Ellibin sermaye gösterip açrasanız seksen bin liralık bir iş yakaladığınızda fatura kesemezsiniz yada mal alımı yapamazsınız. İthalat ihracat şirketinin ellibinden büyük işler denk getirmesi muhtemeldir. Bugün değilsede yarın başınıza gelir. Ellibin sermaye gösterip açtığınızda ilk yılda veya ilk üç yılda bu para şirket hesabında dönmeli ve sermayeniz ödenmiş gösterilmelidir. Ellibin büyük para değil en küçük şirket bunu daha ilk yılında kolayca yapabilir. zaten bunu da yapamıyorsa acilen kapatılması gerekir.
Beşyüzbin sermaye gösterdiğinizde ekstra hiç bir yükünüz olmaz. Ellibin sermayeli bir şirket ile aynı şeyleri ödersiniz vergi algı olarak. tek problem sermayenizi ödenmiş gösterebilmek. Beşyüzbin lira para ilk üç yılda şirket hesabına girip çıkmış olabilecek mi ? Başka hiç bir probleminiz yok. Döndürebileceğiniz en büyük parayı sermaye gösterin, iştigal alanı ithalat ihracat olacaksa eğer.
Önünüze ellibinden büyük bir iş çıktığında sermayeniz ellibinse eğer sermaye arttırımına gitmek zorunda kalırsınız. Yani cebimde 50 liram var diyen adamın 100 liralık alışverişler yapması nasıl dikkat çeker ve teknik olarak mümkün olamayacağı farzedilirse bu şirket içinde aynı durum ortaya çıkar. Şirket ellibinlirası olduğunu iddia ediyor ama yüzbinlik işler yapmaya kalkışıyor. Mevzuata aykırı olur. genel kurul kararlarınız geçersiz olur. zaten muhtemelen böyle bir durumda bir takım aşamaları geçemezsiniz.
Öte yandan beşyüzbin lira sermaye göstermek çok kolay bir işken işler kötü gittiğinde o büyüklüğe göre batacaksınız. Yani herşey yolunda ise hiç bir sorun olmaz. İşlerin yolunda gitmediği zaman kolayca gösterdiğiniz bu sermaye miktarı ayağınıza kötü dolaşır. Ellibin liralık şirketle en çok bir kaç yüzbin lira batabilirsiniz. Beşyüzbinlik şirketle batış milyonları bulabilir.
En güzeli ödenmiş sermaye ile açılabilmektir. Yüz bin lira sermaye gösterip şirkete hesap açtırdıktan sonra da hemen gidip bu parayı şirket hesabına yatırmış olmaktır.
Fazla parası olmadığı halde şirket kuranların çoğu kötü durumların hesabını yapmaz. Şirket için gösterilen sermaye kişiyi çok gururlandırır. Cebinde yirmi bin lirası vardır onuda kuruluşa dekorasyona , masaya sandalyeye harcayacaktır ama şirket sermayesi beşyüzbin görünmektedir. Yarım trilyonluk şirketim oldu diye sevinen bu şirket kurucuları bir kaç sene sonra altından kalkmanın mümkün olmadığı bir borç yüzünden ortadan nasıl kaoybolacaklarını bilemez hale gelirler. Bu durumun çok fazla örneği var. Aman dikkat.
Öncelikle yapmayı tasarladığınız işin her yönünü hesap edin. Yeterli işletme sermayesi olmadan girilen iş asla yürümez. Çok rantabl bir iş bile bu yüzden zarara gider.
Bankada güven bu şirket sermayesinden çok bankadaki paranıza veya sizin bankaca ne kadar sevilen kişiler olduğunuzla ilgilidir. Beşyüzbin sermaye göstermiş bir şirketin kurucuları 10 sayfa çek defteri için günlerce uğraşırken ellibin sermaye göstermiş ( ikiside ödenmemiş sermaye olsun) şirketin kurucusu bir günde 25 sayfa çek defteri alabilir. İki şey gerekli bankada para ve sevilen kişi olmak. Sevilen kişi olmak içinde muhtemelen o bankada önceden başka işlerden çok para geçirilmiştir. Yani bankanın işi parayla.
Dikkat ederseniz beşbin lira sermaye gösterme üzerinde hiç durmadım. Beşbin lira sermaye göstermek bence bir ithalat ihracat şirketi için çok komik bir durum. Ben böyle bir şirketin çekini hayatta almazdım. Bankacı olsaydım size şüpheyle bakardım. Bir kaç bin liralık ithalat ve ihracat yapmanız zaten söz konusu olmaz. Demek ki ya ortada para yok ya da çok elisıkısınız sineğin yağını hesap ediyorsunuz. Firmaların ve bankanın size bakışı böyle olacaktır. Maliye kısmı var bir de ilk bir kaç faturada hemen uyarı gelir sermayenizi arttırın diye. Tabi becerebilirde beşbin liranın altında işler yapabilirseniz sorun yok maliye açısından.
Beşbin lira sermayeli bir şirketin blançosu yıl sonu beşyüzbin çıkarsa çok tuhaf olur. Bir ithalat ihracat şirketinin bilançosu onbeşbin lira çıkarsa gene tuhaf olur. Maliye direk vergi kaçırdığınıza hükmeder.