Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yasal E-ticaret Yapmak

BaşlatangudekTarih12/05/2011 14:33:02Yorum14

İlk mesaj
Yeni Üye42 yazı
arkadaslar ben internet üzerinden yasal olarak satıs yapmak ıstıyorum yani satısımı yapmak faturamı kesmek ve vergmi ödemek istiyorum,nasıl bir yol izlemeliyim ne yapmalıyım

Yerleşim Türkiye / BodrumMeslek Turizm
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
14 yorum
Yeni Üye32 yazı
ne gibi urun satacaginla ilgili bir konu, detayli bilgi paylasirsan yardimci olabiliriz.

Yerleşim / XMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye42 yazı
dış ulkeden arkadasım bana kıyafettir,elektronik esyadır vs ne uygunsa gönderecek bana (ücret karsılıgı ) bnde gg de satacağım ama basım agrısın ıstemıorum yasal olmasını ıstıyorum baan gelen urunlerın elbetteki faturaları yok ne yapacagım

Yeni Üye5 yazı

bana ulaşınız.

ysfgencay@hotmail.com
yaptıkları yapacaklarından fazla olanlar geriye gidiyor demektir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye42 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - uzza
şirketleşmeniz yeterlidir.

şirketleşme derken açarmısınız,evimi göstererek dükkanmı açmalıyım nedir demek istediğiniz ve bunun bana maliyeti nedir

Editör5590 yazı
Şirket olmanız şart değil. Mükellef olmanız yeterlidir.

Şirket olmak için en az bir ortak bulmak ve 2-3 bin lira arası kuruluş parası harcamanız gerekir. Kapatmak istediğinizde gene bir o kadar para harca**** 2 yıl kadar kararın çıkmasını beklemeniz gerekir.

Mükellef olmak için ev adresinizin olduğu yere bakan vergi dairesine gider bir dilekce verirsiniz. Hiç bir ortağınız olmadan başvurup, bir günde kurulursunuz. Masrafı bir kaç yüz lira civarında olur. Kapatmak istediğinizde bir günde kapatabilirsiniz.

Şirket de olsanız kişisel mükellef de olsanız yurtdışından gelen ürünü fatura kesip satabilirsiniz. Evi iş adresi göstermek için evin bir odasını büro gibi düzenlemeniz gerekir. Bir müfettiş gelip bakar uygunsa açılış verir. Ancak evin uygunsuz bir durumu olup itiraz edebilirler. Yapacağınız bir depo gerekiyor olabilir. Ev iş için uygun olmayan bir yerde olabilir. Aklımıza gelmeyen bir sebep çıkabilir. Çıkmayadabilir.

Yurtdışından gelen malı bir makbuzla ikinci el mal gibi birinden almış olarak kayda geçirebilirsiniz. Fakat sürekli böyle yapılacaksa maliyenin itiraz edeceği tutabilir. Maliye belli bir satış rakamını gördüğünde bu malların kaynağını ve geliş fiyatlarını belgeletme ihtiyacı duyacaktır. Bu noktada işler biraz karışık. Sizin maliye ile kuracağınız ilişkiye, davranış biçiminize ve sağladığınız kazanca bağlı olarak maliye ile başınız belaya girer veya girmez.

Mesela 100 liraya size mal olan bir malı 200 liraya almış gibi makbuz keser ve 150 liraya satıp zarar ettim diye faturalandırır ve bunu sürekli yaparsanız maliye size zarar edip duruyorsan neden bu işi sürdürüyorsun diye soracak ve hatta kafasından biçtiği bir kazancın vergisini sizden isteyecektir.

100 liraya mal ettiğiniz bir malı gene 100 liraya makbuzla alır ve 120 liraya sattım diye faturalandırırsanız, bu seferde neden sürekli makbuzla mal alıyorsun bu malların hiçbirisinin alış faturası yok mu yoksa kaçakcılık mı yapıyorsun diye işkillenecektir.

Bu satışı tek tük yaparsanız belki çok bir sorun olmaz ama firma kurmaya kalkıştığınıza göre belli bir hacme ulaşacaksınız. işte bu durumda yurtdışından elinize faturasız gelen mal size sorun olacaktır.

Bu malların durumu da önemli. Mesela elektronik eşyada eninde sonunda sıkışırsınız. Ama hediyelik eşyayı imal ediyormuş gibi bir düzen kurabilirsiniz.

Her halikarda sizin devlete karşı olan samimiyetiniz dürüst vatandaşlığınız olayın şeklini belirler. Ancak ne kadar dürüst olursanız olun maliye faturasız gelen mala karşı hassasiyet içinde olacaktır. Bu durum gözüne battığı anda sıkıntı çıkar. Hemde geriye dönük olarak.

Güncel aktif bir muhasebiye gidip bu işin mevzuatını bir araştırın. Kanunlara kendiniz de bakın. Belki de belli bir sayıda veya türde olmak şartıyla yurt dışından gelen mala alış faturasız satış faturası kesme şansınız vardır. Makbuzla ikinci el alma işi bir yoldur ama süreklilik arzettiğinde sıkıntı olur. Çünkü sizin beyanınıza başlı bir kayıtdışılık mevcut.

Sizin durumunuz yasal e-ticaret yapmaktan çok yasal ithalat yapmaya giriyor.

Not: Makbuzlu alına malın KDV oranı değişiktir. 18 değil 15 olması lazım.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye42 yazı
ozamn söyle bir soru sorabilirmiyim size,dısarıdan bana gönderilen urunun içinde faturasıda gelse o faturayı kullanabilirmiyim,yada ne biliyim gelen ürünler kıyafet olsa baska bi yerden kıyafet faturası ile girdi yapabilirmiyim......... ve ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim

Üye347 yazı
arkadaşınızın size birkaç defa küçük parça ürün gönderebileceği mümkün
ama düzenli göndermesi gümrüğe takılır kanımca
ayrıca bu ürünler ki dediğiniz gibi kıyafet ise kargo masrafı çok tuzluya gelir parça parça,
arkadaşların değindiği gibi bu ithalata girer,
ama öncelikle etrafınızdan bulduğunuz bazı benzeri ürünleri gg veya düşündüğünüz diğer platformlarda satmayı denemeniz, süreci değerlendirmeniz açısından değerli olur, diğer taraftan dış ticaret bölümünde faydalı bilgiler bulabilirsiniz
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye42 yazı
gg satıcılarının basına gelenler basıma gelır dıye korkuyorum açıkcası,o yuzden faturamı vs kesıp öyle iş yapayım dıyorum

Üye234 yazı
gudek'in sorusuna karşılık

akinselcuk, şirketleşme ve işin maliye ilgili yönünü çok iyi anlatmış.

ona artı olarak ben de bir deneyimimi aktarayım:

GG (veya Sahibinden.com) dan geçenlerde aldığım elektronik cihazlarda bir satıcı fatura da göndermişti, bildiğin Maliye Bakanlığı onaylı fatura fakat satıcı, şirket değil şahıs tı vergi no'su şahıs vergi no'su adres te ev adresiydi.

Maliyeyle başın belaya girmesin istiyorsan yapacağın minimum düzenleme onun gibi birşey olmalı.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Editör5590 yazı
Faturasız satmak ayrı dert faturalı satmak ayrı dert. Fakat faturasını kesen mutlaka bir adım önde olur. Gelen malı birinin üzerinden faturalı göstermek bir yol olabilir ama çok ince bir iş. Gelen mala fatura kesen kişinin fatura boşluğu var demektir. Yani alış faturası satış faturasından fazla. Birilerine faturasız mal satıyor demektir çarkı döndüğüne göre. O kişi bir incelemeye girdiğinde iş size de sirayet eder.

Ancak sizin durumunuzda faturalı mal satmanın bir yolu olması gerek. Yani büyük ithalatcı olmadan dışarıdan bulduğu malı sitelerde satabilmenin bir yolu vardır. Bu iş ile uğraşan insanlara ulaşın veya maliye de daire şefleriyle bir hasbihal yapın.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye42 yazı
hepinize ayrı ayrı tesekur ediyorum ilgileniyosunuz aydınlatıyosunuz umarım bi çıkış yolu bulucam...

Üye155 yazı
Mükellef olmak yeterlidir fatura kesmek için. İlk açılış ücreti ise muhasebeciye vereceğin para dahil 150 civarında çıkar. Bu şekilde işlem yapmak istediğinde aylık minimum 75 tl gibi bir ücret ödersin muhasebeciye. + olarak aylık eğitime katkı payı 20 TL. 3 aydan 3 aya gelen stopaj cabası, bunun dışında diğer vergiler damga vergisi vb.

Arkadaşın aldığı malları faturalı olarak alsın ozaman sıkıntı çıkmaz.
Ancak bu ürünler gümrüğe girdiği taktirde, gümrük + kdv ödersin çünkü ithalat yapmış oluyorsun sen mükellefsin.
Hiç fatura ile uğraşma sıkıntı yaşamazsın, yapman gerek oldukça basit, sen siparişi aldıktan sonra, arkadaşın ordan direk olarak adrese göndericek, yani mal sana hiç bir şekilde gelmeyecek. Bu şekilde hiç bi zaman mali takibe yakalanmazsın.
İletişim;
ahmeterencihan@gmail.com
0505 843 6789

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye4 yazı
Arkadaşlar bulunduğum şehirde imalatçı ve toptancıların bulunduğu alana çok yakınım ve bazı ürünlerin internetteki emsallerine göre fiyatları uygun yani kar bırakacak kadar...
fakat internetten gg gibi sitelerden işletme kurmadan satış yapmak çok riskli fatura vergi v.s ...
ürünü temin ettiğim imalatçı ya da toptancı nın düzenlediği fatura yeterli olur mu ? ama yanlış anlaşılma olmasın fatura toptan kesilmeyecek müşteri çıktıkça ayrı müşteriler adına kesilecek bilgisi olan yanıtlarsa memnun olurum
xxx

Yerleşim Türkiye / KaramanMeslek Dany?manlyk
Üye347 yazı
müşteri adına toptancı yada tedarikçiden müşteriye senin satış tutarın üzerinden fatura kestirebilirsin elbet,
lakin gg da satıcı ve gönderen sen olduğun ve ürün parası sana geldiği için normal şartlarda senin fatura kesmen gerekir,
değindiğin durumda ürün faturalı gitmiş olur, ama usulsüzlük içerir,Yani muhtemelen maliyenin kargo kontrolüne takılmazsın veya müşteri ürün faturasız geldi diye şikayetçi olamaz
ama gg dan yaptığın satışlar veya hesabına geçen paralarla ilgili bir incelemeye takılırsan faturasız ürün satmış olarak değerlendirilirsin.
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk