir. 25 TL de olur 100 TL de.
- Aylık SGK Primi : 300 TL. Bu sizin kendiniz için ödeyeceğiniz sosyal güvenlik pirimi. Bağkur yani.
- Stopaj : Aylık ev kiranızın %15 gibi bir değerdir. Ev kendinize ait ise (sizin adına tapulu) stopaj vermezsiniz. 500 TL kira verdiğinizi var sayarsak 75 TL aylık stopaj masrafınız olur. Bu durumda kira kontratı yine sizin adınıza olmalı. Aksi durumu ise muhasebecinize sorup netleştirmenizi öneririm.
- Telefon-kırtasiye vs. : 150 TL. Yine değişken olup 50 TL den aşağı düşmez. Çok da artacağını düşünmüyorum.
Her iki durumda da ulaşım ve yemek size kalmış. Ne kadar olacağını hesaplayıp iki kazançtan da düşmeniz gerekir.

Şimdi eğer resmen bu işi yaparsanız yapacağınız aylık masraf 600 TL civarıdır. Yani ders vererek ayda 1400 - 1400 TL kazanırsanız asgari ücretten hallice bir kazancınız olur. Buna mukabil eğer ayda 100 saat* ders verir ve bundan saat başına 25 TL kazanırsanız (bu değer 25 TL ile 250 TL/saat arası değişir. Verdiğiniz dersin içeriğine ve verdiğiniz kişilere göre değişir.) aylık 2500 TL brüt yapar ki resmen 1250 ila 1750 TL vergisi verilmiş sorunsuz kazancınız olur.

İşi resmen yapmazsanız kazancınız net olur. Vergi vermemiş olursunuz ve yaklaşık 2500 TL kazancınız olur.

Gayrı resmi yaparsanız;
1. Hiç bir evrak, ıvır zıvır derdiniz olmaz. Müşterilerinizle bir telefonla iletişim kurar istediğiniz gibi yönlendirirsiniz.
2. Asla vergi ödemez ve tüm kazancınızı cebe atarsınız.
3. İşiniz yürümezse herhangi bir şey yapmadan "kısmet değilmiş" der bırakırsınız.
4. Yapacağınız firma kurulum masraflarını yapmazsınız. Ayrıca her ay 500 TL gibi bir "aidattan" da keza sorumlu olmazsınız. Üç ay iş yapamazsanız 1500 TL bir ödeme yapmanız gerekir ki buna gerek kalmaz.
5. Buna karşılık fatura kesemezsiniz. Yani ısrarla ödediği ücrete karşılık fatura isteyen bir müşterinize başka bir yerden eşdeğer bir fatura bulmanız gerekir. Bu durumda KDV ve vergi için faturayı aldığını yere peşin ek ödeme yaparsınız.
6. Resmi bir kaydınız olmadığı için büyük işleri almakta zorlanabilirsiniz. Devletle de başınız belaya girebilir. Anlattığınızı anlamayan bir müşteri kusuru sizde bulup şikayet edebilir. Ya da paranızı vermeyen birine karşı hiçbir yaptırımınız olamaz. Ülkedeki kayıt dışı çalışanlardan biri olursunuz.

Resmen yaparsanız;
1. Sigortanız ödenmiş olur. Başınıza Allah muhafaza bir iş gelirse sağlık probleminiz görece olmaz. (Kız isterken de "oğlanın sigortalı kendi iş var" derler ;)
2. İş biraz büyürse küçük bir ofise geçip daha güvenilir bir hava verirsiniz. Kartvizitinizde sabit bir telefon olur ve belki bir ofis yardımcısı tutarsınız. Bu kişi aileden biri bile olabilir.
3. Resmen bu işi yapıyor olmak isteyen herkese fatura kesmeniz anlamına gelir ki en büyük müşterilerin şirketler olduğunu göreceksiniz. Şirketler de bir şey alırlarsa mutlaka bir fatura ister. O zaman hem işiniz hem de itibarınız büyür.
4. Firma olursanız kredi, kart, kosgeb desteği vs. gereken durumlarda şansınız sıradan birine göre çok daha fazla olur. Aksi durumda en azından kapıdan içeri girmekte bile sıkıntı yaşarsınız.
5. Ola ki ilerde şirketleşip işi büyütürsünüz "X. yıldan beri sizlerle" tarzı gerçeği yansıtan bir sloganınız olur.
6. Devletle bir sorununuz olmaz. Fakat her kazandığınız liraya ortak olur ve sizden ciddi bir pay alır. Alınteri ile çalışan diğer herkes gibi...
7. İşi resmi olarak yapmak ve bir takım sorumlulukların altına girmek, sizi daha keskin yapar. Kazanmak zorunda olduğunuz bir gelir ve bunun için yapılması gerekenler konusunda daha aktif olmanızı sağlar. Bence en büyük kazancınız bu olur ki eğer başarılı olursanız kazandığınız paradan ziyade kendinizle ilgili öğrendikleriniz sizin kendinizle ve geleceğinizle ilgili kararlarda, daha gerçekçi olmanızı sağlar. Firmanız olmazsa, ilk zorluk, ilk müşteri çatışması ezilmenize ve kızıp vazgeçmenize neden olabilir.

Bunlara elbette başka şeyler de eklenebilir. Benim önerim haftalık 10 saat derse çıktığınız anda resmiyeti ciddi olarak düşünün. Çünkü aylık 500-600 TL masrafın yarısı sizin SGK priminiz. Bu da boşa gidiyor denemez. SGK'yı konu dışı bırakırsak gireceğiniz risk aylık 250 TL gibi bir rakam. Elbette muhasebeciniz size kesin değerleri söyler. Ama bu civarda olacağını düşünüyorum.

Rakamlar, saatler, ders ücretleri, tanıdıklar, tanıdıkların sayıları, bazı sabit giderler vs. hepsi birer değişken. Bunları kendinize göre kurgularsanız ortaya çıkan rakamları da kendinizce değerlendirirseniz ne yapacağınızı da bulursunuz kanaatindeyim.

Her iki durumda da kazanç zarar tamamen size ait.

Selamlar,

Yeni Üye44 yazı
hocam öncelikler teşekkürler verdiğiniz bilgiler çok değerli ve yol gösterici.. şu an yukarda da belirttim işi bir anda büyütmek istemiyorum 1 sene içerisinde dediğiniz gibi iyi giderse 80 m2 bir yer kiralayıp işi resmiyete dökeceğim eğitmenlik noktasında kendime çok güveniyorum fakat yeterli talebi oluşturabilir miyim bu konuda çekincelerim var?eğer işi uygulama safhasına dökersem sizin bilgi ve tecrübelerinizden istifade etmek isterim.Siz acaba eğitmenliği hangi alanda veya hangi bilgisayar programlarında verdiniz? ben birkaç kursa gittim fakat yeterince eğitmenlerin ilgilenmediği kanısındayım birde benim alanımdaki programalar karışık ve zamanla öğreniliyor bol bol alıştırma yapmak gerekli.. bu işin zorlu kısımlarını yazarsanız bana yol göstermiş olacaksınız.. ilginiz için teşekkürler...

Üye131 yazı
Selamlar,

öncelikle belirtmek isterim benim faal eğitmenliğim geçen yüzyıl bitti. Yani hayli zaman oldu. O zamanlar DOS işletim sistemi ve Windows 3.1 vardı. Ofis yazılımlarının ilk versiyonları "ekscel" ve "wört" idi. Mouse kullanabilenlere ehliyet veriliyordu. Ara sıra yine fahren de olsa bazı spesifik konularda seminer/kısa eğitim şeklinde verdiğim dersler yine oldu.

Ama bu işin temelleri hiç değişmedi. Eğitmenliği yapacaksanız iki yoldan birini seçeceksiniz. Ya özverili bir şekilde kendinizi adayıp had safhada faydalı olacaksınız ve de faydalanacaksınız ya da bir başka mesleğe ya da bilişimin başka bir koluna geçiş amacıyla devam edeceksiniz.

Eğer ki bu işi hakkıyla yapar ve sebat ederseniz siz de büyük faydasını görürsünüz. İnsanların istediği şeyler aslında bilinen hususlar. Windows ofis programları, powerpoint vs. Bunlar popüler olanlar. Bunun yanı sıra hala çoğu kişi virüs temizlemeyi bilmez. Virüs nedir onu da bilmez. Format atmaktan anlamaz. Bunlar öğrenildiğinde kişiye güven kazandıran konulardır. Bunları ayrıntılı olarak anlatmak gerekli.

Eğer hiç bilmeyen bir öğrenciniz varsa hem en iyisi hem en kötüsünü bir arada yaşayacaksınız. Çocuk doktorluğu safhası. Bir sıkıntı var ama size ifade edilemiyor. Siz hem yeni baştan öğretmenin hazzını hem de bu işin sıkıntısını yaşayacaksınız. Sabrınız yoksa çok zor.

Bazen öğrenciniz hakikaten kalın kafalı olacak. Asla bunu düşünmeyeceksiniz ve yansıtmayacaksınız. Hem aldığınız ücrete hem de genel ahlak kurallarına binaen. Yorulmadan ve sürekli alttan alarak devam etmeniz gerekli ki oldu da bir şeyler öğrettiniz asla unutulmazsınız.

Bazen öğrenciniz çok rahat! olacak. Bu da sıkıntılı durumlara düşmemek için belli bir mesafenin asla aşılmaması anlamına geliyor ki ticari ve sosyal saygınlığınız buna bağlıdır. Hem samimi hem vakur olmak gibi yükümlülükle karşı karşıyasınız. Her ne olursa olsun "müşteri velinimettir" deyip bunu uygun davranmanız gerekli. Eğer öğrenci ile anlaşamazsanız hemen saygı çerçevesinde ücretini iade edip yolunuzu ayırın. Sakın hesap kitaba girip seviyeyi düşürmeyin ki insanın kiminle ne zaman nerede karşılaşacağı belli olmaz. Gülümser geçersiniz.

Hızınız öğrencinin hızıyla paralel olmalı. Eğer çok iyi anlıyor ve uyguluyorsa amenna. Aksi takdirde sabırla, oflayıp puflamadan, defalarca konuyu anlatmanız önemli. Zaten bilmemek insanı sıkar ve kaçıp kurtulmak hissi uyandırır. Siz tavırlarınızla buna tetiklememeli bilakis normal olan durumun bu olduğunu her zaman tekrarlamalısınız.

Ders saatinizin hakkını verin. Öyle ki konu zamanından önce bitse bile daha önce öğrenilenlerin tekrarı ile süreyi tamamlamalısınız. Bu disiplinin size kazandıracaklarını anlatsam bitiremem.

Bir diğer husus ise bilmediğinizi rahatlıkla söylemeniz. İnsanlar *** değil. Hele özel ders veriyorsanız ne bilip neyi bilmediğinizi şıp diye anlarlar. Sizin yaklaşımınız "bu konuyu bilmiyorum, fikrim ise şu. Ben yarın/sonraki ders sizinle doğrusunu paylaşırım" olmalı. Yarın/sonraki ders ise mutlaka konu öğrenilip paylaşılmalı.

Söyleyecek o kadar çok şey var ki... Bununla birlikte benim size bir diğer önerim bir kursa gidip ofis boy, eğitmen, etüt yardımcısı her ne görevde olursa olsun işe başlayın. Ücrete bakmayın, ne olursa kabul edin. Hatta gönlünüzün ısındığı bir yere yemek+yol ücretine bile başlayabilirsiniz. Altı ay - bir yıl sonunda neye ihtiyaç olduğunu tam anlamıyla görürsünüz. Hem tecrübe kazanırsınız hem de yapılmaması gerekenleri uygulamalı olarak öğrenirsiniz.

Selamlar,

Yeni Üye44 yazı
merhaba, anladığım kadarıyla temel bilgisayar ve office programları eğitimi vermişsiniz ve burada karşılaşılan öğrenci problemlerini güzel bir şekilde ifade ettiniz.. öncelikle şunu belirtmem gerekiyor bnm vereceğim kursta katılımcıların temel bilgisayar becerileri olması gerekli ve yeni yetişen neslin bilgisayar başında olduğunu düşünerekten bu konuda biraz daha şanslı olduğum kanısındayım birde arkadaşların bilgisayarı olması lazm bu biraz sıkıntı herkesin laptop olmasını bekleyemem buradan müşteri elemesi yapacağım ilk başta.. kafamda çok soru dolaşıyor fakat kısım kısım dile getireceğim..dediğiniz gibi format atmayı bilmiyorum şimdi xp kullanıyorum bu işletim sisteminin özelliklerini çözemedim ama temel eğitimim var inşallah bilgisayarı bilenler rastlar bana diyim çünkü programlar zor bilgisayarı bilmek gerekli pratik kullanımıda..
öncelikler broşür ve kartvizit bastırmayı düşünüyorum.. insanlar broşüre bakarak gerekli bilgilere sahip olacaklar program içeriğiyle inşallah başarırım benm avantajım hitap edeceği kitleyi tanımam ve sıkıntılarını bilmem alacak ve elimden geldiğince herkesin 1 veya 2 aylık programdan memnun ayrılmasını en azından kendini tatmin edecek şeyleri yapabilmesini sağlamak olcaktır.. katkılarınız olursa çok teşekkürler..inşallah bu diyalog devam eder.. sizce ilk başta kaç kişiye hitap etmem gerekli?? daha önce bilgisayar eğitmenliği tecrübem yok fakat 8.sınıflarda 5 kişiye özel ders anlatmışlığım var ve güzel bir şekilde devam etmişti.. iyi günler..

Üye131 yazı
Selamlar,

eskiye göre avantajlar olduğu doğru. Bununla birlikte zaman ilerledikçe bilgisayarların kapasiteleri ve performansları dolayısıyla talep edilenler arttı. Size "biliyorum" diye gelen öğrencilerin ne bildiği artık şüphe konusu. Facebook çağı maalesef bilenlerle bilmeyenleri ayırmayı hali zorlaştırıyor. Bu da size muğlak bir ortam sunuyor.

Eğer işletim sistemlerine hakim değilseniz bu işi biraz sıkıntılı yaparsınız. Çünkü çoğu yazılım işletim sisteminin api'lerini, sistem fonksiyonlarını ve ayarlarını kullanır. Siz eğer öğrencilerin bilgisayarlarını kullanmalarını isteyecekseniz bu bilgisayarları her anlamda çalışır hale getirmekle de yükümlüsünüz. Eğitimini vereceğiniz program (hangisidir belirtmemişsiniz) farklı işletim sistemi versiyonlarında farklı sürümlerle çalışabilir. Hatta aynı sürüm farklı işletim sistemlerinde farklı farklı çalışabilir bazen de çalışmaz. Sizin service pack'leri, ek kurulumları kullanıp uyumlu hale getirmeniz gerekir. Bazen hiç bir neden yokken yorgun bir bilgisayarda (yazılım ve donanım açısından) çalışmayabilir. Eğer bu farkları görüp sorunu halledemezseniz öğrencilerin gözünde sizin yetilerinizin sorgulanmasına neden olur ki bu aşamada çok da haksız sayılmazlar.

Kimi öğrencinizin XP'si kiminin ise Win7'si olacak. Bu nedenle iyi bir operatör seviyesine gelmeden bu işi yapmanızı hiç önermem. Bence bu işe girişmeden önceden bahsettiğim gibi bir kursta kendinize çalışarak yatırım yapın ki tali nedenlerden dolayı başarınız riske girmesin.

Özel dersin ayrıntılarına girmeye bu aşamada gerek yok. Size bilgisayarlarla ilgili operasyonel seviyedeki sorunlarınızı hallettikten sonra işe başlamanızı şiddetle öneririm.

Zaman gençken yavaş geçer ve bir yıl sonsuzluk gibi gelebilir. Hatırlayın çocukken de bir yerlere sürekli koşarak giderdik. Sizin bir amacınız var. Dolayısıyla amacınızı gerçekleştirmek için biraz sabırlı olup uygun şartları belirledikten sonra ilerlemenizi öneririm.

Selamlar,

Yeni Üye44 yazı
hocam dedikleriniz çok doğru genellikle xp de programlar iyi çalışıyor benim laptobu aldığımda win7 vardı ve programlar çalışmıyordu sonra format attırıp xp yi yükledim birde sistemin 32 ve 64 bit olması etki ediyor programlara.. bu dediğiniz operasyonel seviyedeki sorunları halletmem için nasıl bir kursa katılmalıyım veya kendi kendime bir kaynaktan öğrenebilir miyim? şu an yaz tatilindeyim ve 1 ay gibi vaktim var.. kendimi geliştirebilrim..sizinle bu programlara talep toplama noktasında fikirlerinizi bekliyorum.. gerçekten çok müteşekkir oldum..aydınlatıcı bilgileriniz için..

Üye131 yazı

Selamlar,

ilk önce bir bilgisayar operatörlüğü eğitimi almanızı öneririm. Ama süre yeterli olmaz. Artık her ihtiyaca göre kurslar var. Bir kaç kurs dolaşıp meramınızı anlatın. Eğer yaz sonunda okula dönecekseniz bence kurslara gidip haftasonları ve haftaiçi uygun zamanlarda yemek ücreti karşılığı etüt sınıflarında öğrencilere yardımcı olarak hem öğretmek hem de öğrenmek istediğinizi söyleyin. Eğer yol yordam ile samimi bir konuşma yaparsanız kurslardan biri olmazsa diğeri size yardımcı olacaktır. Bu piyasadaki herkes öğrenmeye meraklı ve istekli parlak gençlere yardımcı olur.

Bu safhadan sonra özel eğitim için gideceğiniz yolu seçerseniz daha gerçekçi olur. Özel ders için en uygun başlangıç bu işi ücretsiz yaparak başlamaktır. Eğer doyurucu bir fayda sağlarsanız insanımız özünde iyidir. Altında kalmadan size az çok bir kazanç sunacaktır. En kötüsü her yerde sizin reklamınızı yaparak müşteri kazanmanızı sağlayacaktır. Bu biraz uzun ama garantili yoldur. Broşür ve el ilanı ile sıfırdan bir netice elde etmeniz zordur. Bu iş çevre işidir ve referansla ilerler.

Siz ilk önce kurs işini halledin. Mutlaka bir yerde bu işleri öğrenin ki benim söylediğim çoğu şeyi kendiniz görüp en uygun kararları alacaksınız düşüncesindeyim.

Bu arada hangi program eğitimlerini vereceğinizi bilmediğimden bir görüş açıklayamıyorum.

Kolay gelsin,

Yeni Üye78 yazı
bence özel ders.. vermelısın dreklere afiş al ama kurumsal olup werqı vermek ıstıyosan tek kısı zor part tıme ogretmen arkadaslarla autocad vs vs.. ogrencılerın ıstedıqı programları ders olarak verırsın ama mıllı egıtım bakanlıqından ızın alman da lazım
Oğuz

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye44 yazı
hocam merhabalar bu kurs bilgisayar operatörlüğü olarak mı geçiyor ve nereden alabilirim izmirde bildiğiniz yer var mıdır bu konuda? ben broşür bastırarak bu programları öğrencilere tanıtmayı ve meraklandırmayı düşünüyordum.Broşür işe yarar gibi geliyor bana birde piyasanın altında vereceğim kursları.. benim amacım öğrencilere kurs süresince bu programları öğretmek ve tatmin olmalarını sağlamaktır fakat bilgisayar programları eğiticiden ziyade öğrencinin azmi, gayreti ve çalışmasıyla doğru orantılıdır.. ben sadece programı anlatıp ince ayrıntılarını ve yol gösterici mahiyette olacaktır..ilginize teşekkürler..

Yeni Üye44 yazı
şunu sormak istiyorum eğitimler için ilçe mili eğitime şirketi kurduktan sonra dilekçe mi vermek gerekiyor? Bu süreci bilen var mıdır ? nasıl olacak?birde bu programların milli eğitimle bir ilgisi yok neden ordan izin alınacak müfredat türü bir şeyler mi onaylatacak zaten hitap edeceğim kesime ayrıntılı bir sunum yapacağım programların içerikleriyle alakalı olarak.. bu bürokratik işlemlerden hiç hoşlanmadığım için bunun mantığını arıyorum neden bu işlemleri yapacağım??

Üye131 yazı
Selamlar,

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı herhangi bir kursa giderseniz size yardımcı olurlar. Siz eğitim için kendinizde eksik olan hususları giderdikten sonra broşür ve diğer konulara yoğunlaşmalısınız. Bu aşamalardan geçmeden diğer şeyleri düşünmek hem sizi yıpratır hem de asıl odak noktasından uzaklaştırır.

Şirket kurma süreci sizin şu an en az 2 yıl ilerinizde. Bu aşamaları geçtikten sonra her türlü değerlendirmeyi yapıp kuruluş adımlarında ilerlersiniz.

Bu arada bahsettiğiniz hususların tamamının Milli Eğitim ile konsept olarak doğrudan ilgisi var. Bu nedenle kamuya karşı yükümlülüklerinizi denetleyen unsur olarak Milli Eğitim gibi bir kuruma bağlı olmanız gerekmekte ki ilerideki müstakbel öğrencileriniz ile eğitim kapsamında bir sorun yaşadığınızda ya da danışacak bir husus olduğunda hakem ve yol gösterici olsun.

Siz kursu açıp tam öğretimin ortasında "öğrenci az" diye eğitimi yarıda kesip giderseniz öğrencilerin haklarını kim arayacak? Sizi kim denetleyecek? Milli Eğitim'in görevini idrak edebilmeniz açısından özel bir okulda okuduğunuzu düşünün ve oradaki kuralları ve prosedürleri hatırlayın. Daha sonra da okulunuza gelecek müfettişleri düşünün. Aradaki ilişki tamamen aynıdır. Nasıl bir okulu kimseye danışmadan açamazsanız bir kursu da sadece öğrenci ile olan ilişkinizi düşünerek açamazsınız.

Bundan sonraki konular zaten "Devlet nedir?" sorusunun kapsamına girer ki hayli uzun olur tartışması.

Selamlar ve iyi bayramlar,

Yeni Üye44 yazı
merhabalar,samimi düşüncelerinizden dolayı teşekkür ediyorum..öncelikler size açmak istediğim kursla ilgili ön bilgi vermek istiyorum ve bu denetimi milli eğitimin mi yapması gerekli diye soruyorum?öncelikler şu an öğrenciyim ve mimarlık bölümü okuyorum vermek istediğim kursta mimari programlar.. 5 senedir internetten ve gittiğim birkaç kurstan dolayı program bilgisi olarak üst seviyedeyim.. ve gittiğim kurslardan açıkçası tatmin olmadım ilgi ve alaka ve benimseme yok özellikle büyük şehirlerde her alanda böyle maalesef.. verilen kursun hizmet kalitesi düşük belki eğitimci çok iyi olabilir fakat öğrenciye karşı ilgi yoksa biraz ego yüksekse maalesef bu iş olmuyor...şimdi bu eğitimleri denetleyen mimarlar odası mıdır? yoksa milli eğitim mi?ben ilerde böle bir şey olursa hangisiyle muhatap olmam gerekecek..bence bu tip programların içeriğini mimarlar odası daha yatkın olur...