Türkiye'de üretilen şeylerin önemli kısmı bol miktarda ithalat ile üretiliyor, ihracatın 70% gibi değeri ithal girdilerden oluşuyor diye birkaç haber çıkmıştı.
Bugün Bursa'da BauHaus, LeroyMerlin, MediaMarkt gibi ardı ardına mağazalar açılmaya başlandı hepsi 100%'e yakın ithal ürün satıo ve ürünlerin önemli kısmı Çin kökenli.
Bence Türkiye'de üretimi yapılabilecek en önemli kategori "elektronik" kategorisi. Çin/Tayvan'ın liderlik yaptığı bu alanda Türkiye onlara çok ciddi rakip olabilecek konumda aslında fakat bu sadece senin benim istememle olabilecek birşey değil, Millet Meclisi başta olmak üzere tüm yöneticilerin de katılımı ile birlikte gerçekleşebilecek birşey. Fakat şu anda parası olan , üst düzey pozisyonda olan birçok kişi meseleye bu şekilde hala pek bakmıyor. Birçok kişi İnşaat Yatırımı ve oradan gelecek gelirle (rant da denior) kafayı bozmuş durumda, ulusal ve yerel basın da o durumun şakşakçısı konumunda. Bir menfaatlar zinciri var ve bu zincir de ELEKTRONİK gibi bir alanda Türkiye'nin yeni bir hamle yapmasına yer yok cünkü o menfaatler zincirine hiç uymayacak bir şey, ELEKTRONİK alanındaki bir hamle Türkiye'ye çok büyük artılar katacağı halde. Şu anda Türkiye'nin 1980'li yıllardaki halini dahi arıyor, özlüyorum çünkü o zamanlar gerçek hamleler vardı.
Şu anda Türkiye'de ya da en azından yaşadığım Bursa ve İstanbul şehirleri için konuşuyorum, sadece inşaat yap - sat ile bir gelişme sağlanmaya çalışılıyor. En son haberler hep İnşaat üzerine. Tam bir inşaat ekonomisi var ki o inşaatlar yapılırken dahi kullanılan 50.000€ - 500.000€ iş makinalarının da çoğu ithal ve inşaat finansmanları da yabancı para kaynaklarından geliyor diye biliniyor. En son haber çıktı, birçok büyük şehirdeki kamu binaları özel firmalalara satılıp yerlerine otel, rezidans, AVM ve bunun gibi ıvır zıvır şeyler yapılması gündemdeymiş. Türkiye gerçekten yapması gereken şeyleri yapmayıp o türde ıvır zıvır şeylerle zaman geçirdiği sürece bu konumdan kurtulamayacağız.
Gıda, yiyecek ve içecek gibi temel alanlarda dahi Yurt Dışının hakimiyetindeyiz. Kanada'dan yüzbinlerce ton bezelye ithal edilirken şimdi mercimek te Kanada'dan ithal olacakmış. Ramazan geldi her sofrada bir Coca Cola. Ya da Noodle 'mı dediniz her neyse o, ithal icatlar. Genetiği deiştirilmiş gıdalardan yapılma herşeyi yemek içmek bir de sağlığı da yerle bir ediyor o yüzden de insanlar bazı şeyleri düşünemiyor olabilir mi acaba?
Konuyu dağıttım, tekrar toparlayayı: Elektronik alanında birşeyler üretmeli. Bu sene Bursa'da Renault Elektrikli Otomobil üretimine başlayacak diye biliyorum, o alanda Türkiye'de Türki insanı neler yapıyor, neler yapacak? O alanda da çok büyük imkanlar var. Anlatmaya kalkılsa daha da birçok alan var, yeter ki insanlar görsün.