Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yerli Üretim Otomobil Yapmak

Başlatanhakankaya2020Tarih31/01/2011 23:17:58Yorum26

İlk mesaj
Üye347 yazı
Biliyorsunuz bu aralar gündemde yerli üretim otomobil ve cep telefonu yer almakta. Önce başbakanın daha sonra ise sanayi ve ticaret bakanın bu konuda talepkar ve teşvikkar konuşmaları bulunmakta.

her ne kadar Mustafa Koç, teknolojik olarak yerli otomobil oluşturma ve üretmenin mümkün olmadığını söylese de bu konuda girişimler olduğunu görmekteyiz.

Eğer sizler bir girişimci olarak, YERLİ OTOMOBİL üretme fikrine nasıl bakardınız. Markanız ve çıkış segmentiniz ne olurdu. neler yapılabilir yada fırsatlar neler olabilir.
Ar-Ge faaliyetleri konusunda girişimleri olan bir mühendis olarak bu konuda fikirleri, düşünceleri ve fırsatları merak ediyorum.
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Danışmanlık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
26 yorum
Yeni Üye6 yazı
Öncelikle merhabalar hakan bey;
Bir iç çekip başlamak gerek aslında bu konuya, YERLİ OTOMOBİL üretme fikrine açıkcası pek sıcak bakmıyorum çünki pazarı büyük bir pazar bazen sadece üretmek, ürettiğini gösterebilmek yetmeyebiliyor.. Büyük bir sermaye büyük bir teknoloji istiyor o tür üretimler CNC+ (plus) bilgisayar destekli uniteleri vs. büyük bir bütce büyük bir risk nihayetinde üretim yaptınız diyelim, tutulur nede olsa türk yapımı insanlar alır derseniz yanlış düşünürsünüz, devlet vergileri eklenicek diyelim ki 10 000 tl maliyetli bi araç olucak 30 000 tl sonra bakım servisleri yedek parçalar vsvs o yüzden pek sıcak bakmıyorum :) markaya gelincede TYO(Türkiye Yerli Otomobil) markası olurdu :) seğmenti de KONSEPT olabilir di mesela :)

İyi Günler Bol Kazançlar

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye639 yazı
Bir ara Fadıl AKKÜNDÜZ bu işe yeltendi ama büyükler sindirdi onu.Arabanın adı da İMZA idi.Ama bu demek değildirki araba üretil(e)meyecek.
gursoybalo
ya tozu dumana katarsın,yada tozu dumanı yutarsın.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Serbest meslek
Editör5590 yazı

otomobili telefonu yapmak degil pazara sokp devamli kilabilmek onemli olan. bizde az gelismis olan pazar yaratma pazara hakimiyet kurabilme kalici olabilme. yani koc kebdi arabasini uretmeye baslamadan evvel cok seyi hesaplamak zorunda. seyyar satici bile begendigi ilk yere tezgah acamaz. erdoganin dedigi biraz risk alin anlasmalar yapin pazarda bizede yer bulun. fadil arabayi yapardida satamazdi her isin bir adabi var. sovenistlikle araba pazarinada girilmez semt pazarinda marulda satilmaz.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye639 yazı
üstad eyvAllah da Fadıl bir ara modenas motorlarla piyasayı sarstı sonra proton getirdi ikiside malezya malı idi yanlış hatırlamıyorsam.Ama devamı gelmedi ya Fadılı yediler yada ...
gursoybalo
ya tozu dumana katarsın,yada tozu dumanı yutarsın.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Serbest meslek
Üye150 yazı
sadece araba değil, kendi uçağımızı, kendi tanklarımızı, uzaya gönderilecek yerli üretim uydu, uzay mekiği vb diğerleri hayalimdeki Türkiye, bazı kendini aydın ! olarak tanımlayan (onlara bu sıfatı kullanma hakkını kim veriyorsa) kendini beğenmişler, iran gibi olacağız diye dudak bükenler, iran geçen sene uzaya maymun gönderdi 10 yıl içerisinde de astronot göndermeyi planladıklarını açıkladılar.
Özgürlükler, demokrosi anlamında bizden çok çok geride olmalarına rağmen, teknolojide bizden ilerde oldukları kesin.
Ulu Önder Atatürkün 20 senede yaptıklarını biz 70 senedir yapamadık. 2.Dünya savaşından sonra Japonya, Almanya nasıl kalkınmış? biz niye yapamıyoruz, dürüst olup şapkayı önümüze koyup düşünmemiz lazım ve dürüst bir şekilde millet olarak herkes yaptığı işi üçkağıda kaçmadan en iyi şekilde yapmaya çalışmalıdır.
Eğitim sistemi ciddi şekilde revize edilmelidir.
Özellikle okullarda ingilizce eğitimi ciddi şekilde gözden geçirilmeli gelecek nesiller mutlaka ikinci dil olarak ingilizce bilmelidir.
Bunlar hemen birkaç senede olacak şeyler değil fakat 30-40 yıllık planlar yapılıp geleceğin süper gücü Türkiye yaratılmalıdır. hepiniz bilirsiniz meşhur bir söz vardır. "Türk'ün Türkten başka dostu yoktur."

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Memur
Yeni Üye48 yazı
Aşağıdaki haberi internetten incelemenizi öneririm. Firmanın son durumunu bilmiyorum ama zor durumda olduğunu duymuştum.

****************************************************************************************************************************

Tamamen türk malı araba "Diardi"

Ömer Çemberci, İzmir Narlıdere'deki atölyesinde, patenti kendisine ait, "Diardi" marka el yapımı otomobil üretmeye başladı ve Almanya'dan 3 sipariş aldı.

****************************************************************************************************************************

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye347 yazı

Daha önceleri suzuki bayiliği ve servisi olan çemberci otomotiv bünyesinde el yapımı otomobil yapılıyormuş.
bende @mdincer kardeşimin sayesinde ilk defa duydum.

http://www.cenberci.com.tr/diardi_sub.html

merak eden arkadaşlar bu linkden bakabilirler. Araç el yapımı, 120HP fiat abarth motoru kullanıyor. yerli desekde isminin yabancı olması ilginç. ama habere göre almanyaya 5 adet ihraç edilmiş. Aston martin ve bazı alman firmaların üretim tekniklerini inceleyerek yola çıkmuş başarılı bir girişim bece. Şu anki son durumlarını öğrenmek için mail attım. Cvp gelirse paylaşırım sizinle.

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Üye347 yazı
Bir diğer sevindirici haber de tuzladan.

Geçmişte Anadol STC-16 projesinde de görev yapan mühendis Ekber Onuk, Tuzla Tersanesi'ndeki küçük bir atölyede sessiz sedasız kendi otomobil markasını üretiyor. Ekber Onuk, ekibiyle birlikte geliştirdiği Onuk S56 otomobili mayıs ayında piyasa sürmeye hazırlanıyor.

Porsche S356'dan esinlenen spor otomobil Onuk S56 adını taşıyor. Yılda 50 adet üretilecek ve 35 bin euroya (yaklaşık 70 bin TL) satılacak spor otomobil için şu anda 35 kişi sırada bekliyor.
___________________________________________________________________________________

Bir de ETOX vardı bizi heyecanlandıran hatırlarsınız belki.
"Türkiyenin tasarım harikası" lansmanlı ve "İSTENİLDİĞİ TAKDİRDE HERŞEY BAŞARILABİLİR" sloganı kullanan,
güzel tasarımları var, http://www.etox.com.tr

Üye347 yazı
Belkide İngiltere örneği iyi bir ipucu olabilir bizim için.
1980 lere gelindiğin 17 adet otomobil fabrikası bulunan İngilterede bugün fabrika olarak değerlendirebileceğimiz land rover, jaguar, bentley, lotus ve tvr kaldı. bunlardan lotus dışındakiler de yabancı sermayedarlara ait.

Ama gerek avrupadaki gerek diğer ülkelerdeki bir çok otomobil firmasına teknoloji sağlayan ve bu alanlarda çalışmalara yapan yüzlerce ingiliz firması mevcut. hatırlarsanız fadıl Akgündüzün imza sını onlar tasarlamış, prototip testlerini gerçekleştirmişlerdi. ki bu fabrikalara göre küçük firmaların çoğu çinde, malezyada üretim yapan fabrikalardan daha fazla paralar kazanmaktadır. Örneğin 11 F1 takımında 9 unun merkezi ingilterededir.

Bu örnek bizim için çok önemli.
zira biz otomotiv ihracatından 22milyar dolar gelir sağlıyoruz, ama gerek otomobiller gerek yedek parçalar tamamen fason imalat esasına dayanır. Bizde de teknoloji geliştiren, her alanda çözümler sunan küçük küçük firmaların oluşmaya başlaması lazım. Diğere taraftan otomobil üretim bandı çok maliyetli bir yatırımdır. Tofaşın kuş serisinde yeni fiat serisi üretimine geçmek için harcadığı para yaklaşık 13milyar dolar civarında.

Tabiki böyle paraları tüsiadın babaları bu işe yatırmazlar, niye?, bu paraya kaç avm kurulur, bir banka açılır falan daha fazla para kazanılır.

Ama bu işe gönül verecek, severek yapacak sevdalılar çıkarsa bu işler kolay olabilir. Örneğin italyada atelye tarzı üretim yapan bir çok otomobil sevdalısı küçük işletmeler olduğunu biliyoruz. Bugün Türkiyede lpg dönüşümlerinde kullanılan ekipmanların çoğu italya menşeilidir. Biz otomotiv sanayinin tüm kollarından 22 milyar dolar ihracat yaparken, İtalya sadece lpg dönüşüm sistemleri satışından 13milyar dolar ihracat geliri elde etmektedir.

Kısaca bu iş biraz sevda, biraz çılgın yatırımcılar birazda teşvikle olabilir. Ama öncelikle "Engineered in Turkey, Made in china" tarzı üretim modeli ideal olabilir.

Yeni Üye24 yazı
Merhabalar,
Sanırım bu konuda söylenecek çok şey var.
Yerli otomobil üretmede en büyük sorun politika (siyaset) dir.
Bu ülke insanını inanılmaz şeylerlerle meşgül ediyorlar. Yada bu ülke insanının meşguliyet alanı genel kültür düzeyi ile sınırlı ve bu kadarına akıl yetiyor.
Birileri bu ülkeyi ve vatandaşlarını kontrollü şekilde yapılandırmak istiyor. Bu ülkede A ve B grubu ana aktörler. Diğer xxx ler kafa karıştırmak için. Bir dernek,sivil toplum örgütü, bir dergah veya tekke olmadan öteye gidemiyorlar. Günümüz siyaseti dahil olmak üzere kuruluşundan beri tüm siyasetlerde ülkeyi yapılandırma projesinde bir dünya devleti ve ülkesi kurmak niyeti (osmanlı gibi) yok. Ama TÜRK insanının diğer azınlık halkları ile birlikte yükselişi doğası gereği ile engellenememektedir. İnsanımızın doğasını yeteri kadar bozamamışlar. Her ne kadar fesata uğramış olsada.
3.sınıf ülkeleri ve T.C.'nin siyasetleri sonucu olarak engellenen ve kontrol edilen yapılanmalardan biride sanayileşme.
Son yıllarda sanayi devleri ülkelerinin ağır sanayilerini ekolojik, yaşlı nüfüs, yabancı göçü ve vesaire kaygıları nedeni ile 3.sınıf ülkelerine kaydırılması politikası sonucu 3.sınıf ülkelerinde bir yükseliş mevcut. Sorun kabuğu kırmakta. Konumuz da da sorun sermaye yada girişimci de değil siyasilerdedir.

Mevcut şartlar altında yerli otomobil üretimi çook zor. Yerli otomobil üretme fikri ise gayet ciddi,olumlu ve uygulanabilir bir fikir.
O halde neler olmalı da yerli otomobil üretebilmeli ? Kimler üzerine ne gibi vazifeler düşüyor?

* Devlet gerekli yasaları çıkartmalı önlemleri almalı.
- Üretici ve tüketici korunmalı. İthal otomobillerin ülkeye girişi zorlaştırılmalı.
- Yan sanayi ve ana üreticilerin işlerini yapması için kolaylılar sağlanmalı. ( üretim az tüketim fazla )
- İstenilen kalitede ve miktarda ham madde üretimi yapılabilmeli. İthalinde kolaylık sağlanmalı.
- Vergi ve diğer giderlerin düşük maliyetli olması için düzenleme yapılmalı. (ekonomi üretim eksenli olmalı)
Bir işçinin ürettiğini, giderinin karşılayamaması ciddi sorun.
- İşçi güvenliği ve hakları sağlanmalı ve kanunlarca ciddiyet içerisinde korunmalı.
- Petrol fiyatları düşürülmeli.
- Elektrik, doğalgaz , su satışı ucuz olmalı ve kolay sağlanabilmeli.
- Kalifiyeli personel için eğitim için alt yapı hazırlanmalı. Üniversiteler Devreye sokulmalı.
- Doğa korunmalı ve korunması için firmalar yapısına göre bireyler maaşlarına göre ağaç dikmeli asgari ücretli 5 yılda 1 adet dikmeli
( devlet ormanlarımızı gençleştirme vs adı altında talan edilmesine müsade etmemeli...)
- Devlet giderlerini azaltmak için çalışma yapmalı. bürokrasi azaltılabilir. Memur bu devletin vatandaşı da, halk vatandaşı değil mi?
Millet memur olmak iiçin çalışıyor, niçin ?? Devlet vatandaşı için çalışmalı.

* işverenler
- sermeyesini yurt içinde kullanmalı.
- AR-GE çalışmalarına iyi yatırım yapmalı.
- Dünya piyasası ile rekabet için çalışmalı ve kaliteden ödün vermemeli.
- Markalaşma için çalışmalı.
- Ülkeye katkı için çalışmalı..

*İşçi
- Gerekli eğitimleri almalı
- Sosyal güvenlik hakları verilmeden ve iş güvenliği sağlanmadan çalışmamalı..
- Haklarını bilmeli ve sendikalarına güvenebilmeli..
- Güven veren çalışan olmalıyız..

Herkesin Ahlaki bir anlayış içinde sorumluluk duygusuna sahip olmalı...

Yasalarda önerdiğim düzenlemeler var veya farklı algılama düzeyinde ise bunun suçu yine bizlerde, siyasilerde ...........
Sonsöz olarak Yerli otomobil üretilecek. İdealler olmadan. O halde herkes hazırlıklarını yapsın....Şartlara Uyum sağla****...

aldemir

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yleti?im
Yeni Üye45 yazı
selamlar hakan bey kardesim .bahsetmis oldugunuz konu benim bransimin ve alanimin her ne kadar disindada olsa ,acizane fikrimi sunmak istedim
yerli araba üretme derken.hemen mercedese rakip firma düsünerek bir baslangica ulasmadan yenilgi ,ve meyusluga düsmeyi anlamiyorum.
tekrar diyorum ben arabanin sürmesinden baska bir seyinden anlamam .amaaa burda acrupada gözlemledigim bir sey var .
3 mühendis 4kalfa gelmisler bir araya 300-400 metrekare bir yer bulmuslar kendi marka spor arabalarini üretiyor ve cilgin paralara satiyorlar
ilgilenirseniz size linklerini yolayabilirim, allah yardimciniz olsun ..insallah bir seyler yaparsiniz bu sekilde
hakan

Yerleşim ALMANYA / KasselMeslek Serbest meslek
Üye347 yazı
@Hallacbaba çok güzel bir noktaya değinmişsiniz, konuyu tamamlayıcı olmuş.
dediğiniz gibi birkaç çılgın mühendis ve ustanın yaptığı başarılı otomobiller avrupada, özellikle italya ve almanyada mevcutmuş.
ilgili linkleri almak isterim, eğer harekete geçecek olursak fikir ediniriz.

ama burada sorun, birkaç çılgın mühendisi bulmak, bulsanız bile bir araya getirmek mümkün değil. :D
artı bu ekiple bir şeylere başlamak da zor. Zira değindiğimiz ülkelerde projeniz ve iş planınız ile gittiğiniz banka veya yatırımcılardan destek almanız mümkün fakat maalesef burada imkansız gözüküyor.
ama bunlar tabiki bizi yıldırmamalı. Asıl bu durumda bir şeyler yapabilmek başarı olur. Tek gerekli olan bir rüzgar yakalamak ve yelkenleri şişirmek.
Haydi hayırlısı.

Yeni Üye24 yazı
Yerli ve spor araba fikri güzel ama piyasası dar geldi bana.
Bakın yapanlar varmış sorunlarını dinlemek isterdim...
Amaç bir kişiye hizmet için büyük sermaye yatırmak olmamalı. Faydalanan çok olmalı bence.
Halkın geneline hizmet vermek ve beraber büyümek daha milliyetçi ve ülvi bir fikir....
Biz TÜRK halkı biraz daha aileciyiz. Beraber hareket ediyoruz. Beraber eğleniyoruz. Geniş aile arabası daha iyi fikir.
İhtiyaçlar yönelik araçlar ....

Fiat müdürüydü sanırım, dünyada da kalabalık aile için otomobil açığından (segment açığı falan diye) bahsediyor.
Tasarımlar bile var. Tanıtımları olmuş. Bunun üretimi/olması yakın bir zamanda...

Bence bireysel anlamda bu işe kalkışmak için alt yapının hazır olması gerek.
Branşlaşmış olmak gerek, mesala egsoz üreten bir firma , mesala fren sistemleri üreten firma...
Mesela jant üretebilen tasarlayan bir firma, Mesela kaporta ve boya yenilemesi ve üretimi yapan firmalar....
Koltuk, iç döşeme, elektrik ve müzik sistemi kurabilen, motor ve şase üretebilen, far ve stop lamba tasarlayabilen ve üretebilen bir firma lazım...
Lazım da lazım.
Bu şartlarda otomobil puzzle'ını başarmak isteyen hem deli hemde çok paralı olmalı....
Bunlardan önce de hammadde, makine ve teçhizat gerekli ....Babadan kalma torna ile olmaz....

Çocuklar gerçeği yaşamak için oyun oynar. Çocuğa bile logoları vereceksin ki bir şeyler yapmasını bekleyesin....
Logo sayısı ve şekline göre bak bakalım neler oluyor.. Bu millete bir kaç logoyu çok görüyorlar.
Bizde mevcut şartlarda hülyalara dalalım..
Tavukçu amcanın ( avrupa'nın ) camına banıp ekmeğimizi yiyelim.....

Çözüm siyasetle başlıyor..
Abilerimiz, başlarımız devlete anlatmalı talepleri....

Devlet 15 binlik arabayı vatandaşına 30 bine ( 2 katına) satıyorsa/sattırıyorsa, Benzini 2 katına satıyor/sattırıyorsa .....
Hala eğitim sistemi ne bilim adamı nede sanayici yetiştiremiyorsa... Yetişenler beyin göçünde yada f tipi fabrikalar da ise...
Üniversiteler yan gelip yatma yeri ise... Bir işe 3000 kişi başvuruyor ise.. Suç kim de??????
Milleti yan gelip yatma kültürüne zorluyorlarsa Suç kim de??????
Hepimiz devlet makamlarına, binasına gittik. Var mı adam gibi çalışan?... Amiri çalışmıyor ki memur çalışşsın. (çalışanlarıda kızdırmamak lazım..)
İş yok ki çalışsınlar.. İş veren devlet olunca... haliye yan gelip yatmak elzem değil mi? Vatandaş da ona özeniyor haliyle .....
Memur vatandaş da, işci vatandaş değil mi? Neden hakları farklı...?
İşçi Ctesi, Pazar, izinsiz 13-15 saat, asgari ücretten çalışacak, sosyal hakları olmayacak, memur sosyal hak, lojman, döner sermaye alacak...
Ne yapacan üretici olup da... Devlet vergi vs ile üreteciye ortak olmuş hem de %50 oranında.
Bu parayla önce devlet kendini besliyor.. Seçkinler, kodamanlar *** değil vergi versin...
Yetinmiyor IMF den al bana ver diyor.. Kim ödeyecek biz mi.! başka kim olabilir.
Sen de %50 bana yeter de 3-5 yıl yürü..Büyüdün mü? Büyüdüğünde çarka girmezsen ya mafya çöker tepene ya siyasiler (genel adı:mason sermaye) .
Bir aksilik, iftira olur bir bakmışsın ki ....

HALK OLARAK DEVLETİN DÜZELMESİ TALEBİNDE BULUNMAZSAK DEVLET KENDİNİ DÜZELTMEZ.
DÜZELTMEYE ÇALIŞANA DA GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA ÇEMKİRİRLER.
DEVLETİ DÜZELTECEK HÜKÜMETLERİ BAŞA GETİRMELİ VE SAHİP ÇIKMALIYIZ.

Mevcut düzende babadan, abilerden icazet almamış adamdan başkası da seri olarak yerli otomobil üretemez..................

aldemir

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yleti?im
Yeni Üye71 yazı
bu işler oyle 3-4 muhendis birararaya gelmekle 1 kaç mılyon dolara tezgah vs almakla olmıuyro malesef. Test ve güvenlik aşamasında ilgili kurumlara ödenecek para lojistik vs. kolay değil devletin de biraraya gelerek bir grup oluşturması zorakide olsa. alın sizede yarı bütcede benden demesi ilk 5 yıl içi en azından şart neden bizimde araçlarımızda dunyanın 100 ülkesinde satılmasın. zaten bizim işçimiz yapıyor en kaliteli otomobili.
http://www.uysalbilisim.com en istikrarlı toptan kontör fiyatları.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Üye347 yazı
değerli yorumlarınız için teşekkürler.
@hallacbaba linkler için teşekkürler,

değindiğiniz gibi aile tipi araba, yada sedan araçlar seri üretime konu olabilecek araçlar.
ama yeni başlayanlar için seri üretim çok zor ve bu arabalarda kar marjı da çok küçük
ama spor yada özel tasarım arabalar atelye şartlarında 20-30 kişilik kadrolarla üretilebilecek ve satışından daha iyi karlar elde edilebilecek seriler,

sadece mevcut devlet düzeni ve vergilendirmedeki adaletsizlik dışında halkımızın yerli üretime bakışının da pek içi açıcı olacağını zannetmiyorum.
farklı bakış açıları, öneriler ve tecrübeleri paylaşmanız bizi onurlandırıyor.

Yeni Üye45 yazı
etoxun sayfasina baktim vallahi gülmelkten öldüm :) :) :) herif sayfaya arka plan müzigi olarak mars koymus :) :;) :) arkadaslar bu keskin zekamizi dünyada otaya koyamayisimizin en büyük sebeplerinden biri otantik olan kafa yapimiz.etox örnegindeki gibi..iyi düsünebilmekle ,iyi anlayabilme her ne kadar birbirine yakinda
görülse,cook ayri seylerdir biz millet olarak iyi düsünebilen fakat o kadar iyi anlayamayan ,analiz edemeyen,karsidakini sadece kendi mihenk tasiyla tartan biir zihniyete sahibiz,genelde..ben iddia ediyorum albert einsteinla 10 dakika sohbet etmis olsaydiniz öküzün teki yaaa diyip kalkardiniz ...galileo zamaninda yasamis olsaydik dünya yuvarlak dediginde ..herifi mahalenin delisi ilan ederdik,,,problem bizde konsantrasyon yetersizligi var arkadasimiz bir fikir ortaya atmis( araba üretimi )
birinin sosyalist damari tutmus ver yansin devlete imf ye :) digeri bilmem nereye isci hakki, sossyal düzen :) benim niyetim sadece burda yeni bir düsünce penceresi acmak.
biz degilmiydik yillarca halicin dibinde hazineler yatigina inanan ?? biz degilmiydik yillarca fatihin 70 tane gemiyi dagdan asirdigina inanan ( sadece 5 gemidir )
hakan bey kardesim iki adim geriye at bulundugun yerden baska.. bir yerden görmeye calis ....einsteina gerizekali dediler atomu parcaladi ellerine verdi ( einstein gercektende 3 sinifta geri zekalilar kismindaydi ) bilmem anlatabildimi :) coook uzun bir hikayeyi ancak bu kadar kissasindan yazabildim saygilar
hakan

Yerleşim ALMANYA / KasselMeslek Serbest meslek
Yeni Üye4 yazı
selamlar kendi aracını markanı üretme fikri güzel ama bunun için ne kadar sermaye ayırdın.bende izmir bornovada özel servisim 5.000 m2 alanda kaporta boya bakım elektrik iç dış temizlik yapıyorum ve kendime ortak arıyorum düşünürsen cevabını bekliyorum.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Otomotiv
Üye347 yazı
@mehmet baş
bizlere değer verip teklifte bulunduğunuz için teşekkürler. lakin henüz oluşmuş bir sermayemiz olmadığı için yatırım yapabilece kotada değiliz.

saygılarımla,

Üye515 yazı
Amerika kıtası keşfedilmiştir arkadaşlar.
Birdaha birdaha keşfetmeye ne gerek var.
ÖTV KDV vs. nin %85 lere çıktığı bir ülkede otomobil yerli olsa ne olur yabancı olsa ne olur.
fiyat hep yiksek kalır.
rekabetin olmadığı altta kalanın canının çıktığı bir sektör bu.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Reklam
Üye167 yazı
erokasa katılıyorum , yerlide olsa ne değişecek ..? yine yüksek vergiler , mtv vs ..
alavere dalavere vatandaş mehmet nöbete ..büyükbaşlar cebini şişirecek ,
zeytinyağı ülkesiyizde , fiyatı çokmu ucuz ..?
fındıkta dünya birincisiyizde fiyatı çokmu ucuz ..?
hem zaten motor bloku döküm altyapısı olmayan bir ülkede bu işler öyle ha deyince olabilecek işler değil ,
elektrikli motor üretebilseydik , bir çıkış olasılığımız olabilirdi ,
ama bize bu ( elektrikli ) motorları satan ülkeler çok hırslı olduğumuzu gördüklerinde , satışı hemen kestiler ,
Çünkü pazarlarını paylaşmak istemiyorlar doğal olarak , ( elektrikli ) motorları üretemeyeceğimizi de iyi biliyorlar tabiiki ...
E hadi bakalım ,
Bu Ülkenin yurtsever makine MÜHENDİS lerinden birisi , bu ( elektrikli ) motorlar üretim işini ,
İzzeti nefis meselesi yaparda , bakarsınız , Cillop gibi elektrikli motor fabrikalarımız olabilir ...
O zaman dünyanın hertarafına araba satarız , kasırga gibi eseriz , ABD ye , japonyaya , avrupaya NAL toplatırız ...
oof bee .. hayali bile ne güzeldi yaaa ...niye bizden Tesla lar , Newton lar , Edisonlar çıkmaz acaba hiç düşündükmü ...?
ben yinede karamsar değilim , yada bana öyle geliyor , ...Artık ...
herkese başarılar : )

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye1 yazı
yerli araba üretimi neden olmasın sonuçta bi yerden başlamak gerekiyor ki devamı gelebilsin geçmişte anadolu üretiminde diğer araç üreticilerine rakip olmadık mı? risk almak gerekiyor bence. Ben otomotiv sektöründe yapılacak olan her türlü girişimde iş yerimde alt yapı hazır ve bu alt yapıyı geliştirecek bütçe de hazır yeterki otomotiv sektörümüz gelişsin ben otomotiv ile ilgili hertürlü yedek parça yı üretme hazırım ... türkün sesini dünyaya nede duyurmayalım ki

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Halkla ili?kiler
Üye142 yazı
Her tarafta konuşulan bir konu olmasına rağmen ben hiç kimsenin, yukarıdaki yorumları okuyanlarında dahil olmak üzere neden bir yerli otomobil üretemediğimizi maddeler halinde sıralayabilecek olduğunu düşünmüyorum. ilk önce bu konudaki engeller nedir madde madde 1-2-3 sıralamamız lazım. ondan sonra bu maddelere çözüm seçeneklerini tartışmamız lazım. hemen konuşuluyor bu iş öye he demeyle olmaz. sadece tasarımı için 5 milyar dolar gider. fabrika için 300-500 milyar dolar az bile gelir. nedir bu anlamak mümkün değil.

ilk önce biz bu işi yapmak istiyormuyuz istemiyormuyuz onu konuşalım. ben kendi görüşümü yazayım.

bizim dünyaca meşhur Murat günak gibi bir tasarımcımız var. yani şimdi çokmu zor bu arkadaştan vatanı milleti için bir tasarım yapılmasını istesek kendisine bunun karşılığında devlet madalyası versek,

ben bursayı gezdiğimde gördüğüm kadaryla motor kısmı hariç arabanın her yeri bursada üretiliyor. motor içinde dünya çapındaki beyinlerimiz var. her ülkenin araba sanayinde çalışan türk mühendislerimiz var. bunları devletimiz ülekmize davet ederek orada aldıklarından kat kat fazlasını verse bir araya gelip motoru yapamayacaklarmı ya? o zaman o mühendisleri yabancılar neden çalıştırıyorlar?

yok testten geçmeliymiş, yok dünyada satılabilmeliymiş. ben anlamıyorum ya. dünya standartları belli bu standartlara uygun, güvenlik normlarını saylayan bir araç sen yap. isterlerse ncup testine sokmasınlar. sen iyisini üret isterlerse sadece türkiyede satılsın hiç bir ülke almasın. ne olacak yani. itirazları duyar gibiyim. ama onunda çözümü var. dünyada bir kriz olur o fabrikalar durma noktasına gelir bugün kıbrıstaki güneyin elektriksiz kalınca bizden almaya mecbur olduğu gibi. herkes bizden almak zorunda kalır. bir anda dünya yıldızı olursunuz.

aslında bu konuyu tam anlamak için limoncu hasan hikayisi iyi bilmek ve anlamış olmak lazım. o hikaye nemi? onuda siz bulun.

Kısaca böyle düşündüğüm zaman aklıma şu geliyor. para pul, tasarım motor hepsi hikaye bunun arkasında ya dile getirilmeyen bir sebep var, yadaa...

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye11 yazı
Ülkemizde bu kadar müteşebbis ruhlu insan varken neden üretilmediği sorusunun cevabını bulamayanlardanım ben de maalesef..

Belki de potansiyeli kinetiğe çeviremeyişimiz formülde hataya gittiğimizden ya da kullanılan formüllerin revize edilmesinin gerekliliğinden mütevellitttir..

Zamanında Fizik Hocamız böyle dedi diye Pi sayısını ya da yerin çekim kuvveti gibi sabit rakamları formülde yerine yazdığımızda bizi doğru sonuca ulaştırıyor ve ulaştırdığı gibi başarı çıtamızı yükseltiyordu..

Çünkü formüller doğruydu, yanlış yapması namümkün bir Fizik Hocamız vardı muhattap olduğumuz..

Belki de şu an formülde yerine yazacağımız sayıları bize söyleyecek, icazet alacağımız insan, kurum ya da adını koyamadığım bir başka şeye ihtiyaç var.. Ve kimse bunu bilmiyor..

Fizik Hocamızın bize söylediği sabit rakamların formülde yerine yazılabilmesi olayı için yıllar geçmiştir de o rakamlar doğmuş ve insanlığa hizmet vermiştir..

Belki de şu an sadece düşüncesi olan enerji yoğunluğumuz gün gelecek formülde yerini bulacak ve enerjimiz üretime, üretimden sinerjiye dönüşecek.. Kimbilir..

@caliskanh, bu arada taşların okuduğumuzda yerine oturacağını söylediğiniz hikayeyi ben bulamadım.. İçinde ilgili sözcüklerin geçtiği bir kaç sayfa açıldı ama net olarak bir hikaye bulamadım.. Merak ettim açıkçası.. Bir link atarsanız memnun olurum..

SÖYLEMEZSEM İÇİMDE UKTE KALIR :) Forumda sanki bir deniz içindeyiz..
Ve düşüncelerimizi, fikirlerimizi yüzdürüyoruz..
Ve herkesin rüzgarının yönü farklı olsa bile ister yelkenli, ister gemi, ister roro, kimsenin kimseye çarpmadan su üzerinde rotasını şaşırmadan ve birbirini görerek ve yüzünde bir tebessümle fikrine saygı duyduğu bir atmosfer içinde hayal ediyorum herkesi..
Hayalden de öte öyle görüyorum..
Buradaki paylaşımları okurken bunları hissediyorum..
Üniversite zamanında keşfetmiştim burayı.. Uzunca bir süredir bakamıyordum.. Şimdi yeniden buradayım.. Nazarım değmez inşallah..

Yerleşim TürkiyeMeslek Kamu sektörü
Yeni Üye99 yazı
Bugüne kadar yaşadığım ve çevremde gördüklerimin ışığında çok fazla düşünmek derinlere inmek bazen korkaklığa,karamsarlığa vb durumlara neden oluyor.İnanmaksa mağlubiyetin kesin gibi göründüğü şavaşların kazanılmasına sebep oluyor önemli olan aynı yola baş koymuş inanan insanlarla omuz omuza yürümekten geçiyor.Adım atılan her işte plan yapmak riskleri ortaya koymak olabilecekleri hesaplamak yapılması gerekenlerden.Fakat bazen hesaplar herşeyi mükemmel gibi göstersede elinizde her türlü imkan olsada sonuç hüsran olabiliyor.Bunun tam tersi oylesine diye yaptığınız bir iş bir bakıyorsunuz ki piyasada inanılmaz ragbet görüyor çok iyi bir gelir elde ediyorsunuz.
Türkiye her bakımdan çok zengin bir ülke insanıyla doğasıyla Dünyadaki konumuyla ve bunun gibi birçok şeyle ama nedense bu olumlu yönleri kullanamıyoruz tabiki bunun çeşitli sebepleri var siyasi terör vb. ama bana kalırsa en önemli sebep insan faktörü bilgili olupda bilgiyi kullanmamak işleyip üretmemek inovatif düşünmemek.Sanki hala memur zihniyetiyle devam ediyormuşuz gibi geliyor bana yani şöyle okurum bir işe girerim çalışırım maaşım olur rahat rahat yaşarım memur zihniyeti dememin sebebi budur.Bu hareket tarzının klasik bir memur davranışı olmasındandır ben bunu bizim ülkemizin insanına bulaşmış bir hastalık gibi görüyorum.Tabiki hiçbirşey kolay değil ve kolay elde edilmiyor ama düşünsenize ilk araba üretildiğinde insanlar bunun at arabasından neden daha faydalı olacağını tartısıyordu ve şu anda herçeşit iş makinesi ve ağır taşıt üretiliyor.
Yukarıda yazılan her risk ve maliyet son derece doğrudur ama klasik olarak söylemek gerekirse herşeyi devletden beklememek gerek ilk adımda herşey zor olacak ama bu otomobil üretilecek sonra işveren devletle görüşecek ve maliyetlerden dert yanacak devletde yerli yatırımcısını korumak için yardımcı olacak biz siyasi iradenin keyfi gelipde bu durumları düzeltmesini beklersek elalem ay a turist göndermeye başladıgında ilk arabamızı yapmış oluruz.Ne yazık ki bazı şeyler baskı yapıldığında gerçekleşiyor ve ülkemizin siyasi iradeside bu durumda bunu gerçekleştirmek zorunda kalacagına inanıyorum bir nevi vatandaşın yönetime katılması gbi bu günümüzde kapitalist ülkelerde uluslararası şirketlerce gerçekleştiriliyor.
Son olarak yazımın biraz dağınık olduğunun daha iyi toparlanıp yazılabileceğinin farkındayım ama vakit yok#61514; sunu söylemek isterim bazen gerçekten bir işe başlarken ya bismillah deyip işe girişmek gerektiği görüşündeyim önemli olan sizinle beraber yürümeye hevesli insanları bulmak ben inanıyorumki bu ülke herşeyiyle bu aracı üretebilecek güçte fakat riskleri göze alacak insan yok bu işe ilk olarak minimum düzeyde başlamak gerek oyle koca koca fabrikalara gerek yok daha sonra insanlar tanıdıkça bildikçe yapılmaya çalışanı anladıkça hem devlet hemde birey destegi sağlanacaktır.

Saygılarımla...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye276 yazı
Havayla çalışan otomobil yapalım derseniz ben burdayım
ERK4NS4N antiemperyalist girişimci

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Otomotiv