Sn khanofthesky iste bu sizin ozetiniz geldiğimiz günlerden bir genel ozeti.....siz bu aciklamalarla birçok kisinin ve bugunun genel sorunun dili oldunuz herkesin adina . ...benim de bu noktada ki acilimimin ilk ayani olusturdu , ne anlatmak istediğimin bir ışığı oldu .
Bu yazimin konu basligi da bunu anlatmakta " Her insan bilgi isi yapar " ....ben iste bu noktada bir acilim yapmak istedim , bizim genis yepaze de kavramlarimiz ve atasozlerimiz vardir ....ama bir cok kavramlarimizda da - " ODAKLANMA " konusu yatıyor oldugunu anlatmaktir amacim .
Eşsiz, inanılmaz potansiyeli olan bir ülkede yaşıyoruz , bizim kendi degerlerimiz var , kendi kultur ve buyuk bir ulkemiz var. Biz mutlaka kendi değerlerimizden beslenmek zorundayız.....ama burada bizi besleyen bir cok atasozlerimizinnin ve kavramlarimizin arasinda bir ayrim yapmak zorumdayiz gelisen dunya konjeksionuna ayak udurabilmek icin , tabi ki ben burada sizi katiliyorum diyorsun ki - " ülkede rekabet kelimesi herkese yabancı o sıralar. Hele ki ölesiye-öldüresiye rekabet daha kitaplara-dergilere bile girmemiş. Şimdi durum çok daha farklı " .....evet dogru khanofthesky bir cesis sureci yasiyoruz.... fakat sürekli bir kısır döngünün içindeyiz. Görüyorum ki bu kısır döngü bitmedi, bitmeyecek.
Bizim ayle yapimizi ve manevi degerlerimizi revize etme zamani gelmedi mi ?
Bakin bu sozler de Alintidir hakankaya2020 arkadasimizin bir yazisindan :
- "Bizde başarısızlık kısmettir, Batıda ise BECERİKSİZLİK. o yüzden girişimde başarısız olmaktan korkmayız , bu nedenle sonuna kadar asılmayız. ve başarılı girişimler batıdan çıkar.
Diğer taraftan sistemin dışına çıkma perişan olursun der, sen de üniversiteye hazırlan memur ol, gerisi başarısızlık. Öğretmen yeni şeyler denettirmez sana, kendi cümleleriyle yazmazsan doğruda olsa zayıf alırsın, ailen hayır yapamazsın der, arkadaşların yapılabilecek olsa başkası yapardı sana mı kaldı der. Öğretir bize çaresizliği, kıpırdamayız yerimizden. SADECE HAYAL EDERİZ başarıyı. Oysaki girişimci dener, denerken yeni fikirler üretir, yeni fırsatları görür ve azmeder. "
Bizde baska bir cok kavramlar da vardir ..." HER BASARILI ERKEYIN ARKASINDA BIR KADIN YATAR " ; " YUVAYI DISI KUS KURAR " - bizim isletmemiz , bizim dukkanimiz , bizim fabrimamiz , bizim ofisimiz ....bizim YUVAMIZ DEGIL MI ? Neden oylese biz kadinlarimizi hep arka planda tutariz ? Baska da bir kavramimiz bize sunu der - " KADININ BIR ELINDE BES MARIFET VARDIR " Ama basarili bir girism de gordumuz zaman sunu deriz - " KADIN ELI DEYMIS " .
Hani bizim baska bir atasozumuz da var , bir kavramimiz var - " CENET ANALARININ AYANIN ALTINDA YATAR " - neden biz öyleyse bu hayatı cehenneme ceviriyoruz ?
Bir baska kavramimiz da - " Bir Kadin isterse Adami bitirir de yüceltir de " - biz bunu erkekler kendimiz deriz , ama kendi hayatlarimizi da ceheneme ceviriris !
Bizde bu boyle olmayinca bakin ne cikiyor ortaya ...kadinlarimizi arka planda birakirsak , boyle kavramlar ciyor ortaya - " GIT CALIS , SEN ERKEK DEGILMISIN , TASI SIKSAN SUYUNU CIKARIRSIN " ......ve iste biz bunun sonucu da ( kendi isteğimiz sonucunda ) cikariz piyasaya tek basimiza , baslariz hayatla boğuşmaya , mücadele etmeye ..." cakal ' olurus yeri geldigimce , " uyanik oluruz yeri geldince .....daha ne olmayiz ki !!! Pes - Pese sonra yanlislarimiz bizi takip eder oluyor ......"uyanik " ; " cakal " olmus ya , insanlara guvenimiz kalmiyor , herkesi ayni kefeye koymaya basliyoruz , kardes - kardese guvenmeyen bir poplum oluyoruz .....bu boyle gittikce de hayata dair guvenimiz ve korkularimiz olusuyor ve bir kısır döngünün içinde buluyoruz kendimizi .... basliyoruz bir yerden acik vermeye , isletmemizli ilgili de - " DORU YERE DORU ADIMI GETIREMIYORUZ " , " YANLIS BALINTILAR YAPIYORUS " ve daha neler neler !!! Saglikli ve RADIKAL kararlar alamiyoruz !!!
Birçok insan azimli, kararlı olmadığından dolayı başarısızdır. ... ama iste benim de burada azimli ve kararliligin temelinde neler yattini anlatmak ti . Azimliligi ve Kararliligi bir tek biseye balamak cok yanlistir .
- " BUGUNUN ISINI YARINA BIRAKMA " buda baska bir atasozumuz dir bu atasözünün anlamı, açıklaması nedir? Kişi her işi zamanında yapmalıdır. Bir işin zamanını geçirdiğimizde o işi yapmamız zorlaşır. ... Bu sizi borca sokar ve her borç katlanarak büyüyebilir, size türlü türlü sıkıntılar getirir ....Burada daha birçok söylenecek sey vardir !
Bilerek veya bilmeyerek hatalar yapabiliriz , ama bir baska gercek te olgunasinca.....“Katılmıyorum” demek özgürlüğünu kendimizde bulamiyoruz . Burada Vatan Gazetesi Mine G. Kırıkkanat yazisindan bir Alinti verececeyim :
- " Herkes”, insanlık tarihi boyunca hiç kimsenin birey olarak taşımak istemediği ayıpların, alçaklıkların, ihanet ve hatta düpedüz suçların genele mal edilerek sorumluluğundan kaçış öznesidir sadece. Nedense “herkes yapıyor” diye asla bir iyilik, bir doğruluk, bir namus işaret edilmez. Herkesin yaptığı, “yapılmaması” gerekirken paylaşıldığı için bedeli ödenmeyecek bir kötülük özgürlüğü olarak sunulur, her zaman.
Herkesin yaptığını yapmak, tutsaklığın en bilinçsiz biçimidir, çünkü bireysel iradeyi sürü iradesinde boğar, vicdanları susturur ve kişiyi “yanlışlık ortaksa, doğrudur” gerekçesiyle özgürleştirdiğine bile inandırır!
Tabii ki herkes, asla “herkes” demek değildir. Daima istisnaları vardır ve herkesten anlaşılan, hemen her zaman “çoğunluk”tur.
Ve zordur çoğunluğa ters yönde kürek çekmek, akıntıya kapılmamak, kolaya ve geneli ardına alma rahatlığına sırt çevirmek.
Zordur ak koyunlar sürüsünde kara koyun olmak, ağırdır yalnızlık. Tek başına haykıran vicdan ne sesinin gücünden emindir ne doğruluğundan.
Bazen, bırakın ayakta kalmak ya da baş kaldırıp dikilmek, hayatta kalmak bile zordur, çoğunluğa karşı! "
Konuyu biras olsun detayli anlatmaya calistim . Biz girisimcilik konusaceksek , basarili bir girisimci olabilmek icin .....ilk aya kendi icimzden gecer . Biz mutlaka kendi değerlerimizden beslenmek zorundayız.....ama burada bizi besleyen bir cok atasozlerimizinnin ve kavramlarimizin arasinda bir ayrim yapmak zorumdayiz , bizi hangileri " odaklanma " ya yonlendiriyor hangileride " basariya " yonlendiriyor . Basariyi tek bir seye balamak , sermayeye , guce v.s. yanlis oldugunu anlatmak ti amacim .
Gunumuzde yenilik , yani inovasyon oncelikle isletmecinin kendi icinden gecmekte , kendisini yenilebilen , sonra cevresinden , ondan sonra da isletmesine ve urunlerine ....
Başarılı bir inovasyon, farklı düşünmek ve farkı yapmakla gerçekleşir.
Hayirli yarinlar ve bol kazanclar . Herseyin hayirlisi
Not : Kimseyi ayni kefeye koymuyorum asla , geneleme yapmıyorum .